1

Motivarea personalului

 Din aceste sisteme. un aspect este legat de modul în care angajatii pot fi motivati pentru a creste performantele lor în munca si a fi satisfacuti de ceea ce fac. indiferent de domeniul de activitate în care actioneaza.  Manageri acorda o atentie speciala factorului uman si elaborarii unor sisteme de resurse umane eficiente care sa permita sustinerea tuturor celorlalte procese existente în cadrul companiei.  Procesul de motivare ocupa un loc central deoarece. 2 . într-o masura sau alta.Introducere  Managementul resurselor umane a devenit un domeniu caruia i se acorda o importanta deosebita în cadrul oricarei organizatii. toate celelalte deriva din buna functionare a acestuia.

 Cel mai important factor al productivitatii muncii. 3 .  Pentru ca oamenii sa poata da rezultate pe masura asteptarii conducerii.Rolul factorului uman in cadrul companiilor  Productivitatea muncii depinde de doua elemente principale : echipamentul de lucru si oamenii.  Intreaga activitate a intreprinderii este initiata si realizata de oamenii care o compun. il constituie oamenii. se cer doua conditii: calificarea lor profesionala si motivarea lor in munca.

Se poate privi motivarea ca un lant de reactie mai complex care începe cu o anumită nevoie si se încheie cu un anumit obiectiv. Există numeroase teorii ce clasifică nevoile umane după diverse criterii: 4 .

Teorii motivationale 5 .

Tehnici motivationale Imbogatirea Postului Extinderea sau largirea postului (scopul este de a elimina efectele monotoniei) Tehnica feedbackului motivational verbal (sau a recunoasterii meritelor) Tehnica asculta si raspunde(asigura o comunicare buna. creste increderea si stima subordonatilor fata de manageri) 6 . .

tinand cont de existenta urmatoarelor categorii: 7 . asteptari diferite. deoarece oamenii au personalitati. percepute sau exprimate de om in munca.  Se impune o analiza etapizata a motivatiilor.Concluzii  Cel mai important factor in cadrul unei organizatii in constituie omul.  Sistemul de motivatii trebuie sa fie personalizat.

Concluzii (continuare) Economice si profesionale Sociale Implicare MOTIVATII Autorealizare Complexe 8 .

pentru că ei doresc să o facă.“Motivarea este arta de a face oamenii să facă ceea ce vrei tu.” Dwight Eisenhower 9 .

Va multumesc pentru atentia acordata. 10 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful