Kemahiran Hidup Tahun 5

Arahan: Setiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan, pilih satu jawapan yang betul. Jawab semua soalan.
1. Barangan yang berikut dibuat daripada logam zink, kecuali….. A) B) C) D) Baldi Atap rumah Kotak pensil Papan lapis

2. Lukisan projek mempunyai butiran yang berikut kecuali…. A) B) C) D) Rupa bentuk projek Langkah-langkah membuat projek Bahan-bahan yang digunakan Ukuran bahagian-bahagian projek

3. Apakah kegunaan alatan tangan yang ditunjukkan di atas? A) B) C) D) Untuk Untuk Untuk Untuk mengerat batang keluli memotong kepingan kayu nipis melicinkan permukaan logam memotong kepingan logam nipis

4. Sikap suka mengubahsuaikan objek menjadi lebih baik dinamakan… A) B) C) D) Idea Aktif Kreatif Inovatif

5. Skru sesuai digunakan untuk mencantumkan bahan projek yang dibuat daripada… i) kayu ii) kertas iii) logam iv) plastic A) i dan ii B) ii dan iii

1

iii. Bengkel yang selalu diselenggarakan akan kelihatan seperti berikut . Antara yang berikut. kecuali… A) B) C) D) Kemas Kotor Bersih Teratur 8. Apakah nama jahitan yang ditunjukkan dalam rajah di atas? A) B) C) D) Jahitan sembat Jahitan jelujur Jahitan lilit kemas Jahitan sembat susup 2 .C) I. iii. sikap manakah yang mengakibatkan kemalangan di dalam bengkel? A) B) C) D) Membersihkan bengkel setelah digunakan Memakai apron untuk mengelakkan pakaian kotor Membiarkan minyak tumpah diatas lantai Menyimpan alatan setelah digunakan 7. Alatan jahitan yang berikut dapat digunakan untuk menanggalkan jahitan mesin. A) B) C) D) Gunting Pisau lipat Jarum peniti Penetas jahitan 9. iv D) Ii. iv 6.

Apakah yang berlaku pada bahagian pakaian yang bertanda X? A) B) C) D) Kelim yang meretas Kelepet yang meretas Lapik yang meretas Belah yang meretas 12. Apakah nama kancing dalam rajah di atas? A) B) C) D) Butang katup Cangkuk dan mata Cangkuk dan palang Cangkuk dan rumah 11.10. Bilakah kelim yang meretas perlu dibaiki? A) B) C) D) Sebelum dicuci Sebelum dilipat Selepas dicuci Selepas diseterika 3 .

Antara barangan yang berikut yang manakah bukan keperluan untuk hidup? A) B) C) D) Pakaian Tempat tinggal Makanan Kereta mewah 16. X adalah…. A) B) C) D) Jarum jahit Jarum peniti Dawai tali 14. Antara barangan yang berikut yang manakah adalah barangan keperluan utama dalam kehidupan kamu? A) B) C) D) Makanan Barang permainan Permainan video Televisyen 15. Faktor yang manakah menentukan kemampuan murid untuk membeli barang keperluan dan kehendak mereka di sekolah? A) B) C) D) Pengaruh rakan sebaya Jumlah perbelanjaan yang didapati Jumlah barangan yang ada dijual Jumlah pelajar yang membeli 4 . Barangan berikut merupakan barangan keperluan untuk belajar ketika di dalam bilik darjah kecuali A) B) C) D) Buku tulis Pensil Pemadam Majalah hiburan 17.13. Berdasarkan rajah di atas. Siapakah yang biasanya membelikan kamu barang-barang untuk memenuhi keperluan dan kehendak kamu? A) B) C) D) Guru besar Guru darjah Rakan-rakan Ibu bapa 18.

Ciri-ciri yang berikut menentukan jenis barang yang boleh dijual kepada murid-murid kecuali A) B) C) D) Barang Barang Barang Barang yang yang yang yang disukai mampu dibeli diperlukan hanya diimport 20. Pekerjaan yang dinyatakan di atas terlibat dalam bidang A) B) C) D) Pengeluaran Pembuatan Perkilangan Pejabat 22. Penternak membekalkan kamu dengan hasil yang berikut kecuali A) B) C) D) Daging ayam Daging lembu Daging kambing Buah-buahan 5 . Siapakah yang membekalkan kamu hasil ladang seperti sayur-sayuran dan buahbuahan? A) B) C) D) Pekilang Penternak Peladang Pengguna 23.19. Peruncit mendapatkan bekalan barangan perniagaannya daripada A) B) C) D) Pembekal Pengguna Pembeli Pelajar Peladang Penternak Pengilang 21.

Siapakah yang membekalkan barangan siap yang telah diproses kepada para pengguna? A) Penternak B) Pengilang C) Peladang D) Penulis Membeli barang dalam kuantiti yang banyak dan membekalkan barang dalam kuantiti yang kecil kepada peruncit 25. Pemborong biasanya akan membeli barangan dalam bentuk _________ sebelum dihantar kepada peruncit.24. A) B) C) D) Kilogram Pukal Runcit Bungkusan 6 . Semua tempat berikut menjadi tumpuan ramai untuk membeli-belah kecuali A) B) C) D) Pasar malam Pasar borong Pasar raya Kedai runcit 28. Siapakah yang berperanan seperti dalam pernyataan di atas? A) B) C) D) Pengguna Peruncit Pekedai Pemborong 26. Siapakah yang membeli barang niaga daripada pemborong dalam kuantiti yang sedikit? A) B) C) D) Pengguna Pemborong Peruncit Pelajar 27.

iii dan iv i. iii dan iv i. Halaman buku kuning ii. Dari katalog iv. ii dan iii ii. Menawarkan harga yang berpatutan iii. Peruncit boleh mendapatkan maklumat tentang pembekal dengan cara-cara yang berikut: i. Cara-cara yang berikut boleh dilakukan oleh seseorang peruncit untuk memesan barangan niaga daripada pembekal kecuali A) B) C) D) Melalui telefon Melalui surat Pergi sendiri ke kilang Menunggu pembekal datang ke kedainya 32. iii dan iv i. Maklumat tentang barang niaga boleh kamu dapati daripada yang berikut: i Katalog ii Resit iii Bil iv Senarai harga A) B) C) D) i dan ii ii dan iii i dan iv iii dan iv 30. iii dan iv i. Mengutamakan keuntungan sahaja A) B) C) D) i. Menjual secara kredit kepada peruncit iv.29. ii. iii dan iv 7 . iii dan iv 31. ii dan iii ii. Majalah atau surat khabar A) B) C) D) i. Membekalkan barangan yang bermutu ii. Antara yang berikut yang manakah adalah ciri-ciri seorang pembekal yang baik? i. ii. Dari peniaga lain iii.

00 RM7.50 RM6. Apakah tujuan seseorang peniaga menjual barangan niaga? A) B) C) D) Untuk Untuk Untuk Untuk mendapatkan sanjungan mendapatkan keuntungan mendapatkan pujian mendapatkan kurniaan Kos barang = RM4.Antara butiran yang kemungkinan berada di X ialah Pengilang X Peruncit Pengguna A) B) C) D) Peruncit Peladang Pemborong Pelajar 34. Apakah yang perlu dilakukan oleh seseorang peniaga sebelum ia menjual barangan niaganya? A) B) C) D) Memberi nama Menetapkan harganya Memberi secara percuma Menyimpan di dalam stok 35. A) B) C) D) RM4.00 keuntungan daripada jualan barang di atas.00 RM8. Kirakan harga jualan barang di atas jika peniaga ingin mendapatkan RM2.50 36.33.00 8 .50 Kos upah = RM1.

