MENGILAS.docx

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata Pelajaran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Pengetahuan sedia ada

: Pendidikan Jasmani : 5 Februari 2014 : 8.45 – 9.15 pagi : 2 Pintar : 28 Orang : Murid telah didedahkan dengan pergerakan bukan lokomotor pada pelajaran lepas. : Kemahiran : Aspek 1, 2 dan 5 : 1.3 Berkebolehan melakukan pelbagai pergerakan bukan lokomotor asas dengan lakuan yang betul. : 1.3.1 Melakukan pergerakan fleksi badan (membongkok), meregang, membuai, meringkuk, mengilas, memusing, menolak, menarik, mengayun, dan mengimbang. 2.2.1 Mengenal pasti ciri-ciri perlakuan pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor. 5.2.1 Melibatkan diri dan mengambil bahagian secara aktif.

Modul 1 Aspek Standard kandungan

Standard pembelajaran

Objektif pembelajaran Psikomotor Kognitif Afektif

: Pada akhir pembelajaran ini murid-murid dapat: : melakukan aktiviti mengilas dan memusing : menyatakan perbezaan antara mengilas dan memusing : berasa seronok semasa melakukan aktiviti

Guru memberi arahan. Murid berjalan di Organisasi Alatan / Strategi Catatan Memanaskan badan Kelas dalam kawasan yang ditetapkan. Regangan ‘Sentuh Langit. 2. Sentuh Bumi’ Murid berdiri dalam kawasan yang ditetapkan.EMK : Kreativiti dan inovasi : Kerjasama : Kepantasan : Tolong-menolong : Mengenali perbezaan antara menilas dan memusing : KBKK BBM Bahagian / masa Permulaan (5 minit) Aktiviti Butiran mengajar Fokus pengajaran 1. Mobiliti ‘Kejutan Elektrik’ Murid berdiri di ruang kosong dalam kelas. Apabila perkataan „Kejutan Elektrik‟ disebut. Apabila guru menyebut . murid hendaklah menggerakkan badan seperti terkena kejutan elektrik.

Apabila guru menyebut ‘Sentuh Bumi’ murid akan membongkokkan badan ke bawah dan tangan menyentuh lantai. 5. 4. dilakukan dalam Perkembangan . Ulang dengan tangan yang sebelah lagi.gelung rotan . Ulang dengan tangan kiri dan kaki kanan. 2. mendepakan tangan sambil memegang tali dengan sebelah tangan. Kelas .Aktiviti 2 Aktiviti 1 (Mengilas) 1. Mencangkung di dalam gelung.) . Berdiri memusing tangan kanan sambil memegang tali dan serentak memusing kaki kiri.skital .Aktiviti 1 (10 minit) . Bangun perlahan-lahan dan memusingkan tali.‘Sentuh Langit’ murid perlu menjengket kaki dan tangan diluruskan ke atas.Murid duduk di dalam gelung. 3.tali Aktiviti 2 (Memusing) 1. 2. (Ikut arah jam dan lawan jam.Mengilas badan ke kiri atau ke kanan sambil menghantar gelung kepada rakan. Lakuan kiraan 8.

Kumpulan yang mengumpul gelung terbanyak yang ditetapkan dikira pemenang.Aktiviti diteruskan sehingga murid yang terakhir.Murid duduk di antara skital secara membelakang 3. 2. 5.Murid di hadapan sekali mengambil gelung dari skital dan menghantar ke skital seterusnya secara mengilas.Kemuncak ( 10minit) Permainan kecil . 1) Permainan Harimau dan Rusa -skital Kumpulan -gelung Penutup (5 minit) -Menyejukkan badan Kelas . 4.Lumba kilas 1. Murid dalam kumpulan kecil.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful