You are on page 1of 81

NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU Reka Bentuk dan Teknologi

ASAS MEREKA BENTUK 1. Proses Mereka Bentuk A. Mengenal pasti Masalah  Tiada produk di pasaran  Produk sedia ada terdapat kegagalan dan kelemahan  Produk sedia ada susah dikendalikan  Produk di pasaran besar dan berat  Produk sedia ada tidak praktikal dalam cuaca negara ini  Produk sedia ada mahal  Produk sedia ada tidak menjimatkan masa atau terhad penggunaannya B. Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea  Data dan maklumat yang diperolehi dengan a. menyiasat b. membaca c. membuat lawatan d. melayari internet e. temuramah  Semua maklumat dan data hendaklah direkodkan dalam buku idea.  Buku idea ialah buku yang merekodkan tarikh, lakaran, senarai bahan, butir penemuan dan lain-lain perkara yang berkaitan C. Menilai dan memilih idea yang terbaik  Kumpulkan semua idea dan lakarkan idea tersebut  Analisa dan pilih satu idea yang terbaik D. Pembinaan (perlaksanaan idea)  Rancang carta aliran kerja  Pilih idea dan lakaran , sediakan bahan yang diperlukan  Tentukan bahan dan pengikat yang akan digunakan  Pasang setiap bahagian dan bahan dengan tepat dan kukuh  Pilih kemasan yang sesuai  Gunakan kemasan sewajarnya dan pastikan ia menarik E. Pengubahsuaian  Pengubahsuian perlu dilakukan sekiranya a. Terdapat beberapa bahagian produk tidak berfungsi b. Keseluruhan produk tidak berfungsi c. Terdapat bahagian produk tidak selamat dan berbahaya kepada pengguna  Ingin membuat penambahan kepada produk sedia ada  Ingin membuat tukaran bahan atau jenis pengikat F. Pendokumentasian Satu laporan lengkap secara bertulis  Butiran Laporan mestilah mengandungi

i. Tajuk ii. Latar belakang iii. Objektif iv. Deskripsi projek v. Rujukan vi. Lampiran Faktor Reka bentuk Fungsi » Berfungsi Rupa bentuk » Menarik Kesesuaian bahan » Mudah didapati Kaedah Pembinaan » Tidak merumitkan » Tidak membazirkan masa Ketahanan » Tahan ketika digunakan » Tahan ketika disimpan » Tidak mudah rosak, patah atau pecah Kos produk » berpatutan Kemasan » bersesuaian dengan penggunaan Faktor Keselamatan » mesra pengguna dan mesra alam Tidak boleh mencederakan dan membahayakan pengguna Faktor Kormersial » Boleh dipasarkan » Mampu manarik pembeli Pencetusan Idea Mengenal pasti Masalah Mendapatkan maklumat dan mengumpul idea . melalui pembacaan i. melayari internet ii. membuat lawatan dan kajian Menilai dan memilih idea yang terbaik

Melakar Tujuan Melakar membantu memperjelaskan rupa dan bentuk cadangan rekaan secara 3D atau 2D Ciri-ciri Lukisan Lararan Lukisan lakaran dibuat dengan menggunakan pensil Lukisan Lakaran yang baik haruslah mengandungi

. I. II. III. IV.

maklumat bahan ukuran panjang dan lebar ukuran tinggi dan tebal jenis penyambung yang digunakan tarikh lakaran

V. Skala VI. Dimensi VII. Nama individu/kumpulan VIII. Nama projek Jenis lukisan lakaran . Lukisan Oblik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 1 garisan mendatar dan 1 garisan serong bersudut 45º darjah sebagai paksi a. Lukisan Isometrik  Lukisan 3 dimensi yang menggunakan 2 garisan tapak 30º darjah sebagai paksi LUKISAN ISOMETRIK Lukisan Isometrik dibina di atas paksi isometrik. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas, pandangan sisi dan pandangan hadapan.

.

.

.Lukisan perspektif  Lukisan yang didasarkan kepada suatu titik lenyap atau garis ufuk UKISAN PERSPEKTIF Lukisan perspektif dibina di atas paksi paksi perspektif dan titik terpilih. Ia adalah satu daripada lukisan 3 dimensi. Melalui lukisan ini perekaan atau lukisan produk dapat dilihat daripada pandangan atas. pandangan sisi dan pandangan hadapan dalam keadaan sebenar. .

IV.6 m III. Kayu Keras i. Kecacatan Kayu .150 mm » Panjang 3 m .6 m Kayu Jerjak » Tebal 20 mm .76 mm » Panjang 3 m . Jelutung iii.38 mm » Lebar 25 mm . B. Kayu Lembut i. Kayu A.JENIS BAHAN 1.100 mm » Lebar 150 mm ke atas » Panjang 3 m . Jenis Kayu I. Cengal ii. Papan Nipis » Tebal 10 mm . Kapur II.4 m II.100 mm » Lebar 75 mm . E. Sepetir iii. Kayu Getah ii. Meranti D. Saiz Kayu I.6 m Kayu Beroti Tebal 38 mm .38 mm » Lebar 76 mm ke atas » Panjang 3 m . Papan Tebal »Tebal 38 mm .

Mempunyai ira dan urat kayu yang menarik VIII. Berpiuh IV. Berpusar VI. Mudah diserang serangga perosak Papan Lapis . Meleding II. Boleh dibina dengan pelbagai jenis tanggam IX. Boleh mengecut jika tidak dikeringkan dengan betul X. Berpintal V. Merekah C. Ciri-ciri kayu VI.IV. Boleh di dapati dalam pelbagai saiz VII. Berspring III.

i. pintu.Papan Lapis terdiri beberapa lapisan kayu yang dipotong nipis disusun secara berselang-seli dan diglu dan dimampatkan bersama-sama melalui proses kilang Papan lapis dijual dalam saiz yang besar seperti 4' x 8' dan digredkan berdasarkan ketebalan Saiz : » panjang dan lebar = 2 440 mm x 1220 mm Tebal = dari 3 mm hingga 32 mm Jenis : » Kalis air » Tidak kalis air Kegunaan : Untuk membuat dinding bilik. Ia terhasil daripada proses pemampatan dan glu Kegunaan : digunakan dengan meluas dalam industri perabot dan perumahan moden Saiz : 2 440 mm x 1 220 mm Kelebihan : . iii. ii. rak dan kotak Kelebihan : » Mudah dipotong » Tidak retak dan meleding » Kukuh dan tahan Keburukan : » Mudah lekang apabila terkena air » Hanya boleh digunakan di dalam rumah MDF Medium Density Fibreboard (MDF) ialah bahan komposit yang berasaskan serat kayu lembut dan kayu terbuang. Tahan haba Tidak retak Tidak mudah bengkok dan meleding Permukaannya lebar dan rata . perabot.

