Tan Sri Dr. P.

Ramlee (1929 - 1973) atau nama sebenarnya Teuku Zakaria bin Teuku Nyak Puteh merupakan seorang pelakon, penyanyi, pengarah, pemain muzik dan penulis lagu terkenal di Malaysia dan Singapura. Latar belakang Beliau telah dilahirkan di Pulau Pinang pada pagi Hari Raya Aidilfitri, pada tarikh 22 Mac 1929 kepada pasangan Teuku Nyak Puteh Teuku Karim (1902 1955) dan Che Mah Hussein (1904 - 1967). Bapanya yang berasal dari Lhokseumawe, Acheh telah mendirikan rumahtangga dengan Che Mah Hussein pada tahun 1925 di Kubang Buaya, Butterworth. P. Ramlee juga mempunyai seorang adik-beradik tiri iaitu Syeikh Ali, yang sama ibu dengannya. Beliau menerima pendidikan awal di Sekolah Melayu Kampung Jawa dan kemudian ke Sekolah Kebangsaan Francis Light. Seterusnya, beliau menyambung pelajaran di Penang Free School sehingga meletusnya Perang Dunia Kedua. Ketika pendudukan tentera Jepun di Tanah Melayu, beliau belajar di Sekolah Tentera Laut Jepun sebelum kembali ke Penang Free School apabila perang tamat. [sunting]Permulaan kerjaya seni Beliau mula bermain muzik dengan Ukulele, dan akhirnya beralih kepada gitar dan biola di bawah bimbingan Encik Kamaruddin (pemimpin brass band di Penang Free School). Beliau menyertai Orkes Teruna Sekampung dan kemudian Sinaran Bintang Sore. Beliau pernah menjadi juara nyanyian anjuran Radio Pulau Pinang pada tahun 1947 dan terpilih sebagai Bintang Penyanyi Utama Malaya. Dalam pertandingan itu, beliau menggunakan huruf "P" (bagi Puteh) di awal namanya dan nama P. Ramlee itu kekal hingga ke akhir hayatnya. Filem pertama lakonan P. Ramlee ialah "Chinta", sebuah filem yang dikeluarkan pada tahun 1948. Beliau memegang peranan sebagai penjahat dan nyanyian latar. Kejayaannya terus berkembang dan telah berjaya berlakon di dalam 27 buah filem di antara tahun 1948 hingga 1955. Salah seorang pendorong dan

Ramlee lebih menumpukan hidupnya kepada kerjaya seninya yang menyebabkan perkahwinan mereka retak. Gaya lakonan P. Ramlee dalam dunia perfileman Melayu adalah Datuk L. Filem terakhir lakonan beliau ialah "Laksamana Do Re Mi" pada tahun 1972 dan lagu dan lirik terakhirnya adalah "Ayer Mata Di Kuala Lumpur" pada tahun 1973 sebelum beliau menghembuskan nafas terakhirnya. Ramlee pernah berkahwin tiga kali. Kali pertama beliau berkahwin dengan Junaidah Daeng Harris pada 1950 tetapi perkahwinan hanya bertahan selama empat tahun. Kali terakhir adalah . seorang kerabat diraja negeri Perak yang sanggup meninggalkan alam istana demi orang yang dicintainya itu. Ramlee & Salmah Ismail (Saloma) P. Walau bagaimanapun. Norizan mengharapkan sesuatu yang lebih dari perkahwinan mereka tetapi P.guru P. Keluarga [sunting]Perkahwinan P. Perkahwinan kedua P. Ramlee yang amat berjaya itu adalah hasil inspirasi P. Ramlee adalah dengan Noorizan Mohd Noor pada 6 Februari 1955. Krishnan (Pengarah filem Melayu tahun 50-an dan 60-an yang terkenal). Ramlee daripada dua pelakon terkenal India Selatan iaitu MGRdan Sivaji Ganesan.

