You are on page 1of 6

ikatan dan simpulan

2.3.1 Lilit Dua Simpul ( Round Turn Two Half Hitches) Kegunaannya: Lilitan ini sangat kuat dan teguh. Oleh itu, lilit dua simpul boleh digunakan untuk mengikat tali pada bot, pokok, tiang atau pada hujung tali khemah. Cara-cara membuatnya: 2.3.2 Tambat Seraya (Square Lashing) Kegunaannya: Tambatan ini selalunya digunakan untuk mengikat kayu, bukuh, tiang dan seumpamanya yang bersudut tepat bagi membuat jambatan, tiang bendera, gajet dan lain-lain. Tambat seraya dimulakan dan dimatikan dengan lilit manuk. Cara-cara membuatnya:

2.3.3 Tambat Serong (Diagonal Lashing) Kegunaannya: Tambatan ini digunakan untuk mengikat dua tiang atau palang yang bersilang. Tambat serong berguna untuk membuat jambatan, menara, para dan lain-lain. Kegunaannya lebih kurang sama dengan tambat seraya. Cara-cara membuatnya:

2.3.4 Tambat Silang Gunting (Sheer Lashing) Kegunaannya: Tambatan ini digunakan untuk mengikat beberapa batng kayu atau buluh yang selari supaya boleh menghasilkan silang seperti gunting. Caranya ialah dengan memulakan lilitan manuk dan kemudian lilitkan tali pada batang-batang kayu atau buluh dengan kemas dan ketat. Matikan ikatan dengan memasukkan tali di celah-celah kayu atau buluh agar bersilang seperti gunting. Cara-cara membuatnya:

Lilit Manuk (Clove Hitch) Kegunaannya: Lilitan ini digunakan untuk mengikat tali pada tiang bala, pancang dan sebagainya. Lilitan ini juga boleh digunakan sebagai permulaaan dan penamat atau untuk mematikan ikatan-ikatan lain seperti tambat seraya dan tambat silang gunting. Cara-cara membuatnya:

muka surat 49. Cara-cara membuatnya: udut Panduan Simpulan Buku Sila Dipetik daripada buku "Tunas Puteri". Simpulan ini juga senang dilucutkan apabila ditarik. Bunga Geti . terbitan Edusystem Sdn.3..2. Bhd. Persatuan Pandu Puteri Malaysia.5 Simpulan Bungkusan (Packer’s Knot) Kegunaannya: Simpulan bungkusan boleh digunakan untuk mengikat bungkusan secara berperingkat. terbitan kelima 1993. iaitu dari permulaan hingga siap.

Persatuan Pandu Puteri Malaysia. . muka surat 50. terbitan Edusystem Sdn. terbitan Edusystem Sdn. Persatuan Pandu Puteri Malaysia.. Mengikat Bungkusan Dipetik daripada buku "Tunas Puteri". Bhd.Dipetik daripada buku "Tunas Puteri". terbitan kelima 1993.

Bhd. . Lilit Dua Simpul Dipetik daripada buku "Tunas Puteri". terbitan Edusystem Sdn. terbitan kelima 1993. muka surat 89.. Persatuan Pandu Puteri Malaysia.

. Lilit Pemati Mudah Dipetik daripada buku "Tunas Puteri". . muka surat 51. terbitan Edusystem Sdn. Persatuan Pandu Puteri Malaysia.Bhd. terbitan kelima 1993.

terbitan kelima 1993. muka surat 52. terbitan kelima 1993.. Ikatan Pemukat Dipetik daripada buku "Tunas Puteri".Bhd. Persatuan Pandu Puteri Malaysia.. terbitan Edusystem Sdn. Bhd. . muka surat 52.