AMALI 3 Tajuk: Fasa-fasa bulan Tujuan: Mengkaji perubahan fasa-fasa bulan.

Pengenalan: Fasa bulan merujuk kepada keadaan bulan yang terang yang dilihat oleh pencerap, terutama dari bumi. Fasa bulan berubah secara kitaran apabila bulan mengelilingi bumi, mengikut perubahan kedudukan bumi, bulan dan matahari. Separuh dari permukaan bulan sentiasa diterangi matahari (kecuali ketika gerhana bulan), dan terang tetapi bahagian yang diterangi itu boleh kelihatan dari 100% (bulan mengambang) hingga 0% (anak bulan atau bulan gelap). Sempadan antara hemisfera yang diterangi dan tidak diterangi dipanggil penamat. Fasa fasa bulan disebabkan peredaran Bulan mengelilingi Matahari dan cahaya Matahari yang jatuh ke permukaannya merupakan fasa yang kita dapat lihat. Kita cuma melihat sebahagian sahaja permukaan Bulan dari Bumi kerana ia berputar mengelilingi Bumi.

4. Pemerhatian dijalankan menggunakan mata kasar. 2. Maklumat mengenai terbit dan terbenam bulan daripada buku.Alat dan Radas: Kamera. . Lokasi sesuai dipilih dan bulan yang terdapat di kawasan itu diperhatikan setiap hari selama sebulan. 3. majalah. Kamera yang sesuai untuk mengambil gambar digunakan. kertas catatan. Kedudukan bulan dan sebarang perubahan bentuk bulan (termasuk juga sama ada hari tersebut hujan atau tidak) dicatatkan ke dalam jadual 7. 5. Tarikh dan waktu pemerhatian direkodkan 6. jurnal. pensel Prosedur: 1. surat khabar atau internet dicari. Data yang diperoleh dianalisis dan ditafsirkan.

Keputusan: Tarikh Pemerhatian Fasa bulan yang sepatutnya kelihatan  12 Februari 2014    12 Rabiulakhir 1435H 15 Februari 2014   Catatan pemerhatian Cuaca: Langit cerah Waktu : 9pm -9.9.20 pagi       Cuaca: Langit cerah (tidak hujan ) Waktu .18pm.30 pm Lokasi : Asrama Blok E Fasa bulan : Bulan purnama Darjah : 180-225 Degree Bulan kelihatan pada malam ini.30 pm Lokasi : Asrama Blok E ( tidak hujan ) Fasa bulan: Bulan hampir purnama Darjah: 90-135 degrees Bulan kelihatan pada malam ini kerana waktu bulan terbenam adalah 4. 9 pm. Bulan terbit pada pukul 7. 15 Rabiulakhir 1435H .

Ini kerana cuaca di Terengganu agak mendung untuk minggu ini dan kadang-kadang hujan. Langit cerah Waktu : 9. Waktu : 9pm-9. . Asrama Blok E Fasa bulan: separa lama ( tua) Bulan tidak kelihatan malam ini.30 pm Lokasi.Tarikh Pemerhatian Fasa bulan yang patut kelihatan Catatan pemerhatian 18 Februari 2014        Cuaca.30 pm Lokasi : Asrama Blok E Fasa bulan: bulan selepas purnama Darjah : 225-270 degree Bulan kelihatan pada malam ini. 18 Rabiulakhir 1435 H 13 Mac 2012  20 Rabiulawal 1433 H     Cuaca: mendung dan hujan.30-10.

20 pagi Fasa bulan : Sabit lama ( tua ) Lokasi : Asrama Blok E Darjah : 45-90 degree Bulan kelihatan pada waktu pemerhatian 28 Rabiulakhir 1435 H 1 Mac 2014  29 Rabiulakhir 1435 H     Cuaca. Langit cerah Waktu : 9pm-9. .30 pm Lokasi : Asrama Blok E Fasa Bulan :Anak bulan Bulan tidak kelihatan semasa pemerhatian kerana bulan telah terbenam.Tarikh Pemerhatian Fasa Bulan Yang patut kelihatan Catatan pemerhatian 28 Februari 2014       Cuaca : cerah Waktu : 6.

kelihatan semasa pemerhatian 5 Mac 2014  4 Jamadilawal 1435 Hijrah      Cuaca : Langit cerah Waktu : 9 pm-9.Tarikh Pemerhatian Fasa bulan yang patut kelihatan Catatan pemerhatian 2 Mac 2014  1 Jamadilawal 1435 H      Cuaca : cerah Waktu : 9pm-9.30 pm Lokasi : Asrama Blok E Fasa bulan : sabit baru Kedudukan .30 pm Lokasi : Asrama Blok E Fasa bulan : Separa baru (muda ) Darjah: 90-135 Degree Bulan dapat dilihat semasa pemerhatian dijalankan kerana langit yang cerah . Di sebelah barat Bulan dibuat.

30 pm Lokasi : Asrama Blok E Fasa bulan :hampir purnama/ purnama baru.Tarikh Pemerhatian Fasa bulan yang patut kelihatan Catatan pemerhatian 10 Mac 2013   9 Jamadilawal 1435 H     Cuaca : langit gelap Waktu : 9 pm-9. kelihatan semasa pemerhatian . Darjah : 90-135 Degree Bulan dibuat.

semakin besar cahaya bulan yang tampak daripada bumi dan ini memperlihatkan fasa bulan sebelum purnama. Fasa bulan ialah peringkat perubahan bentuk bulan yang bercahaya sepanjang pusingan di orbitnya mengelilingi bumi iaitu sebulan ijtimak. Fasa bulan baru bermula pada 1 Mac 2014 bersamaan dengan 29 Rabiulakhir1435 Hijrah iaitu bermula dengan anak bulan. separa lama (tua) bulan sabit lama (tua). Kita cuma melihat sebahagian sahaja permukaan Bulan dari Bumi kerana ia berputar mengelilingi Bumi. sabit baru. Antara fasa bulan yang telah dikenal pasti ialah bulan hampir purnama. Pemerhatian ke atas bulan dibuat selama sebulan iaitu bermula daripada 12 Februari hingga 12 Mac.Perbincangan: Peredaran bulan mengelilingi matahari menyebabkan bulan mempunyai fasa-fasa yang tersendiri. ada bahagian bulan yang menerima cahaya matahari dan ini menyebabkan kita di bumi terlihat bahagian bulan yang menerima cahaya. separa baru. . separa lama dan bulan sabit lama. Semakin jauh bulan meninggalkan ijtimak. purnama. selepas purnama. bulan separa baru (5-10Mac 2014). Cahaya yang dilihat daripada bumi merupakan cahaya yang dipantulkan oleh matahari. Ini terjadi pada 2-4Mac 2014. Bulan tidak kelihatan daripada bumi yang diistilahkan sebagai bulan baru. Dari hari ke hari. purnama. bentuk dan ukuran cahaya bulan berubah-ubah sesuai dengan posisi bulan terhadap matahari dan bumi. purnama lama. hampir purnama. Contoh fasa ini yang dapat dilihat melalui pemerhatian adalah 12 Februari. seluruh bahagian bumi tidak menerima cahaya matahari kerana bumi. Ketika bulan bergerak mengelilingi bumi. ini dapat dilihat pada 1 Mac 2014. Bahagian bulan ini yang terlihat daripada bumi sangat kecil dan membentuk bulan sabit yang dikenali sebagai hilal awal bulan. Perubahan-perubahan fasa bulan yang diperhatikan bermula daripada 12Februari 2014 sehingga ke 12 Mac 2014 melalui kesemua fasa bulan iaitu daripada anak bulan. Bulan adalah satelit yang tidak boleh memancarkan cahaya sendiri. Pada saat ijtimak. bulan dan matahari sejajar tetapi bukan pada satah yang sama. bulan sabit baru (2-4 Mac 2014 ).

maka kita tidak akan dapat melihat bulan di langit pada malam tersebut. Ini dapat dilihat pada 15 Februari. kita tetap tidak boleh melihat bulan setiap malam. jika bulan baru muncul. Ini kerana setiap malam atau setiap hari bulan terbit dan terbenam pada waktunya yang tersendiri. kita tidak dapat melihat bulan tersebut pada malam hari kerana terbit dan terbenam bulan baru hampir sama dengan terbit dan terbenam matahari. Bahagian bulan yang menerima cahaya matahari hampir keseluruhannya terlihat di bumi dan bulan kelihatan seperti purnama. Oleh itu. Contohnya. Sebenarnya bulan setiap hari selalu terbit dan terbenam secara teratur namun jikalau kita melihat bulan di waktu yang salah pada malam hari. . Bulan mempunyai waktu terbit dan terbenam. walaupun langit bersih tanpa awan.Fasa purnama terjadi apabila bumi berada di antara bulan dan matahari..