PERANAN GURU DALAM PENGURUSAN BILIK DARJAH 2.

1 Persekitaran Pembelajaran Yang Kondusif

Ain Nabila Fatiha Bt Mohd Zahar

mengambil bahagian dan menumpukan perhatian dalam pembelajaran.PERSEKITARAN PEMBELAJARAN YANG KONDUSIF  Tempat murid dapat melibatkan diri.  Merangkumi beberapa aspek Pola komunikasi  Rekabentuk  Pelan lantai  Susun atur ruang fizikal  Kebolehan guru mengurus murid-murid  .

PERSEKITARAN FIZIKAL  Susunan dan reka bentuk fizikal di dalam bilik darjah  Mudahkan guru memantau dengan cepat  Guru hampir dengan murid  Ruang trafik yang selesa .

PERSEKITARAN FIZIKAL  Sumber bahan pembelajaran  Mudahkan  Tersusun murid ambil bahan  Ruang / sudut pembelajaran  Sudut bacaan  Aktiviti pemulihan .

PERSEKITARAN FIZIKAL  Ruang pada dinding  Sediakan jadual dan lain-lain  Tampal hasil kerja murid. pengudaraan dan perabot  Utamakan keselesaan  Kebersihan  Alatan membersih  Jadual tugas . maklumat  Pencahayaan.

PERSEKITARAN FIZIKAL Susunan kerusi meja murid mesti fleksibel 1) Susunan tradisional   Kaedah kuliah Berpusatkan guru 2) Susunan dewan kuliah   Sesuai untuk semua murid Tumpu pada guru .

PERSEKITARAN FIZIKAL 3) Kumpulan kecil  digunakan dalam pelaksanaan KBSR 4) Seminar  mengadakan perbincangan kelas .

PERSEKITARAN PSIKOSOSIAL Hubungan antara keperluan emosi individu dengan persekitaran sosialnya.  Suasana selesa dan mesra  Bebas daripada ancaman bahaya fizikal  Perasaan diterima  Sensitif dan peka kepada perbezaan individu  Suasana yang merangsang pembelajaran  Mewujudkan komunikasi terbuka dan menggalakkan perkongsian idea  Menggalakkan pembelajaran koperatif  Peluang yang sama untuk semua murid .

FAKTOR KEPADA PERSEKITARAN PSIKOSOSIAL YANG SIHAT Pendekatan pengajaran  Gaya kepimpinan guru  Bentuk komunikasi  Corak interaksi  .

PERATURAN DAN RUTIN BILIK DARJAH       Ialah kenyataan yang memaklumkan tingkahlaku yang boleh diterima di dalam bilik darjah Ayat peraturan mesti ringkas dan jelas Peraturan yang dibentuk seeloknya bermakna dan dipersetujui oleh murid di dalam bilik darjah dan akan lebih berkesan jika guru membentuk peraturan bersama murid Hadkan bilangan peraturan Peraturan adil dan bertujuan membantu proses pembelajaran Selaras dengan peraturan sekolah dan tidak bercanggah dengannya .

TUJUAN PERATURAN Melicinkan proses pengajaran  Beri peluang kepada murid untuk fokus dan melibatkan diri dalam pembelajaran  Menggalakkan tingkah laku yang dikehendaki  Kurangkan tingkah laku disruptif (anti sosial)  .

 .  Menghormati semua guru dan rakan-rakan.  Menyiapkan tugasan tepat pada waktunya.CONTOH PERATURAN BILIK DARJAH Menjaga kebersihan bilik darjah.

TUJUAN RUTIN  Melicinkan proses pengajaran dan pembelajaran. .

CONTOH RUTIN BILIK DARJAH Mengambil kedatangan murid Ketibaan murid-murid ke sekolah Kepulangan murid setelah waktu persekolahan tamat Memberitahu tentang aktiviti yang akan dilakukan pada hari berkenaan .

SEKIAN. TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful