You are on page 1of 1

1.

Faza de Atac (5-10 zile)
Dukan impune ca în prima fază a dietei să consumi doar proteine pure, perioadă în care vei slăbi cel mai mult. În timp, organismul tău se va adapta noului regim alimentare şi vei slăbi mai puţin. Ca să fii sigură că ţii tentaţiile departe atunci când -inevitabil- vei pofti la dulce, Alimente permise în faza 1: carne de vită şi viţel (mânzat), carne de pasăre fără grăsime sau piele (exceptând carnea de gâscă şi raţă), peşte, fructe de mare, ficat de vită şi pui, ouă, lactate sub 2% grăsime, ceapă, usturoi, apă, cafea şi ceai neîndulcite, o lingură şi jumătate de ovăz zilnic, îndulcitori. Condimentele permise şi recomandate: oţet, muştar, sare, ierburi, condimente. Atenţie: este probabil ca începând cu faza de atac a dietei Dukan să te confrunţi cu două probleme ca respiraţie urât mirositoare şi gura uscată.

2. Faza de Crozieră
Zilele de proteine pure vor fi alternate cu zilele de proteine pure+legume, ceea ce va face dieta mai uşor de respectat. Chiar dacă nu eşti o mare iubitoare a legumelor în general, vei simţi nevoia să le consumi încă din prima zi a dietei Dukan. Dacă în prima faţă a dietei scăderea în greutate va fi mult mai vizibilă, acum te poţi aştepta să scazi în jur de 1 kg pe săptămână. Alimente permise în faza a doua a dietei: cele permise în faza 1 şi introduse legumele, cu execpţia cartofilor, orezului, porumbului, avocado, păstăi. Legume permise: anghinare, sparanghel, vânătă, broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles, ţelină, cicoare, dovlecel, castravete, praz, ciuperci, ceapă, ridiche, frunze de salata, soia, spanac, sfecla, roşii, napi şi neapărat 2 linguriţe de fulgi de ovăz pe zi. Legumele pot fi consumate crude, fierte, preparate la abur sau în supe, niciodată prăjite în ulei! Păstrezi acest regim alimentar până când consideri că ai atins greutatea dorită. Sugestii de alternare a zilelor de proteină pură cu cele de proteine+vegetale: 5+5, 1+1 sau 2 proteine pure + 5 proteine+vegetale.

3. Faza de Consolidare
Regula pentru faza de consolidare este următoarea: pentru fiecare kilogram pe care l-ai dat jos, trebuie să ţii dieta timp de 10 zile. Aşadar, se îndinde destul de mult în timp, dar ai garanţia că nu vei pune la loc kilogramele, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori. Odată ce ai atins greutatea ideală poţi începe faza de consolidare a dietei Dukan, în care în afară de proteine pure şi anumite legume, poţi intruduce în alimentaţie şi fructe şi aproximativ 2 felii de pâine integrală zilnic. De asemenea, este permis să consumi o dată pe săptămână şi o porţie de carbohidraţi, precum pastele sau orezul integrale. Mai mult, o dată pe săptămână ai voie să te şi răsfeţi cu ce ai poftă: pizza, cartofi prăjiţi sau îngheţată. Iar dacă eşti de mult timp în faza a treia a dietei, poţi să te răsfeţi chiar de 2 ori! Exemple de fructe pe care le poţi consuma în această perioadă ca gustare: măr, pară, portocală, căpşuni, zmeură, prune.

4. Faza de Stabilizare
Această fază este mai mult un stil de viaţă pe care trebuie să îl adopţi pentru a-ţi păstra greutatea. O zi pe săptămână trebuie să mănânci doar proteine pure, să ţii cont de regulile de alimentaţie din faza de consolidare şi să ai grijă să nu te laşi furată de tentaţii. Doctorul Dukan recomandă ca zi de proteine pue să alegi joia, însă ceea ce este cu adevărat important este să păstrezi aceeaşi zi timp îndelungat. Exerciţiile fizice sunt şi ele obligatorii în dieta Dukan. Zilnic trebuie să îţi iei porţia de mişcare timp de minim 20 de minute, iar în faza a doua trebuie să măreşti ”raţia” la 30 de minute. Plimbare în pas rapid în parc sau o rutină simplă, de dimineaţa...poţi să improvizezi după propria dorinţă! Dacă, totuşi, imposibilul se întâmplă şi iei în greutate, îţi recomandăm să ţii două zile pe săptămână de regim cu proteine pure. Noi îţi urăm să fii puternică să ţii tentaţiile la distanţă, să respecţi regulile şi să revii la noi şi pentru reţete Dukan!