520 de utilizatori Facebook in Romania • 1. colegi sau alte persoane cu interese comune – sa fie conectati si sa impartasesca experiente personale prin diverse instrumente si aplicatii de comunicare • Facebook a luat nastere in 2004 sub forma unei comunitati de colegi de facultate (obligatorie era inscrierea printr-o adresa de email valabila) dar de atunci s-a extins dincolo de licee.93 % . cu scopul de a-i ajuta sa se cunoasca mai bine. corporatii. familie.080 de utilizatori Facebook peste 18 ani in Romania • 729 640 de utilizatori barbati pe Facebook in Romania • 754 560 de utilizatori femei pe Facebook in Romania • Romania e pe locul 71 in lume dupa nivelul de penetrare • Rata de penetrare a retelei Facebook in Romania: 7 % • Rata de penetrare a retelei Facebook in Romania raportat la utilizatori online: 20. Facebook in Romania • Romania e pe locul 6 in lume ca ritm de crestere a numarului de utilizatori • Romania e pe locul 49 in lume ca numar de utilizatori • 1. Oricine peste 13 ani poate deveni un utilizator Facebook.392. retele sociale • Numele website-ului vine de la numele cartilor pe care studentii le primeau la inceputul anului universitar.DESPRE FACEBOOK • Facebook este o retea sociala care permite utilizatorilor – prieteni.692.

strange si impartasi continut. care pot fi directionate catre utilizatori in functie de varsta. Facebook ofera promovare prin reclame. Evenimentele ofera posibilitatea de a reuni utilizatorii fie online. sex. Cauzele permit folosirea unor aplicatii precum donatii online. De cele mai multe ori. stare civila sau interese. Utilizatorii pot folosi continut audio. Paginile dedicate evenimentelor permit invitarea utilizatorilor si confirmarea participarii acestora. Paginile sunt in mare parte similare cu profilele personale. Cauzele pe Facebook sunt menite sa sensibilizeze opinia publica cu privire la anumite subiecte si sa genereze dezbatere. Aplicatiile reprezinta diverse instrumente online ce pot fi adaugate conturilor si paginilor create pe Facebook. Utilizatorii isi pot trimite mesaje prin intermediul functiei de Email specifica Facebook. foto si video si chiar pot transmite live pe Facebook. Grupurile pot fi. de asemenea. Acest tip de pagini sunt create in jurul unor subiecte speciale si isi propun sa obtina sprijin pentru acestea. de viata sau de grup. Facebook Connect si Facebook Share sunt instrumente prin care utilizatorii isi pot folosi si promova profilul de Facebook si prin alte canale de comunicare precum bloguri sau website-uri. iar membrii acestor grupuri viziteaza pagini pentru a afla noi informatii. care pot ajuta la promovare. Grupurile sunt organizate in jurul unui interes real. In pagini exista optiunea de a posta. urmata de posturi din partea prietenilor sau a comunitatii globale de utilizatori Facebook. recrutare de voluntari sau crearea si utilizarea unor ecusoane speciale. Community Pages Grupuri Facebook Advertising Causes Applications Events Connect/Share Messages Embedded Media . sunt cea mai buna cale de a crea interactiune cu utilizatorii si a sustine campaniile de promovare. Este posibila chiar preluarea mesajelor de pe Twitter sau blog si gazduirea de discutii. folosite pentru a promova hobby-uri sau interese speciale. locatie. fie offline la evenimente speciale legate de brand sau produs. Aceste pagini sunt menite sa fie “cea mai buna colectie de cunostinte impartasite pe un anumit subiect”.INSTRUMENTE FACEBOOK PENTRU AFACERI Fan Pages O pagina de Facebook este un profil public care va permite sa impartasiti informatii destre un brand sau o organizatie cu utilizatorii Facebook. Grupul permite trimiterea “unor comunicari in masa” si sunt potrivite pentru marketing viral. Ele contin o scurta descriere preluata din Wikipedia. Este posibila crearea unor pagini pentru diverse cauze sociale.

