You are on page 1of 6

Strategia Lisabona (Agenda Lisabona/Procesul Lisabona) reprezint un set de obiective, domenii prioritare de aciune, inte i msuri, pentru orientarea

politicilor europene de cretere economic i ocupare a forei de munc ctre realizarea obiectivului strategic al Uniunii Europene de a deveni cea mai competitiv i dinamic economie bazat pe cunoatere.

Strategia Lisabona a fost adoptat de ctre Consiliul European extraordinar de la Lisabona, din 23-24 martie 2000 i rennoit de ctre Consiliul European de la Bruxelles din 22-23 martie 2005. Instrumentele de guvernare a aplicrii strategiei sunt: Liniile directoare integrate pentru cretere economic i ocuparea forei de munc, Programul comunitar Lisabona, rapoartele anuale ale Comisiei cu privire la aplicarea strategiei, programele naionale de reform i rapoartele naionale anuale cu privire la aplicarea programelor naionale de reform. Statele membre contribuie la aplicarea Strategiei Lisabona prin programele naionale de reform, iar Comisia prin Programul comunitar Lisabona. Implementarea SL a cunoscut trei cicluri pn n prezent: martie 2000 martie 2005; martie 2005 martie 2008; martie 2008 martie 2011. La 11 decembrie 2007, Comisia European a adoptat Pachetul Lisabona, cu privire la noul ciclu de trei ani (2008-2010), compus din cinci documente legislative. Pachetul a fost andosat la Consiliul European din martie 2008. Actualul ciclu al Strategiei (martie 2008 - martie 2011) a nceput pe fondul unui proces de ncetinire a creterii economice globale i al riscurilor cauzate de instabilitatea pieelor financiare i a preurilor la alimente i petrol. n aceste condiii, Consiliul European din martie 2008 a convenit o serie de orientri strategice: implementarea reformelor restante, meninerea Liniilor directoare integrate, implementarea la nivel comunitar a unui nou Program comunitar Lisabona, modelarea agendei internaionale economice, sociale i de mediu printr-o politic de deschidere a pieelor proprii i acces sporit pe tere piee, integrarea aciunilor la nivel naional, comunitar i internaional. n contextul actualei crize economice i financiare, Comisia European a prezentat, la 26 noiembrie 2008, un Plan european de redresare economic, care a fost andosat la Consiliul European din decembrie 2008. Planul cuprinde msuri pe termen scurt pentru ieirea din criza financiar i economic, msuri care vor trebui implementate i la nivel naional. Comisia European a adoptat, la 28 ianuarie 2009, propunerea de actualizare a Liniilor Directoare Integrate necesare implementrii la nivel naional i comunitar a Strategiei Lisabona. Documentul include Evaluarea implementrii Strategiei Lisabona la nivelul statelor membre UE si a zonei euro, precum i Recomandri specifice de ar.

Europa 2020 reprezint strategia UE de cretere economic pentru urmtorii zece ani. ntr-o lume aflat n permanent schimbare, UE dorete s devin o economie inteligent, durabil i favorabil incluziunii. Aceste trei prioriti se sprijin reciproc i sunt n msur s ajute UE i statele membre s obin un nivel ridicat de ocupare a forei de munc, de productivitate i de coeziune social. http://ec.europa.eu/europe2020/index_ro.htm

Europa 2020 se bazeaz pe leciile nvate ca urmare a aplicrii strategiei anterioare, recunoscnd att : punctele forte ale acesteia:
obiectivele de dezvoltare economic; crearea a 18 milioane de locuri de munc ncepnd din anul 2000 i pn n prezent,

ct i punctele ei slabe: punere n aplicare deficitar, cu diferene mari de la o ar la alta n ceea ce privete amploarea
reformelor i ritmul adoptrii acestora).

Noua strategie reflect i schimbrile aprute la nivelul UE ncepnd din anul 2000 n special nevoia imediat de relansare n urma crizei economice. Nouti aduse de Strategia Europa 2020 1. Stimularea unui nou tip de cretere (inteligent, durabil i favorabil incluziunii), prin:

creterea nivelului competenelor i consolidarea educaiei de-a lungul vieii, ncurajarea cercetrii i inovrii, folosirea mai eficient a reelelor inteligente i a economiei digitale, modernizarea industriei, promovarea unei utilizri mai eficiente a energiei i resurselor.

2. Consolidarea guvernanei prin:


monitorizare periodic i transparent luarea deciziilor la cel mai nalt nivel politic Consiliul European

Comisia va conduce acest proces i va folosi toate instrumentele noi introduse de Tratatul de la Lisabona: recomandri, avertismente i, n cazul ntrzierilor grave, posibilitatea de a aplica sanciuni. 3. Coordonare economic mai strns n baza noii politici de coordonare economic (semestrul european- un interval de timp din prima jumtate a fiecrui an), guvernele statelor membre vor trebui s: prezinte, n acelai timp, rapoarte privind programele de reform economic i programele de stabilitate i convergen; se asigure c dispun de fondurile necesare pentru a finana aceste programe.

O monitorizare strict pe durata semestrului european i fixarea unor obiective clare i msurabile (att la nivelul UE, ct i la nivel naional) vor contribui la obinerea, unor rezultate eficiente i rapide.

Caracteristici ale strategiei Europa 2020


4 prioriti:
o o o o cretere inteligent; cretere durabil; cretere favorabil ncluziunii; ieirea din criz.

5 obiective:
o o o o o ocuparea forei de munc; cretere, dezvoltare i inovare; schimbri climatice i energie; educaie; srcie i excluziune social.

7 iniiative:
o o o o o o o o o o agend digital pentru Europa; Uniune a inovrii; Tineretul n micare; Europ eficient din punctul de vedere al utilizrii resurselor politic industrial pentru era globalizrii agend pentru noi competene i noi locuri de munc platform european pentru combaterea srciei.

Instrumente
o o o Iniiative majore; Folosirea instrumentelor existente; Monitorizarea proceselor.

Roluri
Instituii i organisme europene; Statele membre ale UE; Societatea civil

Creterea inteligent presupune mbuntirea prestaiei UE n urmtoarele domenii:


educaie (ncurajarea procesului de nvare i de mbuntire a competenelor) cercetare i inovare (crearea de noi produse i servicii care s genereze cretere economic i noi locuri de munc i s ne ajute s facem fa provocrilor de ordin social) societatea digital (utilizarea tehnologiilor informaiei i comunicaiilor) un nivel al investiiilor publice i private n cercetare i dezvoltare de 3% din PIB-ul UE; condiii mai bune pentru cercetare, dezvoltare i inovare; o rat de ocupare a forei de munc de 75 % n rndul populaiei cu vrste cuprinse ntre 20 i 64 de ani, pn n 2020 (prin crearea de condiii favorabile inseriei profesionale, n special pentru femei, tineri, persoane n vrst sau necalificate i imigrani legali) ; rezultate mai bune pe plan educaional, n special: o reducerea abandonului colar la mai puin de 10%, o creterea pn la cel puin 40% a ponderii absolvenilor de studii superioare sau echivalente n rndul populaiei n vrst de 30-34 de ani

Cretere durabil Pentru a asigura o cretere economic durabil, trebuie: s dezvoltm o economie mai competitiv, cu emisii sczute de CO2, care s utilizeze
resursele n mod eficient i durabil , s protejm mediul, s reducem emisiile de gaze cu efect de ser i s stopm pierderea biodiversitii, s profitm de poziia Europei ca lider n dezvoltarea de noi tehnologii i metode de producie ecologice, s introducem reele electrice inteligente i eficiente, s valorificm reelele europene pentru a le acorda ntreprinderilor (n special micilor productori) un avantaj competitiv suplimentar, s mbuntim mediul de afaceri, n special pentru IMM-uri, s-i ajutm pe consumatori s aleag produse i servicii, n cunotin de cauz.

Obiectivele UE pentru o cretere inteligent:

Obiectivele UE pentru o cretere durabil:


reducerea cu 20%, pn n 2020, a emisiilor de gaze cu efect de ser fa de nivelul din 1990 - UE este dispus s reduc emisiile chiar i cu 30%, cu condiia ca i alte ri dezvoltate s i asume angajamente similare i ca rile n curs de dezvoltare s contribuie, n msura posibilitilor, n cadrul unui acord global, creterea ponderii surselor de energie regenerabile pn la 20%. creterea cu pn la 20% a eficienei energetice.

Iniiative majore pentru stimularea creterii inteligente: 1.O agend digital pentru Europa, prin care i propune s creeze o pia digital unic,
bazat pe internet rapid i ultrarapid i pe aplicaii interoperabile: o pn n 2013: acces universal la internet n band larg, o pn n 2020: acces universal la internet mult mai rapid (cel puin 30Mbps) o pn n 2020: o vitez a internetului de peste 100 Mbps n peste 50% din locuinele din Europa. 2. O Uniune a inovrii, prin care i propune: o s reorienteze politica n materie de cercetare, dezvoltare i inovare ctre domenii care prezint provocri majore pentru societate (schimbri climatice, utilizarea eficient a energiei i a resurselor, schimbri demografice, sntatea populaiei etc.) o s consolideze toate verigile din lanul inovrii, de la cercetarea fundamental la comercializare.

Iniiative majore pentru stimularea creterii durabile:


1. O Europ eficient din punctul de vedere al utilizrii resurselor . Pentru a trece la o economie care utilizeaz resursele n mod eficient i emite mai puin CO2, trebuie s reducem dependena creterii economice de resurse i energie, n special prin: reducerea emisiilor de CO2 mbuntirea securitii energetice reducerea cantitii de resurse utilizate 2. O politic industrial adaptat erei globalizrii. UE are nevoie de o politic industrial care s sprijine ntreprinderile, n special pe cele mici, n eforturile lor de adaptare la globalizare, de depire a crizei economice i de trecere la o economie cu emisii sczute de CO2: sprijinind spiritul antreprenorial, pentru ca ntreprinderile europene s devin mai performante i mai competitive, acoperind toate elementele lanului valoric din ce n ce mai globalizat, de la accesul la materii prime la serviciile post-vnzare. O astfel de de politic poate fi elaborat doar n strns cooperare cu ntreprinderile, sindicatele, mediul academic, ONG-urile i organizaiile de consumatori.

3. Tineretul n micare, prin care i propune:

o o o o

s-i ajute pe studeni i pe stagiari s studieze n strintate, s-i pregteasc mai bine pe tineri pentru piaa muncii, s mbunteasc performanele universitilor europene i s le fac mai atractive pe plan internaional, s amelioreze toate aspectele legate de educaie i formare (excelen academic, egalitate de anse etc.)

Cretere favorabil incluziunii O economie cu o rat ridicat a ocuprii forei de munc, asigurnd coeziunea economic, social i teritorial. Creterea favorabil incluziunii presupune: o rat mai mare de ocupare a forei de munc - locuri de munc mai bune i mai numeroase, n special pentru femei, tineri i lucrtori de peste 55 de ani , creterea capacitii de anticipare i gestionare a schimbrii prin investiii n formare profesional i mbuntirea competenelor , modernizarea pieelor muncii i a sistemelor de protecie social , garantarea accesului tuturor la beneficiile creterii economice.
Obiectivele UE pentru o cretere economic favorabil incluziunii: rat de ocupare a forei de munc de 75 % n rndul populaiei cu vrste cuprinse ntre 20 i 64 de ani pn n 2020 (prin crearea de condiii favorabile inseriei profesionale, n special pentru femei, tineri, persoane n vrst sau necalificate i imigrani legali), rezultate mai bune pe plan educaional, n special, reducereaabandonului colar la mai puin de 10% , creterea pn la cel puin 40% a ponderii absolvenilor de studii superioare sau echivalente n rndul populaiei n vrst de 30-34 de ani, reducerea cu cel puin 20 de milioane a numrului persoanelor care sufer sau risc s sufere de pe urma srciei i a excluziunii sociale. Iniiative majore pentru stimularea creterii favorabile incluziunii: 1. O agend pentru noicompetene i noi locuri de munc prin care i propune: s ajute cetenii s dobndeasc noi competene, s se adapteze la schimbrile de pe piaa muncii i s se reorienteze profesional , s modernizeze pieele muncii, pentru a spori productivitatea muncii i rata de ocupare a forei de munc, pentru a reduce omajul i pentru a asigura durabilitatea modelelor sociale europene. 2.Platform european de combatere a srciei, prin care i propune: s asigure coeziunea economic, social i teritorial, s garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor care sufer de pe urma srciei i a excluziunii sociale i s le asigure acestora un trai demn i un rol activ n societate, s sprijine msurile care favorizeaz integrarea n comunitate, formarea i inseria profesional i accesul la protecie social. De asemenea, UE sprijin creterea favorabil incluziunii prin proiectele i investiiile n domeniul dezvoltrii regionale, prin care reduce discrepanele dintre regiuni i asigur accesul tuturor europenilor la beneficiile creterii economice.

In cadrul Stategiei 2020 au fost stabilite 5 obiective majore la nivelul UE. Aceste obiective: definesc poziia pe care ar trebui s o ocupe UE n 2020 din punctul de vedere al unor parametri majori, sunt transpuse n obiective naionale, pentru ca fiecare stat s-i poat urmri evoluia, sunt comune i nu presupun repartizarea sarcinilor, urmnd a fi realizate prin aciuni la nivel naional i european , sunt interdependente i se susin reciproc: o o progresele n plan educaional contribuie la mbuntirea perspectivelor profesionale i la reducerea srciei mai mult cercetare i inovare i o utilizare mai eficient a resurselor ne ajut s devenim mai competitivi i ofer condiii

Obiective europene pentru 2020 sunt: 1. Ocuparea forei de munc - o rat de ocupare a forei de munc de 75 % n rndul populaiei cu vrste cuprinse ntre 20 i 64 de ani 2. Cercetare, dezvoltare i inovare - un nivel al investiiilor publice i private n cercetare i dezvoltare de 3% din PIB-ul UE 3. Schimbri climatice i energie - reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de ser (sau chiar cu 30%, n condiii favorabile) fa de nivelurile nregistrate n 1990 : creterea ponderii surselor de energie regenerabile pn la 20% creterea cu 20% a eficienei energetice reducerea abandonului colar la sub 10% creterea la peste 40% a ponderii absolvenilor de studii superioare n rndul populaiei n vrst de 30-34 de ani

4. Educaie

5. Srcie i excluziune social- reducerea cu cel puin 20 de milioane a numrului persoanelor care sufer sau risc s sufere de pe urma srciei i a excluziunii sociale

Instrumente
Folosirea instrumentelor existente In vederea atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020 se vor folosi eficient toate politicile i instrumentele aflate la dispoziia UE. Dintre acestea cele mai importante sunt: Piaa unic Creterea economic i crearea de noi locuri de munc depind de existena unor piee sntoase, bine conectate, n cadrul crora concurena i accesul consumatorilor s poat stimula activitatea economic i inovarea. Referitor la piaa unic: trebuie depite o serie de obstacole: probleme legate de activitile transfrontaliere, reele insuficient interconectate, aplicarea neuniform a reglementrilor privind piaa intern, complexitatea juridic datorat existenei a 27 de seturi de msuri normative diferite pentru anumite operaiuni, trebuie mbuntit accesul ntreprinderilor mici la piaa unic, trebuie dezvoltat spiritul antreprenorial, de exemplu: simplificnd dreptul societilor comerciale (procedurile de faliment, statutul societii private etc.) oferindu-le antreprenorilor care au euat n afaceri ansa de a o lua de la capt., consumatorilor europeni trebuie s le dm posibilitatea de a achiziiona bunuri i servicii din alte ri ale UE, cu mai mult uurin i ncredere, n special on-line. Monitorizarea proceselor Pentru ca obiectivele Strategiei Europa 2020 s fie atinse, este nevoie de: supraveghere integrat i consolidat, pentru a rspunde principalelor provocri macroeconomice abordare tematic pentru a accelera reformele structurale menite s stimuleze creterea. Aciunile de monitorizare ale UE vizeaz trei domenii: Factorii macroeconomici o Mediul macroeconomic este stabil i favorabil creterii economice i crerii de noi locuri de munc? o Se iau msuri pentru a corecta dezechilibrele macroeconomice, vulnerabilitile macrofinanciare i problemele de competitivitate cu dimensiune macroeconomic? o Exist influene (pozitive sau negative) la nivelul economiilor naionale, n special n zona euro? Reformele menite s favorizeze creterea o Reformele structurale promoveaz inovarea, cercetarea i dezvoltarea, folosirea eficient a resurselor, un mediu antreprenorial sntos, ocuparea forei de munc, educaia i incluziunea social? o Ce progrese se nregistreaz n direcia ndeplinirii celor 5 obiective majore ale UE i a obiectivelor naionale corespunztoare? Finanele publice (supraveghere financiar consolidat, n baza Pactului de stabilitate i cretere) o Ce msuri se iau pentru a reduce datoria public i deficitele bugetare, astfel nct s se garanteze viabilitatea finanelor publice? o Ce constrngeri bugetare stau n calea politicilor guvernamentale de promovare a creterii? (Odat identificate aceste constrngeri, UE va putea furniza orientri adecvate). Instrumentele de monitorizare Monitorizarea Strategiei este inclus n semestrul european, ciclu anual de coordonare a politicilor economice i fiscale. Include: analiz anual a creterii, pe care Comisia o public n luna ianuarie i care cuprinde o evaluare a situaiei i o serie de previziuni, integrnd supravegherea macroeconomic, tematic i bugetar. Pe baza acestei analize anuale, Consiliul European de primvar va face bilanul: o situaiei macroeconomice generale o progreselor nregistrate n atingerea obiectivelor fixate la nivelul UE o progreselor realizate n cadrul iniiativelor majore ale strategiei. Consiliul European va oferi orientri privind aspectele bugetare, macroeconomice i tematice, dar i recomandri referitoare la relaiile dintre aceste aspecte. Rapoartele naionale, respectiv programele naionale de reform i programele de stabilitate i convergen (adoptate n aprilie) pot fi folosite pentru a stabili progresele nregistrate n atingerea obiectivelor. Recomandri i /sau avize adresate statelor membre (pe care Comisia le propune n luna iunie), ca rspuns la rapoartele naionale. Avertismente politice, n cazul n care recomandrile nu sunt urmate n termenul indicat, nsoite de stimulente i sanciuni dac se constat dezechilibre excesive. Reuniuni ministeriale pe teme specifice (la nivelul Consiliului UE), eseniale pentru evaluarea reciproc i monitorizarea progreselor nregistrate n atingerea obiectivelor UE i n derularea iniiativelor majore. Parlamentul European va fi implicat n toate etapele acestui proces de monitorizare.

Bugetul UE Criza financiar a avut un impact puternic asupra capacitii ntreprinderilor i administraiilor europene de a finana proiecte de investiii i inovare. Pentru a ndeplini obiectivele strategiei Europa 2020, UE va avea nevoie de: un cadru de reglementare care s garanteze eficiena i sigurana pieelor financiare instrumente inovatoare pentru a finana investiiile necesare, inclusiv parteneriatele dintre sectorul public i privat. Aceste prioriti pe termen lung vor fi incluse n propunerea privind viitorul cadru financiar multianual al UE, pe care Comisia l va prezenta n 2011. Instrumentele de politic extern Pentru a favoriza creterea, UE trebuie s se asigure c pieele internaionale sunt deschise i echitabile i c relaiile comerciale se bazeaz pe un cadru reglementat la nivel internaional. UE va promova: dimensiunea extern a anumitor politici interne (ex. energie, transport, agricultur, cercetare i dezvoltare) comerul i coordonarea la nivel internaional a politicilor macroeconomice participarea ferm i eficient n forurile internaionale, cum ar fi G20, pentru a contribui la elaborarea viitoarei ordini economice mondiale. De asemenea, UE dorete s stabileasc relaii strategice cu economiile emergente, pentru a discuta aspecte de interes comun, pentru a promova cooperarea n materie de reglementare i pentru a gsi soluii la probleme bilaterale. n acest context, Comisia a prezentat, n noiembrie 2010, o nou strategie comercial.

