PERANCANGAN KARNIVAL PERMAINAN TRADISIONAL CONGKAK – AMALI PJM 3112

TARIKH PELAKSANAAN 23 Februari 2014

AGENDA YANG DILAKSANAKAN Menerima tugasan PJM 3112 dan menghadiri taklimat mengenai projek yang akan

dilaksanakan. 27 Februari 2014 Membuat perbincangan dalam kelas dan

membahagikan ahli kepada 6 kumpulan. 2 Mac 2014 Membuat perancangan kertas kerja mengenai permainan yang dipilih. 16 Mac 2014 17 Mac 2014 18 Mac 2014 Sesi pembetulan kertas cadangan yang dirangka. Mereka bentuk brosur/ flyer permainan congkak. Persediaan tempat untuk Karnival Permainan Tradisional 18 Mac 2014 19 Mac 2014 20 – 27 Mac 2014 30 Mac 2014 Raptai Penuh Karnival Permainan Tradisional Pelaporan Menghantar tugasan kepada pensyarah

Kelas kami seramai 24 orang dan dibahagikan kepada 6 kumpulan di mana setiap kumpulan akan mempunyai 4 orang ahli. telah menjalankan cabut undian bagi acara permainan tradisional yang akan dilaksanakan pada hari sebenar. Kemudiaannya. hampir semua orang dalam kelas melibatkan diri dalam persediaan Konvokesyen IPG Kampus Sultan Abdul Halim yang akan dilaksanakan pada 26 Feb 2014. iaitu En Foazi telah memberi tugasan projek kepada kita semua untuk dilaksanakan sebagai syarat kelulusan bagi kursus PJM 3112 Pengurusan dan Pentadbiran Pendidikan Jasmani dan Sukan. Formatnya agak sama sebenarnya dengan format kertas kerja pengurusan Larian Ria. Kumpulan kami terdiri daripada Wong Chun Xiang. Perbezaan yang terdapat dalam kertas kerjanya ialah pengenalan permainan congkak .LAPORAN FASA SEBELUM KARNIVAL PERMAINAN TRADISIONAL – CONGKAK Pada 23 Februari yang lalu. Kumpulan kami telah mendapat permainan congkak. pensyarah kami. dan peraturan permainan. di mana meliputi sejarah asalnya. iaitu Augustine. dan permainan ini dikatakan agak senang diuruskan dan tidak memerlukan kawasan yang sangat lapang berbanding dengan konda-kondi. Azelin. Kemudiannya. Pembahagian kumpulan dilaksanakan pada 27 Feb 2014. Pada masa itu. kami telah mengambil kesempatan untuk berbincang sedikit tentang format kertas kerja pelaksanaan karnival permainan tradisional ini. . Pengurusan karnival permainan tradisional ini sememangnya merangkumi banyak aspek. En Foazi telah memberi sedikit sebanyak taklimat kepada kami mengenai cara-cara pengurusan karnival permainan tradisional. antaranya ialah masa. Maka. pembahagian kumpulan tidak dapat dilaksanakan kerana agak ramai guru pelatih yang tidak dapat menghadiri taklimat ini. Pada masa itu. tempat. dan juga Muhammad Najmi. AJK Subjek PJM 3112. dan peralatan permainan seperti papan congkak. Siti Asmidar.

Papan congkak dipinjam terlebih dahulu daripada pihak stor sukan. buluh juga kami ubahsuai sebagai bingkai bagi ruang untuk jadual perlawanan dan juga sejarah asal usul permainan congkak ini. dan . hari Selasa. dan halaman pintu gerbang pula diikat dengan reben di mana penghulu kampung dan pensyarah akan merasmikan pertandingan congkak dengan memotong reben yang diikat. Tindakan ini dilaksanakan adalah bertujuan untuk mengeratkan hubungan silaturrahim antara ahli kumpulan dan sekali gus meningkatkan kefahaman diri terhadap permainan tradisional yang akan dilaksanakan pada hari yang sebenar. Sesi pembetulan kertas cadangan dilakukan secara bersama dalam kalangan ahli kumpulan pada 16 Mac 2014 (Ahad). didapati kesemua ahli kumpulan mempunyai sifat kerjasama yang erat dan dapat menjalankan tugas secara bersama menuju ke arah mencapai matlamat kumpulan. Pada hari tersebut. kami semua menyemak dan membuat pembetulan dari segi kesalahan tatabahasa. Dalam sesi ini. Daun pokok kelapa pula ditebang dan dianyam sebagai corak hiasan pintu gerbang Kampung Pisang.Kami telah membahagikan kepada beberapa bahagian dalam kertas kerja ini supaya tidak wujudnya “penumpang” dalam kumpulan kami dan semuanya bergerak seiring dengan matlamat kumpulan. iaitu Kampung Pisang. ejaan dan sebagainya. Pada 18 Mac 2014. Kumpulan kami telah berjaya memperoleh 4 buah papan congkak. Kumpulan kami memberi nama tempat. Dalam kedua-dua aktiviti ini. Selepas beberapa hari. kami juga menjalankan aktiviti reka bentuk brosur permainan congkak. semua guru pelatih yang mengambil major atau minor Pendidikan Jasmani telah turun padang untuk bersiap sedia menyediakan tempat perlawanan yang sesuai bagi permainan yang akan dilaksanakan. Asmidar telah mengambil inisiatif untuk menjadi setiausaha program dan beliau bertanggungjawab untuk menggabungkan semua bahagian di bawah satu usul cadangan. Pada hari berikutnya. Selain itu. berlangsungnya Raptai Penuh Karnival Permainan Tradisional. dan juga prasekolah sebagai persediaan untuk hari esok.

kami hanya membeli guli kerana bilangan yang dibekalkan adalah tidak mencukupi. . Sebagai pelengkap bagi pengurusan permainan. Akhirnya. kumpulan kami berjaya menghiaskan tempat perlawanan pada pukul 6 petang. kumpulan kami telah mengambil keputusan di mana kami akan menyediakan hidangan teh dan kuih kepada peserta yang terlibat dalam permainan ini supaya wujudnya suasana kampung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful