You are on page 1of 38

4/11/2014

Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science"

Awal Sains Dan Kanak-Kanak
" we love science" stay updated via rss

EKSPERIMEN BOTOL MUZIK
Posted: July 14, 2013 in Uncategorized assalamualaikum…. 0

Hari ini saya nk ajak anda buat satu lagi eksperimen yang sgt mudah iaitu eksperimen botol muzik. Sgt2 sng… Sy dah cuba buat dgn anak-anak didik saya di Tadika IIUM EDUCARE GOMBAK . Hasilnya owesome !!!…Semua kanak-kanak sgt suka dan teruja. Bahan-bahannya: 8 biji botol kaca air putih sudu Cara-caranya: 1. Susun 8 biji botol sebaris. 2. Masukkan air kedalam botol dengan isipadu yg berbeza .( jika botol 1 isipadu air byk, botol 2 krgkn sedikit dan seterusnya) 3. Ketuk setiap botol dgn sudu. Pastikan bunyi setiap botol berbeza .( sepatutnya boleh dapat bunyi seakan ‘do re mi fa so la ti do’) 4. Cuba hasilkan lagu ” Mary Had A Little Lamb”. Saya telah cuba banyak kali dan saya dapat menghasilkan lagu-lagu seperti “London Brigde Is Fallling Down, Happy Birthday, Do Re Mi Fa, Tepuk Amai-Amai dan Ola Oli”. Memang bunyinya sedikit berbeza tetapi hampir sama. Selamat Mencuba!!!

http://syimarsogimin.wordpress.com/

1/38

4/11/2014

Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science"

(http://syimarsogimin.files.wordpress.com/2013/07/musical-2.jpg)

Assalamualaikum…
Posted: July 12, 2013 in Uncategorized 0 Setelah dua tahun sy bercuti dr blogging…sy kembali dan ingin berkongsi seberapa byk ilmu yg sy ade bersama kwn2 semua….sy dah menimba lbh byk ilmu dlm bidang awal knk2 ini… Sy telah mempelajari byk subjek dlm course ini seperti pedagogi, penilaian kanak-kanak,awal sains, kerohanian, perkembangn awal knk2, kemahiran berfikir, literasi dan mcm2 lg. Sy jg baru selesai praktikum di bhgn taska dan tadika di UIA Gombak Jun lalu.Byk penglmn yg sy dapati dr praktikum ini.Anratanya cara pengendalian taska tadika, cara penjagaan bayi dan knk2, cara pengajaran dan lain2 lg. Sy akn cuba kongsi sebyk mana nota, cth soalan dan jwpn exam serta petua2 penjagaan bayi dan kanak-kanak serta cara2 memotivasi dan menarik minat bayi dan kanak-kanak. Jika ada sebarang pertanyaan sila email…InshaAllah sy akn jwb secepat mungkin.

http://syimarsogimin.wordpress.com/

(http://syimarsogimin.files.wordpress.com/2013/07/20130114_145206.jpg)

2/38

4/11/2014

Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science"

(http://syimarsogimin.files.wordpress.com/2013/07/20130114_145206.jpg) 9

Assalamualaikum…… Hai kawan-kawan…hari ini saya nak cerita pasal aiskrim goyang. 2 minggu lepas, kawan saya Wan Suhana telah diberi tugasan membat eksperimen berdasarkan air. Jadi, dia telah memilih eksperimen aiskrim goyang. Saya tertarik dengan eksperimen ini, jadi saya mencuba melakukan di taman asuhan saya iaitu Pusat Jagaan Senyum Ceria pada 21/12/2011. Saya telah menggunakan dua perisa pada hari ini iaitu strawberi dan kopi.Kedua-duanya habis dimakan………. Berikut adalah langkah-langkahnya: 1 .Bahan-bahannya ialah: 1 kotak kecil susu (apa2 perisa pun boleh) ½ bungkus garam 1 bungkus ais batu ( kat 7 Eleven tu) Zip plastic ( palstik yg boleh seal tu) – satu kecik dan satu besar Suratkhabar Tuala Pita pelekat/ getah

(http://syimarsogimin.files.wordpress.com/2011/12/pc203217-copy2.jpg)2. Tuangkan susu dalam zip plastic yang kecil. Pastikan seal betul-betul supaya tidak tumpah.

http://syimarsogimin.wordpress.com/

3/38

(http://syimarsogimin. Tambahkan ais sehingga ¾ penuh zip palstik tadi dan masukkan kesemua baki garam tadi kedaam zip plastic yang besar dan sela kannya. Letakkan zip plastic yang kecil dan yang berisi air susu tadi. http://syimarsogimin.com/ 4/38 .wordpress.jpg) 4.wordpress.files. Masukkan ais kedalam zip palstik yang besar sebanyak ½ plastic dan masukkan garam diatas ais tersebut sebanyak separuh dari jumlah garam tersebut.jpg) 3.files.com/2011/12/pc2032272.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin. Pastikan seal dengan baik.com/2011/12/pc203229.wordpress.

Balutkan dengan tuala dan bentukkan seperti pembalut gula-gula.jpg) 5. Balutkan dengan suratkhabar dan lekatkannya supaya bungkusan itu nampak benar-benar padat.wordpress.com/2011/12/pc203216-copy.jpg) 6.files. http://syimarsogimin.com/ 5/38 . (http://syimarsogimin.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin.wordpress.wordpress.com/2011/12/pc203220-copy1.files.

http://syimarsogimin.jpg) (http://syimarsogimin.wordpress.wordpress.com/ 6/38 .files.com/2011/12/pc203232..files.jpg) 7.com/2011/12/pc203234.Sekarang masanya untuk mengoyang… suruh anak-anak murid anda mengoyangkannya selama 10 ke 15 minit.wordpress.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin.

Buka dan lihat hasilnya….com/ 7/38 .jadi tak?!!!!!! http://syimarsogimin.files.wordpress.jpg) 8.wordpress.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin.com/2011/12/pc203230.com/2011/12/pc2032391.jpg) (http://syimarsogimin.wordpress.files.

Semua benda hidup memerlukan udara untuk bernafas dan meneruskan kehidupan.com/2011/12/pc2032312.jpg) Ye ye….kata murid-murid saya…yang strawberi rasanya manis dan kopi rasa pahit sikit…. saya akan menceritakan tentang eksperimen kedua yang diarahkan oleh pensyarah saya. saya ingin buktikan kepada rakan-rakan sekelas saya bahawa udara itu wujud di dalam air dan udara bergerak mengikut ruang.. Topic pelajaran adalah mengenai perbezaan air.udara dan tanah. Udara ada dimanamana iaitu didalam tanah.wordpress. Udara adalah suatu yang tidak dapat dilihat dan dipegang didalam atmosfera. Aside — Posted: December 21.TELUR TERAPUNG !!!!!! Posted: December 18. Pada mulanya saya ingin melakukan eksperiment berkaitan dengan udara dan buih sabun.selamat mencuba…….4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin. Saya dan rakan-rakan sekelas telah dibahagikan mengikut kumpulan air. Pada kali ini pula. 2011 in Uncategorized SURPRISE…….jadi. udara dan tanah.com/ 8/38 .jadi…. 6 Saya telah menceritakan tentang eksperimen dengan tumbuhan pada post yang lalu..files. Dalam eksperiment ini. 2011 in Uncategorized Assalamualaikum dan selamat sejahtera……. Setiap pelajar perlu membuat satu eksperimen yang berbeza tetapi mempunyai berkaitan dengan topic yang telah diberikan oleh pensyarah. hari ini sya telah berjaya mengaplikasikan apa yang saya belajar dalam kelas ke taman asuhan saya…. Namun. murid-murid saya memang gembira dan seronok …. eksperiment itu tidak bersesuaian yang KSPK.kepada kawankawan..wordpress.. Saya telah mendapat topic udara... Berikut adalah langkah-langkah eksperiment ini: Bahan-bahan: http://syimarsogimin. Jadi saya telah memilih eksperimen ‘TELUR TERAPUNG’. didalam air dan di sekeliling kita.

b) Air paip digelas A dibiarkan tanpa mencamprukan apa-apa bahan. c) Sementara itu. masukkan 6 sudu besar garam digelas B dan kacau sehingga larut. Ketika saya menurunkan telur ke dalam cecair itu perlahan. di mana banyak garam dilarutkan semakin mudah bagi objek melayang di dalamnya. pada air garam yang telah larut ini mempunyai berat yang melebihi dari berat air dan ini menyebabkan telur melayang dan terapung dipermukaan air garam tersebut. Mengikut prinsip seorang ahli sains terkenal iaitu HUKUM ARCHIMEDES… http://syimarsogimin. e) Kemudian masukkan telur kedalam bekas B dan lihat apa yang terjadi.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" ü ü ü ü 2 butir telur ayam yang biasa ( tidak direbus) Air paip Garam 2 gelas atau bekas berbentuk silinder yang lutsinar Cara-caranya: a) Isikan air paip kedalam kedua-dua gelas sehingga separuh gelas. Mengapa fenomena ini terjadi? Air garam mempunyai berat lebih daripada air tawar.wordpress.com/ ”Benda yang dicelupkan sebagian atau seluruhnya akan mengalami gaya ke atas 9/38 . Hasilnya: Gelas A: telur tenggelam hingga ke dasar gelas Gelas B : telur terapug dipermukaan gelas. d) Masukkan telu di dalam bekas A dan lihat apa terjadi. telur akan terus melalui air masin.

berat dan kandungan sesuatu objek itu mempengaruhi oleh pergerakan udara dan kemampatan udara dimana-mana sahaja.. 0 Untuk post kali ini. Jadi..wordpress.com/ 10/38 . Begitu juga dengan tanah. Sementara air tawar pula mempunyai ruang udara yang luas jadi telur itu tenggelam hingga ke dasar gelas dengan senang dan cepat. 2 dan 3 Rendam kacang dalam air seketika http://syimarsogimin. Saya dan rakan sekelas telah diberikan kepada 8 kumpulan kerana pensyarah telah menyediakan 8 eksperimen yang berbeza. Berikut adalah soalannya: Apa yang membuat biji benih bercambah? Dengan mencambahkan biji benih sendiri. Saya telah ditugaskan untuk melakukan eksperimen yang keempat yang bertajuk ‘KEPERLUAN BIJI BENIH’. Topic pelajaran pada minggu tersebut adalah berkaitan dengan pemuliharaan dan pemeliharaan tumbuhan jadi saya dan rakan sekelas telah diberi tugasan mencuba melakukan eksperimen yang berkaitan dengan tumbuhan. Posted: December 18. apa saja yang berada di atasnya pasti terapung kerana di laut mati kadar garamnya sangat tinggi dan tepu. saya ingin menceritakan tentang eksperimen-eksperimen yang telah saya lakukan didalam kelas. jadi apa-apa hidupan yang teperangkap didalam tanah tidak boleh hidup kerana udara tidak boleh menembusi ruang-ruang tanah yang terlalu mampat. zarah-zarahnya mampat dan udara tidak dapat menembusi garam tersebut. Saya telah ditugaskan oleh pensyarah saya untuk mencuba melakukan 2 eksperimen yang berlainan.” Contoh yang berkaitan denga reality kehidupan ialah laut mati yang berada di israel.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" ”Benda yang dicelupkan sebagian atau seluruhnya akan mengalami gaya ke atas yang besarnya sama dengan berat zat cair yang dipindahkan. tanah mempunyai berat. 2011 in eksperimen Assalamualaikum dan selamat sejahtera…. EKSPERIMEN OH EKSPERIMEN…………. kamu akan ketahui apakah perkara-perkara yang diperlukan untuk mencambahkan biji benih Bahan-bahannya: bekas tupperware/ penutup balang Tuala kertas/ kapas Biji kacang hijau Air Cara-caranya: Labelkan bekas dengan angka 1. Kesimpulannya.

Hasilnya. Namun saya rasa eksperimen saya ini tetap berjaya kerana kacang hijau tadi telah berubah bentuk dari biji berwarna hijua ke taugeh yang berwarna putih. dapat dilihat kacang hijau mengecut dan bertukar warna dari hijau ke warna perang. Pada bekas pertama saya dapati kacang hijau telah tumbuh dengan baik tetapi tidaklah begitu subur.wordpress. Selepas 7 hari: 1.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Letakkan tuala kertas/ kapas dalam setiap bekas Tabur kacang ke atas ketiga-tiga bekas Lembapkan tuala kertas/ kapas pada piring 1 (tuang air sedikit setiap hari supaya biji benih sentiasa lembap) Penuhkan bekas 2 dengan air. Pastikan kacang ditenggelami air. Kacang hijau yang saya taburkan pada bekas pertama telah mula bercambah dengan mengeluarkan batang atau akar berwarna putih . 3. keadaan cuaca sepanjang minggu adalah mendung dan hujan.Saya rasa mungkin kerana kekurangan cahaya matahari akibat cuaca mendung dan hujan yang dialami sepanjang minggu.com/ 11/38 . Dalam bekas ketika pula. http://syimarsogimin.2. Namun saya tetap mengikut setiap langkah yang diarahkan. kelihatan kacang hijau terapung-apung didalam air tanpa sebarang perubahan. Semasa menjalankan eksperimen ini. Susah untuk melihat cahaya matahari yang benar-benar panas. selepas 4 hari saya dapati: 1. Manakala dalam bekas kedua pula.

saya dapati bahawa secara kesimpulannya tumbuhan memerlukan cahaya.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" 2. LAWATAN KE PUSAT SAINS NEGARA PADA 23 -10-2011 Posted: November 26. 4. 3. Dalam bekas kedua pula. saya dapati kacang hijau tadi tetap terapung-apung didalm air tanpa sebarang perubahan dan air itu juga mempunyai bau yang agak busuk. 2011 in Uncategorized 0 http://syimarsogimin. tumbuhan tidak dapat hidup serta membesar.com/ 12/38 .wordpress. air dan cahaya untuk hidup dan membesar. Setelah melalui proses eksperimen ini. Manakala dalam bekas ketiga saya dapati biji kacang hijau telah mengecut dan bertukar ke warna hitam. Tanpa ketiga-tiga sumber tersebut. Tumbuhan boleh tumbuh tetapi tumbuh secara tidak sempurna dan akhirnya mati atau layu.

files.files.wordpress.files.wordpress.com/2011/11/dscf5933. saya dan rakan-rakan telah pergi ke Pusat Sains Negara 13/38 .4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin.jpg) (http://syimarsogimin.wordpress.jpg) (http://syimarsogimin.com/2011/11/dscf6125.jpg) http://syimarsogimin.com/2011/11/dscf5909.wordpress.jpg) (http://syimarsogimin.com/ Pada 23hb Oktober yang lalu.files.com/2011/11/dscf6126.wordpress.

tumbuhan. namun butang tersebut tidak berfungsi. Pelawat dibenarkan masuk hingga pukul 4:00 petang. kami dapat menimba pengalaman dan memberi idea dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P) awal kanak-kanak khasnya mata pelajaran Awal Sains. kami telah mengadakan lawatan sambil belajar ke Pusat Sains Negara (PSN). rama-rama dan sebagainya. alam cakerawala.htm)) Tiket berharga RM3.com/ 14/38 .my/bm/default. Lawatan ini adalah sebahagian daripada tugasan mata pelajaran Awal Sains Kanak-kanak. Kami melihat berbagai-bagai objek sains yang dipamerkan berkenaan manusia. Di satu sudut dipamerkan gambaran ‘Kitaran Bumi’ yang menceritakan keadaan muka bumi yang terbentuk 200 juta tahun dahulu. Tempat pertama yang menjadi destinasi kami adalah ke bahagian pameran sains yang dinamakan ‘Laluan ke Alam Sains’. bunyi dan sebagainya. bintang. makanan.my/bm/default. Kami tiba di PSN pada jam 1:30 petang. taman burung. Di sini juga menceritakan bahawa dari permukaan kerak ke bahagian dalam Bumi terdiri daripada lapisan yang bergerak. Tombol ataupun engkol merah diputarkan mengikut arah jam. Kami mencuba membuat putaran mengikut arahan yang diberikan akan tetapi untuk mencapai putaran sebanyak sejuta pusingan agak mustahil. Kami percaya dengan lawatan ini. Bagi menjatuhkan gelas di hujung roda.wordpress. Terdapatlima(5) butang pada carta yang dipamerkan bagi mengetahui jumlah suhu setiap lapisan Bumi yang dinyatakan. Lapisan Bumi yang dinyatakan adalah: 1) Teras dalam (The inner core) 2) Teras luar (The outer core) 3) Mantel (The mantle) http://syimarsogimin. Antara bahan pameran yang menarik perhatian kami adalah: Objek yang dinamakan ‘Sejuta Putaran’ dimana ianya memiliki enam (6) gear roda besar danlima(5) gear roda kecil. ramai pengunjung berada disanasamada mereka datang dengan keluarga ataupun dengan rombongan sekolah. Apabila diputarkan roda besar pertama akan bergerak sehingga menyentuh roda kecil pertama dan begitulah seterusnya sehingga habis kesemua roda yang ada diputarkan.psn. Aquaria KLCC.gov. SEKITAR LAWATAN KE PUSAT SAINS NEGARA (PSN) Pada hari Ahad bersamaan 23hb Oktober 2011. memerlukan sebanyak sejuta putaran. ada beberapa tempat pameran berunsurkan sains yang terdapat di sekitar Lembah Klang seperti Petro Sains KLCC. Memandangkan hari tersebut adalah hari kelepasan am. Dinyatakan juga perubahan atau pergerakan Bumi disebabkan oleh tektonik plat. bumi. Pergerakan dan perlanggaran plat ini menyebabkan kejadian yang dinamakan gempa bumi. Selain PSN. Superbenua kemudiannya terpisah perlahan-lahan dan benua terus bergerak dan diliputi lautan sehinggalah membentuk rupa Bumi pada hari ini. Sepanjang lawatan tersebut banyak fakta-fakta dan pengalaman menarik kami peroleh. Lapisan-lapisan tersebut terdiri daripada lapisan pepejal dan juga cecair yang mempunyai suhu yang tinggi.htm (http://www.psn. selain itu terdapat kemungkinan berlakunya pembentukan gunung berapi. saya dan rakan-rakan telah pergi ke Pusat Sains Negara (http://www. Waktu lawatan: Isnin – Ahad (9:00 pagi – 5:00 petang).00 boleh didapati di kaunter pintu masuk. Fakta yang ditulis menyatakan bahawa bumi dibentuk menjadi superbenua yang dinamakan Pengaea. Kami berpeluang mencuba sendiri dengan objek yang dipamerkan. percambahan biji benih.gov. cahaya.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Pada 23hb Oktober yang lalu.

keju. Akan tetapi tiada fakta lanjut yang dinyatakan berkenaan rangka burung tersebut. Dinyatakan juga semakin besar rintangan bermakna semakin likat bendalir tersebut. di satu sudut ‘Bumi Dari Udara’ mempamerkan pandangan Bumi yang dilihat dari angkasa lepas dan ianya dibina seolah-olah Bumi sedang berputar. Di sini terdapat juga sudut pameran yang mempamerkan rangka burung yang sebenar. begitu juga jika sudut kanta dialihkan kepada sudut darjah berbeza. Ianya dinamakan ‘Sinaran Cahaya’. ditunjukkan rupa sebenar pembentukan katak. ‘Mengukur alam semester’ (Measuring the universe). emulsifier dan ‘bicarbonate of soda’. bagi menguji kelikatan bendalir (liquid) dimana ianya dinamakan ‘Tiub Kelikatan’.wordpress. Proses metamoforsis katak yang bermula telur. minyak canola. ‘Kebijaksanaan zaman kuno’ (Ancient Wisdom). Seperti dalam arahan. ‘Gambar-gambar di langit’ (Pictures in the sky) berkenaan gambaran yang terbentuk oleh kumpulan bintang. ‘Jam cakerawala’ (The celestial time clock). pemerhatian dibuat berdasarkan kelajuan bendalir tersebut bergerak. Contoh-contoh bahan makanan yang dipamerkan seperti jagung. Pada bahagian pameran yang dinamakan ‘Bioteknologi dalam industri makanan’. apabila butang ditekan udara akan keluar melalui corong dan bola akan terapung. ‘Peralatan ahli sains Islam’ (Instruments of Islamic scientist). Seterusnya. perasa (flavourings). Apabila kelajuan dinaikkan bola akan terapung semakin tinggi. Selain itu. Gas-gas yang bercampur dengan air hujan berpunca dari pencemaran udara yang dihasilkan oleh asap kenderaan. Setiap jenis kanta akan memantulkan corak cahaya (rays) yang berbeza. Bagi membezakan kelikatan atau kepekatan bendalir di dalam tiub tersebut. pembentukan kaki dan kemudiannya berubah secara berperingkat sehingga menjadi seekor katak dewasa. garam. Kami berpeluang mencuba eksperimen berkaitan ‘Arus Udara’. Di sini kami berpeluang bermain sambil membuat eksperimen pantulan cahaya. ‘Hujan Asid’ menceritakan tentang kejadian hujan yang turun bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas yang terdapat di atmosfera menghasilkan hujan asid. gula.com/ 15/38 . Kami melalui bahagian pameran yang menceritakan tentang ‘Langit yang sentiasa resah’ (The restless sky). Dapat kami simpulkan bahawa semakin pekat bendalir tersebut maka semakin perlahan pergerakannya. Kanta cembung dan kanta leper menghasilkan serakan atau corak yang berbeza. cuka putih. menetas menjadi berudu. ‘kesihatan dan faedah nutrisi dan bahan tambahan’ dan ‘bantuan pemprosesan’. http://syimarsogimin. tombol ditolak dan ditarik kembali bagi tujuan mengepam udara. Di sini dinyatakan kesan bioteknologi kepada industri makanan dalam menghasilkan produk-produk makanan. Bahagian pameran ini memang menarik perhatian. Gambarajah dan penerangan yang ditunjukkan adalah jelas dan mudah difahami. Di sini ditunjukkan rajah berkenaan ‘penghibridan’.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" 4) Zon peralihan (The transition zone) 5) Kerak (The crust) Lebih menarik lagi. Kami juga melihat gambarajah proses pembesaran tumbuhan biji benih yang bercambah dan kemudiannya menjadi pokok besar. kilang dan sebagainya.

planet dan angkasawan. warna. ketinggian. Di luar bangunan Subterranean Journey dipamerkan fakta dan gambar-gambar berkenaan cetusan gunung berapi. Saiz. Suasana di dalam kabin gelap dan tempat duduk akan bergerak mengikut jalan cerita yang dimainkan seperti cepat dan lambat. Stegosaurus. Kami berasa gembira dan seronok berada disana. jenis diet atau makanan dan jangka hayat.com/ 16/38 . Setiap meja dan sudut disediakan dengan set permainan atau aktiviti sains dan matematik. Di satu sudut lantai. Selain itu. Di luar ruang pameran dinasor kami lihat aktiviti kanak-kanak bermain pasir berwarna membentuk dinasor.wordpress. Bagi kanak-kanak yang matang mereka boleh bermain di ‘Foam Factory’ di mana mereka menembak bola supaya mengenai sasaran. Memandangkan hari telah lewat petang. Memandangkan waktu lawatan hampir tamat kami pun bersurai sekitar pukul 4:30 petang. susun atur dan hiasan perabot disesuaikan dengan saiz kanak-kanak. terdapat banyak lagi jenis peralatan teknologi yang dipamerkan. berat. di sini terdapat KidzWorld dimana terdapat ruang bermain untuk kanak-kanak berumur 4 tahun ke bawah dinamakan ‘Peneroka Comel’ (Little Explorers). a) ANTARA PROGRAM-PROGRAM YANG DISEDIAKAN http://syimarsogimin. Pelbagai fakta menarik yang kami perolehi antaranya mengenal spesis dinasor seperti Stegosaurus. Kerana terlalu teruja kami menaiki kabin tersebut sehingga tiga (3) kali. Siling juga tidak ketinggalan dihias dengan menarik. Di sini kanak-kanak kelihatan bebas bermain dan bergerak. Kami tertarik dan teruja akan tempat ini. Setiap sudut dan ruang dipenuhi dengan informasi bergambar menarik yang bertemakan teknologi. Setiap specis dinasor yang dipamerkan diberikan penerangan lengkap contohnya saiz. Pada mulanya kami sangkakan bangunan tersebut tutup tetapi petugas yang melihat kami menyuruh kami masuk dari pintu belakang memandangkan bahagian ruang pameran depan sedang diubahsuai. Triceratops dan banyak lagi. Kami lihat kanak-kanak leka bermain dan memberi tumpuan terhadap perkara yang dilakukannya. kami singgah sekejap ke bahagian ‘Alam Mesin Pintar’ di mana kami dapat melihat teknologi komputer yang lama dipamerkan. Pengalaman lawatan ini amat bermakna bagi kami kerana banyak bahan yang didapati yang boleh diimplementasikan dalam P&P awal sains kanak-kanak. bentuk. Kami berpeluang mengunjungi ‘Pameran Dinasor’ yang julung kali diadakan. Lambeosaurus. Pertunjukan eksperimen sains juga diadakan di bahagian ini. ditunjukkan susunan planet yang terdapat di cakerawala manakala salah satu dinding pula menunjukkan gambar matahari. Iguanadon. filem yang dimainkan berdasarkan pengembaraan di dasar laut kemudian melalui kawasan hutan dan gunung berapi dan berdepan dengan haiwan purba seperti dinasor dan burung yang besar. Bangunan tersebut terletak berdekatan kaunter tiket pintu masuk ke PSN.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" ‘Kids Dicovery Place’ adalah satu ruang pembelajaran sains bagi kanak-kanak. Memandangkan kerja-kerja ubahsuai sedang dijalankan kami tidak dapat melihat dan bereksperimen dengan bahan pameran berkenaan gunung berapi. Pameran tersebut diadakan di tingkat dua bangunan PSN. Kami melalui bahagian ruang tengah PSN. Situasi di sini menarik minat kanak-kanak meneroka dan bermain dengan peralatan yang disediakan. ulat bulu. Kami hanya mengambil gambar dan fakta melalui gambar yang dipamerkan. Permainan pelbagai bentuk seperti cendawan. Selepas itu. kami bergegas keluar ke Subterranean Journey untuk mengalami sendiri suasana pengembaraan maya. hidupan laut dan sebagainya mengujakan bagi kanak-kanak. Disanakami diarahkan memakai kaca mata 3D bagi mengalami keadaan pengembaraan maya.

* Ia dipenuhi dengan pelbagai jenis eksperimen sains yang bercorak ‘hands-on’ dan ‘minds-on’ yang dirangka untuk meningkatkan pemikiran kritikal dikalangan pelajar dan membina perasaan ingin tahu mereka terhadap sains. sekolah menengah dan juga bagi keluarga.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" 1. dan 4. Pada satu masa terdapat 3 atau lebih eksperimen mudah yang boleh dijalankan.00 tengahari. Demonstrator akan menunjukkan fenomena sains kepada penonton yang boleh dikaitkan dengan kehidupan seharian. Topologi.30 petang. Sudut ini adalah khas bagi pelajar sekolah rendah. Peneroka Comel (pra sekolah) Merangsang perasaan ingin tahu kanak-kanak yang berumur 2 – 4 tahun mengenai sains http://syimarsogimin.00 petang 2. Ekperiment * Pusat Sains Negara telah menyediakan satu sudut yang dinamakan sebagai Sudut Eksperimen Sains. * Sudut Eksperimen sains ini dibuka setiap hari KECUALI Jumaat dari jam 9. Berseronok dengan Nombor Buih Sabun Ilusi Optik Cyrogenic Fun Tindakbalas Kimia Awesome Experiments WAKTU PROGRAM Hari: Masa: Setiap hari kecuali Jumaat 12.00 pagi – 5.Demonstrasi Sains Merupakan satu aktiviti sains yang menyeronokkan dan menakjubkan. * Setiap pelajar diberi peluang untuk membuat ujikaji dan pemerhatian sains yang terdapat di sudut Eksperimen Sainst.wordpress. 2. AKTIVITI-AKTIVITI Elektrostatik Ais Ajaib Matematik.com/ 17/38 .00 petang. Ianya terletak di ruangan Atrium Pusat Sains Negara dan penyertaan 3.

com/ 18/38 .mengenalpasti persamaan dan perbezaan pelbagai jenis objek b) AKTIVITI-AKTIVITI YANG DIRANCANG SECARA TAHUNAN Top of Form Kalendar aktiviti 2011 Tahun 2011 Tahun 2010 Tahun 2009 Tahun 2008 Tahun 2007 Tahun 2006 Bottom of Form Bulan Program http://syimarsogimin.bermain dengan burung dan ‘clown’ (mengimbang objek) f) Cahaya dan Bayang-bayang .alami pengalaman sebagai seoran gdoktor.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" di sekeliling mereka melalui aktiviti sentuhan tangan secara berpandu dan berselia.wordpress. jurutera. angkasawan dan juruselam c) Bermain dengan blok geometri .mengasingkan bola mengikut perbezaan warna dan saiz b) Kesedaran kerjaya melalui bermain . Tajuk – tajuk aktiviti : a) Mengenal warna dan saiz . warna dan corak urat daun i) Warna .memerhati dan mengasingkan biji benih serta melihat pertumbuhannya k) Penerokaan deria sentuh . bentuk.kesedaran tentang bentuk geometri dalam kehidupan seharian d) Aktiviti mengenali haiwan .Cahaya dan bayang-bayang mencipta dan mengubah saiz bayang-bayang g) Bunyi – menghasilkan pelbagai bunyi dan menentukan kelansingan bunyi h) Jejak dedaun .mengenali corak jejak kaki dan meneka bunyi haiwan e) Aktiviti berat dan keseimbangan .melihat warna pelbagai objek dengan menggunakan cermin mata berwarna j) Pertumbuhan biji benih .membuat pengkelasan daun mengikut saiz.

4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Januari Pameran Dinos Alive ! Hari Inovasi Malaysia Februari Pameran Dinos Alive ! MBBC Cheque Hand-over ceremony Mac Pameran Dinos Alive ! Dinos Festival Dinos Science Camp Science On Wheels April Pameran Dinos Alive ! Karnival Kimia Malaysia Mei Pameran Dinos Alive ! 1Malaysia Solar Competition Perasmian Tahun Penggalakan Sains dan Matematik 2011 The Ice Age Experience (Pusat Sains Negara Caw. Wilayah Utara) Julai Special Science Day Ogos Science On The Move http://syimarsogimin.wordpress. Wilayah Utara) Science On Wheels Science On The Move Kelana Sains Jun Pameran Dinos Alive ! Draw My Farm Carnival Science On Wheels Kelana Sains Karnival Sains Udara (Pusat Sains Negara Caw.com/ 19/38 .

Dalam pada itu.2011 (Selasa) 20/38 .memberi idea baru kepada kami untuk mengajar kanak-kanak kerana ia dapat meningkatkan kemahiran kognitif kanak-kanak. diperhatikan. Pendidikan sains pada peringkat awal kanak-kanak adalah memupuk dan membina minat dan kegemaran kanakkanak supaya terus meneroka dan mencari penjelasan kepada fenomena yang diperhatikan dalam kehidupan mereka sehari hari. Hazlina dan Margaret bercadang membuat projek sains berkenaan gunung berapi (Volcano)……Berikut adalah Rancangan Pengajaran yang telah kami buat sebagai kesinambungan kepada lawatan yang telah kami lalui.Diharapkan dengan pelaksanaan projek ini akan mendapat manfaat yang maksimum sekaligus mencapai objektif projek ini. 5. Kami juga berkesempatan menyaksikan pameran Dinasour. Bersesuaian dengan subjek yang di ambil. Banyak perkara yang boleh dilihat. saya dan rakan kumpulan bagi tugasan Awal Sains.com/ : Prasekolah Dahlia : 19. program ini juga dilihat boleh meningkatkan pengetahuan sedia kami. Projek ini dilaksanakan sebagai salah satu teknik pengajaran yang menggunakan kaedah lawatan.wordpress. Lawatan tersebut adalah sebahagian dari tugasan yang berkaitan dengan subjek Awal Sains bagi semester ini. diaplikasikan untuk pengajaran dan pembelajan (P&P) dan memberi ruang terutamanya kepada kanak-kanak mempelajari serta meneroka dunia Sains. RANCANGAN MENGAJAR Kelas Tarikh http://syimarsogimin.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" September Robotic Festival Pertandingan Robotik Kebangsaan (Akhir) Science On The Move Oktober Science Kid November First Malaysia Paper Plane Competition Disember Pelancaran Tahun Sains Negara 2012 Sambutan Jubli Perak Pusat Sains Negara Pesta Sains Pendidikan sains pada peringkat awal kanak-kanak adalah berasaskan sifat semula jadi kanakkanak yang sememangnya ingin tahu dan suka meneroka alam sekitar mereka.10.memperolehi ilmu baru dan sekali gus memberi peluang kepada kami mendalami ilmu sains dengan lebih dekat lagi.

Guru bersoal jawap dengan murid.00 pagi (25 minit) : 25 orang : 6 tahun : Alam Sekitar : Kejadian Gunung Berapi : Sains Dan Teknologi : (ST 5.3) Berani melibatkan diri dalam aktiviti. Mengetahui bagaimanana terjadinya letusan gunung berapi. pencuci Isi Kandungan Aktiviti Catatan/Bahan Murid-murid memerhatikan guru masuk ke kelas bersama Model gunung berapi.1.wordpress. Pengetahuan sedia ada Nilai-nilai murni : Kanak –kanak pernah melihat letusan gunung berapi di televisyen.1. baking .4) Menjalankan aktiviti membentuk letusan gunung berapi Kesatuan Tunjang Objektif : (PM 9. cuka.com/ 21/38 Model Gunung Berapi Bimbingan Guru .1) Meneroka fenomena alam iaitu letusan gunung berapi. pewarna.Apa warna gunung? Guru memperkenalkan tema minggu http://syimarsogimin.Siapa pernah mendaki gunung? 3. Standard Pembelajaran : (ST 5. : Menghargai alam sekitar Mengetahui kejadian alam semesta Alat bantuan mengajar pinggan mangkuk Langkah /Masa : Model binaan gunung berapi.Apakah benda ini? (gunung) 2. Contoh soalan: Set Induksi (3 minit) Model Gunung Berapi 1. 2.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Masa Bilangan Murid Umur Tema Tajuk Tunjang Utama Standard Kandungan : 10. : Pada akhir pengajaran murid akan dapat : 1. Mengetahui kesan yang ditinggalkan setelah berlakunya letusan gunung berapi.

4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" ini.Replika binatang.Pabun . -proses gunung berapi meletup Contoh soalan: 1. Murid-murid memerhati dan bersoal jawab dengan guru.Mengapa gunung berapi berlaku? 2. -Model gunung berapi yang telah digunakan http://syimarsogimin. Langkah 2 (12 minit) -Demonstrasi letupan gunung berapi Murid-murid memerhatikan tunjuk cara guru dalam menghasilkan letupan gunung berapi.Bagaimana terjadinya letusan gunung berapi? Gambar gunung berapi Bimbingan guru Guru memperkenalkan bahan atau alatan untuk menghasilkan letupan gunung berapi.Model gunung berapi. Langkah 1 (7 minit) Murid–murid ditunjukkan gambargambar kejadian gunung berapi. . Contoh: binatang mati.wordpress. pokok dan lainlain. pokok terbakar dan lainlain.Pewarna . Murid –murid menjalankan aktiviti dengan bimbingan guru. .com/ 22/38 . .Cuka .Baking soda Penutup (3 minit) -Cerita pendek tentang kesan gunung berapi Murid-murid diminta bercerita tentang kesan selepas gunung berapi terjadi.

Jadi. Ini dapat menambahkan pengetahuan saya tentang haiwan alam purba yang bersaiz besar ini. secara keseluruhannya. Segala kesukaran yang saya dan ahli kumpulan lain telah hadapi akhirnya membuahkan hasil yang baik. system pernafasan. bagaimana. Disamping mencari fakta tentang gunung berapi itu.puting beliung.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Dari awal tugasan diberikan sehinggalah ke tahap ini. pasang surut air laut dan macam-macam lagi. proses tenaga hidrolik. Alhamdulillah. kitaran benda hidup. saya berasa amat gembira dengan pencapaian saya dan ahli kumpulan saya. Terima kasih saya ucapkan kepada Puan Kamariah Bt Abu Bakar diatas tunjuk ajar yang http://syimarsogimin. saya berasa amat puas hati dan gembira dengan lawatan ini dan berasa amat bersyukur kerana berjaya menyiapkan laporan ini bersama ahli kumpulan saya. system perkumuhan. Laporan yang telah dihasilkan ini adalah hasil daripada lawatan yang telah diadakan pada 23 Oktober 2011. Saya amat tertarik untuk mengetahui punca-punca.com/ 23/38 . Pameran Dinosour juga menarik perhatian saya walaupun bilik pamerannya tidak begitu besar tetapi ada lebih kurang 10 jenis dinosaur yang dipaparkan berserta habitatnya dan makanannya.bila. Saya dan ahli kumpulan perlu mencari subjek yang sesuai untuk diajar kepada kanak-kanak diperingkat prasekolah. saya berasa amat kagum melihat beberapa kejadian alam seperti putaran system solar.kenapa dan mengapa kejadian ini berlaku dimuka bumi ini. saya dan ahli kumpulan mencari fakta-fakta yang berkaitan dengan gunung berapi di Pusat Sains Negara. Tujuan lawatan adalah untuk melihat dan mengenalpasti subjek yang berkaitan dengan pembelajaran dan pengajaran diprasekolah berdasarkan Kurikulum Standard Prasekolah.wordpress. Saya dan ahli kumpulan telah tertarik dengan subjek kejadian letusan gunung berapi kerana subjek ini boleh dilakukan secara amali atau eksperimen bersama kanak-kanak.

jpg) (http://syimarsogimin.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" diberikan.wordpress.com/2011/11/dscf6112.wordpress.jpg) (http://syimarsogimin.com/2011/11/dscf6136.wordpress. Jasa puan amat saya hargai.wordpress.files. (http://syimarsogimin.wordpress.jpg) (http://syimarsogimin.com/ 24/38 .files.files.jpg) http://syimarsogimin. Terima kasih juga kepada semua rakan-rakan sekelas dan yang terlibat.com/2011/11/dscf6131.files.com/2011/11/dscf6127.

wordpress.jpg) (http://syimarsogimin.com/ Semalam 19/11/2011. pensyarah saya telah memberi tugasab berkumpulan mengenai alam 25/38 .files. 2 http://syimarsogimin.jpg) (http://syimarsogimin.files.com/2011/11/dscf6115. 2011 in Uncategorized Assalamualaikum dan selamat sejahtera.wordpress.com/2011/11/dscf6117.wordpress.wordpress.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin.com/2011/11/dscf6116.files.jpg) KITAR SEMULA DAN KANAKKANAK PRASEKOLAH Posted: November 20.

pensyarah saya telah memberi tugasab berkumpulan mengenai alam sekitar. Kanak-kanak akan mengumpul seberapa banyak bahan buangan yang boleh dikitar semula bersama rakan-rakan. Disamping mendatangkan kesedaran tentang bahayanya kesan ketiga-tiga bahan ini. Hazlina Bt Khiruddin 3. Saya dan rakan-rakan sekumpulan telah sebulat suara memilih tema ‘KITAR SEMULA’ bagi program kami. Minggu 2 – PENGUMPULAN Selama lima hari dalam minggu ini.wordpress. kertas dan kaca. http://syimarsogimin. kanak-kanak akan diberi pendedahan tentang ketiga-tiga bahan ini dari segi penggunaan dan kesannya kepada masyarakat dan alam sekitar. kanak-kanak diajar untuk menjaga kebersihan bahan buangan seperti 26/38 . Guru memainkan peranan sebagai agen kitar semula iaitu setiap hari mengingatkan murid-murid agar mengutip bahan buangan yang ingin digunakan dalam program ini. Saya dan rakan-rakan memfokuskan kepada tiga jenis bahan ini kerana bagi kami ini adalah suatu permulaan memupuk kesedaran kepada kanak-kanak yang berusia 4 hingga 6 tahun tentang pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. tempoh selama 4 minggu dan mengutarakan isu-isu yang positif dan membina untuk kanak-kanak.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Semalam 19/11/2011. sikap tanggungjawab dapat dipupuk serta diterapkan dalam diri kanak-kanak. Nama Kumpulan: GO CLEAN Ahli Kumpulan: 1. Roslizarina Bt Rasli 4. Syimar Hidawati Bt Sogimin 2. botol kaca dan kertas. Bahan buangan yang perlu dikumpul ialah tin aluminium. Bekas-bekas dihasilkan daripada kotak-kotak yang diwarna dan dilabelkan seperti berikut: Coklat = untuk barangan kaca Biru = untuk barangan kertas Oren = untuk barangan tin aluminium Pada minggu pertama ini . Program ini perlu ada slogan. Saya dan rakan-rakan disuruh merekacipta suatu program yang bersesuaian dengan kanak-kanak prasekolah. NorErliana Bt Hafizi Slogan: KITA KITAR KITA SIHAT Tempoh: 4 MINGGU ( SEBULAN) Perancangan: Minggu 1 – PENGHASILAN Menghasilkan bekas-bekas pembuangan bahan yang boleh diltar semula. Berikut adalah antara rancangan-rancangan dalam program kami. Saya dan rakan-rakan telah memilih tiga jenis bahan iaitu tin aluminium.com/ Dalam proses ini. Kanak-kanak umpama span yang senang menyerap air. kanak-kanak diminta membawa bahan buangan dari rumah masing-masing. segala informasi yang diberikan kepada kanak-kanak akan diingat dan dilakukan jika diberi peluang dan latihan yang secukupnya.

4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Dalam proses ini. Adalah lebih baik jika semua prasekolah kerajaan dan swasta mengadakan program ini kerana akan dapat membantu pemeliharaan dan pemuliharaan alam sekitar. ‘ KITA KITAR…. tibalah masanya untuk menghantar semua bahan buangan yang telah dikelaskan ke pusat kitar semula yang berdekatan. kanak-kanak diberi tanggungjawab untuk mengelaskan bahan-bahan buangan ke dalam bekas-bekas yang telah dihasilkan pada minggu pertama tadi. Hasil daripada program kitar semula ini. Aktiviti ini memupuk sifat kesabaran kepada kanak-kanak kerana mereka akan memilih dan mengelaskan bahan buangan tersebut. Akhirnya.com/ 27/38 . MInggu 4 – PENGHANTARAN Setelah selesai melalui ketiga-tiga peringkat di atas. KITA SIHAT ‘ http://syimarsogimin.bau dan juga elakkan kehadiran serangga seperti semut dan juga lalat. Proses diminggu kedua ini dapat memupuk sikap displin dan amanah di dalam diri kanak-kanak. kanak-kanak akan dapat memahami konsep menjaga alam sekitar dan sedar tentang tanggungjawab sebagai ahli masyarakat dalam menyumbang kepada keindahan alam serta persekitaran sihat. masyarakat dapat hidup dalam persekitaran yang sihat dan nyaman. Kanak-kanak juga akan mengamalkan kitar semula sebagai amalan di dalam kehidupan mereka hingga dewasa kelak. Kesimpulan Program ini banyak memberi manfaat kepada kanak-kanak dan alam sekitar. Jika proses ini sering dilakukan oleh kanak-kanak ianya akan menjadi rutin sehingga kanak-kanak dewasa kelak..wordpress. membuang air didalam botol-botol kaca serta melipat kertas dengan baik dan mengikatnya agar kelihatan kemas. kanak-kanak diajar untuk menjaga kebersihan bahan buangan seperti mengemekkan tin-tin air.Kanak-kanak akan diberi peluang meletakkan sendiri bahan-bahan yang telah dikumpul mengikut pengelasan masing-masing. Amalan ini akan mengelakkan kekotoron.Kerjasama antara kanak-kanak ini akan membant kelancaran program yang telah dirancang ini. Minggu 3 – PENGELASAN Pada peringkat ini.

files. Jika tidak ada usaha bersama dunia kempen selamatkan harimau maka lagi 12 tahun harimau akan pupus. Daripada 100.200 ekor sahaja sebab pemburuan haram dan penebangan hutan. 2011 in Uncategorized 2 Assalamualaikum dan selamat sejahtera…… kali ini saya telah diberi tugas tentang kempen alam sekitar…setelah mengambil masa selama lebih kurang seminggu.000 ekor pada awal abad sekarang cuma tinggal 3.jpg) KEMPEN SELAMATKAN HARIMAU DARIPADA KEPUPUSAN Posted: November 12.com/2011/11/rm5.wordpress. Harimau di seluruh dunia semakin pupus. Semua orang berasa amat puas melihat kesemua harimau itu mati ditangan mereka. Kempan ini dijalankan sepanjang hayat dan dianggarkan dapat mencapai target pada tahun 2022.com/ 28/38 .wordpress.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" (http://syimarsogimin. saya telah membuat keputusan untuk memilih KEMPEN SELAMATKAN HARIMAU DARIPADA KEPUPUSAN sebagai topik perbincangan kali ini. Amat sukar membayangkan spesies haiwan yang dipanggil Pak Belang dek kerangka badannya yang tegap http://syimarsogimin. ISU YANG BERKAITAN MASALAH KEPUPUSAN HARIMAU Saya masih ingat lagi semasa umur saya 8 tahun sekitar tahun 1988 di kampung Bantal. Ulu Tembeling ramai orang kampung berkerumun di bawah pokok dekat padang pada waktu petang menyaksikan banyak harimau telah ditembak oleh orang kampung. Kempen ini telah dianjurkan oleh WWF mulai November 201o dan tiada tarikh luputnya.

keenam-enam sub spesies tersebut berkemungkinan akan mengikuti jejak langkah tiga spesies yang sudah pupus sebelum ini jika sesuatu tidak dilakukan dalam pemuliharaan terhadap hidupan liar itu. Sejak seabad lalu. Persidangan kemuncak empat hari “tiger summit” telah dihadiri oleh 13 negara diadakan di St. “Senario buruk adalah harimau boleh menjadi pupus apabila tahun harimau mengikut kalendar Lunar tiba dalam masa 12 tahun lagi. tiga sub spesies harimau iaitu Bali. Walaupun pahit untuk ditelan tetapi itulah hakikat yang perlu ditelan semua pihak apabila Dana Hidupan Liar Sedunia (WWF) menjangkakan hidupan liar tersebut akan pupus dalam masa 12 tahun lagi jika tiada inisiatif pemuliharaan dilakukan dengan segera. Myanmar. 13 negara yang menghadiri persidangan diharap komited mengandakan populasi harimau menjelang 2022. Walaupun angka-angka tersebut dilihat agak suram. Nepal. Jawa dan Caspian sudah pun pupus.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" dan berbelang akan pupus daripada muka bumi ini. Cambodia. Benggala.800 harimau kini boleh dilihat di India. Bhutan dan Bangladesh. Thailand dan Vietnam. Ola Jennersten pada WWF Sweden. Justeru itu 13 negara ini dan kumpulan konservasionis akan diberi dana USD$330 juta dari Bank Dunia yang mengetuai inisiatif harimau global. Indochina.” kata Jennersten. pemburuan haram. Nepal. Kerjasama semua pihak ini telah mewujudkan kempen ini dan cuba memastikan kempen ini berkesan.com/ 29/38 . Indonesia pula terdapat 450 ekor manakala 400 berada di Malaysia. jumlah harimau seluruh dunia menurun sebanyak 97 peratus dan terdapat kira-kira 3. China.Bagaimanapun. Ia penuh dengan harapan untuk menyelamatkan harimau-harimau ini. Di Sumatera. Bagi Malaysia pula kawasan yang diberi perhatian ialah hutan yang ada di Jerantut bersempadan dengan Kelantan dan Terengganu terutamanya daerah Tahan. Bhutan. Sebelum kempen ini dijalankan.wordpress.Menurut WWF. Laos. sebanyak 1. manakala enam lagi sub spesies yang masih kekal sehingga hari ini adalah Amur. Pakar harimau ini berkata jika tiada tindakan drastik di ambil . 13 negara yang menyertai itu ialah Bangladesh. Petersburg. pengecutan habitat dan perdagangan bahagian harimau yang digunakan untuk ubatan tradisional memberi kesan mendalam terhadap hidupan liar itu.Kempen Bergerak Harimau MYCAT telah bergerak di Malaysia sejak 2007 dengan tujuan dapat memberi kesedaran dan pemulihan tentang kepupusan http://syimarsogimin. WWF berkata. Rusia bermula pada 22 November 2010 adalah untuk merancang mengelakkan kepupusan harimau. Vladimir Putin. LANGKAH-LANGKAH YANG DIAMBIL: Pihak-pihak yang bertanggungjawab dari dalam dan luar negara telah cuba mengambil beberapa langkah bagi memastikan haiwan ini diipantau bagi mengelakkan kepupusannya. Usaha yang baik dan mulia ini diketuai oleh PM Rusia. Organisasi berkenaan sedang giat melakukan kempen global pemuliharaan harimau dalam usaha melipat ganda jumlah haiwan berkenaan sebelum tahun 2022. keadaan sekarang adalah lebih baik berbanding sebelum ini. Sejak 70 tahun lalu. Malaya.Sebanyak 350 ekor lagi harimau itu berada di sekitar Asia Tenggara dan 450 hidup berada di Rusia.” kata Ketua Program Pemuliharaan Alam Antarabangsa. harimau akan cepat pupus. di Gerik. Indonesia. Rusia. China Selatan dan Sumatra. Malaysia. Saya percaya agensi-agensi kerajaan Malaysia terlibat dengan penyaluran dana tersebut dan benar-benar menyokong serta memberi kerjasam dalam kempen ini.200 hidupan liar berkenaan pada hari ini. India.Mengikut perangkaan.

mereka juga ingin hidup seperti haiwan lain……. harimau baik untuk nilai perubatan-produk. limpa. Plan Tindakan Harimau Kebangsaan Malaysia 2008-2020. Melindungi kawasan habitat. Plan TX2 (Tiger Times Two) oleh WWF sasaran untuk mengandakan populasi harimau Malaysia menjelang 2020. hati.Pemburuan haram telah meningkat kerana permintaan tinggi pasaran haram bagi harimau terutama di Asia seperti di China dan Vietnam serta di seluruh dunia.Persepsi orang Cina.. SARANAN YANG DITEKANKAN 2 plan untuk menyelamatkan harimau daripada pupus. jantung. dan mendidik masyarakat agar mereka faham tentang harimau. tulang. 2. hukuman dan undang-undang antiperburuan liar menjadi lebih ketat. 3. MENGAPA HARIMAU DIBUNUH DAN SEMAKIN PUPUS : 1.mereka tidak dilahirkan untuk dibunuh……. 4.wordpress. Akibat daripada kepupusan habitat dan makanannya. Habitat dan makanan harimau juga semakin pupus kerana kerja-kerja menarah bukit dan hutan untuk aktiviti pembangunan yang semakin giat dan meluas dijalankan diserata dunia.com/ 30/38 . kulit dan bahagian tubuh lain harimau yang dijalankan secara haram.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" harimau yang semakin meruncing dinegara kita. Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar dan Kerajaan Malaysia. 2. perut dan juga persepsi status kerana memakan harimau. http://syimarsogimin. Ianya adalah salah satu cara atau alternatif agar masyarakat sedar bahawa harimua juga berhak mendapat habitat yang aman.. 3. kulit. Memelihara dan meningkatkan kesedaran rakyat untuk memastikan ikon Malaysia ini agar tidak pupus supaya generasi akan datang dapat mengetahui tentang harimau dan kegunaannya. 4. Telah diusahakan oleh Malaysia sejak 2 tahun dulu. perlindungan jangka panjang harimau dan pemakanannya serta menggunakan sains untuk memantau kecekapan aktiviti konservasi. harimau telah mula memasuki kampung yang didiami penduduk lalu membunuh manusia dan akhirnya harimau dibunuh TUJUAN DAN FAEDAH KEMPEN INI DIJALANKAN Tujuan kempen ini dujalankan adalah untuk: 1. daging. Mengurangkan perdagangan organ-organ. Lihat dan renungkanlah wajah-wajah anak-anak harimau ini. Disokong kuat oleh Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara. Walaupun haiwan pemakan daging . Kempen MYCAT ini melibatkan semua penduduk kampung didaerah yang terlibat dan pendedahan tentang kegiatan pemburu harimau haram yang menyalahi undang-undang negara.

maka pengalirannya adalah memuaskan. Maklumat yang saya perolehi ini juga didapati daripada beberapa blog dan web lain. saya telah belajar tentang Teori Behaviorist. latihan dan kesan.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" SAYANGILAH HARIMAU…jangan biarkan haiwan ini pupus sebelum tiba masanya…berilah peluang kepadanya untuk menikmati keindahan kehidupan dihutan hijau ciptaan yang Maha Esa…. ketertiban masa. Ikatan R-G boleh dianggap sama ada sebagai keadaan fizikal atau sebagai perhubungan yang wujud di antara satu situasi tertentu dengan kebolehan individu untuk bergerak balas kepadanya. pembelajaran merupakan suatu rangkaian yang terikat iatu pembentukan dan pengukuhan rangkaian saraf d antara situasi dengan gerak balas.com/ 31/38 . tiada suatu yang dibuat untuk mengubah tindakkannya itu. Hukum kesediaan. b) Bagi sesuatu unit pengaliran yang sudahh sedia ada untuk mengalir dan kalau tidak http://syimarsogimin. Keterangan R-G mengenai pembelajaran meliputi sebarang jenis pembelajaran. Mengikut Thorndike. 2011 in Uncategorized 0 Assalamualaikum dan selamat sejahtera… 22/10/2011 yang lepas. Prinsip kesediaan yang dinyatakan oleh Thorndike sebagai: a) Apabila satu unit pengaliran sudah sedia untuk mengalir. beberapa faktor penting dalam pembelajaran ialah kesediaan saraf. Kumpulan saya telah ditugaskan menceritakan tentang TEORI PELAZIMAN THORNDIKE. rasa milik dan memuaskan pengalaman.wordpress. Manakala hukum asas mengenai pembelajaran seperti yang difikirkan oleh Thorndike adalah pada umumnya dibahagiakan kepada tiga iaitu: i. Disini saya akan ceritakan sedikit tentang teori ini kepada anda semua sebagai panduan dan menambahkan pengetahuan. Eksperimen-eksperimen ini melibatkan haiwan dan tindakbalas terhadap rangsangan yang diberi. terdapat tiga orang tokoh yang terkenal dengan eksperimeneksperimen berkaitan rangsangan dan tindakbalas. Ransangan mempengaruhi organism maka itu sesuatu gerak balas bolak dijangkakan berlaku. Dalam teori itu. ‘HARGAI DAN SAYANGILAH HARIMAU KERANA HARIMAULAH HERO KITA’ TEORI PELAZIMAN THORNDIKE Posted: October 27. Hukum pembelajaran Thorndike adalah dinyatakan dalam bentuk mudah-pindaan saraf dan rangkaian saraf. Dalam erti kata teori ini.

’ Manakala Pavlov menggunakan anjing. teori ini sukar dikaitkan dengan pengajaran perkara yang abstark dan kreativiti. Kali ini. sukar untuk menetapkan jenis ikatan dan gerak balas yang hendak dibentuk atau dihapuskan. Eksperimen Thorndike Thorndike menjalankan berbagai eskperimen dengan menggunakan suatu alat yang direka bentuk dan dipanggil ‘puzzle box. Masa yang diambil oleh kucing itu untuk membuka pintu puzzle box dicatat. kaedah ini banyak digunakan terutama dalam matapelajaran Matematik dan Sains. Dia mengurung seekor kucing yang lapar dalam puzzle box yang mempunyai kunci. Iaitu. Kaedah ini menggalakkan kanak-kanak mencuba sesuatu dengan usaha sendiri sebelum mencapai kejayaan. maka pengalirannya adalah menyusahkan. Dalam pembelajaran. Kedua. Beberapa jam kemudian kucing yang lapar itu dimasukkan ke dalam peti yang sama.wordpress. dan dipaksa mengalir. Hukum kesan pula menyatakan bahawa pertalian antara ransangan dengan gerak balas akan bertambah kukuh jika terdapat kesan yang menyeronokkan selepas terhasilnya tindak balas. Kesan yang menyakitkan pula akan melemahkan pertalian antara ransangan dan gerak balas. konsep tentang perkara yang memuaskan atau menyakitkan amat subjektif dansusah diukur. Sebaliknya. maka pertalian antara ransangan dengan gerak balas akan bertambah lemah. eksperimen ini menggunakan kaedah ‘Cuba Jaya’ iaitu percubaan demi percubaan yang dilakukan sehingga menemui kejayaan. Secara kesimpulannya. organisme itu telah mempelajari gerak balas yang betul untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. dan meransang apa jua gerak balas yang disediakan oleh alam semula jadi yang berkaitan dengan kekurangan yang menyusahkan tadi. teori ini mempunyai banyak kelemahan. Pertama.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" mengaliradalah menyusahkan. ii. imaginasi atau keindahan bahasa. Namun demikian. Jika kucing itu akan cuba dengan mencakar peti itu dan jika ia berjaya menekan kunci peti itu. pintu akan terbuka dan kucing itu akan dapat keluar ke arah makanan yang disediakan. iii.com/ 32/38 . Ciri-ciri setiap ikatan perlu diketahui sejak awal lagi.Kanak-kanak belajar memahami dan menyelesaikan masalah melalui kaedah ini. (iiatu tindakan mengulang) tidak dijalankan. Thorndike kerap menggunakan kucing. Hukum latihan melibatkan pertalian antara ransangan dengan gerak balas dan akan bertambah kukuh jika latihan diadakan. Yang terakhir ialah. Kucing itu dikatakan telah menguasai atau belajar. c) Apabila satu unit pengaliran idak bersedia untuk pengaliran. haiwan itu berjaya menekan kuci pntu dalam masal yang lebih singkat berbanding dengan percubaan pertama. Thorndike telah perhatikan behawa kucing itu telah melakukan bermacam-macam tindakan (proses cuba-jaya) untuk keluar hinggalah haiwan itu tertekan kunci dan pintu terbuka. http://syimarsogimin.

penerbitan bahan-bahan bacaan yang menyelitkan tentang ilmu sains adalah amat berguna dan penting kepada kanak-kanak. mempunyai unsur pengajaran atau pendidikan menerusi karakter-karakter yang ada seperti Dogol.com/ 33/38 . termasuk “Bujal” yang mengisahkan kehidupan harian kanak-kanak dalam suasana kampung. penciptaan sains dan ruang lain yang lazim terdapat dalam majalah kanak-kanak ketika itu seperti mencari gambar tersembunyi dan peraduan melukis (“Bakat Bambino”) di samping bimbingan melukis untuk pembacanya di ruangan “Mari Melukis Bersama Bambino” yang dikelolakan oleh Abdul Halim Teh. Isi kandungan dan isu-isu yang diketengahkan dalam setiap bahan bacaan adalah mengikut peringkat umur dan peredaran masa. Malah ia menjadi majalah untuk golongan kanak-kanak belajar bahasa Inggeris melalui ruangan “Story Time” di samping menulis jawi kerana memuatkan artikel atau cerita bertulisan Jawi. Bahan-bahan bacaan ini telah diterbitkan seawal tahun 1980 lagi. Sesuai dengan motonya atau “tagline” majalah ini.majalah dan buku-buku cerita. 2011 in Uncategorized 0 Minggu ini. kanak-kanak lelaki nakal yang sering berpakaian baju belang. Bahan-bahan bacaan ini boleh dibeli di kedai-kedai runcit dan pasaraya. Majalah terbitan DBP ini sejak tahun 1967 sehingga kini diterbitkan bagi menyebarluaskan ilmu untuk kanak-kanak dalam pelbagai lapangan dengan http://syimarsogimin. Karakter tersebut boleh dikatakan menjadi ikon penting kepada peminat majalah berkenaan. Selain itu. Bahan bacaan berunsurkan sains adalah salah satu instrument yang amat baik bagi memperkenalkan ilmu sains kepada kanak-kanak secara dekat.wordpress. dan cerpen. pembaca boleh memberikan maklum balas atau pandangan kepada ketua pengarangnya yang dikenali sebagai Pakcik Bambino di ruang “Apa Kata Anda”. Raju. Justeru itu. semua siri kartun di dalamnya seperti . cerita bersiri.Bambino memuatkan beberapa siri komik. iaitu “Berhibur Sambil Belajar”. Dewan Pelajar pula merupakan majalah bercorak pendidikan dan sesuai dijadikan sebagai bahan bacaan untuk pelajar sekolah rendah. iaitu Bujal. Berikut adalah beberapa jenis bahan-bahan bacaan terawal yang diterbitkan untuk mengisi masa lapang kanak-kanak. Mishar.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Bahan Bacaan Sains Kanak-Kanak Posted: October 18. Majalah bulanan terbitan Penerbitan Suarasa yang diterajui oleh pelukis kartun terkenal seperti Rizalman. Selain siri kartun. Bujal juga merupakan buah tangan Rizalman dan rakan-rakannya yang diterbitkan oleh Raz Studio. Kanak-kanak mempunyai minat yang cenderung kepada pembacaan komik. diilhamkan daripada karakter Bambi ciptaan Disney. dan Rosdin ini dilihat sebagai wadah wacana pengetahuan kepada kanak-kanak ketika itu. Wak Segan. dan Cikgu Markonah. Bambino yang diterbitkan pertama kalinya pada tahun 1972 sempena sambutan kemerdekaan Malaysia yang ke-15. Majalah ini agak popular dan mendapat tempat dalam kalangan kebanyakan kanakkanak lelaki di peringkat sekolah rendah yang membesar pada era 1980-an. tetapi bijak. AGEBU (Aku Geng Bujal). saya akan ceritakan tentang bahan bacaan yang berunsurkan sains yang diterbitkan seawal tahun 1980an. cerpen. majalah ini juga memuatkan ruangan Mari Berpantun. Nama majalah ini merujuk pada watak utama dalam siri kartun yang terdapat dalam majalah berkenaan.

