KELEBIHAN AL-QURAN
• AL-QURAN SEBAGAI PENSYAFAAT DAN PENGHUJAH

Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: ‘Al-Quran adalah pemberi syafaat (yang mana) syafaatnya akan diterima dan sebagai penghujah (yang mana) hujahnya disokong. Barangsiapa meletakkan al-Quran dihadapannya maka al-Quran akan memandunya ke syurga dan barangsiapa yang meletakkan al-Quran dibelakangnya maka alQuran akan mencampakkannya ke neraka’

KELEBIHAN AL-QURAN
• AL-QURAN SEBAGAI SUMBER MENGHAMPIRKAN DIRI KEPADA ALLAH S.W.T. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

‘Sesungguhnya kamu tidak akan dapat kembali kepada Allah s.w.t (menghampir diri kepada-Nya) melainkan dengan sesuatu yang terlebih utama yang datang terus daripada-Nya yakni al-Quran ‘

w bersabda yang bermaksud: ‘Semaikanlah perasaan taqwa kepada Allah kerana ia adalah sumber bagi segala amalan-amalan baik.a. .KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN SEBAGAI CAHAYA KEHIDUPAN DAN BEKALAN KE AKHIRAT. Sebuah hadis daripada Rasulullah s.a berkata bahawa beliau meminta Rasulullah s. Aku meminta supaya baginda menambah lagi.a.a.w memberi satu pesanan yang berpanjangan.w. : Abu Zar r. Rasulullah s. Tetapkanlah membaca Al-Quran kerana ia adalah nur untuk kehidupan ini dan bekalan untuk hari akhirat’.

w: Sesungguhnya tiap-tiap sesuatu itu mempunyai kemegahan yang mana manusia berbangga dengannya dan menjadi kemegahan kebanggaan umatku ialah Al-Quran yang mulia.a.a.w yang bermaksud: ‘Daripada Aisyah r.KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN SEBAGAI KEMEGAHAN BAGI UMAT ISLAM Sabda Rasulullah s.’ .a telah bersabda Rasulullah s.

T berfirman yang bermaksud: ‘Sesungguhnya telah datang kepada kau cahaya kebenaran (Nabi Muhammad s.KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN ADALAH SATU PERLEMBAGAAN YANG LENGKAP BAGI SEMUA ASPEK KEHIDUPAN Dalam Al-Quran Allah S.W.’ (Surah Al-Maidah: 15 &16) .w) dari Allah dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata kebenarannya dengan itu Allah menunjukkan jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredhaanNya dan denganya Tuhan keluarkan mereka dari kegelapan (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang benderang dengan izinNya dan dengannya juga Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang betul dan lurus.a.

a berkata:“Rasulullah s.a.a.KELEBIHAN AL-QURAN • AL-QURAN JUGA MERUPAKAN SENJATA YANG PALING BERKESAN UNTUK MEMBERSIHKAN JIWA DAN MENYINARKANNYA Dalam sebuah hadis Rasulullah s. .w telah bersabda yang bermaksud. Apakah cara untuk menjadikan hati bersinar semula. Katanya dengan banyak mengingati mati dan membaca AlQuran’. hati manusia akan berkarat seperti besi yang dikaratkan oleh air.w bersabda yang bermaksud: ‘Daripada Ibnu Umar r.

W.w bersabda yang bermaksud: ‘Sesungguhnya Al-Quran ini ialah hidangan Allah S.’ .T maka hendaklah kamu terima hidangan Allah sebanyak mana yang kamu boleh.a.KELEBIHAN AL-QURAN • MEMBACA AL-QURAN DISIFATKAN SEBAGAI SANTAPAN ROHANI KEPADA TIAP-TIAP ORANG ISLAM Rasulullah s.

KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Abu Umamah r.w.a. ( Riwayat Muslim ) . bersabda yang bermaksud: ‘Bacalah Al Quran sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafa'at kepada pembacanya’.a berkata : Aku mendengar Rasulullah s.

( Riwayat Muslim ) .w.a.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Nawwas Bin Sam'an r. telah berkata : ‘Aku mendengar Rasulullah s. didahului dengan Surah Al Baqarah dan Surah A-li 'Imraan.a. kedua-dua surah ini menghujah ( mempertahankan ) orang yang membaca dan mengamalkannya’. bersabda yang bermaksud: Di hari akhirat kelak akan didatangkan Al Quran dan orang yang membaca dan mengamalkan isi kandungannya.

KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Osman Bin 'Affan r.a.a. ( Riwayat Bukhari ) .w. telah berkata: ‘Rasulullah s. bersabda yang bermaksud: Sebaik manusia di antara kamu orang yang mempelajari Al Quran dan mengajarnya kepada orang lain’.

( Riwayat Bukhari & Muslim ) .a.a. yang bermaksud: Orang yang membaca Al Quran dan susah untuk menyebut ayatnya ia mendapat dua pahala’.w. telah berkata: ‘Bersabda Rasulullah s.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Aisyah r.

W.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Abu Musa Al Asy'ari r. telah berkata : ‘Rasulullah S. bersabda yang bermaksud : Umpama orang mukmin yang membaca Al Quran seperti buah Utrujjah ( seperti limau besar ) baunya wangi dan rasanya sedap.Umpama orang mukmin yang tidak membaca Al Quran seperti buah tamar tidak ada bau dan rasanya manis. ( Riwayat Bukhari & Muslim ) . dan umpama orang munafik yang membaca Al Quran seperti Raihanah (sejenis pokok) baunya wangi dan rasanya pahit dan umpama orang munafik yang tidak membaca Al Quran seperti buah labu yang tiada bau dan rasanya pahit’.a.A.

W.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Omar Bin Al Khattab r. bersabda yang bermaksud: ‘Sesungguhnya Allah mengangkat martabat beberapa golongan dan merendahkan martabat yang lain dengan sebab Al Quran’. Bahawa Nabi Muhammad S. ( Riwayat Muslim ) .a.A.

( Riwayat Bukhari & Muslim ) . lelaki yang dianugerahkan kemewahan harta lalu dinafkahkannya siang dan malam’.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu Omar r.A.a. telah bersabda yang bermaksud: ‘Tidak boleh berhasad dengki kecuali di dalam dua perkara : Lelaki yang dianugerahkan kefahaman yang sahih tentang Al Quran. ia menunaikan ibadat siang dan malam .W. daripada Nabi Muhammad S.

a.W. dan menceritakan peristiwa tersebut maka baginda bersabda : Itulah ( sakinah ) ketenangan yang turun disebabkan bacaan Al Quran’.A. ( Riwayat Bukhari & Muslim ) .KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Barra' dan daripada 'Azib r. telah berkata : ‘Seorang lelaki membaca Surah Al Kahfi dan di sisinya seekor kuda yang diikat dengan dua tali. Apabila menjelang pagi beliau pergi berjumpa Nabi Muhammad S. dan kudanya mula menjauhinya. maka awan di langit mula melindunginya dan semakin hampir.

bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya orang yang tidak ada di dalam ingatannya sesuatu pun daripada ayat Al Quran seperti rumah yang roboh’.A. beliau berkata : ‘Rasulullah S.a. ( Riwayat Tirmizi ) .KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu 'Abbas r.W.

bersabda yang bermaksud: ‘Satu masa nanti akan dikatakan kepada orang yang membaca Al Quran: Bacalah. ( Riwayat Abu Daud dan Tirmizi ) . sesungguhnya tempat engkau akan ditentukan di akhir ayat yang engkau bacakan’.A. perbaikkilah dan perelokkanlah bacaan Al Quran sepertimana engkau memperelokkan urusan di dunia.W. Nabi Muhammad S.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Abdullah Bin 'Umru Bin Al 'As r.a.

Kami menjawab : Kami suka demikian itu. dan dia mengambil darinya dua ekor unta yang gemuk dalam keadaan dia tidak melakukan dosa dan tidak putus hubungan silaturrahim.a.W keluar dan kami berada di tempat duduk masjid yang beratap.A. (Riwayat Muslim ) . empat ayat lebih baik dari empat ekor unta demikianlah seterusnya mengikut bilangan ayatnya’. menceritakan : ‘Rasulullah S. Maka beliau bersabda: Siapakah di antara kamu yang suka keluar di pagi hari pada setiap hari menuju ke Buthan atau 'Atiq. tiga ayat lebih baik dari tiga ekor.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada 'Uqbah Bin 'Amir r. Sabda Rasulullah S.A.W kenapakah kamu tidak pergi ke masjid belajar atau membaca dua ayat Al Quran lebih baik dari dua ekor unta.

KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu Mas'ud r.W bersabda yang bermaksud: ‘Orang yang paling layak mengimami kaum di dalam sembahyang ialah mereka yang terfasih membaca Al Quran’. ( Riwayat Muslim ) .a bahawa Nabi Muhammad S.A.

menghimpun antara dua lelaki yang terbunuh di peperangan Uhud kemudian beliau bersabda yang bermaksud: ‘Yang mana satukah antara keduanya yang paling kuat berpegang teguh dengan Al Quran maka apabila aku tunjukkan kepada salah seorang daripada keduanya maka dialah orang yang pertama masuk ke liang lahad’. Tirmizi.A.W. bahawa Nabi Muhammad S.a. ( Riwayat Bukhari.KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Jabir Bin Abdullah r. Nasa'ie & Ibnu Majah ) .

bersabda yang bermaksud : ‘Barangsiapa yang membaca Al Quran maka berdoalah kepada Allah dengan Al Quran maka sesungguhnya akan datang beberapa kaum yang membaca Al Quran dan mereka berdoa dengannya’. ( Riwayat Tirmizi ) .KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada 'Imran Bin Husain Bahawa beliau lalu di hadapan qari yang sedang membaca Al Quran kemudian dia berdoa kepada Allah kemudian ia kembali membaca kemudian ia berkata aku mendengar Rasulullah S.W.A.

KELEBIHAN AL-QURAN • Daripada Ibnu Mas'ud r. aku tidak bermaksud Alif . Mim ialah satu huruf. tetapi Alif satu huruf. Lam satu huruf dan Mim satu huruf’. ( Riwayat Ad Darimi &Tirmizi ) . ia berkata : ‘Barangsiapa yang membaca satu huruf daripada Al Quran maka baginya satu kebaikan.a. satu kebaikan menyamai dengan sepuluh pahala. Lam .

a katanya. aku mendengar Rasulullah s.a.KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Daripada Abi Umamah r. sesungguhnya dia datang pada Hari Kiamat kelak memberi syafaat kepada tuannya’.w bersabda yang bermaksud: ‘Bacalah olehmu akan Al-Quran. ( Riwayat Muslim ) .

Dan orang yang membaca Al-Quran dalam keadaan tergagap-gagap (berkeadaan payah).KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Daripada Aisyah r. ( Riwayat Muslim ) .a. bersamanya malaikat utusan Allah yang baik. maka baginya dua pahala’. yang bermaksud: ‘Seorang yang membaca Al-Quran sedang dia mahir dalam membacanya. sabda Rasulullah s.a katanya.w.

aku telah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: ‘Dibawa di Hari Kiamat nanti Al-Quran dan ahlinya. yang beramal dengannya di dunia.a katanya. Mendahuluinya oleh Suratul Baqarah dan Ali Imran.KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Daripada Nawwas bin Sam’an r. kedua-duanya berhujah membela tuannya’. ( Riwayat Muslim ) .

Lam satu huruf dan Mim satu huruf ‘ ( Riwayat al-Tirmidzi ) .KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s. Dan satu kebaikan (digandakan) dengan sepuluh seumpamanya. Tidak aku katakan (Alif Lam Mim) itu satu huruf tetapi Alif satu huruf.a.w yang bermaksud: ‘ Barangsiapa membaca satu huruf daripada kitab Allah maka baginya satu kebaikan.

w yang bermaksud: ‘Bacalah olehmu akan al-Quran sesungguhnya ia akan datang pada hari qiamat memberi syafa’at kepada pembacanya’. ( Riwayat Muslim ) .a.KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.

w yang bermaksud: ‘Sebaik-baik ibadat (sunat) umatku ialah membaca alQuran’.a. ( Riwayat al-Tirmidzi ) .KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.

a.w yang bermaksud: ‘Barangsiapa mendengar satu ayat dari kitab Allah (alQuran) maka ia akan menjadi cahaya untuknya pada hari qiamat’ ( Riwayat Ahmad ) .KELEBIHAN MEMBACA & MENDENGAR BACAAN AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.

KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.w yang bermaksud: ‘Sebaik-baik di kalangan kamu orang yang belajar alQuran dan mengajarkannya’.a. ( Riwayat al-Bukhari ) .

KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: ‘Orang yang mahir dengan al-Quran akan bersama malaikat yang mulia lagi berbakti. ( Riwayat Muslim ) . Dan orang yang membacanya dalam keadaan sulit (susah) dan merangkak-rangkak maka baginya dua pahala (kebajikan)’.

( Riwayat al-Syihab ) .a.w yang bermaksud: ‘Sebaik-baik di kalangan kamu orang yang belajar alQuran dan mengajarkannya kepada manusia’.KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.

KELEBIHAN BELAJAR & MENGAJAR AL-QURAN • Sabda Rasulullah s.w yang bermaksud: ‘Sesiapa yang mangajarkan anaknya Al-Quran dengan melihat.a. Allah menaikkan ayahnya satu darjat hingga akhir ayat yang diamalkannya’. maka diampunkan baginya dosanya yang lalu dan yang akan datang dan sesiapa yang mengajarnya dengan hafalan maka setiap anaknya itu membaca satu ayat. ( Riwayat At Tabrani ) .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful