P. 1
Curs-de-Fotografie

Curs-de-Fotografie

|Views: 23|Likes:
Published by Cimpeanu Monica
Despre Fotografie
Despre Fotografie

More info:

Published by: Cimpeanu Monica on Apr 02, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/20/2015

pdf

text

original

Scoala de fotografie Pentax

Lectia 1: Tehnici fotografice
Panning

Folosind un timp de expunere lung (1/60 dintr-o secunda sau mai mult), si urmarind subiectul in timp ce obturatorul este deschis.

Timp de expunere lung

Incetinirea miscarii tinand aparatul nemiscat (se recomanda utilizarea unui trepied olosind un timp de expunere lung (1/60 dintr-o secunda sau mai mult), in timp ce subiectul este in miscare.

Zooming

Folosind un timp de expunere lung (1/60 dintr/o secunda sau mai mult) concomitent cu actionarea zoom-ului. !ota" unctioneaza cel mai bine cand subiectul este centrat (puteti reincadra ulterior daca doriti imaginea compusa di erit).
Unghiul de fotografiere

Intotdeauna pri#iti subiectul din di erite directii (de sus $os, din spate, dintr-o parte, etc).

Bracketing

In conditii de iluminare contrastanta, incercati cate#a expuneri sub si peste expunerea recomandata de sistemul de masurare automata al aparatului. %e asemenea, aceasta tehnica poate i olosita creati# pentru a #aria culoarea scenei.

Expunerea dubla

&entru rezultate optime utiizati un undal inchis sau negru. 'e recomanda olosirea trepiedului.

Silueta

Fundal expus corect cu subiectul detectabil doar ca un contur. Fundalul trebuie sa ie mai luminos decat subiectul si masurarea expunerii trebue acuta pe undal. &utetu olosi memorarea expunerii sau alegeti optiunea de ixare manuala a expunerii.

Lectia 2:

ompo!itia

rearea "en!atiei de mi"care prin compo!itie

(rice otogra ie este ormata din doua elemente cheie" subiectul si mediul care il incon$oara. ( otogra ie reusita combina aceste elemente pentru a crea un tot unitar, un lux #izual - mediul incon$urator conducand ochiul catre subiectul central. )cest proces poarta numele de compozitie. &e scurt, daca subiectul este situat chiar in centrul imaginii #a parea static, chiar daca este in miscare.

&entru a crea senzatia de miscare, pozitionati subiectul in a ara centrului, sus, $os, in stanga sau in dreapta cadrului.

#egula treimilor

*xista o regula, numita +regula treimilor+ care #a poate a$uta sa #izualizati procesul. ,ele patru puncte in care se intersecteaza liniile #erticale si cele orizontale sunt zonele in care pozitionarea subiectului are ca rezultat compozitia cea mai reusita.

-ai mult... 'ubiectul trebuie plasat in asa el incat sa de#ina un centru de interes. .rebuie incadrat in asa el incat sa aiba un impact #izual cat mai mare. .rebuie utilizata perspecti#a pentru a atrage si mentine atentia asupra subiectului. ,ompozitia este un proces care #ine de la sine. &lasarea subiectului in a ara zonei centrale si gasirea metodelor de a crea impactul #izual #or de#eni automate. In acel moment, se poate spune ca ati pornit pe calea imbunatatirii calitatilor dumnea#oastra de otogra . 'i chiar si cu cel mai simplu aparat, #eti obtine satis actia exprimarii prin imagine.
Tema:

&ri#iti-#a albumul oto si obser#ati in ce pozitie plasati de obicei subiectul. )legeti un subiect si otogra iati-l plasandu-l in centrul otogra iei. )poi, mai aceti /-0 otogra ii cu subiectul plasat in

Iar pro#ocarea este doar in parte otogra ica. !u uitati . . !umai pro#ocarea de a relaxa o persoana este indea$uns de solicitanta. (bser#ati ce anume creeaza cel mai bine senzatia si expresia pe care o cautati.oncentrati-#a asupra mesa$ului pe care #reti sa il transmiteti si asupra importantei undalului. 2eimplicati-i in ce aceau inainte sa scoateti aparatul de otogra iat. . (amenii arata cel mai bine cand se simt con ortabil.lasati-i sa #orbeasca. %aca doriti ca subiectul sa pri#easca direct in obiecti#. sa puna in e#identa calitatile subiectului si sa ii ascunda de ectele. &ozeaza1 'mecheria este sa ii scoateti din aceasta postura. sa interactioneze.rebuie sa pro itati la maximum de lumina. Familiile si prietenii trebuie grupati. incercati sa ii otogra iati cat mai bine. trebuie sa interactionati cu el . Scoala de fotografie Pentax Lectia $: Portrete &entru ca ma$oritatea amintirilor se re era la oameni (si uneori animale). sa rada.acestea sunt singurele reguli. 'coateti aparatul la lumina si chiar si cea mai relaxata persoana de#ine rigida si tensionata. Iar in momentul in care ii grupati . 3orbiti. nu ca otogra .ca persoana.iar compozitia este cea dorita .cate unul din punctele de intersectie aratate de +regula treimilor+. relaxati si ac ce#a natural. )ceasta este doar o parte din problema .partea otogra ica. ideal pentru instantanee de grup. sa gasiti un mod de a captura partile cele mai placute ale unei persoane. iar ultima decizie trebuie sa ie alegerea compozitiei care transmite cel mai bine mesa$ul si este cea mai placuta la #edere. radeti si pri#iti. bineinteles. . )ceasta ii #a ace sa se simta con ortabil. glumiti. &utine subiecte o era interesul sau pro#ocarea pe care o o era oamenii.rebuie. aran$and persoana sau grupul respecti# ast el incat ilumiarea sa ie potri#ita. . chiar atunci cand ace parte dintr-un grup.