Saiz : Ketebalan 2 mm. Binaan : Dibuat daripada keluli 2. Pembaris Keluli A. Kegunaan : Mengukur dan memindahkan jarak B. Saiz : 30 cm dan 15 cm C. Dijual dalam saiz 610 mm x 1 220 mm atau 610 mm x 910 mm C. Untuk membuat garisan lurus bersudut tepat . Kegunaan : i. Kegunaan B. Kelebihannya : » Diwarnakan dengan warna-warna yang menarik » Mudah dilengkungkan » Mudah dipotong dan dibentuk ALATAN TANGAN 1. Sesiku L A. Kegunaan : Mengukur jarak B. Mounting Board Ia adalah sejenis kertas keras A. Pita Pengukur A.2. Saiz : 3 M dan 6 M 3.

A = Hulu. 4.ii. Untuk menguji kepersegian B. Saiz : Ditentukan mengikut panjang bilahnya C. 6. ALATAN TANGAN RBT 5. B = Bilah 7. Untuk menguji ketepatan iv. Badan dibuat daripada kayu atau logam. Binaan : Bilahnya dibuat daripada kelulu. Untuk menguji kerataan iii. SESIKU L 8. Kegunaan Sesiku L Menguji ketepatan muka tepi dengan muka atas .

Menguji kepersegian hujung kayu atau menguji ketepatan kayu 10. 11. Pita Pengukur .Menguji kerataan muka kayu atau papan 9.

Gergaji tangan 17. 16. 14. Gandin Kayu 13.12. . Gandin Kayu Bulat 15.

Mata gergaji belah Mata gergaji kerat 19. 20.18. . A = Muka B= Kepala C = kuku D = Hulu 21.

Gergaji Tangan A. Papan penahan tepi 25. 24. NT Cutter A. Kegunaan : Untuk memotong kayu. Gerudi engkol 23. papan lapis dan MDF B. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya dan bilangan gigi dalam setiap 25mm . Kegunaan : Untuk memotong papan lapis yang dinipis atau mounting board B. papan.22. Saiz : 26.

27. Kegunaan : Untuk memotong lurus kayu dan papan bersaiz kecil B. Saiz : Ditentukan jarak antara mata gergaji dengan bingkai 29. Kegunaan : Untuk memotong rod besi dan PVC B. Gergaji Besi A. Saiz: Ditentukan oleh panjang bilahnya 28. Saiz : Ditentukan oleh panjang 30. Mata gerudi pintal digunakan bersama gerudi tangan . Gerudi Tangan A. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kepingan logam nipis dan papan yang nipis B. Gergaji Puting A. Kegunaan : Untuk memotong lengkung pada kepingan papan nipis dan papan lapis B. Gergaji Lengkung Halus A.

Saiz : ditentukan oleh diameter . Mata Gerudi Pintal A.GERUDI ENGKOL GERUDI TANGAN 31. Kegunaan : Untuk membuat lubang B.

Pembenam Paku A. Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu sebelum memasukkan skru pada kayu (kayu nipis dan lembut) B. Digunakan bersama dengan mata gerudi gerimit 33. Penebuk Pusat A. Saiz : 36.32.kepingan papan dan papan lapis B. Tukul Warington A. Saiz : Ditentukan oleh berat kepalanya 37. Kegunaan : Untuk mengetuk paku kecil di tempat yang sukar . Kegunaan : Untuk membuat lubang pandu di atas permukaan logam sebelum kerja menggerudi B. Kegunaan : Untuk mengetuk paku dan mencabut paku B. Saiz : 35. Kegunaan : Untuk membenam kepala paku panel di bawah permukaan kayu B. Kegunaan : Untuk membuat lubang di atas kayu . Tukul Kuku Kambing A. Gerimit A. Gerudi Engkol A. Saiz : ditentukan oleh diameter 34.

Kegunaan : Untuk mencabut paku 39.38. Kegunaan : Untuk mengikir dan membentuk hujung kayu . Kegunaan : Untuk mengetuk hulu pahat atau menanggalkan cantuman papan projek GANDIN KAYU GANDIN BULAT 40. Ragum Kakak Tua A. Kegunaan : Untuk membuat parit dan lurah serta meratakan dasarnya. B. Pahat rata / Pahat tepi serong A. Saiz : Ditentukan oleh lebar matanya Kikir Parut . Gandin Kayu A.

Bindu = Memutar mata gerudi 4.Apit G Kegunaan : Mengapit papan projek pada meja ketika kerja memotong dan menggerudi A. Tuas Pemasuk = Menurunkan dan menaikkan bindu 8. Suis = Menghidup dan mematikan motor 3. Bahagian dan fungsinya 1. Saiz : terdapat dalam saiz seperti 1' dan 6" . MESIN GERUDI LANTAI i. Motor = Memutar bindu . Pelaras Meja = Melaraskan aras meja gerudi 7. Meja gerudi = Menempatkan ragum gerudi 6. MESIN GERUDI A. Mata gerudi = Membuat lubang pada kayu atau logam 5. Penutup = Melindungi tali sawat dan takal 2. Kegunaan Mesin gerudi digunakan untuk menggerudi lubang pada kepingan kayu dan logam ii.

Ragum Gerudi = Memegang objek ketika kerja menggerudi iii. Kabel = menghantar arus elektrik 3. Menggerudi secara mendatar Menggerudi mendatar BAHAN PEMASANGAN Menggerudi menegak .9. Cara Menggunakannya . Bindu = memegang dan memusingkan mata gerudi I. Suis = menghidup dan mematikan motor II. Peraturan Keselamatan ketika menggerudi 1. Mengerudi secara menegak I. Pemegang = memegang dan mengendalikan mesin III. Pengunci Bindu = Mengetatkan dan melonggarkan bindu 10. Penggunaan mesin hendaklah dilakukan oleh pelajar dengan pengawasan guru 2. Pakai gogal untuk melindungi mata B. MESIN GERUDI TANGAN ELEKTRIK 1. Bahagian dan fungsinya . Mengerudi lubang kayu atau kepingan logam 2. Kegunaan: a. Hanya seorang sahaja mengendalikan mesin 3. Pakai pakaian yang sesuai 4.

Paku A. Kepala Benam dan Kepala Bulat III Pemutar Skru Philips IV VII Skru Philips i. Paku Kepala rata 1. Kegunaan : untuk mencantumkan dua keping papan atau kayu ii. Digunakan : untuk pembinaan perabot . Saiz ditentukan oleh : Panjang iii. Apabila membeli paku nyatakan : jenis dan panjangnya II. Kegunaan : mencantum dua keping papan/kayu atau bahan lain kepada kayu B. Jenis I. Paku Kepala Rata i. Saiz : ditentukan panjang batangnya C. Paku Panel i.Keterangan Gambar I II Mata Gerudi Benam Pemutar Skru Biasa/Rata Gunakan saiz mata pemutar yang tepat dan sesuai V VI keterangan Gambar Menggerudi Engsel Skru Alur Rata. Paku Panel ii.

Papan mudah pecah dan retak 2. Boleh ditanggalkan semula dan boleh digunakan ke atas kayu yang keras II. Digunakan : untuk melekatkan dua keping bahan secara kekal ii. Skru Kepala Benam C. digunakan untuk memaku papan lapis dan kepingan zink D. Kelebihan : Senang digunakan. Jenis: Skru dibahagikan kepada beberapa jenis mengikut alur dan jenis kepala I. Keburukan Sukar ditanggalkan. Contoh MDF dengan Papan Lapis PEMBINAAN PROJEK 1.ii. Proses Mengukur Ukur panjang bahan 2. Murah E. kebaikan skru : Boleh digunakan ke atas dua bahan yang berbeza. Skru Kepala Bulat IV. Memberi cengkaman lebih kuat 3. Skru Alur Philips III. Glu PVA i. Skru Alur Rata/Biasa II. Paku Payung i. Digunakan : untuk memegang dan merapatkan kepingan kayu dan engsel B. Mengukur berdasarkan maklumat kertas projek 3. Proses Menanda Ukur lebar bahan . Kebaikan skru : I. Skru A. Mempunyai kepala benam III.

Menanda ukuran panjang. Membuat tanggam . Proses Memotong Menanda lebar Mengerat 6. lebar dan tebal 5. Memotong kayu dan bahan kepada ukuran yang dikehendaki. Tanggam Lekap Palang ii.Menanda panjang 4. Tanggam Temu A. Tanggam Lekap T iii. Memotong kayu dan bahan kepada beberapa bahagian 7.Tanggam Temu iv. Proses Membina dan Mencantum Membina tanggam dan mencantuk menggunakan bahan cantuman i.

Menskru   Jika papan atau kayu tebal hendaklah ditebuk lubang dengan gerudi terlebih dahulu Jika papan nipis hendaklah dibuat lubang pandu dengan menggunakan senggerek . jika papan nipis paku yang kecil dan pendek D. Memaku     Gunakan paku yang sesuai . gerimit atau alat lain yang sesuai KEMASAN PROJEK .Pilih tanggam yang sesuai Ikuti langkah-langkah yang betul Setelah siap pasang dan uji ketepatan dan kekuatan tanggam B. Mengglu  Pilih glu yang sesuai dengan bahan yang digunaan  Pastikan bahagian-bahagian yang perlu telah dipasang  Biarkan bahagian yang diglu kering sekurang-kuarangnya satu hari semalam C.

Kegunaan : untuk mecantikkan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Spirit 1. Cat Licau I. Syelek I. Kegunaan : untuk menjadikan permukaan kayu lebih licin dan menjadi alas sebelum menggunakan cat licau II. Kegunaan : untuk menyumbat liang-liang kayu II. Semburkan dengan cara menggerakkan semburan secara berulang-ulang E. Cat Semburan V. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. licin dan mempunyai warna yang menarik  Memberi ketahanan dan perlindungan kepada kayu III. Syelek IV. Kegunaan : untuk mencantikkan kayu dan menyamakan warna ke atas produk yang dibuat daripada pelbagai jenis kayu II. Cara menggunakannya : disapu atas permukaan kayu sebelum menyapukan dengan cat licau C. Bahan kemasan A. Cara menggunakannya : Dilarutkan dengan turpentine dan di sapu dengan berus D. Cat Alas I. Cara menggunakannya : goncangkan bekas cat. Kelebihan : cepat kering dan mudah digunakan III. Kelebihan : kos murah dan cepat kering III. Kelebihan :  Permukaan berkilau.I = Cat Licau II. Tepung Penyumbat I. Cat semburan I. Kegunaan : untuk mengecat permukaan logam II. Kelebihan : Menjadikan cat licau lebih menarik warnanya dan lebih rata sapuannya III. Tona kayu I. Kelebihan :  Mudah digunakan . Cara menggunakannya : larutkan syelek dengan pelarutnya (spirit methil) dan sapukan ke atas permukaan kayu mengikut arah urat kayu F. Kegunaan : untuk menutup liang-liang kayu dan kecacatan kayu disamping mencantikkan kayu dengan warna terpilih II. Cara menggunakannya : boleh dicairkan dengan menggunakan air dan turpentine B. Tepung Penyumbat III.

I. Disapu terus atas permukaan kayu atau atau lapisan syelek H. Lekar I. Mulakan dengan gred kekasaran kasar (3. Bahan Pelarut A. Cara menggunakannya : bersihkan berus dengan pelarut yang sesuai dan sapu syelek ikut arah urat kayu. Kelebihan : memudahkan kerja pengemasan dan menutup kecacatan permukaan kayu III.   Cepat kering Masih kelihatan urat kayu Setiap bahagian mempunyai warna yang sama G. 00) Pengikis Kegunaan : untuk mengikis kotoran atau lebihan tepung penyumbat. Cara menggunakannya : Gerakkan hujung mata pengikir mengikut arah urat kayu Berus Syelek Kegunaan : untuk menyapu syelek dan lekar I. . Cara menggunakannya : dilarutkan dengan 'thinner' . Kegunaan : Untuk menutup permukaan kayu dengan corak yang cantik dan menarik II. Kegunaan : untuk melarutkan syelek dan membersihkan berus syelek Turpentine Kegunaan : untuk mencairkan cat licau dan membersihkan berus cat Thinner Kegunaan : untuk mencairkan lekar dan membersihkan berus lekar Alatan kemasan . Kerta Las Kegunaan : untuk melicinkan permukaan kayu I. . . . Pelekat (Fomika dan stiker) I. Cara menggunakannya : digunakan dengan bungkah kayu lalu digosokkan mengikut urat kayu. Cara menggunakannya : Disapukan glu dan diseterika di atasnya 2. Kegunaan : mencantikan permukaan kayu dan melindungi permukaan kayu II. Spirit Methil I.1) dan disudahi dengan gred kekasaran yang halus (0. Setelah selesai bersihkan semula dengan pelarutnya (contoh spirit methil) dan diikuti dengan air sabun dan keringkan.2. Kelebihan : tahan haba dan tahan calar III. .

Berus yang telah dicuci hendaklah digantung dalam tin atau peti untuk menggantung berus Jangan mencampur-adukkan penggunaan berus. Berus Cat Kegunaan : untuk menyapu cat licau dan cat alas I. Menu NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU Elektrik MAKSUD ELEKTRIK  Elektrik ialah tenaga  Elektrik ialah pergerakan elektron dalam pengalir  Elektrik boleh didapati dalam dua bentuk arus iaitu arus terus dan arus ulang alik  Elektrik yang dibekalkan kerumah-rumah adalah sebanyak 220-240V dalam bentuk arus ulang alik (AC/AU). berus cat dicuci dengan turpentine dan berus lekar dicuci dengan thinner.. . Cara menggunakannya : cuci berus dengan pelarut dan sapukan berus ke satu arah mengikut arah urat kayu Penjagaan berus     Berus yang selesai digunakan hendaklah di cuci dengan pelarus yang sesuai berus syelek dicuci dengan spirit methil.

Sel Basah iii. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh sel kering adalah daripada hasil tindak balas kimia 5. tindakan haba Sel Kering 1. alatan permainan Bahagian Sel kering . Melalui tindak balas aruhan kemagnetan . kuasa solar ii. SUMBER ELEKTRIK i.5 volt 2. Dinamo Basikal Kaedah menghasilkan elektrik: 1. Melalui proses tindak balas kimia . Sel kering menghasilkan voltan 1.seperti lampu picit.contoh sel kering dan sel basah 2. Sel kering digunakan pada alatan elektrik mudah alih berkuasa rendah .contoh dinamo basikal dan janakuasa 3. Sel Kering ii. Di Malaysia elektrik dibekalkan oleh TNB (Tenaga Nasional Berhad). Dua sel kering yang disambungkan secara siri akan menghasilkan 3. Arus elektrik yang dihasilkan oleh sel kering ialah arus terus (AT/DC) 4. jam loceng. Lain-lain seperti: i.0 volt Dua sel kering disambung siri 3.

Dinamo basikal menghasilkan voltan 6 volt . lori dan bas Bahagian sel basah A = Plat positif (plumbum peroksida) . 2. Arus elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah arus ulang alik (AU/AC) 3.A = Punca positif . Sel basah biasanya menghasilkan voltan 6. B= Terminal positif .0 volt. 4. D = Plat negatif (plumbum) .12 volt 2. Tenaga elektrik yang dihasilkan oleh dinamo ialah hasil daripada aruhan kemagnetan Bahagian Dinamo Basikal . B = Bekas zink . 3. D = Batang karbon . 12 Volt dan 24 volt Sel basah boleh dicas semula dengan alat pengecas bateri Sel basah lebih dikenali sebagai bateri Sel basah digunakan di dalam kenderaan seperti motor. E = Punca negatif Sel Basah 1. C = elektrolit . E = Elektrolit (Asid Sulfurik Cair) Dinamo Basikal 1. kereta. C = Penyelang .

gerakan . pembakar roti. B = Magnet kekal .lampu pendafluor. Lampu Pendafluor iii. E = punca elektrik Jenis-jenis sel 1.Pengering rambut. 2. haba  Contoh . ketuhar iv. seterika. bunyi  Contoh . lampu pijar. TV iv. buzzer. cerek.Radio. LED ii. loceng iii. Untuk menghasilkan : i. cahaya  Contoh . D = gegelung dawai . siren. Radio 1.A = Pemutar . Sterika v. Sel Alkali Sel merkuri Sel lithium Sel nikel kadmium KEGUNAAN ELEKTRIK i. 3. Pengisar ii. C = Teras besi. 4.

Digunakan untuk alat elektrik kuasa rendah seperti lampu dan peti suara ii.Kipas angin. Teras tunggal i. pengisar. IV = Kabel teras tiga JENIS PLAG 1.kalkulator. peti sejuk. seterika mengunakan plag 3 pin 13 ampere . Digunakan untuk membuat gegelung elektrik 2. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa rendah ii. Untuk membuat sambungan ke punca hidup. Wayar kuprum beranemal i. Terdapat 2 jenis. neutral dan bumi I = Wayar kuprum beranemal . TV. III = Wayar teras kembar . Radio . Periuk nasi. Plag 2 pin i. Untuk membuat sambungan ke punca negatif dan positif atau wayar hidup dan wayar neutral sahaja 4. Pencukur 2. Teras kembar i. II = Wayar teras tunggal . Plag 3 pin i. Mampu mengalirkan elektrik kuasa sangat rendah 3. Contoh . plag 3 pin 13 ampere dan plag 3 pin 15 ampere ii. Digunakan untuk menyambung bekalan elektrik kepada alatan elektrik berkuasa tinggi iii. Digunakan dalam bidang elektronik ii. komputer  WAYAR ELEKTRIK 1. ketuhar. pad permainan.v. Kabel teras tiga i. motor elektrik isyarat elektronik  Contoh . Digunakan untuk menyambung alatan elektrik berkuasa tinggi ii.

Kedudukan tamatan L. Pendingin hawa menggunakan plag 3 pin 15 ampere I = plag 2 pin . Pemasangan kod warna yang betul iii. Bahan i.iv. Kabel teras 3 3. Alatan I = Pena Ujian . II = Penjalur wayar . Langkah-langkah . III = Pisau lipat 2. hijau dan coklat PENDAWAIAN PLAG 3 PIN 13 AMPERE 1. dan E ii. II = plag 3 pin i. Kabel teras tiga biru. N.

iv. iii. Fius dawai 1. ii. Buangkan penebat kabel kira-kira 4 cm Jalurkan hujung ketiga-tiga wayar Pintalkan ketiga-tiga hujung wayar Buka penutup plag Pasangkan teras pada tamatan mengikut kod wayar yang betul iaitu  Wayar coklat/hitam ---> tamatan hidup(L)  Wayar biru/merah -----> tamatan neutral (N)  Wayar hijau/hijau-kuning ------>Tamatan bumi (E) Tutup semula plag dan pasangkan skru FIUS i. v. Simbol fius ii.i. Fius katrij iii. Digunakan untuk memutuskan litar sekiranya berlaku litar pintas atau lebihan tenaga elektrik . vi.

C. D. Kadar fius yang biasa digunakan ialah 5A.2. D. Cahayanya panas iii. 13A dan 30A 6. Fius Dawai .digunakan dalam kotak agihan berfius dalam rumah 5. Lampu Pendaflour A. B. Fius 13A  Digunakan dalam plag 3 pin 13 ampere 2. 10A. Menggunakan kuasa elektrik yang banyak .digunakan dalam plag 3 pin dan fius perkhidmatan rumah 1. Meninggalkan bayang hitam iv. Menghasilkan cahaya kuning yang menyilaukan mata ii. B. Pemegang Tiub Perumah Suis penghidup Lampu pijar 1. Lampu pijar A. Kelalang Filamen Pin Sumber elektrik ii. Ciri-ciri lampu pijar i. Fius dibuat daripada aloi timah atau plumbum LAMPU PIJAR DAN LAMPU PENDAFLUOR i. Unit ukuran fius ialah ampere 4. Fius katrij . C. Fius 30A  Digunakan dalam fius perkhidmatan dalam sistem bekalan elektrik domestik b. Memberi perlindungan kepada alatan elektrik daripada rosak dan terbakar 3. Terdapat dua jenis fius a.

Warnanya putih terang dan tidak menyilaukan mata ii.2. Cok = membekalkan voltan tinggi iv. Cahayanya sejuk iii. Pemegang tiub = memegang pin elektrod iii. ungsi : Membengkok dan memotong dawai 1. Tiub pendarfluor = berisi gas argon dan merkuri.Memotong kaki komponen. Memotong dawai dan wayar elektrik. Kelebihan Lampu pendaflour i. Bahagian lampu pijar i. Mentol kaca = melindungi gas argon dan filamen Lampu pendarfluor 1. Gas argon = mencegah filamen daripada terbakar dan putus iii. Suis Penghidup = menghidupkan lampu v. Memotong kaki komponen elektronik. 2. Bahagian Lampu pendarflour i. Menjimatkan elektrik iv. lus. 2. Perumah = tapak memegang bahagian-bahagian lampu yang lain ALATAN TANGAN ayar Muncung Tirus Playar Kacip ( Pemotong Sisi ) Fungsi : Penjalur wayar Fungsi : 1. Sesuntuh = menyambung filamen ke punca elektrik iv. . menghasilkan cahaya ultra ungu ii. Memegang atau mencapai omponen elektronik ruang yang sempit. Menjalur dan memotong wayar. Filamen = menyala dan mengeluarkan cahaya ii. Tidak meninggalkan bayang hitam 2.

Melonggarkan dan mengetatkan skru. Mengandungi pemutar skru jenis mata rata dan mata Philips.ungsi : Fungsi : 1.kerja pematerian. Fungsi : Mencairkan timah pateri ketika rja . 1. 2. 3. Saiz : panjang dan lebar hujung mata. .Menyedut timah pateri ketika kerja kerja pembaikan litar.

Litar Elektrik 1.Nota Kemahiran Hidup Tingkatan Satu Elektrik : Elektif KT A. Maksud Litar .

Litar selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara selari 5. Pengawal (suis) iv. Satu sambungan lengkap sumber elektrik (sel) dan beban elektrik (mentol) dengan menggunakan pengalir (wayar) i. Litar mudah  Litar yang mengandungi satu sumber satu beban dan satu pengalir 2. Sumber (sel kering) ii. Litar pintas  Litar tanpa beban  Litar yang mengandungi wayar pintasan 3. Jenis-jenis Litar 1. Beban (mentol) iii. Punca negatif (wayar hitam) Lukisan skimatik litar mudah 2. Litar siri selari  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri dan juga selari . Punca positif (wayar mereh) v. Litar siri  Litar yang mengandungi beban elektrik yang disambung secara siri 4.

C = Sumber elektrik Litar siri .Litar asas A = Beban . B = Pengalir .

Litar selari Litar siri selari .

Arus dan Rintangan . Unit sukatan bagi daya tersebut ialah Volt (V) b. Hukum Ohm 0. Unit sukatan bagai arus ialah Ampere (A/I) d.. Hukum ohm ialah hukum yang menyatakan hubungan di antara Voltan. Arus Arusnya sama disemua tempat Rintangan Semakin ditambah beban semakin banyak jumlah rintangan Litar Selari Voltan Voltannya sama disemua tempat Vj=V1=V2=V3. C... Voltan.. Arus dan Rintangan 1.. mentol Apabila satu mentol terbakar . Hukum ohm diperjelaskan oleh lencana hukum Ohm .. Arus ialah sejunlah elektron yang bergerak di dalam pengalir elektrik c. Voltan ialah daya yang menggerakkan elektron di dalam pengalir elektrik a. mentol yang lain tidak akan menyala yang lain akan terus menyala Jika ditambah satu mentol. Arus Arusnya semakin kurang apabila semakin banyak beban Rintangan Jumlah rintangan adalah lebih kecil daripada nilai perintang yang paling kecil Apabila satu mentol terbakar.. Definisi . nyalaan yang lain akan menjadi malap kerana mentol yang lain tidak akan berubah bebanan bertambah B. mentol Jika ditambah satu mentol.. Rintangan ialah halangan terhadap pergerakan arus e. Unit sukatan bagi rintangan ialah Ohm I.Perbezaan litar siri dan litar selari Litar Siri Voltan Voltannya adalah semakin kurang apabila beban bertambah Vj=V1+V2+V3.

II. cari arus = (?) dalam litar di bawah. Meter volt arus terus ii. Meter Volt  Meter yang digunakan untuk menyukat voltan atau daya gerak elektrik(DGE)  Terdapat dua jenis meter volt a. Meter elektrik . Contoh pengiraan Diberi voltan=12 volt. Meter volt arus ulang-alik I. rintangan = 4 ohm. Meter Ampere  Meter yang digunakan untuk menyukat kadar pergerakan arus di dalam litar  Meter ampere dipasang secara siri dengan sumber (sel) dan beban (mentol) di dalam litar . Meter volt arus ulang alik  Meter disediakan dalam beberapa julat tertentu  Meter volt dipasang selari dengan sumber (sel) dan beban (mentol) didalam litar i. Meter volt arus terus b.

Meter Pelbagai o Kegunaan  Untuk mengukur voltan. . ii. Skala Mengandungi skala bagi bacaan rintangan. vi. iv. v. arus dan rintangan  Untuk menguji keterusan litar o Bahagian meter pelbagai A = Skala B = Skru pelaras sifar C = Julat bacaan D = Tombol pemilih julat E = Punca positif F = Punca Negatif G = Pelaras sifar Ohm H = Jarum penunjuk . voltan arus ulang-alik Jarum Penunjuk  berfungsi menunjukkan bacaan pada skala Skru Pelaras Sifar  berfungsi melaraskan jarum penunjuk pada bacaan sifar (0) Pelaras Sifar Ohm  berfungsi melaraskan jarum penunjuk semasa menguji rintangan Prob Negatif dan prob Positif  berfungsi menyentuh alatan elektrik dan komponen elektronik prob hitam untuk negatif dan prob merah untuk positif Tombol Pemilih Julat  berfungsi untuk memilih julat bacaan yang dikehendaki Julat  i. iii. voltan arus terus.

b. Temukan kedua-dua prob negatif dan positif 2. Laraskan pelaras sifar ohm hingga jarum menunjukkan bacaan sifar (0)  Unit Kawalan Utama Bekalan Elektrik Domestik i. Peti Agihan Berfius iv.o berfungsi menunjukkan kadar sukatan yang akan diukur Membaca meter Ohm pada meter pelbagai  Langkah-langkah membaca meter Ohm 0.menyambung litar rumah dengan wayar bekalan neutral Meter KWJ  Fungsi . Fius Perkhidmatan  Fungsi .terdapat dua jenis meter . Meter analog a.untuk menyukat dan merekodkan kadar penggunaan tenaga elektrik  jenis . Suis Utama ii.untuk mengawal bekalan jika berlaku arus berlebihan dan untuk memutuskan bekalan kepada pelanggan yang gagal membayar bil penggunaan Penyambung Neutral  Fungsi . Pemutus Litar Bocor ke Bumi iii. . Soket dan suis . Laraskan tombol ke julat bacaan ohm 1. Meter digital a.

Fius Perkhidmatan ii. Suis Utama  Funsi untuk menyambung dan memutuskan bekalan elektrik di dalam rumah  Suis ini adalah suis jenis dua kutub satu arah  Di dalamnya terpasang fius katrij Pemutus Litar bocor ke bumi  berfungsi memutuskan bekalan elektrik dalam litar dirumah jika berlaku kebocoran arus atau litar pintas Kotak agihan berfius  berfungsi mengagihkan bekalan elektrik di dalam litar Suis dan Soket  Suis berfungsi memutuskan dan menyambung litar kepada alatan elektrik  Soket berfungsi menghubungkan alatan elektrik kepada sumber bekalan elektrik rumah d. PLCB vi. Maksud Kuasa Elektrik . i. f.Meter kWJ jenis diigital c. e. Meter Kwj iv. Penyambung Neutral iii. Kotak Agihan Berfius Kuasa Elektrik 0. Suis utama v.

1. 2. Kadar kerja yang dihasilkan oleh arus elektrik Unit ukuran kuasa elektrik ialah watt (W) Formula Mencari Kuasa Elektrik  Kuasa = voltan x arus ( P = V x I ) Kuasa elektrik alatan elektrik  Kuasa elektrik yang digunakan oleh kebanyakan alat elektrik dinyatakan dalam plat perincian  Perkakasan yang mengeluarkan haba lebih menggunakan kuasa elektrik berbanding yang mengeluarkan cahaya  Contoh periuk nasi elektrik berkuasa 900W sementara lampu pendafluor berkuasa 40W   Contoh plat perincian sebuah kipas elektrik NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU Tanaman Hiasan .

untuk menapis bahan-bahan yang tidak diperlukan dan menghaluskan medium 4.digunakan untuk menyiram tanaman 5.ALATAN KERJA I. Sketuar .digunakan untuk menggembur tanah 2. Serampang tangan 1.digunakan untuk mecantan ranting dan dahan kecil . Penyiram .digunakan untuk menyodok dan mengaul medium/tanah 3. Serampang . Sudip tangan . Penapis . Sudip tangan II.

Tanaman dibiakkan dengan tujuan seperti : . Beg poli hitam 1. 5. 3. Baja organik ( najis haiwan ) PEMBIAKAN TANAMAN 1. 2. Pasu II.Sketuar Penapis BAHAN-BAHAN Penyiram I. 6. Tapak semaian Beg poli hitam Pasu Hormor pengakaran Baja Racun Jenis baja yang digunakan I. 4. Baja kimia II.

mendapat keuntungan hasil jualan 2. memelihara spesis tanaman c. membanyakkan anak benih dan baka tanaman b.a. Pembiakan seks Membiakkan tanaman dengan menggunakan biji benih b. Nisbah Campuran . Pembiakan aseks Membiakan tanaman tanpa menggunakan biji benih     membiakkan dengan menggunakan keratan daun membiakkan dengan menggunakan keratan batang membiakkan dengan menggunakan akar membiakkan dengan menggunakan rumpun PROSES PEMBIAKAN anak benih daripada beg poli perlu dipindahkan ke dalam pasu apabila besar PENYEDIAN MEDIUM 1. Jenis-jenis pembiakan tanaman adalah a. memelihara alam sekitar d.

ayam dan kambing o Bahan organik atau kompos amat baik digunakan kerana ia dapat  mengekalkan kelembapan medium  membaiki struktur tanah dan saliran  mengurangkan kepadatan tanah  lebih mesra alam dan bebas kesan bahan kimia o Nisbah medium semaian ialah 2:1:1 iaitu 2 tanah loam. bahan organik dan pasir sungai o Bahan organik adalah najis haiwan seperti lembu. Tanah loam II. 1 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai o Nisbah medium tanaman ialah 3:2:1 (atau 7:3:2) iaitu 3 tanah loam. Bahagian batang keras II. Pasir sungai KERATAN BATANG Keratan batang boleh dibahagikan kepada 3 bahagian I. Bahan organik III. Bahagian batang sederhana keras III. 2 bahan organik atau kompos dan 1 pasir sungai o Semua bahan hendaklan ditapis dan digaul sehingga rata 2. Kompos o Kompos ialah bahan organik yang telah cukup reput Bahan campuran medium adalah terdiri daripada I. Bahagian batang lembut .Medium semaian menggunakan nisbah campuran yang diperkenalkan oleh John Innes o bahan yang digunakan ialah tanah loam.

Bunga ra II. Bunga kertas IV. Jenis keratan o Bahagian keras  Hendaklan dibuang semua daun o Bahagian sederhana keras  Hendaklah dibuang semua daun kecuali daun paling atas sekali o Bahagian lembut  Hendaklah dibuang daun bahagian bawah sahaja 2.1.Alamanda kuning. Langkah-langkah penyediaan keratan batang o Pilih batang yang sesuai dan berkeadaan baik o Kerat dengan menggunakan sketuar o Buang daun-daun yang tidak diperlukan o Kerat batang kepada beberapa bahagian o Celupkan hujung keratan ke dalam hormon pengakaran o Cucuk ke dalam medium di tapak semaian atau beg poli hitam o Siram dan letakkan ditempat yang teduh 3. Jenis tanaman keratan batang o Batang keras . Bunga Alamanda kuning III. tapak semaian dan ii. Bunga raya. bunga ros dan bunga kertas I. Beg poli hitam PENJAGAAN TANAMAN . Bunga ros Semaian keratan batang boleh dibuat di dalam i.

Menggembur o Mengembur dilakukan dengan tujuan untuk membaiki saliran . Merumput o Merumput dilakukan dengan tujuan membuang pesaing tanaman o Rumput dan rumpai sekeliling batang pokok tanaman hendaklan dibuang dengan tangan atau dengan menggunakan alatan yang sesuai seperti serampang tangan Rumput hendaklan dibuang untuk mengelakkan ia bersaing dengan tanaman 2. Pagi dan petang 3. Menyiram Tanaman berbatang lembut memelukan air yang lebih o Penyiraman dilakukan 2 kali sehari.1.

Pengawalan o Tanaman perlu dilindungi daripada musuh seperti serangga. siput dan kulat o Kawalan boleh dilakukan secara terus dengan membuang serangga atau menggunakan racun yang dibenarkan dan mengikut prosedur yang betul Musuh tanaman . kalium) atau baja organik boleh digunakan Membaja hendahkah dijauhkan sedikit daripada pangkal pokok 5.Mengembur akan membolehkan air dan udara memasuki rongga medium dengan segera 4. Posforus. Membaja o Membaja dilakukan dengan tujuan untuk mengekal kesuburan tanaman dan membekalkan nutrien secara berterusan kepada tanaman o Membaja boleh dilakukan sekali dalam 2 minggu o Baja tiruan NPK (Nitrogen.

I. Kumbang . Siput III. Belalang II.

Kapur penanda  Kegunaan untuk menanda garisan potongan dan jahitan 5. ALATAN JAHITAN 1.NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU Jahitan Asas A. MESIN JAHIT . Jarum peniti  Kegunaan untuk menyemat kain dan kertas ketika memotong dan menjahit artikel 3. Pita Pengukur  Kegunaan untuk mengukur di atas kain dan kertas B. Penetas  Kegunaan untuk membuka semula jahitan yang silap 4. Gunting  Kegunaan untuk memotong kain dan benang 2.

Mesin jahit tangan  Mesin jahit lama. Jenis dan fungsi mesin jahit i. menggunakan kaki untuk memusingkan roda imbang iii. Mesin jahit elektronik  Mesin jahit dikawal sebahagian fungsi dan pergerakannya oleh papan elektronik dengan menggunakan kuasa elektrik Mesin elektrik Mesin jahit kaki . Mesin jahit kaki  Mesin jahit yang murah dan popular. menggunakan tangan untuk memusingkan roda imbang ii.Sebuah mesin jahit model lama 1. Mesin jahit elektrik  Mesin jahit yang menggunakan motor elektrik untuk memusingkan roda imbang iv.

iv. Gigi Penolak 7. Jarum Benang 6. Tuas penekan 4. Tiang penggulung benang 8. Tiang Benang 3. Pelaras mata jahitan . Spring Pemegang 5. ii. vi. i. iii. v.Mesin elektronik Mesin tangan Bahagian mesin jahit 1. Roda Imbang  Kegunaan : Mengawal pergerakan mesin Tiang Benang  Kegunaan : Memegang benang Tuas benang  Kegunaan : Menarik dan mengawal pergerakan benang Spring pemegang benang  Kegunaan : Megawal benang Gigi penolak  Kegunaan : Menolak fabrik semasa menjahit Tuas pelaras  Kegunaan : Melaraskan jarak mata jahitan jarum  Kegunaan : Memasiukkan benang jahitan ke dalam kain Persediaan sebelum menjahit mesin . Roda Imbang 2.

Masukkan benang ke dalam lubang tuas penegang benang v. Menyediakan benang atas i. Letakkan buku benang pada tiang benang ii. Masukkan hujung benang ke dalam lubang jarum Langkah-langkah memasang benang ats a. Masukkan benang ke bahagian ceper penegang benang iv. Sediakan jarum mesin iii. Menyediakan benang bawah ..

Menggulug benang dalam gelendung . i. Laraskan tuas pelaras mengikut jenis kain yang digunakan Melaras jenis fabrik Melaras jarak jahitan . Memasukkan sekoci ii. Keluarkan benang bawah Melaraskan jahitan . Gulung benang dalam gelendung Masukkan gelendung dalam sekoci b.

Semasa menjahit . Mencegah bahagian-bahagian mesin daripada berkarat ii. Letakkan fabrik di bawah penekan jahitan a. Naikkan jarum mesin b. Melicinkan bahagian-bahagian yang bergerak dan mengurangkan geseraan Menggantikan jarum . Turunkan tuas angkat d.c. Naikkan tuas angkat c. Pastikan jarum tepat berada di tempat yang dijahit c. Tolak roda imbang ke hadapan dan mula menjahit Selepas menjahit . Tarik fabrik ke belakang d. Hentikan putaran roda imbang a. Pusingkan roda imbang ke hadapan untuk memasukkan jarum ke dalam fabrik b. Gunting lebihan benang 4 atau 5 cm untuk mematikan jahitan PENYELEGARAAN MESIN JAHIT Meminyakkan mesin Antara bahagian yang perlu diminyakkan Tujuan meminyakkan mesin jahit ialah: i.

patah Longgarkan skru memengan jarum Mengeluarkan jarum yang patah 2. Alas dulang/meja 3. i. iii. Benang bawah berkedut/berserabut  Mata jahitan melangkau   ARTIKAL JAHITAN Artikal jahitan mudah yang boleh dihasilkan adalah seperti berikut: 1.tegangkan benang diceper penegang benang i. Kelim berkedut  ii. Jarum perlu digantikan sekiranya a.. Gantikan dan masukkan jarum yang baru 4. Ketatkan semula pemegang jarum Jahitan bermasalah . Sarung tangan 2. keluarkan jarum yang tidak diperlukan lagi 3.Betulkan pemasangan jarum  Gelengdung tidak dipasangkan dengan betul dalam sekoci Betulkan pemasangan gelendung  Benang atas longgar . Mata jahitan longgar  Jarum tidak dipasang dengan betul . Tuala tangan . tumpul b.

Jahitan Kia 2. Penutup TV Contoh Artikel jahitan : Sarung tangan  JENIS JAHITAN HIASAN Jenis jahitan hiasan yang boleh digunakan adalah jahitan tangan seperti berikut: 1. Insang Pari .4. Jahit Silang Pangkah 3.

Kos sampingan o Kos sampingan ialah lain-lain kos yang dikenakan semasa proses pengeluaran seperti air.5 meter RM1. Kos bahan o Kos bahan ialah kos yang dikenakan ke atas bahan-bahan yang digunakan semasa mengeluarkan produk 2.5 meter Kos Seunit Kos (RM) RM1.50 .10 RM1. PEGIRAAN KOS 1. Kos upah o Kos Upah ialah kos yang dikenakan untuk membayar upah tenaga kerja x dengan masa kerja 3.00 Bahan Fabrik benang kapas Benang jahit Span 0.00 Kuantiti 0.50 RM0.00 Kos sampingan 1 Elektrik RM0.00 RM0. elektrik dan sebagainya Contoh Kos pengiraan Kos Bahan Bil 1 2 3 Kos Upah 1 1 jam x seorang pekerja RM2.00 RM2.

NOTA KEMAHIRAN HIDUP TINGKATAN SATU Kerja Paip Asas ALATAN TANGAN KERJA PAIP 1. Sepana boleh laras o Kegunaan .untuk membuka kepala pili 4. Playar muncung tirus (halus) o .untuk memegang objek silinder. Sepana hujung terbuka o Kegunaan .untuk membuka kepala pili 3. memotong wayar dan memutar nat kecil 5.untuk memegang batang paip BG ketika memasang atau membuka penyambung paip 2. Perengkuh paip Kengunaan . Playar gabung o kegunaan .

Pelocok kegunaan .untuk memegang benda-benda kecil ditempat yang sempit 6.Kegunaan . Kikir rata o o kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian hujung paip BG 8. Pita pengukur o . Kikir bulat (kikir ekor tikus) o kegunaan .untuk membuang gerigis bahagian dalam paip BG 7.untuk membuang kekotoran daripada perangkap sinki 9.

Pemotong paip beroda Kegunaan .untuk memotong batang paip BG 12. Gergaji besi o Untuk mememotong batang paip BG dan PVC 11. Pengulir luar o Kegunaan .o Untuk mengukur jarak dan panjang batang paip 10.untuk membuat bebenang luar (ulir luar) pada hujung batang paip BG 13. Ragum paip yoke o .

Kegunaan .untuk memotong batang paip pvc dan paip poli 15.untuk mencengkam batang paip dengan kukuh JENIS PAIP 1. Pelayar cengkam ragum o Kegunaan . Paip Besi Galvani o Dibuat daripada besi galvani o Ciri-cirinya .untuk memegang batang paip BG ketika kerja membuat bebenang dan memotong batang paip 14. Pemotong paip PVC o o Kegunaan .

Paip Poli o Paip getah tiruan hitam (HDPE) o Ciri-ciri i. Paip PVC o Diperbuat daripada PVC (Polyvinyl Chloride) o Ciri-ciri i.i. Murah ii. Tidak tahan panas iv. ii. boleh dilentur . Tahan karat ii. iii. vi. Dijual dalam dua gred ketebalan 3. Ringan iii. Tahan lasak Tidak mudah patah Berat Tahan haba tinggi Boleh berkarat Dibahagikan kepada 2 jenis gred ketebalan 2. Mudah disambung dan mudah ditanggalkan iv. Mudah patah dan pecah v. Liat dan elastik v. Tidak mudah patah iii. iv. v.

Siku 90º Siku 90º sama Siku 90º pengecil .Pip BG Pipi Poli Paip PVC JENIS PENYAMBUNG PAIP Jenis penyambung 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Soket sana Soket pengecil Siku 90º T sama T pengecil Penyuai soket injap Penyuai soket PT Puting heksagon Palam Soket Penjodoh Paip BG ada ada ada ada ada ada ada ada ada ada Paip PVC ada ada ada ada ada ada ada tiada ada tiada Paip Poli ada ada ada ada ada ada ada ada tiada ada 1. Soket Soket sama Soket pengecil o Digunakan untuk menyambung paip yang sama saiz diameter o Digunakan untuk menyambung paip yang berbeza saiz diameternya 2.

o o

Digunakan untuk mengubah arah sambungan paip yang bersudut 90º

Digunakan untuk mengubah arah sambungan dua paip berlainan saiz yang bersudut 90

3. T T sama T pengecil

o o

Digunakan untuk menambah sambungan paip

Digunakan untuk menambah sambungan paip yang berbeza diameternya

4. Puting Heksagon

o o

Digunakan untuk menyambung dua soket sama atau dengan soket penyuai PT Digunakan untuk menyambung dua jenis paip yang berlainan seperti paip BG dengan paip PVC

5. Soket Penyuai Soket PT Penyuai soket injap

o

Digunakan untuk menyambung batang paip dengan pili

o

Digunakan untuk menghubungkan dua jenis paip yang berlainan seperti paipPVC dengan paip BG

6. Palam

Digunakan untuk menutup hunjung paip yang tidak digunakan 7. Soket penjodoh

o

o

Digunakan untuk menyambung dua batang paip BG tanpa mengubah kedudukan penyambung yang lain

Contoh penyambungan paip

A = Pili, B = soket sama, C = puting heksagon, D = siku 90, E = paip BG 20, F = T pengecil, G = paip BG 13 , H = paip BG 20 , I = soket penjodoh, dan J = palam

BAHAN PENYAMBUNG 1. Pita PTFE - Poly textra fluoro ethylene adalah sejenis pita putih lembut dan nipis. - digunakan untuk mengelakkan kebocoran pada sambungan paip dan mengukukuhkan sambungan paip BG

2. Glu PVC - adalah sejenis gam/pelekat cair jenis yang cepat kering - glu PVC disapu pada kedua-dua bahagian paip PVC dan terus buat sambungan

o

Digunakan untuk melekatkan sambungan paip PVC

PILI

I. Pili berbibir II. Pili bertiang 1. Kegunaan - mengawal pengaliran keluar air daripada hujung paip 2. Jenis a. Pili bertiang - mempunyai alur masuk menegak b. Pili berbibir - mempunyai alur masuk melintang 3. Bahagian

A = Pemulas B = gandar C = Nat Penyendal D = Nat Pili E = Pelompat F = Alur keluar G = Sesendal H = alur masuk 4. Menggantikan pelompat  Pelompat perlu digantikan baru apabila air di dapati menitik berterusan walaupun pili telah ditutup ii. Menukar kepala pili  Kepala pili perlu digantikan apabila  pili tidak dapat dikunci dengan ketat  air terus keluar daripada bahagian nat pili dan hujung bibir . Penyelenggaraan i.

Perangkap 'P' ii. Membuka dan mencuci bahagian kedap . Kegunaan o Singki digunakan untuk menadah air semasa tangan dan peralatan o Perangkap sampah digunakan untuk menghalang bau busuk masuk ke dalam rumah 2. Perangkap botol .Pelocok boleh digunakan sekiranya sinki tidak tersumbat dengan teruk i.Bahagian kedap perlu dibuka dan kekotoran yang terperangkap di dalamnya hendaklah ditarik keluar dengan dawai keras Sinki Mengeluarkan kotoran daripada kedap perangkap sinki I. Perangkap botol Membersihkan perangkap . Perangkap 'P' III. Perangkap 'S' iii.SINKI DAN PERANGKAP SAMPAH 1. Jenis Sinki dan Perangkap i. Menggunakan pelocok . Perangkap 'S' II.

H = tab sinki cuci tangan . I = sinki dapur . E = kunci paip . G = tab mandian dan tandas. B = meter air . C = paip perkhidmatan. F = tangki simpanan air . Sitem bekalan terus b.untuk menyimpan air dan membekalkan bagi penggunaan tandas dan bilik mandi serta di waktu kecemasan 2. Bahagian dan fungsi . Kegunaan . Sistem bekalan tidak terus 2. Sistem bekalan di rumah terbahagi kepada dua a.SISTEM BEKALAN AIR 1. J = paip agihan TANGKI SIMPANAN AIR 1. Sistem bekalan tidak terus menggunakan tangki simpanan air untuk membekalkan air untuk kegunaan bilik air dan tandas Sistem bekalan air tidak terus A = paip bekalan . D = paip perkhidmatan.

Bahagian A Kunci paip B Paip perkhidmatan Fungsi mengawal kemasukan air ke dalam tangki melalui paip perkhidmatan Membekalkan air ke dalam tangki simpanan Mengawal kemasukan air ke dalam tangki Mengawal paras air dalam tangki Mengeluarkan air semasa kerja mencuci Membuka dan menutup paip cuci Membawa air ke bahagian-bahagian dalam rumah Mengeluarkan air sekiranya injap rosak Melindungi air dalam tangki daripada pencemaran C Injap masuk D Pelambong E Paip cuci F Kunci paip G Paip Agihan H Paip limpah I Penutup tangki TANGKI SIMBAH 1. Kegunaan Membekalkan air ke dalam mangkuk tandas pada masa yang betul 2. Bahagian dan fungsi .

Tangki simbah aras rendah Dipasang satu meter dari lantai b. Tangki simbah aras tinggi Dipasang dua meter dari lantai i. Tangki simbah aras tinggi Masih dalam pembinaan . Tangki simbah aras rendah ii.Bahagian A Paip Limpah B Pelampung C Lengan Pelampung Fungsi Mengeluarkan air yang berlebihan Mengawal paras air dalam tangki memegang pelempung dan menghubungkannya dengan injap bebeola Menolak air dengan kuat ke dalam mangkuk tandas Membawa air ke dalam mangkuk tandas Memulakan gerakan menolak air ke dalam mangkuk tandas Mengawal kemasukan air ke dalam tangki simbah memasukkan air ke dalam tangki simbah D Tuib sifon E F Paip alur keluar Injap gegendang G Injap bebeola H Paip alur masuk 3. Jenis tangki simbah a.