P. 1
Blaubart Dea Loher

Blaubart Dea Loher

|Views: 8|Likes:
Published by Noemi Gunea

More info:

Published by: Noemi Gunea on Apr 16, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2015

pdf

text

original

Dea Loher

BARBA’ALBASTRA, SPERANTA FEMEILOR

Personaje: Heinrich Blaubart, Barba’albastra Iulia Anna Iudith Tania Eva Christiane Oarba

1

PRELUDIU. OARBA (I)

Heinrich si Oarba, pe o banca în parc

OARBA Tot aici sunteti. HEINRICH Da, da, tot aici sunt. OARBA Cautati pe cineva. Ca puneti întrebarile astea ciudate. HEINRICH Nu. Nu. Dimpotriva. OARBA Sunteti cautat. HEINRICH Da. – Da. OARBA Pentru ce. HEINRICH Sunt un asasin. OARBA Si acum. – O sa ma lasati sa plec. HEINRICH Da. Plecati.

Oarba se ridica si pleaca. Heinrich ramâne un timp asezat, apoi se întinde pe banca, înfasurat în pardesiu. Vânt (poate), frunze (poate). Adoarme.

PROLOG. PROFESIA

Dupa ce Heinrich si-a încercat norocul printre altele ca ucenic ghinionist în meseria de bucatar si în ramura înfloritoare a floraritului, el practica acum profesia simpla, dar cumsecade si întru totul multumitoare de vânzator de pantofi de dama în comertul cu amsnuntul. În cursul cautarilor lui destul de îndelungate, se dovedisera a fi nepotrivite toate acele profesii în care trebuia sa aiba grija de un anumit lucru sau sa se dedice cu toata daruirea unui anumit lucru sau în care era nevoie de empatie fata de un anumit lucru, si care pe deasupra poate ca mai faceau apel si la talentul lui de a improviza, la simtul lui olfactiv, gustativ, ori al pipaitului ca si la imaginatia lui. S-ar putea banui ca Heinrich era lipsit de fantezie. Heinrich nu s-a facut vânzator de pantofi de dama din cauza ca-i placea sa puna în valoare picioarele frumoase ale femeilor. El nu era genul caruia sa-i faca placere sa sada vara pe terasele cafenelelor si sa contemple mersul femeilor. Daca ar fi fost întrebat, nu ar fi fost în stare nici macar sa spuna ce fel de picioare îi placeau cel mai mult. Cele subtiri, dar temeinic antrenate, ale danezelor; cele îngrijite, dar întotdeauna prea scurte ale italiencelor; cele spaniole, mici si carnoase, ori acelea pline de o voluptate lipsita de scrupule ale grecoaicelor, la care coapsele se freaca una de alta (astfel încât ele trebuie înfasurate atent în fuste largi); acelea în forma de coasa si cu pielea subtire ale japonezelor sau acelea englezesti, albe sI pistruiate, aproape lipsite de încheieturi si de muschi; cele plinute si bronzate ale americancelor, care aratau, de parca ar fi trecut deja printr-un lifting, si la care poti cu toate astea sa recunosti deja, materializându-se încet si inexorabil mostenirea viitoare a grasimii lipsite de contur. Heinrich poate sa vorbeasca despre asta, fara ca subiectul sa-l emotioneze. La pantof, Heinrich este interesat de soliditatea mestesugului, de lucratura temeinica, fara sa fie grosolan sau greoi, îi place si o linie avântata, mica si eleganta, numai ca aceasta nu ar trebui sa sara în ochi prin cine stie ce excese artistice, de fapt, ar trebuie sa nici nu se vada. În limbajul design-ului, asta se numeste triplul F („form follows function”). Despre asta, Heinrich nu stie nimic. Altminteri poate ca ar aplica acest motto în alegerea femeilor potrivite pentru el. Daca în general ar fi constient de nevoile si de preferintele lui, si daca ar fi el acela care alege. Tinuta pe care o adopta Heinrich la probarea pantofilor îngenunchind în fata clientelor, ca într-o nerostita cerere în casatorie -, si gestul cu care scoate din cutie pantoful ce urmeaza a fi probat, îl extrage tandru din hârtia matasoasa, îl face sa se roteasca o data în palma în jurul propriei axe, pentru ca apoi sa-l ofere, cu tocul înainte, celei asezate în fata lui, tinându-l deja grijuliu deschis
2

IULIA {tii. IULIA. HEINRICH Münchenul are si o zona pietonala foarte frumoasa. HEINRICH N-am mai fost de la vârsta de sapte ani. astazi e ziua mea de nastere. IULIA Dar în Gradina engleza vad ca veniti. IULIA Oricum. pentru ca de acum încolo sa pluteasca în el lipsit de orice motiv de nemultumire. se apropie. HEINRICH E doar o-ntâmplare ca ling si eu una astazi. Pauza. Alte racoritoare nu mai aveau. IULIA De ce. Hamburgul are gradina zoologica. HEINRICH Münchenul are un parc zoologic. IULIA A existat un motiv anume. Tacere. Arata spre banca cu un gest întrebator.cu trei degete de la mâna cealalta. careia cavalerul îi încalta în sfârsit pantoful potrivit. IULIA Dar nu din cauza femeilor goale. IULIA Eu am venit astazi în Gradina engleza special pentru flori. HEINRICH În rest. IULIA Münchenul are o gradina zoologica foarte frumoas*. Tacere. aceasta atitudine a lui le amintea femeilor în mod obligatoriu de basmul cu Cenusareasa ramasa prea mult pe nedrept nerecunoscuta. 3 . HEINRICH Asa se întâmpla. Münchenul are un parc zoologic foarte frumos. înainte de împlinire. dar Münchenul are un parc zoologic. Heinrich face un semn. PRIMA IUBIRE Primavara. manânc înghetata numai când merg la gradina zoologica. Cu toate astea nu-mi fac niciodata cumparaturile acolo. – Într-un fel. Tacere. Iulia. IULIA Se poate. Pauza. si Berlinul si Frankfurtul au gradini zoologice. HEINRICH Nu se întâmpla niciodata. se potriveste. Cine mai sta sa se gândeasca. într-o astfel de situatie la faptul ca. Heinrich scutura din cap energic. HEINRICH Uneori. IULIA Mergeti des la gradina zoologica. Pauza. mâncând înghetata. largindu-i chiar deschizatura atunci când e cazul. în care piciorul clientei nu trebuie decât sa-si ofere ragazul de a se lasa sa lunece. mâncând si ea înghetata. IULIA {i dumneavoastra va place înghetata. Heinrich. IULIA De ce nu. Pauza. astfel încât aceasta sa para a se oferi si deschide de la sine. Pauza. Ea se aseaza. un cuib comod. trebuie sa se mai spuna si Guru-guru-gurrr Guru-guru-gurrr E sânge-n condur I. Cred ca pâna si-n Elvetia au o gradina zoologica pe undeva. Gradina engleza. HEINRICH Nu s-a mai întâmplat. asezat pe o banca din parc.

IULIA Acum suntem sot si sotie. IULIA Da-mi mâna. HEINRICH Stiu. de sot.îsi scoate buletinul de identitate. ca sa-l lase-n pace. – Heinrich! HEINRICH Era scris numele meu ? Iulia da din cap ca da. HEINRICH Horoscoapele astea sunt curata escrocherie. IULIA Si am o situatie buna. HEINRICH Ce usor merge. Heinrich o saruta prudent pe obraz. IULIA Astazi e ziua mea de nastere. HEINRICH Pe mine ma cheama Heinrich.îi ia mâna. Cum te cheama de fapt pe numele de familie. IULIA . pâna când moartea ne va desparti.. HEINRICH Ce coinicidenta.. Tacere. HEINRICH Ati ramas cumva orfana. Numai escrocherie.Dovada. HEINRICH Pot sa va ofer un sarut aniversar cu ocazia aniversarii. Heinrich. Pauza. IULIA Pe mine ma cheama Iulia. HEINRICH Îmi cer scuze. . IULIA În horoscopul meu scrie: Astazi veti întâlni pe cineva caruia îi veti ramâne credincioasa toata viata. HEINRICH Blaubart. HEINRICH Ne cunoastem abia de– o ora si cinci minute. Tacere. Tacere. Iulia Ederhofer. Heinrich rosteste dupa ea textul de mai sus. jur sa te iubesc si sa te respect. HEINRICH Orice femeie ar putea sa spuna asta. IULIA Va rog. HEINRICH Atâta cât vrem noi. IULIA Si pe tine… HEINRICH Eu nu am buletinul la mine. sa-ti fiu credincioasa si sa-ti fiu alaturi la bine si la rau. HEINRICH La multi ani. O mai fac o data. 1980. 11.Eu. Heinrich. 4 . în fata lui Dumnezeu si a lumii. Se saruta din nou. te iau pe tine. HEINRICH Sunteti cumva orfana. Nascuta: 26.Acum spune dupa mine: Eu. înca nu am fost sarutata de ziua mea. IULIA Trebuie sa spui dupa mine. Scria în buletin. HEINRICH Am impresia ca cu tine e foarte usor. Pauza. Se saruta prudent pe buze.HEINRICH Cum as putea sa stiu. Se saruta. IULIA De-aia trebuie sa ne grabim. IULIA Am sa ma marit cu tine. am spus asta doar din cauza ca ati spus ca n-ati fost înca… Tacere. IULIA N-ai mai facut-o niciodata. Se saruta. IULIA De ce. Sunteti singura pe lume si solitara. HEINRICH Nu prea s-a întâmplat pâna acum. IULIA . IULIA Spune dupa mine: Eu. Iulia. HEINRICH De ce. Cine stie cât timp ne mai ramâne. N-o sa mai accept acum si escrocheria cu ghicitul în palma. Le-a placut destul de mult. Tacere. Pauza. Heinrich … HEINRICH Lasa asta. HEINRICH Pot sa va invit la o înghetata. IULIA si acum închipuiti-va. sunt doar cincisprezece minute de când mâncam înghetata împreuna.

IULIA Eu te iubesc peste masura. IULIA Nici un joc. IULIA Vrei sa-ti dovedesc cât de mult te iubesc. ca as putea sa mor pentru tine. HEINRICH Termina. Se duc repede sa ia înghetata. puteti sa sarutati mireasa si s-o conduceti în patul conjugal. Pauza. IULIA Daca crezi ca nu suntem casatoriti cu adevarat. Se saruta. IULIA Si eu te iubesc. IULIA Domnule Blaubart. IULIA Atât de mult. IULIA Ma iubesti si tu la fel de mult cât te iubesc eu. HEINRICH A saptesprezecea ta aniversare e un caz de urgenta ? IULIA Am spus eu ca am saptesprezece ani. În caz de urgenta. am 17 ani. fata mare si bolnava incurabil. si sotia mea… O trage jos de pe banca. IULIA O prostie ? HEINRICH Se moare în razboi. IULIA Ma iubesti si tu asa cum te iubesc eu. IULIA Peste masura. HEINRICH Asta asa e. IULIA Te iubesc. 5 . IULIA Fiindca nu se întâmpla altfel. HEINRICH Frumos joc. IULIA Hai sa murim împreuna. Scurta pauza. HEINRICH Pai si eu te iubesc pe tine. HEINRICH Hai sa mâncam înghetata. Tacere. Iata-i din nou.IULIA Iulia Blaubart. IULIA Peste masura. sunt total minora. IULIA Ma iubesti si tu asa cum te iubesc eu. IULIA Iubirea nu cunoaste timp. Da. Heinrich râde. Pauza. HEINRICH As prefera mai degraba sa nu. HEINRICH buimac Te iubesc. atunci te înseli. HEINRICH Acum ne cunoastem de – doua ore cincisprezece minute si 23 de secunde. dar nu din dragoste. IULIA Eu te iubesc peste masura. HEINRICH Nu. de boala. IULIA Te iubesc peste masura. casatoria o poti celebra si singur. si e perfect valabila. HEINRICH Nu stiu. ce înseamna asta exact. HEINRICH Asta mi se pare o prostie. se aseaza din nou pe banca. HEINRICH Doar un joc. de batrânete. Heinrich o saruta prudent. HEINRICH -râde -si îndragostita. HEINRICH Si eu te iubesc. HEINRICH Si eu te iubesc. HEINRICH De fapt. manânca. HEINRICH Si eu te iubesc. Iulia. dar frumos. IULIA Fiindca nu se poate altfel ? HEINRICH De ce vrei tu neaparat sa mori? Tacere. fiindca nu se poate altfel. peste masura. HEINRICH Asta e întrebarea care ucide. Pauza. Nu se mai vad.

MONOLOG PE SCARI El intra în casa. În fond se simteau doar usurati ca puteau sa vorbeasca fara sa fie nevoiti sa asculte. eu nu vreau sa mori. dar cel putin dupa ce au mâncat a doua înghetata daca ar fi adus-o cu el acasa. N-ai avea chef de o cafea un ceai un sandvici. Daca ar fi adus-o cu el acasa. Îndragostit si sotia mea. care nu stiu înca daca se potriveste. Mai amenintase vreodata înainte ca se va sinucide. Primul alineat. Ce sa-nteleg din asta. De o suta de ori a venit acasa asa. ANA Atunci când nu vorbeam. Deci atunci sunteti vinovat de moartea ei. El intra în casa. Nu. Nu. 6 . PRIETENA HEINRICH Ma gasesti – schimbat. ANA Dupa ce mi-am pierdut vocea. Ei nu vor sa fie raniti de cuvinte. Deodata. ANA Superstitii. De mii de ori ai venit acasa asa. Nu ar fi moarta acum. Sau de o mie de ori ai venit acasa asa. Al treilea alineat. cât ca lucrurile pe care le spui sa nu le provoace dureri la urechi. HEINRICH Iulia. Al doilea alineat. Înainte. Al doilea alineat. înghite continutul Am sa-ti dovedesc cât de mult te iubesc. IULIA TotusI. HEINRICH Nu. O cunosteam numai de doua ore jumate aproximativ. HEINRICH As vrea sa stiu daca lucrurile pe care le spunem se transforma în realitate. A înghitit praful ala si s-a prabusit. Ramâi. Urcând scara spre locuinta lui. Primul alineat: De o mie de ori a venit acasa asa. Urcând scara spre locuinta ta.. IULIA Astazi veti întâlni pe cineva caruia îi veti ramâne credincioasa tot restul vietii. asa a fost sa se întâmple. Ramâi cu mine. M-au vizitat din ce în ce mai multi oameni care afirmau ca îmi sunt prieteni. Deci ce anume a spus. Tacere. dupa prima. Când colo dimpotriva. m-am temut ca o data cu vocea mi-as pierde si prietenii. atunci când pot sa spun despre mine ceva. atunci când poti sa le dai alte nume. Nu stiu.IULIA scoate o sticluta din geanta. Se prabuseste. III. Îndragostit ai veni acasa acum. A spus ca ar fi în stare sa moara pentru mine. fiindca i-a atins un cuvânt. În loc de jocul asta. Daca lucrurile se schimba. Din dragoste. pâna la urma. Tacere. Da. N-am stiut la cine altcineva as putea sa ma duc. Urcând scara fara o vorba spre locuinta ta. urca scara spre locuinta lui. II. Pe scari în sus. HEINRICH Da. E moarta. HEINRICH Da. ANA. urca scara spre locuita lui. imediat dupa ce-au mâncat înghetata. din cauza ca nu mai puteam sa vorbesc cu ei. Atunci ea nu ar fi moarta acum. Primul alineat. HEINRICH Daca-ti sare cumva în ochi vreo schimbare la mine trebuie sa mi-o spui. Sau sa trebuiasca sa se schimbe. Dar asta nu e înca de ajuns. moare. ANA Nu ne cunoastem de atâta timp. termina cu jocul asta. De o suta de ori ai venit acasa asa. Da. HEINRICH Daca un lucru devine mai sigur. erau multi oameni care nici nu bagau de seama ca nu vorbeam. atunci când poti sa-l spui. Cum s-a întâmplat una ca asta. Pragul usii tale. Nu-i un joc. Daca eu unul ma schimb. ANA Asta n-o spun ca sa te gonesc. Pauza. Eu Criminal. Deci moarta nu si-a anuntat actiunea. Acum ai fi îndragostit. Dar ati spus ca moarta era sotia dumneavoastra. ANA Dar nu ne cunoastem chiar de atâta timp. Fiindca ei nu sunt foarte atenti ce anume spui. Îndragostit ca pe banca în parc ai fi daca ai fi.

În general e cu totul altfel. ANA Odata m-am îndragostit de unul pentru ca avea niste tâmple atât de frumoase.neîncrezatoare. Tacere. Pauza. ANA Si atunci s-a-ntâmplat. ANA Înca mai poti. ANA Sigur. Cele frumoase se topesc pur si ismplu. care nu i-ar face niciodata basici. Ochii ei sunt albastri ca marea unde-i adânca cu un voal auriu.Nu cumva te-ai îndragostit. HEINRICH Deci înseamna ca l-ai iubit numai pentru tâmplele lui. Înseamna ca acum stiu ce e dragostea. Pauza. ANA Da. tu crezi ca daca mai continuam o vreme activitatea asta. O femeie tânara. sa citim ziarul. HEINRICH Mi se citeste pe fata. HEINRICH Deci. Dar altfel. si am mâncat înghetata Asa a început. Pauza.Te-ai îndragostit. ANA. ANA Ar avea o alta semnificatie. Ca tine. atunci s-ar putea sa devenim mai apropiati. HEINRICH Mi-ar placea atât de mult sa fiu cu ea. dupa parerea mea.ANA Dar suntem înca tineri. ANA Ai s-o cuceresti tu. ANA Am început sa fac o lista cu cuvintele frumoase si una cu cuvintele urâte. Dar timpul trece atât de încet. – Daca as putea sa ma trezesc cu ea. În fiecare seara i i-as scoate din picioare si-n fiecare dimineata i i-as face cu crema. E o gramada de munca. cu faptul ca am mâncat înghetata. Imitatie de piele este de asemenea un cuvânt cât se poate de placut. HEINRICH Da. – Am vrut s-o fac fericita. Ana noteaza. De mine. Voiam sa le sarut. Ar fi meritat sa poarte pantofii cei mai moi. mi-ar placea atât de mult sa ma trezesc cu ea. Cuvinte frumoase de exemplu: Alabama Penne all’arabiata Orizont de asteptare Cuvinte urâte sunt: Corset Tinichigerie Ortopedie Gasesc din ce în ce mai multe cuvinte urâte. HEINRICH Astazi am fost în Gradina engleza. tu nu resimti prezenta mea ca fiind neplacuta. Presupun ca asta e ceea ce lumea numeste dragoste. sa luam micul dejun. Tacere. ANA Cum arata? Cum o cheama? HEINRICH E blonda. Vrei sa m-ajuti sa gasesc cuvinte frumoase. Tacere. cred. Sireturi este. HEINRICH Sireturi. Pauza. ANA Pe urma când eram împreuna nu am mai simtit nevoia. si sa ne culcam împreuna. HEINRICH Deci. sa luam micul dejun împreuna. HEINRICH Da. Ca tine. Erau albe si neatinse. ANA -deodata. sa adormim împreuna. HEINRICH Îndragostit. ANA Nu. HEINRICH Daca as putea. i-as racori degetele umflate cu respiratia mea si la nevoie i-as face eu branturi pe masura. HEINRICH Si le-ai sarutat. HEINRICH Mai avem înca mult timp ca sa ne cunosatem. Exista zile în care cuvintele urâte te fugaresc neîncetat. Are o gura minunat de moale. Arati îndragostit. atunci c#nd nu as iubi-o. si acolo am întâlnit o femeie. sa ne spalam împreuna pe dinti. 7 . Dar altfel. Tacere. unul dintre cuvintele mele preferate. la sfârsitul zilei. Pauza.

anabolice. niste tâmple frumoase si o voce. albastru ca moartea prin sufocare. Sa nu mintim ANA Anaconda. HEINRICH Fiindca s-a dus. Nu stiu ce înseamna asta. Vine o data cu cuvintele. HEINRICH Asta e tot. Mai întâi cuvintele. nu eu te-am ucis. Heinrich. Vrea sa plece. OARBA Ce culoare? Barba dumneavoastra. centrul vietii mele. rugator. ananas. Cred ca am citit în ziar despre dumneavoastra. anagrama. ca a murit pentru mine. Ana. n-am fost eu. analogie. 8 . Dumneavoastra sunteti Barbaalbastra. dar unde e sentimentul pe care-l exprima. ca ar putea muri pentru mine. zâmbind. Tacere. La ce anume te-astepti. asta-i o chestie calâie. ANA Nu o voce oarecare. albastru cenusa. HEINRICH Atât de mult. Acum sapte ani. HEINRICH Nu am facut-o. El sa fie? Acelasi si totusi altul. atunci îl iubeam foarte tare. Pai atunci de ce nu esti cu ea. OARBA Dar aveti barba. Da. cred ca v-am întâlnit o data într-o cafenea.iar eu n-am putut s-o rostesc. ANA De ce? HEINRICH Mi-a spus ca ma iubeste. si eu am o gura moale Pauza. Pauza. Si eu sunt bonda. albastru ca noapte albastru crocodil mai stiu si eu albastru ca albastreaua. Sa nu vorbim acum. Vocea lui. Alta. Hai sa nu vorbim. ANA Asa. Îl pipaie. Descrieti-mi albastrul. HEINRICH Da. albastru ca blugii prespalati sau cum? HEINRICH Albastru ca Barbaalbastra. OARBA Albastra albastra. si eu am ochii albastri ca marea adânca. Tacerea OARBA Barbaalbastra. Albastru cum e cerul albastru turcoaz albastru m arin. am sa-ti rostesc numele acum. ANA Peste masura. Dar tu nu esti peste masura. As fi putut s-o fac. albastru ca blugii. HEINRICH Nu exista un altul. dar n-am facut-o. si eu i-am pus capat. OARBA (II) Ea îl miroase. ati ramâne cu mine atunci. Cred ca nu va mai recunosc. HEINRICH Da. HEINRICH Eu. anatomie…. OARBA Ca un altul. n-am putut s-o rostesc … ANA Peste masura … HEINRICH Astea sunt numai cuvinte. HEINRICH Daca as gasi cuvintele potrivite. a lai Heinrich si a Iuliei. si n-o sa fii niciodata peste masura. Nu eu. Eu. anarhie … HEINRICH Nu. HEINRICH Asta nu-i deloc dragoste. El o sugruma pe Ana. si al vietii ei. Când îmi rostea numele. ANA Atunci înseamna ca totul e bine. HEINRICH Dar cum miros. Spune Ana. Se sterge cu mâna lui pe gura si pe ochi. Pauza. Dar ma iubeste peste masura. spune-mi Ana. asta e. te rog. ca am lasat-o sa moara . Eu am facut-o. Atunci. ANA E si normal. Pauza. centrul a tot. eu ma astept ca dragostea sa fie mare si apriga. HEINRICH Albastra. pe urma sentimentul.ANA Mi se facea pielea gainii numai când îi auzeam vocea. ANA Vine el pâna la urma. Dar tu esti alta. Tot blonda. te rog. si al vietii noastre comune. atât de mult. a lui Heinrich. IV. atât de mult. a Iuliei. si sa devina din ce în ce mai mare si mai apriga. indiferent cum. OARBA Dar nu mirositi ca si când ati avea barba. Dumneavoastra sunteti ala. Cu mult timp în urma. imperativ. o sopotela calâie. Iulia. Peste masura. peste masura. Miroase. Eu.

Pauza. IUDIT Am încercat deja de câteva ori sa dorm într-o statie (de metrou de suprafata) pe aceasta valiza. IUDIT Daca nu as fi obligata. OARBA Ce mai e – Acum vreti cumva sa ma. IUDIT La ora asta nu mai trece nici un tren. OARBA Poate. Imediat dupa miezul noptii. (Strada Muntelui. strada care se încolaceste ca un lat înconjurând aproape tot vârful muntelui. Sa ma luati de mâna. Eu doar v-am lasat sa plecati. înainte sa fiu împinsa jos. Heinrich. IUDIT Dar vreau sa intru si mai mult în oras. Cum as putea sa am. HEINRICH Gânditi-va bine. Vreti acum sa ma. îi sunt expusa. Nu. Da.. Povestiti. HEINRICH Nu. Tacere. gara cu sinele pe care trenurile au voie sa se odihneasca si unde poate si omul sa doarma. Da. Pâna acum ati fost în siguranta. trebuie sa sar în sus si sa vad daca vine vreun tren. ajungeti sa iesiti din oras pe partea cealalta. Cu toate ca toata noaptea totul se roteste cu viteza în jur si cerul e plin de galagie. Da. IUDIT E trecut de miezul noptii. fiindca nu voiati nimic de la mine. din nefericire. HEINRICH Aveti o idee ciudata despre oras. HEINRICH Daca luati metroul în directia asta. Heinrich tace hotarât. Heinrich o fixeaza cu rautate. Luati în brate. ca începe deja sa mi se para ca aud de departe un huruit care se apropie si-mi face valiza sa tremure. Ceva mai târziu o femeie cu o valiza. OARBA Si de ce ? HEINRICH Asadar vreti sa stiti cum a fost cu femeile. IUDIT Dar undeva trebuie sa fie ochiul orasului. OARBA Da. IUDIT. Dar eu sunt în continuare un criminal. Nu. Tacere. HEINRICH N-ati mai vrea sa plecati ca ultima oara în parc. Pleaca alergând. Vreti acum sa ma. IUDIT Iar dumneavoastra nu pareti sa aveti nici o idee despre încetineala careia. Se holbeaza la linii.. Nu. Da. Dar nu vine nici unul. HEINRICH Si unde vreti sa mergeti. IUDIT Eu am crescut în satul ala. HEINRICH Nu. Da. OARBA Dumneavoastra m-ati gonit. INSOMNIACA Statia metroului de suprafata. apoi. HEINRICH Ati asculta ce spun. Vreti acum sa ma sarutati. V. HEINRICH Da. IUDIT Atunci ce anume asteptati. care începe acolo unde se termina Bergstrasse. Abia daca apuc sa stau întinsa un timp.) în satul care începe acolo unde se termina Bergstrasse. De acolo de sus vedeam orasul si sina de cale ferata care 9 . IUDIT În oras. Nu. cu celelalte.. HEINRICH Nu. Si asta tine asa toata noaptea.OARBA Nu. HEINRICH Pai sunteti deja în oras. Pauza. Asteapta amândoi în tacere.. nu as vrea sa înnoptez într-o statie de metrou. zdruncinatul ma împinge încet într-o parte si.

HEINRICH Atunci am vrut sa n-o mai chinui si sa nu-i mai las timp. Ar fi un mijloc împotriva insomniei ca atunci când te plimbi de câteva ori în jurul casei sau bei lapte cald cu miere. IUDIT Bunica-mea era cusatoareasa. când lucra la ea. cam asa cum o vaca sta în grajd lânga alta vaca si rumega. Dar tu dormi. Se întinde pe valiza ei ca sa se culce. IUDIT Dumneavoastra sunteti un om mai degraba linistit. scoate din ea o perna din care cad fulgi. ca sa nu mai gândesti. O sufoca. Heinrich încearca un zâmbet. alergam . daca ar fi sa se faca dragoste. Tacere. HEINRICH ezita Nu.Ea a venit pe lume într-un vagon de tren. trenul plecase deja din nou.alergam. Tacere. Da. IUDIT Asta te face mai întâi de toate sa te uzi la picioare. Tacere.si când ajungi la starea de dragoste. HEINRICH Cam asa ceva. ca sa poti sa adormi mai bine si sa visezi profund. nu-i asa. Heinrich se uita. atunci. ceea ce eu n-am reusit înca. Ei se duc mai departe. Ea cânta: Nani-nani. timpul era ca o durere. Baiujki baiu. Fie-ti somnul lin. Heinrich se uita. masina de cusut Singer cu pedala. masina se auzea ca rapaitul egal al unui tren. Se întinde peste ea. puiul mamii. IUDIT Asta a fost cadoul ei de despartire. la fel ca si ei Vei ajunge si tu Baiujki baiu. de care trebuia s-o 10 . glasuri aspre în noapte Rasuna acu’. alergam pe munte în jos. Cai.. Tacere.duce de la poalele muntelui pâna-n oras. Cu toate ca – pentru ea. la sfârsitul unei zile. Într-o zi. vedeti dumneavoastra. Nu vorbesc despre izbavire. HEINRICH Dar nu puteti sa ramâneti aici. Numai ca a murit înainte sa coasa si a patra latura. Dar cel mai mult as vrea sa zbor cu Concorde-ul dormind. Dar când trece starea de îndragostire. IUDIT Mi-ar placea safiu un om atât de linistit ca dumneavoastra. ceva de încredere si familiar. ca sa faci sângele cald si lenes. HEINRICH Pingelele dumneavoastra sunt facute praf. HEINRICH Dar asta e cât se poate de obisnuit. De fiecare data când vedeam trenul plecând din oras. IUDIT Da. Tacere. puiusor. Tacere. IUDIT Eu as spune ca a fost la înaltimea timpului ei.. Caci orice fel de timp avea sa fie prea mult pentru ea. dar de fiecare data când ajungeam jos. Pauza. HEINRICH Asta nu face o impresie buna. În fiecare noaptea. IUDIT Mie mi-ar placea. atunci îmi doresc ca ea sa fie o obisnuinta pasnica. As vrea sa zbor o data cu Concorde-ul. N-am mai vrut timp cu ea si în general timp pentru ea. asa ca tremuri de frig si nu poti s-adormi. de fiecare data când eram îndragostita ma cuprindea o stare de agitatie. începeam sa alerg. perna mea se face din ce în ce mai subtire. N-am reusit niciodata sa alerg destul de repede încât sa-l prind. Tacere. . Baiujki baiu. Asta ar fi o chestie. IUDIT Pâna acum. El se întinde lânga ea. Iudit îsi deschide valiza. IUDIT Credeti ca dragostea îl oboseste pe om. Liniste. stiu.

în jurul carora e înfasurat un fitil de bomba cu ceas. din cauza ca eu am cautat mai ales un barbat anume. caci continuarea vietii ar fi fost oribila si lipsita de sens în oroarea ei. Era primul ginecolog din viata mea si corespundea întru totul asteptarilor mele. Reinhold s-a lasat peste burta mea. si nici în acesti sapte ani nu am cunoscut multi barbati. nimic nu e mai usor decât sa fii fututa. Ha. M-am trezit cu o ameteala placuta. Oare se întâmplase sau nu se-ntâmplase. cu tine. nu am cunoscut pe nici unul de foarte aproape. Nu cu unul care dupa aia m-ar trece la capitolul curiozitati. ACUM SUNTETI PE CALE SA AFLATI POVESTEA DEZVIRGINARII MELE. cu un zgomot ca un clefait. Nu s-a mai întâmplat nimic. la revolutia sexuala pe care n-au avut-o niciodata Oarba în sine e toata numai piele atunci când face sex – ei îsi închipuie ca. vi se ofera acum ocazia unica. inteligent. Îmi pare rau. experimentat. Situatia se ascutise foarte tare. si strângea în secret bani ca sa-si schimbe sexul. prima oara nu e cine stie ce experienta. pielea lui. Simteam mirosul înghetatei de vanilie. ceva necunoscut. dupa ce eu i-as fi aratat ochii mei cei frumosi: pot sa-i rostogolesc în asa fel încât se mai vede doar albul. daca nu ma spal. dar asta nu înseamna nimic la un negustor de covoare. caci îl chema doctor Puhl si mirosea a menta. costumul din lâna cu fibra groasa. total lipsita de riscuri. cunoscut din cauza ca acosta fete pe strada si le invita în magazinul lui de covoare. m-am dus la Reinhold. În principiu. sedeam într-o cafenea. Lânga mine Reinhold mirosea un pic a mosc. Experienta începe abia la a doua oara. Atunci însa eram la mare nevoie. Tacere. nici o notiune. Nu am îndraznit sa-l întreb pe el. Nu este – bine. Vocea lui i-a dat corpului meu un brânci. eu una nu ma asteptam la cine stie. Înghetata de vanilie. Eu i-am apucat mâna si am strâns-o plina de sperante. si l-am auzit în trecere. dar nu-mi mai aduceam aminte de nimic. nu mai vad nimic. una era mormona. simturile mele au început sa zboare. Sunt sapte ani de atunci. 11 . DOAMNELOR SI DOMNILOR. Tipii sunt nebuni dupa asta. Cât se poate de hotarâta. Voiam un barbat sensibil. nu cunoscusem înca multi barbati. El nu întelesese gravitatea situatiei. sportiv si aratând cât mai bine cu putinta. Eu i-am strâns mâna cât am putut de tare. Reinhold era un negostur de covoare marocan. Un ceai atât de tare nu mai bausem niciodata pâna atunci. din parul lui un miros slab de lamâie. Deci nu aveam nimic împotriva sa ma arunc. încet si usor pe pietris. Pe scurt. De fapt. pot sa faca toate porcariile din lume. Tacere. care iese din orbite mare cât o minge de ping-pong. Eu i-am expus situatia mea. dar vor sa fie tratati ca si când ei însisi ar fi ouale crude ale lui Ghaddafi. într-un fel familiar. el mi-a luat mâna si a spus: Închideti ochii. l-am auzit. mai fa o data Halloween – pacat ca nu pot sa ma vad si eu asa. Cu covorul moale la spate am soptit Ma ia ameteala. Sa nu ma întelegeti gresit. Pâna la vârsta de cincisprezece ani. Ei se asteapta la o experienta senzoriala iesita din comun. la urma urmelor nu mai eram un copil. MONOLOG VIRGIN Ati facut vreodata sex cu o oarba? Asta largeste modul de a vedea lucrurile. S-a asezat la masa de alaturi si a comandat înghetata. un miros tandru. tolerant. era început de toamna. În cazul în care înca nu ati avut parte de o astfel de placere. de teama sa nu-l jignesc în onoarea lui. care avea un pic de gust de talc – dar mai era acolo si un alt miros. într-o clipa a si trecut. cu simtul umorului. cealalta spunea ca ea era barbat. înainte de fiecare înghititura auzeam lingurita lovindu-se de marginea cupei. întelegator. si era al naibii de greu sa gasesc un barbat pe care sa-l pot mirosi bine. si ea mirosea a vanilie. Dar înainte de toate era un miros. dar nu chiar cu primul venit. În fond. sa port cu mine timp de doua trei zile mirosul acestui barbat. Vreau sa spun. nou. am ales un ginecolog. fiindca la mine în clasa nu mai erau decât doua fete în afara de mine care nu fusesera dezvirginate. ca sabea ceai. Asadar nu facusem nici un pas înainte si trebuia tot eu sa gasesc o solutie. în asa fel încât. si atunci – Atunci m-am îndragostit. lipsit de griji. I-am auzit pantofii. nu am cunoscut nici unul. pielicica dumneavoastra e absolut intacta. Am început sa adulmec. Încercati si dumneavoastra. ba chiar la o revelatie. Scumpo. Ca sa merg la sigur si sa mi se confirme rezultatul. dar nu s-a mai întâmplat nimic. de a lua parte la destinul meu. Ma holbam la el. pentru care nu aveam nici un nume. apoi s-a întors si s-a asezat. atunci când esti oarba. a mers o data în semicerc în jurul meselor. care urma sa-si faca treaba si dupa aia sa ma lase în pace. tocmai fiindca aveam deja paisprezece ani si trebuia neaparat sa scap de virginitatea mea. VI.eliberez. Dar cine poate sa spuna: e gresit. Niciodata nu mi-a mai batut inima atât de tare ca în momentul acesta. OARBA (III). voiam pur si simplu sa scap o data.