umbra.uprins7 . )poi aceti destule otogra ii. 6umina solara directa. Incadrati imaginea ast el incat sa eliminati obiectele care distrag atentia. cer inchis si ceata. care sa ii distraga atentia de la dumnea#oastra sau de la aparat. incercati sa o aceti sa pozeze cu di erite expresii. indirecta.inlcusi# #remea ploioasa .poate produce otogra ii superbe. aceste tipuri de lumina #ariate #a o era multe #ariante. Incercati sa creati un mediu relaxat (lasand-o sa aca ce#a) di#ersi icand expresia si senzatia sugerata de otogra ie.a otogra .a indi#izi sau in grupuri. *xista atatea tipuri de lumina cate tipuri de zile. In ambele momente unghiul razelor de lumina este $os. 6umina o erita de orice tip de #reme . pentru a i sigur ca a#eti otogra ia dorita. . lumina #a i mai albastra (rece) decat in oricare alt moment al zilei. ceata luminoasa. producand umbre lungi cautate mai ales in peisa$e. . )erul de dimineata este pur si simplu mai curat9 pra ul si alte impuritati inca nu s-au uscat si ridicat in atmos era. . Folositi undalul si primul plan pentru a atrage atentia asupra subiectului. )cestea includ cea mai dramatica lumina a zilei" dimineata de#reme si dupa-amiaza tarziu. in principal datorita pra ului si poluantilor.5. oamenii cer tot atata atentie pentru detaliile compozitiei ca oricare alt subiect.are dintre otogra ii #a place mai mult4 Lectia %: &luminarea 56ectia 07 . 6umina de dupa-amiaza este mai calda si mai dramatica. %aca otogra iati dimineata de#reme. . )proape toate o era bune posibilitati de otogra iere.'au lasati subiectul sa aca altce#a. Tema: %ata #iitoare cand otogra iati o persoana. sau din lateral.56ectia 87 *xista multe tipuri de lumina. %ar chiar si lumina stralucitoare a soarelui de la miezul zilei o era alternati#e" otogra ierea in lumina directa. cu di#erse expresii sau din di#erse unghiuri.

) ( problema similara apare cand doriti sa otoga iati o persoana care sta cu ata la parat. In general. studiati lumina cu atentie.). (:apada #a i gri. 6uati in considerare toate posibilitatile. cauzate de un enomen numit +citire alsa+. Incercati tot ce #i se pare ca arata bine . si are soarele in spate. Tema: . iar rezultatul #a i o otogra ie oarte subexpusa. sistemul de masurare #a expune pentru lumina gresita . 3eti i plasut impresionat d erezultatele obtinute. din cauza contrastului puternic dintre zonele luminate si umbre.mai ales in excursiile de #acanta .e bine sa #a reamintiti ca si in cele mai urate zile puteti produce otogra ii superbe" scene cu culori atenuate. printr-o combinatie de dia ragma si timp de expunere. o zona umbrita etc. %e exemplu. *ste de pre erat sa alegeti zone umbrite. #reti sa otogra iati un schior pe o intindere larga de zapada alba.hiar daca olositi aparate automate. *xista si exceptii.undalul oarte luminos . . &entru ca #remea este capricioasa .2etineti insa ca lumina solara puternica din miezul zile este numita si +lumina tare+. aparatele complet automate #or obtine o expunere corecta.autati conditii meteorologice in care nu ati otogra ia in mod normal (dimineata de#reme. subtile.autati imagini care #a permit imortalizarea atmos erei si a luminii zilei respecti#e. %in nou. Lectia ': Expunerea . pentru a reduce acest contrast. stralucitoare.si retineti daca arata bine si prin aparatul de otogra iat. o zi innorata. nu alba. 'coateti aparatul si aceti cate#a otogra ii. 'istemul de expunere automata al aparatului #a +citi+ zapada sau pla$a ca +medie+. sau inchisa. acceptand cantitatea optima de lumina. e bine sa intelegeti expunerea corecta.lasand subiectul oarte intunecat. . (riunde ati i. sau o persoana pe o pla$a puternic luminata. )cesta are loc in situatia in care exista contraste puternice intre subiect si lumina ambianta.

cu un aparat re lex. %intre toate acilitatile incorporate in aparatele de ultima ora. . apoi indepartati-#a tinand apasat butonul de declansare in aceeasi pozitie. In lumina solara directa. .and incadrarea este cea dorita.nele aparate au un sistem automat de compensare a expunerii. 'unt situatii cand lumina este su icienta pentru a otogra ia ara lash. apasati pana la $umatate butonul de declansare pentru a ixa expunerea. Iluminarea cu contrast oarte redus sau iluminarea oarte contrastanta sunt doar doua exemple de ast el de situatii. Folositi-l o data pentru a obser#a di erenta. In iluminarea cu contrast redus. )parate re lex (cu #izare prin obiecti#)" ( solutie alternati#a in cazul aparatelor re lex este utilizarea procesului de memorare a expunerii. insa lashul ar i de mare a$utor. -a$oritatea neintelegerilor pro#in din credinta ca lashul este olositor doar cand lumina ambianta (in interior sau exterior) nu este su icienta pentru o expunere corecta. &ur si simplu nu este cea pe care o doriti. nu ace decat sa adauge expunere (su icient pentru a compensa stralucirea exagerata sau subiectul umbrit pe undalul oarte stralucitor). Faceti o otogra ie cu expunerea masurata automat de aparat. Tema: )sezati un subiect in umbra.ompensarea expunerii. (chii subiectului nu #or mai i ascunsi in umbra. lashul poate adauga #iata culorilor din imagine. Lectia (: Utili!area fla"hului Intelegeti ca lashul este mai mult decat o unealta pentru otogra ierea in intuneric.omparati rezultatele. . expunerea citita nu este + alsa+. 2ealitatea este cu totul alta" lashul este oarte olositor si in zilele insorite pentru a +umple+ umbrele (pentru a reduce contrastul dintre zonele umbrite si cele luminate direct). -ai aceti o otogra ie olosind lashul. olositi memorarea expunerii sau treceti pe masurarea manuala si apropiati-#a de subiect. -ai aceti o otogra ie in modul de compensare a expunerii (cu un aparat &entax *spio) sau. neinteresante. )paratele +point-and-shoot+" ( cale simpla si rapida de a e#ita aceste masurari eronate este utilizarea compensarii expunerii. lashul este probabil cel mai putin inteles si utilizat. Flashul ar imbunatati otogra iile sterse. puternica. care detecteaza singur aceste cazuri deosebite de iluminare. cum e nisipul sau zapada. reducand contrastul dintre subiect si undal. )cesta #a adauga lumina pe subiect. a$ustand expunerea corespunzator. . lashul poate umple umbrele intunecate. pe un undal luminos. utila in situatiiile incare undalul este oarte luminos. puteti utiliza lashul in conditii de iluminare inselatoare.In ast el de situatii. apasati butonul de declansare. )propiati-#a de subiect. . Indi erent ce aparat a#eti. *xista metode de a e#ita aceste situatii.

cu cat incercati mai multe #ariante. Inca o data.i"tanta focala .hiar si peisa$ele necesita mai mult de o expunere. 2ezultatele bune sunt procentuale.&ri#iti cu atentie.prima cu compensarea expunerii. ( schimbare de unghi sau de perspecti#a poate da rezultate surprinzatoare. Lectia +: . la el ca si o schimbare a expunerii. pentru a i sigur ca toti au ochii deschisi si pri#esc spre aparat (sau unul cetre celalalt. incercati lumina rontala. doar selectati butonul + ill lash+ inainte de a declansa. cu atat mai multe sanse a#eti sa obtineti otogra ii reusite. indi erent ce pre erati. &uteti utiliza si tehnica siluetei.5. *xpuneti mai multe pozitii. )st el. reincadrarea este doar o problema de schimbare a distantei ocale. si puneti in #aloare ochii. puteti olosi lumina ca instrument. &entru o serie de expuneri. %oar actionati zoom-ul pentru a incadra mai strans ata. #eti a#ea de unde alege. %e exemplu. #ariati expunerea . incercati cate#a otogra ii cu compensarea expunerii. Flashul #a poate a$uta chiar si in cazul iluminarii rontale. este posibil sa nu imortalizati cea mai reusita poza . daca lucrati cu iluminare din spate. olositi lumina laterala9 pentru alta. &entru portretul indi#idual. -iscati zoom-ul mai in spate pentru a include si bustul. cu cat aceti mai multe otogra ii.sau cel mai bun unghi .56ectia <7 Faceti ce ac si pro esionistii" aceti mai mult de o otogra ie (mult mai mult1). daca e de pre erat). cu atat mai sigur #eti obtine otogra ia dorita. miscati-#a ast el incat lumina sa #ina din spate9 pentru ultima serie. . 'i de asta a#eti ne#oie pentru a imortaliza cele mai bune momente si pentru a #a imbunatati rezultatele. Lectia ): *otografia perfecta 56ectia 67 . si cand credeti ca mai multa lumina ar a$uta imaginea. )poi incercati ara. .din prima incercare. Tema: In scene cu contrast redus (umbra puternica sau #reme oarte inchisa) aceti o otogra ie cu lash si un ara. In acest el #eti #edea singur di erenta.uprins7 . 'copul este sa obser#ati care este cea mai buna #arianta pentru a crea portrete care sa #a satis aca. )ceasta regula este #alabila mai ales in cazul portretelor. Incercati di erite #ariante de iluminare. &entru iluminarea laterala si din spate. sansa de a reusi din prima este si mai redusa. In cazul unui grup.hiar daca otogra iati doar o persoana. sau la maximum pentru a include tot corpul. apoi cu lashul. In interior sau in exterior.

