Mengetahui istilah dalam kraf tradisional. I. kerajinan dan menghormati hasil kerja rakan . murid dapat. kertas lukisan. gam.00 tengah hari ( 60 minit ) Membentuk dan membuat binaan Baju jersi kegemaranku Melipat kertas. Mengaplikasikan Asas Seni Reka kraf trdisional. Menghasilkan anyaman tikar dengan kelarai mengikut kreativiti murid.Mata Pelajaran Tahun Bilangan murid Pendidikan Seni Visual Tahun 5 Jujur 40 orang ( Lelaki : 25 / Perempuan : 14 ) /40 Tarikh Masa Bidang Tajuk Aktiviti Pengetahuan sedia ada murid Objektif pengajaran dan pembelajaran 06-09-2012 ( Khamis ) 11.00 .mewarna. Hasil pembelajaran Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. Murid pernah belajar dan menghasilkan origami mudah. I. Membuat penyataan perasaan tentang hasil kerja dengan rakan yang kreatif. Menghasilkan anyaman tikar dengan kemas. dalam penghasilan Alat dan bahan Gunting. Penerapan nilai Berdisiplin. Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.dan melukis. mematuhi peraturan. pensel 2B dan pembaris. III. II.12. II. kertas warna. toleransi. pisau. murid dapat.

3. Murid mencabut sekeping gambar dari kotak dan memikirkan gambar tersebut berkaitan dengan kaum apa lalu berdiri di dalam gelung getah yang mewakili setiap Strategi berpusatkan bahan.Rujukan Huraian Sukatan Pelajaran Pendidikan Seni Visual Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) Tahun 5 Langkah / Masa Tajuk Aktiviti Pengajaran d Strategi/ kaedah dan Pendekatan Catatan Set Induksi ( ± 5 minit ) 11. Cina dan India. India ) pada gelung getah tersebut. Cina. iaitu : Melayu. Guru menerangkan bahawa setiap gelung membawa maksud sejenis kaum.00pagi -11.05 pagi Permainan 1. Guru meletakkan 3 gelung getah di dalam bilik dan lekatkan Kad tulisan ( Melayu. 4. Kemahiran Berfikir: Membanding beza Penerapan Nilai : Berdisiplin. gelung getah. 5. Guru mengeluarkan sebuah kotak dan menerangkan cara permainan. mematuhi peraturan dan toleransi BBM: Gambar. ( Lampiran 1 ) 1. 3. 2. Guru menerangan akan menjalankan satu permainan. Murid mencabut gambar dari kotak. kotak kad . Set 3 stesen dalam kelas. Berdiri di stesan masing-masing berdasarkan gambar. 2.

1. kuda kebang. wayang kulit. 7. Apakah jenis jawab. guru menayangkan BBM:: . Guru meminta murid sebutkan nama kraf tradisional yang ditayangkan.10 pagi. Guru mengaitkan isi pelajaran tadi? hari ini – anyaman. Akhirnya. 4. wau bulan. 6.kaum. Teknik Soal Jawab. Guru memberi penerangan ringkas tentang kraf tradisional yang ditayangkan.05 pagi -11. Langkah 1 ( ± 5 minit ) 11. Pendekatan Deduktif Kemahiran Berfikir: Menghubung kait Penerapan Nilai : Berdisiplin ( Lampiran 2 ) 3. Anyaman. Guru dan murid bersoal Soalan: 1. 2. Sebutkan kraf tradisional kaum Melayu. Guru dan murid menyemak jawapan bersama. Menayangkan power point untuk mengenalkan kraf-kraf tradisional kaum Melayu. Guru menayangkan gambar-gambar kraf tradisional kaum Melayu. Kraf tradisional 2. gambar-gambar yang dicabut 8.

2.20 pagi-11. Kemahiran Berfikir: Kreatif Penerapan Nilai : Strategi berpusatkan Kerajinan. Guru membimbing murid untuk menyenaraikan bahan yang diperlukan untuk menghasilkan anyaman. Powerpoint. Komputer riba. Guru mempamerkan beberapa contoh kelarai anyaman sebagai rujukan murid dengan powerpoint. 2. Kemahiran Berfikir: Kreatif BBM:: Pendekatan induktif. kertas warna yang telah dipotong selebar 1 cm.gambar-gambar anyaman yang berlainan corak sambil memberi penerangan tentang anyaman. Guru menunjukkan cara-cara menghasilkan kelarai anyaman yang berbeza sanbil memberi penerangan.50 pagi. 1. berdikari. Menghasilkan anyaman dengan kelarai yang kreatif. . Guru meminta murid melakar dan membuat garisan 1cm Strategi berpusatkan murid. kertas lukisan. 1. gam dan gunting Langkah 3 ( ± 30 minit ) 11.20 pagi.10 pagi-11. gunting dan pisau. Menunjukkan cara-cara menghasilkan kelarai anyaman yang berbeza. Guru meminta murid mengeluarkan bahan-bahan amali yang dibawa: kertas lukisan. Kaedah demostrasi. gam. LCD ( Powerpoint ) Langkah 2 ( ± 10 minit ) 11. 5. kertas warna.

secara melintang pada kertas bahan. Pembentangan hasil kerja anyaman. murid yang lain memberi komen. 1. membanting beza Pendekatan Komunikatif Penerapan . gam. 3. BBM:: Kertas warna. guru meminta murid menggunakan kertas warna yang disediakan untuk menghasilkan kelarai yang kreatif untuk menjadikan anyaman yang cantik. kertas lukisan. Kemahiran Berfikir: Kreatif. pisau. Langkah 4 ( Apresiasi ) ( ± 5 minit ) 11. Guru membimbing dan memberi tunjuk ajar apabila murid menjalankan aktiviti menghasilkan anyaman. 4. Guru memilih beberapa orang murid yang telah siap menghasilkan anyaman untuk membentangkan hasil kerjanya. pensel 2B dan pembaris. lukisan dan potongkan.55 pagi. Kaedah Inkuiri/ cuba jaya Strategi berpusatkan bahan. Selepas itu.50 pagi11. 2. gunting. Murid membentang hasil kerja anyaman. Strategi berpusatkan murid.

Mempamerkan hasil kerja pada papan kenyataan dalam kelas. 2. Guru membuat kesimpulan tentang hasil kerja murid. 3. 1. Kaedah merumus. Guru meminta murid yang belum siap menghasilkan anyaman di rumah. Peneguhan positif.00 tengahahri.3. Membuat kesimpulan. Guru memberi galakan dan pujian terhadap hasil kerja murid. Guru meminta murid yang siap menghasilkan anyaman melekatkan hasil kerjanya pada papan kenyataan di dalam kelas. Nilai: Menghormati hasil kerja orang lain.55pagi12. Penerapan Nilai: Berdikari. REFLEKSI:_____________________________________________________ ______________________________________________________________ ______________________________________________________________ . Penutup ( ± 5 minit ) 11. 2. 1.

Lampiran 1 .

Lampiran 2 .

Gambus Wau Bulan Tembikar Batik Anyaman Kelarai Ukiran Kayu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful