You are on page 1of 406

mindennapi tndsek

szentsge, a dalai lma korunkrl, jvnkrl, eslyeinkrl

Fordtotta SRI LSZL

i / w

^ a lo m

^ /

mindennapi tndsek
szentsge, a dalai lma
korunkrl, jvnkrl, eslyeinkrl

//

.1

RS KIAD Budapest

A m eredeti cme The Path to Tranquillity Daily Meditations His Holiness the Dalai Lama Compiled and edited by Renuka Singh Tenzin Gyatso, the Fourteenth Dalai Lama o f Tibet, 1999 Published in Penguin Books India, 1999 A fordtst az eredetivel egybevetette Frster Andor Hungarian translation Sri Lszl, 2001

ELSZ

Emberi lnyknt mindannyian boldogsgra vgyunk s igyeksznk elkerlni a szenvedst. Sajt, korl tozott tapasztalataim szerint, minden rtkes, po zitv lelkillapot megteremtse s fenntartsa igen komoly feladatot jelent. A buddhista hagyomny, amelynek kvetjeknt lek, gy tartja, hogy az el me tkletestsnek az elmlyls, a meditci a leghatkonyabb eszkze. A meditci nemcsak a llek csillaptst, csendeststjelenti, s fleg nem azt a testhelyzetet, amelyben ez trtnik, sokkal inkbb azt, hogy gyakorlsa kzben rszoktatjuk magunkat a pozitv gondolkodsra. Mi, buddhis tk, ezrt olvassuk s ismtelgetjk minl gyakrab ban az ilyen tartalm szvegeket, s ezrt, az elme trningeztetse cljbl mondjuk el iminkat. Ezek

ELSZ

a szvegek, a pozitv gondolkods fejlesztse mel lett, arra figyelmeztetnek minket, hogy mindig szll junk harcba a lelknk nyugalmt veszlyeztet ne gatv rzseinkkel, trsainkat tartsuk fontosabbnak magunknl, igyekezznk hasznosan hozzjrulni msok szellemi plshez, s merjk msok ne hzsgeit is tvllalni, hogy knnyebben haladjunk az ton. Ez a knyv a hossz vtizedek sorn kszlt rsa imbl vlogat az v minden napjra egy-egy gon dolatot. Csendesen imdkozom, hogy az olvas ta lljon kztk olyat, amely segti t lelki bkje meg teremtsben, mert ez a bke a tarts boldogsg kulcsa.

Janur

JANUR 1.

Fontosak a bartok - ezrt szeretnm, ha minl tbb bartom lenne. Fontosak a mosolyok - ez is nyilvnval. De milyenek a mosolyok? Bsges a vlasztk bellk. Nmelyik gnyos, nmelyik mvi, diplomata mosoly. Ezek nem elgtenek ki, sokkal inkbb flelmet, gyanakvst keltenek bennem. m a valdi mosoly remnyt ad, bztat, dt. Ha azt akarjuk, hogy valdi mosoly ragyogjon az arcunkon, meg kell teremtennk magunkban a valdi mosoly forrst.

JANUR 2.

a flsz valamely fjdalomtl vagy szenvedstl, vizsgld meg, tehetsz-e valamit ellene. Ha igen - nincs mirt aggdnod. Ha nem - akkor sincs.

JANUR 3.

Ha egyetlen hibdat felismered,


tbbet r, mint ezernyi hibjt felismerni msnak. Ahelyett, hogy rosszat mondanl az emberekrl, tkznl velk s nyugtalansgot keltenl az letkben, szemlld ket teljes valsgukban. Gondolj inkbb a j tulajdonsgaikra. Ha mgis rmdet lelnd valaki becsmrlsben, azonnal kpzeld azt, hogy rohadt gymlcsbe haraptl, gy elg gyorsan leszokhatsz a srt viselkedsrl.

11

JANUR 4.

H a szmolsz a halloddal, nem okoz meglepetst. Nem kell aggdnod miatta. Olyannak tallod, mintha csupn ruht vltanl. Vagyis amikor tallkozol vele, kpes leszel megrizni elmd nyugalmt.

12

JANUR 5.

O t t mlyen bell a tudatossgot tpllni magunkban, a krltekint s belt gondolkodst fejleszteni, tbbet r, mint brmilyen meditci vagy ima.

JANUR 6.

IVIindjrt szletsnk pillanatban szlink jsgra, gondoskodsra szorulunk. Ksbb, amikor betegsgek gytrnek minket s megregsznk, megint msok gondoskodsra s jsgra lesznk utalva. Mivel letnk kezdetn s vgn msok trdnek velnk, hogyan tudnnk mi letnk derekn nem trdni msokkal?

JANUR 7.

s fejlesztsnek egytt kell mkdnie a meditativ kutatssal s fejlesztssel, mivel mindkett ugyanabban rdekelt. Az egyik mdszere a ksrlet, amelyet kls eszkzkkel vgez, a msik a bels lmny s a tnds. Vilgosan meg kell klnbztetni, hogy mi az, amit nem kpes felfedni a tudomny, s mi az, amirl azt lltja, hogy nem is ltezik. Amit a tudomny nem lteznek nevez, azt el kell fogadnunk mint nem ltezt. De amit csupn nem kpes megltni, arra egszen msknt kell gondolnunk. Rengeteg misztikus dolog van a vilgon.

15

JANUR 8.

IVIinden vallsnak, a kztk lv filozfiai klnbsgek ellenre is, hasonl a clja. Mindegyik az ember jobbtst, a msok irnti tiszteletet, egyttrzst, szeretetet hirdeti. s ezeket a krdseket minden valls tbb vagy kevsb ugyanabbl a nzpontbl vizsgl ja, s ugyangy ltja az elrend clokat is.

JANUR 9.

Fizikailag fejlett emberi lnyek vagyunk, de szellemileg fejletlenek, befejezetlenek. Az ember fizikai formja adott, a szellem kpessgeit ki kell fejleszteni, hogy ne tvedjnk tleteinkben. Senki nem garantlja szellemi kvalitsainkat. Mi magunk vagyunk felelsek rtk. A garancia pedig nfegyelmnk, nismeretnk s az a felismers, hogy a harag htra, a jsg elre visz.

JANUAR 10.

E g y olyan ember esetben, mint jmagam, az egyttrzs s a valls gyakorlsa ugyanazt jelenti. De valls nlkl is gyakorolhat mindenfajta lelkisg, szellemisg. Vagyis a nem vallsos emberek is lehetnek egyttrzk. Az egyttrzs mindenki szmra ktelez. Ha dikttor lennk, parancsba adnm a gyakorlst.

18

JANUR 11.

g y gondolom, hogy a valls, az ideolgia, a gazdasg s a politikai rendszerek mindegyike emberi alkots. Mivel ember alkotta ket, rokonsgban kell lennik az emberi rzssel, szellemmel. Ha emberi rzs mkdteti ket, a legemberibb rzsek szolglatban llnak. A klnbz vallsok s ideolgik teht csakis az emberrt vannak, nem pedig ellene.

JANUR 12.

anyagi fejlds nmagban nem elegend az idelis trsadalom ltrehozshoz. Minden orszgban, ahol a gazdasg nagy eredmnyeket produklt, elszaporodtak a lelki, szellemi problmk. Nem a megalkotott trvnyek, korltozsok sokasga teremti meg a jlti trsadalmat. Hogy milyenn vlik egy kzssg, az azoknak az embereknek a bels attitdjn s kzrzetn mlik, akik azt a kzssget alkoljk. Az anyagi fejldssel sszhangban ezrt olyan fontos a lelki, szellemi fejlds.

20

JANUR 13.

z emberi szellem fejldse mg nem rte el fels hatrt. Mg szellemi lnyegnk meghatrozsa is bizonytalan. m ez nem tartozik a valls krbe, a kutats tisztn tudomnyos munka. Mi gy gondoljuk, hogy az agy kpessgeinek bizonyos rsze csakis mly meditciban hasznosthat teljessggel. De errl ksbb valsznleg a nyugati tudomny mdszereivel is meggyzdhetnk. Ebbl is jl lthat, hogy az ember ma mg befejezetlen, tkletlen lny.

JANUR 14.

E g y e se k olykor azzal gyakorolnak rnk nagy hatst, hogy mondanak valamit. Msok azzal, hogy csendben maradnak.

22

JANUR 15.

IVIinden llny, a rovaroktl kezdve, boldogulni akar, nem szenvedni. Az ember csak egy a vgtelen szm tbbi llny kztt. Ezrt ktsgtelen, hogy nem lehet fontosabb az boldogulsa az sszes tbbinl, fleg nem azok krra.

JANUR 16.

H a alvs kzben kpes vagy a figyelmedet tudatosan a torkodra irnytani, ez lthatbb teszi az lmaid. Ha pedig a szvedre irnytod a figyelmed, akkor mlyebben alszol. Ezt a gyakorlatot altat tabletta helyett is hasznlhatod.

24

JANUR 17.

S o k k al ptbb lenne, ha az emberek , megprblnk megrteni lltlagos ellensgeiket. Megbocstani sokkal hasznosabb, mint felkapni egy kvet s hozzjuk vgni. Mg hasznosabb megbocstani, ha dhnk csillapthatatlan. lni a lehetsggel, hogy a rossz helyett magunknak s msoknak is jt tegynk, ez a legnagyobb megprbltats.

25

JANUR 18.

A trelem fejlesztshez kell valaki, aki szndkosan idegest bennnket. Az ilyen ember ad j lehetsget a trelem valdi gyakorlsra. gy teszi prbra bels ernket, szilrdsgunkat, ahogy mg a gurunk se tudn. A trelem gyakorlsa megvd bennnket a srtsek fjdalmtl.

26

JANUAR 19.

/ \ k r magnyosan ll palotban, akr vrosok embersrjben lnk, ugyanazokrt az alapvet emberi clokrt dolgozunk s kzdnk. Kzben azonban nem vesszk szre, mennyire fontos, hogy e clok elrsrt tisztessges eszkzkkel harcoljunk. Az eszkzt, a mdszert mindig gy kell megvlasztani, hogy lehetleg ne romboljunk vele.

27

JANUR 20.

^Mliutn bebizonyosodik, hogy hibztunk valamely cselekedetnkkel, de kpesek vagyunk beismerni (isteneink vgy szentjeink eltt) a hibt, s megersdni szndkunkban, hogy a jvben nem tesznk hasonlt, akkor ez mris cskkenti a rossz cselekedet slyt.

28

JANUR 21.

K v lr l nehezen tlhet meg, hogy erszak mozgat-e valamely cselekedetet, vagy ms motivci. Ugyanis negatv motivci esetn is ltszdhat egy cselekedet szeldnek, finomnak, pedig az azt irnyt rzs mlyn erszak rejlik. De fordtva, durva tettek s szavak mgtt is lehet szinte szndk, pozitv motivci, amely nem erszakos. Brmikpp nyilvnul is meg, az erszakossg rombol er, az erszakmentessg pt.

29

JANUAR 22.

c \z t szoktam mondani, hogy a mi nemzedknk hossz trtnelmnk legsttebb korszakban szletett. Ez nagy kihvst s nagy szerencstlensget jelent. De ha ez kihvs, akkor lehetsg is szembeszllni a korral, lehetsg demonstrlni az akaratunkat, eltkltsgnket. Innen nzve gy ltom, hogy a mi nemzedknk mgiscsak szerencss.

30

JANUR 23.

A lih o z, hogy szinte elgedettsg tmadjon benned, ismerned kell a tants rtelmt. A buddhista tants arra fekteti a legnagyobb slyt, hogy vltoztasson az emberi szellem mkdsnek folyamatain. Ez a szellemi talakuls a meditci gyakorlsval rhet el. Hogy helyesen meditlj, tudsra van szksged. s tuds ltal rhet el az emberi kzssgek elgedettsge, flemelse is.

JANUR 24.

A . trelem gyakorlsval nem pusztn a helyes, objektv megismers birtokba jut az ember, hanem j kzrzetet is teremt magnak. Ez a mindennapi letben nlklzhetetlen. A trelem gyakorlsval vlik lehetsgess a lelki nyugalmunk fenntartsa, s a trelem gyakorlsa teremti meg azokat a krlmnyeket is, amelyek kztt rmteli letet tudunk lni.

JANUR 25.

A virgz fa csupaszra vetkzik szre. A szpsg csfsgg vltozik, az ifj regg, a hinyos teljess. A dolgok nem maradnak vltozatlanok, gy valjban semmi sem azonos nmagval. Vagyis a ltszatvilg s az igazi valsg egyidej ltezk.

33

JANUR 26.

A z eltkltsg, a btorsg, az nbizalom kulcsfontossg tulajdonsgok a sikeres lethez. Ha szilrd az elhatrozsunk, az akadlyok s a nehzsgek ellenre is meg tudjuk valstani elkpzelseinket. De mind e kzben, minden krlmnyek kztt alzatosnak, szernynek kell maradnunk, a gg, a bszkesg jelei nlkl.

V.

34

JANUR 27.

A lig h a nevezhetnk egy koldust nagylelksgnk akadlynak. ,

JANUR 28.

A puszta hrnv nem ad hozz az lethez semmit. Sem a vagyonodat nem szaportja, sem az letedet nem hosszabbtja meg. Ha a pillanatnyi rm minden, amit kvnsz, azt megkaphatod akr drogoktl is. Mgis sokan vannak, akik rengeteg pnzt ldoznak, st a bartaikat sem kmlik, csakhogy pozciba jussanak, hrnevet szerezzenek maguknak. De ez szrny ostobasg. Amit elrnek, nem igazi eredmny, nem segt rajtuk sem ebben az letkben, sem a kvetkezkben. Kptelensg, hogy a hrnk tegyen boldogg minket, boldogtalann meg az, ha az emberek rosszat fecsegnek rlunk.

36

JANUR 29.

A z t mondjk, hogy ha tudni akarod, mit tettl a mltban, nzd meg jl a testedet most. Ha tudni akarod, mi vr rd a jvben, nzd meg jl, mi lakik a szvedben most.

37

JANUR 30.

A . buddhista vallsgyakorlat magba foglalja az nismeret, az nfegyelem, a nyugalom s a ders kvllls megvalstsnak mdszereit, minden praktikjt. szre kell vennnk, hogy az letben minden mltatlan, srt s etiktlan krlmnyt, viszonyt ltalban a hanyag, figyelmetlenl mkd test, elme s a kontrolllatlan beszd idz el. Ebbl termszetesen kvetkezik, hogy a fizikum, az elme s a verbalits kpzse, gyakorlsa, bktse, szeldtse alapvet fontossg. sszefoglalva, az a lnyeg, hogy helyrelltsuk a megzavart fizikai mkdst, gtat vessnk a rossz szellemi irnytsnak, amelyet a helytelen megszlals, a beszd kvet.

38

JANUR 31.

A . politikusoknak sokkal nagyobb szksgk van a vallsra, mint a remetnek, aki a barlangjban l. Ha egy remete rossz indttatsbl vagy megfontolsbl hibsan cselekszik, azzal nem rt senkinek, csak magnak. De ha olyan valaki cselekszik rossz indttatsbl vagy megfontolsbl hibsan, aki egy egsz kzssgre van kzvetlen befolyssal, az emberek tmegnek rthat.

Februr

FEBRUAR 1.

C/lfordulni a vilgtl annyit tesz, mint fladni a ragaszkodsunkat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is kell klnlnnk a vilgtl. A buddhizmus ppen arra tant minket, hogy szolgljunk msokat. Ahhoz, hogy szolglni tudjunk, szoros kzelsgben kell lni az emberekkel. Nem szabad kivlni a kzssgbl.

43

FEBRUR 2.

A z emberi boldogsg s megelgedettsg nmagunkbl szrmazik. Hiba lenne abban a hitben lni, hogy a pnz vagy a komputer teljes megnyugvst adhat.

FEBRUR 3.

vgs clja hrom fokozatban rhet el. A gyakorlat els foka: cskkenteni a ragaszkodsunkat az lethez. A msodik: a ltforgataghoz ktd ragaszkods s a vgyakozs megszntetse. A harmadik: az nszeretet megszntetse. Szigor gyakorlat eredmnyeknt tapasztalhat csak, hogy a megszns, vagyis a nirvna elrse lehetsges.

45

FEBRUR 4.

A valdi egyttrzs nemcsak rzelmi viszonyt jelez. Szilrd, az rtelmen alapul meggyzdsbl ered. Ezrt az igazn egyttrz viselkeds mg akkor sem vltozik, ha ppen negatvan fogadjk. Az egyetemes nzetlensgbl kifejldik bennnk a msokrt rzett felelssg, s ez akknt jelenik meg, hogy segteni akarunk trsainknak gondjaik lekzdsben.

FEBRUR 5.

r \ z emberi minsg nem vsrolhat meg, nem llthat el technikai lelemnyekkel, gppel, gygyszerekkel. A jellemet, a pozitv karaktert, a becsletessget, az egyenessget, a jszvsget csakis az emberi elme hozhatja ltre.

47

FEBRUR 6.

szenveds vllalsa nveli a bels ernket. A szenveds akarsa mg hasznosabb: megsznteti a szenvedst.

48

FEBRUR 7.

Ha az emberi termszet eredenden agresszv


lenne, bizonyra hatalmas llati karmokkal s fogakkal szlettnk volna. De a mi krmeink s fogaink nagyon rvidek, nagyon gyengk s nagyon csinosak! Ez azt jelenti, hogy nem vagyunk felszerelve az agresszv lethez szksges eszkzkkel. Mg a sznk mrete is egszen kicsi. gy aztn azt gondolom, hogy az emberi lny eredend termszete sokkal inkbb szeld, finom.

49

FEBRUR 8.

mg a szletend lny fizikai lnyege (tojs vagy mag) is, amelyen az n hagyomnyosan alapszik, a szlk testnek a rsze. Mgis azt mondhatjuk, hogy mr az n megmutatkozsa is egyben. test msoktl szrmazik ugyan, de amint a tudatossg megjelenik benne, mris egy j test, embri, magzat (nevezzk brminek) mg akkor is, ha eltte nem volt az. Az embri fizikai alkotelemei teht kt klnbz embertl szrmaznak, de az j sejtet mr sajt ltezsnek tudata hatrozza meg.

50

FEBRUR 9.

C sa k is emberi rtelem segtsgvel fejldhet ki bennnk meggyzds. A meggyzds kpess tesz minket valdi erfeszts kifejtsre, a valdi erfeszts eredmnye pedig valsgos bels talakuls lehet. m bizonyos hatrokon tl, csak a hit kpes talaktani az elme tapasztalsait.

FEBRUR 10.

B rk iv el tallkozom, megprblok gy viselkedni vele, mintha rgi bartom lenne. Igazi boldogsgot rzek, amikor megtalljuk az ehhez ill hangot. Ez tulajdonkppen nem ms, mint az egyttrzs gyakorlsa.

52

FEBRUR 11.

A . lustasg szellemi fejldsnk bilincse. Hrom tpusa jelent komoly veszlyt. Az els a ttlensg lustasga, amely a dolgok halogatshoz vezet. A msodik a kishitsg lustasga, amely ktsget tpll bennnk a kpessgeinket illeten. A harmadik pedig a ragaszkods lustasga, amely nem enged elszakadni minket rossz szoksainktl, negatvumainktl.

53

FEBRUR 12.

A * btorsg s az er mindenki szmra nlklzhetetlen. Minl tbb kellene mindkettbl. De nem azrt, hogy mutatvnyokat vgezznk, hskdjnk, hanem azrt, hogy ha a helyzet gy hozza, btran tudjunk harcolni a helyes clokrt.

FEBRUR 13.

O ly k o r megtrtnik, hogy fiatalon halnak meg egyesek. Szpek s kedvesek, ersek s egszsgesek, s mgis. lruhs mesterek k, akik a vltozs llandsgra, a mlandsgra tantanak bennnket.

FEBRUR 14.

A lv s kzben is tbbfle meditcis gyakorlat vgezhet. Az ilyen gyakorlatok lehetv teszik, hogy sztvlasszuk a tudatossg primr (durva) szintjeit a fizikai ltezs primr (durva) llapottl, s elijk a test s az elme llapotainak finom szintjeit. Alvs kzben elvlaszthat pldul az elme a testtl, s gy elvgezhet nhny olyan szellemi mvelet, amelynek az elvgzse a kznsges llapot testben nem lehetsges. Mindez vghezvihet, m egyltaln nem biztos, hogy a meditcit gyakorlnak brmi haszna szrmazik is belle.

56

FEBRUR 15.

A z elmnk egyenslyi llapota fszerepet jtszik htkznapi letnkben, szellemi s fizikai kzrzetnkben. Ha elmnk nyugodt s stabil, ez kihat a cselekvsnkre, msokkal val kapcsolatunkra, viselkedsnkre. Mskppen szlva, ha valaki kpes megrizni az elmje egyenslyt, bkjt, nyugalmt, akkor a kls krlmnyek is csak korltozottan zavarhatjk.

FEBRUR 16.

:, bkjnek megteremtshez az els tmutatst csaknem mindannyian az desanynktl kapjuk. A szeretet szksge mr az emberi let kezdeteinl megjelenik bennnk, s fejldsnk legkorbbi pillanataitl fogva az anyai gondoskodsra vagyunk utalva. Nagyon fontos, hogy az anya kifejezze irntunk a szeretett. Ez az els tmutats. Ha a gyerekek nem kapnak megfelel szeretetet, ksbb majd nehezen tudnak msokat szeretni.

58

FEBRUR 17.

H a a trgyak s az emberek irnt ragaszkods tmad bennnk, nem lesznk kpesek megrteni a jelensgek igazi termszett. Csakgy vlhatunk llekben kvlllv, ha felfogjuk a vilg dolgainak valdi termszett.

59

FEBRUR 18.

A . buddhizmus lnyege az elme gyakorlsa. Sajt szellemi fejldsnk rdekben. Isten maga, a hit vagy az lds nem elg. Persze, Buddha vagy egy msik megvilgosodott lny ldsa fontos lehet, de ahhoz, hogy megtiszttsuk magunkat, neknk kell erfesztseket tennnk.

60

FEBRUR 19.

.A m ikor meghalunk, semmit sem visznk magunkkal. Csak letnk tetteinek gymlcseit s szellemi minsgnket.

61

FEBRUR 20.

JVmden nemes szndk megvalstsa elkerlhetetlenl akadlyokba tkzik. Mieltt az akadlyok lekzdshez ltnnk, igen fontos mg egyszer alaposan ellenriznnk a clkitzs s indttats helyessgt. szintn, tisztessgesen s minden rszletet illeten indokoltan kell cselekednnk. gy, hogy az msoknak s nmagunknak is a legjobb legyen. A cl kitzse utn szilrdan el kell hatroznunk, hogy mindvgig kvetkezetesen treksznk az elrsre. Hogy ha vgl a cl elrhetetlennek mutatkozik, akkor se tehessnk magunknak szemrehnyst.

FEBRUR 21.

IVIindennek vannak hatrai. Tl sokat fogyasztani, vagy nagy erfesztseket tenni a pnz megszerzsre, nem sszer dolog. De mg a tlzott elgedetlensg sem az. Elvben trekednnk kell az elgedettsgre, m a teljes megelgedettsg majdnem felr az ngyilkossggal.

FEBRUR 22.

Leginkbb az tud felbosszantani minket, ha nem teljeslnek a vgyaink. De ha kiborulunk, az sem segt rajtunk, attl sem teljeslnek a vgyak. Kudarcot vallottunk, meg a kedvnk is odavan. Ez a mrges bosszankods, amelybl dh, harag is fakadhat, ez a legveszlyesebb. Meg kellene prblni gy lni, hogy ne hagyjuk megzavarni dernket, lelki egyenslyunkat. Akr most okoz fjdalmat valami, akr a mltban szenvedtnk valamirt, egyik sem ok arra, hogy boldogtalanok legynk.

64

FEBRUR 23.

A lm ikor flsz, gondold azt, hogy msok is flnek. St, vedd magadra az flelmket is. Mg ha a szenvedsed fokozdik is azltal, hogy a terheidet nvelted, megltod, a flelmed mgis cskkenni fog.

65

FEBRUR 24.

E b b e n az rkk vltoz vilgban van kt fontos dolog, amit mindig rdemes szem eltt tartanunk. Az egyik az nvizsglat. Mindenkor, minden helyzetben fell kell vizsglnunk a viselkedsnket msokkal, llandan ellenriznnk kell magunkat, hogy vajon helyesen, megfelelen cseleksznk-e. Mieltt msokra mutogatunk, figyeljnk magunkra. A msik fontos dolog az, hogy mindig kszen kell llnunk a hibink beismersre s kijavtsra.

66

FEBRUR 25.

S a j t tapasztalataink tesznek kpess bennnket a tudat mkdsi elvnek felismersre. Mit rtsnk tudaton s mi az valjban? A tudat nem gtl jelensg, nem anyagi termszet, hanem a tiszta vilgossg tulajdonsgval br. Vagyis brmilyen kls trgy sugrzst felfogja, oly mdon, hogy annak a trgynak a sugrzsba, megvilgtsba helyezkedik. A tudat kristlykhz hasonlthat. Amg a kristly egy sznezett felleten nyugszik, nem lthatjuk a szntelensgt. m ha elmozdtjuk, felemeljk onnan, azonnal feltnik valdi, ttetsz tisztasga.

FEBRUR 26.

A . meditci gyakorlsra azok a legalkalmasabbak, akik nemcsak intellektulisan kivlak, de vallsosak, hitk is van. Ok a legfogkonyabbak a szellemi elmlyls gyakorlatban. A msodik csoportba azok tartoznak, akik nem klnsebben magas szellemi kvalitsak, de a hitk sziklaszilrd. A legalkalmatlanabbak azok, akik a harmadik csoportot alkotjk. Ok akr kivl rtelmi kpessgekkel is brhatnak, m rendletlen, makacs ktelkedk. Okosak, de hajlamosak a bizonytalansgra, hatrozatlansgra, egy pillanatra sem talljk nyugalmukat, bkjket. rkk ktsgek gytrik ket. k a legkevsb fogkonyak a meditcis gyakorlatok elsajttsra.

68

FEBRUR 27.

Ha meg akarod vltoztatni a vilgot, elszr


prblj valamit jobb tenni, megvltoztatni magadon. Ez segt megvltoztatni a csaldodat, a bartaidat, aztn gy kell folytatni egyre nagyobb s nagyobb krben. Minden, amit tesznk, hatssal lesz valamire s valakire.

69

FEBRUAR 28.

I \ z elkpzels, hogy az intenzv klcsnhatsokra pl kapcsolatok elsegtik a ltsmd tkletesedst, igen rdekes. Csakhogy egy intim viszonyban pldul, ahol a szeretet s a ragaszkods egymssal keveredve van jelen, nagyon nehz lenne megmondani, hogyan is segti ez a kapcsolat a rsztvevk szellemi fejldst. Amikor ragaszkods, szoros ktds, sszekapaszkods jellemzi a kapcsolatot, az egyik szemly a msik clkitzseknt jelenik meg. Az n ersd rzete kelti a ragaszkodst, az akarst: n szeretem azt az embert, n megszerzem magamnak azt az embert. Ha a ltsmd, a vilglts tkletestsnek ezt az elmlett tvesnek tljk, mris nmi bepillantst nyernk egy ezzel szemben ll elgondolsba, a buddhizmus ressg elmletbe.

70

FEBRUR 29.

g, akielgletlensg vagy brmi ms hinyossg okozta bosszsg, lngra lobbanthatja a harag, a gyllet rzst. Akkor tmad bennnk effle nyugtalansg, ha gy ltjuk, hogy velnk, kzeli bartainkkal, vagy brki mssal, akit szeretnk, igazsgtalanul bnnak, fenyegetve rezzk ket. Meg amikor az embereket tisztessgtelennek talljuk, megakadlyoznak bennnket valaminek az elrsben, amikor gy rezzk, hogy tipornak rajtunk. Ilyenkor bosszss vlunk. m gy kell mindezt vizsglnunk, hogy a dolgok gykerig hatoljunk, lssuk az okot is. Vegyk teht figyelembe az ok-okozati sszefggst, a lncolatot is, amelynek a vgn a robbans keletkezett, ltrejtt az az rzelmi llapot, amelynek kifejezdst haragnak, gylletnek nevezzk.

71

Mrcius

MRCIUS 1

A .k r vallsos valaki, akr nem, akr hisz a reinkarnciban, akr nem, lehetetlen, hogy ne becslje az emberi jsg s egyttrzs megnyilvnulsait.

MRCIUS 2.

hogy minden, amit rzkelnk, az okok s a felttelek bonyolult sszjtkbl szrmazik, gy talljuk, hogy kln-kln nincs egyetlen dolog sem, amelyet pozitv vagy negatv sszetevknt jellhetnnk meg a sorban. Ettl vlik igazn nehzz meghatrozni a ragaszkodsbl, vagy a haragbl szrmaz fjdalmaink pontos forrst. A dolgok klcsns fggsgnek megltsa azonban nyugodtabb s nyitottabb teszi az elmt.

76

MRCIUS 3.

A szerelemrl s a hzassgrl egyszeren azt gondolom, hogy a szerelem mindenkor helynval dolog, de a hzassggal mr vatosabbnak kell lenni. Nem szabad sietni vele. Mieltt hzasodtok, bizonyosodjatok meg rla, hogy rkre, vagy legalbb ebben az letetekben egytt tudtok maradni. Ez azrt fontos, mert ha sietve hzasodsz, anlkl, hogy megrtend, mit teszel, egy hnap vagy egy v mlva elkezddnek a bajok, s mris a vlsban keresed a kiutat. A vls jogi szempontbl knnyen lehetsges, s gyerek nlkl taln el is fogadhat megolds. De gyerekekkel mr nem az.

77

MRCIUS 4.

A jn ik o r a hallrl vagy az let mlandsgrl tprengnk, az elmnk azonnal rdekldni kezd a szellem lehetsgeinek hatrai irnt. ppgy, ahogy egy tlagos ember tndik errl, mondjuk, egy kzeli bartja holttestt szemllve. A meditci a hallrl megsznteti a tnkeny, rtelmetlen cselekvsek vonzst.

MRCIUS 5.

Prbljuk meggyzni magunkat arrl, hogy az let nmagban is risi rtk, s nem szabad elvesztegetnnk egyetlen pillanatt sem. Nem a lnyegre figyelni, hanem pazarolni az let kincseit, majdnem olyan, mint mrget bevenni, mikzben tisztban vagyunk a hatsval. Nem helynval, hogy az emberek komolyan elkeserednek, amikor valami anyagi vesztesg ri ket, de a legcseklyebb szomorsgot sem rzik, amikor letk valdi rtkei vesznek el.

79

MRCIUS 6.

A lvilg; i ma oly mrtkben teltdtt konfliktusokkal s szenvedssel, hogy mr mindenki csak nyugalomra s boldogsgra vgyik. Ez a nagy vgyakozs vezetett szerencstlenl oda, hogy az embereket magval ragadta a ml rmk irnt rzett svrgs. m vannak mg, akik tisztn ltjk ezt a helyzetet s nem elgednek meg azzal, ami ily mdon elrhet, megszerezhet. Mlyebben gondolkodnak s a valdi boldogsgot keresik. n hiszem, hogy a valdi boldogsg felkutatsa mg elszntabban folytatdik, amint az anyagi fejlds is segteni fogja trekvsnket.

80

MRCIUS 7.

iN/iindenkinekmegvan a lehetsge mindenre. Nem szabad gy reznnk, hogy rtktelenek vagyunk. Nagy hiba gy gondolkodni, s nmegtveszts. Mindannyian kpesek vagyunk vgiggondolni, hogy mi is hinyzik bellnk. s ha van akaraternk, kpesek lesznk ptolni brmit. Azt szoktk mondani, hogy mindenki nmaga mestere.

MRCIUS 8.

.A . trelem fejlesztse felttlenl szksges. m olykor hasznos lehet a trelmetlensg is. Mondjuk olyanfle tevkenysgben, mint a takarts vagy a hossz tv gyalogls. Ilyenkor a trelmetlensg a tettek hsv teheti az embert. Nagyobb vllalkozsainkban azonban jobb, ha a trelem diktl.

MRCIUS 9.

Ha az ember egyszeren l, akkor elgedettnek


kell lennie. Az egyszersg rendkvl fontos a boldogsghoz. Ltfontossg, hogy teljesljn nhny vgyunk, s hogy elgedettek legynk azzal, amink van. Legyen ppen elg lelmnk, legyen ruhnk, legyen tet a fejnk fltt, amely megvd az elemektl. Vgl igen nagy boldogsg szrmazik abbl is, hogy az egyszersgbl addan elkerljk a szellemi konfzit s elmlylhetnk segtkszsgnk kimvelsben.

83

MRCIUS 10.

A vallsra hasznlt latin religio sz jelentse annyi mint jra megktni valamit. Klns, hogy a vilg legklnflbb vallsi tantsaira ugyanezt a szt hasznljuk. Ha vallsrl van sz, akkor megktnk, lektnk valamit. Pedig az emberisg nagy tanti ltal meghirdetett vallsi irnyzatok s lefektetett erklcsi szablyok clja ppen az nzetlensg gyakorlsa. Az nzetlensg pedig nem megkt, hanem szabadd tesz bennnket. Minden valls kzs ellensgtl, az nzsbl szrmazik ugyanis a nem-tuds, a harag s a dh, amelyek a vilg minden bajnak forrsai.

84

MRCIUS 11.

A buddhizmus tantrikus tantsa szerint a tudat vgs termszete alapveten tiszta. Ezt az eredend tulajdonsgt nevezik a buddhistk tiszta fny-nek. Amikor ennek a tiszta fnynek a megmutatkozst gytr rzsek s gondolatok takarjk el vagy akadlyozzk, azt mondjuk, hogy az ilyen embert magval ragadta a ltforgatag (jraszletsek vgtelen sora), a szamszra.Am amikor megfelel meditcis technikk alkalmazsval kpess vlunk a tudat tiszta fny termszetnek tkletes megtapasztalsra, amikor felszabadulunk gytr rzseink s gondolataink hatsa all, mris a teljes szabadsg s a megvilgosods fel vezet ton jrunk.

85

MRCIUS 12.

A tudat alatti dh, ha van megfelelje a buddhista szvegekben, taln az, amit mi lelki kielgletlensgnek, boldogtalansgnak neveznk. Abban az rtelemben, hogy ezeket tekintjk a harag s a rosszindulat forrsainak. De nevezhetjk ezeket a forrsokat a tudatossg hinynak, vagy a valsg teljes flrertsnek is.

MRCIUS 13.

/ \ z egyttrzs, a trelem s az nzetlensg gyakorlsa teremti meg bennnk a nyugalmat s a boldogsg rmt. Ezek a mindennapi let alapvet elvrsai. A valls csak ezek utn kvetkezik. Az a feladata, hogy elgedett tegyen bennnket s a boldogsg vgs forrsaknt szolgljon. A valls egyszeren megprblja megersteni bennnk a boldogsg rzetnek azokat az elemeit, amelyekbl ez az rzs sszetevdik. Az n elkpzelsem szerint a pozitv gondolkods a szellemi let vezrl elve.

87

MRCIUS 14.

IV Iai tudsunk a vilgrl igen szleskr. Ez nagymrtkben a tudomny s a technika segtsgveljtt ltre. De a sajt tudatunk mkdsrl, az emberi termszet lnyegrl a nyugati tudomny ismeretei mg mindig elgg korltozottak. Ez azrt van, mert a tudat, a tudatossg alaktalan, nem rinthet s nem mrhet mszerekkel. Rla csakis a meditci s ms hozz hasonl mdszerek segtsgvel alkothatunk magunknak fogalmat.

88

MRCIUS 15.

A mlt s a jv rintkezse egy rendkvl vkony szlat alkot az idben. Olyannyira vkonyt, hogy mg a meghatrozsa, vizsglata is lehetetlennek ltszik. A mlt s a jv a jelen viszonylatban ltezik. De ha a jelen sem hatrozhat meg, hogyan lenne meghatrozhat a mlt s a jv? Ez a viszonylagossg a lnyege annak a buddhista elmletnek, amelyet mi a klcsns fggsgben keletkezs s ltezs elmletnek neveznk.

89

MRCIUS 16.

Aszkban a pillanatokban, amikor ers harag gylik bennnk, brmennyire igyeksznk is mltsgteljes klst lteni magunkra, arcvonsaink vltozsai, mogorvasgunk elrulnak bennnket. A rezgs, a sugrzs, amely a haragos emberbl rad, igencsak ellensges. A tbbiek rzik ezt, majdnem gy, mintha a testbl kigzlg pra lenne. Klnben nemcsak az ember kpes ennek az rzkelsre, ilyen pillanatokban a hzillataink s ms llatok is igyekeznek elkerlni a msikat.

90

MRCIUS 17.

H a az emberi evolcit teljessggel a krnyezet, valamint a gnek, a kromoszmk, stb. vltozsai hatroznk meg, akkor az evolciban semmi helye nem maradna a karmnak. Nem lenne szerepe, feladata, hiszen minden vltozs, ami ebben a folyamatban bekvetkezik, tkletesen megmagyarzhat lenne a krnyezet s a szervezet fizikai alkotrszeivel. Mg azonban az egyes ember kialakul, majd megszletik, a sejtek fejldsben egyre bonyolultabb s bonyolultabb komplexits, kapcsoldsok mutathatk ki. A kapcsoldsokat illeten rengeteg vltozat kpzelhet el, krlbell 70 millird jhetne ltre. A lehetsgeknek ez a szma a szli gnek szmn alapszik. m ezek kzl csak egy valsul meg, egyetlen vltozat alkotja meg az embert. s mris itt a krds, hogy mirt ppen az? Pontosan a karma ltezse ad erre nyilvnval feleletet.

91

MRCIUS 18.

A l boldogsg lelkillapot. A j fizikai kzrzet - ha a llek konfiz s izgatott - nem jelent boldogsgot. A boldogsg a llek nyugalmbl szrmazik.

MRCIUS 19.

A . szexulis vgy rtelemszeren akar valamit. Kielglst a msik birtoklsa ltal. Ez szellemi kivetls, amelyet bizonyos rzs vlt ki. Elkpzeljk a msikat a birtokunkban. A vgy pillanataiban minden kellemesnek, kvnatosnak tnik. Az ember nem ltja akadlyt a beteljeslsnek, s nem ltja okt az nmegtartztatsnak sem. A vgy trgya hibtlannak, st dicstst rdemlnek ltszik. De aztn minden megvltozik a birtokbavtellel. A vgy hirtelen megsznik - akr mert beteljeslt, akr mert elcsendestette az id s tbb mr nem gy nznk egymsra, mint korbban. Nhnyan beismerik, hogy ez megdbbent lmny. Feltrul elttk a msik valdi szndka, termszete. Ezrt van annyi megromlott hzassg, veszekeds, pereskeds, annyi gyllet.

MRCIUS 20.

Tapasztalhat, hogy hajlamosak vagyunk magunkat nelglten szemllni. ltalban elnznek, engedkenynek ltjuk magunkat, s amikor valamilyen kellemetlensg r bennnket, mindig kszek vagyunk rte msokat, a sorsot, a rossz szellemeket vagy ppen istent okolni. rdemes olykor magunkba szllni, ahogy Buddha ajnlja. Attl egy kicsit megrml az ember.

94

MRCIUS 21

g y ltom, olykor szrny sok munkt tudunk csinlni magunknak. Mostanban pldul ott tartunk, hogy annyi idt tltnk az lmaink elemzsvel, hogy a vgn mr nem marad idnk lmodni.

95

MRCIUS 22.

H a valaki jl megalapozott szellemi letet l,


akkor nem enged a technikai eszkzk csbtsnak s a birtokls szenvedlynek. Knnyen megtallja a mrtket, ki tudja mondani pldul, hogy elg nekem egy fnykpezgp, nem akarok mg egyet. rk veszly ajtt nyitni atelhetetlensgnek, egyik legkegyetlenebb ellensgnknek. Ez az a pont, ahol a dolgos elmnek felttlenl kzbe kell szlnia.

96

MRCIUS 23.

- A megvilgosodsra trekvknek (abodhiszattvknak) felttlenl sikereseknek kell lennik a hat erny - a bkezsg, az erklcsi fegyelem, a trelem, a knnyed erkifejts, a szellemi sszpontosts s a blcsessg gyakorlsban. Egytt kell mkdnik minden llnnyel, valamint jindulattal kell lennik valamennyi irnt.

97

MRCIUS 24.

E v ek k el ezeltt, tkzben a repltrre vagy valahov mshov, vezts kzben egy sereg megkopasztott csirkt vettem szre zletek s ttermek kirakatvegei mgtt. Addig mg sohasem lttam ilyen csirkket az utcn. Mostanban mr mindenhol ltom ket. Mgis nehezen rtem: mit keres a rengeteg lemszrolt csirke a kirakatokban? Br Tibetben lehetetlen teljesen vegetrinusknt lni, az llatok meglst visszatasztnak tallom. Amennyire lehetsges, n mindenesetre zldsget s gymlcst eszem.

98

MRCIUS 25.

H a valakinek az rzsei szintk s a szve nyitott, akkor az nbecslse s az nbizalma is nagyobb lehet. Ilyenkor ugyanis nem kell msoktl flnie.

MRCIUS 26.

E r szak segtsgvel elrhetv vlhatnak bizonyos clok, de mindig valakinek a krra, srelmre. Br ily mdon megszntethetnk olykor egy problmt, m mris teremtnk helyette egy jat. A gondok, a konfliktusok vgleges megoldsban leghatkonyabban az emberi rtelem, megrts s a klcsns tisztelet segthet.

MRCIUS 27.

A . tanult ember elmje azltal nemesedik igazn, hogy a gyakorlatban alkalmazza a tudst. Csupn szavakba foglalva nem sokat r a tuds.

MRCIUS 28.

A jn ik o r a napok hosszabbak lesznek, tbbet st a nap s kizldl a f, boldogsg tlti el a lelknket. sszel viszont hullani kezdenek a levelek, egyik a msik utn, vgl ezek a csodlatos nvnyek olyanok lesznek, mint a halottak. Ilyenkor nem rznk boldogsgot. Vaj on mirt? Mert az emberi termszet sztnsen boldog a teremts, az pls lttn, s sztnsen szomor, amikor a pusztuls jeleivel tallkozik.

MRCIUS 29.

A szeretet s a jindulat leggyakoribb megnyilvnulsai vonzdson, vagyis ragaszkodson alapulnak. Ez nem valdi, nem megbzhat szeretet, nem igazi jsg. A valdi szeretet s jsg az rtelemre, jzan tudatossgra pl.

103

MRCIUS 30.

A . harag; s < a gyllet a legelszntabb ellensgeink. Soha nem szabad feladni a kzdelmet ellenk, teljesen le kell gyznnk ket. k ugyanis soha nem vltoznak s mindig jelen vannak, folyamatosan aktvak. Mindig k jelentik a legnagyobb veszlyt a helyes vilglts, a helyes letmd kialaktsra s a megvilgosods elrsre.

104

MRCIUS 31.

A bels fejldst, az ntkletestst, a megvilgosodst a szellem folyamatos gyakorlsval, sajt erfesztssel rhetjk csak el. Kls segtsg, olyan eszkzk alkalmazsa, mint pldul gygyszerek, drogok, nem vezetnek eredmnyre.

105

prilis

PRILIS 1.

Szksgnk van r, hogy segtsnk msokon. De ne csak imdsggal, hanem kzzelfoghatan, a mindennapi letben. Ha gy talljuk, hogy nem tudunk segteni, legalbb ne rtsunk.

109

PRILIS 2.

E gyesek gy tartjk, hogy az gynevezett j embereknek nehz a sorsuk, a rosszak pedig jltben, elismersben lnek. Ez tves, elhamarkodott megllapts. Ha valaki figyelmesen, krltekinten vizsgldik, pp ellenkez megllaptsra jut. A bajkeverk, bizony, dnten boldogtalanok. Jobb teht tisztessgesnek maradni, vllalni a felelssget tetteinkrt, pozitv letet lni.

110

PRILIS 3.

., hogy a nyugalom leginkbba szeretet s az egyttrzs gyakorlsnak eredmnye .Minl tbbet trdnk msokkal, annl jobban rezzk magunkat. J szvvel lenni msok irnt, hsget, melegsget rezni, a llek megknnyebblst jelenti. Ez az enyhet ad rzs a nyugalom, a sikerlt let bizonytka.

111

PRILIS 4.

-A . nyugati tudomnyossgot s a keleti filozfit azrt kellene egymssal egyesteni (amit n lehetsgesnek tartok), hogy megteremtsk ltala a valban teljes s felntt letet l emberi lnyt. Engem leginkbb az rdekel, hogy mi van az anyagon s a tudaton tl, s mi tesz minket azz, amik vagyunk.

112

PRILIS 5.

A nyitott sz jelentshez nlam egy nyitott ajt kpzete trsul. Olyan, amit knnyen, minden nehzsg nlkl lehet nyitni. A szabad ugyanezt jelenti. Ha valaki nyitott s szabad, akkor egyre tbb j gondolatot kpes magba fogadni, s ez egyre tbb energia kifejtsre kszteti. Ez mind msok fel rad, s ily mdon segt rajtuk. Ez igen hasznos s szksges, klnsen manapsg.

113

PRILIS 6.

A lm ikor azt mondjuk, virgozzk a tants, arra gondolunk, hogy Buddha tantsa az elmnkben virgozzon. Ez gy rhet el, hogy elsajttjuk a tants elveit, magunknak valljuk az rtkeit. A tants nem verhet gykeret, nem is ltezhet az elmn kvl. Teljessgben az ember szellemi tulajdonaknt ltezik s mkdik az llnyek vilgban.

114

PRILIS 7.

jA lTkletesen Megvilgosodott (Buddha)

azt mondta, hogy minden, amit tehet rtnk: a tants tadsa. gy mutatja meg a szenvedsektl val szabaduls tjt. Hogy aztn mit kezdnk vele, az mr a mi dolgunk. O mossa a kezeit, nem vllalhat felelssget rtnk.

PRILIS 8.

Ha valaki durvn megsrt minket, akkor


is elkerlhet, hogy haragot rezznk irnta. Gondoljunk j tulajdonsgaira, arra, hogy msok megbecslik, tisztelik. Ilyen mdon nemcsak megfkezzk magunkat, de alzatot is fejleszthetnk magunkban az emberek irnt.

116

PRILIS 9.

Fogjuk fl a test s az elme egyttest gy,


mint egy laboratriumot. s vgezznk benne alapos kutatst. A szellemi mkdst illeten azt vizsgljuk meg elssorban, hogy mikppen rhetnk el magunkban pozitv vltozst.

PRILIS 10.

A boldogsg az elme rendezett llapotbl szrmazik. A szenveds a rendezetlen llapot kvetkezmnye. A buddhista tants gyakorlata az elme mindennapos vizsglatt, ellenrzst jelenti.

PRILIS 11.

T udnunk kell, hogy br gy ltszik, ellenfeleink kpesek rtani neknk, a nagyobb krt ezzel a tnykedssel mgis nmaguknak okozzk.

119

PRILIS 12.

H ro m tulajdonsg teszi kpess az embert a buddhista tants megrtsre. Az els a trgyilagossg, amely nyitott szellemet felttelez. A msodik az rtelmi kpessg, mely kritikusan vizsglja s felfogja Buddha tantsnak valdi rtelmt. A harmadik pedig az rdeklds vagy ktds, amely a lelkesedst adja a vizsgldshoz.

120

PRILIS 13.

elklnls a mltban versengst, ellensgeskedst vltott ki az emberek kztt. Mostanban sokkal nagyobb mrtkben fggnk egymstl, mint rgen. Ezrt sokkal tbb kapcsolatra, prbeszdre, megegyezsre van szksg. J lenne, ha volna egy varzsgmbnk, amelyben megltnnk az igazi bajkevert, aki szembefordtja egymssal az embereket. Ez a bajkever bennnk lakik.

121

PRILIS 14.

egy j orszgban gykeret vert a buddhizmus, mindig j hangon, ms stlusban szlalt meg. Buddha maga is klnbzkppen tantott, attl fggen, hogy hol, kik s milyen krlmnyek kztt hallgattk t. gy aztn csak rajtuk mlt, hogy megrtik-e. Ma is rajtunk mlik, hogy megrtjk-e a buddhizmus lnyegt, s hogy alkalmazzuk-e a tantst a mindennapi letben.

122

PRILIS 15.

A z ressget az egymsbl keletkez s egymstl fgg dolgok rendszerben kellene felfognunk. Ugyanakkor az okok s felttelek kztt ltrejv dolgok egyttesnek a teljessg rzst kellene keltenik bennnk. Azt gondolhatnnk, hogy a dolgok rendszerben az n olyasvalami, ami eredenden ltezett s ltezik, mindig ott a helye a tbbi kztt, s csak a meditciban szntethet meg. Az n sokkal inkbb olyasvalami, ami sohasem ltezett elsdleges dologknt.

123

PRILIS 16.

z letet mindentt a vilgon a termszeti krnyezet tartja fenn. Buddha letnek minden jelents esemnye pldul fkhoz kapcsoldik. Egy fnak dlve hozta t vilgra anyja, egy fa tvben lve rte el a megvilgosodst, s vgl llva, emelt fvel halt meg, akr a fk.

124

PRILIS 17.

B rm it mondunk, beszljnk vilgosan s lnyegre tren, nyugodt s kellemes hangon, amely mentes a ragaszkods s a harag szenvedlytl. Becsljnk meg msokat azzal, hogy kedvesen nznk rjuk. Arra gondoljunk, nekik ksznhetjk, hogy elrjk a buddhasgot.

V.

125

PRILIS 18.

a elgg trelmesek vagyunk, akkor az, ami klnben igen fjdalmasan, elviselhetetlenl rint minket, mr nem lesz olyan borzaszt. m ers, tarts trelem nlkl mg a legkisebb bnts is kibrhatatlann vlhat. Nagyon sok mlik teht a hozzllsunkon.

PRILIS 19.

A meditci tbbek kztt arra is megtant minket, hogy amikor almerlnk nmagunkban, felfedezzk magunkban a bkessg eredenden bennnk rejl llapott. Mindannyian ers szksgt rezzk ennek, mg ha olykor leplezzk is ezt az rzst, gyakran pedig akadlyok is neheztik az elrst. Ha figyelmesen megvizsgljuk az emberi termszetet, szre kell vennnk, hogy az ember j indulat, segtksz. s n gy ltom, mintha mostanban az sszhang vgre ersdne kzttnk, mintha nvekedne bennnk a vgy az irnt, hogy nyugalomban ljnk egymssal.

127

PRILIS 20.

L eh et, hogy meglep, de n nem tlem el szigoran a bnzs, az erszak ltvnyt a filmekben. Minden attl fgg, hogy mit tanulunk belle.

PRILIS 21.

A . jszvsg nemcsak erklcsileg fontos dolog, igen hasznos is a mindennapi letben. Egy olyan csaldban pldul, ahol a csaldtagok j szvvel vannak egyms irnt, bks, nyugodt lgkr uralkodik. Ha azonban brmelyikk srelmet rez, haragot tpll magban, azonnal feszltt vlik a hangulat a hzban. Hiba van meg mindenk, finom telek, j televzi s egyb elektronikai berendezsek, elvesztik a nyugalmukat, bkjket. Lm, sokkal tbb mlik a lelki let biztonsgn, mint az anyagiakon. Az anyagiak is fontosak, st nlklzhetetlenek, de sszeren, megfelelen kell lni velk. Vagyis korunkban minden eddiginl szksgesebb, hogy a helyes letmd megvlasztshoz a j szv mell j sz, okossg is trsuljon.

129

PRILIS 22.

indennapi letnk legslyosabb problmi, amelyekkel egytt lnk, szoros sszefggsben vannak azzal, hogy korunkban az emberek egyre tvolabb kerltek egymstl. Ebbl szrmazik az elbizonytalanods, a llek gyakori eltvelyedse, a ktsgbeess, a drogfogyaszts, az elmebetegsgek s a klnbz jrvnyok terjedse, a munkanlklisg, az hnsg, a bnzs, a terrorizmus. Szksgtelen emlteni, hogy mindez a gazdag orszgokban ppgy ltezik, mint a szegnyebbekben. A buddhista vilglts si tapasztalata, hogy minden dolog a tbbivel sszefggsben ltezik, megersti a kapcsolatot az emltett jelensgek kztt. Semmi sem ltezik nmagtl s nmagban. Ebbl kvetkezik, hogy ezeknek a problmknak a megoldshoz cskkenteni kell az embereket elvlaszt tvolsgot.

130

PRILIS 23.

A boldogsg mindig az alkot tevkenysg eredmnye, a szenveds pedig mindig a negatv gondolkods, a negatv tevkenysg.

131

PRILIS 24.

H a a reklm j clt szolgl, akkor helynval dolog. Buddha is nagy nyilvnossg eltt hirdette a megvilgosodst, a nirvnt. Ha sszer s hasznos, amit a reklm knl, akkor j. Ha azonban csak a haszon rdekli, flrevezeti, becsapja s kihasznlja az embereket, akkor rossz.

PRILIS 25.

A . bels fegyelem fejlesztse idignyes folyamat. Azonnali eredmnyt vrni, a trelmetlensg jele. Ironikusan szlva, ez nem rhet el gy, ahogy a modem ember szereti megkapni a dolgokat: mindig a legjobbat, a leggyorsabban, legknnyebben, s ha lehet, a legolcsbban.

133

PRILIS 26.

/ \ z o k az emberek, akik indulatbl, haragbl, gylletbl rtmadnak ms emberi lnyekre, akkor sem igazi hsk, ha fnyes gyzelmet aratnak a csatban ellensgeik fltt. Az emberi lnyek, mulandak lvn, gyis meghalnak, gy amit a csatk hsei tesznek, nem ms, mint tetemek gyilkolsa. Valjban teljesen mindegy, hogy ellensgeink a csatatren halnak-e meg vagy mshol, ksbb. De valamikor meghalnak, az biztos. Nincs sok rtelme meggyilkolni azokat, akikre gyis ott vr a hall. Az igazi hs az, aki a haragot s a gylletet gyzi le.

134

PRILIS 27.

T ek in tsd a szerencstlensget lruhs ldsnak, mely felnyitja a szemed a vgzet rtelmre. s meggyz arrl, hogy csak a j szndk cselekedetnek van rtelme.

135

PRILIS 28.

H a valaki hv, szmra a hallos betegsg lpcsfokot jelent egyni fejldsnek tjn. Ha valaki nem hv s gygythatatlan beteg, akkor a bartaira vr a feladat, hogy egyttrzst tanstva megosszk vele gytr gondolatait.

PRILIS 29.

A . hall folyamata nyolc szakaszban valsul meg. Az els ngy a fld elem, a vz elem, a tz elem, majd a szl elem olddsa a testben. Ezek utn sznek ltomsa kvetkezik jabb ngy szakaszban. Elszr a fehr jelenik meg, azutn a vrs elem rad fnye, majd egszen kzelrl a fekete, vgl a hall tiszta fnynek vilgossga. A meditciba mlyl gyakorlk kpesek megtapasztalni a feloldds folyamatnak ezeket a szakaszait.

137

PRILIS 30.

egyre materilisabb vlik a vilg. Az emberisg a kls, anyagi fejldst tekinti vgs cljnak. A hatalom s a vagyon irnti telhetetlen vgytl hajtva ezltal igyekszik elrni a teljessget, a tkletessget. Mindez azonban hibaval igyekezet abban a vilgban, ahol minden effle dolog viszonylagos. Ezen az ton jrva egyre tvolabb kerlnk a szellem bels bkjtl, a boldogsgtl. Mindannyiunk lete ezt tanstja, mindannyian szntelen aggodalomban lnk a lzas anyagi gyarapodsnak ebben a szrny korszakban. Egyre srgetbb, hogy felismeijk a szellemi let fontossgt, mert csakis a szellemi, a lelki let adhatja meg a bkessg s az igazi boldoguls szilrd alapjt.

138

Mjus

MJUS 1.

A valls legfontosabb clja az nkontroll. Nem a msok kritikja, hanem sokkal inkbb a magunk. Mit tegyek az indulataimmal? Hogy llok az rzelmi ktdseimmel, a gyllettel, a haraggal, a gggel, a fltkenysggel? Ezeket a dolgokat kell ellenrzs alatt tartanunk a mindennapi letben.

141

MJUS 2.

Tudjuk, hogy egy nukleris hbor ma az ngyilkossg egyik formja lenne. Vagy tudjuk, hogy szennyezzk a levegt s az cenokat egy kis gyorsan nyerhet haszonrt, s ezzel az utdaink ltfeltteleit szntetjk meg. Mind az egyes ember, mind a nemzetek egyre inkbb fggenek egymstl. Nincs ms vlasztsunk, mint kifejleszteni azt az rzst, amit n egyetemes felelssgnek nevezek.

142

MJUS 3.

van a boldogsghoz. Mindenki keresi s minden ember egyenl jogokkal br a maga boldogsga felkutatshoz. Senki sem a nyomorsgot, a szenvedst keresi. Az igazsgra s az egyenlsgre is mindannyian jogosan tartunk ignyt. De ezeknek nem a jogbl, hanem az emberek nzetlensgbl kellene szrmazniuk. s nem szabadna, hogy kikezdjk ezeket az elveket a hatalom s a vagyoni helyzet klnbz szmtsai, rdekei. Az erklcsisg megbzhat pletnek a felptshez mindenekeltt az nzetlensg motivcijra van szksg. Csak ezen az alapon valsthat meg az igazsgossg s az egyenlsg.

143

MJUS 4.

Jr\z eszmnyek mindannyiunk letben nagyon fontosak. Eszmnyek nlkli mozdulni sem lehet. Akr elrhetk, megvalsthatk, akr nem. De felttlenl meg kell prblni megkzelteni ket.

144

MJUS 5.

mr ppen lemondtak volna a szlei, amikor az hirtelen megvltozott. Szpen viselkedett s csupa szp dolgot mvelt, amivel vgtelen rmt szerzett a szleinek. Hasonlkppen, ha valdi bizalmon alapszik a mester s a tantvny kapcsolata, a tantvny knnyen megszabadulhat hibitl s nagy rmet szerezhet mesternek.

145

MJUS 6.

J A z egyttrzs szeld, bks, gyengd termszet. Ugyanakkor erteljes, hatalmas rzs. Mgsem jelent veszlyt senkire. Azok viszont, akik knnyen elvesztik a trelmket, megbzhatatlanok, veszlyesek. Az n szememben a harag fellobbansa a gyengesg nyilvnval jele.

146

MJUS 7.

Szletnk s jraszletnk - szmtalanszor s szmtalan alakban. s lehetsges, hogy minden lny szlnk volt mr egyszer vagy mskor. gy elkpzelhet, hogy minden lnyhez, aki ebben az univerzumban l, csaldi kapcsolatok fznek.

MJUS 8.

A . tibeti gygyszat rendszerben a hs betegsgei kapcsolatban vannak az intellektulis minsgekkel, a csontok betegsgei a harag, a dh kifejezdseivel, a vr betegsgei az rzki, rzelmi vonzdsainkkal.

148

MJUS 9.

A kardbl ekevas kovcsolhat, ahogy ija a Biblia. Gynyr elgondols, hogy a fegyverek tvltoznak szerszmokk, amelyek valdi emberi szksg kielgtst szolgljk. Reprezentlva ezzel a teljes - kls s bels leszerels vllalst.

149

MJUS 10.

rzelmileg a velnk trtn dolgokra. Van olyan helyzet, amikor irtzst, iszonyt rznk, mskor szenvedlyes vonzds, vagyis ragaszkods tmad bennnk, megint mskor a teljes kzmbssg llapotban talljuk magunkat. Azt mondjk, hogy a hrom kzl az irtzs ignyli a legtbb energit, a ragaszkods ennl kevesebbet ignyel, a kzmbssg pedig mg kevesebbet.

150

MJUS 11.

nem ismn az orszghatrokat. Amikor a krnyezetrl s annak tanulmnyozsrl beszlnk, amikor az zonrtegrl van sz, az egyes ember, egy kzssg, egy orszg nem kpes megoldani az ezek krl ltez gondokat. A megolds rdekben egytt kell mkdnnk. A j kapcsolatok kialaktsnak alapja pedig itt is az nzetlensg, az egyttrzs s a megbocsts.

151

MJUS 12.

O lyk or mg mindig ingerlt, st dhs tudok lenni, s olyankor durva szavakkal illetek msokat. Egy kicsit ksbb aztn, amikor csillapodik a haragom, zavarba jvk. A kimondott bnt szavak mr visszavonhatatlanok. Br mr nem halljuk ket, a hang mr elszllt* de a szavak mg mindig hatnak. Ezutn mr csak egyetlen dolgot tehetek, odamegyek az illethz s magyarzkodsba fogok. Bocsnatot krek. Vagy van ms megolds?

152

MJUS 13.

A m ik o r ktelkedem abban, hogy ltezem, megcspem magam. Mg ha minden ismeretnk a vilgrl s nmagunkrl ktsges is, az ktsgtelen, hogy nem-ltez, nem-megszletett dolgok vannak. Ezek nlkl mi sem tudnnk rla, hogy vagyunk. De mi oly mdon lteznk, hogy a pillanatban viszonylagos a ltezsnk (az elmnk mkdst tekintve), msrszt viszont egyrtelm s pontosan meghatrozott (ms ltezk ltal s hozzjuk kpest).

153

MJUS 14.

/\m ik o r az anyagi vilg ptst vizsgljuk, azt ltjuk, hogy a munkt brki elkezdheti s brki ms befejezheti. Nem lehetsges ez a szellemi ptkezs folyamatban. Valamely szellemi llapot vagy minsg elrse - amelyrl Buddha tantsban van sz - olyan munka, amelyet az ember csakis egymaga tud bevgezni. Senki nem tehet rtnk semmit.

154

MJUS 15.

rszegsg, amelyet az anyagi vilg fltt megszerzett hatalom rzse vlt ki az emberben. Ez a hatalmi mmor kontroll nlkl nveli az tvgyunkat, mind nagyobb s nagyobb hatalmat akarunk, egyre tbbet vgyunk birtokolni. Ahelyett, hogy eloltannk a tombol tzet, olajat ntnk r. Az elme lefegyverzse helyett jabb hdtsokra fegyverkeznk. s mg arra sem figyelnk oda, hogy mind e kzben valban azok a vgyaink teljeslnek-e, amelyek beteljeslst eredetileg akartuk.

155

M JUS 16.

JTla az erdben l aszktk, nehz krlmnyeik ellenre is adakozak s makultlan letet kpesek lni, akkor felesleges mondani, hogy akik kedvez krlmnyek kztt, jltben lnek, mg inkbb kpesek lennnek erre. Nekik knnyebb kvetnik a tants vilgos tmutatsait. Ha eredmnyt akarnak elrni nmaguk tkletestsben, ezt kell tennik, lankadatlan kitartssal, ahogy az erdben l aszktk teszik.

156

MJUS 17.

C s a k is a csendessg fordtja az elmt a hit s az odaads irnyba. A csendessg tesz kpess a szellemi rmk lvezetre s teszi az elmt szilrdd. Hallgatsbl szrmazik a hibs vilglts elkerlse, a blcsessg gyakorlsnak a kpessge. A hallgats mindennel felr, olyan mint a fklyafny, mely elzi a nem-tuds sttsgt. Gazdagg teszi a szellemi let egszt, s ettl a vagyontl senkit nem lehet megfosztani. Ez a legfbb gazdagsg.

157

MJUS 18.

g y adj, hogy kzben boldogsg sugrozzon az arcodrl. Mosoly s tisztessges szndk.

MJUS 19.

J \ z egyttrzst gy lehetne durvn meghatrozni, hogy az egy bizonyos, nem tlfutott, nem kifel mutatkoz, nem erszakos lelkillapot. Ezrt ll fnn a veszlye annak, hogy sszetvesztjk olykor szoros rzelmi ktdsekkel, a ragaszkodssal, a meghitt bizalmassggal.

159

MJUS 20.

Igazi bartsgrl akkor lehet beszlni, amikor az valdi emberi rzseken alapszik. Az azonossg, az sszetartozs, az egyms irnti felttlen bizalom s hsg rzsn. Azrt nevezem az ilyen kapcsolatot igazi bartsgnak, mert ezt nem befolysoljk a rsztvevk anyagi helyzetnek, trsadalmi llsnak, befolysnak akr szlssges vltozsai. Ami az ilyen kapcsolatot minden krlmnyek kztt letben tartja, az az sszetartozs, a szeretet klcsns rzse.

160

MJUS 21

N e m kellene tl sokat trdnnk a hrnkkel a vilgban. Hogy az emberek jt vagy rosszat beszlnek rlunk. Az igazsg az, hogy a hrnk, hrnevnk nem nagyon vltoztat az letnkn. Komoly vltozs semmikppen nem szrmazik belle. Klnben is, minden s mindenki eltt neknk magunknak van jogunk megtlni, hogy mi szmt valdi rtknek, valban fontosnak az letnkben. Az ismertsg, a hrnv vgl is csupn res szavak. Mgis sokan komoly ldozatot vllalnak, egsz vagyonrakat, olykor mg az letket is odaadjk rte. Ez a hmvrlet nagyon gyerekes s teljesen ostoba dolog.

161

MJUS 22.

L tn o d kell, hogy krltted minden kls por s piszok fknt az elmd bels foltjainak, tiszttalansgnak a megmutatkozsa. Nincs fontosabb, mint eltntetni ezeket a foltokat, eltakartani a tiszttalansgot az elmbl. Amikor a krnyezetedet takartod, gondolj arra, hogy ezzel az elmdet is tiszttod.

162

MJUS 23.

S o k an gondoljk, hogy a trelem a gyengesg jele. Szerintem ez tveds. A gyengesg jele sokkal inkbb az ingerltsg, a dh. A trelem, a higgadtsg pedig az er. Pldul, ha vitatkozik valaki s a vlemnye jzan rveken alapul, akkor vgig nyugodt, magabiztos lesz, mg mosolyogni is tud, mikzben rvel. m ha az rvei hibsak, akkor lassan elveszti a tekintlyt majd a trelmt is, dhbe gurul, aztn mr csak kptelensgeket beszl. Az emberek ritkn jnnek mregbe, amikor biztosak a dolgukban. A dh leggyakrabban a zavarodottsg jele.

MJUS 24.

K orbban gy gondoltam, hogy ha egyszer elrem a szellemi ptkezs legfels fokt s megsznk mint fldi lny, vgre majd jl megpihenek. Ha egyszer tnyleg elrjk a megszns llapott, pihenhetnk egy jt, hiszen nagy s szent nap lesz az, valdi nnep. De amg nem tjk el, balgasg nelglt terveket szni. Aztn meg ha valban megrkeznk oda, gyis nagyon biztonsgos helyen lesznk.

164

MJUS 25.

., a flelemnek kt fajtja van. Az egyik az, amikor gy rzem, szembefordulnak velem a vilg dolgai. Ilyenkor el kell dntenem, mit tegyek. Tegyek-e valamit egyltaln? Elszr megbeszlem a krdst a bartaimmal, aztn elgondolkodom. Majd dntk s cselekszem, s mg soha nem bntam meg, amit ilyen helyzetben tettem. Sok fgg attl, mi motivlja ezt a cselekvst. Ha nem negatv, nz indttats vezrel, akkor semmi bntudatot nem rzek a szvemben. A msik fajta flelem a kpzelet termke. Hogy legyzzem, nyugalomra van szksgem. gy vagyok kpes kzelebbrl megvizsglni. s amikor mr ltom rszleteiben is, ez a kpzelt flelem azonnal szertefoszlik, eltnik.

165

MJUS 26.

a valaki nem ismeri mg a fel rad szeretet rzst, az nagyon nagy baj. Amikor viszont megtapasztalja, hogy mit jelent a felttlen szeretet (akr az egyszer elfogads vagy egyttrzs), amikor rzi, milyen nagyszer dolog valaki ms szeretetnek, ragaszkodsnak cljaknt ltezni, akkor az egszen biztosan nagy hatssal lesz r. Nagyon meg fogja becslni ezt az rzst. Van bennnk egy mag, amelyet a fel irnyul szeretet csrzsnak, fejldsnek indt, s aztn majd megrlel.

166

MJUS 27.

a megrtshez dnt fontossg a mahajna buddhizmus gynevezett ngy bizalom elve. A ngy bizalom a kvetkez: 1.) a tantsba vetett bizalom, nem a tantba, 2 .) a dolgok jelentsbe vetett bizalom, nem az ezt kifejez szavakba, 3 .) a dolgok vgs j elentsbe vetett bizalom, nem a vltozba, 4.) a tlparti (transzcendens) tudsba vetett . bizalom, nem a puszta tudsba.

167

MJUS 28.

i buddhistk, azt mondjuk, hogy maga az illzi - mint a felismert kprzatbl szrmaz tuds - megsznteti az illzit. Hasonlkppen a beteljeslt szexulis vgy rmteli lmnye az, ami megsznteti a szexulis vgyat. pp ez trtnik a fban l rovarok letben: megeszik a ft, amelyben szlettek, amelyben lnek. A hasznostsnak ez az elve a megvilgosodshoz vezet ton is jl alkalmazhat. pp ez a lnyege a buddhizmus egyik irnyzatnak, a tantrikus tantsnak.

168

MJUS 29.

.hogy csakugyan szksges-e a szerzetesi ntlensg fogadalma s betarthat-e egyltaln. Ilyenkor elegend annyit mondani, hogy az nmegtartztats gyakorlata nem a szexulis vgyak tagadst jelenti, ellenkezleg, teljessggel el kell fogadni ezeknek a vgyaknak a ltezst. m tl kell lpni rajtuk az sz, az rtelem rveivel. Ha ez sikerl, az nagyon j hatssal lehet az elmnkre. A nemi vggyal az a baj, hogy vak, s hogy mindig csak idleges kielglst kaphatunk ltala. Ahogy Nagrdzsuna, a hres indiai mester mondta: Ha viszketsz, vakarzol. De jobb egyltaln nem viszketni, Mint brmennyit vakarzni.

169

MJUS 30.

A szenvedseink felttlenl hozzjrulnak szellemi letnk minsgnek emelshez, ha kpesek vagyunk a szerencstlensgbl, a balsors csapsaibl utat pteni.

MJUS 31.

/ \ 7 emberi jellem legklnb dsze , a fegyelmezettsg. Akr reg, fiatal vagy kzpkor tudja magnak, mindegyikk boldogsga belle szrmazik. Az nfegyelem olyan valdi illataura, amely nem hasonlthat a szlftta illatokhoz. Mindig, minden irnyba s dten hat. Olyan balzsam, mely egyedl kpes megknnyebblst hozni az illzik okozta get fjdalmakra.

Jnius

JNIUS 1.

a kpesek vagyunk felismerni s elnzni msvalaki mltbli balgasgait, az megerst bennnket s hatkonyan segt sajt jelen idej gondjaink megoldsban.

J N IU S 2.

halls, a gondolkods s az elmlyls klnbz kombinciinak az ismerete, a bels fejldsnkhz szksges tuds fontos rsze. Amikor elkezdjk ezek gyakorlst, eleinte ne vljunk tl sokat. A szmitgpek, az automatizci korban azt gondolhatjuk, hogy a mi bels fejldsnk is automatikus folyamat, amelynek rdekben elg csak megnyomnunk egy-kt gombot s mris minden szksges vltozs vgbemegy bennnk. Ez nem gy van. A bels fejlds tjn lehetetlen knnyen, gyorsan haladni. Ahhoz id kell.

176

J NIUS 3.

depresszi f oka nem az anyagi nlklzs. A depresszit a szeretetteljes emberi kapcsolatok hinya okozza.

J N IU S 4.

A gyllet s a harag nem teremt bkt.


Az a nemes igyekezet, hogy ellenrzst gyakoroljunk a fegyverek fltt, vagy akr a leszerels gondolata, nem hozhat tkletes megoldst, ha sszecsapsok, egymst eltl nyilatkozatok ksrik. Az ellensges magatarts csak ingerli a szembenllkat, mg a klcsns tiszteletbl fakad jzan megfontols lehten ket. Minden ms prblkozs lezdshez, robbanshoz vezet. Fel kell ismernnk a gyakori ellentmondst a rvid tv haszon s a hossz tv krokozs kztt.

178

J NIUS 5.

szellem nyugalma a meditciban elr egy fokot, amikor teljesen el kell lazulnunk, minden erfeszts nlkl kell a figyelmnket sszpontostani. Az erfeszts nlklisg azt jelenti, hogy az elme elcsendesedik, j tulajdonsgokkal teltdik s a lnyege kiteljesedik. Ha ezekben a pillanatokban erfesztst vgznk, az megzavarja a nyugalmat. Ennek a tiszta nyugalomnak a fenntartshoz erfeszts nlkl kell erfesztst gyakorolnunk.

J N IU S 6.

E g y alkalommal krhzba kerltem Kalkuttban. A krhz rengeteg komoly mszerrel volt felszerelve, de elromlottak, amikor a diagnzist ksztettk. A mi tibeti orvosaink nem hasznlnak semmifle mszert, megrintik a beteg csukljt, figyelik a pulzus jelzseit s a beteg ember tneteit vizsgljk. s ily mdon teljesen pontosan megllaptjk a baj okt. Az egsz vizsglati rendszer igen figyelemre mlt.

J NIUS 7.

E g y igen szegny ember, akinek semmi eslye az anyagi felemelkedsre, azt gondolhatja, hogy ha volna autja s televzija, akkor csodlatos lenne az lete. Ha megszerezhetn ezeket, attl fogva nagyon boldog lenne. Nos, ha ez a boldogsg tarts lenne, akkor valban boldog ember vlhatna belle rkre. De nem gy van. Ez a fajta boldogsg gyorsan elszll. Nhny hnap mlva a megszerzett holmikat mris jakra akarn cserlni. A rgi trgyak, ugyanazok, amelyek eddig boldogtottk, most m r elgedetlenn teszik. Bizony, ilyen a vltozs igazi termszete.

181

J N IU S 8.

a fgg keletkezsek elmlete. Ebbl azt tudjuk meg, hogy a vilgon semmilyen dolog s semmilyen esemny nem jn ltre, nem keletkezik ok nlkl. Fjdalmaink s szenvedseink feltteleit pldul a mi sajt illziink hvjk letre. s ezek a felttelek teremtik aztn meg a fjdalomhoz s szenvedshez vezet ok-okozati mkdst.

182

J N IU S 9.

Az lmok kpek, amelyeket az elme kpzel.


Nincs megrinthet valsg ezek mgtt az egyedlll tnemnyek mgtt. Hasonlkppen az n s a msok , a szamszra s a nirvna is csak elnevezsek, amelyek a rluk alkotott elkpzelseinket, kpzeteinket hordozzk. Mg a trgyaknak sincs nll, csakis ket jellemz lnyegk, nincs sajt ltezsk.

J N IU S 10.

A buddhasg olyan llapot, amely mentes


a megismerst gtl minden akadlytl s a zavar rzelmi krlmnyektl. Az az llapot, amelyben az elme teljessggel kibontakozott.

J NIUS 11.

. A bntudat a nyugati kultrban a remnyvesztshez, a csggedshez ktdik, s a mltba irnyul. A valdi bntudat azonban a llek egszsges llapota, jvbe tekint, a remnyhez kapcsoldik, s cselekvsre, vltoztatsra ksztet bennnket.

J N IU S 12.

H o g y jl rtsnk egy knyvet, olvassakor vegynk figyelembe nhny fontos krlmnyt. A legfontosabb a szveg keletkezsnek ideje. Aztn a helyzet, amelyben a szveg vagy a tants, amelyet kzvett, keletkezett. Vgl a trsadalom egsze s az a kisebb kzssg is fontos, amely keletkezsekor krlvette.

186

J NIUS 13.

B r k i joggal krdezheti, hogy ha ezen a vilgon minden illzi, mi rtelme van megszabadulni a szintn csak illuzrikus szenvedstl. Radsul egy olyan ellenszer segtsgvel, amely maga is illzi. A vlasz, hogy az illuzrikus szenveds olyan okok sfelttelek kvetkezmnye, amelyek maguk is illuzrikusak. Mg a fjdalom is illuzrikus,mgis szenvednk tle, egyltaln nem vgyunk r. Ugyanez a helyzet a boldogsggal. Ez is csak illzi, de ez mgis kvnatos. Amikor azonban nem kvnatos illzival van dolgunk, arra hasznljuk az illuzrikus ellenszereket, hogy megszabadtsanak bennnket tle. Pldul az illuzrikus fjdalomtl. Ez ppen gy trtnik, mint ahogy a bvsz hasznlja az egyik illzit arra, hogy elfedjen, semlegestsen vele egy msikat.

J N IU S 14.

M i a trekvs? Az rtelmes tevkenysgbl szrmaz rmteli ksztets. Ahhoz, hogy a vilgon mindent, ami j, ezzel az rmmel tegynk, el kell hrtanunk az tjbl minden akadlyt, elssorban a lustasgot. Mert aki lusta, az inkbb a semmittevsben, az alvsban leli rmt, s nem trdik a ltforgataggal mint a szenvedsek lakhelyvel.

188

J NIUS 15.

A z gynevezett klnozs, gyors s pontos reproduklsa az letnek, magba foglalja azt a dntsnket, hogy ltala vget kvnunk vetni evolcis lehetsgeinknek. Kinyilvntjuk, hogy tkletess vltunk, s itt megllunk. Msfell, ha ily mdon elrjk a halhatatlansgot, vagyis megszntetjk a hallt, meg kell szntetnnk a szletst is. Ha nem tesszk, a fld nem lesz kpes eltartani az egyre szaporod npessget.

J N IU S 16.

an valami, amihez nem frhet ktsg. Ahhoz a tnyhez, hogy aminsg lehetsge bennnk rejlik. Ezt nevzzkjrarfznnak. Mindent tagadhatsz, kivve, hogy jobb vlhatsz, ha akarsz. Tndj csak ezen btran!

190

J NIUS 17.

jl tudjk, hogy mit l t a msik, mire kszl. Az emberi lny ennl sokkal bonyolultabb. Egy bizonyos hatrig kvethet, m gyakran megtveszt a viselkedse. Van, aki kezdetben igen j sznben tnik fel, aztn kiderl rla, hogy utlatos. De megtrtnik az is, hogy valaki eleinte szrny ellenszenves, ksbb viszont j szvnek, megbzhatnak bizonyul.

191

J N IU S 18.

r bennnket, vagy valaki ppen csak fenyeget minket, azonnal harag tmad bennnk. A harag vdelmezknt, segtknt jelenik meg, btort minket, hogy elgttelt vegynk, vissza meijnk tni. Ezzel szemben, amikor elrzkenylnk, vonzds, st ragaszkods tmad bennnk. A ragaszkods a legjobb, leghsgesebb bart szerepben ajnlkozik. Mint lelknk elvlaszthatatlan, veleszletett rsznek megnyilvnulst ltalban hlsan fogadjuk, nem gyanakszunk r. Mivel mindkt helyzetben barti, segtksz trsak jelentkezst ltjuk, hisznk nekik. De valjban mindketten, a harag s a ragaszkods is, egyformn becsapnak bennnket.

192

JNIUS 19.

hit elzi a ktsget, megsznteti bennnk a bizonytalansgot. Megszabadt minket a szenvedstl, a nyugalom s a boldogsg vrosba vezet. Tvol tartja a szellem hborgst, zavarait, tisztv teszi az elmt. A hit fken tartja a bszkesget, benne gykerezik a tisztelet. Belle szrmazik a legfbb szabadsg, szellemi utazsaink legfbb llomsai ltala knnyedn elrhetk. Olyan, mint a kinyjtott kz, mely sszegyjti szmodra az ernyeket.

J N IU S 20.

B u d d h a sohasem mondott olyat, hogy a hzpts gondjai szrmazhatnak a munka idejnek helytelen megvlasztsbl. Abbl, hogy nem megfelel idben, rossz napon ltunk munkhoz. Buddha mindig csak arrl beszlt, hogy a negatv kvetkezmnyeket negatv cselekedetek okozzk. A j pt szmra nincs idn s jvre. Nincs j nap vagy rossz nap.

194

J NIUS 21.

^ e m jellemz sajtja az emberi lnynek, hogy kedvetlenl elhagyja magt. Az ember nem madr, vagy valamilyen ms llat, hogy tehetetlenl keseregjen, gubbadjon. Hasznlja az eszt s dolgozzon kemnyen.

J N IU S 22.

A z egyttrzs egyik megnyilvnulsa msok jogainak s szndkainak tiszteletben tartsa. Ez az egyttls alapja. Az egyttls, a bkessg szelleme pedig az egyttrzsen alapszik, s ott munkl mindannyiunkban, akr tudunk rla, akr nem. Az emberi termszet lnyege, a jindulat, a szvlyessg, ezrt tudjuk elviselni a sok erszakot, durvasgot, ami az letnket keserti. Vgl gyis visszatrnk alaptermszetnkhz, a szeretethez, mert ez az egyetlen helyes megolds. A szeretet vagy az egyttrzs teht nem vallsi elrsok, hanem a mindennapi let termszetes s nlklzhetetlen kzege.

196

J NIUS 23.

H a a szndkaid tisztk, szintk, vagyis nincs mit takargatnod, akkor nylt, egyenes viselkeds lesz a vlasz a kzeledsedre. Ez a valdi, a megfelel csatorna az emberek kztti rintkezsben, nem a sok fecsegs.

J N IU S 24.

is szmos kvetkezetlensget, ellentmondst hordoz magban. Olykor ugyanazon a napon tbbflekppen gondolkodunk ugyanarrl a dologrl s alig gyzzk megmagyarzni az ellentmondsokat. Mg a fejnk is belefjdul nha. Teljesen nyilvnval, hogy kt vagy tbb ember kztt mg nehezebb sszhangot teremteni, mg tbb az ellentt, a klnbzsg. ppen ezrt szlk s gyerekek, testvrek kztt is elkerlhetetlenek az tkzsek, nzeteltrsek. F el lehet-e ezeket oldani? Tehetnk-e valamit ennek rdekben? Ha szintn hisszk, hogy van bennnk hajlandsg az egyezsgre, az egyetrtsre, akkor biztos, hogy kpesek lesznk megoldani ezeket a konfliktushelyzeteket az letnkben.

198

J NIUS 25.

^N em helyes azt gondolni, hogy a szeretet, az egyttrzs s a megbocsts fogalma tisztn a vallsgyakorlatban ltezik. Ez szkltkr gondolkodst felttelez. s ami a legrosszabb, azt sugallja, hogy ezeket az erklcsi tartalmakat nem lehet vallsos hit nlkl gyakorolni.

J N IU S 26.

z id sohasem vr, szigoran halad tovbb. De nemcsak az id halad, vele egytt az letnk is telik, ugyanazon a plyn. Ha valamit elrontottunk, nem fordulhatunk vissza, hogy jra prblkozzunk vele. Az id nem ismeri a msodik esly fogalmt.

2 0 0

JNIUS 27.

E g y sznak vagy kifejezsnek nmagban ngy klnbz jelentse van. Ezeket a tantrban az rtelmezs ngy szintjnek megfelelen a megrts ngy klnbz mdjaknt emltj k. Az els a. bet szerinti jelents, a msodik az ltalnos jelents. A harmadik a rejtett, a negyedik pedig a sz vagy kifejezs vgs jelentse.

2 0 1

J N IU S 28.

sincs, hogy a nyugati pszichoterpia tapasztalatai hasznlhatk-e a buddhista meditci cljainak elrshez. Azt azonban jl tudom, hogy a lelki gyakorlatok minden fajtjhoz elengedhetetlenl szksges a meghittsg, az intimits kzege. Klnsen akkor, ha sajt ernkbl akarjuk lekzdeni lelki problminkat. Ha egyszer feltquk magunkat valaki eltt, az csak olyan lehet, akiben teljes mrtkben megbzunk, akit nagyon kzel rznk magunkhoz. nmagunk megnyitsa az egyik legfontosabb lps a lelki let rendezse fel.

202

J NIUS 29.

fld, egy bizonyos mrtkig, valban gy viselkedik, mintha anynk lenne. Brmit tesznk vele, elnzi neknk. m jabban olyan rendkvli puszttst vgznk a termszetben, hogy ezt mr nem hagyhatja sz nlkl. Arra int, hogy legynk vatosak. Nemcsak a tlnpeseds kvetkezmnyeire figyelmeztet, hanem ezer ms jelben is komoly veszlyt lt. Ugye, vilgos, mirl van sz? A termszetnek megvannak a maga termszetes hatrai.

J N IU S 30.

A nyugodt, csendes trs a tudatossg


kitntetett llapota. Szellemi s fizikai hajlkonysg ksri, ebben a tudatllapotban a test s az elme rendkvl szolglatksz, klnsen rugalmass s fogkonny vlik. Az leslts msfle tudatllapot. Szintn a tudatossg magas foka, s szintn szellemi s fizikai hajlkonysg ksri. Ebben az llapotban az elemz kpessgnk rendkvl fejlett. A nyugodt trs teht szv, elnyel kzeg, az leslts pedig aktv, elemz termszet.

204

Jlius

205

J LIU S 1

bke nem sokat r annak, akit ppen hsg vagy fagy gytr hallra. s azok lelkiismerett sem nyugtathatja meg, akik e knokat okoztk. Nem ad vigasztalst senkinek, aki elvesztette szeretteit, mondjuk egy rvz puszttsban, amelyet a szomszd orszg esztelen erdirtsa okozott. A bke az emberi jogok tiszteletben tartsa, az ellts megszervezse, az egyes ember s a nemzetek szabadsga utn kvetkezik. m a valdi bke nmagunkkal s krlttnk az egsz vilggal a lelki bkessg, a megnyugvs elrsvel valsthat meg.

J LIU S 2.

E l s z r segtsnk, utna krdezzk meg a baj okt. Indiban azt mondjk, ha egy mrgezett nylvessz eltall, elszr hzd ki, s utna krdezd, ki ltt rd, milyen mrget hasznlt, s gy tovbb. Els a kzvetlen veszly elhrtsa, utna kvetkezik a vizsglat, az oknyomozs. Hasonlkppen, amikor az emberi szenveds msfle jeleivel tallkozunk, mindenekeltt segtsnk a szenvedn, s csak utna firtassuk, ha egyltaln szksges, szrmazst, rokonsgt, elvi hovatartozst.

208

J LIU S 3.

K l n b z emberek klnbzkppen ltjk a vilgot. Ez egyenesen kvetkezik minden llny karmikus meghatrozottsgbl. Amikor pldul egy ember, egy isten s egy prta (hez szellem) - a hrom gynevezett rzlny = egy vzzel telt ednyt szemll, mind a hrom mst lt. A karmikus tnyezk hatsra az ember vizet lt az ednyben, az isten nektrt, a prta pedig vrt. Ugyanaz a dolog a karma sajtos erejnek hatsra mindegyikk szemben msnak tnik fel.

J LIU S 4.

/ \ k r etikai, akr politikai meggyzdsbl kvet valamilyen irnyt s clt az ember, mly erklcsi meggyzds kell, hogy vezesse. Hossz tvon csak gy hozhat hasznot a gyakorl politikus munkja, csak gy szolglhatja a trsadalmat. Teljesen abszurd elkpzels az, hogy a vallsos ember hzdjon vissza, mint egy remete, ne legyen semmi kze a politikhoz. Kptelen llts, hogy a vallsnak s az erklcsnek nincs helye a politikban.

210

J LIU S 5.

kls ellensgeinkkel mindig vltoz a viszonyunk. Ha a szembenllk tiszteletet tanstanak egyms irnt, ellensgbl akr bartokk is vlhatnak. A bels ellensgnk, helytelen gondolkodsunk, azonban rk ellenfl marad. A belle szrmaz rossz gondolatainkat sohasem tehetjk bartainkk, nem egyezhetnk ki velk. Ezek az ellensgeink a szvnkben fszkelnek s rk harcban llunk velk. Mindenron fell kell kerekednnk, hogy legalbb ellenrzsnk al vonjuk ket.

J LIU S 6.

IV Iinden j emberi kapcsolat a klcsnsen kinyilvntott egyttrzsen s szereteten alapszik. Erre pl a boldogsg.

J LIU S 7.

K -tfle n-rzs ltezik. Az egyik olyannyira ers, hogy teljesen megfeledkezik msok n-jrl, msok jogairl, mindenkinl fontosabbnak tartja magt. Ez helytelen szemllet, negatv gyakorlat. A msik fajta nrzs szintn ers, de egszen msknt nyilvnul meg. Sokkal inkbb azt sugallja, hogy meg tudok tenni valamit, kpes vagyok segteni, tudok szolglni. Ez az n- rzs pozitv.

213

J LIU S 8.

kls ellensg, ha kell, trendezi a sorait s ellentmadst indt. A bels ellensg erre nem kpes. Ha egyszer legyztk, tbb nem kell tartanunk tle.

214

JLIUS 9.

S z m o s olyan krlmny ltezik, amely igazsgtalann, becsvgyv s agresszvv teszi az embert. Minden s mindenki ebbe az irnyba lkds, terel minket, leggyakrabban valamilyen zleti rdekbl. Arrl akarnak meggyzni, hogy ha nem birtokolok valamely trgyat, az letem hamarosan sivrr, siralmass vlik. A vilgot gy mutatjk be neknk, mint versenyplyt, ahol az emberek kt csoportja alakul ki, a gyztesek s a vesztesek. A gyztesek brjk azt a trgyat, amit a kereskedk el akarnak adni neknk, a vesztesek szenvednek a hinytl. Mindez azonban nyilvnvalan hamis kpzet, kifejezetten hamis. Gyors, felletes vizsglata ez a felsznnek, amely azonban oly messzire tvolt minket nmagunk lnyegtl, hogy lehetetlenn vlik az nvizsglat, az nmagunkba merls s elmlkeds.

215

J LIU S 10.

mdia hatalma (akr kzvetlen, akr kzvetett) valdi hatalom, amely befolyssal van rnk. Megvltoztatja a viselkedsnket, az zlsnket s valsznleg a gondolkodsunkat is. Ahogy semmilyen nagy hatkonysg eszkzt, a mdit sem lehet vakon, krltekints nlkl alkalmazni. A hatalom, amellyel br, knnyen korltlann, irnythatatlann vlhat. A mdia felelssge gy aztn olyan nagy, hogy a vallsi, politikai felelssghez hasonlthat. Ennek a hatalomnak a birtokosai sajtos mdon jrulnak hozz az ket krlvev emberi kzssg kialaktshoz s fenntartshoz. Mindenekeltt az a dolguk, hogy ennek a kzssgnek a hasznra legyenek.

216

J LIU S 11.

mvszet. Amennyiben ezt elfogadjuk, megllapthatjuk, hogy mvszet maga az emberi let is. Persze, nem az let testi, fizikai megjelensre gondolok. Azzal nem sokat trdm, n csak meditlok, vagyis az elmmet kpzem klnbz gyakorlatokkal. Egybknt a kls megjelens, ahogy a termszet minden megnyilvnulsa-eredeti, rintetlen formjban - szintn mvszet.

217

J LIU S 12.

a olyasvalakire hagyatkozol, aki gyengbb kpessgekkel br, mint te, akkor visszafejldsz, elbutulsz mellette. Ha olyasvalakire hagyatkozol, akinek a tidhez hasonlk a kpessgei, akkor ott maradsz vele, ahol nlkle voltl. m ha olyasvalakire hagyatkozol, aki nlad jobb kpessgekkel br, akkor hamarosan szrnyalni fogsz vele.

218

J LIU S 13.

N h a azt gondolom: tellel knlni valakit, minden emberi kapcsolat legtisztbb kezdete lehet. Mint ahogy bizonyra az is volt: a kapcsolatok legmlyebb gykere, a legrgebbi idkben.

J LIU S 14.

H a a tantvnyok figyelmeztetik a gurut tvedseire, az igen hasznos segtsget jelent. Ha felhvjk a figyelmt a viselkedsben rejl ellentmondsokra, azzal segtik a gurut kikszblni ezeket, valamint korriglni s megelzni ms lehetsges hibit.

V.

220

J LIU S 15.

a valaki elr egy bizonyos szintet gondolkodsa s lelki habitusa kialaktsban s megszilrdtsban, annak szmra mr minden, ami trtnik vele letben, olyan, mintha az addigi tants gyakorlati alkalmazsa lenne. Minden esemnyt, minden lmnyt, minden tapasztalatot a tants rszeknt fogad, s mindezek a tanuls tovbbi folyamatba illeszkednek nla.

J LIU S 16.

/ \ m i k o r elszr tallkozol valamely problmval, ne ess zavarba, prblj meg szerny, visszafogott maradni. Viselkedj termszetesen s figyelj r, hogy kifel korrekt lgy. Termszetesen megprblhatnak ebben a helyzetben kihasznlni, s egyeseket az agresszivitsig btorthat az szintesged s a trgyilagossgod. De te csak vesd meg ersen a lbad. Am mindezt egyttrzssel kell tenned, s ha ellenvlemnyt kell kifejtened, vagy ersen vissza kell vgnod, azt is harag s rosszindulat nlkl tedd.

222

JLIUS 17.

klnfle dolgokhoz a ragaszkods klnbz vltozatai ktnek bennnket. Tmadhat bennnk ragaszkods a formhoz, a kls megjelenshez, a hanghoz, az illathoz, a tapints s ms rzkels ltal kivltott lmnyekhez. Ezek mindegyike kln-kln is elg ers ahhoz, hogy rengeteg baj szrmazzon belle. Termszetesen a legersebb ktdst a ragaszkodsnak az a fajtja jelenti, amely mind az t rzket uralja. Ez pedig a szexulis ragaszkods. Klnleges er rejlik benne, ennlfogva klnleges gondok, terhek s klnleges pusztts forrsa lehet.

223

J LIU S 18.

a emberi lnyegnk ellenre kvetnnk nz hajlamainkat, letnk risi lehetsgeit vesztennk el. Nem arra szlettnk, hogy nzsnkkel bajt keverjnk, viszlyt sztsunk az emberi kzssgekben.

JU LIU S 19.

a blcsessg s a m inden llnyre kiterjed egyttrzs. A vilgi letben m inl okosabb, m veltebb valaki, annl nagyobb tisztelet vezi.

Hasonlkppen kell rtkelnnk a szv tulajdonsgait is: minl inkbb egyttrz, jakarat s elzkeny valaki, annl jobban kell t tisztelnnk. Teht ha kpes vagy nzetlensgedet a legteljesebb mrtkben kifejlesztem, ms kpessgeidtl fggetlenl is, szinte tiszteletet s csodlatot rdemelsz.

225

J LIU S 20.

i, hogy az illzi az elme klnleges llapotra utal. Mindjrt keletkezsekor nyugtalansgot, zavart idz el az emberben. Mg tbb gondot okoz a trsadalomban, igen gyakran nemzetek, orszgok, llamok letben. Mr az emberi civilizci kezdetn is az illzik ltezse jelentette a bajok, a konfliktusok valdi okt. Az illzi knyszerti az embert sajt krnyezete felttlen elfogadsra, tpllja a szeretetet s a ragaszkodst irnta, s az illzi kelti bennnk a harag s a gyllet rzst, szembefordtva minket a msik oldallal, a tbbiekkel. gy osztja meg az ember sajt kzssgt. Az illzi okai mind az nmagunkhoz lncol ragaszkodsbl, az nszeretetbl erednek.

226

J LIU S 21

A mai vilgban senki sem vrhatja el senkitl, hogy tvllalja s megoldja a problmit. Minden egyes embernek feladata s felelssge, hogy a fldlakk egsz kzssgt j irnyba vezesse. Ez nmagban is elg nagy terhet jelent a mindennapi letben. A jkvnsgok nem elegendek az eredmnyekhez, aktvan kell dolgoznia mindenkinek.

227

J LIU S 22.

:, kpzett szakemberek. Igen szk terletre sszpontostanak, gy vlnak rendkvl j rtasakk s nagy tudsv. Kivl specialistk. A sajt terletkn kvl azonban semmit sem ltnak. Fogalmuk sincs munkjuk szlesebb kr hatsrl, a kvetkezmnyekrl. Ez is a cslts egyik fajtja. Amg csak a dolgukra figyelnek, addig az ncsals folyamatosan igazolst, altmasztst nyer. Eredmnyeik - az ket rabknt dolgoztatok szempontjbl - risinak mondhatk. A sajt igazsguk a sajt vilgukban ktsgbevonhatatlan. Valami egszen klnlegesen nagyot alkotnak. k a halads hsei.

228

J LIU S 23.

guru, a szellemi tant, felels a sajt hibirt, helytelen viselkedsrt. Az viszont mr a tantvny felelssge, ha hagyja magt flrevezetni. Mindketten hibsak teht, ha ezrt lesz eredmnytelen a munkjuk. A tantvny azrt hibs, mert tlsgosan kritiktlan, odaad, szfogad, vakon kveti a gurut, egy msik szemlyt. Ez mindig nagyon rtalmas, nveszlyes viselkeds. Msrszrl viszont a mester, a szellemi vezet, azrt okolhat a kzs kudarcrt, mert hinyzik belle az egyttmkdsi kszsg, a tisztessg, amely ilyen helyzetben megvn t attl, hogy krt okozzon msoknak.

J LIU S 24.

hogy maga a szertarts, a forma, megteremti szmunkra azt a szellemi kzeget, teret s atmoszfrt, amelyet valamely valls gyakorlstl vrunk, rosszul szmtunk. Ilyenkor a szertarts bemutatsnak folyamata igen ers hatst gyakorol rnk, olyannyira, hogy ez a hats, a klssg vlik meghatroz lmnynkk. Amikor a vallsgyakorlatbl hinyoznak a szellemi dimenzik, a szertarts res formalitss, kls dssz, valjban teljesen szksgtelenn vlik. Minden jelents elvsz belle, rutinbl vgezzk, mr nem ms, mint idtlts, unalomz jtk.

230

J LIU S 25.

M ^ in t gyakorl buddhista hiszem, hogy a liberlis jogi gondolkods, a szemlyisghez fzd jogok s a szemlyi szabadsg nagyonnagyon fontos dolgok. Csakhogy ez nem jelentheti azt, hogy brkinek joga lenne figyelmen kvl hagyni msok jogait s szabadsgt.

J LIU S 26.

.rVmikor mltatlan szavakkal illetnek, szidnak, srtegetnek minket, br eleinte trhetetlen fjdalmat rznk, megknnyebblnk, ha a harag igazi termszetre gondolunk. Aki megrtette a tantst, tudja hogy res szavak hullanak r. Akr a visszhang, olyan szemlytelenl s cltalanul hangzanak. Fogjuk fel gy, mintha egy lettelen trgyat szidalmaznnak, s akkor ezek a szavak a legcseklyebb nyugtalansgot sem kelthetik bennnk.

J LIU S 27.

m anapsg igen m egszaporodtak. Nm elyek kzlk, mint pldul a term szeti csapsok, elkerlhetetlennek ltszanak, ezekkel szem be kell nznnk, s tlnk telheten m eg kell kzdeni velk. m a legnagyobbakat m aga az em ber okozza m agnak, s fknt viselkedsi s gondolkodsi zavaraibl szm lznk. Ezek elkerlhetk lennnek. Ilyenek az ideolgiai, de m g a vallsi sszetkzsek is, am ikor em ber em ber ellen harcol, szem ell tvesztve valdi, rdemes cljait. Elfelejti, hogy a legklnbzbb vallsok, trsadalm i s politikai rendszerek csak eszkzk azoknak a cloknak az elrshez, am elyekben az tlagos igny em ber megtallja a boldogsgot. E zeket az eszkzket vallsokat, ideolgikat - sohasem szabad a clok fl helyezni. A z em ber a dolgok fltt ll, s ezt a viszonyt - a belle szrm az kvet kezm nyekkel egytt - m inden korban, m inden krlm nyek kztt fenn kell tartani.

233

J LIU S 28.

K .tsgtelen, hogy a szletsek krforgsnak nincs kezdete, s hogy a megszmllhatatlan szletsben az anyai szerep minden korban vltozatlan. A gyermek irnt tpllt anyai rzs a szeretet klasszikus pldja. Az utd biztonsga, vdelme s elltsa rdekben az anya mg az lett is ksz felldozni. Mindezrt a gyermeknek valamilyen mdon ki kell fejeznie hljt. Anyja irnt rzett szeretetnek s hljnak legmltbb kifejezdse, ha a gyermek ernyesen, erklcsi tisztasgban l.

234

J LIU S 29.

A . karmikus vilglts egyik alapgondolata, hogy az okok s kvetkezmnyek kztt pontosan meghatrozott sszefggs ltezik. Ki van zrva pldul, hogy negatv cselekedetekbl rm vagy boldogsg szrmazzon. rm s boldogsg csakis pozitv cselekedetek eredmnye lehet. Vagyis lehetsgnk van a pozitv cselekedeteket kzvetlenl az rm valdi okaiknt ltni, rmforrsknt csodlni.

J LIU S 30.

/ \ z t mondjk, hogy az lom folyamatai s a test durva s finom szintjei kztt szoros kapcsolat van. De azt is mondjk, hogy ltezik egy gynevezett klnleges lomllapot. Ebben az llapotban a testen bell egy ugyancsak klnleges lomtest keletkezik az elme s az leter aktivitsbl. Ez az lomtest kpes teljesen klnvlni a durva fizikai testtl, s eltvolodni, elutazni mshov. Az lomtest ltrehozsnak egyik mdja, hogy az lmot lomknt ismerjk fel. Aztn mr nyilvnvalv vlik az is, hogy az lom kplkeny, alakthat, s nmi erfesztssel ellenrzst gyakorolhatunk fltte.

236

JLIUS 31.

.A m i szellemi gyakorlataimat illeti, n naponta legalbb t s fl rt tltk imval, meditcival s tanulssal. Ezen fell, amikor csak a nap szabad perceiben tehetem, imdkozom, gy pldul tkezs kzben vagy utazsaim idejn. Az utbbit hrom f okbl teszem. Az els, hogy ezzel is kzelebb kerlk napi ktelessgem teljestshez. A msodik, hogy ily mdon nem hagyom haszontalanul mlni az idt. A harmadik pedig, hogy ezzel csillaptom a flelmemet! Komolyra fordtva a szt, nlam a vallsgyakorlat s a mindennapi let teljesen sszefondik, nem ltok kzttk hatrokat.

Augusztus

A U G U SZTU S 1.

A meditcis gyakorlat els szakasznak


clja, hogy lelki folyamatainkat ellenrizve csillaptsuk magunkban azokat az indulatokat, amelyek msok ellen irnyulnak. Ez az elmlyls defenzv szakasza. Ezutn az elme kpzse kvetkezik, ezt pedig az aktv szakasz kveti. Az aktivits msok megsegtst jelenti. A defenzv szakaszban szksgnk lehet a magnyra, az elklnlsre. De ha mr nbizalmat, ert rznk magunkban, vissza kell trnnk a kzssgbe. Ott ltunk el ugyanis klnfle szolglatokat, klnfle terleteken. Hogy szolglni tudjunk, az emberek kzelben kell maradnunk.

241

A U G U SZT U S 2.

A - tudati szintek finomsgt tekintve hrom fokozat llapthat meg. Az els a legkevsb finom, vagyis a durva szint, amely az bersg llapotnak felel meg. A msodik ennl finomabb szint az lomllapotot jelzi, a harmadik, a legfinomabb pedig az lomtalan alvs llapott. Hasonlkppen hrom szakaszra oszthat a ltezs folyamata. Ezek a szlets, a hall s a kett kztt az gynevezett kztes lt llapotai, szintjei. Ezek a szintek a tudati mkds szintjeinek felelnek meg, azokon alapulnak. A tudatllapotok vltozsnak imnti elvre s a tudati mkds folyamatossgra pl az a megllapts, hogy ltezik jraszlets s reinkarnci.

A U G U SZTU S 3.

A .h e ly e s letvezets legfbb elvei: az elme ellenrztt mkdse s az egyttrzs gyakorlsa. Amennyire csak kpesek vagyunk r, ezeket kell megvalstanunk letnkben. Ezutn mr trtnhet brmi, semmit nem kell bnnunk.

A U G U SZTU S 4.

K .tf le vgy ltezik. Az egyiknek pontosan meghatrozott clja van, ez j vgy, hasznos vgy. Hatrozottsgotjelent, dntseket kvetel. A buddhistk szerint az ember ennek a vgynak ksznheti, ha vgl elri a buddhasgot, a megvilgosodst. A msik fajta vgynak nincs sem indtka, sem valdi clja. Ez a vgy csupn a minden pillanatban akarok valamit szeszlye. Most ezt krem, most azt krem, de mr amazt is! Teljesen megalapozatlan kvetelsek sort jelenti. A vgynak ez a fajtja nagyon gyakran vezet tragdihoz.

244

A U G U SZT U S 5.

A . vegetarianizmus igen csodlatramlt elgondols. A buddhizmus azonban nem tiltja egyrtelmen a hsevst. Ami szigoran tilos, a hs megrendelse a mszrosnl. Mg gyan sem tapadhat ahhoz, hogy egy llatot a mi kvnsgunkra, a mi tudtunkkal ltek le.

245

A U G U SZTU S 6.

.rYmikor a buddhista tants elveivel ismerkednk, igen fontos, hogy korrekt befogadk legynk. Nem helyes azzal a szndkkal hallgatni a tantst, hogy ebbl majd hasznunk, elnynk szrmazik. A j hrnk nvelse sem lehet cl. De arra sem szabad gondolnunk, hogy jobb, magasabb jraszlets jr majd rte, vagy msfle jutalom a kvetkez letnkben. s nem szabad csak a magunk szabadulst kvnni a ltforgatagbl, vagyis szamszrbl. Az ilyen gondolatokat el kell znnk magunktl. Hallgassuk a tantst azzal a szndkkal, hogy tudsunkat erstjk, gyaraptjuk vele -m inden llny javt szolglva.

246

A U G U SZTU S 7.

tibeti nyelvben az lds sz tvltozst jelent valamilyen fensg, magasztossg vagy er segtsgvel. Egyszeren szlva az lds olyan lmnynek, tapasztalatnak az eredmnye, amely jobb teszi az elmt, szellemi emelkedst idz el.

247

A U G U SZTU S 8.

szenveds rtelme az, hogy kzben megismerhetv vlik a szenveds. Okait s jellemzit tekintve igen sokfle szenveds ltezik. Tpusait hrom csoportba osztjuk. Az elsbe a szenveds szenvedseit soroljuk, ide tartoznak a fjdalomrzethez hasonlthat szenvedsek. A msodik csoportba a vltozs szenvedseinek megnyilvnulsait soroljuk. Ide a vltozs, a mlandsg, az elmls okozta tnetek tartoznak. Ezeknek egyik enyhe vltozata pldul a kellemessg, a knyelem megsznsbl szrmaz szenveds. A szenvedsek harmadik fajtja a mindenre kiterjed szenveds rzse, mely ltalnos llapotot jelez. Ez az llapot a forrsa, az eredje a szenvedsek elz vltozatainak is. Az ilyen mindent that szenveds egyrszt karmikus kvetkezmny, msrszt az elme zavart llapotbl kvetkezik.

248

A U G U SZTU S 9.

aszerint klnbztethetk meg egymstl, hogy mikppen alkalmazzk a tants ngy alapelvt mint a ngy gynevezett pecstet. Ezek a kvetkezk. Az els: minden jelensg tbb sszetevbl ll, egyttesk vltoz s termszetk tnkeny. A msodik: a dolgok s a trtnsek nem tisztk, nem egyrtelmek, nincsenek homogn tulajdonsgaik. Ltezsk szenvedsek forrsa. A harmadik: minden jelensg res, a jelensgeknek nincs nazonossguk. A negyedik pedig: a valdi bkessg a nirvna.

249

A U G U SZTU S 10.

A z elme igazi gyakorlit nem rintik kls trtnsek, s nem hatnak rjuk sajt rzelmeik sem. nmaguk s msok valdi rdekeit szolgljk s vdik. Fggetlenek s flelem nlkliek, kpesek valdi j viszonyt teremteni nmagukkal. Idelis kapcsolatra trekednek msokkal is. Ennek megfelelen bksek, bartsgosak az emberekkel, ha megszltjk ket, hasznos tancsokkal szolglnak. Brmerre jrnak, egyszerek, szernyek, kerlik a hangos, utastgat viselkedst. Nem srtik msok rzseit, s nem keltenek ers rzseket msokban.

A U G U SZTU S 11

V a jo n mennyire rlhetnk annak, ha rosszul mennek a dolgai valakinek, akit nem kedvelnk? Van-e hatra a krrmnek? Valjban nem rdemes ms krnak rlni, hiszen ettl nem lesz rosszabb neki. De ha rosszabb lenne is, a mi sorsunk a krrmtl nem fordul jobbra. Szomor dolog s rossz jel, ha szksgt rezzk a krrmnek.

A U G U SZTU S 12.

A z oktats az egsz vilgon vlsgban van. Lehetetlen az oktatsi rendszereket talaktani, vltoztatni rajtuk. s a vlsg tterjed a gazdasgra s a politikai letre is. Mintha minden meneklne a gondoskodsunk, a trdsnk ell. s gy persze az ellenrzs all is.

A U G U SZTU S 13.

U g y tnik nekem, hogy az isten lomba merlt valahol. Persze, csak trflok, a teremt isten nem dologtalan, nem szundikl. De ha mgis igaz lenne, hogy alszik, akkor fl kell bresztennk. m nem abbl szrmaznak a fldi gondok, hogy az isten nem teszi a dolgt. A mi mulasztsainkrt, vtkeinkrt nem tehetjk felelss t. Sem a sorsot, sem a karmt, amely okok s kvetkezmnyek lncolatnak szigor trvnye, a mi tetteinkbl szrmaz eredmny. Az istent vdolni magunk helyett, gyva viselkeds.

A U G U SZTU S 14.

i, hogy a hallbntets az igazsgszolgltats slyos tvedse. Eldm, a 13. dalai lma meg is szntette Tibetben. Hihetetlen, hogy olyan hatalmas orszgok, mint Kna s India, mg ma is ragaszkodnak hozz. Az igazsgossg nevben mg mindig embereket lnek Mahatma Gandhi orszgban. Azon a fldn, ahol Buddha tantott. A hallbntets igazi erszak, barbr s haszontalan erszak. Radsul veszlyes is, mert tovbbi erszakos cselekedetekhez vezet. Az erszak erszakot szl. A legslyosabb bntets az letre tls lenne. Kegyetlensg nlkl.

254

A U G U SZTU S 15.

katonai er, a fegyverek, bizonyos krlmnyek kztt s bizonyos idben, relatv bkt teremthetnek. m hossz tvon lehetetlen katonai szembenllssal, gyanakvssal s gyllettel fenntartani a bkt. A vilgbke csakis a llek bkjn, klcsns bizalmon s tiszteleten alapulhat.

r
A

A U G U SZT U S 16.

z jraszletsek sorban idrl idre elfordul a Oldatos reinkarnci jelensge. A ltforgatag, vagyis a szamszra minden ltezs felttele, kzege. Lehetetlen meneklni belle, hacsak nem a nirvnba. Knyrtelen trvnye elrja a visszatrst a ltezs valamilyen formjban s szintjn. Az jabb ltezs rosszabb is lehet, mint brmelyik korbbi, amelyben rsznk volt. Az jraszletseknek a krforgsban teht ktelez rszt vennnk. Egszen ms dolog a tudatos reinkarnci, amely a szabad vlaszts lehetsgt jelenti. Arrl a ritka jelensgrl van sz, hogy bizonyos erre rdemes szemlyek hatalommal brnak sorsuk felett, kpesek tudatosan irnytani jraszletsket a jvben.

256

A U G U SZTU S 17.

z elkvetett bn - nmely felfogs szerint megvlthat. A buddhizmus azonban nem ismeri a megvlts fogalmt. A megtisztulsnak minden negatv dologtl - a buddhasg, a megvilgosods az tja. Az ember csak rsze a cselekedetnek, amelyet bnsnek tlnk. A bn egyik alkoteleme. Ezrt nem is vllalhat teljes mrtkben felelssget rte. De ugyanezrt nem is menthet fl alla, nem kerlheti el a belle szrmaz kvetkezmnyeket. Persze, az esetek tbbsgben megbnst kell tanstania, viselnie kell a felelssget. s soha nem szabad elkvetnie mg egyszer ugyanazt a bnt vagy hibt.

257

A U G U SZTU S 18.

Ig e n nagy szerencstlensg, ha a tanulsban, az elme tkletestsben elrt eredmnyeink a bszkesg rzst vltjk ki bellnk. Ez ppen negatv eredmnyre, vagyis eredmnytelensgre utal. Ha bszke, ggs emberrel tallkozunk, ne is csodlkozzunk, ha fogalma sincs a tantsrl s gyakorlatrl. Ha lenne, nyomt se ltnnk ilyesminek a viselkedsben. Ennek ellenre, sajnos, elfordul, hogy a tants kvetiben vgy, bszkesg s hasonl durva rzsek tmadnak. Ez bizony nagy szgyen.

258

A U G U SZTU S 19.

------

tants gyakorlinak azrt rdemes rbzniuk magukat egy szellemi vezetre, mert ha olyan cselekedet szndka fogalmazdik meg bennk, amelynek kvetkezmnyeknt a kvetkez letkben alsbb ltformban szletnnek jra, a szellemi vezet eltrtheti ket ettl a szndktl. Ebben az esetben az eredmny, a szndkbl ered negatv kvetkezmny csak kisebb szenveds lesz, az is jelenlegi letkben, st lehet, hogy azt is csak lmukban lik meg. Ily mdon a szellemi vezet kpes elhrtani a negatv cselekedetekbl szrmaz rtalmas kvetkezmnyeket.

259

A U G U SZTU S 20.

emberek millii hztak risi hasznot a klnbz vallsokbl. Igen szerencstlen dolog, hogy klnfle egyhzi mltsgok viszlyt sztottak, megosztottk az embereket, megzavartk a szellem munkjt. Ha tanulmnyozzuk a klnbz vallsok tantsait, szrevesszk, hogy mindegyiknek apozitv emberi tulajdonsgok fejlesztse, az ernyes ember nevelse az alapvet clja. Azt hiszem, ez elg ok arra, hogy tiszteletet rezznk minden valls irnt.

260

AU G U SZTU S 21

A z elme gyakorlst gyermeki odaadssal kell vgeznnk. A ksztets legyen hasonl a gyermek motivcijhoz, amely a jtkhoz vagy a sporthoz vezeti, maga a gyakorlat pedig olyan legyen, mint ahogy merl el teljesen a tevkenysgben. A jtkba feledkezett gyermek olyan gynyrsget rez, amellyel nem tud betelni, mindig tbbet s tbbet akar belle. Neknk is ezt kellene reznnk szellemi gyakorlataink kzben.

A U G U SZT U S 22.

rzst ismernk, amely akkor is meggytr minket, ha bennnk keletkezik, s akkor is, ha msban. Ilyen az nteltsg, a fltkenysg, az arrogancia, ilyenek a klnfle kielgletlen vgyak, de ilyen gytr rzs tmad bennnk az rzelmi s szellemi let korltainak megtapasztalsakor is. Azonban minden hasonl rzs kzl a harag s a gyllet a legrtalmasabb. Kt okbl. Az egyik az, hogy a harag s a gyllet lekzdhetetlen akadlyt jelent az nzetlensg s a jakarat kifejlesztsnek tjn, a msik pedig, hogy a mr kifejlesztett ernyeket s a llek megszerzett nyugalmt is kpesek lerombolni. Vagyis legfontosabb rtkeink eshetnek ldozatukul.

262

AU G U SZTU S 23.

S zellem i s rzelmi letnkjellemzi megmutatkozhatnak klssgekben is. ppgy, ahogy valamilyen ruht hord az ember, s abbl kvetkeztetni lehet a szemlyisgre, gy lehet kvetkeztetni valakinek a lelki habitusra abbl, hogy a hzban pldul egy kis szently, oltr, vagy szentkp ll, szent szvegeket idz vagy vallsi nekeket hallunk tle. De hogy valaki ilyen klssgek kztt l, ldozatot mutat be otthonban, imt mond s nekel, ez mind msodlagos a valdi lelki let szempontjbl. Mindezt az is megteheti, aki nmagban kzben ers negatv indulatokat tpll. Pozitv rzelmi s szellemi jellemzink, igazi bels kvalitsaink, ernyeink, egy pillanatig sem frnek ssze, nem ltezhetnek egytt beteg rzelmi tartalmakkal, az elme, a szellem negatv llapotval.

263

A U G U SZTU S 24.

szexulis vonzdson alapul nemek kztti kapcsolatoknak n kt klnbz csoportjt ltom. Az egyik tisztn szexulis kapcsolat, amelyet a szexulis vgy motivl, sztnzje a pillanatnyi kielglst gr azonnali rm. Ez nem igazn megbzhat, tarts kapcsolat, mert a rsztvevk nem mint emberek kerlnek kapcsolatba egymssal, hanem sokkal inkbb, mint trgyak. A szexulis kapcsolatok msik csoportjban a vonzds nem elssorban fizikai termszet. Inkbb a msik ember rtkeinek felismersn s tiszteletn alapul, a msikban felfedezett szpsg, kedvessg, finomsg megbecslse fejezdik ki benne. Az ilyenfajta kapcsolatok szerepli tisztelettel s mltsggal kzeltenek egymshoz.

264

A U G U SZT U S 25.

a valaki jl kpzett, rangos s vagyonos, akkor igen fontos, hogy folyamatosan ellenrzse alatt tartsa s fkezze t valamilyen bels er. Ez azrt szksges, hogy ne ringassa el a knyelmes let, megrizze ltsmdjt s tudst a szamszrban, vagyis a ltforgatagban val ltezs tkletlensgrl. Az a helyes, ha minden krlmnyek kztt hasznljuk ezt a tudsunkat, amely segti haladsunkat a megvilgosods fel vezet ton, s segti munklkodsunkat a tbbi rz lny javra. Mindenkor szksges teht egyenslyt tartani az letvezetsnkben, ms szval, mindenfajta szlssget s tlzst kerlni kell. A figyelmes egyenslyozs kzben pedig mg haladni is kell az ton.

265

A U G U SZTU S 26.

N e m minden munka vgezhet rmmel. Hromfle erfesztst ismerek, amelyek rm forrsai is egyben. Az els az elme nvdelmi rendszernek, pajzsnak kialaktsa. A msodik az ernyek gyaraptsrt tett erfeszts, a harmadik pedig a trsakrt vgzett munka erfesztse. Ezeknek az erknek a kifejtst fleg a lustasg klnbz szint megmutatkozsai akadlyozzk. Elsknt a halogats lustasga, aztn a hanyagsgbl, rendetlensgbl szrmaz lustasg, majd az nbecsls s nbizalom hinybl ered lustasg.

266

A U G U SZTU S 27.

z elme ber llapotban trtn gyakorlsn kvl, igen hasznos az alvs idejn trtn gyakorls. Ha kpesek vagyunk a tudati mkdst az alvs riban is valamilyen hasznos cl rdekbe lltani, azzal ltalnos szellemi ernltnk nvekszik. Ha ez nem sikerl, bizony tbb rnyi idt vesztnk naponta. Elrhet pldul, hogy mindjrt az elalvs perceiben valamilyen pozitv tudatllapotot teremtsnk magunkban akr az egyttrzs lmnynek, akr a mlkonysg vagy ressg kpzetnek idzsvel, s ebbe a tudatllapotba kerlve, az ernyeket szinte sznet nlkl gyakorl medittorokk vlhatunk.

267

A U G U SZT U S 28.

IV lindcn fldlak teremtmny - legyen az emberi lny vagy llat - a maga sajtos mdjn hozzjrul ahhoz, hogy a vilg, amelyben lnk, szp s lakhat legyen. Kln-kln s csoportokban is szorgalmasan dolgozunk letnk knyelmrt s biztonsgrt. Az tel, a ruha s minden egyb, amire szksgnk van, nem hull az gbl. Rengeteg munkt rejtenek magukban a megalkotott trgyak. Egymsrt dolgozunk s ez hlra ktelez bennnket egyms irnt. Az egyttrzs s a szeret jakarat, kzs eredmnyeink s boldogsgunk jelei.

268

A U G U SZTU S 29.

O sszessgben sok mindent igen hatkonynak tallok a nyugati vilg trsadalmaiban. Klnsen nagyra becslm a nyugati ember kreatv s alkot munkjt, tudsszomjt. Msrszrl viszont a nyugati letmd szmos jellemzje aggodalmat kelt bennem. Az emberek hajlamosak mindent konkrtan s hatrozottan megtlni, valami vagy fehr vagy fekete, vagy ilyen vagy olyan, vagy kell vagy nem kell, s gy tovbb. Vagy-vagy... Ez a fajta gondolkods mellzi a klcsns fggsg s a viszonylagossg tnyt, mely a dolgok kztt fnnll. A kt szls, a fekete s a fehr kztt nem ltjk a szrke rnyalatait. Elvesztettk ltsuk lessgt. s mg egy klns dolog a nyugati vilgban. Szoros testvn kzelsgben l emberek millii kptelenek egymssal nylt, szinte kapcsolatot teremteni. Valdi rzseiket s gondolataikat csupn macskikkal s kutyikkal osztjk meg.

269

A U G U SZTU S 30.

^ N em elg krni az ldst valakire vagy valamire. Az ldst kvnni kell, mlyen s szintn. s tenni is kell rte. Ne vrja az ldst az, aki azt hiszi, hogy minden erfeszts nlkl hullik r. Kptelensg, hogy brkinek is gy legyen rsze benne.

270

A U G U SZTU S 31.

A . j orvos kln gygymdot alkalmaz minden betegnl. Mindenkit gy kezel s mindenkinek azt az orvossgot adja, ami ppen az betegsgt gygytja leghatkonyabban. A gygymd s a kezelshez szksges anyagok s eszkzk igen vltozatosak voltak a mltban, aszerint, hogy milyen orszgban, milyen korban, milyen krlmnyek kztt s mit kellett gygytani. s igen vltozatosak ma is, a helyi krlmnyekbl kvetkezen. Mgis, ezek az egymstl nagyon is klnbz gygymdok s gygyszerek hasonlak, megegyeznek abban, hogy mindegyik a betegsgtl akarja megszabadtani a szenved pcienst. ppen gy van ezzel minden valls minden tantja. s a legklnbzbb vallsok mdszerei is szndkukat tekintve - azonosak. Mindegyik az let nyomorsgaitl, szenvedseitl s ezek okaitl igyekszik megszabadtani az embert, s igyekszik utat mutatni a boldogsghoz, a boldogsg forrsaihoz.

271

Szeptember

SZEPTEM BER 1.

lta l n o s jelensg, hogy azok az emberek, akik kis faluban, vagy valahol a nagyvrosoktl tvol lnek, vonzbb, mozgalmasabb letre vgynak egy nagyobb vrosban, vagy nagyobb orszgban. Azok pedig, akik nagy vrosokban lnek, gyakran szeretnnek csendes, vidki helyen lakni. A vgyak klnbzek, s lnyegk a vltozs. A szenveds a vgyak vltozsbl ered. A szenveds valjban: vltozsok szenvedse.

SZEPTEM BER 2.

V a jo n mi az let clja? Ez a legkomolyabb krds, amelyet az ember feltehet magnak. Radsul letnk minden pillanatnak nagy krdse. Nem tudom, hogy tudatosan, vlaszra vrva tesszk-e fel. Azt azonban tudom, hogy minden emberi lny szletse pillanattl boldogsgra vgyik, nem pedig szenvedsre. Ezen semmifle krlmny s adottsg nem vltoztat, sem az anyagiak, sem az ideolgiai vagy szellemi krnyezet, sznvonal. Brhol, brkik legynk is, emberi lnyegnkbl kvetkezik, hogy megelgedsre, nyugalomra vgyunk. Ezrt olyan fontos feltrni a titkot, mi adhatja meg szmunkra mindezt, mint a boldogsg fels fokt.

276

SZEPTEM BER 3.

hall pillanatban szablyszer folyamat megy vgbe. Elvlik egymstl a test s a tudat finom szintje. Aki egy bizonyos meditcis mdszert vagy jgagyakorlatot ismer, sajt maga is el tudja klnteni a kettt. A meditciban ellenrizhet a vrkerings, a lgzs s minden egyb fizikai funkci. Ha valaki jrtassgot szerez ennek a mdszernek a gyakorlsban, brmikor elvlaszthatja a tudatt a testtl. Tulajdonkppen gyakorolhat a a hallt.

SZEPTEM BER 4.

hzassg, az utdnemzs, a gyereknevels nem lehet csupn rlt szerelem kvetkezmnye. Miutn egy n s egy frfi mr jl ismeri egyms lelki s fizikai tulajdonsgait, mg klcsns bizalmat, tiszteletet s felelssget is kell reznik egyms irnt. Erre plhet a hzassg. Csak gy lehet biztonsgos a kapcsolatuk, s csak ezek utn gondolhatnak utdok ltrehozsra. Emberi letet ltrehozni csakis ilyen felttelek mellett szabad.

278

SZEPTEM BER 5.

A hrom ernytelensg, amelyrt a test felels:


a gyilkossg, a lops s a hzassgtrs. A ngy ernytelensg, amelyet szban kvetnk el: a hazugsg, a viszlykelts, a durva beszd s az rtelmetlen beszd. A hrom ernytelensg, amelyrt a llek felels: a telhetetlensg, az rt szndk s a hibs ltsmd.

279

SZEPTEM BER 6.

nyugati vilgban a kolostorok falain bell taln mg ltezik nyugalom, szabadsg. De kvl, klnsen a vrosokban, az emberek lete ram pontossggal, meglls nlkl mlik, radsul ijeszt sebessggel. A vrosi kzssgekben minden egyes ember lete minden szempontbl olyannyira kiszmtott, iparilag megtervezett, mint egy alkatrsz, amelynek hibtlanul kell illeszkednie az egsz gpezet mkdsbe. Ebben az rtelemben az ember nem ura a sajt letnek. Semmilyen kontrollal nem br fltte. Tllknt l, naprl napra az elrt, rszabott sebessggel kvetve a kzs letvezetsi mintt.

280

SZEPTEM BER 7.

A .h o g y estnknt kiszmolod, hogy sikeres volt-e aznap az zleti leted, pp gy kellene mrleget vonnod, milyen lelki letet ltl. Vizsgld meg naponta, pozitv volt-e, vagy negatv.

SZEPTEM BER 8.

az emberek dhbe gurulnak, azonnal odavsz minden rmk, boldogsguk. Mg ha klnben kellemes a klsejk, st szpek, s rendes krlmnyek kztt bks, nyugodt termszetek, arcuk akkor is mindjrt eltorzul a dhtl, rondk lesznek. A harag megsznteti aj fizikai kzrzetket, megzavarja a nyugalmukat. Tnkreteszi az tvgyukat, megregti vonsaikat. Az elgedettsg, a bke, az des lmok messzirl elkerlik ket. s tbb nem lesznek kpesek becslni azokat, akik addig ajavukat szolgltk, akik rdemesek a bizalmukra s akiknek hlval tartoznak.

282

SZEPTEM BER 9.

IN Iem csak a memria, a tudatos emlkezs kpes felidzni, mondjuk, az ifjsgunk lmnyeit. Ltezik egy rejtett, tudattalan emlkezs is, amelyet sajtos krlmnyek hoznak mkdsbe. Ez a fajta emlkezs aztn hat a tudatos folyamatokra is. A tudattalan emlkezs a kzeli vagy a tvoli mlt erteljes lmnyeit idzi, oly mdon, hogy ekzben nem is felttlenl konkrtak azok az lmnyek, amelyeket idznk, vagyis valjban nem is emlkeznk rjuk. Mgis elevenn vlnak, dolgoznak bennnk - gymond tudattalanul. Nehz ezt a folyamatot mssal magyarzni, mint a finom tudatossg szintjnek ltezsvel, vagyis a mlt nyomaita konkrt emlkek m ellett- ilyen klns formban is rzi az elmnk.

283

SZEPTEM BER 10.

npessg nvekedse a fldn szoros kapcsolatban ll a szegnysg terjedsvel. A szegnysg viszont kifosztja, tnkreteszi a fldet. Amikor egsz emberi kzssgek pusztulnak hen, akkor az hezknek nincs gondjuk a termszeti krnyezet megvsra. Tpllkul szolgl nekik az llatok hsa s a nvnyzet, s nem trdnek a pusztts kvetkezmnyeivel. A kivgott fk helyn szraz pusztasgot hagynak, az letben maradson kvl nem ltezik szmukra ms cl. gy aztn a kvetkez harminc vben az gynevezett krnyezeti problmk, amelyekkel az emberisgnek szembe kell nznie, a szegnysg kvetkeztben vlnak egyre slyosabb.

284

SZEPTEM BER 11.

M i v e l az egyttrzs termszetes mdon ltezik bennnk, csak fel kell bresztennk magunkban, s hagyni kell, hogy megnyilvnuljon. Pldul egy rtatlan emberrel szemben elkvetett erszakos cselekedet mindannyiunkat felhbort, megbotrnkoztat. Ez mris segthet felfedezni magunkban az egyttrzs csrjt. A maga igen erszakos filmjeleneteivel a televzi is alkalmas lehet erre, s rks kszenltben is tart bennnket. Flelmnk az erszaktl s az egyttrzs az ldozatok irnt egyidejleg jelenik meg bennnk. Nagyon veszlyes azonban megszokni az erszakot, kzmbssget rezni irnta. pp olyan veszlyes, mint a kzmbssg tbbi formi. Ezrt kzponti krdse a buddhista tantsnak, hogy hogyan rhet el a vilghoz val szoros ktdsnk, a ragaszkods megszntetse anlkl, hogy kzmbss vlnnk.

285

SZEPTEM BER 12.

tibeti llek a tibeti trttelem kzdelmes, hossz tjn formldott. Lassan-lassan azonban elfelejtdik az t, a llek megnyugszik, nem vltozik tovbb. A fldhz, az otthonhoz ktdik, s ez a ktelk megbonthatatlannak, biztonsgosnak ltszik. Aztn valami vratlan dolog trtnik, ami ktsgess teszi ezt a ktdst. Dbbenten fedezed fel az er rombol hatst, a cinikus brutalitst, a sajt gyengesgedet. Vgl elhagyod a hazdat, nem ltod tbb, csak a tvolbl. Feldljk, kifosztjk, mgis rbredsz, hogy ltezik, nem tnt el a fld sznrl. El benned s te mindig tibetinek rzed magad. Ekkor kezdesz el azon tprengeni, mit is jelent tibetinek lenni.

286

SZEPTEM BER 13.

F l n k meghalni, mert nem tudjuk, melyik pillanatban lep meg bennnket a hall. Nem tudjuk sem az rjt, sem a napjt. s flnk attl is, ami a hall utn vr rnk. Flnk, hogy egy ismeretlen s kellemetlen helyen talljuk magunkat hirtelen, telve szorongssal, aggodalommal. Haji akarunk meghalni, meg kell tanulnunkjl lni. A hall lmnye rendkvl fontos, mert az a tudatllapot, amelyben a hall r bennnket, eldntheti kvetkez jraszletsnk szintjt, minsgt. Mg a hall pillanatban is klnleges szellemi erfesztsre vagyunk kpesek. A test fizikai llapotnak tarts megrzse is elrhet ltala.

SZEPTEM BER 14.

/ \ h o g y a rozsda, mely magbl a vasbl szrmazik, semmiv emszti a vasat, gy sznteti meg nmaga lehetsgeit megfontolatlan cselekedeteivel az ember. A karma trvnynek kvetkeztben a ltezs negatv llapotba is kerlhetnk.

288

SZEPTEM BER 15.

tanulni vgyknak igen krltekintknek, figyelmeseknek kell lennik. Ne fogadjanak el tanruknak vagy gurujuknak addig senkit, mg meg nem gyzdnek emberi feddhetetlensgkrl, tisztessgkrl. Ez nagyon fontos. De mg a foglalkozsok megkezdse utn is, ha valami rdekeiket srt dolog trtnik, joguk van azonnal elutastani, elbocstani a tanrukat. A dikoknak tudniuk kell, hogy sohasem k rontjk el a tanrokat.

A.

SZEPTEM BER 16.

blcsessgnek, vagyis a dolgok megrtsnek hrom fokozatt ismerjk. Az els fokozat, mskppen a megrts els szakasza, a hallsbl, vagy tanulsbl szrmaz ismeretek megrtse. Ez a kezd szakasz teht, amikor hallunk vagy olvasunk valamirl, s azt felfogjuk, megrtjk. A msodik szakasz az, amikor a tanuls utn folyamatosan gondolkodunk mindazon, amit megtanultunk. Ily mdon jrtassgra tesznk szert a tmban, s ezltal tisztbban, vilgosabban rtjk. Ebben a szakaszban mr megjelennek bennnk bizonyos lmnyek s rzsek, amelyek a trgyhoz ktdnek. A harmadik szakaszban az elmlylsbl szrmaz blcsessg vagy megrts szerezhet meg. Ez az a fokozat, amikor mr nem pusztn intellektulisan rtjk az elsajttott anyag lnyegt, de a hozz ktd lmnyek s rzsek az elmlylsben kiteljesednek, s ezltal kpesek vagyunk rezni is mindazt, amit rtnk.

290

SZEPTEM BER 17.

i, hogy egy vezet szemlyisg kzeli, j kapcsolatot tartson az emberekkel. Jmagam mr egszen fiatal koromban megtanultam, hogy brki, aki embereket akar irnytani, nem tvolodhat el tlk. szinte, j viszonyban kell maradnia a kzssggel. Ez egyltaln nem nehz, ha az ember valban szinte.

291

SZEPTEM BER 18.

z tleteinket - mg egszen kznapi dolgokat illeten is - gyakran befolysoljk az rzelmeink. Pldul, amikor hozznk kzel llk cselekedeteit szemlljk, sokszor mg akkor is pozitvnak, st csodlatosnak ltjuk ket, ha ppen rtalmasak. Ezzel szemben gyakran tljk el olyanok tetteit, akiket nem kedvelnk. Pozitv megnyilvnulsaik mgtt is nagyravgyst, kevlysget, hamissgot ltunk. Nem bzhatunk ht rzkeinkben, ez ktsgtelen. Szmos helyzetet flrertnk, flreismerjk egymst. m ha ez valban gy van, valban megbzhatatlanok az tleteink, akkor hogyan llthatjuk mgis makacsul, hogy ppen szellemi vezetnk, gurunk megtlsekor nem tvednk? Jl gondoljuk ezt meg!

292

SZEPTEM BER 19.

A z ember trsas llat, s a trsak egyttmkdsi kszsge s segtsge jelenti szmra a tllst. Mgis sokkal jobb magnyosan kzdeni a megmaradsrt, mint akrcsak egyetlen agresszv, rossz akarat trsunkkal egyttmkdni. Ilyen emberben soha egy pillalatra sem bzhatsz, rks kszenltben, gyanakvsban kell mellette lni. Az ilyen trsakat el kell kerlni. Ennl is rosszabb azonban, ha minket kerlnek el a tbbiek, mert nem akarnak egyttmkdni velnk, ha szemlyisgnket, jellemnket negatvan tlik meg. Ez a legszomorbb dolog. Mindebbl az kvetkezik, hogy az egyttmkds, az egyttls egyedli megbzhat felttelei a jszvsg s az egyttrzs. Ezek a boldogsg s a bkessg valdi forrsai.

293

SZEPTEM BER 20.

x l o g y valakinek az lete sikeres lesz-e vagy sem, az igen nagy mrtkben attl fiigg, hogy az illet kisgyerek korban milyen lgkrben tlti a napjait. Milyenek az emberek, milyen a hangulat krltte reggeltl estig. Azokban a csaldokban, ahol szeretet s egyttrzs fzi ssze az embereket, a gyerekek sokkal sikeresebbek s boldogabbak. Ha ettl a krnyezettl megfosztjk a gyereket, azzal az egsz lett, jvjt tnkretehetik. A gyereknevelsben a szeretet a leghatkonyabb eszkz.

294

SZEPTEM BER 21.

s nagyon sokat dolgozik. De csakis a gyakorlati eredmnyessg rdekli. Ily mdon teljesen alrendeli magt a haszonelvsg szempontjainak. Mint minden szolga, feladja a fggetlensgt. n a szellemi let ms formjt kpzelem el. Sokkal nllbb, vagyis fggetlen szellemi letet, amely mlyebb s mentes a rgeszms cltudatossgtl. Mita a klnbz technikai eszkzk a vilg minden tjt elrasztjk, ersen cskkent az elme, az agy feladatkre. s minden tekintetben cskkentek jelenltnek hatrai az ember letben.

295

SZEPTEM BER 22.

a olyan ember vagy, aki szemtl szembe mindig szpeket mond a trsairl, de a htuk mgtt becsmrli ket, szmts r, hogy hamarosan senki sem fog szeretni tged. Eddig mg mindenki lebukott, aki ilyesmivel prblkozott. A ketts szerep olyan nagy terhet r az emberre, amelyet nem br el sokig. Kptelensg ilyen teher alatt mindig hibtlanul jtszani.

296

SZEPTEM BER 23.

hall ell nincs menekvs. Olyan lenne ezzel prblkozni, mint ngy gig r ris hegy lelsbl szabadulni. Nincs menekls a ngy hegy vlgybl. A szlets, a betegsg, az regsg s a hall hegye fogva tart minden llnyt. Amikor az regkor eljn, semmiv foszlik az iijsg, amikor megjelenik a betegsg, semmiv lesz az egszsg. Amikor pedig egszsg hjn az let nyomorsgg vltozik, eltnik belle minden rtk, ajellem kivlsga, s a korbban csillog kpessgek. Vgl a hall teljes gyzelmet arat az leten. Mg ha gyors vagy is s kivtelesen gyes, akkor sem futsz el a hall ell. s nem lltod meg t sem gazdagsgoddal, sem mgikus mutatvnyokkal, de mg a legjobb medicinkkal sem. Ezrt a legjobb, legblcsebb dolog, ha mr most kszlsz a hallodra.

297

SZEPTEM BER 24.

an egy feminista istenn a buddhizmusban. A npszer Tra istenn az, aki miutn elrte a bodhiszattva-llapotot s krltekintett bodhiszattva trsain, gy tallta, hogy tl kevs kztk a n. s akkor megfogadta, hogy minden korban s krlmnyek kztt a pldamutatst fogja feladatnak tekinteni. Sajt pldjval bztatja ntrsait. Fogadalma gy hangzik: Mint n rtem el a bodhiszattva-llapotot. Fogadom, hogy ezutn minden kvetkez letemben nknt szleiek jra, s utols letemben, amikor buddhv leszek, ugyancsak n maradok.

298

SZEPTEM BER 25.

H a j rt ton kvnsz haladni, el kell vetned mindent, ami ellentmond a tapasztalatnak s a logiknak.

SZEPTEM BER 26.

"A

fny mint jelkp, minden nagy vallsi hagyomnyban feltnik. Tbbnyire azonos szerepben. A buddhizmusban elssorban a blcsessget, a helyes tudst jelkpezi, mg a sttsg a tudatlansgot vagy a nem-helyes tudst, a valsg termszetnek flrertst. Ez a kt tartalom megfelel az t kt svjnak. Az egyiken a gyakorlk haladnak, ez a mdszer svja. A mdszer mindenekeltt az egyttrzs s a trelem fejlesztsnek gyakorlatait jelenti. A msik a blcsessg, vagy helyes tuds svja. Az itt alkalmazott ltsmd, az leslts kzvetlenl a valsg termszetbe hatol. A nem-tuds az tnak ebbl a svjbl zhet el leghatkonyabban.

300

SZEPTEM BER 27.

se tiszteljnk valakit azrt, mert j kp, hres, gazdag, rangos, befolysos vagy ms effle klssg birtokosa. Sokkal inkbb a szerint tlj k meg az embereket, hogy mi lnyegeset tudnak mondani neknk a sajt illetkessgk terletrl, mirl tudnak meggyzni bennnket, s mennyire megbzhat a tudsuk. Rviden, senkit ne tartsunk tekintlynek pusztn azon az alapon, hogy msok tisztelik, bmuljk. Hasonlkppen, amikor Buddht tiszteljk, ne azrt tegyk, mert msok is tisztelik, hanem azrt, mert eltte alaposan megvizsgltuk a tantst, s abbl tlve megbzhat szellemi irnytnak, tantnak tartjuk t.

301

SZEPTEM BER 28.

E n beszlek hozzd s te hallgatsz engem. Van egy beszl, egy hallgat s vannak a beszd hangjai, amelyekbl sszellnak a szavak. De vgs soron, hiba kutatok magamban, nem tallom meg a szavakat, s te sem tallod meg ket magadban. A szavak ppgy nem lteznek, mint az res tr. m mgsem mondhatjuk rluk, hogy egyltaln nem lteznek. Kell lteznik, hiszen kpesek vagyunk rzkelni ket. Amit mondok, azt hallod s te gondolkozol azon, amit hallasz. A kimondott szavak valamilyen hatssal vannak rd, mgis hiba keressk, nem leljk ket. Ez a valsg ketts termszetnek misztriuma.

302

SZEPTEM BER 29.

U g y gondolom, hogy igen hasznosak azok az eladsok, amelyek valamely valls megbecslt rsainak tartalmt elemzik, rtelmezik. Az ilyen eladsokj lehetsget nyjtanak arra, hogy kiderljn, a vallsnak ma is milyen sok mondanivalj a van szmunkra. Fggetlenl attl, hogy hol s milyen helyzetben tallkozunk valamilyen tantssal. Ma mr magam is jobban tudok lni ezzel a lehetsggel, mint korbban, a kezdetekkor. Rgebben ilyen alkalmakra kszlve napokra elvesztettem az nbizalmamat, s csak lassan trtem magamhoz. De aztn eladsrl eladsra javultam, s egyre rtelmesebbeket sikerlt mondanom. Meg kellett llaptanom, amit sok ms tant is megllaptott mr, hogy legtbbet tants kzben tanul az ember.

SZEPTEM BER 30.

el lehet rni, hogy rzkeljk az res teret. Meg tudjuk rinteni, gy stlunk benne, mintha szilrd trgyak kztt jrnnk. A tr minden pontja konkrtt, ellenrizhetv vlik. Az res tr, a semmi, tartalmat, jelentst kap. Ez gy lehetsges, hogy energival tltjk meg, amelyet magunk fejlesztnk, bellnk szrmazik. gy szrmaznak a vilgban ms tartalmak s ms jelentsek is bellnk, az emberbl. gy szrmazik bellnk s ekknt ltezik maga az egsz vilg.

304

Oktber

OKTBER 1.

z ember s a kzssg, amelyben l, egymsra vannak utalva. Egyszerre li mindenki a sajt, s rsztvevknt a kzssg lett. A kt szerep ritkn esik egybe. Ebbl rengeteg baj szrmazik, letvezetsi zavarok, rossz kzrzet, testi s lelki betegsgek, elgedetlensg, viszly, ellensgeskeds. Minden fejlett trsadalom j ideje prblkozik e gondok megoldsval, a htrnyokat szenvedk megsegtsvel, igyekeznek az ember szocilis helyzett biztonsgosabb tenni. Olyan trsadalmat akarnak ptem, amely igazsgosabb, s egyenlbb eslyeket knl abenne lknek. Klnfle intzmnyeket, szervezeteket hoznak ltre, amelyek mr alapt okiratukban meghirdetik nemes clkitzseiket, ideolgijukat az gynevezett szocilis problmk lekzdsre. Minden szndk dicsretet rdeml volt eddig is, s az elgondol sokban bizonyra ezutn sem lesz hiba. m sajnlatosan jellemz, hogy mgis minden j tlet meghisult, kudarcot vallott a gyakorlatban. Elakadt az emberi nzs lltotta akadlyokon.

307

OK T BER 2.

buddhizmus szerint nem lehet tarts boldogsgot teremteni addig, amg a nem-tudsbl eredenden minden tevkenysgnk egy hibsan elkpzelt rendszerbe illeszkedik, amg minden a nem-tuds hatsa, st irnytsa alatt ll. Ahogy a nem-tudst megszntetjk, eleijk a megvilgosodst.

A.

308

OK TBER 3.

A vilg brmely tj n erednek is a folyk,


elbb-utbb tallkoznak az cen vizben. Hasonlkppen, a legklnflbb elgondolsok az emberi trsadalom, a gazdasg mkdsrl s az elmleteket megvalst gyakorlati eszkzkrl, tallkoznak egymssal, hiszen vgs soron mindegyikk magt az emberisget gazdagtja, az emberek javt szolglja. Semmi rtelme vitkba bocstkozni, eltr vlemnyeket, ideolgiai klnbsgeket hangslyozni. Mg soha, egyetlen elgondols rtke sem nvekedett attl, hogy megprbltk msokkal is elfogadtatni. Haszontalan igyekezet klnbz mentalits, zls embereket gyzkdni arrl, hogy brmifle kzs eszme s kzs viselkedsi norma elnys lenne szmukra. Ez Kelet s Nyugat legjabb kori trtnelmbl vilgosan lthat.

309

OK T BER 4.

P r b lj meg minden zavar, kedveztlen krlmnyt az letben tmenetinek tekinteni. Ahogy a vz sznn fodrok keletkeznek, majd hirtelen eltnnek, pp olyan a vilgon minden ms is. Szletnk s jraszletnk, leteinket mindenkor a pillanatnyi karmikus krlmnyek hatrozzk meg. Gondjaink keletkezse s mlsa is vgtelen ciklikus forgsban trtnik. Az egyik jn, aztn m r nincs is sehol, de mris megjelenik a kvetkez, mely hamarosan szintn semmiv lesz.

310

OKTBER 5.

B u d d h a mondta: Szerzetesek, blcs frfiak! Ahogy az aranymves vizsglja az aranyt - geti, karcolja, drzsli - , pp olyan tzetesen kell nektek is megvizsglni az n szavaimat. Hogy ne csupn az irntam rzett tiszteletbl fogadjtok meg ket!

OK T BER 6.

B l c s szlk megszidhatjk, st meg is bntethetik olykor gyerekeiket, hiszen gysem haragbl teszik. Ez elfogadott nevelsi mdszer. m, ha a szl dhbejn s dhben veri el jl a gyerekt, az helytelen. Ksbb gyis megbnja. Harag nlkl azonban nyugodtan kifejezst lehet adni annak, ami abban a pillanatban a gyerek javt szolglja. Erre a gyereknek szksge is van.

312

OK T BER 7.

i, nteltsge s nfejsge, fggetlenl attl, hogy szndkaik jk voltak-e vagy sem, trtnelmi tragdikhoz, az let tmeges kioltshoz vezetett. Nmely trtnelmi szerepl nevnek puszta emltse is flelmetes iszonyatot kelt bennnk. Hogy az emberek mennyire kedvelnek minket, vagy mennyire nem, az minden korban s minden krlmnyek kztt attl fgg, hogy mennyit tudunk tenni rtk.

313

O K T BER 8.

szmzets megerstett engem. Amikor letnk valamely pillanatban tragdia trtnik v e l n k - s ez sajnos brmelyiknkkel elfordulhat - ktflt tehetnk. Megtehetjk, hogy feladjuk a remnyt s kedvetlenl lnk tovbb. Alkoholhoz, droghoz nylhatunk, tehetetlenl, depresszisn vergdhetnk. De megtehetjk azt is, hogy megrzzuk magunkat, felkutatjuk rejtett ertartalkainkat, s mg elszntabban, mg erteljesebben tesszk a dolgunkat, mint valaha.

314

O KTOBER 9.

A z ressg, vagyis a shunjata a buddhizmust leginkbb jellemz ngy fogalom kzl bizonyra a legrejtlyesebb, a legnehezebben rthet. (A msik hrom a mlandsg, a klcsns fggsg s a szenveds.) Milyen lmny, milyen gondolat alkotta meg az ressg mrhetetlen plett, ami vgl is az any agtalansgot j elkpezi, kapuj a az anyagtalansgra nylik. Mi az alapja ennek az pletnek, melyet az elme emelt magnak? Ha az ressg az egyetlen valsg, ami nem illuzrikus, akkor mirt nem tudjuk elkerlni az illzi csapdit? Ki lltotta ezeket a csapdkat neknk? Lehetsges-e az ressg vgtelensgnek tudatval lni? El tudunk-e kpzelni egy lmot gy, hogy nem smetjk az lmodjt? Az ressg filozfiai fogalom. Mi magunk is resek vagyunk, s az anyag, amibl vagyunk, tulajdonkppen az ressg rsze.

315

O K T BER 10.

a globlis leszerels. Sokak szemben megvalsthatatlan lom, de szerintem nem remnytelen. Tisztban vagyok vele, hogy ebbe az irnyba csak nagyon kis lpsekkel lehet haladni. Am ezek a lpsek a politikai let szereplit s a legszlesebb nyilvnossgot is arra sztnznk, hogy tovbb haladjanak, jabb eredmnyeket rjenek el. Egy folyamatot indtannak el a politikban, de mg az oktatsba is bekerlhetne a tma. Apr lemondsokra, kisebb vesztesgek vllalsra a jvrt mindenki kpes lenne. Errl kellene meggyzni a fegyveriparban rdekelteket. Ezutn kvetkezhetnnek az intzkedsek. A fegyverkereskedelem nemzetkzi tilalma, majd a fegyvermentes vezetek kiteijesztse a vilg minden tjn. Szp lassan taln eljutunk idig. A nukleris fegyverzet leszerelsben s a robbantsok megtiltsban elrt nemzetkzi eredmnyek bztat kezdetet jelentenek ezen az ton.

316

OK T BER 11.

., nvekszik, mgnem szp, ers alkat ifj vlik belle. De a fejldshez bizony id kell. Nem nhet fel senki egyik naprl a msikra. Hasonlkppen az elme fejldshez, kpzshez is idre van szksg. Manapsg sok helyen bizonyos nvekedst serkent anyagokkal injekcizzk az llatokat, disznkat, marhkat, baromfiakat, hogy minl gyorsabban njenek. Aztn levgjk s megeszik ket. Ez az ersen negatv szemllet s gyakorlat befolysolja az emberrl mint llnyrl kialakult gondolkodsunkat is. Amikor mi az elme kpzsrl, gyakorlatairl beszlnk, nem arra gondolunk, hogy klnfle tulajdonsgokat fecskendeznk az agyba. Nem gy kpzeljk a gondolkodsnak, az elme mkdsnek pozitv befolysolst.

317

OK TBER 12.

A z elmlyls gyakorlsnak kezdetn mg nem sok ert szabadtunk fel magunkban. Ilyenkor korltozottak a lehetsgeink msok segtsre is. A hangsly az ngygytson, az elme mkdsnek szablyozsn, a szemllet kialaktsn van. Ksbb, amikor a gyakorlatok vgzsvel ersebb vlunk, mr kpesek lesznk segteni msokon. m ha korbban prblkoznnk ezzel, elbortannak bennnket a trsak szenvedsei, letk terhei. Kimerlnnk, s ezzel nemcsak rajtuk nem segtennk, de magunknak is csak rtannk. Trelemmel kell vgeznnk a gyakorlatokat, tudomsul kell vennnk, hogy az eredmnyek mindig csak ksbb mutatkoznak.

318

OK TBER 13.

a az ember dhbe gurul, mg kzeli j bartjt is tvolinak vagy idegestnek rzi. Hirtelen fagyoss vlik a kapcsolatuk. Ha az ember gylletet tpll magban, mg az egszsge is rmehet. Haragjban mg csodlatos rtkeit, drga vagyontrgyait is kpes sszetrni, fldhz csapkodni. Nincs puszttbb indulat a haragnl. Ha valakit a jlt, a gazdagsg boldogt, vigyzzon, legyen vatos! A harag a legnagyobb vagyonokat is knnyedn elemszti.

O K T B ER 14.

B u d d h a korban lt egy kirly, aki szrny bnt kvetett el, meglte az apjt. Bne slya alatt azonban csaknem sszeroppant, naphosszat magba roskadva hallgatott. Amikor Buddha ltogatst tett nla, azt monda neki, hogy a blcs tantvny helyesen teszi, ha megli a szleit. A kirly felkapta a fejt, azt remlte, hogy a Mester szavai felmentik t. De Buddha nem mentette fel. Amikor a szlk meglst emltette, a szlkn a vgy s a ragaszkods prost rtette. Ezekketten egyeslve alkotjk a karmt, amely az jraszletst irnytja. A vgy s a ragaszkods rossz karmt alkot. Ezrt le kell ket gyznnk, meg kell lnnk magunkban ahhoz, hogy kijussunk a szamszrbl, a szenvedsekkel teli ltforgatagbl.

320

OK T BER 15.

A . buddhizmust alapveten az emberkzpontsgjellemzi. Megksrli feltrni s megfogalmazni azokat a problmkat, amelyekkel letnk sorn tallkozunk, s igyekszik megoldst, ellenszert tallni rjuk. A vilg legtbb vallsval ellenttben a buddhizmus nem az isten fogalma krl vizsgldik. Mindenkor az emberrl beszl, s arrl, hogy ez az ember miknt rheti el a tkletessg legfelsbb fokt.

321

OK T BER 16.

A negatv elgondolsok s tettek mindig


fokozhatok, vagy hatsuk kiterjeszthet. A pozitvak nemjobbthatk, nem vlhatnak mg pozitvabbakk. Viszont brmikor knnyedn lerombolhatja ket a velk ellensges negatv krnyezet.

OK T BER 17.

---------------- N

N incs eslye a bkessgnek s a boldogsgnak ott, ahol az emberek hitvny vezetre bzzk a sorsukat. Ennek tudatban rdemes tprengeni azon, nem uralj a-e a mi letnket is egy hitvny zsarnok, a nem-tuds, vagyis a hibs vilglts. A nem-tuds olyan, mint egy kirly, kt minisztere a gyllet s a szenvedlyes ragaszkods. A nem-tuds befolysa igen ers s mindentt jelenval. Belle szrmazik az emberek telhetetlensge, nzse s az nteltsg. Ezek jellemzik az emberek mindennapi viselkedst s gondolkodst a nem-tuds birodalmban. s ugyanezek a tulajdonsgok minden buddha s bodhiszattva legelszntabb ellenfelei az egsz fldi vilgban.

323

OK T BER 18.

A . trelemnek hrom klnbz fajtjt ismerjk. Az els a kzmbssg trelme, amely gyet sem vet a srtsekre, jl tri a bntalmakat. A msodik a viszontagsgokat nkntesen vllalk trelme, a harmadik pedig a tants megrtsbl szrmaz, tudatosan fejlesztett, mindenre kiterjed trelem.

324

OK T BER 19.

z emptia felvillan rzse arra ksztet minket, hogy msokjavra cselekedjnk. Egyms irnti egyttrzs azonban nem tmadhat bennnk villansszeren. Ennek fokozatosan kell nvekednie, ersdnie bennnk, mindenkinek folyamatosan kell tpllnia nmagban. Az sztnzst hozz az egyttrzs rtknek tudata adja, az a meggyzds, hogy szksgnk van r. Kln-kln s egytt is. gy vlik szemlyes ggy a j szndk, bartsgos viselkeds trsainkkal. Lelki habitusunk, jellemnk valdi prbja tulajdonkppen az, hogy hogyan viselkednk egymssal a htkznapokon.

325

OK T BER 20.

g y rzem, klnbsg van a szellemi termszet konfliktusok s az indulat kztt, amelyet ezek a konfliktusok idznek el. Ha nem vagyunk kpesek kifejezni, megfogalmazni szellemi tkzseink lmnyt a vilggal, akkor ez szenvedst okoz neknk. A szenveds pedig haragot, indulatot vlt ki bellnk. s ksbb, amikor mr valamilyen mdon megtanuljuk kifej ezni mentlis konfliktusainkat, ezeket az lmnyeinket ezutn is az indulat, a harag megnyilvnulsai fogjk ksrni. Ezrt olyan fontos mindenkor megtallni a szenveds kifejezdsi formit. Nem annyira az indulatokt, a haragt, hanem mr korbban a szenvedst.

326

O K T BER 21.

lennnk, amikor az elme ismeretlen tjakon kutat. A tudomnyos gondolkods persze sokat segthet a tjkozdsban. Ha mr kicsit ismersnek talljuk a dolgokat, legalbb nem ltszanak olyan rejtlyesnek. Az ember tisztelje az ismeretlent, s vatos krdsekkel, ksrletekkel faggassa a termszetet. Az eredmny a vlaszoktl fgg. m ha nem kapunk rtkelhet vlaszt, az sem baj. Ha nem tallunk valamit, mg nem jelenti azt, hogy nem is ltezik. Vagy folytatni kell a krdezskdst, vagy feladni a tovbbnyomuls szndkt. Nem rt szben tartani, hogy a termszet nem vletlenl llt korltokat a telhetetlen ember el.

327

O K T BER 22.

A z ember igazsgrzete gyerekkorban a legfejlettebb. Az igazsgrzet valsznleg velnk szletett rzknk, az ember legtermszetesebb jellemzje. A gyerekkortl tvolodva termszetessge egyre tbb tanult tulajdonsggal, rossz attitddel vegyl, mire az ember feln, gyakran mr csak feltteles reflexknt lp mkdsbe. Pedig a felntt embernek is szksge lenne fejlett igazsgrzetre, hogy mr messzirl felismeije s elkerlje a mltatlan, megalz lethelyzeteket, s hogy jelleme tisztasgt megrizze. Egyre gyakrabban rzek tiszteletet a kisgyerekek s a btor felnttek irnt, akik ki mernek llni az igazukrt, vllaljk az emberi termszet legszintbb megnyilvnulst.

328

O K T BER 23.

/ \ m i elz letnkbl jraszletik bennnk, az lnynk lnyegeknt ismerhet fel. A megvilgosods az jraszletsek vgt jelenti. Ez mr a tkletes nem-azonossg semmi korbbival, a tkletes nem-ragaszkods semmi korbbihoz. Sem fizikai rzkelshez, sem rzshez, sem rtelemhez, sem gondolathoz, sem eszmhez.

O K T BER 24.

jt ismerjk. Az els imdat formjban jelenik meg, amelyet fknt klnleges szemlyek, vagy valamely klnleges letforma irnt reznek az emberek. A msodik a vgyds, a vgyakozs formjban mutatkozik. Ez ers ksztetst jelent arra, hogy valamely magasabb ltformba jussunk. Tulajdonkppen a versengs, a teljests szelleme tpllja a hitnek ezt a fajtjt. A hit harmadik fajtjt pedig kizrlag a meggyzds lteti.

330

O K T BER 25.

Az elme gyakorlja legyen elsznt.


Az igazi szellemi tevkenysg igazi nehzsgekkel jr, s brni kell a terheket. Akadlyok tmegt kell ervel, akarssal lekzdened az ton, s mindvgig tudnod kell, hogy nem rsz clba, ha elszntsgod cskken. Ne bizonytalankodj, hatrozottan trj a clra. Buddha lete annak az embernek a trtnete, aki kemny munkval s rendletlen kitartssal rte el a teljes megvilgosodst. Nincs knnyebbik t.

331

OK T BER 26.

H a megtiltjk az embereknek, hogy trekedjenek a boldogsgra, akkor elgedetlenek lesznek. A boldogsg akarsa sztns trekvs. Ha az tjt elzrjk, az emberek kptelenek lesznek az egyttmkdsre, elszaporodnak a viszlyok. A valdi egyttmkdst azonban nem lehet fenyegetssel, erszakkal kiknyszerteni. Ehhez megrtsre, nylt emberi kapcsolatokra s a boldogsg eslyre van szksg. Addig a kzssgi let csak egyre nehezebb vlik. Ha az emberek szksgletei kielgthetk, akkor meg kell adni ennek a lehetsgt, a bkessg rdkben. Az egyttls minden alapjt nlklzi, ha az emberek nem kvnt szocilis, politikai s kulturlis keretek kz knyszertve lnek. Addig a bkessg kzttk egyre tvolibb.

332

OK T BER 27.

tolvaj msokjavait lopkodja, feldlja az emberek lett, megzavaija a nyugalmukat. Amikor felpl egy hz, a laki mris elkertik s az ablakokra sr vasrcsot raknak, hogy vdjk a vagyonukat a tolvajoktl. Gondoltl-e mr valaha arra, hogy ezeknek a kertseknek s rcsoknak csak a ltvnya is mennyire nyugtalant, s hogy mr ez is meglopja egy kicsit a boldogsgunkat?

333

OK T BER 28.

/ \ z z a l , hogy az emberek eltt nyilvnvalv tesszk a valls funkcijt, kzelebb hozzuk egymshoz a felekezeteket. Minden tants megfogalmazza az embert jobbt valdi cljait. Ha ezekkel tisztban vagyunk, elkerljk a felekezeti megklnbztets s rszrehajls veszedelmes csapdit. s elkerlhetjk brmely valls elvetsnek s eltlsnek mg slyosabb bnt.

334

OKTBER 29.

H a szeretet van, akkor van remny igazi csaldi letre, testvri kapcsolatokra, igazi nyugalomra, bkessgre. Ha a szeretet elvsz a szvedbl, s attl fogva ellensgeidnek tekinted a trsakat, akkor lehetsz brmilyen nagy tuds, kpzett, sikeres, vagyonos ember, sorsod a szenveds, a kiltstalansg lesz. Akik ebben osztoznak veled, bktlensgben lnek, egyms rszedsn s tnkretevsn fradoznak. Pedig mindannyian szenvedk vagyunk a fldi vilgban, legjobb esetben, remnyked szenvedk. ppen ezrt hasztalan s mltatlan dolog szembefordulnunk egymssal, viszlykodni, bntani egymst. Minden szellemi s rzelmi megknnyebbls, felszabaduls alapja a szeretet. Egyetlen krsem, hogy szeressetek jl.

335

OK T BER 30.

H o g y gyorsabban teljen a nap, jl jn egy kis fecsegs. m ez a leghaszontalanabb mdja az idtltsnek. Ha egy szab egsz nap csak tartja a tt a kezben s a vevjvel fecseg, soha nem kszl el az az ltny. De mg az ujjt is megszrhatja kzben, ha nem vigyz. Egy sz mint szz, gyakran szre se vesszk, mivel telt el a nap, mirt nem ment a munka. Az rtelmetlen locsogs minden rtelmes tevkenysg halla.

336

OK T BER 31.

N e m a fldi ton jrunk, hanem a msikon, a szellemin. Nem a fldi hatalomnak engedelmeskednk, hanem a szellem parancsainak. A fldi hatalom a fldi vilgban lelhet fl. A szellem ereje azonban nem a palotk kvben, a cifra dszek aranyban, a drga selymekben, de mg csak nem is a szent knyvek paprjban lakozik, hanem a llek megragadhatatlan, szavakba nthetetlen tnemnyben s az emberi szvben. rdeknkben ll alvetni magunkat a szellem hatalmnak. Ahogy a nagy tantk megllaptottk: szellemi ernk ltal finomodnak a szv sztnei s tisztulnak a gondolataink. A szellem mindennapos gyakorlsval teht az ember az sszes ltez valls cljt tzi ki cljul, s ha sikeres, teljesti. J vallsgyakorlv lesz, brmelyik felekezethez tartozik is.

337

November

NO VEM BER 1.

T n y , hogy az ember akkor is ember, ha reg, ha fiatal, ha n, ha frfi, ha gazdag, ha szegny, ha kpzett, ha iskolzatlan. Mgis, az ember aszerint ltja a vilgot, hogy melyik csoporthoz tartozik, s t is osztlyozzk. Pedig faji, vallsi, vilgnzeti, politikai (nyugati s keleti blokk) s gazdasgi (szaki s dli rgi) hovatartozstl fggetlenl szre kellene vennik az embereknek, hogy kasztokba soroltk, megosztottk ket, s ez gy nincs jl. A megosztott emberisg eslyei a boldogsgra s a szenvedsek elkerlsre is megosztottak, vagyis nem egyenlek. A boldogsg elrsre s a szenvedsektl val szabadulsra egyenl eslyt s egyenl jogot kell adni mindenkinek.

N O V EM BER 2.

T l n k fgg, hogy az lmny, amellyel majd a hallunk szolgl, milyen lesz. gy halunk meg, ahogy ltnk. Akr pozitv, akr negatv lesz az lmny, olyan lesz, mint az letnk volt. Ha rtelmesen, jl s boldogan ltnk, a hallunk knny lesz s nyugodt. Ha nem gy ltnk, nehezebb lesz.

342

NO V EM BER 3.

;s, hogy teljessggel t tudjuk venni msok szenvedseit. Nem hiszem, hogy az ember kpes erre. Mint ahogy a boldogsgunkat sem tudjuk tadni senkinek. Ha mgis elfordul ilyen tads vagy tvtel, az a kt szerepl kztti mltbli, igen ers s tretlen karmikus kapcsolatra utal.

343

NO VEM BER 4.

J \ z erklcsssg gyakorlsa vdelmet jelent. Vdi a testet az vatlan lpstl, vdi a beszdet a vigyzatlan szavaktl, vdi az elmt a hibs gondolkodstl. Az erklcsssg gyakorlsa bezrja e hrom kaput az ember lelkt roml veszedelmek eltt. Mindezen tl pedig figyelmess s lelkiismeretess teszi az embert. Ezrt az erklcsssg az alapja a buddhista gondolkodsnak.

344

N O V EM BER 5.

N e m szabad, hogy trekvseinknek tjt llja a nyolc akadly. Mg a cl eltt is megszdlhet az ember, ha rjuk tekint. Ezek az anyagi nyeresg s az anyagi vesztesg, az rzki gynyr s a fjdalom, a dicsret s a becsmrls, valamint a j hrnk vagy a rossz hrnk a vilgban. Mindezek olyanok a trekv ember szemben, mintha nem is lteznnek.

345

N O V EM BER 6.

S e m m i sem fontosabb a gondolataink fken tartsnl. gyelni kell az elme vad elefntjra, nehogy elszabaduljon, elkboroljon. Csakis gy rizheti meg nyugalmt az ember, gy kerlheti el, hogy kiszolgltassa magt kls krlmnyek hatsnak. Mg ha eldugott remetelakban lnk is, ha gondolatainkat nem tartjuk folyamatosan szigor felgyelet alatt, messzire kalandoznak. Mg a teljes magnyban is negatv rzsek, rossz gondolatok seregei tmadhatnak rnk.

346

NO VEM BER 7.

Szenvedsek vgtelen sort viseltk el egsz letnkben, s szenvednk ma is. Anlkl, hogy bnni rtelme lenne. Most, hogy megfogadtuk, a szenvedsektl val szabaduls tjra lpnk, rezzenstelenl kell trnnk a srelmeket. Nem lesz knny munka trelmesnek lenni. Szakadatlan s megfesztett sszpontostst kvetel. De az eredmny, amit elrnk ltala, valami csodlatos. Olyasmi, mint maga a boldogsg!

N O V EM BER 8.

A z agresszivits az ember lnynek legmlyn rejlik. Mg azok is, akik az erszak minden formjtl mentes krnyezetben nnek fel, olykor kegyetlen gyilkosokk vlnak. Nem egy pldt ismernk erre. Ez azt bizonytja, hogy akr a legrltebb agresszivits is jelen lehet az letnkben anlkl, hogy megnyilvnulna. Tllknt rejtzik bennnk. Lnynknek ez a legbensbb rsze az, amellyel rkk harcolnunk kell. De j eslyeink vannak, hiszen az ember valdi termszete nyugodt. Tudjuk, hogy a llek ijeszten rzkeny, ers kilengsekre, megrendlsekre s indulatokra hajlamos. De nem ez a dominns er, amelynek hatsa alatt ll. Ezt az ert le lehet kzdeni s felttlenl szksges is.

348

N O V EM BER 9.

K -pes-e az elme nmagt szemlim? Igen is, meg nem is. Azrt nem, mert nem lehet egyszerre alanya is s trgya is a cselekvsnek. Vagyis nem lehet egyszerre cselekv s nem cselekv. m az elme mindenbe beleavatkozik, amivel kapcsolatba kerl, akr akarja, akr nem, akr tud rla, akr nem. Mindent szlel. s leginkbb akkor aktv, amikor rla van sz. Mgsem kpes nmagval foglalkozni teljes kapacitsval. Pedig a legalkalmasabb s legfontosabb eszkz nmaga megtiszttsra, szablyozsra. Az elme nmaga teremtje minden pillanatban. Ezrt lnyeges a felelssge.

349

N O V EM BER 10.

A -z rt akarunk rkk lni, mert szeretjk magunkat. Meg azrt, mert boldogan lnk. Ha az letnk nyomorsgos lenne, inkbb azt kvnnnk, hogy rvid legyen.

NO VEM BER 11.

em lehet elg sokszor mondani, hogy ha gy megy tovbb, az ember elpuszttja magta fldn. Mindannyiunknak meg kell tanulnunk nem csak magunkrt, a csaldunkrt, az orszgrt dolgozni, hanem az egsz emberisgrt. Nagyon rgimdi dolog orszgban, nemzetben gondolkozni, amikor az egsz fld van veszlyben. Az ember tllsnek egyetlen lehetsge az egyetemes felelssg vllalsa. Hiszek benne, hogy rdemes ezt hajtogatnunk, olykor risi tmegeket mozgatnak meg egyni kezdemnyezsek. Az j szzad embernek be kell ltnia, hogy ha meg akar maradni, nincs ms vlasztsa, mint a kzs felelssgvllals, s ennek szorgalmazsa. A jvben csak az az ember r valamit, aki gy tud lni s dolgozni, hogy kzben kzs rdekeinket is figyelembe veszi.

351

N O V EM B ER 12.

S zm talan csillag s csillagkp lthat ma az gen. Mindez fokozatosan jtt ltre az vmillik sorn, s az ember fokozatosan fedezte fel, ismerte meg ket. Ebben az egszben az a legrdekesebb, hogy annl tbb csillagot s csillagkpet lthatunk, minl jobb tvcsvet tudunk kszteni. Vagyis minl tbb csillagot akarunk ltni, annl tbbet ltunk. Egyre tbb s tbb csillag, egyre tbb let! Kimerthetetlen a vilg, mert vgtelen.

352

N O VEM BER 13.

A k i sokat tud, de nem hasznlja a tudst, olyan mint a psztor, akinek egyetlen sajt birkja sincs, csakis idegen birkkat riz. A tanuls s a tuds igen fontos, de pp ilyen fontos a megszerzett tuds hasznlata. Aki nem gyakorolja magt a gondolkodsban, nem mlyl el, annak a tudsa mit sem r. Az ilyen tuds semmilyen szellemi fejldst, gyarapodst nem jelent, semmilyen segtsget nem nyjt a valsg igazi termszetnek megismershez.

N O V EM BER 14.

beszd s a testmozgs, vagyis a gesztusok, amelyek gondolkodsunk folyamatt ksrik, nem lehetnek ellenrizetlenek. Nem szabad engednnk, hogy hanyag vagy zaboltlan, harsny megnyilvnulsaink legyenek. Ahogy az idomr fegyelmezi, csillaptja a vad s akaratos paript, szakszer, mdszeres s hosszadalmas kpzsnek vetve al, gy kell korltok kz terelni, szeldteni vadul csapong, disszonns szavainkat, gesztusainkat. Rendezett, szablyoss, kiszmthatv kell tennnk ket, s olajozottan kell mkdtetnnk a szellemi folyamatok, a beszd s a gesztusok egsz rendszert. Mr maga Buddha megalkotta az elme fegyelmezsnek mdszert. Hrom fokozat kpzst hirdetett: az els fokozat a viselkeds magasabb iskolja (sla), a msodik az elmlyls magasabb iskolja (szamdhi), a harmadik pedig a blcsessg magasabb iskolja (pradzsn).

354

NO VEM BER 15.

.A z rt haragudni, mert msok dicsrik az ellensgeinket, oktalan s helytelen dolog. Ha valaki kedveli valamelyik ellenlbasunkat, legalbb bkessg, elgedettsg van a szvben. Legalbb benne pozitv rzseket keltett az a msik, akit mi utlunk. rmt, st boldogsgot rez, s tulajdonkppen neknk is rlnnk kellene, hogy gy van. Neknk ellensgnk valaki, msnak mgis a boldogsgot jelenti. Ha lehetsges, inkbb helyeseljnk, blogassunk a dicsr szavakra, mintsem tnkretegyk a msik boldogsgt.

N O V EM BER 16.

K -tfle ima ltezik. Az imk legnagyobb rsze egyszer emlkeztet rigmus, amelyek a ktelessgeinkre, az elrsokra, a trekvseinkre s a vallsgyakorlat mindennapi feladataira emlkeztetnek bennnket. Ezek a versek, br imk, devaljbanahelyes viselkeds, beszd dolgaiban igaztanak el minket, s a htkznapi gondok megoldsban segtenek minket. Az imdkozs nlam napi ngy rt vesz ignybe. Ebben az imk msik, fontosabb rsze is helyet kap. Ezek inkbb elmlylsek, fleg az egyttrzs, a megbocsts s az ressg fogalmnak megragadst, vizsgld, rtelmez szellemi gyakorlatokat jelentenek. Rsze az istensg megjelentse, a mandala megidzse, s hozz tartoznak azok a tantrikus gyakorlatok, amelyek sorn a hall s az jraszlets esemnyeit, pillanatait kpzeljk el. n naponta nyolcszor vgzem el ezeket a gyakorlatokat. Nyolc hall s nyolc jraszlets naponta. Ktelessgemnek rzem, hogy felkszljek a hallomra. m amikor valban eljn, nem tudom, hogyan boldogulok vele.

356

N O V EM BER 17.

szintre, ahol elbizonytalanodott. A fizikusok a fizikai valsg termszetnek kutatsban odig jutottak, hogy nem talljk a fogalmakat a szilrd anyag lnyegnek megragadshoz. Nem tudjk azonostani az anyagot, kvetkezskppen nem tudjuk, mi s meddig nevezhet anyagnak, gy aztn ma mr a tudsok kezdik az anyagot holisztikusn ltni, sokkal inkbb klcsns viszonylatok rendszerben, mint elklnlt konkrt trgyakknt.

357

N O V EM BER 18. / \ k i k nem ismerik elgg a karma lnyegt, gyakran rzik gy, hogy a karmikus trvny igazsgtalan. Azt mondjk, hogy ismernek igen vallsos, tisztessges s szeretetre mlt embereket, akik mgis nehz s gytrelmes letet lnek, mg kzismerten hitvny alakok lete sikeres, k maguk boldogok. Ebbl tbben arra a kvetkeztetsre jutnak, hogy egyltaln nem is ltezik karmikus trvny. Msok meg olykor pp az ellenkez vgletbe esnek s teljesen babonsak lesznek. Minden apr trtns mgtt karmikus okot sejtenek. Vagy pp az rt szellemeket okoljk egy enyhbb nthrt is. A karma mkdse nem kzvetlenl s gyorsan kiosztott jutalmak s bntetsek formjban nyilvnul meg. A trvny ok-okozatisga bonyolult rendszert alkot idben is. Az jraszletsek valamelyikben jelentkeznek a korbbi tetteink (mint okok) kvetkezmnyei. Jl meghatrozhat az okok s kvetkezmnyek kztti kapcsolat abban az esetben, ha nem-vgrehajtott cselekedetekrl beszlnk. Ezek ugyanis egszen biztosan nem lesznek semmilyen kvetkezmnnyel az jraszletseinkre, ha teht a negatv cselekedeteket most elkerljk, ksbb nem lehetnk miattuk boldogtalanok. De az igaz, hogy az elkvetett, akr pozitv, akr negatv tettek sohasem vesztik el a ksbbi hats lehetsgt, vagyis elbb-utbb megmutatkoznak a kvetkezmnyeik. 358

N O V EM BER 19.

A j . ajndkozsnak hrom formjt ismeijk. Az els az anyagi segtsg. A msodik a dharma tadsa, a harmadik pedig vdelem nyjtsa flelmek ell. A dharma ajndkozsa a tantsok tnyjtst jelenti ms rz lnyeknek. Azzal a tiszta szndkkal, hogy a javukat szolgljuk vele.

N O V EM BER 20.

.A m ik o r kzsen imdkozunk, rzek valamit, amit nem tudom, minek nevezhetnk. ldsnak, kegyelemnek? Minden alkalommal klns lmnyt jelent. Ha megfelelen mertnk belle, ez az rzs b forrsknt szolglhat bels ernk fejlesztshez.

360

NO VEM BER 21.

a ersen megviseltek a szenvedseid, s gy rzed, kigtl, kimerltl, mindenki szmra az a legjobb, ha visszavonulsz, hogy helyrelltsd, regenerld magad. A lnyeg az, hogy hossz tvra tervezz, ne akarj azonnal eredmnyeket.

N O V EM B ER 22.

N z z jl a szembe annak, akit utlsz, s hasznld ki a lehetsget, gyzd le irnta tmadt indulatodat. Fojtsd el a haragod s fejlessz magadban egyttrzst. De ha tlsgosan idegestnek s visszatasztnak tallod azt az embert, nem brsz vele egy fedl alatt maradni, akkor jobb, ha azonnal megkeresed a kijratot. Van egy szably: ha nem rzel magadban tl ers indulatot, viseld el, akit utlsz. Ha elg nyugodt vagy, ne tij ki az tkzsek ell. De ha nem tudod elhrtani az indulataidat, tij ki, hzdj flre, s magadban dolgozz magadon. Gyzd le a haragod s vlj egyttrzv.

362

N O V EM BER 23.

A z elme kpes tlnyegteni nmagt s szksge is van r. gy tud megszabadulni a szennyezdseitl, gy tudja a legmagasabb szint mkdst megvalstani. Mindannyian azonos kpessgekkel indulunk, de egyesek fejlesztik a kpessgeiket, msok nem. Igen knnyen meg tudjuk szokni az elme lustasgt. Annl is inkbb, mert mg lzas tevkenysgeink ltszata mgtt is lustasg lapul. Szaladglunk jobbra-balra, klnbz szmtsokat vgznk, telefonlgatunk, de mindez csupn az elme legelemibb s legdurvbb mkdsi szintjn zajlik. Csak arra valk, hogy eltakarjk ellnk a lnyeget.

N O V EM BER 24.

M in d a n n y ia n csak turistk vagyunk ezen a bolygn. Senki nem l itt rkk, legfeljebb egy vszzadot maradhatunk. gy aztn, amg itt vagyunk, jobb ha megprblunk rtelmesen, hasznosan lni, j szndkkal lenni egyms irnt. Akrcsak nhny esztendt, akr egy teljes vszzadot tltnk itt, igen sajnlatos s szomor dolog lenne, ha arra fordtannk a rendelkezsnkre ll idt, hogy rontsuk, neheztsk egyms lett. Hogy slyosbtsuk azokat a terheket, amelyeket a tbbi fldlak, emberek s llatok viselnek, hogy tnkretegyk a krnyezetet. Erre a kis idre legalbb viseljkjl magunkat.

364

NO VEM BER 25.

B u d d h a a tant. A tants a menedknk, a kzssg pedig, amelyben mi, Buddha tantsnak kveti lnk, szellemi s fizikai letnk mindennapi kzege. Segtjk egymst a tants megrtsben s fizikai menedknk megptsben.

N O V EM BER 26.

J \ z egyttrzs s a szeretet felkeltheti bennnk a ragaszkods rzst. Ez az rzs valjban igen kzel ll az elz ketthz. A szeretet gyorsan vltoz rzs. Amg valakit szpnek s jnak ltunk, a szeretetnk vltozatlan, de amint kevsb tetszik neknk, mindjrt kevsb szeretjk. De teljesen el is mlhat bellnk az rzs. Vagy akr visszjra fordulhat, a legjobb bartbl is ellensg vlhat, egyik pillanatrl a msikra. Mikzben persze ugyanaz az ember maradt. A szeretet helybe knnyen ellensgeskeds lphet. Ltezik azonban valdi szeretet, amelynek pp gy, mint az egyttrzsnek, az a jellemzje, hogy a msik ember klseje vagy viselkedse nem befolysolja. Az igazi egyttrzs a msik szenvedsnek lttn tmad bennnk. Felelssget rznk irnta s valamit tenni akarunk rte.

366

N O V EM BER 27.

nvizsglat nagy lehetsget nyjt az ntkletestsre. Ha minden nap alaposan megvizsgljuk gondolatainkat, ellenrizzk szndkainkat s azok megnyilvnulsait a viselkedsnkben, megnyitjuk magunkban a vltozs lehetsgt. Br n nem llthatom magamrl biztosan, hogy az vek sorn figyelemre mlt haladst rtem volna el a jobb vls tjn, szndkom s eltkltsgem ez irnt mindig szilrd. Kora reggeltl ks estig minden lethelyzetben, minden pillanatban megprblom tgondolni a ksztetseimet s igyekszem beren, figyelmesen lenni jelen a vilgban. Nekem, szemly szerint, ez a napi gyakorlat igen sokat segt rendezettebb tenni az letemet.

367

N O V EM BER 28.

T e g y l meg minden tled telhett, a sajt mrtked szerint. (Nevezzk ezt a mrtket lelkiismeretnek.) Ne a kzssg, a trsadalom tlje meg a tetteidet, ne csak msok elvrsainak felelj meg. Megtesznk minden tlnk telhett. Ez csak egy frzis, de sokat jelenthet. Mi azt rtjk rajta, hogy letnk minden pillanatban szigoran felgyeljk elmnk minden rezdlst, nehogy ksbb bntudatot, megbnst rezznk tvedsei, hibi miatt. Ez mg akkor sem trtnhet meg, ha msok nem tudnak ezekrl a hibinkrl. Ha gy tesznk, valban megtesznk minden tlnk telhett.

368

NO VEM BER 29.

Ig e n fontos jl meggondolni, hogy csatlakozunk-e valamelyik konkrt vallsi irnyzathoz. Elfogadjuk-e az ltala kvetett hagyomnyt? Ha eldntttk, hogy igen, akkor viszont ki kell tartani mellette. Nehogy gy jijunk, mint aki klnbz ttermekben klnbz finomsgokat kstolgat, de sosem sznja r magt az evsre. gy aztn nem is lakik jl soha. Ha alaposan meggondoltuk, hogy rszt vesznk a vallsgyakorlatban, csinljuk is vgig. Csak ezen az ton rhetnk el eredmnyt. gy mg akkor is eredmnyesek lehetnk valamennyire, ha csak rvid idt sznunk r naponta. Egybknt, ha tbb ton prblunk jrni egyszerre, soha nem jutunk sehova.

N O V EM BER 30.

g y ltszik, hogy amikor az emberek ktsgbeesnek, az istenekhez fordulnak. Amikor pedig az istenek esnek ktsgbe, hazudozm kezdenek.

December

DECEMBER 1.

erklcsi szablyrendszer, amelyet mindenki meg tud rteni s el tud fogadni. Fggetlenl attl, hogy hiv-e vagy szabadgondolkod, istenben hisz-e vagy a karmban. Az embernek szksge van olyan lelki rtkekre, mint a lelkiismeret, az egyttrzs vagy az alzat. A velnk szletett esendsg s gyengesg miatt azonban, ezek igen nehezen fejleszthetk ki magunkban. Csakis erteljes egyni munkval, a kzssg, a krnyezet sztnz hatsa mellett teremthetk meg. gy rhet el, hogy egy emberibb vilg jjjn ltre.

373

DECEM BER 2.

ja b b a n mindig ders vagyok. Gondolom, ez a neveltetsem s a szellemi gyakorlataim eredmnye. Eddigi letem sorn elvesztettem a hazmat s arra knyszerltem, hogy teljes mrtkben m sokj akarattl fggjek. Elvesztettem anymat, tantmestereim, gurujaim legtbbje is elhagyott mr, br mostanban van nhny j mesterem. Ezek mind tragikus esemnyek, s persze szomor vagyok, amikor rjuk gondolok. Mgsem kert hatalmba a szomorsg. Rgi, jl ismert arcok mennek, jak jnnek. n pedig rzm boldogsgom s lelkem bkjt.

374

DECEM BER 3.

a valaki szinte rdekldst mutat az elme mkdsnek tkletestse irnt, s komoly eredmnyeket akar elrni, ne hagyj a abba a meditcis gyakorlatokat. Ez a titka mindennek! Az imnak, a knyrgsnek semmilyen hatsa nincs bels fejldsnkre. Az elme kpzsnek egyetlen mdja szntelen erfesztst kvetel s az elmlylssel gyakorolhat. Ez termszetesen nem knnyen jrhat t, klnsen kezdetben nem. Nehzsgekkel kell megkzdennk, s ez mrskeli a lelkesedsnket. A kezdeti nagy akars ksbb egszen biztosan albbhagy. Folyamatos, kitart munkra van szksg, mely nem vr azonnali eredmnyeket. Hossz tvra kell tervezni s trelemmel vgezni.

375

DECEMBER 4.

A z erszak olyan jelensg vagy trtns, amelynek csaknem lehetetlen megjsolni a kimenetelt. Mg ha az erszakos cselekmny elkvetje tiszta szndkkal, pozitv indttatssal cselekszik is, vagyis amikor az erszak pozitv cl elrshez hasznlt eszkz, akkor is igen nehz a kvetkezmnyeivel szmolni. ppen ezrt mindig jobb elkerlni azokat a helyzeteket, amelyek erszakos eszkzk hasznlatt kvetelhetik. Mindazonltal a trelem s a megrts nem jelenthet felttlen engedelmessget vagy meghtrlst az igazsgtalansg ell.

376

DECEMBER 5.

M m l hatrtalanabb valakinek a trelme, annl nyugalmasabb, zavartalanabb az lete. Az ilyen ember nemcsak boldog, rzelmileg stabilabb, de ltszik rajta, hogy fizikailag is egszsgesebb, sokkal inkbb elkerlik a betegsgek. Ers akarattal br, j az tvgya s tiszta a lelkiismerete, kvetkezskppen jl alszik.

DECEM BER 6.

J l jrsz, ha trdsz az emberekkel, haj szvvel segtesz msokon. Ez is neked hoz hasznot: tbb szerencst, tbb bartot, tbb mosolyt s tbb sikert. Ha viszont megfeledkezel a tbbiek igazrl, rdekeirl, vgl nagyon magnyos leszel.

378

D ECEM BER 7.

^N m cs klnbsg a nemek kztt a legfelsbb jga tantra tantsa szerint. Mg utols fldi letnkben, amelyben elrjk a megvilgosodst, vagyis a buddhasgot, sem tesz klnbsget n s frfi kztt. Tbb helyen utal a ni nemre, a ni jellemzkre. Pldul a n, szerinte a legmlyebb csapdt, a legnagyobb bukst jelentheti a frfi szmra, ha az lenzi a nt, vagy rosszul bnik vele. Ez vgzetes hiba. Nem fenyegeti viszont hasonl veszly a nt, aki lenzi a frfit. Ezrt mi, frfiak, irigyek vagyunk a nkre.

DECEM BER 8.

N e m elg az egyttrzst elgondolni, tettekre van szksg. Kt mdja van a cselekvsnek. Az egyik, legyzni az elme bizonytalansgait, knldsait, vagyis megnyugtatni magunkat s eloszlatni a msok irnt tpllt haragunkat. Ez is egyttrzsbl fakad cselekedet. A msik tbb figyelmet fordt a kzssgre s nyilvnosan gyakorolhat. Amikor szksg mutatkozik valahol brmit is tenni annak rdekben, hogy orvosoljuk az emberek bajait, egyenesen oda kell mennnk. Ha valban fontos szmunkra, hogy msok javra cselekedjnk, ksedelem nlkl meg is kell tennnk. Ilyen egyszer az egyttrzs gyakorlata.

380

DECEM BER 9.

A .ltalban azt javaslom a buddhista gyakorlknak, hogy ne tekintsk mesterk minden megnyilvnulst kifogstalannak. Vannak persze klnleges, igen rtkes tulajdonsgok, amelyekkel egy mesternek rendelkeznie kell, de bizonyra nem csak ilyenekkel br. Soha ne mondjuk pldul valamirl, hogy ezentl gy csinlom, mint , mert tisztelem. Senkit ne kvessnk csak azrt, mert tiszteljk t. Ilyesminek nem szabad elfordulnia. Ami hibs, azt hibsknt, ami kros, azt krosknt kell felismernnk a mester viselkedsben is. Ha nem gy tennnk, semmi rtelme s semmi haszna nem lenne a kritiknak. Minek is ltezne akkor?

D ECEM BER 10.

a kt ember mly egyttrzst tanst egyms irnt, az meghitt kapcsolatra utal kettejk kztt. Minket arra tantanak az rsok, hogy olyan szeretetet fejlessznk magunkban, amilyet az anya rez gyereke irnt. Ez az a bizonyos meghitt, benssges rzs. A ragaszkods buddhista fogalma mst jelent. Nyugaton ezt flrertik. Szerintnk az anyai szeretet mentes a ragaszkodstl.

382

DECEM BER 11.

A z embernek kzssgben kell lnie s dolgoznia. Mikzben htkznapi munkjval a kzssg, a trsadalom cljait segti, egyni bels munkval elmlyl, elemz gyakorlatokat kellene vgeznie. Naponta elmegynk a munkahelynkre, dolgozunk, azutn hazatrnk. rdemes lenne olykor felldozni a ks esti szrakozsunkat, hogy korn tudjunk lefekdni s msnap korn tudjunk kelni. s reggel elmlylssel tudjuk kezdeni a napot.

383

DECEM BER 12.

H o g y a legmagasabb szint s leghatkonyabb segtsget tudjuk nyjtani msoknak, el kell mnk a megvilgosodst, a buddhasg fokozatt. Hogy az elbbinl szernyebb, de azrt szles kr s hathats segtsggel szolgljunk, ahhoz a bodhiszattvasg egyik szintjre kell jutnunk s rendelkeznnk kell az ressg valsgnak kzvetlen tapasztalatval. Valamint szert kell tennnk a klnlegesen rzkeny szlels kpessgre. Hogy a segtsgnyjts kzvetlenebb formit gyakoroljuk, ahhoz szinte egyttrzsre van szksg.

384

DECEM BER 13.

g y fe l l azt mondhatjuk, hogy emberi . testben Buddha tantsait kvetve sokkal jobbak vagyunk a rovaroknl. Msfell viszont tudjuk, hogy a rovarok bntelenek, mentesek minden ravaszsgtl, fortlytl, mg mi elg gyakran hazudunk, hamis kpet festnk magunkrl s klnbz ms mdon mesterkednk, hogy elrjk a cljainkat. Innen nzve bizony, sokkal rosszabbak vagyunk a rovaroknl, amelyek csupn teszik a dolgukat, s nem akarnak semmi msnak ltszani.

DECEM BER 14.

hanyatlsnak abban a korszakban, amelyben lnk, s amelyben gondok milliinak terht viseljk, igen fontosak a pozitv gondolatokat fejleszt gyakorlatok. Nagyon hatsosan segtik a kedveztlen krlmnyek lekzdst. Ha valaki nem vgez ilyen gyakorlatokat, lehet brmilyen kpzett, tapasztalt szemlld, igen komoly nehzsgekkel kell majd megkzdenie.

386

DECEM BER 15.

V izsgljukmeg, milyen tartalom lehet az n vagy az nmagam szavak mgtt! Egyet biztosat tudunk: ezek a tartalmak nem ltezhetnek fggetlenl a testnktl s az elmnktl. Vilgos, hogy a test nem lehet azonos az nnkkel. De az elme, a llek tartalmait, az rzseinket sem tekinthetjk azonosnak az nnkkel, hiszen az rzsek sem lteznek nmagukban. Feltteleznek valamit vagy valakit, aki rez, felfogja ket. gy van ez az n rzkelsvel is. Az n rzete gy keletkezik, hogy van valami, vagy valaki, aki a ltezst tudomsomra hozza, s van valami vagy valaki, aki ezt rzkeli, elhiszi. A mi naiv elmnknek persze ez nem tnik fl, gy rzi, mintha minden, amit szlel, nll, elklnlt lttel brna. Csakhogy amikor ezeket a ltszlag objektve ltez dolgokat vizsglni kezdjk, azonnal elemeikre esnek szt, szertefoszlanak, eltnnek, megfoghatatlann vlnak. Akrcsak az n.

387

DECEM BER 16.

ezen a bolygn, hasonl fizikai s szel lemi adottsgokkal brunk, hasonl gondokkal kzdnk, hasonlak a szksgleteink, az ignyeink is. Amennyire csak kpesek vagyunk, mindannyiunknak hozz kell jrulnunk az ember lehetsgeinek megvalstshoz, az let minsgnek emelshez. Az egsz emberisg segtsgre vr, srva, knyrgve. Borzalmas korban lnk, s csakis magunknak ksznhetjk. Mindazoknak, akik kpesek tenni valamit a megmaradsunkrt, most kell megtennik, most van itt az ideje.

388

DECEM BER 17.

R o s s z u l teszed, ha megsrtdsz, amikor megtudod, hogy a htad mgtt becsmrelnek. Ha negatvan fogadsz brmi efflt, te magad rombolod le a lelki bkdet. Az ember maga felel magrt, a fjdalmairt. A srtseket gy kell tudomsul venni, mint a szellt, amely elleng mgttnk. Mskppen szlva, flre kell sprni az emberek durvasgait. Hogy rznk-e fjdalmat, szenvedst bizonyos helyzetekben, ez leginkbb attl fgg, mikppen viszonyulunk az adott krlmnyekhez. Sokat szmt, hogy nem vagyunk-e tl rzkenyek, nem vesszk-e tl komolyan a dolgokat.

DECEM BER 18.

A z n-tudat erstse az esetek tbbsgben csaldsokhoz vezet. Vagy konfliktusokhoz ms n-ekkel, klnsen akkor, amikor az ersen fejlett n szeszlyeket, kvetelzst enged meg magnak. Az n folyamatos rvnynek illzija elrejti ellnk a veszlyeket, amelyek rkk ott leselkednek rnk. Ezt akarom, azt akarom. Ez az n legnagyobb csapdja. Tudjuk jl, hogy az akamoksg erszakhoz, gyilkossghoz is vezethet. A mrtktelen nzs slyos lelki torzulsokat okoz, s a beteg llek megnyilvnulsai kiszmthatatlanok. Ezeknek mindig rossz vgk lesz. Ezzel szemben viszont a szilrd, a magabiztos n nagyon pozitv, megbzhat lehet. Szksgnk van r, hogy megbzzunk magunkban.

390

D ECEM BER 19.

szeretet, amelyrl n beszlek, nem ismer clt. N em azzal a szndkkal adjk, hogy brmit is kapjanak rte. Az adok-kapok nem rzelmek krdse. Ahogy ebben a szeretetben nincs semmi elvrs, gy nincs semmifle ragaszkods s viszonossg a valdi egyttrzs gyakorlsban. Ezen a ponton a mi gondolkodsunk eltr a szoksostl. Mi azt mondjuk, hogy a valdi egyttrzs nem knyrlet, nem hirtelen fellobban rzs, amely egy-egy klnleges helyzetben sajnlatot breszt bennnk valaki irnt. Mi nem vlasztjuk ki, kivel vagy kikkel legynk egyttrzk. Mi nknt, minden helyzetben s teljes odaadssal gyakoroljuk az egyttrzst, anlkl, hogy brmit is remlnnk rte cserbe. s ez az egyttrzs egyetemes rvny.

DECEM BER 20.

A valsg megrtsnek elmlete a blcsessg,


gyakorlata pedig az egyttrzs.

DECEM BER 21.

szeretet, amely pusztn a ragaszkods szenvedlyn alapul, gyorsan vltozik, mlkony. A szeretet trgynak legkisebb vltozsa, mint mondjuk, egy apr viselkedsbeli vltozs, azonnal talakthatja kt ember viszonyt. Ez azrt van, mert ezek az rzelmek felletesek, vagyis a fellethez ktdek. Vegyk pldnak a hzassgot. A hzasok gyakran nhny ht, hnap vagy v utn egyms ellensgeiv lesznek, s persze elvlnak. Pedig amikor sszehzasodtak, nagyon szerelmesek voltak senki sem hzasodik gylletbl - , rvid id elteltvel mgis minden megvltozott. Mirt?

393

DECEM BER 22.

azt mondja, hogy nem kell elfojtanunk a haragunkat, sokkal jobb kiadnunk magunkbl. Azt mondjk, hogy gyakorolnunk kellene a harag kifejezsnek klnbz formit. Vannak a lleknek olyan nyugtalansgai, amelyeket valban hagynunk kell kifel megnyilvnulni, de vannak olyanok, amelyeket msknt kell csillaptani. Elfordul, hogy olykor igazsgtalanul bnnak velnk, s akkor helyes hangot adni a fjdalmunknak, ahelyett, hogy lenyelnnk a srtst. De ezt se haraggal tegyk, mskppen is ki tudjuk fejezni magunkat.

394

DECEM BER 23.

a az elme gyakorlsban megfelelen mlyre merlsz, kpess vlsz felismerni msok szenvedseit. Megtanulsz helyesen reaglni, kzny helyett egyttrzst tanstani. A szenvedsek lttn nem rzel tbb tehetetlensget. Amikor msok szenvedseit szemlled, vigyzz, ne lgy ntelt, bekpzelt, flnyes. Ezt a csapdt a helyes vilglts, a blcsessg fejlesztsvel kerlheted el. Hogy mindehhez mennyi gyakorlsra van szksged, lehetetlen megmondani. Ez a szenvedsek irnti fogkonysgodtl, a trshatrodtl s a btorsgodtl fgg.

DECEM BER 24.

a sokat knyeztetjk magunkat, elbb-utbb tlrtkeljk minden adottsgunkat. Elhisszk magunkrl, hogy rendkvl fontosak vagyunk, legfbb vgyunk nmagunk boldogsga lesz, s az, hogy a krlmnyek, a dolgok llsa mindig kedvez legyen szmunkra. Mg akkor is ezt htjuk, ha fogalmunk sincs, mit is kellene tenni mindezrt. Valjban az nknyeztets mg soha senkit nem tett boldogg.

396

D ECEM BER 25.

A t t l fggetlenl, hogy kinek a trsasgban vagyunk, gyakran gondolunk olyasmire, hogy n ersebb vagyok annl a msiknl, n szebb vagyok, mint , rtelmesebb vagyok, gazdagabb vagyok, kpzettebb vagyok, s gy tovbb. Ezek a gondolatok bszkesget keltenek bennnk, ggss tesznek. Ez nem helyes. Sokkal okosabb szernynek maradni. Amikor msokon segtnk, esetleg jtkony munkt vgznk, akkor se nmagunk szerept, nagysgt csodljuk. Ne tekintsnk gy magunkra, mint a gyengk nagy vdelmezjre, jtevjre. Ne legynk ggsek.

DECEM BER 26.

a mindenkppen nznek keli lenned, lgy blcsen s nagyszeren nz.

DECEM BER 27.

H a valaki kirekeszt msokat, viszonzsul nmagt tallja kirekesztve. Akik azt hirdetik, hogy az istenk az egyetlen isten, valami szrny kros, veszedelmes dolgot tesznek. Azon az ton jrnak, hogy sajt hitket tegyk ktelezv msok szmra, s ehhez minden lehetsges eszkzt flhasznljanak.

DECEM BER 28.

szerzetes, mester s tantvny. Hogy a mester megjutalmazza a tantvnyt, gy szlt hozz egy alkalommal: Egyszer felttlenl rendeznk egy j pikniket a hegyoldalban. A mester azonban megfeledkezett az gretrl. Amikor a tantvny ksbb emlkeztette r, a mester elfoglaltsgra hivatkozott, azt mondta, egyelre nem r r piknikezni vele. Hossz id telt el, a piknikbl mg mindig nem lett semmi. Amikor a tantvny ismt szba hozta az gretet, gy szlt a mester: Most nem megynk. Rengeteg dolgom van! Egy nap a tantvny ltta, hogy egy halottat visznek ki a domboldalba temetni. A mester megkrdezte tle: Mi trtnik ott? Az a szegny ember megy piknikezni. Vlaszolt a tantvny. Valban, amg az ember maga dnti el, hogy mi fontos neki, mi nem, addig ritkn jr el a hegyoldalba piknikezni. Aztn egyszer csak nem dnt tbb. Kiviszik a hegyoldalba - holtan.

400

DECEM BER 29.

z ember egsz lelki lete a tbbi emberrel val kapcsolatn alapszik. Minden ezen mlik, de fknt az, hogyan rzi magt. I la az indttatsunk tiszta, szinte, a tbbi, ami a j viszony kialakulshoz szksges, mr jn magtl. A megfelel viselkeds gyakorlata, formi fejleszthetk, tanulhatk. A tanuls folyamata s majd az egsz gyakorlat a jszvsgen, msok megbecslsn s szeretetn alapul. s annak megrtsn, hogy minden emberi lny egyetlen kzssget alkot.

401

DECEM BER 30.

legfontosabb dolog az letben az emberek egyms irnt megmutatkoz szeretete. E nlkl senki nem rheti el a valdi boldogsgot. s ha boldogabb letet akarunk, boldogabb csaldot, boldogabb szomszdokat s boldogabb orszgot, akkor elg az embert leginkbb jellemz kpessgre, a szeretetre figyelni. Ha a fldn l hatmillird ember mind milliomoss vlna, bels rtkeik fejlesztse nlkl akkor sem lnnek tarts boldogsgban, bkben. Ahhoz szeretetre van szksg, s a szeretet rzse fejleszthet.

402

DECEM BER 31.

G y a k ra n ismtelgetem magamban, s mindig nagy ert s elszntsgot meritek ebbl a fohszbl: Amg csak a roppant tr fennll, a Fld llnyt hord a htn, addig legyek n is itt, enyhteni a vilg bajn.

403

Kiadta az rs Kiad Felels kiad az rs Kft. gyvezetje Szerkesztette Harkny Julin Bort Nm eth Jnos Szeds Horvth Ibolya N yom dai elkszts M agyar Almanach Kiad

Printed in Hungary ISBN 963 8417064 Akadmiai Nyomda

A dalai lmk csaknem mindegyike terjedelmes s jelents rsos letmvet alkotott. A korbbi szzadok e kivlsgai kztt tallunk trtnszt, asztrolgust, teolgust, nyelvszt, kltt s aforizma rt. A buddhistk ma is elvijk szellemi vezetjktl, hogy megossza velk tudst, gondolatait, vagy akr legszemlyesebb rzseit. Tendzin Gjaco, a 14. dalai lma ennek gy tesz eleget, hogy kzben a vilg minden tjn jl hasznlhat gyakorlati tleteket ad a htkznapi letvezetshez. Ezrt olyan npszerek az rsai minden valls hveinek krben. De a tpreng, tnd vallstalan ember is lvezetttel s haszonnal forgatja knyveit, figyeli nyilvnos szereplseit nyugati nagyvrosok sportcsarnokaiban, a mdiban. Klns, hogy sokak szerint a dalai lma a leghitelesebben megszlal frang pap ma a vilgon, s mg klnsebb, hogy ezt a nyugatiak lltjk rla. Ktsgtelen, hogy megnyer szemlyisge, kedlye, okossga nagyban hozzjrult ahhoz, hogy ma a buddhizmus a legnpszerbb keleti valls nyugaton. E knyvben azonban nem a buddhizmusrl van sz elssorban. M ikzben a napi tndsekbl elnk trul a buddhista gondolkods egsz rendszere, az emberi let, a boldoguls mai eslyem, lehetsgein gondolkozhatunk. Hogyan ljnk okosabban, jobban, nyugodtabban? Fleg ezeken a krdseken tndhetnk naprl napra a dalai lmval, aki a Kelet tapasztalataival siet a kiss eltvedt, szorong s fradt nyugati hs segtsgre. Nem hiszem, hogy tallhatnnk erre a feladatra nla avatottabb gondolkodt, aki radsul mindkt vilg kultriban jratos. De jzanabbat s kszsgesebbet sem.

SRI LSZL
2800,- Ft