P. 1
AA Bucur Mihaela

AA Bucur Mihaela

|Views: 0|Likes:
Published by Loredana Vasiliu
aa
aa

More info:

Published by: Loredana Vasiliu on Mar 25, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/17/2015

pdf

text

original

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

TEMA 3 “Ascultarea Activă”

1

după o pauză de # secunde) 2 . un mediu în care tre!uie să dai din coate. )ar. % -a încerci să te remarci pentru a deveni cele mai !un …( reflectarea spuselor vor itorului) % )a. Îi urăsc pe aceştia care nu pot să admită că poți să i mai !un decât ei şi pentru că ei nu pot să ie mai !uni ca tine încearcă să te împiedice pe tine să%ți duci la îndeplinire țelul. În cele ce urmează voi relata o discuție între mine şi unul dintre prietenii mei oarte !uni "pe nume Matei# şi în timpul căreia. nici să inventezi. ( !atei tace) % *i0( ( astfel îl a"ut să revină la discuție. când ai cole&i de muncă care mai mult te încurcă decât te a+ută nu mai şti cum să aci. % Tre!uie să%ți ie oarte &reu să lucrezi cu asemenea cole&i zi de zi.Universitatea Alexandru Ioan Cuza Tema 3 Practicați câteva ascultări active. % Întradevăr. acesta este țelul unui +urnalist să încerce să devină cel mai !un. ( empatia). dar astăzi aceşti cole&i au întrecut măsura ast el încât m%am $otărât sa le spun tot ceea ce &ândesc despre ei. să aducă ceva nou în această industrie în care ți se cere sa i un . . tre!uie să cauți să te remarci pentru a deveni cel mai !un. deasemenea . faptul că ne aflăm la un acelaşi nivel). astfel îi dau de îințeles că sunt gata sa îl ascult şi. !ineînțeles asta nu se poate când ai nişte cole&i care nu te a+ută şi care încearcă să%ți pună !ețe în roate ori de câte ori încerci să te pui în mişcare. şi o să%ți spun imediat ce &rozăvie' *tii tu cum este mediul acesta al +urnaliştilor. % Astăzi a ost o zi în&rozitoare pentru mine' " se asează pe scaun cu fruntea increțită de suparare) % Ti s%a întamplat ceva rău( " mă aşez şi eu pe un scaun pentru că. Aici începe visul urât. tre!uie să şti tot ce mişcă în +urul tău. țin să precizez . să te z!ați ca să a+un&i primul şi să pui mâna pe ştirea aia caldă care te poate ace aimos.u ai timp de pierdut.maestru al ideilor/. am olosit te$nica ascultării active. În acest mediu nu îți permiți să aci &reşeli. apoi reproduceți în scris una din ele. % )a. tre!uie să i intr%o continuă mişcare.

% )in câte am putut să văd tu ai încercat întotdeauna să îi a+uți pe ceilalți pentru a depaşi. % Aveai toate motivele să i dezama&it. pe un ton cât mai pro esional posi!il. îndeplinirea visului de a deveni unul dintre cei mai !uni +urnalişti din țară. care am încercat de iecare dată să a+ut pe toată lumea. Am încercat să adopt un ton cât mai calm pentru a le arăta că eu nu o!işnuiesc să plătesc cu aceeaşi monedă.u puteam să cred că aşa ceva mi se întamplă tocmai mie. cred că sunt in ecțati de această lume a +urnalismului. &ranițele acestui mediu în care re&ulile de . 3u toate acestea ei au rămas indi erenți la tot ceea ce aveam eu de spus despre cum percep eu o relație intercole&ială. deasemenea de&a lungul discuției se poate vedea o sc)im are a tonului vocii a lui !atei. deşi eram oarte supărat. oarecum.( (rezumarea $ astfel ne putem asigura că suntem de acord în ceea ce priveşte datele faptice). de asemenea. să iu cât mai dră&uț şi . % )in câte am înțeles ai încercat să le spui ceea ce crezi despre ei într%un mod cât mai ele&ant şi mai diplomat. am încercat să le e2plic tot ceea ce simțeam eu în le&atură cu situația. în acest mediu in ectat de ipocrizie. că îi consider nişte oameni care mai au multe de învățat despre re&ulile de . 3 . despre ceea ce te deran+ează şi crezi despre ei şi. air% pla1/ si cu toate ca lucrăm în acest mediu care presupune aproape să îl calci în picioare pe cel din +urul tău numai ca să a+un&i primul la ştire asta nu înseamnă ca nu tre!uie să ne respectăm. )eşi ai văzut că nu îți este răspuns cu aceeaşi monedă. % Întradevăr. despre atitudinile lor a4ă de rela4ionarea între cole&ii de muncă . iar mai apoi ca şi cole&i. sa iu e2cepția ce încalcă re&ula. poate să îl facă pe vor itor să&şi intelegă c't mai ine pro lema şi uneori să vadă o soluție) % Aşa este.Universitatea Alexandru Ioan Cuza % *i. deşi am ost cât se poate de sincer şi de politicos ei nu ştiu să aprecieze aceste lucruri. ( !atei pare din ce în ce mai puțin încordat şi. air%pla1/ nu sunt întotdeauna respectate. Aşa este( (reformularea sau parafrazarea $ e%primarea afirmațiilor vor itorului şi dintr&o alta perspectivă. ără să țin cont de nimic am început să le spun. mai întâi ca oameni. "validarea $ întărirea suplimentară a spuselor vor itorului) % . de la unul aproape agresiv la unul c't se poate de calm) % Poate ar tre!ui să te laşi mai puțin in luențat de ceea ce cred ceilalți despre tine şi să încerci să te ocalizezi pe ceea ce%ți doreşti cu adevărat. iar comportamentul cole&ilor este împotriva oricăror re&uli de !ună înțele&ere. în limitele posi!ile. Am ost oarte dezamă&it când am vazut că îmi întorc spatele. (empatia $ sfat sugerat la modul optativ *poate+). şi anume. ai $otărt să discuți cu ei într%un mod cât se poate de civilizat.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza 4 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->