Practica ZEN, Notiuni de baza: Doar fii unul (Just be one) – Jeff Shore

chiar şi / sau poate mai ales / pentru noi. la inima a ceea ce inseamna sa fii om. în special manuale de meditatie Zen. cei care practicam Zen. în primul rand. Este un lucru sa vorbesti despre zazen. $a oritatea Zen.i oameni din toata lumea. pentru a putea afla ce este util pentru noi în pre(ent. dar punandu1le în practica. aveti libertatea sa folositi ceea ce vi se ofera. )propo. 'i asta e ceea ce vom face asta(i. Pana la urma. "ntr1un cuvant. cu diverse grupuri. &ar e cu totul altceva sa facem zazen impreuna. asta e ceea ce repre(inta o traditie religioasa autentica. foarte bine. )cest fapt e şi normal. 2rgani(area unor asemenea retreat1uri în Europa şi 34) a a utat foarte mult nu doar comunitatea budista. dar şi alte grupuri. acestia m1au incura at spunand ca nu este doar ceva pentru occidentali7 ei au recunoscut ca în (ilele noastre şi apone(ii au nevoie de aşa ceva. ignorati pur şi simplu.INT !D"#E E: Esenta $racticii Este o mare bucurie sa ma aflu din nou aici la Chestnut Hill College. )re mult mai mult sens aşa. Postura Ca sa incepem8 de ce stam zazen în acest fel5 &e ce ne rasucim picioarele în . Pe perete este o pictura cu Valley Green. pe propria mea e*perienta. 'i din pacate aşa este8 apone(ii de a(i incep sa piarda legatura cu propriile traditii spirituale. $ai curand. cu prieteni noi şi vechi şi cu familia. "ar în osul dealului este Harper#s $eado%. inainte de a pleca din 6aponia. &aca nu. )bordarea mea este de asemenea ba(ata pe lectura atenta şi punerea în practica a instructiunilor gasite în manualele de meditate. nu1i aşa5 2ricum ar fi. m1am intalnit şi am vorbit cu niste maestri apone(i Zen despre ceea ce fac. impreuna a ungem la esenta practicii spirituale. at+t inauntrul cat şi în afara (idurilor manastirii. dar şi Budiste şi Taoiste. Eu insumi am invatat foarte multe din aceste manuale pretioase. )m facut acest lucru deoarece în pre(ent în occident este o mare nevoie de a invata şi a stapani fundamentele disciplinei meditatiei. )ceasta abordare se ba(ea(a. în apropiere de locurile unde ma ucam în copil!rie. un loc în padure. în multe tari. Cuprinde multe e*periente valoroase şi schimburi de e*perienta cu al. de esenta. este vorba de ceva mai fundamental. deoarece eu nu promove( un Zen sectant. &aca vi se pare util. 0u doar citindu1le. ingust. dar şi crestini şi persoane cu alte credinte religioase / sau care nu accepta nicio religie. E foarte placut sa revin aici. 3pre surpri(a mea. )m marele noroc de a participa la perioade de i(olare -retreats.

Este o practica straveche. stiind cine sunteti cu adevarat. e*ista multe alte posturi. sa penetram. nici nu implica intrarea în vreo stare mentala transcedentala sau de beatitudine. intr1un cuvant. înc! de pe vremea lui Buda Gautama. :iecare dintre voi. . stati în po(itia lotus. prin e*ercitii de stretching şi yoga. "ntr1un fel. nu1i aşa5 )tunci aveti de a mai mult decat suficient9 E destul sa a ungeti o singura data la esenta sinelui vostru. Ce faceti cu picoarele nu este la fel de important pe cat este sa va mentineti spatele drept. "ncercati diverse moduri de a sta şi invatati de la propriul trup ce functionea(a cel mai bine pentru voi.forma de covrig şi stam cu spatele drept pentru perioade indelungate de timp. Conform relatarilor. 0u sa ne gandim. concentrandu1ne pe propria respiratie5 &evine evident de indata ce facem asta8 Zazen nu este doar o disciplina mentala. Buda Gautama nu a facut nimic diferit de ceea ce putem face şi noi chiar acum şi aici8 sa a ungem la esenta noastra.odhi. ci sa a ungem efectiv la esenta sinelui. în mod natural. aveti tot ce e necesar. sa simtim. ceea ce în budism se numeste tre(ire -awakening. acest lucru e cel putin la fel de important ca şi tre(irea -a%a<ening. nu doar ceva ce facem cu mintea noastra. Este o metoda foarte eficienta de a va linisti. Cu totii aveti un simt al sinelui. Zazen implica intreaga fiinta. Cu spatele drept în acest mod. în sine. concentra şi uni corpul. %&un'i la esenta $ro$riei $ersoane Practica budista este. asadar daca e prea dureros. şi a a uns la esenta sinelui sau. respiratia şi mintea. bine ase(at pe scaun. )plicati acest lucru în fiecare aspect al vietii voastre. oamenii stiau ce f!ceau. urmand curbura coloanei vertebrale şi se(utul apasat. &ar corpurile noastre şi stilul de viata nu mai sunt aceleasi. sau sa avem idei profunde despre sine. ) facut acest lucru de unul singur. 0u rigid ca un bat. Practic. zazen poate fi practicat pe scaun sau pe banca. nici cartile nu a uta. 0u e nevoie de un invatator pentru asta. Pe atunci. 0u necesita sa mergem în alta parte. Este şi la nivel fi(ic. sa vedem dincolo de ceea ce numim sine. 'i acest fapt / nu vreo doctrina sau dogma / este ba(a practicii budiste. despre cum sa a ungem la esenta a cine şi ceea ce suntem. )poi. ci natural. Ce este acolo5 ) ungi acolo şi descopera9 Este eliberarea completa şi finala. Buda Gautama a stat sub un smochin -copac . &aca puteti.. faceti acest lucru sa e*iste în pre(ent. chiar aici şi acum. sau va recomand sa va de(voltati aceasta abilitate în timp.

