Agresivitatea la prescolari “Invata“Invata -ma sa nu lovesc!” Studiu de caz Propunator: Propunator : Popescu Raluca Antonela .

. tulburarile de conduita si nu in ultimul rand comportamentele agresive. . . plina de incercari pentru micutul prescolar prescolar. . Schimbarile din viata copilului creeaza tensiuni in comportamentul acestuia detarminandudetarminandu -l sa se adapteze si sa se integreze colectivului colectivului. De cele mai multe ori acum apar comportamentele opozante.Motivaţie: Copilaria si in mod special perioada prescolaritatii este o etapa importanta in viata copilului copilului. Este o perioada grea.

Acum ei nu urmaresc prin furie producerea unui rau sau prejudiciu. iar fetele formele de agresivitate indirecta. apar diferente de gen: baieteii sunt mai labili din punct de vedere emotional. Varsta prescolara si scoala primara: baietii prefera agresivitatea fizica. 1997): Sugar: dupa 6 luni. Sunt foarte rare la acesta varsta cazurile de violenta grava indreptate impotriva altor copii sau impotriva animalelor. dupa ce reusesc sa inteleaga relatia cauza – efect. in timp ce fetitele sunt mai controlate din punct de vedere emotional. Copiii de acelasi sex au mai multe conflicte decat cei de sex opus.. ci la ei manifestarea furiei este o emotie similara agresivitatii. sugarii sunt capabili de furie directionata.REPERE TEORETICE. mai intensi in manifestarea emotiilor. Forme de manifestare a comportamentului agresiv In functie de varsta (dupa Loeber si Hay. Copilaria mica: in al doilea si in al treilea an de viata sunt frecvente izbucnirile de furie si de agresivitate impotriva adultilor si a celor de aceeasi varsta. ..

fata de care a avut cateva tentative de aa-l lovi si de aa-i pune paturica pe fata. Ii spune mamei in repetate randuri. la gradinita. desi nu pare constient de simpatia lui.Studiu de caz Descrierea problemei. nunu-i place sa lege prietenii usor. cu atat mai mult cu cat copilul pare sa se transforme intrintr-un adevarat pericol pentru fratiorul cel mic. despre fratiorul mai mic:“samic:“sa-l duci de unde ll-ai luat”. Comportamentul a aparut cu cateva luni in urma si se manifesta in mod special in colectivitate. a situatiei analizate. acesta reuseste sa atraga in timp scurt multi parteneri de joaca . catre parinti si nu in ultimul rand catre fratiorul mai mic.Baiatul nu este o fire sociabila. Baiat in varsta de 5 ani care manifesta un comportament agresiv. Parintii sunt socati fara sa poata sa gasesca o explicatie. este temator si nesigur in prezenta celorlalti. cel mai “proaspat” membru al familiei. Furia si agresivitatea copilului se indreapta in egala masura catre colegii de la gradinita.

Modelul agresivitatii cazului analizat: : TEMATOR SI NESIGUR IN PREZENTA CELORLALTI ↓ ASTEPTARI EXAGERATE CU PRIVIRE LA RECUNOASTEREA SOCIALA. HIPERSENSIBILITATE LA AMENINTARI. ACEST LUCRU DUCE LA FIXAREA COMPORTAMENTULUI AGRESIV ↓ AGRESIVITATEA CRESCUTA ARE DREPT CONSECINTE PEDEPSELE. SENTIMENTUL NEPLACUT DE TEAMA ESTE REDUS (INTARIRE NEGATIVA) ↓ TEAMA CARE APARE IN CONTEXTUL SOCIAL ESTE REDUSA TOT MAI DES PRIN COMPORTAMENT AGRESIV. SANCTIUNILE SI MAI ALES RESPINGEREA SOCIALA DIN PARTEA MEDIULUI (PARINTII UNEORI PEDEPSESC AGRESIVITATEA COPILULUI TOT PRIN AGRESIVITATE!) ↓ AMENINTARI CRESCUTE SI REALE DIN PARTEA MEDIULUI . NESIGURANTA CU PRIVIRE LA SIMPATIILE INTERUMANE ↓ COMPORTAMENT AGRESIV CA MODALITATE DE OBTINERE A RESPECTULUI (INTARIRE POZITIVA) DUCE LA O AUTOCONFIRMARE NEPOTRIVITA ↓ AGRESIVITATEA DUCE LA CALMARE EMOTIONALA.

acum isi extinde comportamentul agresiv deoarece obtine beneficii sau isi impune mai usor punctul de vedere. senzatie de rau general) → Intarirea pozitiva reprezentata de reactiile celorlalti copii.Cauze: Cauze : Comportamentul agresiv al baiatului are succes intrucat ceilalti copii ii confirma principalul beneficiu si anume respect. Astfel copilul care initial a actionat agresiv din frica. dar si de libertatea de actiune. la detensionarea emotionala si la reducerea simptomelor fizice neplacute (de exemplu puls crescut. teama sau chiar supunere. . transpiratie. In aceasta situatie actioneaza mai multe procese de intarire pozitiva si negativa: → Intarirea negativa se refera la reducerea sentimentului de teama.

