P. 1
Ukur aras

Ukur aras

|Views: 6,084|Likes:
Published by Shares_Together

More info:

Published by: Shares_Together on Oct 19, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/09/2013

pdf

text

original

H1

LUKISAN TERUKUR
C01-02-06

UKUR ARAS
OLEH Syamsul Nizam Bin Mohamad

PENGENALAN

H2

H3

OBJEKTIF
1. Pengukuran untuk menentukan ketinggian titik-titik atau stesen diatas permukaan bumi. 2. Proses mengukur beza tinggi antara dua atau lebih titik.

TUJUAN

H4

(a) Pemetaan garis-garis kontur (b) Memplot muka keratan dalam satah pugak (c) Membentuk titik-titik yang mempunyai ukuran tinggi (d) Menetapkan dalamnya korekan (e) Memancang tanda dalamnya ketinggian bagi potongan dan timbusan tanah. (f) Memancang tanda dalamnya kecerunan talian paip. (g) Penyediaan titik-titik kawalan bagi kerja pemetaan

Tripod

H5

PERALATAN UKUR ARAS

STAF ARAS

KAKITIGA (TRIPOD)

Alat Aras Dompot (Dumpy Level)

H6

PERALATAN UKUR ARAS
Aluminum Heavy Duty Tripod

Automatic Level

H7

H8

KONSEP PENGUKURAN ARAS TERTUTUP

H9

GAMBARAJAH ARAS TERTUTUP

H10

KAEDAH MENDIRISIAP ALAT

H11

LANGKAH 1

LANGKAH 2

LANGKAH 3

LANGKAH 4

LANGKAH 5

H12

KAEDAH MENDIRISIAP ALAT

LANGKAH 6

LANGKAH 7

LANGKAH 8

H13

ISTILAH ISTILAH PENTING DALAM PENGARASAN
1. Garis Aras/ permukaan aras - Permukaan yang semua titik bersudut tepat terhadap arah graviti (Digambarkan oleh batu ladung yg tergantung) :. Oleh kerana permukaan bumi melengkung, permukaan aras juga kelihatan melengkung.

H14

2. Garis Mengufuk - Garis yg mewujudkan sudut tepat dgn arah graviti pd titik yg tertentu. - Bertangen terhadap permukaan aras pada setiap titik yg dipilih. - Perbezaan antara garis mengufuk dan garis aras dipanggil

Kelengkungan
3. Datum Aras purata laut dari mana semua aras yang lain di ambil dan dikira berpandukan daripadanya.

4. Aras terlaras (Reduced Level) - Ketinggian titik relatif dari datum yang dipilih

H15

5. Tanda Aras (Bench Mark) - Tanda-tanda atau titik-titk rujukan tetap. - Ditentukan dengan jitu menggunakan kaedah ukur aras jitu oleh pihak JUPEM 6. Tanda Aras Sementara (Temporary Bench Mark) - Tanda-tanda yang dibuat pada titik-titik yang mantap berhampiran dengan tapak pembinaan (Tiada tanda aras berhampiran)

H16

7. Pandangan Belakang (Back Sight) Nilai cerapan aras yang diperolehi dari alat ke arah setaf pada arah belakang. 8. Pandangan Hadapan (Fore Sight) Nilai cerapan aras yang diperolehi dari alat ke arah setaf pada arah hadapan. 9. Pandangan Antara (Intermediate Sight) Nilai bacaan aras yang diambil pada titik-titik yang terletak diantara pandangan hadapan dan pandangan belakang.

10. Titik pindah (Change Level) Titik perantaran kedudukan setaf bagi memindahkan ketinggian titik awal ke titik akhir, 11. Tinggi Kolimantan Ketinggian garis kolimantan di atas permukaan datum.

H17

12. Tinggi Alat Tinggi alat aras yang telah didirisiapkan dalam keadaan mendatar.

H18

H19

H20

H21

H22

H23

H24

RALAT
RALAT SISTEMATIK 1.Pengukuran yang tidak rata, iaitu jarak cerun 2.Panjang pita berubah kerana suhu berubah. 3.Panjang pita tidak sama dengan panjang pita dawai.

H25

RALAT TAK SENGAJA 1. Tidak tepat menganggarkan bacaan titik perpuluhan ketiga. Pita ukur biasanya ditentukurkan kepada bacaan yang terkecil sepanjang 1 cm, iaitu 0.01 meter. 2.Plambob tidak benar-benar di atas satu-satu titik. 3.Pita ukur tidak diregang mengikut arahan pembuat pita ukur. 4.Ketidak sejajaran semasa mengukur jarak yang panjangnya lebih dari satu kali panjang pita ukur. 5. Tiupan angin yang menyebabkan pita ukur bergegar atau melengkung

H26

G1/HUKUMAN.PPT/ay

14

H27

SOALAN???

G1/HUKUMAN.PPT/ay

14

H28

UJI IQ

G1/HUKUMAN.PPT/ay

14

saya ada terbaca 1 article matematic....tp ssh... just want to share with every one... hope enjoy it and someone who is really cleaver in math, please solve this problem... heheheh.. cita dia mcm ni....

H29

Ali ni seorang anak mak..penganggur.... Ali tringin nak beli 1 kasut jenama apa tah.. harga kasut tu RM 97 tp Ali x dak duit... so dipendekkan cerita, Ali ni pinjam la kat mak dia RM 50, pas tu pinjam kat kakak dia RM 50... jdi dlm tangan Ali ada RM 100.... maka dibelinya kasut RM 97 tersebut... baki duit yg Ali ada RM 3... Ali bg balik mak dia RM 1 dan kakak dia RM 1... jdi ada lg RM 1 ja kat Ali jdi dia hutang dgn mak dan kakak dia tinggal RM 49... tp Ali ni heran... RM 49 + RM 49 = RM 98... RM 98 + RM 1 = RM 99 knapa x cukup RM 100??? mana hilang lg RM 1.... kpada yg tau mana hilang RM 1.... tlg la bg tau sya..1 hari pkir pun x dpat jwap..

H30

TERIMA KASIH

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->