HEINRICH mai bea putin Sa stii ca eu chiar nu vreau decât sa vorbim. De multe ori mi-ar placea sa fiu ceva mai sportiv. HEINRICH Da din pacate. Dar mi-era teama ca. atunci când îl întâlnes-ti pe barbatul pe care-l iubesti. Heinrich ridica din umeri. Nu din cauza ca eram oarba. Pauza.fata mea o singura flacara. TANIA Nimic nu vine din nimic. nu-i asa. am strigat Heinrich! Si m-am împiedicat si am cazut si l-am pierdut. HEINRICH Fara gimnastica. hai ca-i tare. Deci. N-am mai vrut sa fiu cu nici un alt barbat decât cu el. cum am sa-l mai regasesc vreodata. NU AI VOIE SA-I CEDEZI IUBIRII Pe o strada de specialitate. Heinrich aproba din cap. Tacere. cautam dansul usor al pantofilor lui. Cu toate astea mai face o încercare tandra. Heinrich o observa Tania si bea cu înghitituri foarte mici dintr-o punga de hârtie. Dupa care am început sa-l caut. m-am gândit. HEINRICH Da. Am alegrat dupa el cât am putut de repede. nu înaintam. În seara asta m-am dus acasa. Deci m-am dus în camera fratelui meu. HEINRICH Vreau sa lamurim un lucru. TANIA Da. Ca io-s acu’ în timpu’ serviciului. si n-am vrut sa ma culc cu nici un alt barbat decât cu el. Poti sa-i dai drumu’. si pe urma. Dar degeaba. vocea lui. lui avea sa-i fie teama de mine. Heinrich îi mai da bani. TANIA Nici o diferenta la capitolu’ monetar. asa ca-i mai da niste bani. pe urma l-am gasit – Iese. nu-i asa? Vreau sa spun. Tacere lunga. E-n regula. fiindca nu stiam în ce oras locuieste el. si ele m-au înconjurat. dar erau atâtia oameni acolo. daca-l scap din ochi astazi. Pe Heinrich. vede ca nu-i destul. ci pentru ca înca mai eram virgina. Atent. TANIA E tare. HEINRICH ? TANIA Costa la fel. Apoi am auzit o alta voce. Ca eu sunt vânzator de încaltaminte si din cauza asta am privirea formata când e vorba de picioare care se misca mai sportiv. tot nu-i destul. sed unul l#nga altul pe pat. o faceti pentru bani. Puteti sa trancaniti oricât vreti. TANIA Ai platit deja. Aveti chef de vorba sau de gimnastica? Heinrich îi da bani. atâtea mirosuri. Uneori ma duceam în alt oras si-l cautam acolo. Frate. TANIA P-orma înseamna c-o sa fie o seara comoda. O vreme. Mergeam prin oras si-l cautam. te rog ajuta-ma sa nu mai fiu virgina. HEINRICH Asta aici e meseria dumneavoastra. TANIA Stiti ce. Si mie avea sa-mi fie teama de el din acelasi motiv. m-au derutat. la mine. dar pe urma uit sa ma antrenez. El era întins în pat si citea. e numa’ uitatu’. TANIA Încotro. din pacate. Înteleg. TANIA Sus. Pensiune. atâtea voci. si totusi n-are voie sa plece. HEINRICH Sunteti mai degraba genul sportiv. Nu e usor sa fii înca virgina. atâtea zgomote. si mirosul acela -. TANIA. HEINRICH Eu sunt mai degraba un tip nesportiv. asa cum o fac fratii. 12 . m-au îmbrâncit si m-au prins si m-au tinut strâns si n-am putut sa ma eliberez. TANIA Da. i-am spus. daca aveam sa ne întâlnim vreodata. Si el m-a ajutat. vocea a strigat Heinrich! Si înca o data Heinrich! si el s-a ridicat într-adevar s-i a plecat. are sa plece. are sa plece. Heinrich soarbe. VII. Nu trebe sa-ti fie rusine. nu mai aveam aer.

îl leagana putin încoace si-ncolo. TANIA Io n-am iubit înca niciodata. si cred ca chiar si mirosi altfel. se întâmpla ca … TANIA Ca ce. Toti am trecut o data pân’ asta. Sunt unele care se-nnebunesc dupa asa ceva. TANIA O persoana calda. si într-adevar Heinrich se mai linisteste. Numa’ belele. Nu-i asa. nu as vrea sa va introduc atât de adânc în detalii. HEINRICH bea Da. Fantezii d-astea mai am si io câteodata. HEINRICH Da. Poate poti sa-mi arati si mie un pic. Exact. atunci te schimbi. Mai mult chiar. Ca sa nu joc fals cu clientii. putem sa vorbim si despre asta. Chiar daca. Ceea ce nu e cazul deloc. pea treia am sufocat-o. HEINRICH As putea acum sa intru si mai mult în detalii. Sunt sigura c o sa gasesti alta. Tania îi ia mâna. Bea. Îl ia pe Heinrich în brate si-l tine strâns la piept. Trebuie sa o faceti doar pentru bani.TANIA Ce problema ai. Si Iulia o sa moara de oftica. HEINRICH Dar dumneavoastra nu aveti voie sa nutriti nici un sentiment. fiindca un observator din afara ar putea foarte usor sa presupuna ca asta mi-e intentia. Tacere. Heinrich cade pe gânduri absent. HEINRICH Am asa un dor în mine în seara asta. TANIA Si dupa aia te-a parasit. Dar daca va intereseaza. si cu asta a început totul. TANIA Totul e-n regula. Am – am iubit-o. Pauza. nu-mi propusesem asta. TANIA Pai da. TANIA Ti-ar fi placut tie. nu-i asa. Mama Doamne. Sunteti suta la suta profesionista. HEINRICH Eu sunt clientul dumneavoastra. Poate poti sa ma-nveti cum arata sa fii îndragostit. Tacere. Iulia. glasu’ ti se face mai adânc. Si nici nu vreau sa iubesc f’odata. La prima chiar am tinut. HEINRICH tresare Mai vreti bani. Tania înceteaza sa mai râda TANIA serioasa Asa. Femeilor care se îndragostesc de mine eu le aduc pierzania si dezastrul. Nu sunteti platita ca sa aveti sentimente. mai mult. La-nceput. HEINRICH Nu-i nimic de râs la treaba asta. TANIA Nu te grabi. TANIA Nu-ti face griji puisor. HEINRICH Nu. Ia vino-ncoa. 13 . Fiindca nu puteam s-o iubesc asa cum ma iubea ea pe mine. te-nteleg.? Totul sa schimba un pic. HEINRICH N-as vrea sa va îndragostiti de mine. Poate poti sa-mi arati gesturile. Ba nu mint. Tania râde mai departe. Tania râde-n gura mare. HEINRICH Dar si celelalte m-au parasit. ar putea sa va tulbure. Da. trebuie sa spun asta de la bun început. îl mângâie linistitor. TANIA Nu-i cazu’ sa te dai de ceasu’ mortii. Despre asta nu vrei sa vorbesti cu mine. HEINRICH bea Nu o fac intentionat. te uiti un pic altfel. si singurul lucru pe care-l caut în seara asta este – o persoana calda. Fiindca credea ca doar ma joc. Deci. TANIA Nu pot sa-mi închipui ca esti în stare sa-i faci unei femei ceva îngrozitor. Tacere. HEINRICH Faceti asta ca profesie. când esti îndragostita. esti doar un pic timid si ai o inima moale. dar cred ca s-ar merge prea departe. cred ca ar putea sa va sperie din cale afara de tare. Tacere. A doua m-a parasit fiindca am înjunghiat-o. Am iubit-o. da’ stiu ca te-ai facut. dar de fapt savureaza îmbratisarea. umbli nitel mai altfel. asa cum spuneam. s-ar putea crede ca doarme.

