Sukatan Pelajaran Kemahiran Hidup Sekolah Rendah Tahun 5

Penyampai: En. Alias Warno, SK Tanjung Aru 1, Kota Kinabalu

Disediakan oleh: Alfred Aning Sk Taginambur, Tamparuli

Bidang : 1. Reka Bentuk dan Teknologi Unit : 8. Ikan Hiasan ( Cadanga peruntukan masa 8 minggu ) Tajuk Pembelajaran adalah terdiri dari pengenalan, penyediaan bekas/akuarium dan pengurusan
Objektif pembelajaran: Diakhir pembelajaran ini pelajar berupaya:1. Mengenal, melebel bahagian luar ikan dan menyenarai spesis ikan hiasan tropika 2. Memilih ikan hiasan untuk dipelihara 3. Mengenal, memilih dan menanam tumbuhan akuatik dalam akuarium 4. Mengenal dan memilih ikan hiasan 5. Mengenal pasti kandungan mutu air 6. Mengenal pasti simptom penyakit biasa pada ikan hiasan 7. Menjaga tumbuhan akuatik dalam akuarium

1.8 (a) Pengenalan Mengenal dan bahagian luar ikan Sirip dorsal Sisik Mata Sirip paketoral Penutup insang Garisan lateral Sirip kaudal/ekor Mulut Sirip anal Sirip pelvik .

..sirip dorsal .sirip kaudal/ekor .. berpusing dan mengapung Mengesan pergerakan objek lain dan berfungsi sebagai tekinga Insang Pernafasan . berundur.sirip pelvik .sirip anal ..sirip pektoral Garisan lateral Untuk kestabilan..NAMA BAHAGIAN LUAR IKAN Sisik FUNGSI Sebagai pelindung dari musuh kecederaan dan penyakit Pergerakan ikan di dalam air Sirip .

Contoh-contoh ikan hiasan Ikan Tiger Barb Ikan Oscar Ikan Angel Ikan Guppy .

Ikan Emas SEBAB DAN TUJUAN MEMELIHARA IKAN HIASAN: Sebagai hobi Mengindahkan ruang Memberikan ketenangan Berpeluang menghayati alam akuatik  Ikan Molly CIRI-CIRI ISTIMEWA IKAN HIASAN 1. 3. 1. Warna. Jinak 3. Mudah dipelihara . sirip. 2. 4. bentuk dan sisik yang menarik 2.

MEMILIH IKAN HIASAN UNTUK DIPELIHARA Kriteria pemilihan ikan hiasan  Harus sesuai dengan bekas/akuarium  Habitat – dibeli dari kedai dan bukannya diperolehi dari habitat semulajadi seperti sungai dan laut. menarik dan mudah dipelihara  Tahan terhadap perubahan mutu air  Tahan terhadap penyakit NOTA Anak ikan yang dibeli dari kedai lebih jinak daripada anak Ikan yang diperolehi dari habitat semulajadi seperti sungai dan laut .  Sifat ikan –jinak/liar dan pemangsa/bukan pemangsa  Cantik.

4. Lampu Tangki Kabenit Pam Undergravel filter Batu . 5. 2.BAHAN-BAHAN YANG PERLU UNTUK MENYEDIAKAN SEBUAH AKUARIUM Tunggul kayu Pasir Batu Halus 1. 3.

baja / volcanic soil & pasir halus • MENGISI AIR keparas diperlukan. antiklorin. baja cecair • TANAM TUMBUHAN AKUATIK – susun yang tinggi di belakang rendah di depan. CO2 . lampu . • MENYUSUN BATU / TUNGGUL KAYU • PASANG PERALATAN LAIN pam.LANGKAH-LANGKAH • MEMASANG TAPAK UNDERGRAVEL FILTER • MELETAKAN PASIR DI ATAS TAPAK UNDERGRAVEL FILTER – pasir kasar.

.LANGKAH SETERUSNYA • JALANKAN PAM & LAMPU SEMALAMAN atau sehingga air jernih sepenuhnya dan penapis biologi berfungsi sepenuhnya. • MASUKKAN IKAN • BERI MAKAN SEKADAR MENCUKUPI.

LANGKAH-LANGKAH MENGHIAS AKUARIUM Bubuh satu lapisan pasir sungai atau pasir untuk akuarium (substrat) dengan ketebalan lebih kurang 1 hingga 1½ inci. Pasir yang berwarna gelap adalah lebih sesuai kerana ikan akan selesa dengan persekitaran yang gelap. Tanam tumbuhan akuatik yang berdaun panjang (Vallisneria sp) dengan membenamkan bahagian akarnya ke dalam substrat pada bahagian belakang akuarium. .

Hiaskan dengan beberapa ketul batu yang dikutip dari sungai atau dibeli dari kedai akuarium pada bahagian tengah akuarium atau bahagian lain supaya menghasilkan sususan yang menarik. Tambahkan juga dengan hiasan tumbuhan akuatik lain untuk menghasilkan satu hiasan yang menarik Letakkan beberapa ketul tunggul kayu yang telah dibersihkan. Sebagai tambahan letakkan pula tunggul kayu yang mengandungi tumbuhan akuatik di atasnya. Tunggul kayu perlu direndam selama 2 hingga 3 minggu sebelum digunakan. . Tunggul kayu boleh dikutip dari kawasan tanah gambut atau dibeli terus dari kedai akuarium.

Akuarium yang telah lengkap dipasang sangat cantik dan sesuai diletakkan di pelbagai sudut sebagai hiasan dalaman di rumah kita .

Contoh akuarium semula jadi (nature aquarium) yang baik .

 (C00k et. 1974) .APAKAH TUMBUHAN AKUATIK  Tumbuhan akuatik sebenar  yang mempunyai bahagian yang boleh menjalankan fotosentisis sepanjang masa atau sekurangkurangnya beberapa bulan dalam setahun  Tenggelam dalam air tawar atau terapung di permukaan air.al.

KATEGORI TUMBUHAN AKUATIK  TENGGELAM(subm erged).  SEPARA AKUATIK(Semiaquatic)-Tumbuhan melata di atas tanah dan boleh hidup di dalam air. Bahagian atas tumbuhan muncul di permukaan air  TERAPUNG(Floating )-Bahagian atas tumbuhan terapung dan akarnya berada di dalam air.Berakar pada dasar dan bahagian tumbuhan tenggelam sepenuhnya. .  TERMUNCUL (emergent)-Berakar di kawasan cetek.

Akan menyerap bahan-bahan toksik hasil dari perkumuhan ikan dan sisa makanan yang tidak habis dimakan oleh ikan.Boleh didapati dari kedai akuarium ( penting untuk proses fotosintisis)  Baja. Berfungsi sebagai tempat persembunyian dan berlindung bagi ikan -ikan kecil dari serangan musuh Keperluan tumbuhan akuatik dalam akuarium  Karbon dioksida. (kedua-dua bahan di atas akan mendak di dasar akuarium dan akan menjadi baja kepada tumbuhan akuatik) 2.MENGENAL PASTI DAN MEMILIH TUMBUHAN AKUATIK UTK HIASAN DALAM AKUARIUM Tumbuhan akuatik penting dlm akuarium kerana tumbuahan ini:1.lampu akuarium perlu dihidupkan 10-12 jam sehari (cahaya amat perlu untuk proses fotosintisis) . Membekalkan gas oksigen kepada ikan hiasan hasil daripada proses fotosintisis 3.berbentuk cecair dan biji yg perlu ditambahkan dari semasa ke semasa ( utk proses pembesaran tumbuhan ini)  Cahaya.

Tenggelam Terapung Tenggelam Terapung .

. Tumbuhan ini akan berakar dan melekat terus pada tunggul kayu selepas sebulan.LANGKAH-LANGKAH MENYEDIAKAN TUNGGUL KAYU DENGAN TUMBUHAN AKUATIK Tunggul kayu adalah satu media penanaman tumbuhan akuatik yang baik untuk tumbuhan akuatik. Jenis tumbuhan yang sesuai ialah seperti paku pakis yang dikenali sebagai Java fern. Lekatkan tumbuhan itu pada tunggul kayu dengan menggunakan benang yang berwarna hijau Tunggul yang telah siap dilekatkan tumbuhan akuatik boleh terus diletakkan di dalam akuarium. Sediakan tumggul kayu dan beberapa tumbuhan akuatik.

.GAMBAR-GAMBAR HIASAN TUMBUHAN AKUATIK DI DALAM AKUARIUM DIAMBIL SEMASA PERTANDINGAN MENGHIAS AKUARIUM OLEH SEKOLAH-SEKOLAH MENENGAH ANJURAN KERAJAAN NEGERI SELANGOR DAN JABATAN PERIKANAN.

memakan benda-benda hidup seperti anak ikan. makanan kering.  Ikan omnivor.  Ikan karnivor/pemangsa.  Ikan harbivor. daging haiwan atau pellet.Memakan tumbuhan dan tidak sesuai untuk akuarium yang ditanam dengan tumbuhan akuatik. . makanan basah dan makanan rumusan.Memakan pelbagai jenis makanan spt plankton. MENGENAL DAN MEMILIH MAKANAN HIASAN Terdapat dua jenis makanan ikan IKAN hiasan iaitu terapung dan tenggelam  Ikan yang mempunyai bentuk mulut yang menghala ke atas dan pertengahan kepala sesuai diberi makan makanan jenis terapung  Makanan tenggelam pula adalah sesuai untuk ikan yang mempunyai mulut yang menghala ke bawah  Ikan hiasan boleh dibahagikan kepada beberapa kumpulan utama berdasarkan jenis pemakanannya.  Makanan ikan hiasan dibahagikan kepada beberapa kumpulan seperti: Makanan hidup. tumbuhan reput. serangga atau haiwan lain  Ikan pemakan plankton ( organisma mikro di dalam air )Memakan organisma di dalam air.

emping stick dan sebagainya Makanan kering  Makanan kering adalah makanan yang telah diawet Makanan basah  Contoh: Kerang. hati lembu sayur-sayuran seperti salad dan bayam .MAKANAN IKAN HIASAN DIBAHAGIKAN KEPADA 3 KUMPULAN Makanan Hidup  Plankton  Cacing  Ulat roti  Jejentik nyamuk  Udang dan anak ikan  Serangga dan sebagainya Makanan Rumusan  Makanan ikan yangtelah diproses dari kilang membuat makanan haiwan  Contoh: pellet.

CONTOH-CONTOH MAKANAN IKAN HIASAN ULAT ROTI EMPING PLANKTON PLANKTON PELLET BLOOD WORM .

Selepas seminggu dan semua sistem dalam akuarium setabil barulah ikan ikan yang telah dikenal pasti sesuai di masukkan di dalam akuarium - Danio makan di bahagian permukaan air White cloud mountain makan di bahagian tengah akuarium Corydoras makan di bahagian bawah akuarium Golden barb makan di bahagian tengah dan bawah akuarium .

.  Ikan yang mati perlu dibuang  Pastikan semua peralatan pengudaraan. Contoh: Sisik kembang atau tanggal. oksigen dan karbon dioksida Penjagaan Mingguan:  Air sebanyak ½ atau ¼ bahagian daripada isipadu tangki perlu diganti setiap minggu atau sekurangkurangnya 2 minggu.CARA MENJAGA AKUARIUM Penjagaan Harian:  Beri ikan makan sekali atau dua kali sehari – makanan adalah mencukupi apabila dapat dihabiskan oleh ikan dalam masa 1 hingga 2 minit  Asingkan dan berikan rawatan kepada ikan yang mempunyai tanda-tanda sakit/tidak normal. penapis dan lampu berfungsi dengan baik  Ukur kualiti air seperti nilai pH.ammonia.  Cantas tumbuhan akuatik yang tumbuh terlalu tinggi  Bersihkan bahagian hadapan tangki  Cuci kapas penapis dengan bersih  Tambahkan air dalam tangki sehingga paras asal  Perlu diingat supaya tidak memberi makan berlebihan kerana ini akan membahayakan ikan. berubah warna dan sebagainya.

Kertas litmus digunakan untuk menentukan nilai pH. pH air utk akuarium ialah 6. Suhu yang terlalu tinggi atau rendah menyebabkan ikan mati. keadaan ini tidak ememberikan kesan kepada kehidupan ikan keranaianya telah ditukan kepada bahan makanan dan baja yang berguna kepada tumbuhan akuatik . Nilai 1= paling masam atau asidik.  Oleh kerana sistem tangki/akuarium adalah sistem yang seimbang.  Nilai pH air perlu dipastikan dari semasa ke semasa bagi mengelakkannya terlalu asidik. Nilai 14= paling alkali. Diukur dari nilai 1 – 14.5 hingga 7. Suhu  Ikan dapat hidup dengan baik pada suhu pada 26ºC hingga 27ºC. Bahan beracun  Ammonia dan nitrate biasanya wujud di dalam air ternakan  Bahan ini terhasil dari perkumuhan ikan yang dipelihara.MENGENAL PASTI MUTU AIR AKUARIUM pH air  pH air ialah kemasaman air.5.

Boleh dirawat dengan menggunakan antibiotik yang boleh dibeli dari pembekal ubat tempatan dengan bimbingan Pegawai Perikanan . Ikan yang dijangkiti kulat perlu diasingkan dari ikan sihat  Penyakit bakteria. sisik mengembang atau perut buncit. mulut dan lbahagian badan yang terdapat luka. pemakanan tidak sesuai atau ikan mengalami stress. Penyakit ini disebabkan oleh mutu air yang tidak baik.MENGENAL PASTI PENYAKIT IKAN HIASAN FAKTOR YANG MENYEBABKAN IKAN HIASAN DIJANGKITI PENYAKIT  Keadaan suhu air dalam akuarium yang terlalu sejuk  Air dalam akuarium terlalu kotor  Ikan yang luka atau cedera akibat dipindahkan ANTARA PENYAKIT IKAN HIASAN  Penyakit rintik putih – Disebabkan parasit yang melekat pada sisiknya akibat suhu air yang terlalu sejuk.Boleh dirawat dengan menggunakan larutan methylene blue dan campuran sedikit garam biasa.  Penyakit kulat – Kulat yang kelihatan seperti kapas biasanya tumbuh di bahagian sirip.Ikan berubah warna menjadi pudar.Boleh dirawat dengan menggunakan larutan methylene blue yang dimasukkan ke dalam air atau menyapukan terus pada luka yang dijangkiti kulat itu.

.

2004 PERINGKAT DAERAH TAMPARULI DIRASMIKAN OLEH. PENDIDIKAN DAERAH PEJABAT PENDIDIKAN DAERAH.MAJLIS PERASMIAN PENUTUPAN KURSUS OERANTASI SEMAKAN SEMULA KHSR TAHUN 5. . TAMPARULI. EN JUDIN BIN DIANA PEN. PEG.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful