Atinge-ți obiectivul cel mai important în 2014, ...

2015, 2016, 2017 și 2018
Obiective

Zile „investite”

Andy Szekely decembrie 2013 www.andyszekely.ro

.. 2015.Atinge-ți obiectivul cel mai important în 2014. 2017 și 2018 Eroarea fatală a planificării la sfârșit de an Obiectivul tău de măiestrie Cum să te asiguri că TOTUL va merge ca pe roate 2014 – anul în care pășești cu încredere pe drumul tău spre măiestrie . 2016. .

Eroarea fatală a planificării la sfârșit de an În mod tradițional. Cărțile de ''self-help'' sunt pline de sfaturi despre stabilirea obiectivelor pentru anul următor. Studiile științifice de la Harvard promovate mai ales de către Malcolm Gladwell ne arată că e nevoie de aproximativ 5 ani de practică asiduă pentru a atinge nivelul de măiestrie într-un anumit domeniu. medicii. arhitecții sau finanțiștii par să se supună cu destul de multă precizie acestei reguli. În realitate. consultanții. Din păcate... la final de an lumea își face ''inventarul'' cu realizările anului curent și ''proiectează'' anul care vine. Avocații. majoritatea oamenilor își stabilesc obiective anuale și le confundă cu cele mai importante obiective. cele mai importante obiective se realizează în perioade mai lungi de timp. de ce să le scrii cum să le scrii câte să scrii cu ce termen cât de ambițioase să fie etc. deși aceste sfaturi sunt bune. Această durată se verifică ușor în mai multe meserii... eroarea majoră de care suferă este convenția inițială de la care aceste obiective pleacă: Obiectivele trebuie să fie anuale! Fără să își dea seama. .

majoritatea oamenilor vor rezultate rapide și se iluzionează că le pot obține. urmărești și atingi obiectivul de măiestrie în anul care urmează și în următorii ani! Inspirație ! Andy . Ceea ce vei găsi în continuare este metoda concretă cu care poți să îți stabilești. cel mai simplu mod este să devii bun în ceea ce faci. La capătul celor 5 ani te poți apuca de altceva și vei construi pe o fundație foarte solidă (o abilitate odată însușită la nivel de maestru.. networkingul și vorbitul în public sunt abilitățile care duc cel mai rapid la prosperitate. 3.. e bine să eviți ''hipnoza'' obiectivelor anuale. În economia vitezei în care ne aflăm. marketingul. este perspectiva ta pe termen mai lung. Uite 3 motive concrete pentru care merită să investești acest timp: 1. obiectivul tău de măiestrie. Vânzările.În consecință. sau așa cum îmi place mie să spun. E de dorit să te gândești foarte intens la ceea ce vrei să faci din punct de vedere profesional în următorii 5 ani (poate chiar 10) și să decizi la ce standard vrei să faci acel lucru. Ele merită stabilite în scris și revizuite periodic (lunar). nu se mai pierde) 2. Chiar mai importantă decât ele însă. dacă vrei să realizezi cu adevărat ceva semnificativ în viața ta. dar fiecare dintre ele necesită cam 5 ani de practică pentru a le stăpâni. ceea ce te poziționează pe tine în topul performerilor Dacă ai ca obiectiv să faci bani. IMPORTANT: Departe de mine gândul să desconsider obiectivele anuale...

aici intrăm în ''miezul problemei'' . Semeni un CARACTER. culegi un OBICEI.. care probabil că îţi este deja cunoscut: “Semeni un GÂND. Semeni un CARACTER. Semeni o FAPTĂ. culegi o FAPTĂ. Aşadar. ceea ce faci cu obiectivele tale anuale ar trebui să includă în lista ta de priorități și un obiectiv de măiestrie. culegi un DESTIN”. Semeni o FAPTĂ... În consecință.. există un anumit tip de obiectiv care necesită o atenție specială și pe care te invit să îl iei în calcul acum: Obiectivul maestrului! Drumul către măiestrie nu presupune doar obiective anuale. ca etapă în acest lung drum. Semeni un OBICEI. culegi o FAPTĂ. mă voi folosi de un celebru proverb. Semeni un OBICEI. ci unul pe 5-7 ani... culegi un CARACTER. iată etapele urcuşului pe drumul maestrului: Mai întâi studiezi/ pregăteşti terenul/ ogorul… Apoi: Semeni un GÂND. culegi un DESTIN Să le luăm pe rând pe un exemplu concret: Să presupunem că vrei să devii un maestru vorbitor public! Care sunt paşii? . culegi un CARACTER. care este de multe ori abrupt și accidentat. culegi un OBICEI. Pentru o înţelegere mai uşoară.Obiectivul tău de măiestrie Cum îl identifici și cum îl formulezi? Ei bine.

. Ceea ce îţi place cel mai mult din ceea ce prezinţi va avea o încărcătură emoţională mai mare... . Cu cât poţi găsi mai multe situaţii în care să valorizezi ceea ce te pasionează. în ce secvenţă prezinţi când ai de vorbit 10 minute? Dar o oră? Dar două zile? Acestea sunt strategii şi scenarii pe care trebuie să le pregăteşti 3. Seamănă fapta și culege obiceiul – începe să vorbești în public ori de cate ori ai ocazia . drumul către măiestrie poate începe. de la identificarea gândului pe care vrei să îl semeni. 2.. Pentru că depui pasiune în acele prezentări. cum începi şi cum termini. 4. Seamănă gândul și culege fapta (să devii vorbitor public) – stabilește-ți în scris obiectivul de măiestrie. Află cum în paginile următoare.. culegi un obicei).Repetă această faptă până când anumite comportamente devin automate (semeni o faptă. în ordinea firească. . Astfel creionat. vei începe în mod firesc să pui amprenta propriei tale personalităţi pe prestaţiile tale de vorbitor. cu atât ai mai mult succes.1. vei fi solicitat(ă) din nou. Pe baza comportamentelor automate începe să creezi modalităţi preferate (obiceiuri) de a vorbi cu diverse grupuri. Seamănă obiceiul și culege caracterul Când ţi-ai creat obiceiurile bune prin care obţii succes la public.. Vei prefera anumite subiecte care te pasionează în detrimentul altora.. De exemplu: în ce ordine vei prezenta ce ai de spus..…culege destinul! Destinul tău de maestru este fructul pe care îl culegi la finalul acestui drum parcurs.

ci din perspectiva standardelor consacrate de performanță sau conform părerii celorlalți) b. Singurul lucru care îți mai rămâne de făcut în acel moment este pur și simplu să practici. Dar există soluții! Dacă vrei să îți descoperi zona de excelență și măiestrie. Sunt Poziționat ca fiind priceput la această activitate (nu doar ce cred eu. de aceea măiestria nu este un act ci o deprindere! Cea mai mare piedică în calea autodisciplinării este lipsa de încredere că poţi reuşi în ce ţi-ai propus. Această activitate îmi Place? d. cel mai simplu mod pe care l-am descoperit este să găsești acele activități care bifează simultan următoarele 4 criterii: a. Vreau să Performez continuu – să îmi dezvolt competențe în această activitate pentru o perioadă lungă de timp? (minim 5 ani) Dacă răspunzi cu toată sinceritatea la întrebările de mai sus vei constata că acele activități sunt candidații ideali pentru obiectivul tău de măiestrie pentru că dacă le practici cu ardoare în următorii ani.. culegi o faptă Eu cred că fiecare om are în ADN-ul său excelența și măiestria! Problema este că foarte puțini oameni știu să identifice acea zonă de talent.Semeni un gând... Semeni o FAPTĂ.... Această activitate îmi dă Putere (nivelul de energie rămâne același sau crește când fac această activitate)? c. culegi un OBICEI Aristotel spunea: Suntem ceea ce facem în mod repetat. este aproape imposibil să nu atingi zona măiestriei. .

până devin parte din tine! Acum gândeşte-te la obiectivul tău! Care ar fi lucrurile mici pe care ai putea să le faci începând chiar de acum şi care ar putea contribui la îndeplinirea acelui obiectiv? Un sfat de final: Uită-te cu atenție la agenda ta zilnică și pune în respectiva agendă o rubrică intitulată: Obiectivul meu de măiestrie. cu cât un comportament este mai simplu. să îţi pui hainele pe umeraş când vii acasă (eu încă mă străduiesc la capitolul ăsta! ☺) Un alt exemplu este să pui banii mărunţi într-un borcan. De exemplu. obiceiul de a face exerciţii fizice în fiecare zi devine o necesitate a organismului în aproximativ 6 luni în care programul de exerciţii a fost urmat consecvent. Astfel monitorizat. iar când se umple să te duci la bancă să îi depui într-un cont! Alt exemplu este să îi faci un compliment unei anumite persoane o dată la două zile! Sunt lucruri mici cu beneficii mari.Cel mai mare beneficiu al autodisciplinării este încrederea în sine şi respectul de sine. obiectivul tău de măiestrie are șanse maxime să fie atins. . Condiţia este una singură: să le faci în mod repetat. Ca regulă. prin repetarea unui comportament până când el devine automat şi devine parte din tine (conform zicerii lui Aristotel). Disciplina se construieşte cu paşi mici. cu atât se instalează mai rapid şi devine parte din tine. Dar cum poţi să îţi autodisciplinezi comportamentele? Sugestia mea este să începi cu lucruri mici! De exemplu. Ai grijă ca în fiecare zi să scrii ceva în acea rubrică.

cu profesori mediocri sau cu manuale vechi are şanse mai mici să reuşească decât cel care învaţă cu ajutorul suporturilor multimedia. Nu îţi pune singur(ă) beţe în roate. Sugestie practică: . ce poţi să faci ca să te asiguri că locul în care te găseşti. Ne putem alege şcolile mult mai uşor. Oportunităţile sunt diferite! Mediul contează! Aşadar. Cu cine? şi Când??? Unde? Locul în care îţi desfăşori activitatea este foarte important. Foarte mulţi oameni talentaţi şi capabili se pierd pentru că se însoţesc cu netrebnici. oamenii cu care te întâlneşti şi timpul pe care îl aloci îndeplinirii ţelurilor tale contribuie toate la evoluţia ta? Alege-ţi mediul în funcţie de scopurile tale! Nicio plantă nu creşte pe întuneric sau furtună. Asigură-te că locul în care te găseşti. Asigură-te că te simţi confortabil în acel loc. cu colegi hotărâţi să respecte programul sau acasă? Să privim mai în detaliu trei componente necesare și suficiente. În ziua de astăzi avem un imens avantaj faţă de generaţiile anterioare: ne putem mişca liber. întâlnim mai mulţi oameni etc. Un copil talentat sau capabil care învaţă la o şcoală sătească. frecventează locuri rău famate sau pierd timpul prosteşte. De exemplu: unde înveţi mai bine? Acasă sau la bibliotecă? Unde poţi face exerciţii fizice în mod susţinut şi cu rezultate bune? La sală. cu meditatori performanţi şi având ca etalon alţi elevi de elită. prezentate sub formă de întrebari. Întrebările sunt: Unde? . şi oamenii cu care te întâlneşti nu te împiedică să obţii ceea ce vrei.Cum să te asiguri că TOTUL va merge ca pe roate Evoluţia ta este influenţată în primul rând de mediu şi anturaj. putem călători mai mult.

Elimină pe cât posibil interferenţele: zgomote. Creează un mediu ambiant adecvat: Muzică potrivită (de exemplu Mozart. care te ajută să evoluezi nu sunt atât de rari pe cât ai putea crede. O formulă simplă prin care să evaluezi oamenii cu care vrei să lucrezi este să îţi pui mereu trei întrebări: Este competent(ă)? Doreşte o colaborare pe termen lung? Îmi place ca om? Când? Alocă-ţi timp ca să poţi să produci schimbarea! Scrie pe hârtie răspunsurile la toate aceste întrebări de mai sus! Te vor ajuta să pregăteşti terenul pentru pasul următor! Răspunsurile tale: Unde? Cu cine? Când? . flori sau animale de casă (dacă îţi plac).) Cu cine? Anumite activităţi sunt mai uşor de făcut individual. care îţi dau sfaturi bune. . dacă înveţi ceva). fotografii etc. temperatură sau umiditate nepotrivite etc. trafic de persoane. obiecte care te inspiră (o fântână de cameră. clopoţei de vânt. Oamenii care te inspiră. altele sunt mai potrivite pentru lucrul în echipă.

cum au evoluat. în iunie 2014! Să ne revedem cu bine! La mulți ani cu inspirație și revelație în 2014! AS . 2015.. și te întreb cu toată responsabilitatea: Cum va arăta viața ta în 2014 dacă vei face loc acestui obiectiv în agenda ta? Ce vor spune prietenii tăi când vor vedea că pășești cu încredere pe drumul către îndeplinirea lui? Ce crezi că se va întâmpla cu toate celelalte obiective anuale când vei rămâne cu consecvență pe drumul obiectivului de măiestrie? În fiecare an.2014 – anul în care pășești cu încredere pe drumul tău spre măiestrie Îți reamintesc titlul acestei cărți electronice: Atinge-ți obiectivul cel mai important în 2014. 2017 și 2018 .. la jumătatea sa. 2016. Te voi întreba și pe tine. îmi fac o datorie de onoare să îi întreb pe cei care și-au stabilit alături de mine obiective.. ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful