You are on page 1of 13

Reflexia si refractia luminii

Clasa a IX-a MI4

Gherga Patricia Karina

~ Cuprins ~ Reflexia luminii Legile reflexiei Reflexia totala Refractia luminii Legile refractiei Bibliografie .

cum ar fi suprafata dintre aer si un lac. asemanator cu felul in care o minge sare cand atinge pamantul. Lumina care este reflectata de pe o suprafata plana. va forma o imagine in oglinda.  Daca lumina atinge suprafata de separare intr-un unghi atunci lumina este reflectata in acelasi unghi. o linie.  .oOo Reflexia luminii oOo Caracteristici generale Reflexia luminiii este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii la suprafata de separare a doua medii. sau intr-o zona. acest lucru depinzand de curbura suprafetei. Lumina reflectata de pe o suprafata curba poate fi focusata intr-un punct.lumina intoracandu-se din mediul in care a venit.

 ..///  Legile reflexiei sunt: i) raza incidenta..\\\. ii) unghiul de reflexie este egal cu unghiul de incidenta./// Legile reflexiei \\\... normala si raza reflectata se gasesc in acelasi plan.

Pentru un unghi de incidenta I = l.~///~ Reflexia totala ~///~   La trecerea razei de lumina dintr-un mediu mai refrigerent intrun mediu mai putin refrigerent pe masura ce unghiul de incidenta creste. ci ea se reflecta in mediul din care pleaca.se mareste si unghiul de refractie.raza este reflectata in lungul suprafetei de separare. .Acest fenomen poarta numele de reflexie totala.Unghiul minim de incidenta l se numeste unghi limita.Pentru unghiuri de incidenta mai mari decat unghiul limita ( I > l) . nu mai exista raza refractata. Valoarea unghiului limita depinde numai de indicii de refractie ai celor doua medii.deci r = 90 grade.

. Cel mai usor de observat exemplu este în cazul luminii. Fiindca lumina calatoreste cu viteze diferite in medii diferite. apa. viteza de faza si lungimea de unda se modifica. atunci când aceasta trece dintr-un mediu transparent (aer. În optica. inclusiv cu cele sonore.oOo Refractia luminii oOo Caracteristici generale    Refractia este schimbarea directiei luminii la trecerea acesteia dintr-un mediu transparent in altul. sticla etc. pentru studiul refractiei se foloseste notiunea de indice de refractie. însa frecventa ramâne aceeasi.)în altul. ea trebuie sa-si schimbe viteza la trecerea dintr-un mediu in altul. La interfata dintre doua medii. care este direct legata de viteza de propagare. Totusi fenomenul se petrece cu toate undele. Lentilele şi prismele optice se bazeaza pe fenomenul de refractie pentru a modifica directia razelor de lumina. unda isi schimba directia.

ceea ce înseamna ca pulsurile de lumina vor fi mai lungi la receptie. pentru comunicarea pe distante mari. este nevoie de statii releu intermediare pentru refacerea formei pulsurilor. desi sunt trimise simultan. de aceea lumina se va refracta diferit în functie de frecventa: în acest fel lumina alba poate fi separata în functie de frecventa cu ajutorul unei prisme din material transparent. fenomen numit dispersie. Tot din aceasta cauza comunicatiile prin fibra optica sunt stânjenite: pulsurile de lumina contin componente de frecvente diferite care. .oOo Refractia luminii oOo Dispersia  Un aspect interesant al refractiei luminii este urmatorul: viteza luminii în diferite medii (altele decât vidul) depinde de frecventa. vor ajunge la celalalt capat al fibrei usor decalat în timp.

. de exemplu în desert. pozitiile reale ale astrelor de pe cer nu sunt cele aparente. mai ales atunci când aceste astre se vad aproape de orizont: intrând în atmosfera piezis. ele se refracta progresiv din cauza dependentei indicelui de refractie al aerului de altitudine (în principal prin intermediul presiunii). atunci când temperatura aerului variaza foarte rapid cu înalţimea. În mod similar. Asa se explica si variatia discontinua a pozitiei si formei Soarelui atunci când apune ori rasare.oOo Refractia luminii oOo Curcubeul  Tot refractia este fenomenul din spatele curcubeului. ori a mirajelor care apar.

Lumina alba de la soare suferă mai întîi o refractie la intrarea în picatura de apa. dar aceasta nu produce efectul de curcubeu).oOo Refractia luminii oOo Curcubeul continuare Curcubeul poate fi explicat analizînd mersul razelor de lumina într-o sfera transparenta. În continuare lumina iese din picatura printr-o a doua refractie.  Pentru fiecare lungime de unda exista un unghi la care intensitatea luminii iesite din picatura are un maxim. moment în care începe separarea culorilor. care amplifica separarea culorilor. În partea opusa a picaturii are loc o reflexie la interfata dintre apa si aer (o parte din lumina iese afara.  .

oOo Refractia luminii oOo Curcubeu poze .

/// Legile refractiei \\\..\\\. nefiind respectata daca este vorba de materiale anizotrope (cum ar fi unele cristale). Acest lucru se întâmpla pentru 0<0 crit unde 0 crit= sin la puterea -1(n2/n1) .///   Pentru a putea calcula drumul unei raze de lumina se poate apela la o schema similara celei alaturate: stiind unghiul de incidenta si proprietatile celor doua medii... se poate calcula unghiul de refractie (unghiul de reflexie este egal cu cel de incidentă)02=sin la puterea -1 (n1/n2 * sin01 n1 şi n2 fiind indicii de refractie ai celor doua medii (raportul dintre viteza luminii în acel mediu si viteza luminii în vid). . unde apare birefringenta.. Legea de refractie enuntata mai sus este valabila doar pentru materiale izotrope. poate aparea fenomenul de reflexie totala: practic toata lumina se reflecta inapoi în mediul din care a venit. În cazul unui unghi de incidenta foarte mare (raza cade foarte piezis).

92 .0000 Aer: 1.36 Sticla (fused quartz): 1./// continuare Substante + indice de refractie          Vid: 1....309 Apa: 1..52 Clorura de sodium: 1.33 Alcool etilic: 1.54 Zircon: 1.0003 Gheata: 1.\\\./// Legile refractiei \\\.46 Sticla (crown): 1.

ro www.org http://educativ.ro http://referatele.google. autori: Cleopatra Gherbanovschi si Nicolae Gherbanovschi http://referat.oOo Bibliografie oOo       http://wikipedia.ro .ro Manual pentru clasa a IX-a de fizica.