. )st el puteti ace neclare obiectele nedorite. )uto ocus acti# .utofocu" )uto ocus pasi# in 8 puncte . in timp ce subiectul este oarte clar.3a permite sa ocalizati oarte exact chiar cand obiecte din primul plan sunt situate in apropierea subiectului.Lectia -: . Lectia 1/: 0oduri de ma"urare .-asoara unghiul subiectului intre doi senzori auto ocus separati.ele 8 puncte sunt necesare pentru a nu mai i obligat sa centrati subiectul de ocalizat.*mite o raza in rarosu care unctioneaza oarte bine in situatiile de iluminare slaba si pe distante sub sapte metri. Functioneaza oarte bine in cazul teleobiecti#elor si la otogra ierea prin sticla. )uto ocus spot .

aduceti elementele cat mai in ata). )cest sistem #a compensa expunerea in ma$oritatea situatiilor prin declansarea lashului. &ri#ind in interiorul unui obiecti# de calitate este ca si cum te-ai uita intr-un put adanc plin cu apa curata" adanc si negru. iind unul din cei mai importanti actori care in luenteaza per ormantele unui obiecti#. e bine sa olositi lashul +de umplere+ sau modul de compensare a expunerii. deoarece lumina re lectata scade calitatea unei otogra ii. um cumparati un obiecti12 Incercati aceste teste inainte de a cumpara un obiecti#. .-asoara lumina in centru cadrului si pe zona incon$uratoare si compara cele doua rezultate.estati elementele de control de la un capat la altul. ara $ocuri. ara blocari. Focalizarea si zoom-ul trebuie sa mearga usor.-asoara lumina in centrul cadrului. . %eplasarea inelului de dia ragma trebuie sa se aca din treapta in treapta. )cest sistem compenseaza automat expunerea declansand lashul cand e cazul. . -asurare preponderent centrala . !umarati cate culori #edeti. . ara deplasari anormale. )cest sistem este e icient atunci cand subiectul este luminat uni orm. -asurare multi-segment (doua segmente) . 2eprezinta rezultatul unei inisari atente.u ocalizarea la distanta minima (daca este un obiecti# zoom.*ste cel mai exact dintre cele trei sisteme generale de masurare a expunerii si masoara cantitatea de lumina in sase puncte din cadru. ara re lectii. . proces costisitor si consumator de timp.rei sau mai putin inseamna ca abricantul a redus acoperirea lentilelor. dar care este necesar pentru o transmitere mai buna a luminii si o echilibrare mai buna a culorilor.-asurarea in sase segmente .and subiectul este iluminat din spate. inclinati usor obiecti#ul ast el incat sa re lecte luminile din camera.

la toate distantele. #a recomandam nu mai mult de trei instrumente pentru intretinerea aparaturii . 3eri icati dia ragma maxima. %aca zoom-ul unctioneaza prin impingere-tragere (nu prin rotirea unui inel).<. cum sunt olosite iecare dintre aceste instrumente. !ota" Fiti oarte atent sa nu atingeti obturatorul metalic. )m #azut prea multe persoane care si-au stricat echipamentele printr-o curatare prea agresi#a. .esatura poate i spalata si reutilizata.n indiciu bun in pri#inta rezistentei este perioada de garantie o erita de producator. in cazul uui aparat modern cu autoexpunere. (biecti#ele cu inel pentru dia ragma trebuie sa poata i blocate la dia ragma minima pentru programele )*. 3eri icati. obtineti si cea mai buna pro unzime a campului. )sa ca ar i o idee buna sa #a prote$ati in#estitia in obiecti#e. . cand ocalizati manual. Inelul pentru ocalizare manuala trebuie sa ie indea$uns de larg pentru a i apucat usor. inclusi# macro.>10 pentru o bucata de circa @0cm/. In cazul in care nu a#eti micro ibra. in $ur de >? . alegandu-le pe cele care au o optica de calitate.)cum montati obiecti#ul pe aparat si #edeti cum #i se pare.and lucrati cu un teleobiecti# #eti a#ea ne#oie de o dia ragma oarte mica pentru a asigura o pro unzie satis acatoare. ca /// sau /0/. deci. (biecti#ele bune sunt construite pentru a i rezistente si de incredere. stergand apoi cu tesatura de bumbac. uratarea aparatului de fotografiat 3a s atuim sa nu complicati prea tare curatarea aparatului sau a obiecti#elor. . 3eri icati ocalizarea continuu. !u este importanta numai pentru capacitatea sa de a capta lumina" ea determina si utilitatea ecranului de ocalizare in conditii de iluminare slaba. 'a #edem. .uratarea #a i aplicata mai ales exteriorului aparatului. %e exemplu. asa ca in#estitia initiala merita.u dia ragme mici. . o pensula ina si o pompita mauala de cauciuc. %aca trebuie sa indepartati o amprenta oarte +incapatanata+ puteti aburi usor lentila.hiar si amatorii olosesc di erite obiecti#e pentru di erite situatii. Pen"ula "i pompita manuala ( pensula oarte ina este oarte potri#ita pentru indepartarea pra ului de pe obiecti# sau din interiorul aparatului. un obiecti# //. 0icrofibra )ceasta este o in#entie relati# noua. -icro ibra o olosim pentru o curatare generala a corpului si a etei obiecti#ului. pentru a pre#eni expuneri incorecte accidentale. #a sugeram sa olositi un tricou de bumbac oarte purtat pentru curatarea aparatului sau obiecti#ului. cu atat este mai moale si ara scame. %e ce oarte purtat4 %eoarece cu cat este mai purtat. Fibrele extrem de ine si tesatura oarte deasa a micro ibrei aciliteaza indepartarea pra ului si chiar a amprentelor grase ara a utiliza nici un sol#ent. )ceste tesaturi sunt relati# ie tine. -a$oritatea otogra ilor in#estesc mai mult in obiecti#e decat in aparate oto.o bucata de tesatura din micro ibra. In ma$oritatea cazurilor. &entru a permite obtinerea unor timpi de expunere oarte mici si timpi de sincronizare cu . %aca olositi un ilm mai sensibil. iar obiecti#ul trebuie sa ie indea$uns de compact incat sa puteti lucra cu el si in locuri mai stramte. indreptati obiecti#ul in sus si in $os" trebuie sa nu alunece. de asemenea. si dia ragma minima. in anumite situatii #a trebui sa olositi /// sau /0/ sau riscati sa supra-expuneti. .8 transmite cu /8= mai multa lumina decat un obiecti# //.

&ara pompitei ar trebui sa aiba cam 8-?cm in diametru si sa se continue cu o ti$a cu o deschizatura oarte mica in capat.and este presata. )ceste lame sunt oarte ragile si chiar o usoara atingere le poate deplasa. %aca olositi instrumentele prezentate si un pic de bun simt. dar nu sterile. . pra ul nu are cum sa intre si in interiorul obiecti#ului si sa a ecteze elementele acestuia. ceea ce este o mare greseala.>/00 si chiar mai mult1 )sa ca. dispare sigur. #eti pastra aparatele curate si #eti reusi sa nu le distrugeti. 6a inceput toti suntem obsedati de curatenia echipamentelor. automat. 0ai putin in"eamna mai mult 3a recomandam atentie si incredere pentru curatarea aparatului. 3a costa mult mai putin curatarea si #eri icarea aparatului decat repararea obturatorului daca incercati sa il curatati singur si nu reusiti. inghetat. destinata curatarii urechilor. 'tricarea acestor lame poate necesita o reparatie oarte costisitoare. )paratul nu este ocalizat pe elementul exterior al obiecti#ului.at de costisitoare4 !u #reti sa stiti . cand puteti gasi la magazin o pompita care are de$a in #ar o pensula4 &arerea noastra este ca pompita este prea mica si pensula prea subtire pentru a #a ace treaba cu ele. %esi ener#ant. atingeti mecanismul obturator al aparatului d#s.hiar #a doriti asa ce#a in aparat sau obiecti#4 %e ce sa olositi separat o pensula si o pompita. . uratarea obiecti1elor "i a filtrelor %aca trebuie sa curatati obiecti#ul unui aparat re lex. olositi pensula pentru indepartarea pra ului de pe ambele ete. ultimele generatii de aparate re lex au un obturator cu lame metalice oarte subtiri in locul obturatoarelor mai solide din trecut. &roblema ridicata de murdarie se re era mai ales la aptul ca reduce luminozitatea obiecti#ului. !u #a s atuim sa olositi ast el de spraA-uri deoarece $etul este prea puternic pentru obturatoarele delicate din prezent. )poi. cat si de pe obiecti#. olositi tesatura de micro ibra pentru ultimele retusuri. *ste ade#arat ca aparatul si obiecti#ul sunt echipamente de precizie. pra ul pe care l #edeti in #izor este pra care s-a depus pe oglinda sau prisma aparatului. %aca are ne#oie de curatare (si e putin probabil sa aiba) mergeti cu ea la un pro esionist. din moment ce sunt mult mai expuse la amprente si pra . $etul de aer iese cu presiune ce#a mai redusa decat in cazul +spraA+-urilor cu aer. . -a$oritatea otogra ilor nu isi curata si iltrele.rme de grasime de la amprente sau o pelicula de pra pot degrada imaginea reducand . In principiu. .rebuie sa ie curate. la inclinarea tubului iese sub orma unui material solid. unele spraA-uri olosesc un gaz liche iat care. Foarte potri#ita ste pompita pe care o gasiti la armacie. el nu apare in otogra ii. un ir de pra sau o amprenta minuscula nu #or i reproduse exact in otogra ia d#s. !. )ceeasi combinatie merge si pentru iltrele de sticla sau plastic. in luentand expunerea. %aca duceti aparatul la curatat. insa totusi nu sunt stimulatoare cardiace care #or i introduse in pieptul cui#a. )propo. In plus. .blitzul mai scurti. .ar daca 1ad praf in 1i!or2 In general. um "a "capati de praful din aparat &ompita de cauciuc pe care #-o recomandam este olosita la indepartarea pra ului atat din interiorul aparatului.

contrastul. -ai mult a durat pana a ost gasit un material otosensibil pentru a inregistra imaginea respecti#a. pe terminate sau terminata di era de la abricant la abricant. una pe $umatate. in geanta de mana sau in ser#ieta.e"pre aparate foto &rincipiul de unctionare al aparatului de otogra iat a ost descoperit de pe #remea artistului si in#entatorului 6eonardo da 3inci.iafragma .28 sau un . )cest aparat simplu.n dispoziti# care ocalizeaza razele de lumina pe ilm . ( alta problema cu urmele de grasime este ca sunt cu atat mai greu de indepartat cu cat le stergeti mai tarziu. 'imbolurile olosite pentru a ilustra o baterie plina. )ceasta duce la o prote$are mai buna a aparatului decat daca l-ati tine in #aliza.n dispoziti# care controleaza cat timp este ilmul expus la lumina 5i!orul . 3biecti1ul . trebuie sa aiba urmatoarele parti componente" orpul ( cutie per ect opaca in care sta ilmul pentru a i expus. -a$oritatea aparatelor au un sistem prin care #a tin la curent cu starea bateriei. orice aparat oto. exista de la inceputul sec. . 3 geanta a4uta %i erenta dintre pro esionisti si amatori este aceea ca pro esionistii isi tin aparatura intr-o geanta.n dispoziti# care controleaza cata lumina a$unge pe ilm 3bturatorul . )ceasta problema a ost rezol#ata abia in 1</6 cand Doseph !iepce a descoperit ca pentru a produce un bitum sensibil la lumina poate i olosita clorura de argint. 5erificarea bateriilor Intotdeauna este bine sa #eri icati starea bateriilor.el mai bine cititi manualul de utilizare. . cu atat imaginea este mai clara. &entru a unctiona. expunerea sau a ectand claritatea acesteia. de baterii. oricat de simplu. * bine sa #eri icati din cand in cand indicatorul respecti#. )paratele moderne unctioneaza cu modele speciale. mai scumpe. numit +camera obscura+.u cat este mai mic ori iciul. In a ara cazului in care a#eti tot timpul o baterie-doua de rezer#a.21/0 la prima taraba. care a aratat ca pentru a proiecta o imagine este su icient un mic ori iciu prin care sa treacB lumina. al C3II-lea. . ast el ca e putin probabil sa gasiti un /. terminarea bateriei #a atrage si terminarea sedintei oto din ziua respecti#a.

-arimea . re lex) doua obiecti#e plan ilm Partile componente ale aparatului foto 'a incepem cu camera obscura in care se a la ilmul. Si"temul de tran"port" desi nu este o componenta propriu-zisa a aparatului. . obiecti#ul. %e asemenea.n dispoziti# olosit pentru ixarea si transportul ilmului. acesta este o parghie in partea de sus.iafragma controleaza cantitatea de lumina care intra in aparat. Tipuri de aparate %e-a lungul timpului au aparut multe modele de aparate oto. prin distanta sa ocala. )cesta poate i situat chiar in aa tilmului (obturator in plan ocal) sau poate i situat in obiecti# (obturator central). in luenteaza si marimea imaginii. 3biecti1ul lasa lumina sa intre si ocalizeaza imaginea pe ilm. . Si"temul de tran"port . .n aparat bun trebuie sa o ere posibilitatea de a stabili durata deschiderii obturatorului. este totusi important in unctionarea acestuia. insa la ma$oritatea aparatelor moderne sistemul este automat. %e asemenea. 6uminozitatea imaginii pe ilm depinde de raportul dintre deschiderea dia ragmei si distanta ocala a obiecti#ului. 5i!orul este ereastra din spatele aparatului prin care pri#este otogra ul cand compune imaginea.iafragma 2eprezinta dimensiunea deschiderii controlate de dia ragma din obiecti#. )cesta este corpul aparatului. . )ceasta deschidere se a la in interiorul aparatului si este controlat prin intermediul unui inel de pe obiecti#.. dreapta a corpului.n dispoziti# olosit pentru a incadra e icient imaginea care #a i inregistrata pe ilm. (bturatorul controleaza cand intra lumina in aparat si pentru cat timp impresioneaza ilmul. insa marea lor ma$oritate se incadreaza in una dintre aceste categorii" • • • • aparate aparate aparate aparate cu cu cu cu #izor sau telemetru #izare prin obiecti# ('62. 6a aparatele mai #echi. trebuie sa existe un declansator care sa controleze deschiderea si inchiderea obturatorului.rmBtoarea componenta este obturatorul.

%eschiderea dia ragmei cu o treapta permite intrarea in aparat a unei cantitati duble de lumina. insa dimensiunea izica a deschiderii nu #a i aceeasi./ . . cu atat deschiderea este mai mica9 cu cat este mai mic. in cazul portretelor selectati o treapta mai mica ( / sau @).selectati o treapta mai mare ( 11 sau //).6 din supra ata unui ilm de 08mm. -odi icarea dia ragmei controleaza pro unzimea campului.are o supra ata de aprox.8.ipuri de ilm • • • Film alb-negru !egati# color %iapoziti# color *ormate de film • • • /@mm. *ste important sa corelati ilmul cu tipul de otogra ie pe care doriti sa il realizati si cu conditiile in care otogra iati. ie in$umatateste. ( dia ragma de / pe un obiecti# de 80mm #a lasa sa intre aceeasi cantitate de lumina ca / pe un obiecti# de /00mm. 08mm 6@8 cu supra ata /.< ./.de exemplu. mai bine zis.@ .// .6 permite intrarea unei cantitati duble de lumina ata de <. %ia ragme intalnite pe un aparat obisnuit sunt" 1. cat din imagine #a i clar. )d#anced &hoto 'Astem ()&') . #educerea profun!imii campului &entru a limita proportia obiectelor clare din imagine .u cat numarul este mai mare. . in timp ce 11 admite $umatate din aceeasi cantitate. re"terea profun!imii campului &entru a i clara o parte mai mare din imagine .6 .@ .0/ Fiecare dintre acestea este un raport ( / este 1 si // este 1///) si reprezinta deschiderea de baza a dia ragmei in raport cu distanta ocala a obiecti#ului. %ia ragma controleaza cata lumina intra in aparat. sau. *ilmul fotografic )legerea corecta a ilmului poate ace di erenta intre o otogra ie nereusita si una plina de succes. )ceasta deschidere este situata in obiecti# si este controlata prin intermediul unui inel de pe obiecti#.16 . 0. 8. pentru peisa$e .< .11 . -odi icarea dia ragmei cu o treapta ie dubleaza.olosita pentru a masura acest raport se numeste .? x supra ata unui ilm de 08mm . %e exemplu. cu atat deschiderea este mai mare.de exemplu.