“Time for English”. “Peribahasa”. “Pintar Bahasa”. “Ensiklopedia”.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" tujuan untuk menggalakkan minat membaca dalam bahasa Melayu. jelas bahawa kandungannya adalah pelbagai dan kerana itu ada guru yang menjadikannya sebagai bahan dalam pengajaran dan pembelajaran di sekolah. dan “Mathematic Genius”. SAINS DISEKELILING KITA Posted: October 8. 2011 in Uncategorized 0 http://syimarsogimin. Majalah bulanan berbahasa Melayu yang dijual pada harga RM2. Sesuai dengan motonya “Mendidik Sambil Menghibur”. Majalah ini juga mengasuh dan mengembangkan bakat serta daya kreativiti kanak-kanak dalam bidang penulisan seperti cerpen dan puisi melalui ruangan yang disediakan. Tanpa kita sedari. “Dunia Sains”.com/ Sains adalah suatu bidang yang amat unik dan luas. Majalah ini juga sering digunakan untuk tujuan pengajaran dan pembelajaran. Dengan adanya ruangan seperti “Belajar Jawi”. banyak aktiviti yang menyeronokkan dan percutian dianjurkan untuk pembaca yang menjadi ahli Kelab Kuntum.wordpress.Majalah Kuntum yang diterbitkan oleh Star Publication (M) Berhad sejak tahun Februari 1980 masih kekal hingga kini.00 senaskhah ini memang khusus disasarkan kepada golongan kanak-kanak berusia enam hingga 12 tahun. sains sentiasa bersama 34/38 .

com/ Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk menceritakan sesuatu itu dengan kaedah 35/38 . Semakin membesar. sama ada melalui perbuatan atau pembacaan ibu bapa kepada bayinya. mengapa lampu menyala dan sebagainya. Kanak-kanak juga gemar berimaginasi bagi mengatasi kesakitan dan kedukaan yang mereka alami.Oleh RAJIAH HASAN KANAK-kanak dan imaginasi adalah sesuatu yang saling berkait rapat. Kanak-kanak zaman kini telah didedahkan kepada ilmu sains sejak dirahim ibu lagi. isu ketuhanan. mahupun dunia kanak-kanak sebelum kelahiran. Tanpa kita sedari. Bayi di dalam rahim diperdengarkan lagu-lagu berbagai genre dengan kecanggihan gadget sains masa kini. Mereka belajar menerusi imaginasi. kanak-kanak berusia setahun ke atas sudah mula mengenal objek dan memahami gambar-gambar yang ditunjukkan. seorang pakar psikologi merangkap penyelidik daripada University of Oregon in Eugene. Tidak salah pada usia semuda itu ilmu sains boleh diperkenalkan. Mereka menggunakan imaginasi untuk mencari penjelasan kepada beberapa perkara yang sukar mereka fahami dalam kehidupan.menanam tumbuhan dan macam-macam lagi. imaginasi sains pada kanak-kanak . Berkeley pula mengatakan bahawa kanak-kanak sudah boleh berimaginasi seawal usia sembilan bulan. Pakar psikologi Alison Gopnik dari University of California. Pembacaan. lebih banyak lagi gadget-gadget sains diperkenalkan kepada kanak-kanak. Mungkin ibu bapa boleh menunjukkan gambar-gambar planet dan bintang-bintang yang bergemerlapan secara berulang kali bagi mewujudkan imaginasi cakerawala kepada si bayi. Imaginasi kanak-kanak kadang-kadang melangkaui jangkaan. Pada ketika inilah ibu bapa atau pengasuh sudah boleh memainkan peranan untuk menggarap apa yang mereka mahukan untuk santapan imaginasi anak-anak mereka. seperti masalah keluarga. terutama fenomena yang dekat dengan mereka. kanak-kanak menggunakan imaginasi sebagai alat pemikiran mereka. mengapa hujan turun. Kanak-kanak akan cepat berimaginasi apabila diceritakan mengapa sesuatu fenomena itu berlaku.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Sains adalah suatu bidang yang amat unik dan luas. Pada waktu ini pendekatan awal yang bersesuaian sudah boleh digarap. Menurut Marjorie Taylor. Buku sains selalunya mempunyai gambar-gambar yang menarik dan berkisar tentang kehidupan seharian.wordpress. bagaimana makanan diproses di dalam perut. Di antara individu yang paling memberi kesan terhadap imaginasi kanak-kanak ialah mereka yang paling rapat dengannya. sains sentiasa bersama dalam kehidupan kita. seperti anggota tubuh badan. http://syimarsogimin. Jelas didapati. minum. tiada kanak-kanak masa kini yang ‘ buta sains ‘ malah boleh dikatakan amat ‘celik sains’ Artikel yang ditulis oleh Rajiah Hassan dibawah menceritakan serba-sedikit tentang kepentingan sains kepada kanak-kanak masa kini. Sementara itu. iaitu ibu bapa atau pengasuh.menonton televisyen. Sains wujud semasa kita makan. apa terjadi sewaktu ibu mengandungkan adik.

adalah sukar untuk guru mengubah konsep atau persepsi tersebut. Menurut kajian. benar dan logik.wordpress. Zaman kanak-kanaknya dipenuhi dengan buku dan komik tentang galaksi. Sementara bagi kanak-kanak yang sudah pandai membaca. Harga bahan bacaan tersebut juga terdapat dalam julat yang mampu dibeli oleh pelbagai golongan. Ada banyak tahap bahan bacaan yang boleh digunakan untuk kanak-kanak mengikut peringkat umur. Terdapat banyak buku.com/ 36/38 . Imaginasi ini terus membawanya pada cita-cita sebagai seorang astronomi dan beliau akhirnya berjaya. Kanak-kanak berusia 1 hingga 3 tahun selalunya lebih berminat kepada imej bergambar yang ringkas dan berwarna-warni. sama ada disedari atau tidak. Seorang pakar kaji bintang yang bekerja dengan NASA di Amerika Syarikat telah mengakui bahawa minat yang mendalam dalam bidang astronomi telah wujud dalam dirinya sejak zaman kanak-kanak lagi. http://syimarsogimin. Hasil dari sifat taksub dengan cerita Star Wars pada ketika kanak-kanak menyebabkan beliau terus menerawang dalam imaginasi bintang-bintang serta galaksi. pengetahuan itu akan terus dibawa dan apabila lewat dikenal pasti. pembelajaran yang pertama inilah yang akan menjadi asas kepada pengetahuan sedia ada yang bakal mereka ada dalam minda bawah sedar. Bahan bacaan ini dipersembahkan dengan menggunakan warna-warna yang terang dan watakwatak yang cukup menghiburkan. Seandainya kanak-kanak itu didedahkan dengan konsep yang salah.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Adalah menjadi tanggungjawab ibu bapa untuk menceritakan sesuatu itu dengan kaedah seringkas yang boleh. Ada banyak lagi kisah saintis-saintis yang berjaya masa kini dan minat mereka yang tertanam sejak zaman kanak-kanak. kerana ini adalah penerimaan pertama kanak-kanak. Kanak-kanak berusia 4 hingga 6 tahun pula berminat dengan proses sains dan carta yang mudah. Ilustrasi yang dibuat juga amat menarik dan konsep yang dibawa cukup dipermudahkan untuk difahami oleh kanak-kanak. Lantaran itu bahan seperti kad imbasan amat sesuai digunakan. pendekatan lebih kepada penerangan dan cerita yang lebih jelas tentang apa yang berlaku di sekeliling mereka. Kanak-kanak pada usia ini mempunyai perasaan ingin tahu yang amat tinggi serta akan mencari sesuatu yang mantap untuk diimaginasikan. majalah mahupun komik kanak-kanak yang berkisar tentang sains dan kehidupan di pasaran masa kini. Mereka menjadi individu yang berjaya dalam bidang sains bukan kerana kebetulan. tetapi kesinambungan daripada apa yang diterapkan sejak awal kehidupannya. Perasaan ingin tahu yang tinggi adalah sesuatu yang sihat di dalam pembelajaran ilmu sains yang lebih kepada proses sains dan eksperimentasi. Tahap imaginasi mereka juga amat tinggi dan boleh dizahirkan semula dalam bentuk lukisan atau lakon cara.

Follow Follow “Awal Sains Dan Kanak-Kanak” Powered by WordPress. dan ilmu sains merupakan cabang ilmu yang sememangnya mencari bukti kukuh tentang fenomena alam.com http://syimarsogimin. kanak-kanak tidak akan dapat meneroka bahan bacaan yang ada tanpa bantuan daripada orang dewasa. mereka juga boleh membantu anak-anak secara membaca bersama-sama atau berbincang tentang apa yang diperlihatkan oleh bahan bacaan tersebut. Menerapkan input ilmu ke dalam minda seseorang kanak-kanak adalah seperti mencurahkan air ke atas span yang sentiasa bersedia untuk menyerap seberapa banyak air yang boleh. dengan konsep dan pendekatan yang betul serta bersesuaian. Sains Ada DiSekeliling Kita Blog at WordPress. Tidak salah membiarkan kanak-kanak berimaginasi tentang sains.4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" Namun demikian. Ibu bapa bukan sekadar menyediakan bahan. Hakikatnya.wordpress. sains adalah fenomena dalam kehidupan. | The Greyzed Theme.com/ 37/38 . Input yang positif akan membuahkan output yang juga positif.com. Sememangnya fitrah manusia akan mencari sebab dan akibat tentang sesuatu fenomena yang berlaku dalam kehidupan.

4/11/2014 Awal Sains Dan Kanak-Kanak | " we love science" http://syimarsogimin.com/ 38/38 .wordpress.