You are on page 1of 18

DISEDIAKAN OLEH

:
 

ESHALINI DEEWI A/P NANTHA GOPALAN 1 PPISMP RBT/BI/BM

penebat dan perlindungan mekanik untuk kabel yang digunakan. . SISTEM PENDAWAIAN Pengenalan :  Sistem Pendawaian ialah satu sistem pemasangan litar-litar elektrik yang merangkumi pengalir.

. penghawa dingan dan sebagainya. Antaranya ia kipas. lampu. Terdapat pelbagai alatan perumahan yang perlu membuat pendawaian.

 . lebih terang dan sekata berbanding lampu pijar walaupun kadaran kuasanya sama. Lampu ini bercahaya putih. Digunakan di rumah kediaman dan bangunan.

 BAHAGIAN UTAMA: 1) 2) 3) 4) Punca bekalan Pemula Tiub Cok .

.

suis penghidup dan pemegang suis penghidup. Tiub menghasilkan sinaran ultraungu apabila dialirkan arus elektrik. Bahagian dinding disalut dengan lapisan fosfur. perumah cok .  Tiub Pendarfluor Diperbuat daripada kaca yang berisi merkuri dan gas argon. pemegang tiub. terdapat dua pin elektrod di kedua-dua hujung tiub. Di hujungnya. .  Pemegang tiub Berfungsi untuk menyangga tiub pendarfluor. Ia mengandungi tiub pendarfluor.

 Perumah Melindungi pemegang tiub. cok dan suis penghidup.  Cok Digunakan untuk membekalkan voltan tinggi pada awal penyalaan dan menstabilkan voltan selepas lampu menyala. Lampu tidak akan menyala jika cok rosak .

 Suis penghidup Berfungsi untuk menghidupkan lampu. Tidak berfungsi selepas lampu menyala. Lampu tidak akan menyala atau berkelip-kelip jika suis penghidup rosak.  Pemegang suis penghidup Menempatkan suis penghidup . Lampu akan terus menyala walaupun suis penghidup ditanggalkan.

KEROSAKKAN LAMPU ◦ Lampu tidak menyala ◦ Lampu berkeli-kelip ◦ Hujung tiub bergelang merah .

Tiub Rosak Tukar suis penghidup   .Lintar Pintas Tukar tiub Lampu berkelip-kelip. Kerosakan Lampu Pendarfluor Dapatkan bantuan teknikal Fius agihan putus.

Tiada bekalan 2. Tiub sudah lama 2. Terjadi litar pintas didalam litar 1. Pemula rosak LAMPU TIDAK MENYALA ELEKTROD 1. Elektrod fius putus 3. Pemula rosak LAMPU MASIH BERBARA .MASALAH FIUS TERBAKAR SEMASA LAMPU HENDAK DIHIDUPKAN LAMPU TIDAK MAHU MENYALA SELEPAS DIHIDUPKAN SEBAB 1. Pemula rosak LAMPU GAGAL MENYALA 1. Pemuat rosak 2. Voltan bekalan rendah 3.

.

 BAHAGIAN UTAMA: Punca bekalan Suis pilihan Motor Pemuat 1) 2) 3) 4) .

2. 6. 4. 5. 3.MASALAH DEDAUN KIPAS TIDAK BERPUSING SEBAB 1. Pemuat rosak . Tiada bekalan Fius putus Talian bekalan terbuka Suis pilihan kelajuan rosak Motor kipas rosak Pemuat rosak KELAJUAN KIPAS TIDAK MENGIKUT KELAJUAN YANG DIKEHENDAKI 1.