Iniiative Majore UE a identificat noi domenii care ar putea impulsiona creterea economic i crearea de noi locuri de munc. Ele se afl n centrul a 7 iniiative majore. n cadrul fiecrei iniiative, autoritile europene i cele naionale trebuie s-i coordoneze eforturile pentru a se sprijini reciproc. Majoritatea iniiativelor au fost prezentate de ctre Comisie n anul 2010. Cretere inteligent agend digital pentru Europa Uniune a inovrii Tineretul n micare Cretere durabil Europ eficient din punctul de vedere al utilizrii resurselor politic industrial pentru era globalizrii Cretere favorabil incluziunii agend pentru noi competene i noi locuri de munc platform european pentru combaterea srciei.

Roluri

Instituii i organisme europene - Pentru ca UE s poat ndeplini


obiectivele Strategiei Europa 2020, fiecare instituie european trebuie s se implice. Consiliul European - Pentru c dispune de o viziune de ansamblu asupra politicilor UE i a interdependenei dintre Uniune i statele membre, Consiliul European rspunde de orientarea strategiei. n acest sens:

Statele membre ale UE

va evalua anual progresele nregistrate la nivel european i naional.


Prezentate n cadrul reuniunilor de primvar, aceste rapoarte de evaluare vor analiza situaia macroeconomic global i stadiul ndeplinirii celor 5 obiective majore ale UE. De asemenea, ar putea include o evaluare a situaiei iniiativelor majore ale Strategiei. va furniza orientri politice pentru UE i zona euro (i, eventual, pentru grupuri de ri), pe teme de buget, de macroeconomie sau de alt natur. va dezbate pe marginea evoluiei situaiei economice i a prioritilor Strategiei. Cercetarea i dezvoltarea i consolidarea potenialului de inovare al UE se afl pe agenda discuiilor n decembrie 2010, iar politica energetic, tranziia ctre o economie cu emisii sczute de dioxid de carbon i sigurana aprovizionrii vor fi temele abordate la nceputul anului 2011.

Punerea n aplicare a Strategiei Europa 2020 depinde, n mare parte, de capacitatea statelor membre de a: implementa, la nivel naional, reformele necesare pentru a accelera creterea de exemplu, prin stimularea investiiilor n cercetare, combaterea srciei, creterea nivelului de ocupare a forei de munc colabora cu Comisia i cu celelalte state membre n vederea punerii n practic a celor apte iniiative majore i a celor cinci obiective stabilite la nivel naional.

Autoritile naionale - n fiecare an, n luna aprilie, guvernele statelor membre vor prezenta dou rapoarte n care s explice care sunt msurile pe care le au n vedere pentru a atinge obiectivele naionale fixate n baza strategiei Europa 2020. Programele de stabilitate i convergen sunt prezentate nainte ca guvernele s adopte bugetele naionale pentru anul urmtor. Ele trebuie s conin informaii n materie de finane publice i politic fiscal, care vor fi analizate, la nivel european, mpreun cu Comisia i cu celelalte state membre. Programele naionale de reform conin elementele necesare pentru o monitorizare tematic i specific fiecrei ri a progreselor nregistrate n vederea atingerii obiectivelor Strategiei Europa 2020 pentru o cretere inteligent, durabil i favorabil incluziunii. n ciuda constrngerilor financiare importante cu care se confrunt, guvernele au responsabilitatea de a continua s fac investiii favorabile creterii economice, de exemplu sprijinind educaia, cercetarea i inovarea i eficiena energetic. Ambele rapoarte trebuie s se integreze pe deplin n procedura bugetar naional i n semestrul european, creat pentru a mbunti coordonarea, la nivel european, a politicilor naionale. Autoritile regionale i locale, partenerii sociali i alte pri interesate trebuie s ia parte la etapa pregtitoare, obinndu-se astfel un sprijin amplu pentru punerea n aplicare a acestor politici. Autoritile regionale i locale - Dialogul dintre autoritile naionale, regionale i locale va permite o mai bun promovare a prioritilor UE n rndul cetenilor, mobilizndu-i s se implice i s contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020. n multe ri europene, autoritile regionale sau locale rspund de domeniile politice vizate de Strategia Europa 2020, printre care se numr educaia i formarea, antreprenoriatul, piaa muncii sau infrastructura. Este esenial ca toate nivelurile administraiei s fie contiente de importana aplicrii eficiente a Strategiei Europa 2020 i ca fiecare dintre ele s acioneze pentru a face schimbrile care se impun n vederea promovrii unei creteri economice inteligente, durabile i favorabile incluziunii.

Consiliul UE (Consiliul de minitri) - Monitorizarea i evaluarea inter pares sunt principalele sarcini ale Consiliului UE. Minitrii responsabili pentru diverse domenii politice (ex. competitivitate, ocuparea forei de munc, educaie) vor discuta punerea n aplicare a programului (progresele nregistrate n atingerea obiectivelor i rezultatele iniiativelor majore). Comisia European asigur monitorizarea anual pe baza unui set de indicatori care permit msurarea progreselor generale nregistrate n realizarea obiectivelor Strategiei. prezint, n fiecare an (n ianuarie), o analiz a creterii i evalueaz rapoartele i programele de stabilitate i convergen ale statelor membre. Aceast analiz constituie baza dezbaterilor incluse pe agenda Consiliului European de primvar. n luna iunie, va emite recomandri i, dac este necesar, avertismente ctre statele membre, pe baza analizei rapoartelor privind progresele nregistrate n ndeplinirea obiectivelor naionale. Parlamentul European - Parlamentul European are un rol important n cadrul Strategiei, nu numai n calitate de colegislator (n special pentru propunerile care vor constitui iniiativele majore), ci i ca organism de mobilizare a cetenilor i a parlamentelor naionale. n fiecare an, naintea Consiliului European de primvar, Parlamentul poate prezenta, ca punct de plecare pentru discuii, o rezoluie n care s fie evaluat Strategia. Comitetul Economic i Social European i Comitetul Regiunilor Coeziunea economic, social i teritorial se afl n centrul Strategiei Europa 2020, aa nct cooperarea strns cu aceste dou Comitete este esenial. Ele constituie un cadru propice pentru schimbul de bune practici, evaluare comparativ i crearea de reele i ncurajeaz implicarea i abordarea dinamic a nevoii de reform. Banca European de Investiii i Fondul European de Investiii - Aceste instituii joac un rol central n dezvoltarea noilor instrumente financiare menite s rspund nevoilor pe care le au ntreprinderile. mpreun pot contribui la meninerea unui cadru pentru finanarea profitabil a inovrii i antreprenoriatului, de la investiiile iniiale pn n momentul cotrii la burs. Acest lucru se poate realiza n parteneriat cu alte iniiative i mecanisme publice care exist deja la nivel naional.

Societatea civil Punerea n aplicare a Strategiei Europa 2020 depinde de implicarea tuturor sectoarelor societii.
Nu numai guvernele au responsabilitatea de a aciona. i alte sectoare ale societii trebuie s contribuie la realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020: ntreprinderi sindicate organizaii neguvernamentale autoriti locale ceteni

Schimbul de bune practici, stabilirea de obiective de referin i crearea de reele iniiative promovate de mai multe state membre s-au dovedit a fi instrumente utile pentru crearea unui sentiment de apartenen i abordarea dinamic a nevoii de reform.