You are on page 1of 8

Kegiatan ekonomi tradisional di Malaysia.

prospek MUKA SURAT i ii iii 1 2 3~9 7 8 9 Rumusan Lampiran Rujukan 10 11 12 .Sumbangan/Pengaruh kepada keluarga atau masyarakat 4.Maklumat Asas 2.Senarai Kandungan Bil 1 2 3 4 5 6 PERKARA Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Obejektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian 1.Latar belakang 3.

saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan saya iaitu:Muhammad Alif Irfan. Yang benar.malah juga dari segi kewangan untuk membeli bahan-bahan bagi menyiapkan tugasan ini. Sekian terima kasih.Muhammad Zaid.saya juga berterima kasih kepada ahli keluarga saya yang banyak membantu saya bukan sahaja dari segi sokongan.Irfan Nazif dan Muhammad Nabil kerana sudi berkongsi maklumat yang mereka perolehi dengan saya.Muhammad Haiqal. Seterusnya.Juga kepada pengetua sekolah kerana memberikan dorongan memastikan kajian dapat dijalankan dengan sempurna dan selamat. (Muhammad Akmal) ~Terima Kasih~ .saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru yang mendidik saya dalam mata pelajaran Sejarah.Penghargaan Dengan kesempatan ini.atas segala bimbingan dan tunjuk ajar yang diberikan sepanjang tempoh proses pembuatan dan penghasilan projek kerja khusus ini. Selain itu.Encik Ramli B.Khairul Irfan.Mahmud.

Kegiatan ekonomi tradisional di Malaysia. .

Sumbangan/Pengaruh kepada keluarga atau masyarakat 4.Senarai Kandungan Bil 1 2 3 4 5 6 PERKARA Tajuk Kajian Senarai Kandungan Penghargaan Obejektif Kajian Kaedah Kajian Hasil Kajian 1.Latar belakang 3.prospek MUKA SURAT 7 8 9 Rumusan Lampiran Rujukan .Maklumat Asas 2.

Irfan Nazif dan Muhammad Nabil kerana sudi berkongsi maklumat yang mereka perolehi dengan saya.saya juga berterima kasih kepada ahli keluarga saya yang banyak membantu saya bukan sahaja dari segi sokongan.malah juga dari segi kewangan untuk membeli bahan-bahan bagi menyiapkan tugasan ini.Juga kepada pengetua sekolah kerana memberikan dorongan memastikan kajian dapat dijalankan dengan sempurna dan selamat. Seterusnya.Muhammad Haiqal. Yang benar.Muhammad Zaid.Encik Ramli B. Sekian terima kasih.saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan saya iaitu:Muhammad Alif Irfan.atas segala bimbingan dan tunjuk ajar yang diberikan sepanjang tempoh proses pembuatan dan penghasilan projek kerja khusus ini.saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru yang mendidik saya dalam mata pelajaran Sejarah.Penghargaan Dengan kesempatan ini. Selain itu.Mahmud. (Muhammad Akmal) ~Terima Kasih~ .Khairul Irfan.

Kegiatan tersebut seperti petanian.terdapat pelbagai kegiatan ekonomi tradisional. Kesimpulannya.bertatasusila dan berkhemah tinggi ketika berutusan dengan para pelanggan. Antara nilai yang dapat dipupuk oleh rakyat Malaysia ketika menjalani kegiatan ekonomi ini ialah berdikari.Malah ada yang menjadikannya sebagai warisan keluarga.Di Malaysia. Nilai tabah menghadapi cabaran.kita perlu tabah menghadapi cabaran tersebut.Golongan masyarakat yang menjalankan kegiatan ekonomi tradisional ini sebenarnya merupakan golongan yang mempunyai semangat kebanggaan dan berdikari yang tinggi.Kegiatan ekonomi ini telah diusahakan sejak turun temurun lagi.kegiatan ekonomi ini dijalankan secara berkelompok.Bak kata pepatah ‘Bersatu kita teguh bercerai kita roboh’ .Pengusaha kegiatan ekonomi tradisional perlu berkelakuan sopan. Selain itu.kegiatan ekonomi secara tidak langsung dapat memperkukuh semangat nasionalisme di antara bangsa Malaysia. Nilai berkelakuan sopan. Seterusnya.Dalam menjalankan kegiatan ekonomi tradisional.Oleh itu.Keadaan ini membolehkan kita menjalankan kegiatan ekonomi dengan baik.Melalui kegiatan tersebut pihak yang menunjukkan nilai rajin dan gigih.kita akan menghadapi pelbagai cabaran dan rintangan seperti kesukaran mendapat bahan.kekurangan tenaga pekerja dan modal.nilai bersyukur sebagai warganegara Malaysia.kegiatan ekonomi tradisional sememangnya dapat memperkukuh semangat nasionalisme dalam kalangan masyarakat di Malaysia.Kita perlu bersyukur sebagai warganegara Malaysia kerana dapat menjalankan pelbagai kegiatan ekonomi dalam suasana aman dan harmoni.Kebiasaannya.bertatasusila dan berkhemah tinggi.Dengan ini.kegiatan ekonomi tradisional penting untuk memupuk semangat nasionalisme di kalangan rakyat Malaysia kerana banyak nilai-nilai murni yang dapat dipupuk oleh rakyat Malaysia.