Ramlee ketika beliau masih belum ternama manakala Norizan menyintai P. Saloma menyintai P. Betty : Anak angkat 8. Berikut merupakan anak-anak yang pernah dijaga beliau: 1.R. Isteri pertama beliau. Wanita dalam hidup P.Tompel) 7. Ramlee menyintai beliau atas sebab-sebab yang berbeza. Junaidah. Ramlee mempunyai ramai anak yang dijaga beliau dan tetapi hanya dua orang sahaja yang merupakan anak kandungnya hasil perkahwinan beliau dengan Junaidah. Norma : Anak tiri (anak Noorizan) 6. Sazali : Anak angkat (lahir 1958) 4. Arfan : Anak kandung bersama Junaidah (1954-1998) 3. Anak-anak beliau banyak membantu beliau dalam kerja seperti menjadi penyanyi latar kanak-kanak (contohnya lagu Tolong Kami Bantu Kami darifilem 3 Abdul) dan pelakon kanak-kanak tambahan (contoh Sazali yang berlakon sebagai anak pekerja ladang dalam Anak Bapak).dengan Salmah Ismail(Saloma) pada 21 November 1961 dalam satu majlis yang sangat sederhana bersama rakan-rakan terdekatnya. Armali : Anak tiri (anak Saloma dan A. Zakiah @ Zazaloma : Anak angkat (lahir 1963) . menyintai P. [sunting]Anak-anak P. Walau bagaimanapun. Ramlee sebagai seorang seniman dan pembikin filem yang terkenal. Abdul Rahman : Anak tiri (anak Junaidah) 5. Ramlee seadanya iaitu sebagai seorang seniman dan sebagai seorang yang biasa yang menyebabkan Saloma menjadi teman hidup sehati sejiwa beliau sehingga ke akhir hayat. Mohd Nasir : Anak kandung bersama Junaidah (1953-2008) 2.

) daripada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong yang ketiga. Ramlee telah kembali ke Rahmatullah pada pagi Selasa 29 Mei 1973 ketika berusia 44 tahun dan jenazahnya dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Jalan Ampang Kuala Lumpur.N. Allahyarham telah dianugerahkan Bintang Kebesaran Darjah Panglima Setia Mahkota oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong pada tahun 1990 yang membawa gelaran Tan Sri. Selain itu rumah terakhir beliau di Jalan Dedap. Manakala di tengah pusat bandar raya Kuala Lumpur namanya turut diabadikan pada sebatang jalan iaitu Jalan P. Sabaruddin @ Badin : Anak angkat (1966-2007) 10. Ramlee. Setapak telah diubahsuai dan dijadikan sebagai "Pustaka Peringatan P Ramlee" pada tahun 1986. Salfarina @ Dian : Anak angkat (keturunan Cina) 11. 13.M. Ramlee menerima Pingat Kebesaran Ahli Mangku Negara(A. Di Kuching juga ada sebatang jalan yg dinamakan Jalan P. Penghargaan selepas pemergian 12. 15. Bagi mengenang jasa dan sumbangannya. P. Ramlee (dahulunya Jalan Parry) pada tahun 1982. 14. P. Beliau juga diberi penghormatan oleh Kerajaan Negeri Sarawak. Beliau turut mendapat penghargaan doktor falsafah dalam bidang seni persembahan pada tahun 2005 yang membawa gelaran "doktor".9.dengan penganugerahan Darjah Yang Amat Mulia Bintang Kenyalang Sarawak .

Ramlee the Musical.Ramlee . Ramlee telah terpilih sebagai 10 calon terakhir bagi program "Anak Gemilang Malaysia" yang mengiktiraf rakyat Malaysia yang banyak memberi sumbangan kepada negara dan kejayaannya menaikkan nama negara di mata dunia. P.. Kemudian.iaitu Dian P. kisah hidup beliau juga telah dipentaskan dalam satu pementasan teater muzikal dengan tajuk "P.P.Ramlee dan Pancaragam Keroncong Pemuda Indonesia Pertandingan Nyanyian Radio Pulau Pinang Malaya "Tempat ke-2" ."Datuk Amar Bintang Kenyalang" (Posthumous) (DA (P)) pada 2009.P. 17.Ramlee 1947 Pertandingan Nyanyian Radio Pulau Pinang Malaya "Tempat pertama" .P.Anugerah tersebut telah disampaikan kepada anak angkat beliau.Ramlee. Pada tahun yang sama. 16.P. sempena 50 tahun kemerdekaan Malaysia iaitu pada tahun 2007. Ramlee 1946 Pertandingan Nyanyian Keroncong Pulau Pinang "Tempat Pertama" . Cinta and Inspirasi" Anugerah Berikut merupakan senarai anugerah yang terlibat dengan beliau dan karya beliau sepanjang hidup beliau. 1945 Pertandingan Nyanyian Radio Pulau Pinang Malaya "Tempat ke-3" .. Hidup.

Juwita 1953 Majalah Filem Raya Malaya "Filem Terbaik" .P.Ramlee "Filem Terbaik" .Ramlee Majalah Filem dan Sukan Utusan Malaya "Artis Tahunan 1953" .1951 Majalah Filem Raya Malaya "Bintang Pujaan Malaya and Indonesia" .P.P.Ramlee .P.Ramlee 1952 Majalah Filem Raya Malaya "Pelakon Terbaik" .P.Ramlee "Filem Terbaik" .Ramlee 1956 Festival Filem Asia ke-3 Hong Kong "Skor Muzik Terbaik" .Hujan Panas Radio Malaya "Penyanyi Lelaki Terbaik" .Hujan Panas "Pelakon Terbaik" .Antara Senyum Dan Tangis "Filem Kegemaran Malaya dan Indonesia" .P.Antara Senyum Dan Tangis "Filem Kegemaran" .Antara Senyum Dan Tangis "Pelakon Kegemaran Malaya dan Indonesia" .Ramlee "Filem Kegemaran Malaya" .P.

P.P.Ramlee "Lagu Terbaik" .Ramlee "Penyanyi Terbaik" .P.Zaiton bagi Hang Tuah Majalah Bintang Singapura "Seniman Terbaik" .Anakku Sazali "Pengarah Kedua Terbaik" .P.Ramlee "Pelakon Kanak-kanak Terbaik" .P.Ramlee "Penggubah Terbaik" .Ramlee "Filem Terbaik" .Tony Castillo bagi Anakku Sazali 1958 Festival Filem Asia ke-5 Manila .Penarik Beca "Pengarah Terbaik" .Ramlee "Seniman Terbaik" ."Pelakon Pembantu Wanita Terbaik" .Saadiah Baharom bagi Semerah Padi Majalah Filem dan Sukan Utusan Malaya "Filem Melayu Terbaik" .P.P.Phani Majumdar bagi Anakku Sazali "Pelakon Wanita Terbaik" .Semerah Padi "Filem Kedua Terbaik" .Hang Tuah Festival Filem Asia ke-4 Tokyo "Pelakon Lelaki Terbaik" .Ramlee "Pengarah Terbaik" .Inang Baru dari Penarik Beca 1957 Festival Filem Antarabangsa Berlin Terpilih untuk Tayangan .

Ramlee "Fotografi Hitam dan Putih Terbaik" .Abu Bakar Ali bagi Sumpah Orang Minyak Majalah Kisah Bintang Dan Filem Malaya "Seniman Terbaik" .Nujum Pak Belalang 1962 Festival Filem Asia ke-9 Tokyo Pencalonan bagi "Filem Komedi Terbaik" .Ramlee "Lagu Kegemaran" .Pendekar Bujang Lapok "Fotografi Hitam dan Putih Terbaik" .Seniman Bujang Lapok .Tudung Periuk dari Sumpah Orang Minyak 1959 Festival Filem Asia ke-6 Kuala Lumpur "Filem Komedi Terbaik" .P.Abu Bakar Ali bagi Nujum Pak Belalang "Seniman Teratas" .P."Fotografi Hitam Putih Terbaik" .Ramlee "Filem Terbaik" .Nujum Pak Belalang Majalah Bintang Singapura "Filem Kegemaran" .Jangan Adik Angan-Angan dari Musang Berjanggut Festival Filem Asia ke-7 Tokyo "Filem Komedi Terbaik" .Pendekar Bujang Lapok "Pengarah Kegemaran" .P.Pendekar Bujang Lapok 1960 Majalah Gelanggang Singapura "Filem Paling Popular" .Sumpah Orang Minyak "Lagu Kedua Terbaik" .

Madu Tiga 1965 Festival Filem Dunia Paris "Anugerah Khas" . Ramlee A.Ibu Mertuaku [sunting]Lagu .Ramlee 1964 Festival Filem Asia ke-11 Taipei "Filem Komedi Terbaik" .Darjah Kurnia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Syed Putra Jamalullail "Ahli Mangku Negara" .N.P.Abu Bakar Ali bagi Ibu Mertuaku "Bakat Paling Pelbagai" . 1963 Festival Filem Asia ke-10 Tokyo "Fotografi Hitam dan Putih Terbaik" .P.M.

Ramlee: Lagu Getaran Jiwa Lagu Berpedati Lagu Mengapa Tak Berkawan (duet dengan Saloma) Lagu Qadzaan Tuhan Lagu Rela Hamba Rela Lagu Membisu Lagu Intan Menjadi Kaca Lagu Kisah Mahjong Lagu Ku Rindu Padamu Lagu Bawah Rumpun Bambu Lagu Surat Cinta Lagu Hidupku Bebas Lagu Rembang Petang Lagu Senjakala Lagu Lanang Tunang Tak Jadi Lagu Mengapa Derita Lagu Keluarga 69 Lagu Entah Di Mana Lagu Sepanjang Riwayatku Lagu Ting Tara Tilala Lagu Terbang Burung Terbang Lagu Dendang Perantau .Berikut adalah lagu-lagu dendangan P.

Lagu Assalamualaikum Lagu Uda Dan Dara Lagu Rantau Selamat Lagu Selamat Berbahagia Wahai Kekasih .