aşa cum am mentionat anterior. incepand cu unu.i descoperi ca sunteti în mod natural #unu# în timp ce sunteti implicati în diverse activitati. 4nirea corpului cu mintea cu a utorul respiratiei este o metoda simpla şi naturala. C+nd a ungeti la a (ecea e*piratie. e suficient. poate sa reduca din claritatea practicii. reveniti la unu şi continuati sa numarati. at+t timp cat nu devine prea neclar sau invechit. fii unu ( )reathe one. de vis. nu ceva care trebuie creat şi sustinut în mod constient. &aca decoperiti ca ati fost distrasi de un gand. be one Cum putem face asta5 Concentrandu1ne pe respiratie este un inceput firesc. fiţi unu: =4uuuunu=. pur şi simplu reveniti la unu şi incepeti procesul de la capat. >a inceput puteti sa va imaginati numarul sau sa îl spuneti în gand. &ar în final nu ar trebui sa e*iste nicio imagine mentala / doar =4uuuunu= care se respire pe sine insusi. atunci numarati de la unu la (ece. )mbele metode au meritul lor. Goliti1va cu fiecare e*piratie şi deveniti unu.mindful. ca progresati spre un scop.. 2 metoda preliminara în practica Zen este sa ne concentram fiecare respiratie pe un numar. Cu fiecare e*piratie. ) numara de la unu la (ece poate sa va dea impresia ca a ungeti undeva. Ve. &e obicei. va deveni în cele din urma constant. )cest lucru va va a uta sa ramaneti concentrati şi în stare alerta.es$ira unu. &ar daca staruiti. )cest lucru poate sa interfere(e cu practica. . &aca se intampla acest lucru. es$ir*nd unu + Nu. &ar cred ca în general pentru vestici. Puteti totusi sa descoperiti ca a va concentra numai asupra lui #unu# din nou şi din nou. Va lua ceva timp. ne amintesc sa fim constienti . 0u se va limita doar la zazen. simpla practica de a respira şi a fi unu. c+nd mergeti la culcare. nu suntem constienti de propria respiratie. ) doua modalitate este sa numaram fiecare e*piratie. pentru a mentine concentrarea. rabdare şi hotarare. #4nul# poate deveni un pic neclar sau ireal.arand res$ira-ia E*ista doua modalitati de ba(a prin care putem efectua acest tip de meditatie prin respiratie. Ve. Prima metoda este pur şi simplu sa fim #unu# cu fiecare respiratie. "ntre timp. )mbele metode au avanta ele şi de(avanta ele lor. apoi cu urmatoarea e*piratie. doi. alternativa este de a fi unu cu fiecare respiratie7 nu este nevoie sa va preocupe sa a ungeti la (ece.i descoperi ca nu este nevoie sa îl activati c+nd va tre(iti7 va fi de a acolo inainte ca vreun gand sa apara. şi tot aşa pana la (ece. $ulte practici meditative se concentrea(a pe respiratie. ?ncercati. )sadar. lasati ca acest #unu# sa se stabileasca sub nivelul ombilicului. Fiţi acel numar.

)cest fapt face ca un lucru sublim de simplu sa para dificil sau chiar imposibil. probabil ve. &e ce5 Pentru ca pur şi simplu a fi unu este ceva cu care noi nu suntem obisnuiti. ei raspund ca a fost dificil sau chiar imposibil. care cauta în continuu ceva şi incercam sa fim pur şi simplu unu.$la $entru o . &in contra. )şa ca îi intreb daca ei pot sa mearga pe bicicleta. &edicati1va o data complet acestei activitati şi va ve. trei sau mai multe lucruri odata.inte dificila >a inceput ne folosim de mintile noastre agitate. aveti rabdare şi vedeti ce functionea(a mai bine pentru voi.i c+nd ve. >a un moment dat. va cer un lucru at+t de mic9 Bocmai pentru ca este at+t de simplu.i convinge. sau studentilor mei apone(i. Nu asta e problema. )veti gri a7 multi oameni au a uns la aceasta dificultate initiala în zazen şi au renuntat frustrati. pot fi va(uti deseori facand toate astea.?ncercati pentru un timp. &ar este de asemenea posibil ca gandurile sa fie generate tocmai în incercarea de a fi unu. plutind la marginea constiintei. nu va descura ati. ! $ractica si.i petrecut intreaga viata fragmentand şi imprastiindu1va7 nu credeti ca merita sa petreceti niste timp pentru a va uni mintea5 #u. Primele da. mai ales mintea moderna. 3puneti1mi unde anume este dificultatea5 ?ncercati şi convingeti1va. &urea(a timp şi disciplina sa o puteti stapani. sa faceti ceva dificil. Aealmente am uitat cum sa fim unu. &ificultatea nu este în zazen7 este în mintea voastra. ci ca noi devenim mai constienti de gandurile care s1au aflat dintotdeauna acolo. &ar nu este deloc aşa. sau ca nu sunteti potriviti pentru (a(en. ?n mod invariabil. sa tina o umbrela şi sa vorbeasca la telefonul mobil în acelasi timp. doar a fi unu poate functiona mai bine. 3untem at+t de obisnuiti sa ne divi(am atentia între doua. V1a.i incerca. ?n @yoto. &upa ce petrec cateva minute se(and şi fiind unu. nu va cer voua.i descoperi ca va vin în minte şi mai multe ganduri9 )cest lucru poate fi foarte frustrant. )sta nu inseamna ca o faceti gresit. imprastiata şi agitata. sa face. $intea. 4nii profesori de meditatie sustin ca nu e vorba ca apar mai multe ganduri. pare dificil. îi intreb cum a fost. Aeveniti cu rabdare la unu şi continuati sa practicati. este foarte comple*a. 'i poate e adevarat. &ar este aproape imposibil doar sa fii una cu respiratia ta pret de cateva momente. Ei au tras conclu(ia în mod gresit ca zazen este prea dificil pentru ei. fata 'andurilor &aca sunteti la inceputul praticii zazen. Efortul în sine generea(a obstacole. numaratul respiratiei de la unu la (ece poate fi cel mai eficient7 la un alt moment. &ar în ce consta mai e*act aceasta dificultate5 3tudentii universitatilor apone(e se confrunta a(i cu aceeasi problema. . Aetineti.