) educatia agresiva (“Decat sa fi batut mai bine bati tu pe altii!”) ..dar ai voie sa te superi daca cineva ss-a comportat urat cu tine. nu ai voie sa vorbesti urat.) opozitionasim dezvoltat de copil in fata interdictiilor educationale sau in fata pedepselor nepotrivite si injuste (Uneori parintii pedepsesc comportamentele agresive ale copiilor prin agresivitate. “Nu ai voie sa lovesti. Este dreptul tau sa te indepartezi ce acea persoana care tete-a suparat si sa nu nu-i mai vorbesti”.Cauze: Cauze : modele parentale mediul familial violent absenta alternativelor comportamentale / modalitati de a face fata situatiilor frustrante (Parintii ii spun mereu copilului ce nu are voie sa faca. lovind la randul lor. ignorand faptul ca sunt situatii cand si el trebuie sa aiba o cale de aa-si descarca emotiile negative. Copilul primeste astefel mesajul ca este bine si sa lovesti..

Scopul si obiectivele interventiei in gradinita . de apropiere. Dezvoltarea autocontrolului si empatiei la prescolari in sensul constientizarii si reevaluarii consecintelor propriului comportament din perspectiva celorlalti. Dezvoltarea in randul prescolarilor a unui comportament de ajutorare ca si alternative comportamentale.Manifestarea comportamentelor agresive este o tendinta generalizata la nivelul prescolarilor din gradinita. O2. Obiectivele interventiei: O1. Scopul este acela de aa-i determina pe copii sa renunte la comportamentele agresive. Formarea si dezvoltarea unor competente sociale la prescolari: nevoia de relationare. fapt care a determinat realizarea unor actiuni de corectare si preventie. O3. inhibarea agresivitatii. de recunoastere sau de autoconfirmare.

jocul de rol.Structura procesului de interventie Actiuni colective: sesiuni de informare cu prescolarii. exercitii de relaxare. cu cadrele didactice Actiuni individuale: intervievarea parintilor. fisa detectiv. discutia cu copilul Metode. chestionar pentru evaluarea comportamentului agresiv in situatii concrete (EAS) pentru actiunile individuale: fisa de investigare pentru parinti . lista de reguli pentru acordarea de puncte. povestile capitanului Nemo. modalitati de interventie: pentru actiunile colective: consilierea de grup. instrumente.

descoperirea relatiei dintre comportamente si consecinte. Copii devin linistiti din punct de vedere motor prin relaxare. Copiii trebuie sa aplice in viata de zi cu zi anumite comportamente cu ajutorul indicatiilor date si prin folosirea fisei detectiv ( reducerea tensiunii. Copiii trebuie sa descopere o relatie directa intre comportament si consecinte si sa fie motivati sasa-si schimbe comportamentul necorespuzator .Actiuni colective Intalnirile de grup organizate cu copii au avut ca obiective: transferul situatiilor la viata cotidiana.

Exersarea empatiei: Copiii invata sa se transpuna in locul unei persoane.. deci sa recunoasca si sa respecte sentimentele si gandurile acesteia in contextul experientelor zilnice. se creste toleranta lor la frustrare prin critici negative. a ignorarii si a criticii. gesturile si mimica unei persoane. 3. cum ar fi continutul si tonalitatea unei afirmatii. Ei invata sa decodifice semnele corespunzatoare.DESFASURAREA ACTIVITATILOR COLECTIVE 1. 2. precum si cum sa ofere feedbackfeedback -uri pozitive. 4. Experientierea laudei. In cadrul jocului de rol ei invata sa manifeste sentimentele de furie in mod adecvat. a ignorarii si a criticii. conflicte care ss-au rezolvat eficient si sunt sprijiniti sa opteze pe viitor pentru solutionarea nonnon-agresiva a conflictelor. copii avand astfel ocazia sa exerseze controlul propriilor sentimente. Stabilirea regulilor grupului: copii dezvolta reguli pentru comportamentul permis si nepermis in grup. Li se citesc copiilor si basme terapeutice. Prin joc ei invata efectele laudei. . 5. Rezolvarea sentimentului de furie: Copii invata cu ajutorul unei povesti ca sentimentele de furie se pot manifesta diferit si pot avea cauze variate. Stabilizarea si fixarea comportamentului adecvat: Cu ajutorul experientelor selectate din viata cotidiana copii analizeaza experiente pozitive.

Rezolvarea pe bucati a problei ii ajuta pe acestia sa detina perceptia controlului si sa faca fata mult mai bine situatiilor tensionate . de aceea. mai clare. Definirea si structurarea conflictului.DESFASURAREA ACTIVITATILOR INDIVIDUALE Intervievarea parintilor 1. Din experienta de viata cu totii stim ca devenim constienti de anumite probleme abia atunci cand ele ne afecteaza. mai ales daca aceasta este perceputa ca o adevarata drama si nu ca o situatie naturala de viata. 2. situatia conflictiala este impartita in mai multe probleme partiale. Recunoasterea faptului ca se confrunta cu o problema. Pentru ca discutia cu parintii sa fie eficienta si sasa-si atinga scopul a fost necesara o problematizare puncutala ca a ajutat la sustinerea acestora in recunoasterea problemei copilului si mai ales a faptului ca ei sunt cei afectati de problema. De multe ori parintii se simt neajutorati in fata unei probleme.

familiei. diferente intre parinti.. comportamente inconsecvente in educare. relatiile cauzale privind conflictul devin clare parintilor. pentru a se vedea daca intelegerile sunt clare pentru toti membrii familiei. dar mai ales sentimentele sale. si altele. Prezentarea unei situatii de viata in vederea clarificarii conflictului. 4. 6. Analiza cauzelor. care de cele mai multe ori sunt ignorate de parinti dand nastere conflictelor. Relatia dintre comportamentul copilului si a parintilor devine clara si evidenta.. expectante vis a vis de copil. Aparitia si manifestarea conflictelor este prezentata mai usor prin apelul la exemple. 7. a expectantelor si mai ales a alternativelor comportamentale. real si dupa ce au fost constientizate perspectivele membrilor familiei. Parintii sunt ajutati sa priveasca optimist situatia fiind orientati spre reformularea scopurilor comune. gandurile referitoare la parinti. Dupa ce a fost numit un conflict concret.3. . Stabilirea unei conventii. In discutiile cu parintii au fost evidentiate si dorintele si interesele copilului. Avansarea si dezvoltarea posibilelor solutii la problema. Intelegerea perspectivei copilului.. In vedera oferirii discutiei o mai mare eficienta au fost stabilite intelegeri referitoare la comportamentele alternative care pot solutiona conflictele. Cu ajutorul unei situatii pe care parintii au traittrait-o si pe care nu o pot contesta se evidentiaza stiluri educative. 5.

ss-a constatat o reducere considerabila a numarului de actiuni agresive in randul prescolarilor. Calitativ: tabloul agresivitatii nu mai este caracterizat de aceleasi manifestari de cruzime. . contatanducontatandu -se o ameliorare in raporturile intercolegiale ale copiilor.sprescolarilor.s -au redus la jumatate. Expectantele fata de interventie se reflecta in rezultatele observatiilor comportamentale. Cantitativ: in saptamanile ulterioare desfasurarii actiunilor.Evaluarea impactului interventiei in gradinita Modalitatile de control a efectelor interventiei in gradinita au implicat atat evaluari cantitative cat si calitative.

Ei trebuie sasa-si inchipuie deasemenea ca aluneca incet in apa calda si isi spun succesiv instructiunile de greutate si de caldura (vezi figura 3). La inceput copiii trebuie sa exerseze doar greutatea bratelor si a piciorelor piciorelor. Copiii isi formuleaza de fiecare data instructiunea “Maine o sa ma straduiesc sa raman calm si relaxat chiar daca ma enervez!” . ape. . Ei trebuie sasa-si inchipuie cum imbraca incet costumul de scafandru si isi formuleaza instructiunile de relaxare relaxare. . ca se afla pe submarinul Nautilus cu Capitanul Nemo si fac o excursie pe sub ape.POVESTILE CAPITANULUI NEMO: Copiii primesc sarcina de a-si inchipui in fiecare seara inainte de culcare.

.... Capitanul Nemo si cu mine Căpitanul Nemo şi........3............. Când îmi imaginez că îmbrac costumul de scafandru atunci simt: SUNT COMPLET LINIŞTIT! ○ Braţul meu drept este greu! ○ Piciorul meu drept este greu! ○ Braţul meu stâng este greu! ○ Piciorul meu stâng este greu! ○ Braţul meu drept este cald! ○ Piciorul meu drept este cald! ○ Braţul meu stâng este cald! ○ Piciorul meu stâng este cald! Căpitanul Nemo spune: Să ne păstrăm calmul şi totul va fi bine! Când mă relaxez ziua şi nu vreau să dorm..Fig.. nu uit să-mi spun: ○ Să întindem braţele şi picioarele! ○ Inspirăm adânc! ○ Deschidem ochii! ............