granulatia moderata si contrastul usor ridicat.ele incorporate sunt pentru lumina re lectata. &astrati-l intr-un loc racoros si uscat pana la procesare (ex. granulatie ina si contrast mai mare. Incarcati si descarcati ilmul in lumina redusa.n ilm mai sensibil necesita un timp mai redus de expunere si este mai bun in cazul unei iluminari mai reduse. *xponometrele portabile pot i pentru lumina re lectata sau pentru lumina incidenta.@ x supra ata unui ilm de 08mm . rigider).• 6? cu supra ata @.n negati# sau diapoziti# cu o supra ata mai mare inseamna ca" • • • Fotogra iile de aceeasi dimensiune #or a#ea o calitate mai buna &ot i realizate otogra ii mai mari &ot i utilizate ilme mai sensibile Sen"ibilitatea filmului )rata cat de sensibil este un ilm la lumina si este masurata in I'( (International 'tandards (rganization. osta )') )merican 'tandards )ssociation). . %etaliile sunt sati acatoare. Easiti un laborator care sa #a satis aca si sa produca constant imagini de calitate. *ilm cu "en"ibiltate medie (I'( 100-0/0) Filme bune pentru otogra ie generala. exista doua tipuri de exponometre" exponometre portabile si exponometre incorporate in aparatul oto. *ilm cu "en"ibilitate ridicata (I'( @00-1600) Foarte bun pentru situatii cu iluminare redusa. *ilm cu "en"ibilitate redu"a ( I'( /8-6@) ( era detalii oarte bune. !ecesita mai multa lumina si este recomandat pentru peisa$e. 0a"urarea expunerii In general. 3eri icati ca in interiorul aparatului sa nu existe pra si mizerie inainte de a introduce ilmul. scene statice si naturi moarte. %etaliile sunt bune. . Incercati sa terminati ilmul dupa sesiunea de otogra iere ( olositi role cu mai putine cadre daca e necesar). 6a marire insa de#ine #izibila granulatia ilmului. . &ngri4irea filmului 3eri icati data expirarii inainte de a cumpara ilmul. granulatia mare si contrastul redus. &rocesati ilmul imediat dupa expunere ( ilmul expus se deterioreaza rapid).

cum ar i un obiect alb pe un undal negru . In cazul otogra iei generale.sistemul poate gresi masurarea. centrala si multi-segment. 'istemele de masurare . deoarece nu sunt in luentate de luminozitatea subiectului. intalnit la aparatele re lex. 'istemele multi-segment pot i cu / segmente cu 6. %e departe. daca scena contine contraste puternice .otusi. cel mai utilizat exponometru este cel incorporat. sistemul integral #a a#ea rezultate excelente. *xponometrul masoara portnind de la ideea ca subiectul este gri 1<=. 0a"urarea luminii incidente *ste masurata lumina care cade pe subiect. in care imaginea contine ni#eluri de iluminare relati# echilibrate.6 se pot incadra in unul din categoriile" integrala. ... .. *xponometrele incidente sunt mai exacte.6 0a"urarea luminii reflectate *ste masurata lumina re lectata de subiect. 0a"urarea centrala . mai ales in cazul subiectelor cu luminozitate oarte #ariata. 0a"urarea integrala )cest sistem masoara lumina care cade pe intreaga scena si calculeaza o medie.*xponometru pentru lumina re lectata *xponometru pentru lumina incidenta -asurarea expunerii . cu < sau mai multe. prin obiecti#).6 (+through-the-lens+. 'ubiecte mai luminoase sau mai intunecate #or in luenta rezultatul masurarii.

0a"urarea multi6"egment -asurarea multi-segment combina a#anta$ele tuturor acestor metode. -asurarea unei anumite zone poate da un rezultat care nu este corect pentru intreaga imagine.u iecare treapta de expunere. acest mod de masurare este oarte con#enabil si #a a#ea rezultate oate bune. masurand doar o mica sectiune din intreaga imagine. care masoara lumina care cade pe toata scena. sau intr-un loc umbrit. Subiecte "lab luminate In aceste conditii #a i greu sa ocalizati. ie sa masurati doar subiectul si sa olositi expunerea ast el obtinuta. -ecanismul obturator este ie incorporat in obiecti# (obturator central). . FGF inseamna +bulb+ si tine obturatorul deschis atata timp cat este tinut apasat butonul de declansare. dar cu un undal luminos. Folositi blitzul pentru mai multa lumina sau alegeti un timp de expunere mai lung si olositi un trepied. lasandu-i otoga ului libertatea de a reincadra scena inainte de a declansa. ie in corpul aparatului (obturator in plan ocal). &entru masurarea elementelor cheie din imagine poate i utilizata masurarea spot. %i eritele segmente ale imaginii sunt masurate indi#idual. %eoarece ma$oritatea persoanelor pozitioneaza subiectul in zona centrala a cadrului.impii de expunere intalniti de obicei sunt" . in plus imaginea #a a#ea contrast redus.%e obicei sistemul de masurare centrala utilizeaza doua celule de masurare situate in prisma aparatului. (bturatoarele in plan ocal pot i cu miscare orizontala sau #erticala. . -odelele de masurare olosite sunt determinate de producatorul aparatului pornind de la analiza a mii de imagini. 3bturatorul )cesta este un mecanism care controleaza durata expunerii ilmului. -asurarea spot este olosita de obicei in combinatie cu sistemul de memorare a expunerii. Fiecare timp de expunere este o ractiune de secunda . ast el incat aparatul retine expunerea corecta. #e!ol1area problemelor de ma"urare a expunerii ontra"t ridicat ( scena care contine elemente oarte iluminate si oarte intunecate este di icil de masurat. 0a"urarea "pot duce mai departe principiul masurarii centrale. dar acordand mai multa importanta zonei centrale. &uteti ie sa olositi blitzul pentru a compensa subiectul cu undalul. sistemul de masurare a expunerii se #a pacali. pentru a calcula cea mai buna expunere a intregii imagini. cantitatea de lumina care intra in aparat se dubleaza sau se in$umatateste. -asurarea spot este oarte utila in masurarea expunerii pentru scenele cu contrast ridicat.1/1000s sau 1/@s. Subiecte in contra6lumina %aca cine#a sta in ata unei erestre luminoase.

/000 .@ .18 .60 . #a i clari icat conceptul +lumina olosita H e ect obtinut+. timpul de expunere se reduce la $umatate.1/8 . In otogra ie se poate #edea doar ce a ost creat constient. care lumineaza o persoana de la 10 m #a crea o umbra oarte tare.G 'chimband timpul de expunere cu un numar mai mic (de la 1000 la 800 sau de la < la @) se dubleaza timpul de expunere. Fara o baza stiinti ica. Broncolor E7e School 6 Scoala luminii 2olul acestui articol este de a prezenta otogra ului elementele de baza care il a$uta in alegerea tipului potri#it de lumina. la otogra ierea unui anume subiect in studio. &nghetarea mi"carii &entru a opri miscarea poate i olosit un timp de expunere mai scurt (de obicei 1/1/8s sau mai scurt). &e peretele din spatele subiectului sunt doar doua zone di erite" zona luminata si umbra. umbrele #or i mult mai moi.1 . +broncolor eAe school+ #a prezenta di eritele tipuri de lumina. . de exemplu o zona de trecere de la lumina la umbra. 'chimband timpul de expunere cu un numar mai mare (de la /80 la 800 sau de la 00 la 60). In cele ce urmeaza. %e exemplu. ci una pur practica.00 . ( in luenta oarte mare asupra FtarieiF luminii o are si distanta dintre sursa de lumina si subiect. 10 cm cu acelasi re lector./80 . 'chimbarea timpului de expunere a ecteaza si redarea miscarii. .mbrele create de o ast el de lumina sunt oarte clar delimitate. %aca pri#itorul trebuie sa #ada ce#a anume in otogra ie. Lumina tare ( sursa de lumina oarte mica (in raport cu subiectul) emite lumina tare./ .< . E1identierea mi"carii &entru a inregistra e ectul de miscare (neclaritate) se recomanda olosirea unui timp de expunere mai mare (1/60s sau mai mare). dar daca luminati o cutie de chibrituri de la aprox. un re lector normal. apoi cate#a detalii pri#ind relatia dintre dimensiunile sursei de lumina si luminile si umbrele rezultante.1000 .800 . aceasta este creata deliberat. In cele din urma.

mbra centrala dispare. reducerea le inmoaie. )legand o sursa su icient de mare. Lumina difu!a 6umina di uza se obtine cu o sursa de lumina oarte mare. Fiecare punct de pe perete #a i luminat. &e peretele din spatele subiectului #a apare o noua zona" intre zona luminata si umbra centrala se creeaza zona de gradare de la lumina la umbra. . iar pe perete #a ramane cel mult o zona usor mai inchisa. o zona de penumbra. distanta pana la subiect de#ine mai mult sau mai putin importanta.Lumina moale ( sursa tipica de lumina moale are aproximati# aceleasi dimensiuni cu subiectul. . %in nou. o importanta oarte mare o are distanta" cresterea acesteia intareste umbrele.

portret.Lumina "i umbra create de lumina tare Ideea este simpla9 orice subiect poate i considerat ca o oglinda. &entru a reda structura. deci trebuie lucrat cu lumina tare. imitarea luminii solare. moda.mbrele sunt mai moi si nu atat de intunecate ca in cazul luminii tari. . *xemple de utilizare" textile. .nele au o supra ata per ect plana. *xemple de utilizare" oameni. &entru ca o zona luminata sa apara pe subiect. Lumina "i umbra create de lumina moale . . aceasta trebuie creata. este necesara relatia intre lumina si umbra. mancare.nele re lecta mai mult. altele mai putin. natura moarta. )ceasta lumina seamana cu aceea de la o ereastra neluminata direct de soare. altele au o structura anume.

mbrele si structura dispar si de pe subiect si de pe undal. etc. lampa de blitz si re lectorul trebuie sa ie compatibile 100=. * ectul #a i dezastruos. ceea ce #edeti cu lumina de modelare nu #a corespunde cu imaginea obtinuta pe ilm sau . lumina de umplere pentru lumina tare si/sau moale. este inutil sa alegem o sursa de lumina. daca aceste trei elemente nu se potri#esc. insa extrem de importanta" corelaea dintre lumina de modelare.. . lampa de blitz si re lector. 'upra ata este uni orma (aplicatie" ascunderea ridurilor in portret).Lumina "i umbra create de lumina difu!a . di erita. mai este o problema.mbra #a i in alt loc.%. . Lumina de modelare8 blit!ul "i reflectorul %upa ce am analizat cele trei tipuri de lumina. 6umina de modelare. *xemple de utilizare" oameni. masini. un cer innorat este sursa per ecta de lumina di uza. daca nu. lumina isi #a scimba dimensiunile. %e apt. In natura.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->