You are on page 1of 3

Dansk A: Litterær Artikel

Rasmus Christensen 2.x

08-04-2014

Bo’l
af Johannes V. Jensen

Arrangerede ægteskab, hvor fortællingen ikke udelukkende er fokuseret på netop det, men mere forventningerne om hvad der kommer og hvad der er givet fra egen side. Novellen ”Bo’l” er skrevet af Johannes V. Jensen (1873-1950) som er udgivet i novellesamlingen, Himmerlandshistorier - Tredje Samling fra 1910. En ung pige som kaldes Bo’l, som er kort for Bodil, skal giftes væk. Hun har mange ting som hun bekymrer sig over og en af de ting er hendes kommende mand som hun ikke kender, for hele affæren er arrangeret. For hende er dog det største problem, noget som ligger hende mere nært, nemlig hende selv. For historien om Bo’l, hendes selvværd og den kommende mand Chas eller Karl som ha n er kendt i Bo’ls omegn, starter næsten eventyragtigt fra linje 1 og fortsætter til linje 40. For novellen ligger denne historie ud som en fortælling om Bo’l; mest af alt hvordan hun er som person og hendes kommende ægtemand som hun snart skal møde. Der bliver fortalt om hendes hjem, familiens opbygning, miljøet som hun begår sig i og grunden hvorfor hun skal giftes væk, hvor heldig hun jo nu engang er. Men efter linje 40 til linje 75 så skifter det, og nu kommer man ind på Bo’ls selvværd, som skal nævnes til at være helt i bund. Fik hun lov til at gå selv resten af sit liv så ville hun ikke have noget problem med sit udseende. Men da hun om bare 4 måneder skal giftes væk, så bliver hun nu alligevel bekymret om sit udseende. Der bliver ikke nævnt at hun er grim, men der bliver sagt at hun er før1 og bovnende2 som det bliver nævnt på linje 57 til 58. En rigtig Fenja3, med nok styrke til at løfte en ko, hvilket hun faktisk kan men kun til hendes egen viden. Ikke nok med det så er hun også en smule bekymret om hun kan finde ud af at være sammen med sin fremtidige ægtemand. Ikke nok med at hun er bekymret om at han vil have hende, men hun er også bekymret om de kan have samtaler sammen f.eks. uden at han skal bruge ordet ”elske”, hvilket han også faktisk bruger hen i mod slutningen. Bo’l var også bekymret med om hun kunne græde til
1 2

Før: Kraftig og trivelig. Bovnende: Svulmende, ud bulende. 3 Fenja: Jættepige med enorme kræfter fra den nordiske mytologi.

Men at klæde sig med pelsjakke i april finder de lokale finder humor i da vejret jo er for varmt til den slags tøj. det der igennem teksten ligges op til er at han spreder rygterne for at få en hvis respekt og få folket i området til at føle at de ikke gjorde det godt nok da han ankom og det første rygte spredte han sådan at han kunne få respekt. han var uden øje på den ene side af ansigtet. men han var kold over for dem alle under besøget. Men på grund af at æresporten ikke var sat op. person og altvidende. dog bliver det nævnt at han er utrolig nærig og han knap brugte 5 kr. ender hun med at være en seriøs kvinde. hun var bange for at hun var for stærk en pige til at kunne græde. Senere efter at han har taget afsted med Bo’l efterlader han det rygte at han ville have spædet til med en klækkelig sum i fattigkassen. . Han har en pelsjakke på som viser at han er en rigmand som klæder sig prangende. Chas har tidligere været hyrde i området og folk har kendt af ham og nogle til ham. under hans besøg.x 08-04-2014 brylluppet. hvilket ikke kunne ses på fotoet som Bo’l havde da det gemte den ene side af hans ansigt. Dog med undtagelse af sin egen slægt. Dette gør at folk tager ham seriøs og viser at han selvfølgelig er meget rig. Det skal nævnes at fortælleren er 3. Her er det tydeligt at Bo’l er utrolig skuffet. dog ikke sagt at alt og alle informationer er nævnt i historien men kun ting af relevans. hvilket bliver nævnt at han gør to dage inden brylluppet. Tidligt i novellen bliver det nævnt at han har en hvis formue. Bo’l er en fjollet pige. det er forventningens glæde som ender i en stram skuffelse. men til slut i historien hører man at hun faktisk endte med at tudbrøle. og til sidst. stik imod hendes egne bekymringer. at han faktisk er blevet til noget. før han ankommer skriver han et koldt brev om hvor meget Moholm er værd. selvom de var fattige skulle de ses til. Denne måde at sprede rygter på og grunden dertil kan man fortolke ret åbent. Hvorfor hun græd fortæller novellen intet om. Der kan yderligere viderefortolkes med at han jo kommer fra området og derfor når han kommer tilbage fra USA skal bevise at han over alle andre. og ikke skal gøres grin med. så var det fornærmelse nok til at han ikke gjorde så. og at han også ejer 100 tønder land hvilket svarer til den mængde af land en herregård svarer til.Dansk A: Litterær Artikel Rasmus Christensen 2. han var slet ikke den person hun troede han var. Fra linje 75 til linje 123 handler det om hvor Chas ankommer til området. Chas er lidt af en karakter. på den mest positive måde selvfølgelig. Men Chas har en styrke og det er at sprede rygter. måske er det taget i profil. for man kan jo ikke glemme sine rødder.

Dansk A: Litterær Artikel Rasmus Christensen 2. hvor bla.x 08-04-2014 Analyse og fortolkning af teksten. Giv en perspektivering til fx forfatterskabet. realisme begrebet. . Undersøger fortællerstemmmen og skildringen af personer og miljø. genren eller den litteraturhistoriske periode.