Disediakan oleh: Fatin Zaima binti Madhi Noor Zaineh binti Wailin Jacquan binti Tanius Jecviline Paulus

Merupakan seorang penyanyi, pelakon, pelawak, pengarah, komposer, dan pemain muzik yang terkenal. Merupakaan anak kepada pasangan Nyak Puteh dan Che Mah Hussein. P. Ramlee mempunyai seorang adik tiri yang bernama Syeikh Ali. Menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu Kampung Jawa dan seterusnya ke sekolah Francis Light. Seterusnya, pendidikan diteruskan di Penang Free School sehingga meletusnya perang dunia kedua.

Sekitar tahun 1950-an. anakanaknya telah menjadi suara latar bagi lagu “tolong kami bantu kami” dalam filem 3 Abdul dan pelakon kanak-kanak dalam filem Anak Bapak. Contoh.Ramlee mula mendirikan rumah tangga. Anak-anak kandungnya serta anak-anak angkatnya ini turut membantunya dalam bidang seni. Serba ringkas tentang biadota P.   Mempunyai ramai anak yang dijaga tetapi hanya dua orang anak kandung dengan isterinya yang pertama. Ramlee: Nama: Teuku Zakaria Tengku Nyak Puteh Tarikh lahir: 22 Mac 1929 di Pulau Pinang Meninggal: 27 Mei 1973 di Setapak. P. . Beliau pernah mendirikan rumahtangga sebanyak tiga kali dan isterinya yang ketiga ialah Salmah Ismail (Saloma) sehingga beliau meninggal. Kuala Lumpur.

Ramlee” pada tahun 1986. satu pementasan “P.  Akhir sekali.Ramlee The Musical di pentaskan. diabadikan nama beliau pada sebatang jalan. sempena 50 tahun kemerdekaan Malaysia pada tahun 2007. Selain itu.Semasa riwayatnya juga beliau telah banyak mendapat anugerah sehingga membawa gelaran “Tan Sri” kepadanya pada tahun 1990. rumah terakhir beliau di Jalan Kedap. beliau telah dianugerah doktor falsafah dalam bidang persembahan yang membawa gelaran “Doktor”. P. . Kemudian. Setapak juga telah diabadikan sebagai “Pustaka Peringatan P.Ramlee telah dicalonkan antara 10 “Anak Gemilang Malaysia” .   Pada tahun 2005 pula. Manakala. di tengah pusat bandar Kuala Lumpur.

RAMLEE .SEJARAH ASAL USUL MUZIK P.

P. Singapura oleh B. Jalan Ampas. Bukan untuk menjadi pelakon. dia hanya menghadirkan diri ke sekolah sebanyak 10 hari sahaja dan selebihnya dihabiskan untuk menyertai pasukan pancaragam. Minatnya terhadap bidang muzik sejak kecil lagi.R Rajhans. Ramlee beralih kepada gitar dan biola di bawah bimbingan Encik Kamaruddin (pemimpin brass band di Peneng Free School). . Beliau pernah menjadi juara nyanyian anjuran Radio Pulau Pinang pada tahun 1947 dan terpilih sebagai Bintang Penyanyi Utama Malaya. Semasa zaman persekolahannya. tetapi diberi tawaran berkerja untuk berperanan sebagai penyanyi suara latar (playback singer) untuk filem-filem keluaran Shaw Brothers. Seterusnya pada bulan Ogos 1948. Bermula dengan bermain Ukulele.Ramlee dibawa ke Studio Malay Film Productions di No 8. Beliau menyertai Orkes Teruna Sekampung dan kemudian Sinaran Bintang Sore. P.S .

 Menurut P. Kebanyakan lagu yang dirakam adalah daripada filem yang beliau lakon.  Kebolehan P.  Beliau juga menekankan bahawa penghasilan lagu bukanlah satu paksaan tetapi bergantung kepada ilham yang datang.  Dalam bidang nyanyian.  lagu-lagu P. .Ramlee sesuatu lagu yang dicipta bergantung kepada jiwa penciptanya samaada sedih atau gembira.Ramlee banyak dimuatkan dalam filem keluaran Malay Production.  Kebolehannya dalam pelbagai bidang inilah yang menjadikan sesuatu karya yang dicipta benar-benar berkualiti dan sentiasa segar dan diingati sehingga sekarang. Kesinambungan antara irama dan lagu amatlah penting dalam penghasilan sesebuah lagu. lagu-lagu beliau mula direkodkan di piring hitam. beliau bukan sahaja melibatkan diri dalam persembahan solo tetapi juga berduet bersama seniwati-seniwati yang lain antaranya isteri beliau sendiri iaitu Saloma.Ramlee dalam bidang muzik ini semakin besar kerana disamping mampu mencipta dan menulis lirik beliau juga mempu bermain alat muzik dan menyanyi. Tahun 1951.

Masri. Langgam.i. . iv. Inang. Zapin. ii. vi. Keroncong. v. iii. Melayu asli. vii. Joget.

Antaranya: Twist. vii. March. Gubahan ala muzik barat dalam dendangan kumpulan Pancasitara. terdapat juga ragam lagu yang terdapat unsur-unsur barat. Andante. . Rock-n-roll. i. iii. iv. ii. v. vi. Selain itu. Samba. Bolero.

Antara peranan setiap ragam muzik P. . .Menjadi lagu latar bagi setiap filem keluaran Malay Production.Sumber inspirasi pemuzik masa kini. kecindan dan sindirin terhadap masyarakat ketika itu.Ramlee ialah: .Sumber rujukan & kajian dalam pelajaran .Terselit banyak unsur-unsur pengajaran. .

atau cerminan realiti sosial dari nilai-nilai kehidupan yang ada dalam masyarakat.Pengiring tarian .Membawa konsep 1 Malaysia .Merupakan refleksi perasaan. . .Untuk menghibur masyarakat iaitu dapat menghilangkan kebosanan dan menenangkan fikiran masyarakat merentasi pelbagai peringkat umur. fikiran. .Membina identiti kebangsaan di kalangan rakyat ..Sebagai nasihat dan pengajaran kepada masyarakat.

GITAR: -Dimainkan oleh P.Ramlee contohnya dalam cerita “Tiga Abdul” iaitu memegang watak sebagai Abdul Wahub. .

SEXOPHONE: Dimainkan dalam filem “Ibu Mertuaku” iaitu sewaktu beliau memegang watak sebagai Kassim Selamat .

VIOLIN: Dalam filem “Getaran Jiwa” .

UKELELE: Dalam filem “Aloha” .

TRUMPET: Dalam filem “Ibu” .

PIANO ACORDIAN .

Lagu Azizah merupakan 'Batu Loncatan' yang membawa tuah kepada beliau semasa lagu ini didendangkan dalam satu perayaan Pameran Hasil Pertanian (MAHA) di Bukit Mertajam. Terdapat dua versi irama dan lirik untuk Lagu Azizah iaitu versi asal yang rancak dan dirakamkan ke piring hitam dengan senikata ciptaannya sendiri manakala versi kedua berirama perlahan digubahnya semula untuk dimuatkan dalam filem pertama arahannya ”Penarik Beca” dengan lirik yang ditulis oleh Jamil Sulong.  . Lagu versi ini tidak dirakamkan ke piring hitam. Pulau Pinang pada hari Sabtu 1 Jun 1948. “Azizah” adalah antara lagu ciptaan terawal P.Ramlee disamping ”Mee Jawa” dan ”Abang Dollah”.

diadunkan dengan lirik penuh unsur lucu dan bodek. susunan muzik yang mengasyikkan dalam filem “Pendekar Bujang Lapok”. lagu yang dinyanyikan tiga sekawan Do.1) Malam Bulan Di Pagar Bintang: Lagu ini didendangkan oleh watak Ramli dan Rose dalam filem Pendekar Bujang Lapok sewaktu Ramli menemani Rose yang menjahit seluarnya yang terkoyak ketika latihan silat. Abdul Wahub dan isterinya. Re dan Mi sewaktu menipu pengguna untuk membeli ubat 2) 3) 4) . Sedangkan Lidah Lagi Tergigit: Satu lagi permainan jiwa di mana senario lucu diubah menjadi suasana romantik. Ubat: Tak disangka. 3) Ya Habibi Ali Baba: Dendangan irama timur tengah. Ghasidah diarahkan bapa mertua untuk tidur di kandang kuda.

Ainol Jamil. A R Tompel. Lena. Manakala antara seniwati yang pernah berduet bersamanya ialah Saloma. P. H M Rohaizad. Nona Asiah dan Salbiah.S Kadarisman. Hashimah Yon. Jamil Sulong. Rahmah Rahmat. Normadiah. S HAssan Sahab. Yusnor Ef dan Usman Awang.  Di samping menyanyikan lagu hasil ciptaanya sendiri. . Rubiah. Momo Latif.Ramlee juga turut menyanyikan lagu yang dicipta oleh penulis lirik yang lain seperti iaitu S Sudarmaji.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful