IPG KAMPUS TUANKU BAINUN LAPORAN CERAMAH DAN AKTIVITI KEMASYARAKATAN PROGRAM BINA INSAN GURU TAHUN 2013

NAMA PELAJAR : RINNE BINTI JAMALUDIN . AMBILAN : JUN 2011 . SEMESTER : SEMESTER 5 . OPSYEN : TESL 2_______________________________ PERINGKAT : 2 ( FASA 3 ) - AKTIVITI KEMASYARAKATAN & BENGKEL TARIKH : 28 OGOS 2013__________ . TEMPAT : SK GENTING, BALIK PULAU, Pulau Pinang. KUMPULAN : _____________________________________ KEHADIRAN GURU PELATIH : 18 ___________________________ KEHADIRAN MURID : ____54________________________________ (Bil. Murid Lelaki = 22 / 27 ; Bil. Murid Perempuan = 32 / 33 ) GURU PELATIH TIDAK HADIR: .

LAPORAN REFLEKTIF:

TAJUK : AKTIVITI KEMASYARAKATAN DAN BENGKEL

(A) LAPORAN AKTIVITI/PERISTIWA (Sila sertakan gambar sebagai lampiran)

AKTIVITI 1 MASA

: Keselamatan Di Alam Siber Untuk Kanak-kanak Sekolah Rendah. : 8.00 pagi – 11.00 pagi

Pada hari Rabu bersamaan 28 Ogos 2013, semua guru pelatih PPG kumpulan TESL 2 telah berkumpul di Dewan Terbuka SK Genting, Balik Pulau, Pulau Pinang untuk memastikan kehadiran semua guru pelatih pada jam 7.20 pagi. Seterusnya, pengerusi mengagihkan tugas kepada setiap ahli untuk melaksanakan aktiviti 1 iaitu ceramah yang bertajuk “Keselamatan Di Alam Siber Untuk Kanak-kanak Sekolah Rendah”. Tugas saya menyediakan buku program atau brosur telah saya laksanakan lebih awal lagi dan saya telah mengedarkan brosur tersebut kepada semua yang terlibat .

Page

1

Hishamuddin membacakan doa. Para peserta memberikan tindak balas yang memberangsangkan sepanjang ceramah dilaksanakan. Secara tidak langsung mereka akan sedar betapa banyak bahaya yang akan mendatang jika mereka tidak berhati-hati ketika menggunakan internet. Ahmad Radhafizal menggunakan pendekatan berinteraksi dengan murid sepanjang menyampaikan ceramah. lancar dan mantap. Beliau telah memberikan sedikit taklimat 2 . Murid-murid mendapat banyak ilmu serta faedah daripada ceramah ini. Murid-murid yang berjaya menjawab soalan beliau akan dihadiahkan dengan gula-gula. Murid-murid sangat meminati dan sukakannya. Seterusnya beliau memperkenalkan serta menjemput penceramah iaitu En. Beliau menggunakan power point yang pelbagai warna dan bentuk grafik yang menarik sepanjang aktiviti beliau. Setelah selesai doa dibacakan. Beliau juga menekankan mengenai ancaman dan bahaya apabila kanak-kanak melayari internet. Ahmad Radhafizal mengakhiri aktiviti ceramah beliau dengan sesi menjawab soalan. Sungguhpun begitu. Page Saya bersama rakan-rakan sekalian sangat gembira menerima kehadiran Encik Abd Rahman bin Moidu selaku pensyarah pembimbing dan menyaksikan sendiri kesungguhan kami melaksanakan aktiviti ini. saya bersama rakan guru pelatih bergotong-royong mengisi gula-gula ke dalam bekas comel untuk dihadiahkan kepada murid-murid yang terlibat. Sementara menunggu untuk aktiviti seterusnya. En. Setelah selesai aktiviti yang pertama iaitu ceramah “Keselamatan Di Alam Siber Untuk Kanak-kanak Sekolah Rendah”. Beliau akan mengajukan beberapa soalan. En. internet tetap mempunyai banyak kebaikan. Selain itu.Pengerusi majlis memulakan majlis dengan menjemput En. Pendekatan ini menjadikan aktiviti beliau sangat bertenaga. beliau menjemput pula wakil pihak sekolah SK Genting untuk menyampaikan sedikit ucapan. beliau berjaya menarik minat murid-murid dengan membuat beberapa tayangan video berselang seli dengan tayangan power point. Saya secara tidak langsung telah menimba banyak ilmu mengenai alam maya yang disampaikan oleh penceramah. Kami dihidangkan dengan dua jenis kuih-muih iaitu popia dan cara berlauk serta air teh „o‟ dan teh. Ahmad Radhafizal untuk melaksanakan aktiviti yang pertama iaitu ceramah “Keselamatan Di Alam Siber Untuk Kanak-kanak Sekolah Rendah”. saya bersama-sama rakan guru pelatih dan muridmurid berhenti rehat.

AKTIVITI 2 MASA : Bengkel – Language Games : 11. Seterusnya saya serta beberapa orang guru pelatih dibahagikan kepada kumpulan murid untuk melatih mereka secara kumpulan kecil. Nasi putih berlaukkan gulai ikan. Kami menggunakan “Jazz Chant” untuk melatih murid-murid menggunakan pengucapan bertatasusila dan menggunakan intonasi yang betul. sayur goreng. Pihak guru pelatih juga tidak ketinggalan menyampaikan sedikit cenderahati kepada semua murid yang terlibat dalam aktiviti BIG fasa 3 ini.15 pagi – 2. mereka bergilir-gilir dalam kumpulan masing-masing membuat persembahan menggunakan Jazz Chant tersebut di atas pentas dengan pelbagai gaya persembahan yang menarik.15 petang Aktiviti berikut ialah “Language Games”. Sebelum murid-murid pulang. Murid-murid sangat seronok melaksanakan aktiviti “Language Games” ini kerana mereka dapat berlatih menggunakan bahasa Inggeris dengan berkesan dan dapat bergerak aktif. Aktiviti bermula dengan tunjuk cara dari seorang guru. sambal udang. Pulau Pinang dan mengucapkan ribuan terima kasih kerana sudi menerima kehadiran kami. Page Sebelum bersurai. 3 . Mereka dibahagikan kepada 5 kumpulan. saya dan rakan-rakan telah dihidangkan dengan jamuan tengah hari yang sangat enak dan lazat.untuk menyampaikan beberapa maklumat penting mengenai BIG sebelum kami memulakan aktiviti yang kedua. wakil pihak guru pelatih telah menyampaikan sedikit cenderahati kepada wakil sekolah SK Genting. Saya dan rakan-rakan menikmati hidangan tersebut sebelum bergerak pulang ke destinasi masing-masing. Akhirnya. Murid-murid dari tahun 4 Wawasan dan 5 Wawasan terlibat dalam aktiviti ini. sambal belacan serta ulam-ulaman dan air oren merupakan menu jamuan ini. Murid-murid berlatih menggunakan Jazz Chant dengan bantuan saya dan rakanrakan. Aktiviti ini bertambah meriah apabila saya menggunakan kreativiti saya dengan memasukkan gaya persembahan yang pelbagai. Balik Pulau.

Cenderahati untuk murid-murid juga terpaksa diubah pada saat-saat akhir.ISU / MASALAH (Jika ada) Saya dan rakan-rakan guru pelatih berasa sedih kerana pada perancangan awal kami ingin melaksanakan program ini di SK Sungai Karangan. Page 4 . Bilik SAL yang kecil memudahkan tugas untuk memulihara dan selenggara bilik tersebut dalam waktu yang terhad. 5. Perjalanan yang jauh untuk ke lokasi pelaksanaan dan ada di antara kami yang tersesat kerana silap membaca peta. Balik Pulau. 4. 4. Bilik SAL yang kecil menyukarkan kesemua kami yang seramai 16 orang untuk berada dalam bilik tersebut dalam satu-satu masa. Balik Pulau. Kesukaran untuk berhubung apabila masalah timbul semasa penyediaan sebelum pelaksanaan program kerana jarak tempat tinggal yang jauh antara satu dengan lain. Kemudahan hawa dingin di bilik Anjung Sidang memberi keselesaan kepada peserta ceramah untuk menimba ilmu. 5. 3. Kemudahan LCD dan P/A Sistem yang memuaskan melancarkan perjalanan ceramah. Suasana sekolah yang tenang dan aman menyelesakan semua peserta program untuk menjayakan program ini. Pulau Pinang. guru-guru serta muridmurid SK Genting. Kelengkapan yang kurang mencukupi untuk melaksanakan aktiviti gotong-royong kerana perancangan yang kurang teliti. 2.. Masa yang suntuk untuk menyiapkan kerja kursus dan melaksanakan program BIG. Pulau Pinang. Kerjasama yang sangat menggalakkan dari pihak sekolah. 2. tetapi atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan tempat pelaksanaannya bertukar ke SK Genting. (ii) KELEMAHAN 1. Kami terpaksa menukar sedikit rancangan aktiviti “Language Games‟ kerana pada perancangan awal hanya melibatkan 35 orang murid sahaja tetapi jumlah murid bertambah menjadi 60 orang di SK Genting. (B) Analisis SWOT (i) KEKUATAN 1. 3.

Guru IPG dapat menimba banyak ilmu dan pengalaman dari program ini dan menjadikan mereka lebih matang. 2. 3. Banyak contoh-contoh video untuk menunjukkan ancaman penggunaan internet tidak dapat ditayangkan kerana tidak sesuai untuk peringkat umur murid-murid. Memastikan guru IPG dapat menepati masa yang ditetapkan. (iv) ANCAMAN 1. Lokasi sekolah yang agak jauh menyebabkan ada guru IPG yang terpaksa memajak teksi sebanyak RM 280 untuk ke lokasi pelaksanaan. 3. 4. 3. guru-guru dapat memperbaiki kelemahan untuk merancang program pada masa akan datang. Menjalin hubungan yang baik dan mesra dengan guru dan murid-murid semasa aktiviti program. Menjadikan guru IPG lebih komitmen dan optimis serta beriltizam tinggi kepada profesion dan perkhidmatan pendidikan.(iii) PELUANG 1. 4. Page 5 . 5. Mampu mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh ke arah pembangunan diri sebagai seorang guru. Mereka belajar berinteraksi dan bekerjasama dengan ahli dalam kumpulan untuk menyelesaikan sesuatu tugasan. 4. Menambah ilmu pengetahuan mengenai internet serta ancaman yang terdapat semasa melayari internet dan tips-tips untuk keselamatan semasa melayari internet. Mereka dapat berinteraksi dan belajar berdikari menguruskan diri dan menepati masa. Gangguan bising semasa waktu rehat. Dapat menyesuaikan diri dalam semua keadaan dan mampu menangani masalah dan cabaran. Membantu guru IPG untuk merancang aktiviti program dengan lebih teliti dan berkesan pada masa hadapan. 5. (1) REFLEKSI KENDIRI: (i) MANFAAT PROGRAM BIG 1. 2. 2. Melalui program ini.

.…………………………. Guru IPG perlu lebih bersedia untuk melaksanakan aktiviti program dengan membuat tinjauan awal ke lokasi program untuk mendapatkan gambaran sebenar. 2.(ii) PENAMBAHBAIKAN 1. ( RINNE JAMALUDIN ) Disahkan oleh penilai: …. 3. 4. Peruntukkan masa yang lebih panjang harus diberikan kepada guru IPG untuk merancang dan melaksanakan program BIG ini agar dapat merancang aktiviti yang lebih menarik pada masa hadapan. Pihak IPG juga perlu memberikan peruntukkan kewangan untuk menjayakan program BIG ini dan bukan dibebankan pada pihak sekolah sahaja. ( HALIM BIN MOHAMAD ) Page 6 . Tandatangan Pelapor: ……………………………. Tempoh masa yang lebih panjang diperlukan untuk mengadakan gotong-royong agar dapat membuat lebih banyak perubahan dan bahan untuk bilik SAL tersebut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful