You are on page 1of 4

Motivele i cauzele care duc la folosirea stupefiantelor suntdiverse.

Identificarea lor constituie una dintre cele mai mari dificulti n lupta mpotriva abuzului de droguri. Printre cauzele,care influeneaz n mod direct abuzul de droguri,putem deosebi: a) cauze interne ale consumului de droguri: - curiozitatea, tentaia, fructul oprit; - dorina de senzaii puternice; - lipsa de maturitate / responsabilitate;- problemele personale, disperarea; - singurtatea; - plictiseala etc. b) cauze externe ale consumului de droguri: - anturajul;- climatul familial defavorabil; - nivelul educational i cultural redus; - lipsa informaiei cu privire la droguri etc. Este important a meniona i principalele situaii/mprejurri favorabile n care tinerii ncearc un drog sau devin consumatori dedroguri, printre care: - prietenia toxicomanilor; - distraciile (petreceri, discoteci, baruri); - locurile ascunse / secrete. Paralel cu aceste cauze ale consumului de droguri exist i un ir de factori inhibitori (att interni, ct i externi), care i mpiedic petineri s consume droguri i care e necesar s fie identificai. Astfel, printre factorii inhibitori interni pot fi numii: - tria de caracter, voina, maturitatea; - teama de dependen, de a nu se putea lsa; - nu simt nevoia / nu sunt influenabili; - contientizeaz pericolul pe care l presupune consumul etc. Factorii inhibitori externi ai consumului de droguri includ: - gradul de cultur i educaie; - teama / respectul fa de prini; - mediul n care triesc etc.

Revenind la etiologia drogurilor, trebuie de reinut c toi consumatorii manifest anumite tipuri de instabiliti emoionale n urmaconsumului de droguri, iar, drept urmare, pe plan social ei sunt neputincioi n crearea relaiilor fireti, fiind pur i simplu fiine ce nu au puterea i curajul necesar s nfrunte deschis evenimentele (nu toatefericite), pe care viaa le aeaz n calea lor. Influena

mediului,curiozitatea, necunoaterea pericolului n care pune drogul, lipsa unor capaciti intelectuale, urbanizarea,omajul sunt doar civa dintre factorii ce determin consumul de droguri. Cheia enigmei se afl ns nstructura personalitii fiecrui drogat. Aceasta ne-o demonstreaz i faptul c anual milioane de indivizi sunt supui unor tratamente terapeutice cu substane i produse stupefiante n uniti medico-sanitare,ns nu toi aceti indivizi devin dependeni de drogurile ce li s-auadministrat. Prezena unui consumator de droguri n familie se transformntr-oadevrat tragedie, iar creterea numrului acestora devine un pericol pentru societate. Contient de consecinele nefaste ale consumului abuziv i ale traficului ilicit de droguri, omenirea ntreprinde o vast campanie mpotriva expansiunii acestui flagel. Un adagiu vechi spune c, pentru a putea s previi, trebuie mai nti s cunoti. n cele ce urmeaz vom expunecteva din efectele nocive ale drogurilor parial elucidate n paginileanterioare att pentru toxicoman, privit individual, ct i pentru societate ngeneral.

A. Impactul consumului de droguri la nivel de individ Servajul la opiomani Efectele consumului ilicit de droguri depind de mrimea dozelor i de ritmicitatea lor, de starea general a sntii narcomanului, de vrst, temperament etc. Consumul de opiu, de exemplu, presupune o anumit toleran a individului, n funcie de care se manifesta i efectele drogului, ele variind de la o stare de calm aparent la extaz i chiar la deces. O doz puternic poate paraliza centrul respirator al creierului i, de aici, poate duce la com profund sau deces.n general, opiomania l descompune fizic i mental pe individ, i deterioreaz memoria, i diminueaz dorina de via, voina i capacitatea de decizie. Crizele de abstinen n cazul drogurilor pe baz de opiu sunt extrem de sever resimite de toxicomani. B. Pericolul abuzului de droguri pentru societate Acest pericol se manifest sub mai multe aspecte, dintre care vom meniona urmtoarele: 1.Consecin ele nefaste n plan demografic Aspectul demografic este unul dintre cele mai importante ale vieii sociale, ale unei societi umane. A avea urmai este decele mai multe ori unul din scopurile principale pentru care se cstoresc dou persoane de sex opus. Asigurarea schimbului demine este o activitate de prim importan n cadrul politiciisociale a oricrui guvern. Consumul de droguri reprezint un pericol demografic deosebit,att n ceea ce privete natalitatea, ct i mortalitatea. n primulrnd, consumul de droguri provoac o diminuare a fertilitii . n aldoilea rnd, n cazul femeilor gravide, folosirea drogurilor este catastrofal pentru ft. Se tie c drogurile provenite din categoria opiaceelor ptrund cu uurin n placent, determinnd perturbri ale evoluiei ftului, provocnd o vasoconstric ie accentuat. Drogurileopioide fac s creasc prin sinergie toate efectele depresive pe care le exercit asupra sistemului nervos central consumul de barbiturice,tranchilizante etc. Aceast sinergie poate antrena la fto grav depresiune respiratorie, hipotermie, com i chiar moartea. Drept urmare a consumului de droguri, 80% din nou-nscui manifest fenomene de asfixie, hemoragii intracraniene, hipoglicemieori se nasc subdezvoltai i subponderali. Mortalitatea la aceast categorie de copii este, de regul, mai mare fa de cea a copiilor nscui de mame netoxicomane. Consumul de droguri pe timpul graviditii de asemenea provoac mutaii genetice, dnd natere la adevrai montri - att fizici, ct i psihici.

2.Copiii - victimele inocente Un aspect important al pericolului demografic l constituieconsumul de droguri de ctre copii. n unele ri de pe glob opiomaniaeste un fenomen curent nu numai la persoanele adulte, ci i la copii.Astfel, n Pakistan, unii prini dau copiilor o soluie obinut n urma fierberii capsulelor de mac, de asemenea li se administrareaz doze deopium pentru a-i calma, dar, de fapt, are loc o anesteziere total a acestor copii pe perioade lungi. Aceste practici sunt foarte duntoare,deoarece copiii respectivi sunt viitorii toxicomani; totodat,consumnd droguri de la o vrst fraged, ei pot muri de tineri, ceeace va spori fenomenul de mbtrnire a populaiei.

Una din cauzele principale ale consumului de droguri la copii oconstituie dezorganizarea familial. Astfel, copiii rmai pe drumuri datorit destrmrii familiilor din care fac parte sau educaiei proaste pe care o primesc cad uor prad traficanilor de droguri,devenind nu doar simple marionete n minile traficanilor, dar i poteniali toxicomani. 3. Consumul de droguri i tentaculele criminalitii organizate Criminalitatea legat de consumul de droguri a cunoscut n ultimiiani o dezvoltare aberant. Motivele, care i determinpe toxicomani s comit infraciuni, pot fi grupate n dou categorii principale: - starea de irealitate n care se aflcel care a luat o dozde drog; - nevoia de bani pentru a-i procura drogurile.

Delincvena legat de toxicomanie este extrem de complex i dificil de a fi msurat. Ea nu constituie, n nici un caz, o legtur direct de la cauz la efect.Delictele toxicomanului se comit mai nti mpotriva familiei(mici furturi), mpotriva vecinilor, apoi tinde s ia proporii din ce nce mai mari cu efecte negative asupra ntregii societi.Societile europene disting, conform legislaiilor penale, 3 formede delincven legat de toxicomanie: - simplul consum de droguri considerat drept delict; - delincvena legat de necesitatea de a dobndi banii necesari pentru a cumpra droguri; - delincvena organizat, legat de traffic i practicat, n principal,de neconsumatorii de droguri, dar care exploateaz toxico dependena.Criminalitatea legat de droguri este cea mai frecvent dat fiind faptul c nevoia de drog este mai puternic dect orice. O bun parte din consumatorii de droguri sunt persoane s race care nu au posibilitatea material de a-i asigura doza zilnic. n aceast situaie, ei recurg la atacarea altor persoane sau la furtul dinmagazine pentru a-i cumpra dozele necesare. Aceste doze demulte ori le sunt oferite i de traficani n schimbul diferitelor servicii: de la transportul unor anumite cantiti de drog pn la lipsirea de via a celora ce le stau n cale.

Msuri de prevenire a consumului de droguri i deacordare a asistenei sociale persoanelor dependente de drog

Actualmente, n majoritatea rilor dezvoltate exist un sistem de msuri legislative, sociale i medicale care asigur reabilitarea narcomanilor i care se includ ntr-o puternic campanie antidrog. n Republica Moldova aciunile educative, de prevenire i informare se realizeaz la un nivel suficient, pe cnd cele terapeutice, de dezintoxicare se desfoar cu dificultate, din lipsa resurselor financiare.n temeiul actelor legislative i normative, n Republica Moldova funcioneaz urmtoarea structura serviciului narcologic:

Msurile de prevenire sunt cele mai importante i include urmtoarele niveluri: - preven ia primar, bazat pe precontemplare (strategii deschimbare)i contemplare, avnd drept scop neutilizarea drogurilor; - preven ia secundar ,bazat pe precontemplare, contemplare i pregtire, scopul fiind -stoparea consumului; -preven ia terial bazat pe pregtire de aciune, meninere,scopul fiind -tratamentul. Prevenia primar are drept scop evitarea consumului de drog de ctre persoanele care nu au utilizat droguri pn acum, ncercndu-se protejarea acestora, prin inducerea n setul lor de abiliti a altora noi,necesare pentru a face fa acestei probleme att de acut astzi.Avantajul acestei muri este c deruleaz n coli i ofer accesul la un numr mare de elevi. Ea ar trebui nceput nc din grdini i continuat pe toat perioada colar, pentru a putea cldi o atitudine i o convingere ferm despre consecinele nefaste ale drogurilor.