P. 1
Perancangan Panitia Kemahiran Hidup

Perancangan Panitia Kemahiran Hidup

|Views: 11|Likes:
Published by Zainal Hussain
contoh
contoh

More info:

Published by: Zainal Hussain on Apr 13, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2014

pdf

text

original

PERANCANGAN PANITIA KEMAHIRAN HIDUP 2014 Bil 1.

Strategi Aktiviti Pelaksanaan Tarikh Mula / Akhir Indikator Tindakan

Meningkatkan 1. Penglibatan muridKeberkesanan murid secara aktif semasa proses pengajaran dan P&P pembelajaran dijalankan. 2. Mewujudkan keseronokkan dan kesungguhan dalam diri murid-murid untuk melakukan sebarang tugasan yang diberikan. 3. Penggunaan Bahan Bantu Belajar yang menarik lagi menyeronokkan seperti kit Lego dan juga Komputer. Bengkel Lima 1. Mengemaskini bengkel Kemahiran Hidup supaya Bintang lebih menarik dan menyediakan suasana tempat belajar yang menyeronokkan. 2. Mengadakan pameran hasil kerja atau projek yang telah dibuat oleh murid.

Penggunaan laptop, Sepanjang LCD,carta bergambar Tahun dan lembaran kerja dalam P&P

Murid akan Guru Panitia menunjukkan kreativiti mereka semasa menghasilkan sesuatu projek dan tugasan yang diberikan.

2.

Penambahbaikan alatan dan bahan di dalam bengkel serta kerja-kerja penceriaan bengkel Mewujudkan suasana yang lebih kondusif di dalam bengkel di samping tidak mengabaikan aspek keselamatan Penggunaan lembaran kerja / ujian sumatif selepas setiap bidang / unit

Sepanjang Tahun

Mewujudkan iklim Guru Panitia pegajarn dan pembelajaranyang ceria dan kondusif

3.

Meningkatkan kefahaman dan konsep Kemahiran

1. Menyedarkan muridmurid tentang pentingnya kemahiran yang dipelajari dan mempunyai

Januari 2008 / Tamat sesi persekolahan

Mengubah sikap Guru Panitia dan pandangan mereka terhadap Mata Pelajaran ini

2. Menyediakan tempat yang sesuai bagi projek yang akan dijalankan seperti penyediaan Akuarium dan juga Tanaman Sayuran dan Tumbuhan Hiasan. 4. Murid dapat Guru KH mengaplikasikan kemahiran ini dalam kehidupan seharian malahan seumur hidup mereka. Mengenalpasti tempat Febuari / Oktober Mengekalkan Guru keindahan dan Pembimbing suasana hijau di sekolah . Mengenalpasti tempat dan keperluan lain seperti tapak untuk Tanaman Sayuran. Tanaman Hiasan dan sebagainya. 2. menengah nanti. Ativiti kelab ini akan dijalankan sepanjang tahunmengikut hari aktiviti kokurikulum dijalankan Mei / Julai 5.Hidup kepada kesinambungan semasa Ujian bulanan. Bumi Hijau 1. melanjutkan ke sekolah penggal dan tahunan murid. Dijalankan selaras dengan sukatan mata pelajaran Kemahiran Hidup supaya murid dapat melaksanakan untuk mengisi masa terluang ketika di rumah. Membuat tindakan susulan bagi memperbaiki kelemahan murid semasa berada di Bengkel Kemahiran Hidup 2008 disamping mempelbagaikan aktiviti yang menarik dan menyeronokkan dengan tujuan untuk meningkatkan minat mereka terhadap Mata Pelajaran Kemahiran Hidup. Menyusun dan membuat organisasi setiap kumpulan bagi memudahkan aktiviti secara kumpulan. Membuat baja dan pertandingan flora 1.

dan keperluan lain 3. Mewarna kembali mural Aktiviti kelab yang sedia ada. 6 7 8 Melakar dan melukis floral Kitar semula Kitaraan stok 1.Memastikan pengunaan Mengenalpasti alatan alat dan bahan yang dan bahan yang berkesan diguanakan Sepanjang tahun Sepanjang tahun Sepanjang tahun Mengekalkanmural yang sedia ada Guru KH Tiada pembaziran Guru KH dalam penggunaaan Tiada pembaziran Guru KH dalam penggunaaan . 1. Mengadakan pertandingan dalaman dan membuat analisa tentang pencapaian dan mengenalpasti kelemahan . Menggunakan bahan yang Aktiviti kelab terbuang 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->