Faktor Kejayaan

Faktor-faktor Kejayaan Tokoh Dalam usaha untuk mencapai sesuatu, galakan serta dorongan keluarga merupakan faktor

yang penting dalam melahirkan seseorang yang cemerlang. Hal ini kerana ibu bapa serta ahli keluarga ialah orang yang paling rapat bagi semua orang. Jika seseorang mendapat kasih sayang dan sokongan yang secukupnya daripada ibu bapa, dia akan berasa selesa serta dapat dapat mencapai matlamat yang diingini. Ibu bapa yang prihatin akan kebajikan serta pelajaran anak-anak mereka juga akan memberikan perhatian serius kepada emosi, minda serta pemakanan anak-anak mereka. Sebagai contohnya, Prof. Datuk Dr. Ismail d. Salleh dapat mendapat kejayaan dalam kehidupannya kerana beliau mempunyai ahli keluarga yang menitikberatkan pendidikan anak-anak meskipun keadaan ekonomi mereka tidak begitu memberangsangkan ketika itu. Justeru, beliau telah mendapat pendidikan a!al di Sekolah Princess "li#abeth untuk kanak-kanak cacat penglihatan di Johor $ahru. Sehubungan dengan itu, beliau amat cemerlang dalam pelajaran, sehingga menjadi orang buta pertama di dunia mencapai PhD, diiktiraf oleh %uinness $ook of &ecords. Selain itu, ibu bapa Jessica 'o( sangat bimbang tentang masa depan anaknya untuk meneruskan kehidupannya tanpa kedua-dua tangan. )alau bagaimanapun, ibu bapa beliau tidak pernah berputus asas terhadapnya serta percaya kecacatan tersebut bukanlah satu halangan untuk beliau mencapai matlamatnya. Dengan galakkan dan bimbingan yang diberikan oleh ibu bapanya, beliau telah berjaya dalam kehidupannya. *ini, Jessica co( merupakan seorang penceramah moti+asi dan selalu mengkongsikan cerita beliau serta menggalakkan orang ramai di seluruh dunia untuk menjadi kreatif dan ino+atif dengan slogan beliau ,-hink outside the shoe.. $agi mendapat sesuatu kejayaan, usaha dengan berterusan melalui pemikiran dan minda yang positif memainkan peranan yang amat penting. Justeru itu, kelemahan dan kekurangan bukan satu halangan atau batasan dan bukan untuk dijadikan sesuatu alasan. Hal ini dikatakan demikian kerana sesuatu kejayaan itu hanya akan dapat Seseorang indi+idu perlulah berfikir secara matang dan dicapai sekiranya anda tidak berputus asa apabila dilanda kegagalan atau menyedari kelemahan pada diri anda. terbuka berdasarkan fikiran yang !aras untuk mengatasi kekurangan atau kelemahan diri. 'ontohnya, -erry /o( melakukan larian rentas *anada untuk mengumpul dana sambil memupuk kesedaran untuk penyelidikan barah setelah dipotong sebelah kaki beliau. elalui larian rentas oleh beliau, kita menyedari baha!a betapa kuatnya

0arian -erry telah berkembang sehingga melibatkan berjuta-juta peserta lebih 12 negara. *esungguhan -engku 6rman dalam industri itu juga mendapat pengiktirafan dan beliau merupakan Presiden Persatuan *ebajikan 7rang 'acat Pendengaran -erengganu :P*7'P-. Selepas teori relatif amnya dirumus pada >o+ember =?=5. Selain itu. -engku 6rman kini berbangga kerana memiliki dua buah kedai batik sutera iaitu 96nas $utik9 di Subang Jaya. ia tidak menjadi suatu halangan bagi beliau serta memiliki sebuah syarikat sendiri iaitu 6rman $atik. 6tas usaha gigihnya. . Selain daripada itu. *ini. "instein mencapai kemashyuran di seluruh dunia. )alau bagaimanapun. yang pertama sejak ia ditubuhkan pada <22=. Seseorang yang berjaya juga haruslah tidak menjadikan dirinya terkongkong oleh sesuatu perkara yang akan membantutkan cita-citanya serta tidak perlu bersusah hati dengan mengukur tahap kecemerlangan mereka secara fi#ikal. disleksia tidak menjadi satu halangan kepeda beliau untuk mencapai kejayaan yang luar biasa sehingga beliau telah dianugerahkan dengan Hadiah >obel dalam bidang /i#ik pada tahun =?<= bagi penjelasannya mengenai kesan fotoelektrik dalam tahun =?25 serta 9khidmatnya kepada /i#ik -eori9. beliau juga diketahui tidak mampu mengikat tali kasutnya dengan betul. kulit melecet dan kesakitan teruk. )alaupun beliau mengalami kecacatan pendengaran. yang diurus oleh adiknya. 6lbert "instein diketahui menderita disleksia ketika dia sering gagal mengingat perkara-perkara sederhana. namun dia mampu menyelesaikan formula matematik yang rumit.ketabahan beliau sehingga beliau perlu berlari melompat-lompat dengan kakinya sebelahnya sehingga beliau merasa kesakitan ketika berlatih kerana tekanan berlebihan yang terpaksa dikenakannya pada kaki sebelahnya dan kaki kudungnya menyebabkan tulang lebam. $eliau juga tidak mampu untuk mengingati jumlah bulan dalam setahun. dan kini merupakan acara kumpul dana sehari untuk penyelidikan barah yang terbesar di dunia3 lebih '4522 telah dikumpul atas namanya. Seseorang indi+idu juga perlulah merancang dan melakukan sendiri apa yang sebaik-baiknya patut dilakukan. Sebagai contohnya. kegigihan dan ketabahannya juga menjadikan -engku 6rman Harris -engku Ismail antara usaha!an 7*8 yang berjaya dalam perusahaan membuat batik sutera di -erengganu.

kita tidak dapat menafikan kepentingan moti+asi yang dapat mengalih seseorang indi+idu ke arah kejayaaan. >amun mengalami kecacatan. kea#aman dan kecekalan beliau untuk berjaya telah menjadi aspirasi ramai anggota masyarakat. . Ismail d. Justeru itu. Jessica boleh menaip <5 patah perkataan seminit menggunakan kakinya serta boleh memakai contact lens di mata menggunakan kakinya. Datuk Dr. bagi golongan istime!a ini mereka terpaksa berusaha berkali ganda berbanding dengan orang lain. terutama golongan kurang upaya *ejayaan dalam sesuatu perkara sering dikaitkan dengan usaha yang dilakukan oleh seseorang. Seseorang yang mempunyai moti+asi bermakna ia telah memperoleh kekuatan untuk mencapai kecemerlangan dan kejayaan dalam kehidupan. Jessica 'o( dilahirkan tanpa kedua-dua belah tangan tetap boleh mengurus hal peribadi serta mencapai sesuatu yang menakjubkan dengan menggunakan kakinya. 7leh itu.Selain daripada itu. Jessica juga mendapat lessen memandu dan sijil sebagai penyelam scuba. Hal ini kerana setelah abangnya mula bersekolah. Jessica 'o( juga dikenali sebagai juruterbang pertama menerbangkan kapal terbang dengan menggunakan kaki sahaja kerana beliau dilahirkan tanpa tangan. mereka tetap berjaya dalam kehidupan hasil kerajinan dan usaha gigih mereka. tekun serta tidak mudah menyerah kalah. Hal ini kerana moti+asi merupakan satu penggerak dari dalam hati seseorang untuk melakukan sesuatu tindakan demi mencapai matlamat. Sebagai seorang dilahirkan dalam keadaan cacat penglihatan yang dibesarkan dalam keadaan serba kekurangan. Selain itu. 'ontohnya. Secara ringkasnya. oti+asi merupakan prasyarat yang diperlukan untuk mencapai sesuatu kejayaan. Hal ini tidak dapat disangkal lagi dan terbukti dengan pengakuan yang dibuat oleh tokoh-tokoh golongan istime!a yang berjaya. dia akan menyambut kepulangan abangnya saban hari dan bertanya apa yang dipelajari di sekolah. Prof. Salleh sudah menunjukkan kecenderungannya untuk belajar Sejak kecil lagi. 8ntuk berjaya. 'ontohnya. moti+asi adalah keinginan seseorang indi+idu untuk menuju ke arah pencapaian kejayaan dalam hidup. kita juga harus berusaha dengan lebih keras. moti+asi ialah proses menghasilkan tenaga oleh keperluan yang diarahkan untuk mencapai sesuatu matlamat.

Di samping itu. golongan istime!a juga manusia biasa yang ingin bekerja.*esimpulannya. ereka tidak mahu kekurangan pada diri digunakan untuk menagih belas kasihan. bersama menyumbang jasa kepada pembangunan negara. dianggap sebagai rakyat yang berguna dan produktif serta tidak ingin menjadi beban kepada orang lain untuk penghidupan mereka . mereka turut berharap mempunyai hak dan hasrat yang sama seperti orang lain untuk bekerja menikmati hidup selesa. berdikari. berdikari serta bersosial. sebaliknya ingin membuktikan mereka juga berkemampuan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful