You are on page 1of 5

Boli cu transmitere sexuala

Introducere
Bolile cu transmitere sexuala(denumite si “boli venerice”) sunt infectii transmise un mod preponderent prin contact sexual(de oricare ar fi acesta-vaginal,anal sau oral).Pe langa actul sexual,alte mijloace de transmitere a acestor boli sunt contactul cu ona infectata,contactul cu obiecte infectate(ace,etc) sau de la mama la fat. !ceste boli pot fi clasificate in doua mari categorii " #. Bolile cu transmitere sexuala majore, din care fac parte" - $ifilisul - %onoreea (popular &$culamentul&) - $ancrul moale - %ranulomul ing'inal - (imfogranulomato a ing'inala ). Bolile cu transmisie sexuala minore, din care fac parte" - uretritele negonococice(cele mai frecvente boli din aceasta categorie sunt provocate de *'lam+dii, ,+coplasme, *andida albicans,-ric'omonas vaginalis) - tricomona ia urogenitala - candido ele urogenitale - 'erpesul genital - vegetatiile veneriene - moluscum contagiosum - scabia - pediculo a - unele forme de 'epatita virala In ultimul deceniu,infectia cu .I/,cea mai periculoasa infectie,pe langa sifilis,a provocat epidemii fara precedent.

referat.clopotel.ro

arsuri.care nu ies in relief si determina ro eola silifica sau care ies putin in relief pe piele(papule).anifestarile clinice ale bolilor cu transmitere sexuala apar mai ales in ona genitala.bu ele.(a femei sunt afectate labila.etc.Pre enta tuturor acestor simptome nu este neceasara-unele dintre ele disparand de la sine.mamelonara..pe gat sau la nivelul oc'ilor.care devine o ero iune.blocajul cailor limfactice cu umflarea penisului si a scrotului sau a labilor.care ar putea duce la o agravare a bolii.amigdalele.secundar.parafimo a.atunci cand nu este folosit pre ervativul si se injectea a droguri in vene.adancindu-se.c'iar daca simptomele dispar.edicul poate fi unul general.desi infectia ramane in corp pana la tratare.limba.vaginul.(a ambele sexe mai pot si afectate regiunea ano-rectala.*omplicatiile care pot aparea sunt fimo a..Primul simptom in ca ul sifilisului primar este aparitia unei pete rosii(macula eritematoasa).Pot apa- referat.dureri in ona pelviana.2l poate fi primar.care va face anali e si va aplica tratamentul corespun ator-care poate dura uneori mai putin de doua saptamani.etc.clopotel.iritatii.etc.de planificare familiala. $ifilisul secundar este considerat o stare septicemica cu -reponemasimptomurile pot aparea in 0-3 saptamani. Primul pas in tratarea bolilor cu transmitere sexuala este mersul la medic-si nu urmarea sfaturilor din diferite reviste.ro -pal.ro .un specialist in boli dermato-venerice.si apoi o ulceratie care doare doar in ca ul traumati arii sau al suprainfectarii.uretra si perineul.cand partenerul se drog'ea a intravenal sau are la randul lui mai multi parteneri.dar pot fi evidente si in cavitatea bucala.suprainfectii.poate avea forme congenitale si alte forme nu foarte bine delimitate "latent-fara sintome dar cu re ultatele testelor po itive sau cu forme de trecere intre secundar si tertiar. 1iscul de infectare cu aceste boli este mai mare in contactul sexual cu mai multi parteneri.tertiar.iar actul sexual poate fi reluat dupa 0 ile de la incetarea tratamentului.In ona genitala.dureri in timpul actului sexual sau la urinare.!cestea sunt pete mici.!cest tratament trebuie continuat pe toata perioada recomandata.mancarimi.de familie. $ifilisul $ifilisul apare in urma infectiei cu -reponema Pallidum.simptomele se manifesta prin secretii neobisnuite.determinand aparitia silifidelor.

ci cronici area ei.etc). *lamidia *lamidia repre inta infectia cu bacteria *'lam+dia -rac'omatis si este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala in tarile de voltate(in $tatele 5nite apar 6 milioane de ca uri noi anual).primele simptome apar la )-0 ile de la contactul sexual "secretii abundente galben-ver ui.clamidia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lic'idele infectioase.etc.!ceasta bacterie minuscula traieste doar in interiorul celulelor si este greu de depistat deoarece adesea decurge fara simptome(dureri la contactul sexual.acesta trebuie urmat de ambii parteneri(indiferent de absenta sau pre enta simptomelor).etc.In ceea ce priveste tartamentul.articulatii ce dor.sen atie de intepaturi. mucoasa congestionata. %onoreea are o frecventa mai mare in tarile in curs de de voltare.durand intre #6-)# de ile si fiind pe ba a de antibiotice.clopotel.*omplicatiile ce apar sunt fimo ele.dar in ultima perioada acestea apar tot mai rar datorita tratarii la timp si a mijloacelor de informare in masa.rosie.menstruatie neregulata.umflarea ureteri.nasul curge. referat.2a se poate trata cu antibiotice recomandate de medic si la diagnosticarea timpurie tratamentul este de scurta durata.dureri de cap si musculare.%onoreea se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lic'idele infectate.scurgeri vaginale nu foarte abundente.rea stari semanatoare gripei(lipsa poftei de mancare. %onoreea In ca ul acestei infectii.$e poate instala sifilisul latent sau cel tertiar apoi.sen atii de usturime si arsuri.*a si gonoreea.afectiuni ale prostatei.stricturi ale uretei.!ceste simptome pot disparea dupa 4 saptamani-dar disparitia nu marc'ea a sfarsitul bolii.arsuri in timpul urinarii.etc).ro .preentand un risc mare de contaminare.si nu prin folosirea in comun a obiectelor gen bureti.

/irusuri nu prea periculoase precum referat.acesta incepe sa se inmulteasca foarte rapid.si pe care in mod normal organismul ar trebui sa fie capabil sa le combata. !ceste infectii pot fi combatute cu destula usurinta in ca ul unui organism sanatos dar nu si in ca ul unui organism atins de .se gasesc anticorpii construiti de virus.cat si prin contacte curente-gen folosirea in comun de lenjerie si 'aine.in regiunea sanilor si a organelor genitale.$imptomele sunt repre entate de mancarimi pe fata interioara a mainilor.I/.In privinta tratamentului.celulele sistemului imunitar.ceea ce determin mancarimi si iritarea pielii. *ercetatorii impart infectia cu .ci o colectie alcatuita din diferite boli care afectea a in mod tipic persoanele infectate cu virusul .I/. asa numitele &infectii oportuniste&.I/ in diferite stadii. 2volutia unei infectii cu .ro .celule sistemului nervos.acesta se aplica atat partenerilor sexuali.intre degete. globulele albe. prin testul cu anticorpi..astfel incat in primele saptamani nu apar de obicei simptome(la inceput. printre altele.(a scurt timp dupa infectarea cu .$cabia !paritia scabiei presupune pre enta unui para it femela care sapa un canal in piele in care depune )-0 oua pe i timp de o luna.limfocitele.8upa #) saptamani de la contaminare.$ida nu repre inta o singura boala. : persoana cu sistem imunitar foarte slabit ajunge in faza SIDA atunci cind apar anumie boli contra carora organismul nu mai poate lupta. $ida $ida este prescurtarea pentru 7 $indromul Imunodeficientei 8obandite 9 si marc'ea a o defectiune a sistemului imunitar dobandita si nu mostenita genetic.I/ difera de la o persoana la alta. Prin $I8! se intelege stadiul in care sistemul imunitar este foarte slabit si in care pot sa apara diferite boli si tumori.I/ nu are metabolism propriu si necesita o celula ga da pentru a se putea multiplica.(enjeriile si obiectele personale folosite de persoanele infectate necesita de infectarea.clopotel.cat si persoanelor care coabitea a cu cei infectati cu scabia.-ransmiterea acestui para it se face atat pe cale sexuala.*a toate virusurile.I/.eventuale stari de gripa).!ceste celule ga da sunt.

pre enta prostitutiei clandestine si a unui vagabndaj sexual mai mare permite inmultirea acestor afectiuni cu grave consecinte in viitor asupra populatiei si a starii de sanatate. Probabil factorul social-economic in care ne aflam la ora actuala.ro . Inc'eiere In ultimii ani bolile cu transmitere sexuala au crescut ca numar si vor creste in continuare daca nu se vor lua masuri drastice pentru combaterea mecanismului care permite imprastierea acestor afectiuni in randul populatiei.si nu cele ca saliva.. oca ionale. ingreunea a desfasurarea unei anc'ete epidemiologice corecte. care acopera gratuit tratamentul celor bolnavi. *u toate ca s-au luat masuri pentru combatere acestor boli.etc.o forma a pneumoniei si ciuperca *andida albicanis sunt de asemenea boli caracteristice stadiului $I8!. ea nu este aplicata in mod corespun ator si re ultatele negative se vad. referat. citomegalia. tuberculo a. -oxoplasmo a.suprafetele iritate.erpes simplex sau . transpiratie sau lacrimi.(ic'idele infectioase prin care acesta se transmite sunt sangele.sperma. cu persoane necunoscute. 2ducatia sanitara si antiveneriana a populatiei la ora actuala lasa de dorit fiind una din metodele cele mai eficace de prevenire si cobatere a acestor afectiuni. numarul acestor boli creste alarmant si apar ca uri noi la o parte insemnata a populatiei. ceea ce constituie pentru viitor un semn de alarma. atat pentru persoanele care se tratea a singure.urina. Portile de intrare in organism ale acetui virus sunt ranile desc'ise. *'eltuielile per ansamblu cu afectiunile transmise sexual sunt extrem de costisitoare. cat si pentru stat. ceea ce face ca sursa de infectie sa nu fie descoperita la timp si acest lucru este primordial in stoparea fernomenului de extindere rapida a bolilor cu transmisie sexuala.erpes oster pot duce la imbolnaviri grave.laptele de mama. PcP . cu toate ca au aparut medicamente noi si eficinete de tratament. care incalca legea.umarul mare de contacte sexuale intamplatoare.clopotel. gariate sau inflamate ale pielii si tesuturile sensibile gen mucoasa vaginala. .