Foloseste avantajele lumii Facebook – impartaseste cu fanii in mod constant informatii. Unde se afla Cum se promoveaza http://www. Exemple Vodafone Romania http://www. Sunt asemanatoare blogurilor.facebook. castigi vizibilitate. sunt actualizate de catre un administrator si reprezinta imaginea unei institutii/persoane/brand/produs pe Facebook. experiente noi.facebook.com/vodafonero Coca Cola http://www. prin e-mail lansarea paginii de Facebook.DESPRE FAN PAGES Despre Fan Pages Paginile permit institutiilor sau personalitatilor sa transmita informatii despre ele catre consumatori si sa interactioneze cu acestia. In acest fel. Inter-conecteaza platformele de comunicare pe care le folosesti.com/cocacola Starbucks http://www.facebook.php Actualizeaza permanent zona de discutii sau zona YouTube cu informatii interesante si antrenante.com/Starbucks . Ofera utilizatorilor un motiv sa devina fani si sa intre in dialog cu brandul. Anunta pe blog.facebook.com/pages/create.

cu un grad mai redus de interactiune Ofera mai mult control asupra celor care participa la el Community Pages Dedicate unui subiect sau experiente impartasite colectiv de o comunitate Asemenea celorlalte tipuri de pagini. Community Pages le permit utilizatorilor sa afle mai multe informatii despre un anumit subiect si ce spun altii despre alte subiecte. autorizarea membrilor Grupurile sunt mai potrivite pentru a gazdui discutii si sa atraga atentia. Paginile ofera informatii si statistici despre trafic Nu exista limita de fani Exista posibilitatea ca grupul sa fie public sau privat. continut foto. Community Pages permit conectarea cu alti utilizatori care impartasesc interese si experiente similare. video. in jurul unui subiect/cauze anume. Sunt indexate de motoare de cautare Administratorii grupurilor sunt permanent identificati cu grupul insusi Functioneaza asemanator cu un wiki. deschis oricui sau. Isi propun sa inlocuiasca paginile neoficiale care au fost create de fani. Pot avea mai multi administratori si sunt anonime Grupuri Sunt folosite in general in interes personal. In timp ce grupurile isi permit sa comunice direct cu alti utilizatori pe Facebook pe un anumit subiect. Continutul Paginilor de comunitate provine in principal de pe Wikipedia. imagine si link Vizibile pe profilul membrilor sub forma unor linkuri . Vizibile pe profilul fanilor cu text.PAGINILE VS GRUPURI VS COMMUNITY PAGES PE FACEBOOK Pagini Promoveaza institutii/personalitati/ONGuri si se caracterizeaza printr-un grad mare de interactiune cu fanii Puteti avea fani. un spatiu comun in care fanii pot impartasi experiente Pot fi mai personalizate si gazduiesc mai mult continut. mai potrivite pentru relatii pe termen lung cu fanii. daca este necesara. Facebook indica faptul ca acest tip de pagini isi propun a fi “cea mai buna colectie de cunostinte impartasite intr-un anumit domeniu”. utilizatorii sau consumatorii.

. Dezvolta relatiile cu fanii printr-o abordare mai degraba sociala decat de afaceri sau de vanzari. Crearea unui Fan Page ofera afacerii si brandului tau o expunere in plus in mediul online. indexeaza acum continul de pe site-uri precum Facebook. dar si alte motoare de cautare. Sfat: Conectand Fan Page-ul cu site-ul.10 MOTIVE PENTRU A FOLOSI PAGINI FACEBOOK DE BRAND IN BUSINESS Expunere in plus pe web pentru afacerea ta. Redirectionarea chiar si a unei mici cantitati din imensul flux de trafic zilnic de pe Facebook catre site-ul tau ar putea imbunatati semnificativ traficul relevant pe site. Brandul tau poate avea un Fan Page unde clientii si alti sustinatori ai brandului pot posta mesaje. Fii conectat cu clientii sau fanii tai. continutul in plus va fi binevenit. iar clientii in fani prin cross-promo Fan Page-ului cu site-ul. Sfat: Crearea si administrarea unui Fan Page sustinut de un tab pentru Discutii sunt operatiuni mai usoare decat lansarea si monitorizarea forumurilor de discutii. Implica usor si fara resurse comunitatea. Imbunatateste SEO Google. Poti trimite mesaje catre toti fanii simultan sau ii poti targeta individual sau pe grupuri dupa tara. fanii in clienti. Sfat: Transforma membrii Facebook in fani. Atat timp cat posturile tale de pe blog nu sunt extrem de “comerciale”. Un Fan Page ofera o legatura cu fanii brandului. Folosind aplicatia Events.
 Fan Page-urile nu au restrictii in ceea ce priveste directionarea intrarilor catre alte site-uri. sex si chiar nivel de varsta. viitorii angajati. Stimuleaza traficul site-ului tau. deci continutul Fan Page-ului tau are potentialul sa genereze in motoarele de cautare rezultate favorabile pentru afacerea sau brandul tau. creeaza un RSS feed pe tab-ul de Notes pentru a atrage intrari de pe blogul tau de companie. Un Fan Page de pe Facebook ofera o alternativa eficienta de a castiga implicarea clientilor inclusiv pe site-ul tau. poti imbunatati rezultatele de cautare pentru a directiona chiar si mai mult trafic de pe Facebook catre propriul site. poti chiar sa programezi evenimente speciale sau promotii si apoi sa trimiti invitatie doar acelor fani care locuiesc intr-o zona apropiata de locatia evenimentului. un spatiu in care clientii. pot incarca fotografii sau video-clipuri. Facebook te incurajeaza sa conectezi website-ul companiei cu Fan Page-ul creat. oras. Sfat: Pentru a economisi timpul necesar actualizarii Fan Page-ului. pot posta intrebari si pot primi raspunsuri si pot interactiona intre ei. prin Social Search. Sfat: Paginile pentru companii intaresc relatiile cu clientii. comerciantii si chiar oamenii din media pot gasi informatii despre compania si produsele/serviciile pe care le oferi.

aceste interactiuni vor aparea in Fan’s News Feed. acesta poate monopoliza piata de pe Facebook. dar si de a masura rezultatele. Beneficiezi de instrumente de masurare. despre discutiile din jurul posturilor.
 Sfat:Foloseste instrumentele de masurare oferite de Facebook impreuna cu informatii pe care le culegi de pe pagina ta pentru a adapta mesajele in functie de public si pentru a raspunde nevoilor fanilor tai Tine pasul cu concurenta in mod eficient Chiar daca doar unul dintre concurentii tai isi lanseaza un Fan Page de succes. Sfat:In mod prestabilit.Ofera o platforma de crestere pentru sustinatorii brandului. date demografice despre fani (sex. posturi pe Wall. experiente bune sau rele. transformand reteaua Facebook in cel mai bun instrument online de marketing direct. Aceste instrumente imbunatesc capacitatea de a identifica si atinge anumite categorii de public. (ex. numar de Likes). locatie) etc. Poti afla de asemenea care le sunt nevoile si dorintele.. prietenii fanilor tai de pe Facebook). construindu-si o comunitate cu mult inaintea ta. Procentul utilizatorilor de Facebook care acepta sa promoveze mai departe ofertele comerciale este mult mai mic decat al celor dispusi sa recomande o companie/ brand/ serviciu de calitate prietenilor din retea. Sfat:Implica-te din timp pe Facebook pentru a-ti stabili rolul de lider al industriei. Instrumentele de Insight si Dashboard-urile de pe pagina faciliteaza analiza strategiei de marketing si comunicare. Incurajeaza discutiile pentru a sonda dupa pretioase date de piata si idei despre cum poti sa-ti imbunatesti afacerea. castigand astfel potentiali noi fani. Dezvolta brandul ascultand si observand. Fan Page-urile includ un Discussions Tab. E foarte probabil ca actualii si viitorii clienti sa fie dispusi sa faca schimb de informatii despre produse si servicii preferate. 
 Sfat:Pe masura ce postezi informatii noi pe Wall sau pe masura ce fanii interactioneaza cu pagina ta. inainte ca sansa aceasta sa fie valorificata de competitie . oferind date despre interactiuni (comentarii. Construieste o relatie solida cu o parte din membrii influenti care au multe conexiuni si vei castiga suporteri importanti care te vor promova si vor vinde in locul tau in mod credibil. varsta. fie cu brandul tau fie cu concurenti. de asemenea. recenzii sau mentiuni.

Acestea ofera ocazia construirii unei pagini interesante. actualizate si relevante pentru specificul business-ului. Capitolul urmator prezinta atat elementele de baza ale unei pagini.INSTRUMENTE PENTRU FAN PAGES Paginile de brand de pe Facebook prezinta o gama variata de instrumente care stau la dispozitia companiei. precum si aplicatii speciale care atrag fani si clienti dar si instrumente specifice Facebook de masurare a impactului paginii in strategia de comunicare si marketing a companiei. atragatoare.php?campaign_id=368885149649& placement=pgall&extra_1=1 Pasul 2: Pasul 3: Trebuie sa creati sau sa porniti de la un profil de Facebook deja existent.com/pages/create. • • • • • • • Inregistrare Fotografie de profil Descriere Albume foto Vanity URL Aplicatii pentru Fan Pages Promovare: Ads Inregistrare Pasul 1: http://www. Fotografie de profil Preferabil reprezentativa pentru pagina si brand: poate fi logoul brandului sau un alt simbol care sa ajute utilizatorul sa asocieze pagina cu brandul Dimensiunea standard este: 200 px latime .facebook.

Utilizatorii intra in contact cu sectiunea de FBML.facebook. Red Bull foloseste aplicatia pentru a impulsiona baza de fani. Aceasta aplicatie este valabila numai pentru paginile Facebook si nu se extinde profilelor personale sau grupurilor Sfat: Acest gen de aplicatii sunt folosite pentru a transmite mesaje amuzante utilizatorilor. pentru a demonstra avantajele brandului.php?id=4949752878&ref=ts • FBML inseamna Facebook Markup Language. unde ii intampina un mesaj colorat si un mesaj amuzant. informatii care vor atrage atentia si ii vor determina pe utilizatori sa cerceteze mai atent pagina pentru detalii suplimentare. imagini cu echipa) • Poate actiona precum o baza de date de imagini oficiale si relevante Vanity URL • www. Video • http://www.com/apps/application. Este recomandat ca pagina de FBML sa fie cea de start. • Fiecare material video publicat permite restrictionarea accesului. un subtip de HTML • Aplicatie Facebook care permite administratorilor de pagini sa creeze taburi personalizate. produse sau servicii speciale prin FBML.facebook. imagini conferinte de presa.com/username • Pot fi create pentru fan pages cu mai mult de 50 de fani • Este recomandat sa dati un nume relevant si usor recognoscibil paginii APLICATII FBML Static • http://www.Descriere Includeti informatii relevante despre companie Detalii de contact. asemenea fotografiilor .com/learnfbml • http://www. pentru o targetare personalizata • Continutul video permite includerea cuvintelor cheie si a comentariilor.com/#!/VideoApp • Facebook Video permite publicarea clipurilor personale pe Facebook si trimiterea de mesaje video prietenilor • Asigura materialelor video si audio calitate mai buna decat orice alte siteuri de video-sharing. cu scopul de a-i converti in fani.facebook. imagini CEO. De asemenea.facebook. program de functionare • Promovati pagina oficiala de website. Coca Cola a ales sa intampina utilizatorii cu un video de prezentare a produsului. blogul si orice alte instrumente de comunicare in social media pe care le utilizati Album foto • Util pentru relationarea vizuala cu fanii • Poate contine imagini oficiale si cu continut general (logouri. pot fi promovate evenimente.

php?id=3801015922&ref=ts • YouTube Video Box este cea mai buna modalitate de a impartasi clipurile video preferate de pe YouTube pe Facebook.facebook. • Permite identificarea rapida a clipurilor prin modulul de cautare integrat. dezvoltand astfel impactul acestui.com/#!/apps/application. Pentru un impact mai mare. • Video-urile nu isi schimba locul atunci cand iti actualizezi posturile.php?id=23798139265&ref=ts • Social RSS este un cititor RSS dezvoltat special pentru Facebook.com/#!/apps/application. Nu se vor actualiza informatii necunoscute pentru Facebook precum retweet-uri. direct pe Wall • Postarile de pe blog pot fi promovate in News Feeds pentru fani. • Permite promovarea continutului editorial al blogului companiei direct pe pagina de Facebook.com/#!/apps/application. Sfat: Integreaza blogul pe pagina de Facebook pentru a genera atat trafic cat si o rata mai mare de click-uri pe articole.facebook. YouTube Video Box • http://www. adresati intrebari publicului. De asemenea. imaginilor. Utilizatorii pe Facebook sunt mai deschisi la a vizualiza continut video sau foto. Twitter • http://www. fanii pot urmari clipurile fara a parasi pagina de Facebok.facebook. deci este o alta modalitate de a-l atrage si pastra pe pagina.facebook. vei obtine rezultate mai bune pe motoarele de cautare.com/#!/apps/application. .php?id=290374557459&ref=ts • http://www.facebook. sub YouTube tab. De asemenea.php?api_key=6f77619e603ca9b71b45f5cd105be8 88&pages • Permite actualizarea Wall-ului de pe pagina de Facebook de pe un cont de Twitter. importa clipurile de pe un cont creat pe YouTube.com/add.com.YouTube Player • http://www. RSS/Blog • http://www. @reply-uri sau #hashtags Sfat: Adauga un Twitter tab pentru a integra contul de Twitter cu pagina de Facebook si a nu supraincarca fluxul de stiri de pe pagina. afiseaza clipurile video intr-un tab propriu YouTube Video Box. etc. In acest fel implicati fanii si puteti genera discutii. link-urilor. In acest fel iti promovezi eforturile de comunicare in social media si eficientizezi comunicarea. o data cu postarea blogului. prin ne-suprapunerea mesajelor transmise.php?id=2513891999&ref=ts • Permite promovarea clipurilor video preferate (nu doar de pe YouTube). Sfat: Aplicatia permite promovarea celor mai recente clipuri vizualizate sau incarcate pe canalul official de YouTube si ofera o interfata simpla si clara de informare.

De asemenea. este o idee buna sa realizezi sondaje regulate.com/#!/apps/application. se pot crea concursuri Sfat: Invita prieteni la sondajele tale pentru a-I incuraja mai apoi sa le promoveze mai departe. dezvolta o interactiune crescuta intre brand si fani • Prin sondaje se pot pune intrebari.php?id=20678178440&ref=ts • http://apps. Utilizeaza promotii cat mai des pentru a fideliza publicul si a crea astfel o comunitate unita si implicata. design.php?perms=user_birthday%2Cuser_ likes&selected_profiles=1751919529&installed=1&session={%22sessi on_key%22%3A%222.php?id=48008362724&ref=ts • aplicatia permite inserarea de concursuri.com/opinionpolls/index. Info Concursuri • http://www. . cadouri sau alte tipuri de tactici de marketing pentru clienti • instrumente utile pentru cresterea gradului de interactiune si de construire a unei comunitati pe Facebook Sfat: Ofertele speciale.com/#!/apps/application. video.Sondaje (Polls) • http://www. oferte.MXmVlP0zJMtnDbb63imspg__.php?id=95936962634&ref=ts • Instrumente pe care companiile sau agentiile le pot folosi pentru a interactiona cu utilizatorii/fanii • Pot integra continut video sau foto si permit comentarii din partea fanilor • Concursurile pot raspandi pe cale “virala” brandul si mesajul si contribuie la marketing de tip user-generated marketing • Concursurile contribuie la construirea sau extinderea bazei de clienti si pot fi de: fotografie.com/apps/application. gratuitatile sau concursurile sunt unele dintre cele mai de succes instrumente de marketing pe care companiile le pot utiliza pe Facebook. nevoile si parerea lor • Aplicatie usor de utilizat. logo-uri. catre prietenii lor.php?id=2513891999&ref=ts#!/apps/ application. Utilizatorii sunt mai deschisi sa le foloseasca si sa acorde astfel brandului pe Facebook un vot de incredere.facebook.12858768001751919529%22%2C%22uid%22%3A1751919529%2C%22expires%22%3A12858 76800%2C%22secret%22%3A%22YHoWPliaXExIqU4qlrT8FA__%22%2C%22base_ domain%22%3A%22welive. sunt o modalitate de a genera discutii constructive. Promotii • http://www. Sondajele sunt un mod potrivit de a afla ce gandesc fanii despre produsele sau serviciile companiei. pentru a afla informatii relevante despre dorintele.facebook. care va vor apropia de consumatori.facebook. eseuri.facebook.3600.tv%22%2C%22sig%22%3A%22d7f71e6d6ba91051d5f5 b554a1f794f1%22} • Permite crearea de sondaje de opinie printre fanii paginii de companie. pentru a obisnui fanii sa se intoarca la pagina ta Landing tabs • Sunt acele taburi care deschid pagina oficiala de Facebook • Administratorul poate alege un anumit landing tab pentru fanii sai (in functie de informatiile considerate relevante la un moment dat) • Landing tabs pot fi: Wall.

Poll ad. Acest tip de reclama este mai eficienta prin faptul ca relationarea sociala este mai puternica • Engagement ads (reclame interactive): format de publicitate care permite crearea unei interactivitati intre utilizator si brand. numai ca include si numele prietenilor utilizatorilor. status-uri. Social Ads si Organic Impressions (Social Impressions) • Homepage ads: ofera atat continut foto si text. in timp ce urmaresc un eveniment live online. „Engagement ads” extind aceasta functionalitate simpla catre diversele campanii de promovare ce permit utilizatorilor sa angajeze conversatii intre prietenii lor despre brand-ul favorit.com/#!/apps/application.Newsletter • http://www. puteti integra aceasta aplicatie si pe pagina de Facebook.php?id=56250169630&ref=ts • Daca pe website-ul sau blogul oficial exista optiunea inscrierii prin newsletter. produse.com/#!/apps/application. cat si optiunea utilizatorilor de a interactiona cu brandul (ex: “Become a Fan”) • Social Ads: Sunt asemanatoare primei categorii. Puteti castiga mai multi vizitatori si sa promovati de asemenea celelalte canale de comunicare Live Streaming • http://developers. care sunt deja fani ai brandului.com/advertising • Reclamele Facebook permit promovarea business-ului. atragerea unui numar mai mare de fani pe pagina oficiala a brandului si impulsionarea vanzarilor. etc. oferte. Sampling ad.facebook.facebook. . • Reclamele permit atat promovarea unui website oficial cat si a mesajelor relevante pentru brand (evenimente.facebook. anunturi oficiale. Utilizatorii Facebook sunt deja obisnuiti sa comenteze diverse poze. Like ad (inlocuieste Become a fan).com/docs/reference/plugins/live-stream • Aplicatia permite utilizatorilor sa comenteze si sa comunice in timp real.facebook. • Pot fi promovate evenimente. servicii) • 3 tipuri de reclame pe Facebook: Homepage ads. • Pentru crearea unui newsletter pe Facebook este nevoie de aplicatia FBML Sfat: Integreaza newsletter-ul pe pagina de Facebook pentru a impulsiona rata de inscriere a utilizatorilor. link-uri.php?id=118325944880789&ref=ts • permite conectarea contului de Foursquare la pagina de Facebook PROMOVARE: ADS • http://www. concursuri Foursquare • http://www. Gift ad. Event ads. cum ar fi: Video commenting. Se manifesta sub mai multe forme.

harti si rapoarte personalizate • Noile instrumente de masurare permit advertiserilor sa inteleaga mai bine impactul publicitatii si comunicarii in social media. webtrends. numar de Likes.EVALUARE Facebook ofera brandurilor ocazia de a monitoriza si evalua impactul paginilor in randul fanilor. top al tarilor de provenienta a acestora. urmatorul capitol va prezenta si alte aplicatii care pot fi integrate in Facebook pentru a completa raportul de evaluare si pentru a avea informatii demografice cat mai complete. Twitter etc). informatii demografice. numar de vizite pe pagina) Facebook Analytics • In timp ce Facebook Insights indica doar procentul vizitelor pe fiecare aplicatie (tab personalizat precum FBML. Facebook Analytics ofera statistici detaliate despre impactul fiecarei aplicatii. nivelului de implicare a fanilor si companiei.com/Products/Analytics/Facebook. cuvintele cheie cel mai des utilizate. dar si a numarul de abonari/dezabonari. comentarii. Exista o serie de instrumente specifice de contorizare a numarului de fani. postari pe Wall. rata de crestere a numarului de fani): • Numara saptamanal nivelul de interactiuni • Post quality (numarul fanilor care comenteaza continutul postat pe pagina). Pe langa instrumentele specifice Facebook. blog) Ce ofera Facebook Fan Page Insights (arata nivelul de implicare al fanilor pe pagina. Este calculat saptamanal. Video. pe baza unei comparatii cu pagini care prezinta similitudini (ex: numar asemanator de fani) • Nivel de interactionari pe o perioada data (interactiuni – numar total de comentarii.aspx Google Analytics • Functionalitatile Google Analytics pot fi integrate paginii de Facebook. surse de provenienta a traficului pe pagina. Informatii utile • Numar de fani • Linkuri • Discutii generate • Vizite • Trafic generat catre alte platforme de comunicare (website. • Solutia este dezvoltata de WebTrends si este disponibila aici: http://www. Cu cat au loc mai multe interactiuni pe pagina. • Poti beneficia de statistici privind vizitatorii. . informatii demografice detaliate. cu atat sunt mai multe sanse ca aceasta sa devina “virala”) • Numar total de fani (Aceasta statistica include numar total de fani/numar total al celor care s-au dezabonat.

Twitter. • Sa trimiti abuziv invitatii la evenimente. • Sa folosesti pagina doar pentru a vinde. Este nepoliticos. Newsletter.CUM SA ATRAGI MAI MULTI FANI Actiuni de promovare • Integreaza pagina de Facebook cu alte platforme de comunicare: (website. • Sa supra incarci Wall-ul cu informatii! Actualizarea statusului de mai multe ori pe zi ii va determina pe utilizatori sa te elimine din lista lor de News Feed. Actiuni bazate pe continut • Creeaza o pagina personalizata pentru noii utilizatori. • Lanseaza concursuri care sa atraga utilizatorii sa se inscrie pe pagina si sa o urmareasca. materiale promotionale. • Ofera continut pentru fani si continut pentru non-fani. anunta numele castigatorului pe Wall si mentioneaza cand va fi disponibil premiul. ci de a-i pierde. informari. • Include link-uri in postarile pe wall. Fanii vor vedea ca ti-ai tinut promisiunea. colegilor prin optiunea Suggest to friends • Foloseste un Like Box pe blogul / site-ul oficial. Nu e o modalitate de a castiga fani. Daca nu vei face asta. Fa un mix de posturi care sa includa si lucruri distractive si interesante. la evenimente • Sugereaza pagina prietenilor. Daca derulezi un concurs. Blog) • Promoveaza pagina offline: pe cartile de vizita. • Sa folosesti pagina pentru a promova alt produs care nu are legatura cu produsul sau servicul tau. Vor activa optiunea share pentru fanii deja existenti. • Promoveaza continut foto si video. • Sa iti incalci promisiunile. Posteaza fotografii de la evenimente si pune tag-uri fanilor Ce ar trebui sa eviti • Sa trimiti invitatii de Like acelorasi utilizatori de mai multe ori. iti vei atrage neincrederea lor. comunicate de presa. Utilizatorii stiu deja ca ai un business. care sa ii motiveze sa devina fani ai brandului • Transforma pagina intr-o resursa de informatii noi • Ofera informatii relevante si actualizate • Raspunde la mesaje si intrebari in mai putin de 24 de ore • Ofera continut exclusiv pentru fani. .

486. . Prin distribuirea acestor clipuri catre fani. 12.803 fani Brandul promoveaza importanta implicarii utilizatorilor in continutul editorial. De asemenea. Pringles stie ca exista mult mai multe sanse pentru ca ele sa fie promovate mai departe printre prieteni.com/cocacola.facebook. Red Bull nu mai promoveaza doar propriul cont de Twitter. Pagina de Facebook a brandului Red Bull este apreciata de utilizatori nu numai datorita alaturarii de sportivi populari.com/adidasoriginals.facebook. Clipurile sunt de obicei realizate cu buget limitat si fara foarte multa editare. prezinta utilizatori care interpreteaza cantece amuzante. iar comunicarea de calitate.com/redbull.228. i-a promovat pe cei doi fani si i-a convins sa dezvolte in continuare pagina. amuzante si relevante pentru fani. 14.867 fani Adidas Elementul care ii singularizeaza: modalitatea in care folosesc pagina de Facebook pentru a promova alte canale oficiale de comunicare in social media. http://www. Adidas foloseste inteligent instrumente precum concursurile pe Facebook pentru a creste gradul de implicare al fanilor si de a genera noi consumatori. Pringles http://www.facebook. ci si al unor sportivi cu care colaboreaza strans. crescand nivelul de interactiune cu brandul. dar si prin faptul ca permit utilizatorilor sa intre in legatura cu acestia.929 fani Pagina de Facebook a brandului Starbucks incorporeaza continut video si foto si implica activ fanii in discutii si dezbateri. Pagina este actualizata constant cu informatii interesante. Coca Cola permite fanilor sa posteze continut pe Wall. Redbull http://www. tonul este informal si prietenos.EXEMPLE INTERNATIONALE DE SUCCES Starbucks http://www.com/Pringles#!/Pringles?v=wall.088.879. aceasta a fost construita de doi fani ai brandului. Initial.534 fani Elementul care ii singularizeaza: modul in care au ales sa incorporeze contul de Twitter in pagina. Coca-Cola http://www.facebook. Ceea ce o scoate insa in evidenta este modul in care utilizeaza Status Updates. Prin aceasta decizie Coca Cola demonstreaza interesul sau fata de ceea ce fanii au de spus. Coca Cola a descoperit pagina si in loc sa o cumpere sau sa creeze o noua pagina oficiala. ceea ce face ca intreaga lor prezenta pe Facebook sa fie generate de utilizatori.095 fani Pagina iese in evidenta prin utilizarea inteligenta a continutul video. 8. Unul dintre cele mai importante motive pentru care pagina este atat de indragita este dat de publicarea povestii din spatele crearii sale. 4.facebook.904.com/Starbucks. 5.

Mini Feed-urile sunt trimise automat prietenilor. Mini Feed . care le sunt gandurile. Arata ce s-a schimbat recent in profilul persoanei respective. ce fac. orice utilizator poate crea sau se poate alatura unei pagini. Profile – utilizatori care impartasesc informatii si interactioneaza cu prieteni sau organizatii pe Facebook. continutul oferit. cu scopul de a informa si interactiona cu fanii sai. Fan – Utilizator Facebook care alege sa devina fan si sa urmareasca pagina unei organizatii. Group – colectie de utilizatori Facebook care au interese comune. Friend list – grup organizat de prieteni. Network – asociere de utilizatori Facebook in functie de regiune. Filters – folosite pentru a diferentia prieteni in categorii. Page – prezenta oficiala a unei persoane publice sau a unei organizatii pe Facebook. Status – Trasatura care permite utilizatorilor sa isi informeze prietenii referitor la statusul curent. Tag – Marcarea unei fotografii sau continut video cu un text care identifica persoana din imagine. . prin care utilizatorul respectiv isi exprima aprecierea fata de informatia. scoala sau loc de munca. Poke – Cale de a interactiona cu prietenii pe Facebook. Wall – zona comuna de discutii a unui profil sau pagini care aduna orice continut nou sau actiuni recente.GLOSAR DE TERMENI Application – program prin care utilizatorii pot impartasi continut si pot interactiona intre ei. locul in care se afla.Asemanator cu feed-ul de stiri. Se folosesc in momentul crearii Listelor de prieteni. Este uneori considerat o forma de flirt. cu diferenta ca se axeaza pe o singura persoana. News Feed – continut postat in spatiul comun de discutie. Friend – contact personal pe Facebook. Permite unui utilizator sa intre in dialog cu un altul. Like – Aplicatie care apare ca un link in vecinatatea unui text sau anunt.

la Social Networks Strategy vom aborda concret planificarea campaniilor si tacticile pentru a avea succes in campaniile derulate. Daca la prima editie au fost oferite informatii utile despre marile retele active in Romania si cateva solutii si idei pentru abordarea social media.ro/strategy . Evensys va organiza a doua editie a conferintei despre promovarea in retelele sociale.E AT IT M LI RI CU LO 10 DECEMBRIE 2010 Continuam seria evenimentelor despre marketing si comunicare in retelele sociale! Nu rata editia speciala dedicata strategiei si planificarii campaniilor in social media! Pe 10 decembrie. www.socialnetworks.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful