You are on page 1of 3

VEPRIMTARI PRAKTIKE: PERANDORIA ROMAKE: VIJIMESI APO QYTETERIM I RI ?

PUNOI:Klodian Bardhi PRANOI:Irina Fask

Ne t gjith e dim q qytetrimi bizantin ka qen nj nga perandorit me te medha ne mesjet dhe ajo ariti te mbijetoi por gati por me shume se 1000 vjet. Por kusht ishte arsyeja q ai arriti te dominonte pr kaq shum vjet ne mesdhe... A ishte ai nj vazhdimesi i perandoris Romake apo nj qytetrim i ri ? Nga ato q kemi mesuar bizanti ishte gjysma e perandoris romake e cila shtrihesh ne lindje ndermjet Greqis dhe perandroris Osmane,e cila me vone ishte arsyeja e renis se saj.Pozicioni i Bizantit ishte perfekt, pasi ai ishte nj stacion midis Europs dhe Azis. Mund te themi q nga nje an perandoria bizantike ishte nj vijimsi e perandoris romake pasi romanet ishin ata qe e formuan ate dhe bashk me ta moren me vete traditat,kulturen,fen,menyren e pushtetit te tyre dhe ligjet. N fillim mund te kishte shfaqur disa probleme sis kishen ne perandorin romake por edhe me shum pasi ndondheshin pran Azis e cila mund te ishte nj gje e mir per Bizantin ose nje veshiresi tjeter per tu hasur.Per kt arsye Bizanti medohi qe duhesh te ndryshonte disa gjera q t mos kishin shum probleme te brendshme. Nga ana tjeter mund te themi qe Bizanti ishte nj br nj qytetrim i ri mbas ndryshimeve q u ben brendsa saj .Disa nga ndryshimet ishn ndryshimi i fes nga Katolike n Ortodokse formimi i ligjeve te reja pr te patur paq brenda Bizantit por gjithashtu dhe ekonomia e vendit.Bizanti kryesisht t ardhrurat e ti i kishte nga tregtia sepse kontrollonte Detin te Zi sepse kalimi i vetem per te shkuar atje ishte permes Konstandinopojes e cila ishte kryeqyteti i Bizanti,dhe kjo ishte qe e beri kaq te fort si qytetrim. Prfundimisht mund te them q qyttrimi bizantin fillovi si nje vijimsi e perandoris romake por me kalimin e viteve ai ariti te behesh nje qytetrim i ri q mundi t arinte akoma me shum s sa mund nj qytetrim i ri t bente