Recepti: Iskoristite lekovitu moć žalfije

Žalfija je jedan od najboljih prirodnih antibiotika i antiseptika. Pomaže protiv groznice, upale bešike, jača nerve, olakšava varenje, čisti jetru.
Aromatična, medonosna i lekovita, žalfija (Salvia officinalis) jedna je od najstarijih medicinskih biljaka. U spisima je pominju svi antički lekari, a u njenu lekovitost i dan-danas se mnogo veruje. ekovite osobine imaju samo listovi bogati ugljenim hidratima, celulo!om, taninima i belančevinama. "sim ovih organskih jedinjenja, sadrže i mnogo gvož#a i kalcijuma, a bogati su i vitaminom A. $pak, najvažniji lekoviti sastojak ove biljke je njeno etarsko ulje. Žalfija je ne!aobila!an sastojak mnogobrojnih lekova koji se upotrebljavaju !a ispiranje usta i grla kad nastanu upale i katari, jer !bog dejstva tanina jača slu!okožu, dok etarsko ulje deluje antiseptično. %tavi&e, do otkri'a antibiotika žalfija se vekovima koristila protiv upala grla i ždrela i promuklosti, kao i !a pripremanje čaja protiv !nojenja tuberkulo!nih, jer smanjuje lučenje !nojnih žle!da. "sim toga, kadulja, kako je jo& na!ivaju( deluje protiv povi&ene temperature i gro!nice, uni&tava !ara!ne klice, dobar je antioksidant, sprečava grčeve u organima !a varenje, pospe&uje i!lučivanje mokra'e, blago proči&'ava creva, deluje na povr&insko skupljanje tkiva, ublažava i sprečava upale) U narodnoj medicini, žalfija se koristi i da ojača nerve, a pomaže i protiv svih vrsta prehlade i gripa. Upotrebljava se i !a či&'enje krvi, protiv svih !apaljenja, od !apaljenja ždrela i unutra&njih organa, do be&ike i vaginalnih upala. "lak&ava tegobe obolelima od reumati!ma i antibiotik je &irokog spektra dejstva.

pola sata pre jela. Recepti a bolje varenje . odmah poklopite i ostavite da preno'i. i pored svih lekovitih osobina. $straživanjima je.3/ g cveta belog sle!a . Ad $ naučna istraživanja su potvrdila lekovitost žalfije. Ujutro procedite i čaj pijte tokom dana. +ngleski travari koristili su je !a stimulisanje koncentracije i bolje pam'enje. A*-. $pak./ g žalfije . ublažava bolne menstruacije i smanjuje lučenje mleka dojiljama koje žele da prekinu dojenje. ekari i farmaceuti je../ g listova belog sle!a . 1klonite s vatre i po ča&icu mlakog čaja pijte tri-četiri puta dnevno. često pra'enog gubitkom svesti. osim za lečenje. gutljaj po gutljaj umesto vode.*ravari tvrde da je efikasan lek !a či&'enje jetre. protiv bolesti bubrega i no'nog !nojenja. Danas se.0/ g kamilice . a spolja protiv upala slu!okože . a smatraju i da doprinosi dugovečnosti. a dugotrajna upotreba be! nad!ora lekara ili farmaceuta može da i!a!ove pove'anu sklonost ka konvul!ijama. -jeno estrogensko dejstvo može da doprinese regulaciji menstrualnog ciklusa. to jest i!nenadnim napadima snažnog nekontrolisanog grčenja mi&i'a. preporučuju protiv blagih poreme'aja varenja i !a sprečavanje prekomernog !nojenja. kada se radi o unutra&njoj upotrebi. potvr#eno da žalfija utiče na smanjenje !nojenja u menopau!i.3/ g listova bre!e .. žalfija se ne preporučuje trudnicama i epileptičarima. a najče&'e je preporučuju !a održavanje !dravlja desni i !uba.3/ g rastavi'a 1 pola litra ključale vode prelijte tri ka&ike me&avine. Protiv upale mokra!nih puteva .3/ g žalfije . usta i grla. 2osle tri sata smesu !agrevajte u poklopljenom sudu i kad provri na tihoj vatri kuvajte pet minuta.3/ g listova medve#eg grož#a . ali i u kulinarstvu naročito za pripremanje pikantnih jela od mesa. tako#e. farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. žalfija mnogo koristi u prehrambenoj.0/ g matičnjaka 1 pola litra hladne vode prelijte tri ka&ike me&avine.