i constienti ca a aparut gandul. apoi lasati1l sa treaca. ca nu sunteti complet unu.bare awareness. cum hoinareste mintea şi cum este necesara disciplina şi practica sustinuta. din propria e*perienta. mintea tinde sa tot cree(e ganduri. C+nd gandurile sau emotiile sunt reprimate. Gandurile în sine nu sunt rele sau negative. la inceput ni se pare imposibil. ce face mintea noastra şi nevoia unei discipline meditative.)sadar. $intea hoinareste din nou5 Pur şi simplu reveniti la unu. oricum. la un anumit nivel. continua. 4nii reusesc sa obtina un oarecare sentiment ca sunt unu. prin propria e*perienta. şi acest lucru e valoros8 ne arata. Pur şi simplu continuati cu rabdare şi staruinta. )proape toata lumea a avut e*periente similare c+nd a inceput sa practice zazen. Gandurile îşi au locul lor. &ar apar şi valuri de ganduri. $intea noastra este o fabrica de idoli. ca înc! mai sunt ganduri care va distrag. :ara o practica sustinuta. &e a invatati o lectie pretioasa8 puteti intelege. nu îi opuneti re(istenta8 ar insemna sa creati şi mai multe ganduri. ele vor reveni în cele din urma în alt fel. Aabdare. 4rmariti cu atentie ceea ce faceti8 insasi activitatea de a suprima în sine este un gand intentionat. Pur şi simplu reveniti la unu. !""" de carute nu #l ot aduce ina oi. 0u e nimic gresit cu ele. Cred ca dinamica e*ersarii în cadru organi(at. ascun(and unul care este intotdeauna acolo. 0u e nevoie sa va infuriati pe voi insiva. desi poate nici nu reali(am ca asta facem de fapt. "ncet. 0u este nimeni pe care sa va enervati. C+nd apare un gand. îl observati. )stfel.. o optiune este pur şi simplu sa devenim constienti de el. nu1i aşa5 Poate ca ati au(it o masina trecand şi asta a declansat niste ganduri. trebuie sa e*ersam pentru a fi unu. &in nou. ca o #masturbare mentala#.i gandit pentru o clipa daca felul în care stati e corect. îns! nu în timpul zazen. apoi reveniti la unu. 0u este nimic de facut. nu functionea(a bine şi creea(a doar probleme. deseori deformate şi directionate gresit. sau poate va simtiti multumiti şi astfel ati starnit niste sentimente de satisfactie. deveniti concentrati şi constienti de tot ce va incon oara. Probabil erati constienti. simt ca este ceva acolo. o imagine sau un sentiment apare. mai ales c+nd suntem la inceputul . apoi sa îl lasam sa plece. nu1i aşa5 Odata ce un gand a a arut. un grup ca acesta. doar sa fi. 4n gand apare. Botusi. &aca un gand. c+nd incercam sa fim unu. Este nevoie de disciplina şi rabdare. 0u e nicio problema. sa prolifere(e. 2 greseala obisnuita este incercarea de a intrerupe sau reprima gandurile. promovea(a şi a uta aparitia acestui sentiment. dar fiecare dintre noi poate sa îşi antrene(e mintea neatenta şi usor de distras. Poate v1a. sa revina în mod natural la unitatea simpla / constienta pura .

i descoperi ca gandurile intentionate se di(olva pur şi simplu / se topesc de buna voie. &ar daca ramanem legati de unicitate şi o folosim . Continuand. atunci nu este cu adevarat mu. )u disparut nesiguranta şi nelinistea care le provoca.i simti tot mai putin nevoia aparitiei unor asemenea ganduri. Pentru occidentali. contea(a ceea ce facem cu acest mu. ve. )ceasta este o metoda obisnuita în practica Zen contemporana. Este doar un proces natural de maturi(are. a fi cu adevarat unu şi a fi mu nu sunt doua lucruri diferite9 ) fi cu adevarat şi în intregime acest unu despre care vorbesc / nu doar ideea sau conceptul despre unu. puteti incepe sa e*ersati în a deveni unu sau sa va numarati respiratia. ve. )poi ve. % fi unu + % fi Mu 4n termen obisnuit în Zen1ul apone( este mu. apoi o puteti inlocui cu mu. sau s'un%a -ta. Botusi. Continuati. 0u e de mirare ca sunt incapabili sa reali(e(e pe deplin mu în practica şi în vietile lor. &ar nu deveniti preocupati de acest aspect7 nu îi da. putem actiona şi lua deci(ii ca şi cum am fi o unicitate dinamica ce e*ista în fiecare obiect -(a d%namic oneness t'at comes to life #n eac' and e)er% t'ing #. a respira mu. Poate sa faca orice / sau nimic / cu usurinta..practicii. sau daca îl transformam în orice altceva. Este bine sa vedeti cum aprofundati practica. Putem face acest lucru devenind constienti şi lucrand cu ceea ce suntem. 0u îl transformati în ceva. Este necesara rabdare şi disciplina. Ca şi proces. nu1i aşa5 Pe de alta parte. 3a lucram cu mintea noastra aşa cum este. / termenul sanscrit pentru aceasta stare de gol -#emptiness#. Bot ce trebuie este chiar aici. Pe masura ce practica voastra devine ferma şi stabila. apoi dupa ce deveniti familiari cu aceasta respiratie samadhi.. $ulti elevi Zen vor sa devina mu. ve. aşa cum functionea(a ea natural. 0u va opriti aici. &ar ei nu ştiu cum sa accese(e starea de samad'i mentionata anterior şi sa devina cu adevarat unu c+nd practica. Pe masura ce practica de a sta ase(at devine mai profunda şi complet unificata. care se refera la a fi gol de sine $being em t% of self&.i atentie. decat daca folosim cuvantul apone( mu sau termenul din sanscrita. ?şi pierd consistenta. &aca reflectam asupra a ce ar putea sa insemne mu.i vedea ca nu este altceva decat a trai. nici macar nu este legata de a fi =unu=. daca reusim sa devenim în intregime unu. &ar este posibil. )ceasta unicitate -#oneness#. este mai abordabil şi mai putin e(oteric daca vorbim despre acest lucru în termeni de unu. 0u este vreo caracteristica speciala pe care ati reali(at1o. &e fapt.i descoperi ca gandurile apar din ce în ce mai putin. Ele nu mai au de ce sa apara. şi pana la urma nu este dificil deloc.

od natural ( 1ose 2ourself Naturall3 &upa ce practicati din toata inima o perioada de timp. Niciodata se$arat ( Ne. faceti1o inainte de a e*ersa zazen. "ntuitiv. de a cunoastem acest adevar şi îl simtim constant. v1as sugera sa faceti ceva la care va pricepeti foarte bine. Aabdarea. 0u ştiu de ce. şi constatati ca în continuare e dificil sa fi. 0ici pe departe nu e o stare confu(a sau neclara. este claritate totala. Pierde/ti sinele 0n . c+nd aruncam şi prindeam un :risbee ucandu1ma cu cineva. 2amenii creativi ştiu acest lucru în mod instinctiv şi deseori. atunci cu siguranta nu este unicitate adevarata. astfel incat sa simtiti nevoia sa o faceti inainte de zazen. facem dragoste.er %$art fro. nu1i aşa5 &aca unicitatea poate fi obtinuta / sau pierduta / atunci nu este unicitate autentica. cream mu(ica. )dica nu ar trebui sa ne agatam de aceasta activitate. 2rice ar fi aceasta activitate. Constienta fara limite . citim o carte. &intodeauna. concentrare şi putere5 C+nd suntem unu cu ceva.i unu. ne uitam la un film sau discutam cu un prieten / daca nu putem fi unu. Ceva cu care pot sa devina unu în mod natural. atunci unde suntem5 &aca mintea e divi(ata. facem sport. practica sustinuta şi un stil de viata sanatos / e ceea ce accentue( mereu. activitate în care uitati de sine C va pierdeti în mod natural. Eu intotdeauna reusesc c+nd ma oc :risbee. / pentru o vreme. pot sa apele(e la aceasta sursa. nu putem face nimic cum trebuie. 4nii oameni simt acest lucru c+nd conduc o masina. )ti fost vreodata în situatia unei urgente reale sau o situatie de viata sau de moarte5 Boate gandurile intentionate care par at+t de reale şi tangibile / unde dispar în acele momente5 'i de unde apare acea claritate. Boata lumea are asemenea activitati.ca o evadare din aglomerarea lumii. sa luam deci(ii şi aşa mai departe. deseori se plang ca pierd aceasta stare de unicitate c+nd fac alte activitati.(umbound awareness(. )veti gri a. &in contra. gandurile intentionate lipsesc în mod natural. nu1i aşa5 ?n timp ce muncim. condamnata în comunitatea Zen. sau ca au dificutati în a integra aceasta stare în celelalte aspecte ale vietii lor. puteam în mod natural sa fiu unu cu activitatea în sine. sa fim în intregime pre(enti acolo. &in nefericire. Boata lumea are aşa ceva. 0u vrem sa fie ca un suport. fie ca e vorba de un sport sau de a canta la un instrument sau de a asculta mu(ica. sau lucram la un proiect de arta. este ceva valabil pentru orice lucru care merita facut. It 0u este nici cea mai mica urma de misticism sau transcendentalism aici. >ibertate nelimitata / în timp ce facem ceva ce vine de la sine. $ai mult. putem actiona în mod spontan. &ar pentru incepatorii care se . )ceasta este unicitatea falsa.

straduiesc sa reali(e(e starea de unu. ?ncercand sa devina iluminat. ca se abate de la doctrina oficiala5 0u suna foarte budist sau specific Zen1ului sa faceti ceva simplu. pana c+nd buricul i1a atins sira spinarii. tot era divi(at. care sa va rela*e(e. )şa ca i1a parasit pe acei invatatori şi a continuat sa e*perimente(e în austeritate. Poate nu ve. Epui(at.a ( 4ota. este vorba de o e*perienta ca şi mic copil7 în versiunea tibetana este de a adult. dar pe scurt ce s1a intamplat este ca s1a ales doar cu o durere cumplita de cap. nu va atinge iluminarea. daca observati ca în acest mod reusiti sa va pierdeti sinele în mod natural. de unul singur.e Poate multi dintre voi cunoasteti povestea. Ceva nu era în regula.i reusi sa stati în zazen foarte mult timp. Copilul Gautama era instalat comod sub un acoperis. şi tot nu devenise unu. at+t în te*tele Pali cat şi cele în sanscrita. atunci aşa sa faceti. ?n 3utrele timpurii. si1a dat seama ca nu aceasta e calea7 continuand va muri. Ce mai urma5 Comentariile occidentale tind sa treaca repede la urmatorul moment consemnat şi sa afirme pur şi simplu ca în cele din urma. ?n mod obiectiv. Conform scripturilor. ) unsese intr1un punct mort. )poi ase(ati1va.loc şi a devenit iluminat. în care el era rela*at în intregime. &ar stati putin9 ) e*istat un eveniment esential în acel moment. &ar ideea de ba(a este aceeasi. &ar ce e important este ca el a intrat intr1un fel de stare . care era un fel de rege.uda la pasul urmator a fost amintirea unei anumite e*periente din copilarie. amintirea unei stari de rela*are ca aceasta a fost e*perienta care i1a deschis ochii lui Buda Gautama insusi. El a studiat meditatia cu D invatatori. Vi se pare ca ceea ce spun pare o ere(ie. )colo erau oameni care aveau gri a de el şi astfel putea sa priveasca şi sa se bucure de tot ce vedea. 2 versiune mentionea(a niste creaturi mici care au fost de(velite prin arat. Buda Gautama a trecut printr1o lupta interioara uriasa. &e fapt. Buda a reali(at *alea de +i. )poi a incercat sa nu manance mai nimic. )tunci a avut o revelatie spontana. oficia o ceremonie a aratului. el si1a amintit ca statea la umbra unui mar în timp ce tatal sau. dar e posibil sa fie un zazen mai stabil. ?n patru versiuni diferite. este de fapt budism. sta scris ca ceea ce l1a adus pe . )scultati cateva cantece. în ca(ul în care a sta ase(at pare prea dificil. a facut toate eforturile posibile. pana aproape de a muri. ) incercat sa îşi controle(e şi sa1si opreasca respiratia. în acest fel este o practica utila de inceput. &ar daca faceti acest lucru cum trebuie. acest lucru i1a dat impulsul pentru a deveni iluminat9 Des$re 4auta. Ce anume a declansat aceasta revelatie nu este clar preci(at. a reusit sa stapaneasca invataturile lor. $ai simplu. complet calm. ?n sutre este o descriere detaliata. bolile şi moartea îl urmareau în continuare.a5s 4roo. sau un cantec anume care va rela*ea(a. dar si1a dat seama ca tot nu s1a eliberat de sine8 problemele batranetii.

care sa starneasca dorinte ale simturilor. 0u aveti nevoie de mu(ica.ineinteles ca este o legenda. dar nu intr1un mod sen(ual. "ar apoi ase(ati1va. ?n schimb. copil fiind. Povestea e despre acelasi lucru8 ce lipsise pana atunci din eforturile sale intentionate. 0u medita în sine7 doar statea acolo şi se bucura de ceremonie. asta e ceea ce a facut şi Gautama. obtinuta fara lupta şi eforturi proprii. atinge iluminarea şi devine Buda. &ar nu e usor. dar pana la urma nu e at+t de ciudat. "ntr1un fel.ine. )ceasta amintire l1a #lovit# puternic şi astfel si1a dat seama ca poate aceasta e modalitatea de a depasi situatia dificila în care se afla. dar semnificatia este evidenta. 'i tocmai incercarile sale deliberate de a intelege erau ceea ce îl impiedicau sa îşi atinga scopul final. . chiar sub nasul lui. Era pur şi simplu intr1o stare de calm şi liniste7 era unu. . sau ca budismul este un fel de psihodrama. sunt pline de intamplari supraomenesti. pe care îl cunoastem cu totii8 se asea(a sub un copac . Ceva care reaprinde aceasta unicitate. ca e*ista o metoda mult mai naturala. nu1i aşa5 >asati1va cu totul absorbiti de actiunea şi e*ercitiul de a sta se(and. &ar mi se pare ca pana şi aceste marturii timpurii sugerea(a ca ceea ce cauta Gautama a fost dintodeauna acolo. ci este ceea ce i1a permis sa practice complet. poate moderni(e( putin povestea c+nd va sugere( sa ascultati mu(ica. Nu sugere( ca ar trebui acum sa ne concentram cu totii sa ne aducem aminte de e*perientele din copilarie. 3i1a amintit ca era e*trem de placut. prin practica a ungem la esenta acestui fapt simplu şi putem sa îl traim. incepatori fiind.odhi. daca aveti nevoie de un pic de a utor. )şa ca decide sa se intreme(e. . )sadar. ascultati cateva cantece sau orice altceva. în loc sa renuntati frustrati deoarece la inceput pare at+t de greu. 0u1i aşa ca e uimitor ca tocmai evenimentul care îi arata calea de urmat se dovedeste a fi at+t de banala precum aducerea aminte a unui eveniment din copilarie5 &ar amintirea acestei e*periente spontane. de la nastere pana la moarte. bea lapte şi se scalda în raul din apropiere.oi urmea(a finalul povestii. Bot aceasta amintire îl va motiva sa îşi schimbe fundamental abordarea8 incetea(a sa îşi mai chinuie corpul din proprie vointa. sutre sau nimic altceva. a devenit imboldul în marea sa iluminare. multumita acelei e*periente spontane din copilarie. . &oar sa stati7 pana la capat.spontana de samad'i. &escrierile privind intreaga sa viata. 31a intamplat ca Gautama sa tina minte aceasta amintire din copilarie. acum poate sa vada. "ar acest lucru nu a slabit sau redus pratica sa. Nu este niciun sine – iar acest Non/sine e6ti Tu Brebuie sa lamuresc un mic amanunt8 nu e*ista niciun sine9 )şa cum am preci(at. sa devina unu.

&ar de fapt.sa îl e*perimentam noi insine. &ar at+t timp cat inselatorul sine re(ista. Pur şi simplu e*ersati şi fiţi practica.uddhaghosa. e*ista intr1adevar tot felul de incurcaturi şi obstacole / auto1ilu(ii şi ilu(ii ale sinelui / care dau impresia unei radacini inodate. intrebandu1va cum e posibil sa e*iste non1sinele.'amma ada tratea(a despre sine. este clar e*primat ca meditaia asupra metta 0 iubirea cu compasiune -(lo)ing kindness(. în cel mai literal mod. mie(ul şi sfarsitul budismului. nu au substanta. $etaforele obisnuite în budism vorbesc despre a taia radacinile ilu(iei. &e e*emplu. 3unt o multime de e*presii Zen care arata acest lucru. iar apoi nu mai inteleg nimic. capitolul doispre(ece din . foarte incurcata. )cesta este inceputul. ci o confirmare a importantei sale relative şi practice. )ici nu gasim o condamnare a ilu(iei sinelui. C+nd speculea(a asupra acestor subiecte. 3e vorbeste despre sine ca fiind spri inul şi protectorul sinelui.. budismul a fost foarte clar. iata acum un citat. sinele este cel care evita raul. oamenii a ung uneori sa de(volte niste idei preconcepute absurde. conditionate.i taia radacinile a ceva ce nu este de fapt acolo5 C+nd reusesti cu adevarat sa treci de sine. iau notiunea de #fara sine# -no self. 3unt cu adevarat imateriale. &e e*emplu. ?ntr1un fel. puteti sa va invartiti din nou şi din nou. scris de . &in e*terior. nu fi. care nu fac altceva decat sa e*tinda şi sa complice pan(a de paian en. ne contaminea(a7 similar. reali(e(i ca nu e*ista / şi nici nu a e*istat vreodata / o radacina care sa trebuiasca sa fie taiata. )sadar. Este din introducerea predicii (2senta . ve. )r trebui sa inceapa cu de(voltarea acestui sentiment fata de sine. 2ricine s1a luptat cu acest lucru ştie ca sinele poate fi o pan(a de paian en e*trem de complicata şi de re(istenta. nici vorba sa poata pune în aplicare ceva. "nstructiunile de meditatie budiste sunt clare în acest sens. &ar cum po. ele sunt ilu(ii. 2data ce ve. persoanei7 cine altcineva ar putea fi5 0e aminteste ca raul este facut de sine şi asadar sinele este cel care ne murdareste. &in moment ce pana acum nu am citat nicio chestie Zen. de a smulge ilu(ia sinelui. Botusi înc! de la inceput. asadar prin sine ne purificam.i preocupati de idei speculative şi nu pierdeti timpul intrebandu1va cum e posibil #non1sinele# -no1self.i fi în interiorul acestui adevar. aceasta nu e ce)a ce )oi reali(ati.i sti ca se intampla neincetat / cum de nu ati reali(at asta pana acum59 ! sin'ura .inte( !ne 7ind ?ntr1un mod fundamental. singura problema este ca viata noastra consta în ilu(ii invatate. nu ar trebui inceputa cu de(voltarea unui sentiment de compasiune fata de dusmani sau fata de maestru. ?n capitolul unspre(ece al te*tului /isudd'imagga -=Calea Purificarii=.

&aca o transformati în altceva. &esi nici eu nu am incredere oarba în vorbele lui 3uang1 o9 $ai degraba. Nu e ce)a ce li seste oamenilor obisnuiti.. este dincolo de orice masuratoare sau calcule. trebuie sa fie bine inteles... &oar ca oamenii sunt atasati de forme e*terne şi atunci incep sa caute în afara lor insisi. )şa ve. )ceasta minte unica este un concept de ba(a. poate parea aşa. cu at+t mai mult va indepartati. nici nu este în intregime pre(enta în cei care sunt . incercand sa obtineti aceasta minte.udasii şi oamenii nu sunt altceva decat aceasta minte unica . Cu cat mai mult cautati în e*terior. &aca unicitatea mintii -oneness of mind. Puteti incerca din toate puterile timp de eoni. nici . este Buda. acesta afirma ca acest tip de minte =nu lipseste în oamenii obisnuiti. 0u trebuie sa obtineti nimic.uda sa fie . folositi cuvintele sale pentru a verifica ceea ce voi sunteti8 Botii . aşa cum este ea / şi totusi de indata ce gandurile intentionate se produc.uda=. a fost inlocuit cu termenul Zen #fara minte# -no mind.one mind. $ai tar(iu în Zen. este transformata în altceva. )ceasta minte este fara inceput. $intea aşa cum este. nu e ce)a ce uteti realiza sau obtine. invatatorul lui >in1chi -Ain(ai. un te*t chine(esc Zen clasic al lui 3uang1 o.. 'i Buda aşa cum este. &oar renuntati la ilu(ie şi priviti / sunteti de a în apa pana peste cap9 )şa ca nu va plangeti ca va este sete. &aca va considerati pe voi insiva ne1iluminati / orice ar putea insemna asta / nu inseamna ca va lipseste aceasta minte. Eu sunt doar un ignorant din Philly. 0u este nici galbena nici verde. vei cadea în eroare. 3uang1 o / suntem cu adevarat o minte. 0u este ceva care poate sa va lipseasca voua ca persoane şi sa o detina cineva pe care voi îl considerati iluminat. 0u e*ista nimic altceva. fara moarte.i obtine asta niciodata. fara forma sau infatisare.i / tu. nu o putem incadra în categoria fiinta sau ne1fiintaE Este chiar aici. orice. E*act ca şi vidul nemarginit. ?nainte ca un . fara nastere. eu. )ceasta minte unica în sine este Buda şi nu e*ista nicio distinctie între . dar tot nu ve.uda sau o persoana ignoranta sa fie persoana ignoranta / aceasta e mintea unica. pentru a preveni ca acest concept de #o minte# sa devina un subiect de atasament.i intelege ca noi to. Vorbind despre #o singura minte# -one mind. 3unteti un Buda care cauta în (adar un soi de minte =. e minte.udasi şi oameni. "ata de ce intr1un sens foarte propriu.uda=. &ar atunci nu este mintea unica.Transmiterii +intii( -=Essentials of $ind Bransmission=. de ce sa ma credeti pe mine5 Permiteti1mi sa va cite( din predica lui 3uang1 o în conte*t. Pur şi simplu lasati deoparte toate gandurile discursive şi uitati de preocuparile inutile7 atunci Buda se va manifesta chiar aici..

:i.i unu în practica voastra şi va ve. anumite persoane cu care va intalniti şi sa pierdeti astfel starea respectiva. lasati acea furie sa fie unicitatea voastra în . Poate fi cineva cu care pur şi simplu nu va puteti intelege.. 0u este chiar at+t de dificil sa fi.a bit of fine tuning. haideti sa confirmam aceste idei în practica proprie.a trebuie 3per ca acum este clar. "ntr1un fel avem chiar prea mult9 )şa ca avem nevoie de putin regla . nicio stare pe care trebuie sa o controle(i sau sa o mentii. "mplicati1va în intregime în a practica zazen şi ve. putem vorbi despre unicitate în acest fel şi putem sa devenim constienti de e*istenta sa prin momente intamplatoare sau putem avea impresia ca ne apropiem de el prin practica disciplinata.nu a artine e4clusi) Budasilor. 0u e ceva ce cream noi. )sta pentru ca sunt un prost ignorant. de claritate. susţii ca ot g6si o modalitate de a obţine 7i astra acest moment de unicitate. ba(at pe propria voastra practica. Boate aceste oca(ii sunt invatatorii vostri pretiosi. "mplica1te cu totul în practica şi vei descoperi ca eşti unu nu doar în timpul practicii. Zazen nu se va incheia c+nd ma voi ridica din lotus. )ceasta unicitate . Pentru a intelege. dar şi în viata obisnuita. 11111111111111111111111111111111 8ntrebare8 5eff. Ca şi proces. 0u e nevoie sa facem asta. ca indiferent de masura în care voi reali(ati acest lucru. 2ste felul tau de a fi. %. iar acest retreat e*act despre asta e vorba. a reali(a acest lucru. &ar pot e*ista anumite oca(ii.i descoperi ca nu puteti intra şi iesi din unu. sau ceva care va sochea(a sau va provoaca de(gust.i convinge ca acest unu nu vine şi pleaca.oneness. oric8nd )reau eu9 0u este ceva. Chiar daca sesi(ati ca va infuriati. o stare în care intri şi iesi. folosind la ma*im acest retreat. 0u cred ca va trebui şi voi sa faceti asta. Zazen nu a inceput c+nd mi1am ase(at picioarele în po(itia lotus. Bu eşti unu.eti tot ce . )cesta e adevarul. sa reali(e(e .udismul. )cesta e motivul pentru care fac ceea ce fac / va a ut sa evitati sa va chinuiti şi sa va invartiti în (adar în cerc. ?n budism este numit nenascut şi nemuritor. Boata lumea are tot ce e necesar sa inteleaga. )cum. despre care vorbesc nu e vreo stare sau conditie de vreun fel. aveti tot ceea ce va trebuie. &ar asta nu este clar o stare sau o conditie9 0u o transformati în unu.i unu în practica sustinuta. 0u este o situatie speciala. eu am petrecut ani şi ani de (ile straduindu1ma şi luptand. desi la inceput poate parea aşa.

acel moment.udasii nu se infurie. a sinelui centrat pe sine. Ca sa fii totul. 4itati1va la =noaptea intunecata a sinelui= a 3f. doreste1ti sa nu ai nimic în posesie. &e ce5 2u insumi am a)ut recent o e4 erienta similara. :ara1sine se poate infuria . oamenii îşi doresc sa aiba aceasta #e*perienta de iluminare#. nu1i aşa5 'i la fel. Va rog sa nu va preocupe asemenea dorinte de a obtine şi a pastra anumite stari mentale temporare. dar a oi re)ine. implica moartea ego1ului. )oi muri.esco ar ca simt o teama de acest unu. "ar c+nd se termina.. Eu cunosc multi . Parafra(e( un vers din #4rcarea pe $untele Carmel#8 Ca sa pose(i totul. Putem sa ne infuriem pentru ca nu suntem suficient de fericiti. ca sa zic a7a. >a suprafata. de a1mi ierde sinele. sau credem ca ar trebui sa fim. a oi incearca sa caute o alta. din cate inteleg eu. trebuie sa te duci unde nu eşti. 2ste ca 7i cum as fi inde artat a roa e tot. şi anume ca. Eşti o persoana foarte isteata. *ateodata simt ca renunt la aceasta iluzie.ntelegand ca suntem unu. devenim un pic prea fericiti ca suntem fericiti. .udasi. ca nu suntem pe cat de #impliniti# ne / am dori sa fim.i infuria. .i gandi ca . lasati1o sa treaca. *e ot sa fac9 Nu 7tiu. Întrebare: :nii oameni au o intuitie de moment $an insig't&. &ar noi avem tendinta sa ne infuriem ca ne1am infuriat. &e aceea este at+t de inspaimantator. e*ista de a. Crestinismul şi alte religii / în special traditiile mistice / sunt la fel de e*plicite în acest sens ca şi budismul. deoarece presupun în mod naiv ca aceasta le va re(olva toate problemele. ade)arata lu ta este sa menţin aceasta iluzie. "on -=dar< night of the soul. )şa şi ar trebui. &ar fara1sine nu se infurie pentru faptul ca s1a infuriat.i se pot infuria. E*act8 aşa este. &espre ceea ce vorbesti tu. Este furia şi apoi a trecut. 2rice e*perienta religioasa autentica. dar oamenii de cele mai multe ori nu constienti(ea(a acest lucru.no1self can get angr%. în acelasi timp. fiecare dintre ei. Ei nu îşi dau seama ceea ce tu ai inteles de a.=. 2u #mi dau seama ca se intam la e4act o usul: . dar a oi ma cu rinde aceasta teama ca nu #mi )a ramane nimic. 'i acest lucru e e*trem de inspaimantator / pentru ilu(ii. Ca sa a ungi unde nu eşti. Poate ve. o teama de nimic $not'ingness&. doreste1ti sa fii nimic. sunt foarte speriati. c8nd am crezut cu ade)arat ca daca #mi ierd sinele. 3unt momente c+nd te po. "lu(iile trebuie sa moara. şi ei to.

ultimul fir se va di(olva. Pentru ca acesta ar fi sfarsitul intregii voastre lumi. ca sa (ic aşa. va ve. &aca te referi la ca şi c+nd ar fi pre(ent.iamant $t'e . )sta e doar o incercare obositoare de a fi intodeauna intr1un soi de #pre(ent# preconceput. )veti incredere în voi sa renuntati la ilu(ie. ?n budism este clar8 nu e4ista niciun trecut de care sa ne atasam. a7a cum e4ista 7i numeric unu 7i mai multe. trebuie sa fie nelimitat8 Eternul acum în acest moment. nu1i aşa5 0u e vorba de acel chiar acum. nu este niciun )iitor de care sa ne atasam. 0u vorbesc în felul acesta deoarece oamenii vor tinde sa se atase(e de momentul pre(ent. a7a cum )orbesc unii maestri9 <are im ortant deoarece intotdeauna ot re)eni la momentul rezent.i agata disperati de ele. de fapt te legi cu propriile lanturi. &ar c+nd incepe şi se termina acest acum9 "ntregul trecut. &epinde doar de voi. indiferent cat de subtire este firul de fapt. &ar retineti8 este doar o ilu(ie.)s9 >a inceput. trebuie sa renunti la tot. adica multi licitate 7i unitate. 0imeni nu va poate forta. C+nd sunteti voi pregatiti. 0u e nevoie sa va straduiti şi sa va grabiti. ?ntrebare8 2 osibil ca acest lucru sa fie e4 rimat ca (a fi #n rezent(.i observa ca trebuie apelat la unicitate în lumea multiplicitatii. m1as concentra pe a fi unu. a trai momentul. dar e4ista unicitate #n sensul de multe #n o oziţie cu unu.Ca sa vina totul de la to.. Boate traditiile religioase autentice vorbesc cu un singur glas8 renasterea e posibila numai prin moartea celor vechi. acea unitate -unit%. desigur. 'i c+nd vei a unge sa ai totul. )celasi lucru e valabil şi pentru #a fi unu#. chiar acum din reclame. ca de un fir salvator. )cea unicitate . C+nd ve. /imaiakirti >utra 7i #n multe alte locuri.i fi gata. 8ntrebare8 *red ca din ers ecti)a racticii nu conteaza cu ade)arat. &edicati1va practicii se(and. este cu siguranta mai bine sa ne concentram pe pre(ent decat pe trecut sau viitor. &ar aveti rabdare. ve. Brebuie sa îl ai fara a1ti dori nimic. &ar trebuie sa fii atent c+nd te atase(i de pre(ent. Priveste cu atentie8 =a fi în momentul pre(ent= poate concepe un atasament de sine insusi. &e a stiti intr1o anumita masura ca este o ilu(ie la care trebuie sa renuntati.i.i vedea ca este o ilu(ie.oneness. &ar ve.iamondsutra&. nu . &ar at+t timp cat mai e*ista niste ilu(ii legate de ego. Va pot asigura ca atunci c+nd renuntati. =i nu este niciun rezent de care sa ne atasam9 Este preci(at în >utra de . pre(ent şi viitor sunt cuprinse în adevaratul pre(ent. *onteaza acest as ect #n sensul folosit de .. &ar tu ai dreptate8 la inceputul practicii.

consultati bibliografia de la finalul (<rinci ii ale racticii Zen#. ei tind sa de(volte o unicitate mare. concentrata. nu vom obtine altceva decat mai mult stres şi suferinta. E o<. $eeting House în Pennsylvania. o unicitate atasata de sine. &espre asta e vorba în practica sustinuta. H ianuarie7 în 34) pentru comunitatea budista din . C+nd puteti face asta. )e !ne Aeferitor la practica respiratiei şi a fi unu în Men. Colegiul >uther. Pentru ca straduindu1ne în acest fel. e normal sa nu putem mentine tot timpul un program ca în retreat. Canada. 2 unicitate în opo(itie cu multiplicitatea. KL ianuarie7 în 2landa. &ar sub nicio forma nu e nevoie sa incercati sa o imitati în viata voastra de (i cu (i. 11111111111111111111111 Note de final Versiuni revi(uite ale prelegerilor tinute în DGGD la @yoto pentru Programul de studiu în strainatate. )u impresia ca pierd acea unicitate şi îşi doresc sa revina la ea. . Introducere: Esenta $racticii Pentru traduceri în engle(a ale unor manuale clasice de meditatie.= 0u pot fi unu acum / trebuie sa pregatesc cina9= / la inceput va fi dificil. 34). sa raspundeti. e foarte bine.se poate agata de sine insasi. . )cest lucru e foarte important pentru participantii la retreat1uri deoarece datorita programului intens de practica. DH1LG. "ndiferent cat incercam sa tragem de ea ca sa o e*tindem / nu devine mai mare. sa ganditi. OP1ON.uc<s County la Iardley :riends -Jua<er.elgia. Pregatiti o cina buna. va ceda sau va esua lamentabil. şi apoi urmarim acea ilu(ie pe care noi am creat1o. consultati interviul meu cu 0anrei @obori în F-> Newsletter )utumn KHNL. )şa cum nu e nevoie sa ne luptam sa revenim la acea stare a mintii clara şi calma. &ar apoi la cateva (ile dupa terminarea retreat1ului au impresia ca puterea lor de >amad'i slabeste. Este important sa puteti continua practica astfel incat acest unu sa poata functiona cu adevarat în lume. &ar nu e nevoie sa facem asta. )devarata unicitate vie / cum sa o numesc5 F nu contea(a cum o inghesuim / nu devine mai mica. Este at+t de tragic deoarece nu este ceva la care sa ai nevoie sa te intorci9 2 transformam în ceva. sa va miscati. este o oportunitate pretioasa. Participand la un retreat. ?n vietile noastre ocupate. es$ira unu. Brebuie ca voi sa actionati8 sa simtiti. pp. straduiti1 va. aşa cum facem noi acum. în special pag. fii unu ( )reathe !ne. "talia.

lofeld. DH1OG. fara idei negative. cat incape în causul palmei. ->a fel. şi fara dorinte ce tin de simturi.seclusion. am simitit un sunet violent ca de vi elie iesind din urechiE vanturi violente îmi deran au capul. T'e ?ife of Budd'a as ?egend and 3istor% ->ondon8 Aoutledge Q @egan Paul. Bhomas ofera e*trase ample din diverse sutra şi comentarii7 iata mai os cateva din traducerile sale. din +a'8saccaka >utta $+a. 'i c+nd am facut asta.. eu eram ase(at la umbra racoroasa a unui mar. Ca şi c+nd un om foarte puternic ar fi vrut sa îmi (drobeasca teasta cu taisul unei sabii. )şa ca mi1am tinut respiratia la nas şi gura. de fapt mi1am atins sira spinarii. Poate e*ista şi o alta cale spre iluminare... 'i apoi m1am gandit. Bhomas. combinata cu rationament şi investigare . iar c+nd credeam ca îmi ating sira spinarii. cunoastere adevarata sau o intuitie supranaturala. nu am obtinut puteri supra1omenesti. conform cu intelegerea avuta. Poate aceasta e calea catre iluminare.i acei asceti şi brahmini din trecut. )tunci m1am gandit. care este fara dorinte ale simturilor şi fara idei negative5 'i m1am gandit. era de fapt pielea de pe burta.inte(!ne 7ind Citatul lui Huang1po din 6ohn . T'e Zen Teac'ing of 3uang <o: On t'e Transmission of +ind -0e% Ior<8 Grove Press. KHPR7 publicat prima oara inKHDP. to.a5s 4roo. care au suferit deodata dureri puternice. %ith ma or .a ( 4ota. am atins şi am ramas în prima transa de bucurie şi placere @suk'a: opusul dukk'a sau suferintaT. &ar prin aceste chinuri groa(nice. )poi. de ce sa ma tem de aceasta stare de fericire. din cau(a mancarii putineE )poi m1am gandit.. nu este deloc usor sa obtin aceasta stare de fericire c+nd corpul meu e at+t de slabit. pp. 'i atunci m1am gandit. care re(ultase din i(olare . Ce ar fi daca as incepe sa consum mancare solida. cei din pre(ent şi viitor. consultati Ed%ard 6.e Pentru e*perienta lui Gautama. acum reali(e( ca atunci c+nd tatal meu 3a<yan muncea.Des$re 4auta. ce ar fi sa practic transa fara sa respir.8 =)poi m1am gandit. pp.'ima Nika%a OS. care este fara dorinte ale simturilor şi fara idei negative. nu ma tem de aceasta stare de fericire. LL1SS. am constienti(at ca aceasta era calea spre iluminare. KHRN. )poi m1am gandit. ce ar fi daca as manca doar în cantitati mici. sigur nu au suferit mai mult decat mine.reasoning and in)estigation. C+nd am cre(ut ca îmi voi atinge pielea stomacului.= ! sin'ura . ore( şi lapte acru. at+t de mult a unsese sa mi se lipeasca pielea stomacului de spinare.. severe.

SKO. pre(ent sau viitor din moment ce iluminarea transcende aceste perioade de timp7 ve(i capitolul H.iamond >utra&. Zen >andp.uda îi spune lui 3ubhuti ca este imposibil sa te agati de mintea din trecut. unde . . 8ntrebari ( 9uestions Parafra(a din scrierile 3f "oan al Crucii. Mdrobeste calea fara iesire a para(itului =momentul pre(ent=.& -Braducere de Victor 3ogen Hori. Ve(i T'e /imalakirti >utra. ve(i capitolul P. >Cuas' t'e )armint(s dead1end aiie% ofB t'e resent momentB. capitolul KO. unde se spune ca .KN din 3utra de diamant $T'e .= 4rcarea pe $untele Carmel= cartea K.uda a atins intangibilul. unde se spune ca trecutul. pre(ent sau viitor.udasii nu sunt din trecut.revisions.. revi(uita.uddha nascut în trecut. pre(entul şi viitorul au natura spatiului gol $(are all of t'e nature ofem t% s ace&A capitolul KD unde Vimala<irti afirma ca din moment ce .estro% t'at mudd% 'ell caiiedB seif and ot'er bot' em t%B. Ve(i pentru e*emplificare. trecand în viitor sau salasluind în pre(ent. 4na din afirmatiile clasice în Men pe aceasta tema8 &istruge acel iad noroios numit =sine şi celalalt ambele sunt goale=. finalul cap. Chinese te*t în TLN8OPHcKN1DP. $. Vimala<irti nu îl vede pe .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful