P. 1
Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu

Rancangan Pengajaran Harian Bahasa Melayu

|Views: 8|Likes:
Published by Asyraf Yusoff
jpio
jpio

More info:

Published by: Asyraf Yusoff on Apr 03, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2015

pdf

text

original

Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-Kanak EDU 3107

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN BAHASA MELAYU Mata pelajaran Tarikh Hari Tahun Masa Bilangan Murid Tema Tajuk Pelajaran Hasil pembelajaran :Fokus utama 5.2 – membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca. : Bahasa Melayu : 02 Februari 2014 : Khamis : 5D : 9.40 – 10.40 pagi : 15 orang : Alam Sekitar : Alam Bersih Hidup Sihat

Aras 1 (i) – membaca bahan sastera dan bukan sastera dengan sebutan dan intonasi yang betul. Fokus sampingan 8.2 – membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dalam sesuatu penulisan teks tentang sesuatu tajuk. Aras 1 (i) – membina ayat tunggal dan ayat majmuk berdasarkan tajuk.

Membaca kuat dan lancar teks dialog “Alam Bersih Hidup Sihat” dengan sebutan dan intonasi yang betul. Kemahiran bahasa Sistem bahasa Pengisian kurikulum Kemahiran bernilai tambah : Kemahiran membaca dan kemahiran menulis : Peribahasa : Kajian Tempatan : Kemahiran berfikir. Nilai Pengetahuan sedia ada murid : Hormat menghormati dan bertanggungjawab.Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-Kanak EDU 3107 Objektif pelajaran :1. Membina dan menulis 6 ayat tunggal berdasarkan peribahasa yang terdapat dalam teks dialog “Alam Bersih Hidup Sihat”. 3. Menyatakan 6 peribahasa serta maksudnya dengan jelas berdasarkan teks dialog “Alam Bersih Hidup Sihat”. 2. kecerdasan audio-visual (Terapi Muzik) dan pembelajaran koperatif. 1 2 3 4 5 6 7 8 Bahan Komputer Riba LCD Pembesar Suara Pen Marker Lembaran Kerja Lembaran Teks Kad Imbasan (peribahasa) Slide powerpoint . Bahan sumber pengajaran dan pembelajaran:Bil. : murid pernah mengikuti nprogram kitar semula anjuran sekolah.

Guru mengedarkan teks dialog kepada setiap murid. Murid membaca secara beramai-ramai (Watak Fahmi – Lelaki / Watak Aiman – Perempuan) BSPP:  Lembaran teks dialog  Slide powerpoint Kemahiran Bahasa:  Kemahiran Membaca Nilai:  Hormat-menghormati . 1. Guru menunjukkan cara membaca teks dialog dengan intonasi yang betul. Malah. Fahmi : Kita patut berasa besar hati dengan kemampuan kita menjayakan kempen itu. 2. 3. Guru mengaitkan dengan tajuk pelajaran hari ini “Alam Bersih Hidup Sihat”. ada juga yang seperti kera sumbang. mereka menghulurkan bantuan dengan hati terbuka. kebanyakan penduduk menyertai kempen itu. Guru menayangkan video alam sekitar. ada juga yang menyertainya tetapi secara ala kadar. Fahmi : Bagaimanapun. Aiman : Memang. ada yang seperti enau dalam belukar yang melepaskan pucuk masing-masing. Mereka umpama aur dengan tebing.adakah semua penduduk menyertai kempen yang diadakan tempoh hari? Fahmi : Ya. CATATAN BSPP :  Computer riba  LCD  Pembesar Suara  Slide powerpoint Pengisian Kurikulum:  Kajian Tempatan KBT:  Kemahiran audio-visual Nilai:  Tanggungjawab Set Induksi (10 minit) Video Alam Sekitar 1. Apakah kesan pencemaran sungai? Langkah 1 (10 minit) Membaca teks dialog “Alam Bersih Hidup Sihat”. 3. Namun. Apa yang kamu Nampak di dalam video? 2. Aiman : Ya. Guru meminta wakil murid untuk membaca teks dialog dihadapan kelas. rata-rata penduduk taman kita ringan tulang dan ringan tangan. Guru bersoal jawab dengan murid mengenai video. Aiman : Fahmi. 2. 4.Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-Kanak EDU 3107 LANGKAH/ MASA ISI PELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1.

Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-Kanak EDU 3107 LANGKAH/ MASA ISI PELAJARAN Peribahasa yang terdapat didalam teks. 4. Murid menyatakan peribahasa dan maksud dengan bantuan guru. Murid menyatakan apa yang ditunjukkan pada kad perkataan peribahasa dan makna. 5. AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN 1. 1.       BSPP:  Kad imbasan (peribahasa) Papan putih Pen marker Langkah 2 (10 minit) Slide powerpoint Peribahasa Sistem Bahasa: KBT: Kemahiran berfikir Pembelajaran koperatif . Guru meminta murid untuk menyatakan peribahasa yang terdapat didalam teks. Peribahasa : seperti kera sumbang Makna : tidak suka bercampur gaul dengan masyarakat Contoh ayat: Lee Yan tidak banyak berkawan kerana dia bersikap seperti kera sumbang. Peribahasa : ringan tulang Makna: sikap rajin bekerja Contoh ayat : Kawasan rumah Encik Simon selalu bersih kerana tukang kebunnya ringan tulang. Peribahasa : besar hati Makna : bangga Contoh ayat : Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. 4. 3. Peribahasa : umpama aur dengan tebing Makna : hidup saling memerlukan antara satu sama lain Contoh ayat : Farah dengan Hana umpama aur dengan tebing kerana saling membantu dalam masalah pelajaran 2. 3. Guru menunjukkan kad perkataan peribahasa serta makna dan contoh ayat. 6. Peribahasa : ringan tangan Makna : sikap suka membantu atau menolong orang Contoh ayat : Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia ringan tangan. Peribahasa : seperti enau dalam belukar yang melepaskan pucuk masing-masing Makna: sikap mementingkan diri sendiri Contoh ayat: Hidup di rumah pangsa seperti enau di dalam belukar yang melepaskan pucuk masingmasing. 2.

Guru membimbing murid. BSPP: Kad Imbasan (peribahasa)        Lembaran kerja Computer riba Pembesar suara Audio/muzik Langkah 3 (20 minit) Slide powerpoint Peribahasa Sistem bahasa: Kemahiran Bahasa: Kemahiran menulis . Peribahasa : seperti enau dalam belukar yang melepaskan pucuk masing-masing Makna: sikap mementingkan diri sendiri Contoh ayat: Hidup di rumah pangsa seperti enau di dalam belukar yang melepaskan pucuk masingmasing. 4. 3. Peribahasa : seperti kera sumbang Makna : tidak suka bercampur gaul dengan masyarakat Contoh ayat: Lee Yan tidak banyak berkawan kerana dia bersikap seperti kera sumbang. Guru mengedarkan lembaran kerja kepada setiap murid. Peribahasa : umpama aur dengan tebing Makna : hidup saling memerlukan antara satu sama lain Contoh ayat : Farah dengan Hana umpama aur dengan tebing kerana saling membantu dalam masalah pelajaran 2. 2. Peribahasa : ringan tulang Makna: sikap rajin bekerja Contoh ayat : Kawasan rumah Encik Simon selalu bersih kerana tukang kebunnya ringan tulang. Murid menulis maksud peribahasa dan contoh ayat yang telah dibina. 3. 5. Murid menyerahkan semula lembaran kerja yang telah siap. Guru memainkan muzik instrumental – Melodies of Life oleh Shiratori Emiko. Peribahasa : ringan tangan Makna : sikap suka membantu atau menolong orang Contoh ayat : Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia ringan tangan.Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-Kanak EDU 3107 LANGKAH/ MASA ISI PELAJARAN Menulis ayat tunggal atau ayat majmuk berdasarkan peribahasa yang terdapat didalam teks dialog “Alam Bersih Hidup Sihat” 1. Peribahasa : besar hati Makna : bangga Contoh ayat : Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. 6. AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN CATATAN 1. 4. (terapi muzik) 5.

Murid menyanykian lagu beramai-ramai dengan iringan muzik serta lirik video. 4. 3. Menyanyikan lagu Tanya Sama Pokok (audio-visual) Tanya Sama Pokok dengan tajuk pelajaran. 2. Kelas bersurai/tamat. Guru bersoal jawab dengan murid apa yang telah dipelajari. Guru mengaitkan lagu Penutup (10 minit) Merumus isi pelajaran.Bimbingan Dan Kaunseling Kanak-Kanak EDU 3107 LANGKAH/ MASA ISI PELAJARAN AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1. BSPP:      Audio-visual LCD Komputer riba Pembesar suara CATATAN Slide powerpoint .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->