Menghasilkannya sendiri iii. A) B) C) D) Berdasarkan rupa Berdasarkan jenis barangan Berdasarkan berat barangan Berdasarkan jenamanya 38. Pembekal ii.50 RM3. Daripada rakan-rakan iv. kirakan keuntungan yang diperoleh oleh Encik Rafael dari urus niaga tersebut. A) B) C) D) RM2.50 39. Di manakah seseorang peniaga boleh merekodkan jualan atau belian barang niaga di kedainya? i. Surat khabar iii. Buku akaun iv.00 RM2. Dalam komputer ii. Peniaga kecil-kecilan boleh memperoleh barangan niaga melalui i.00.00 RM4. ia membelinya dengan harga RM3. Encik Rafael menjual sebuah kamus berharga RM5.50. Buku latihan A) B) C) D) i dan ii i dan iii i dan iv iii dan iv 40. Daripada ahli keluarga A) B) C) D) i dan ii ii dan iii i dan iv iii dan iv 9 . Cara yang berikut boleh digunakan oleh peniaga untuk menetapkan harga barangan untuk dijual.37.

iii dan iv 45. Harga kos pengeluaran iii. Antara yang berikut yang manakah bukan risiko yang dialami oleh seseorang peniaga? A) B) C) D) Kerosakan barang Kenaikan harga barangan Perubahan citarasa dan fesyen Penyelewengan pekerja 44. ii dan iii ii. Harga yang ditetapkan oleh pengguna A) B) C) D) i. Apakah yang perlu dilakukan oleh seseorang peniaga untuk mengelakkan kerugian semasa berlakunya beberapa risiko seperti kecurian dan kebakaran? A) B) C) D) Menutup perniagaannya Mengambil insurans Mengupah pekerja yang jujur Jangan mengambil pekerja untuk membantunya 43. Peratus keuntungan yang ingin diperoleh iv. Antara yang berikut yang manakah bukan perasaan selesa? A) B) C) D) Bersyukur Tersenyum Menjerit Membantu orang 10 . ii. Harga dari pesaing ii. iii dan iv i. Antara berikut yang manakah digunakan oleh peniaga untuk menetapkan harga sesuatu barangan yang dijual? i. iii dan iv i. Antara yang berikut yang manakah bukan tujuan seseorang peniaga merekodkan jualan dan belian di kedainya? A) B) C) D) Menunjukkan perbelanjaan di atas belian Mengetahui sama ada barangan yang dijual laris atau tidak Dapat mengira keuntungan atau kerugian perniagaannya Untuk menunjukkan sifat-sifat seseorang peniaga 42.41.

apakah perasaan yang mungkin dialami oleh Shafira? A) B) C) D) Gembira Cemburu Menghormati adiknya Benci 47. A) B) C) D) Melebelkan nama alatan Merancang dan memilih alatan Menggunakan alatan dengan betul Membersihkan dan meminyakkan alatan 49.Shafira mendapati ibu bapanya amat menyayangi adik bongsunya tetapi tidak mempedulikan dirinya. 46. Langkah pertama yang harus dilakukan apabila menggunakan alatan tangan untuk membuat sesuatu projek ialah…. A) B) C) D) Melicinkan bahagian perabot Mengilatkan bahagian perabot Membersihkan bahagian perabot Mewarnakan bahagian perabot 50. Pada pendapat kamu.. Tujuan kerja menggilap dilakukan adalah untuk…. Tujuan kerja meminyakkan bahagian perabot yang dapat digerakkan adalah untuk… I mengilatkan perabot II melicinkan pergerakan perabot III mencegah karat iv membersihkan perabot A B C D I dan II I dan III I dan IV II dan III 11 . Apakah yang perlu dilakukan sekiranya alatan tangan di dalam bengkel hilang? A) B) C) D) Mendiamkan diri Menggantikan dengan alatan yang baru Melaporkan kehilangan alatan itu kepada guru Menyiasat siapa yang mengambil alatan itu 48.

Jawapan 1D 2B 3D 4D 5C 6C 7B 8D 9C 10C 11A 12A 13B 14a 15D 16D 17D 18B 19D 20A 21A 22C 23D 24B 25D 26C 27D 28B 29C 30A 31D 32D 33C 34B 35B 36D 37C 38B 39B 40A 41D 42B 43C 44A 45C 46B 47C 48B 49B 50D 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful