P. 1
Gume - Vrste i Namena

Gume - Vrste i Namena

|Views: 4|Likes:
Published by obrad_milovanovic
Kratak vodič za upotrebu pneumatika na putničkim vozilima
Kratak vodič za upotrebu pneumatika na putničkim vozilima

More info:

Published by: obrad_milovanovic on Apr 03, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/22/2015

pdf

text

original

18.7.13.

AKTUELNO | ČETVRTAK 18.07.2013

B92 - Automobili - Aktuelno - Gume - vrste i namena

Gume - vrste i namena
Gume su veoma važan deo automobila. One su jedan od ključnih faktora za bezbednost na putu. Različiti tereni i putevi, zahtevaju različite vrste guma. Tweet
0

Foto: Đorđe Bošković

Izvor - sajt Internet prodaja guma Kada kupuju automobile, ljudi se žestoko premišljaju, traže savete i noćima ne spavaju razmišljajući da li je baš taj auto dobar izbor. Nasuprot tome, većini kupovina guma ne predstavlja važan događaj. Izuzetak je mali broj onih entuzijasta koji znaju da postoje različiti tipovi guma. Ostali uglavnom samo kupuju i zamenjuju klasične gume. Postoje različite vrste guma koje odgovaraju potrebama vozača i uslovima na putu.

Tubetype i tubless gume
Hajde da najpre istaknemo razlike i prednosti pneumatika sa unutrašnjom (tubetype) i pneumatika bez unutrašnje gume (tubeless). Ove prve imaju unutrašnju gumu između spoljašnjeg pneumatika i felne, koja "drži" vazduh. Pneumatik sa unutrašnjom gumom osetljiv je na oštećenja usled prekomerne toplote zbog trenja između unutrašnje gume i zida spoljašnje gume. Zato je njihov vek kraći.
www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2013&mm=07&nav_id=733601 1/4

18.7.13.

B92 - Automobili - Aktuelno - Gume - vrste i namena

Tubetype guma lako se probuši ako se ekser zabode u nju i rupa nastala u unutrašnjoj gumi brzo se širi, jer je napravljena od tankog materijala i pod stalnim je trenjem u kontaktu sa spoljašnjom gumom. To može dovesti do eksplodiranja unutrašnje gume pri velikoj brzini. Do oštećenja ove vrste pneumarika može doći i ako guma nije dobro postavljena. Tubeless gume nemaju unutrašnju gumu i pružaju veću sigurnost u vožnji, jer pri eventualnom probijanju ne dolazi do naglog ispuštanja vazduha. Vazduh se u tubeless gumama održava između gume i felne. Većina novih modela automobila ima ova gume, baš zbog navedene sigurnosti. Tubeless gume gube vazduh u slučaju uboda, ali se napravljena rupa ne povećava, pa je ispuštanje vazduha postepeno i traje mnogo duže. Nedostatak unutrašnje gume smanjuje otpor pri rotaciji. Takođe, nedostatak unutrašnje gume poboljšava dinamičke sposobnosti, unapređuje upravljanje i ukupne performanse vozila. Tubeless gume povećavaju efikasnost i ekonomičnost automobila.

Performance / Letnje gume

Foto: Đorđe Bošković

Ove gume se dizajnirane da pruže maksimalno prijanjanje pri velikim brzinama na suvom putu. Mnogi sportski automobili imaju upravo ove gume koje poboljšavaju upravljanje. Mogu se koristiti preko cele godine u krajevima gde je toplo i retko pada kiša. Vozač bi sa letnjom gumom trebalo da bude oprezan, jer ako je dotrajala, ne možete se osloniti na nju na mokrim putevima.
www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2013&mm=07&nav_id=733601 2/4

18.7.13.

B92 - Automobili - Aktuelno - Gume - vrste i namena

Ekstremna verzija ove gume upotrebljava se u automobilskim trkama i naziva se "slick" odnosno "ćelava" ili glatka guma. Ona nema šare na gazećem sloju tako da guma obezbeđuje maksimalni kontakt sa podlogom.

Zimske gume
Ove gume imaju veću gazeću površinu i imaju veće i izraženije šare od standardnih guma. Sve to je potrebno da bi se obezbedilo maksimalno prianjanje na snegu i bljuzgavici. Kao što i im ime kaže, zimske gume dizajnirane su da se bore protiv hladnog vremena i snega na putu. Zato će se, u slučaju da se duže koriste na vrućem i suvom putu, istrošiti veoma brzo.

All season / Gume za sve sezone
Gume za sve sezone uglavnom proizvode premijum proizvođači guma, a na domaćem tržištu nisu u toj meri zastupljene kao letnje ili zimske. Ove gume takođe mogu biti tubetype ili tubeless, a predstavljaju kompromis između upravljivosti i performansi automobila, što je zanemarljivo za većinu vozača u svakodnevnoj vožnji. To je prosečan tip gume koja ima pristojne vozne karakteristike tokom svih godišnjih doba, bilo napolju suvo, mokro, hladno ili vrelo. Napravljene su od tvrđeg i otpornijeg materijala da bi im životni vek bio duži, ali obično traju kraće jer tokom vožnje trpe ekstremne promene temperature leti odnosno zimi. Zbog pokušaja da pomire te ekstreme, cene guma za sve sezone su obično više od guma iste dimenzije u letnjoj ili zimskoj varijanti.

Run flat gume
Dizajnirane su tako da kada se probuše omoguće vozaču da nastavi da vozi, ali smanjenom brzinom, uglavnom do 80 km/h. U takvoj situaciji možete preći najviše od 100 do 200 km, u zavisnosti od vrste gume.

4×4 gume / Gume za sve terene
4×4 gume najčešće se montiraju na SUV vozila. Smesa od koje je napravljena guma nije ni meka ni tvrda, već nešto između. Imaju veliki gazeći sloj da bi obezbedile dobro prianjanje na peskovitim i blatnjavim terenima. Bočni zidovi o 4×4 guma su kruti, tako da lako mogu da se nose sa neravnim površinama i rupama na putu. Kada ih vozite na normalnim putevima, 4×4 gume veoma su bučne zbog propusta na gazećem sloju. Na takvim putevima se i brže troše, jer je preveliki pritisak gume na asfalt. Ako ih vozite na normalnim putevima, trošićete više goriva zbog dodatnog trenja između gume i puta.

www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2013&mm=07&nav_id=733601

3/4

18.7.13.

B92 - Automobili - Aktuelno - Gume - vrste i namena

4×4 gume dele se na off-road, on-road i zimske. Pročitajte kako se treba starati o gumama tokom letnjih meseci. Pročitajte šta sve utiče na životni vek gume. Pročitajte tekst o trajnosti guma.

www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2013&mm=07&nav_id=733601

4/4

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->