You are on page 1of 4

Karya Syed Ahmad Jamal :"Bumi dan Langit I" (1998

)

Karya di atas merupakan salah satu karya terunggul yang membawa seribu makna oleh Syed Ahmad Jamal (SAJ) bertajuk "Bumi dan Langit I”. Karya ini telah dihasilkan pada tahun 1998. Karya ini dilukis dengan mengunakan akrilik di atas kanvas berukuran 203sm x 274.5sm. Secara keseluruhannya, Syed Ahmad Jamal menggunakkan subjek alam semula jadi sebagai teras untuk menghasilkan karya ini. Jika dilihat dengan teliti, karya ini terbahagi kepada empat bahagian. Bahagian pertama yang bermula pada bahagian bawahnya terdiri daripada lapisan bumi, bahagian kedua pula terdiri daripada tumbuhtumbuhan dan bukit-bukau. Pada bahagian ketiga diwakili oleh oleh awan, jalur cahaya dan hujan. Seterusnya pada bahagian keempat di atasnya terdiri daripada langit dan bintang-bintang. Beliau menggunakkan elemen seni seperti kombinasi garisan, rupa, bentuk, dan jalinan untuk mengukuhkan lagi struktur karyanya.

Secara keseluruhannya Syed Ahmad Jamal menggunakan jalinan mujarad (abstract texture).Garisan digunakan ialah garisan garisan condong (diagonal line). Warna merah (warna panas) pada bahagian pertama atau bawah karya.. Gabungan daripada garisan ini menghasilkan beberapa jenis jalinan (texture) yang banyak menolong untuk memperkayakan lagi karya Syed Ahmad Jamal. Diikuti dengan warna kuning (warna panas) memenuhi sebahagian kawasan bumi. Warna biru muda (warna sejuk) di bahagian ketiga iaitu kawasan awan dan akhirnya warna biru tua (warna sejuk) di bahagian langit dan bintang-bintang. Syed Ahmad Jamal menggunakan `ruang mendatar’ dan `ruang cetek’. garisan cembung (curve line). Syed Ahmad Jamal menggunakan `warna panas’ ke `warna sejuk’ dalam pengolahan karyanya ini. dan garisan melintang (horizontal line). Dari aspek elemen ruang pula. .

lukisan yang dilukis menjadi topeng kepada sesuatu suasana di tempat misteri tetapi tidak apa yang berlaku di dalam. Karya ini dilukis dengan mengunakan akrilik di atas kanvas berukuran 89cm x 89cm.Karya Ahmad Khalif Yusof : Hikayat Seribu Satu Malam (1995) Karya ini merupakan lain dari yang lain kerana Ahmad Khalid Yusof menghasilkan sesuatu yang baru daripada berpegang kepada satu kebiasaan sejak tahun 1971dalam karyanya iaitu menggunakkan kaligrafi khat. Mesej yang cuba disampaikan oleh Ahmad Khalid Yusof melalui lukisan ini ialah. beliau berhadapan dengan alam fantasi tempat yang diilhamkan daripada kisah Hikayat Seribu Satu Malam. Suasana waktu malam ajaib diwarnai dengan campuran warna hijau lumut yang diiringi dengan warna oren terang dan . Melalui karya ini.

2013. Syed Ahmad Jamal.com. garis-garis pendek dan titik digunakan untuk menggantikan tulisan Jawi biasa beliau. [online] Boleh didapati di: http://datunazib.com.com/2013/04/karya-bumi-dan-langit-1-syed-ahmadjamal. Hbart.product_details&product_id=15&fly page=flypage_lite_pdf.my. [online] Boleh didapati di: http://hbart. J. A. Karya Bumi Dan Langit 1. S. . Selain itu. Lot 015. 2014.html [Di akses pada: 8 Apr 2014].warna merah.my/index. Pencari Jalan-Jalan Hidayah: Karya Bumi dan Langit 1.blogspot.php?page=shop.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=91 [ Di akses pada: 8 Apr 2014]. Ia telah membantu untuk mengukuhkan lagi struktur karyanya.