HEINRICH Nu. ele vi se pareau dragute. Da’ io n-am pa nici unu’ stabil. Si nici n-am avut f’odata. Ea se lipeste mai tare de el. HEINRICH Si doar ti-am spus. De ce? HEINRICH Si de ce sa fiu eu acela. HEINRICH Nu. Atunci nu iam mai lasat sa ma sarute. HEINRICH Sunt sigur ca faci totul bine. Ea îl saruta. TANIA Da’ stiu ca te-ai gândit bine. TANIA Oi avea io ceva respingator. De ce sa fiu tocmai eu acela. Tine-ma. si nesportiv pe deasupra si cu un venit anual departe de a fi spectaculos. ea vrea sa fuga. când aveam doispe ani. Pauza. HEINRICH se gândeste Posibil sa nu stiu. cele pe care le-ati ucis. VIII. TANIA Nu astept nici un sentiment. finca ziceam ca poate atunci o sa-i placa lu’ unu’ da mine si-o sa devie stabil. Arata-mi prin gesturi. el o înjunghie. Tacere. TANIA Saruta-ma. ti-am spus sa nu cedezi în fata sentimentelor tale. TANIA Si tu încerci acum doar unul dintre trucurile astea pe care le crezi rafinate. Eu – un vânzator de încaltaminte absolut mediocru. Am sa am grija de tine. Iubeste-ma. Pauza. înca mecanic si speriat. Îl saruta. El vrea sa scape de ea. HEINRICH As-a ceva. Numai sa te prefaci. 14 . Ma rog. Totul se transforma în lupta. OARBA (IV) OARBA Cum arat eu de fapt? HEINRICH Mica. La început. Fii stabilul meu. E respingatoare. HEINRICH Posibil. OARBA Femeile celelalte. Da’ unu’ dupa altu’ mi -au lasat cadou’ si s-au dus. N-o sa trebuiasca sa mai muncesti niciodata. numai nu pentru dumneavoastra. aproape toate au pe câte unu’ stabil. finca ai zis ca cu mine nu-i absolut nici un pericol ca sa ma îndragostesc da ea si sa ramân agatat si sadevin stabil. Nu mai vreau sa ma joc. OARBA Dumneavoastra stiti ce-nseamna urât. Îl saruta. Ar trebui sa va cheme Olivia. Si unu’ dupa altu’ a platit si s-a dus mai departe. Niciodata. par negru. asa ceva nu se face. el îi raspunde. Îl saruta. HEINRICH Câtusi de putin. Spune-mi ce nu fac bine. apoi cuprins tot mai mult de pania. TANIA Oricum nu renunt la independenta mea. Tacere. M-ai observat pa strada si m-ai ales. si pentru restu’ am luat bani. De ce. De ce oare? Tacere. TANIA Toti spun tot timpul povesti care sa-i împiedice sa ramâna agatati si sa devina stabili. HEINRICH Nu vreau. OARBA Sunt cumva – urâta. Câstig destul pentru amândoi. îi lasam sa ma sarute contra cadouri. OARBA Deci s-ar putea totusi sa fiu urâta.HEINRICH Nu. TANIA Atunci saruta-ma. TANIA Doar în joaca. TANIA Deci nu ma gasesti respingatoare? HEINRICH Nu. nu reuseste. Aratati un pic ca o maslina cu par. TANIA Toate colegele mele au pe câte unu’ stabil. Te-ai gândit bine finca nu vrei sa ma faci sa ma simt nasol. Îl saruta. la început. el încearca sa-i dea cu ceva în cap. Sunt profesionista. ten masliniu. De ce tocmai la mine sa nu ramâna agatat nici unul.

HEINRICH Nu. Începe sa se crape de ziua Heinrich cauta un punct de sprijin într-un bar non-stop. Iese. OARBA Atunci înseamna ca nu le-ati omorât pentru ca erau frumoase. Heinrich se uita la ea. Va da asa o anumita … straucire. din cauza ca omul nu aude decât tacerea oamenilor care dorm si zumzetul viselor lor. Tocmai. Sunt ani de când nu mai beau. EVA Când eram la fel de tânara ca dumneavoastra. HEINRICH Eu nu mai umblu cu femei. IX. Lumina aia de afara. HEINRICH Nici nu v-as aduce noroc. culorile acestei ore. si care par sa astepte toata noaptea sa vina vreun ins singuratic. Tacere. si eu îi uram pe batrânii astia. Auziti culorile. EVA La orele astea ale diminetii.HEINRICH Dragute ? OARBA Frumoase. HEINRICH De ce. În afara de el. HEINRICH Nu stiu. caruia sa înceapa sa-i vorbeasca fara nici o jena. Un voal albastru-fumuriu pe strazile Parisului. care nu stiu când e timpul sa se opreasc*. HEINRICH Nici dupa barbati nu ma omor. numai pentru ca acela e prea politicos ca sa-i faca sa taca. lumina e putin altfel în toate orasele pe care le-am vazut. înca doi-trei insi nocturni si. lumina pe care ati adus-o cu dumneavoastraa de afara. EVA. OARBA Si nici pentru ca nu erau frumoase. EVA Uitati-va la mine. Vedeti cât e de tacut. Terminati o data cu întrebarile astea. De-aia v-am si rugat. N-o sa va deranjez. EVA încet Nu vreau decât sa vorbesc putin. EVA Va gânditi ca sunt beata. Pauza. EVA Eu nu mai caut nici un barbat. la Roma un rosu deschis si delicat. HEINRICH Nu. EVA Nu lumina asta. Nici eu. La ce mi-ar folosi. HEINRICH Puteti sa credeti ce vreti despre mine. Heinrich priveste curios lampile galbene. De ce anume trebuie sa ma tem. de ce va bateti capul cu felul în care arata alte femei. Întoarceti-va. doua scaune mai încolo. lumina de la aceasta ora. care se numeste albastra. OARBA Deci felul în care aratau nu putea sa le împiedice moartea si nici nu le-a influentat-o în vreun fel. Fiecare era altfel. dumneavoastra nu vedeti nici macar cum aratati dumneavoastra însiva. Ia uitati-va putin afara. EVA Iubesc lumina asta. EVA Da. Va sta bine. iar la Viena … 15 . HEINRICH Frumos . Despre asta nu vorbiti niciodata. HEINRICH Ei da. care a ramas agatata de cutele paltonului dumneavoastra. FEMEIA CU COLTUL Între patru si cinci dimineata.. HEINRICH Dar dumneavoastra sunteti oarba.si sa se duca acasa. ce importanta are pentru dumneavoastra. EVA Ooh. Tacere. Ce-i mort e mort. o femeie. OARBA Da. Spuneti-mi cum arat.nefrumos. OARBA Atunci înseamna ca nu erau frumoase. Luati mâinile de pe mine. În caz ca va consoleaza Tacere. Râde. HEINRICH Ar fi mai bine sa nu intrati în vorba cu mine. EVA Stiu doar ca nu sunteti tipul care se omoara dupa femei.

Atât de des. Ea îi ia mâna si i-o strânge în jurul pistolului. Imediat or sa amuteasca pasarile de noapte. Dar stiti ce n-am reusit niciodata sa fac – n-am reusit niciodata sa îndepartez de pe usa placuta cu numele respectivului meu sot. Heinrich nu vine. Heinrich se apropie. Asa încât. HEINRICH Da.. EVA Vreti sa va fac un serviciu. Heinrich ramâne pe loc si respira adânc. nu conteaza. sa ma duc sa va. Destul de des. HEINRICH Asta nu se poate. Gata. se sprijina de-un copac. HEINRICH Da. Sa ma împusti. HEINRICH Cum ? EVA Pur si simplu apasati pe tragaci. HEINRICH Dar cum au murit barbatii care v-au murit. Da. HEINRICH Nu ! Apasa din greseala pe tragaci si o împusca-n picior. EVA Dar un lucru e pretutindeni la fel. Luati-l înapoi. Eva merge putin înainte. Trebuie sa terminam o data. EVA Poftim. De fiecare din aceste dati blestemate am îndepartat din locuinta mea si am distrus toate obiectele. de trei ori ramasa vaduva. fiecare brici în parte. EVA râde Veniti cu mine sa ne plimbam. Ies în strada. Îmi pare rau de dresul dumneavoastra. Roma si Viena – HEINRICH ? EVA Nu-ti vine sa te duci acasa. Va rog.Da. EVA Veni*i încoace. Precis o sa gasiti dumneavoastra pe cineva. Mi-ai gaurit dresul. Izbucnind într-un râs sonor. 16 . or sa fie doua trei minute de tacere deplina. sa va cumpar o pereche noua. numai sa-mi spuneti ce marca … EVA Pastreaza-ti banii si împusca-ma mai bine. De patru ori divortata. EVA Veniti cu mine pâna la mine acasa. HEINRICH Da. ca ajunge pentru totdeauna. unul sub altul. EVA Stiti de câte ori am fost casatorita? HEINRICH Despre asta as prefera sa nu vorbim. Eva \si aprinde o tigara. cât sunteti de îndaratnica. se ridica-n capul oaselor. EVA Împuscti-ma. În inima iubitule în inima – râde. EVA Veniti încoace. Dar ea nu-l ia. EVA De ce. Da.HEINRICH La Viena e tot mereu câte un tramvai nervos care-ti toaca cele mai frumoase gânduri în drum spre casa. Iar eu bag cheia în broasca si descui un cavou. EVA Haideti sa mergem putin prin parc. De câteva ori. La ora asta pur si simplu nu-ti vine sa te duci acasa ca sa-ti deschida usa tristetea pe care ai lasat-o acasa. Nu. EVA Dar nu în picior. . toate catrafusele. N-am voie sa va-mpusc. când ma duc acum acasa. HEINRICH speriat Dar n-am vrut. Pot sa spun asta chiar daca nu am ajuns mai departe de Paris. Vreti sa va împusc? HEINRICH Nu. EVA Frumoasa senzatie. EVA scoate un pistol din poseta. Eva cade. HEINRICH Si ce sa fac eu cu el acum. Terminat. Tacere. Eva trage un foc în pamânt. HEINRICH Nu. Heinrich nu vine. HEINRICH Se simte ca un gândac urias si rece. Intra în parc. si pâna când încep sa ciripeasca pasarile zilei. HEINRICH Cum? EVA Va rog. de pe uaa mea ma întâmpina sapte nume diferite stralucitoare. Apucati-l.

OARBA (V). – Mai întâi trebuie sa-mi cumpar un dres nou. vrea sa plece. EVA îsi sterge gura Îîu. va rog. O data doar o data doar sa vad cerul. EVA Trage arma sau mori. sfârsitul. În fiecare noapte ies si caut sfârsitul si de fiecare data mai vine câte un idiot si aprinde lumina. în inima. resemnata. Scuzati-ma. vede el si-asa. Django – HEINRICH ia pozitie cu picioarele desfacute Da. EVA Câine încapatânat. dar imprecis. Doamne. Nici pistolul nu stie ce-i de facut. hei. XI. Ea trage un ultim fum si întoarce capul într-o parte. CHRISTIANE Saptezeci si patru. CHRISTIANE.. dar acum. quelle merde – Tacere. CHRISTIANE Saptezeci si sapte. un sarut mititel de împacare – Heinrich renunta. îsi atârna poseta de umar. iubitule. El se duce la moarta. cât îi urasc pe bolsevici. Heinrich se uita întrebator la pistolul din mâna lui. HEINRICH De ce? 17 . îi observa tigara înca arzânda. acum am sa cobor… EVA îsi scutura tigara în rana Putain. EVA Vino . tinteste agitat. HEINRICH Eu merg cu tramvaiul. o ia s începând din aceasta clipa se transforma în fumator. ce parere ai de asta – Heinrich – Daca nu se opreste o data din vorbit. Ezita. saptezeci si sase … Heinrich traverseaza. rachiu de cartofi. EVA Frumos nume. EVA cu dispret Urâciosule. ea îl retine. Ea se ridica. da. întâi îmi trage un glont în picior si-mi gaureste dresul si pe urma nici macar nu vrea sa ma sarute. Am sa mor cu numele tau pe buze. pasarica. merg cu tramvaiul în cerc de fiecare data. o loveste în umar. Ea nu trebuie sa-i spuna ca e moarta. atârna poseta de bratul Evei. Heinrich trage. ia pistolul. je suis trop ridicule. X. se întoarce. UN SCURT MONOLOG DUREROS OARBA striga si încearca sa-si gaseasca ochii. În inima. GET THE KICK La o intersectie. saptezeci si cinci. în inima Heinrich tinteste. Imediat o sa rasara soarele. vino … HEINRICH Nici nu se pune problema. Se duce la Heinrich. EVA Ce da. EVA Nu în umar. dumneavoastra. HEINRICH Heinrich. Heinrich închide un ochi. îl saruta din nou. HEINRICH Nu. HEINRICH Sa mor. îl îndreapta spre Heinrich.. moi. ea aterizeaza în copacul urmator. Heinrich ia pistolul. în inima. Arunca pistolul. baga atent pistolul înauntru. pâna când toata lumea aluneca de pe valize. vreti sa mergeti cu mine. EVA Stai – asteapta – Spune-mi cum te cheama. Heinrich Blaubart. EVA Nu vreti sa ma sarutati? HEINRICH În nici un caz EVA Vino.EVA Sfârsitul. s-a terminat din nou cu tintitul. iubitule.. se duce la ea. îi ia poseta. Acum. o saruta.

18 . aprig. încât sa vreau neaparat sa ma duc acasa în inocenta mea speriata. si am avea swimming pool. durerea maiestuoasa În voalurile-i negre de doliu fastuoasa Si mândra. HEINRICH Atunci înseamna ca sunt un accident pentru dumneavoastra. HEINRICH De ce nu numarati pâna la saptezeci si opt sau optzeci si opt sau din partea mea pâna la nouazeci si noua. Daca atunci nu eram atât de tâmpita. Si mi-a citat din Bau-de-laire. acum m-as afla în Statele Unite ale Americii. Nu aveti voie sa credeti în hazard. HEINRICH Cu mine n-o sa petreceti nici o seara frumoasa. o. niciodata. Nu eram sigura ca o sa am curaj s-o fac. dar pe urma mi-am adus aminte ca eu însami eram o data în metrou si un barbat mi-a vorbit. în loc sa petrec noaptea cu el. Un fulger. E expertul ala francez în furnituri/branturi ortopedice. Cine credeti dumneavoastra ca sunt eu. În felul acesta deveniti vinovata. Pl*cerea ce ucide si vraja care doare. Va debarasati de raspundere. Din ochiul ei. CHRISTIANE Tipul a facut cinste cu whisky. Pur si simplu cautati-va pe cineva simpatic. sotul meu ar fi la NASA si în concediu ar purta camasi hawaiene. Era singur si voia sa sarbatoreasca cu cineva. Era vorba de un student la medicina care aplicase la NASA pentru un stagiu si care în ziua aceea primise raspunsul favorabil. înainte sa fie prea târziu. Mi-am parasit sotul si cei doi copii mici ca sa mai traiesc o data cu adevarat. Dar am hotarât ca. tu care stiai! Pe-asta am tinut-o minte. Înca mai puteti sa va razgânditi. HEINRICH Liniste. disperat.. as vrea sa am un barbat care e un criminal periculos cautat peste tot si sa fug cu el prin toata Europa. CHRISTIANE N-am mai facut niciodata asa ceva. stiti care e diferenta între Scotch si Bourbon. Tocmai.. atunci nas mai fi aici acum. departe! târziu! sau niciodata! Caci nu-mi cunosti cararea. de azi încolo. dar va fi în orice caz o seara de neuitat. În mod normal nu m-as lasa niciodata convinsa sa fac asa ceva.CHRISTIANE Am pariat cu mine însami ca am sa-l abordez pe cel de-al 77-lea barbat care trece strada. zadarnic draga. care sa va inspire încredere. CHRISTIANE Eu n-as mai vrea sa am niciodata parte de liniste. Acum sau niciodata. la asfintit. HEINRICH Nu permit sa fiu degradat pâna la o simpla proba de curaj. am sa fiu îndrazneata si neînfricata. Abia în vesnicie te voi vedea de-acum? În alte parti. CHRISTIANE (citeaza din Baudelaire) Unei trecatoare Asurzitoare. Tu care cu-o privire m-ai renascut deodata. HEINRICH Cu mine fireste ca n-o sa ajungeti în America. o femeie trecu prin fata mea Cu sprinten mers si zvelte picioare statuare. Va gasesc simpatic. Nu faceti asta. tu. Lasati-ma sa ma bucur de liniste. CHRISTIANE Da. Nu vreau decât sa beau ceva cu dumneavoastra. am petrecut o seara foarte frumoasa. Sunt lipsita de scrupule si dispusa la absolut orice. CHRISTIANE Mi-e totuna. cer vânat. Eu ma-mbatam privind-o si beam. Heinrich o ia în brate brusc. ca pe-un venin. Tacere. de uragane plin. Cunosc. Cunoasteti Bau-de-laire? HEINRICH Da. o strânge la piept. asa cum mi-a propus. sa sarut cururilor baieteilor… HEINRICH Nu ma întarâtati. nu stiu spre ce mergeai. strada în jurul meu mugea. n-as vrea sa ma mai plictisesc niciodata. CHRISTIANE Dar acum nu mai pot sa dau înapoi. Si când te gândesti ca mi-a spus chiar ca ma iubeste pe bune. Înalta si subtire. O. n-as mai vrea niciodata sa ma uit seara la televizor. Si dumneavoastra ce asteptati de la viata. as vrea sa acostez în Tanger si. Apoi noaptea! – Faptura fara drum.

fara sa puna-ntrebari. HEINRICH Care-si îndeasa madularul în dumneavoastra în asa fel încât vi se pare ca vrea sa va ajunga pâna la inima si s-o înjunghie cu el … CHRISTIANE râde Da. ca sa va gaseasca inima. Heinrich o face. O fata (Oarba) se apropie. Hamburgul are o gradina zoologica foarte frumoasa. O izbeste cu capul de zid pâna când o omoara XII. Tacere. OARBA A existat vreun motiv anume. n-as vrea sa ma mai casatoresc. HEINRICH Dar numai pe tine are sa te omoare – Pe tine te omoara. care-ti ia tot ce vrea. care striga în dumneavoastra. 19 .Înghetata manânc numai când ma duc la gradina zoologica. HEINRICH Hamburgul – dar ce suntem în Hamburg ? OARBA V-ati ratacit cumva? HEINRICH Nu . CHRISTAINE Da. va târaste prin rigole si afirma ca va iubeste. Tacere. Heinrich o face. HEINRICH Cum va numiti. OARBA Hamburgul are o gradina zoologica foarte frumoasa. CHRISTIANE Da. Întrun fel. OARBA Mergeti des la gradina zoologica? HEINRICH N-am mai fost de când aveam sapte ani..CHRISTIANE N-as vrea sa ma mai îndragostesc. în plina zi. HEINRICH Care va sfâsie sânii. se potriveste. HEINRICH Care-si înfasoara parul dumneavoastra în jurul încheieturii. o iubire mai devastatoare ca a noastra n-o sa mai existe nicicând si în vecii vecilor si iubirea asta a noastra va trebui sa ne omoare… CHRISTIANE Da. cu amândoua mâinile. Heinrich o face. OARBA (dupa un timp) Îmi place atât de mult sa manânc înghetata. sfâsiindu-va carnea….e doar din cauza ca … Da. Dar Münchenul are un parc zoologic. va iubesc. HEINRICH Nu s-a mai întâmplat. OARBA (VI) Gradina engleza. HEINRICH Care. CHRISTIANE Da. HEINRICH Va iubesc. va rog. Heinrich pe o banca. OARBA Ce-i cu dumneavoastra ?Pareti epuizat. Dar va rog ajutati-ma. mâncând înghetata. Heinrich o face. CHRISTIANE Da. HEINRICH Înghetata . HEINRICH Care va saruta si va sfâsie buzele în sarut. OARBA De ce? HEINRICH Nu va fie frica. CHRISTIANE Da. HEINRICH Care va saruta si va sufoca cu respiratia lui. as vrea sa întâlnesc barbatul care-mi sfâsie inima într-o pasiune clocotitoare si lipsita de scrupule. Pauza. Se aseaza lânga el ezitând. va iubesc. Tacere. care-mi întoarce interiorul pe dos. Heinrich o face. va smulge hainele de pe corp.

Frunzele sunt ude si-mi ramân lipite între degete. ma aplec si cu mâinile mele matur în frunzele la o parte. încearca sa ma traga în jos. – Da. Vânt (poate). HEINRICH Vreti sa fiti sotia mea. Sigur nu. OARBA De vina? Nimeni. Puteti sa-l pipaiti. i-l arata. OARBA Sunteti bolnav. HEINRICH De-asta ma temeam. Heinrich mai ramâne asezat o vreme. OARBA Cred ca sunteti pervers. HEINRICH Am sa va arat buletinul meu. – Pentru un strain sunteti prea curios. nu-i asa. Va rog sa va gânditi bine. HEINRICH tandru Ce s-a-ntâmplat cu ochii dumneavoastra. îmi ramân agatate de mâneci. tot aici sunt. mai întâi prin luminis. OARBA Nu. HEINRICH Va multumesc. Da. Nu-i politicos. ele nu cedeaza. pamântul netezit cu grija. Simt o mare nerabdare în mine. Cine-i de vina. Ploua prin întuneric aud ploaia cum loveste frunzele. poate ca doar mi se pare ca e asa. OARBA Poate ca sunteti vreun ciudat. OARBA Ei si. apoi drept înainte-n padure pâna când gasesc locul. HEINRICH Îmi recunoasteti glasul. cine sunteti. OARBA Sunteti cautat. nici macar nu va cunosc. Aici. si unde s-a-ntâmplat oare aici. Îsi scoate buletinul din buzunar. dar eu nu vreau acolo. Plecati. lujeri de frunze în jurul mâinilor. am vrut sa aprind lumina. vreau sa spun – tristete. îti înfig ghearele si mi se urca pe brate. OARBA Pentru ce. OARBA Tot aici suntetI? HEINRICH Da.Pauza. Oarba se ridica si pleaca. HEINRICH Da. Nu. frunze (poate). N-am sa va mint. în jur un cerc din frunze si pietre. MONOLOG ÎN PADURE Aici afara e întuneric întuneric întuneric. OARBA Nu. HEINRICH Ce vreti sa spuneti. Crengi înmugurite rupt înfipte-n pamânt în forma de cruce. Nu pot sa-l citesc. mi 20 . OARBA La ce-mi foloseste. Tacere. nu vreau sa spun nerabdare. – Va multumesc. OARBA De unde puteti dumneavoastra sa stiti. Ca puneti întrebarile astea ciudate… HEINRICH Nu. Dimpotriva.apoi se întinde pe banca. Mi-e totuna. HEINRICH Vreti sa ma sarutati. HEINRICH Sunt un asasin. dar nu sa facut lumina. HEINRICH Nu – OARBA Nu. – O sa ma lasati sa plec. Adoarme XV. OARBA Si acum. daca vreti. HEINRICH Nu cumva se-ntâmpla sa fie ziua dumneavoastra de nastere. HEINRICH Am sa va citesc eu. OARBA Cautati pe cineva. ies sa te caut afara. Când spun nerabdare. Sau niciodata nicaieri. Asta-i tot. Sa smulg crengile din pamânt. înfasurat în palton. OARBA Iulia. oare ma însel sau (chiar) îmi amintesc de o noapte în care am îngropat-o pe una-n pamânt. Cu fotografie. – Va multumesc. Ca sa aflu. HEINRICH Nu ma vedeti. radacinile tinere mi se împotrivesc. OARBA Vreti sa strig dupa ajutor. De fapt ce vreti de la mine. M-am trezit într-o noapte. HEINRICH Da. scrie aici.

sta acolo zi de zi. O data numai. OARBA (VII). te vad. e doar conturul tau. Tacere.Era aceeasi voce. Pentru tine va fi va o izbavire. nu pot sa te tin.se-nfasoara în jurul picioarelor. opreste-te.Dar pe urma. HEINRICH M-ai putea oare iubi. cu pielea batatorita. Si dorul de ea.Am sa fiu mândra de ea. merge în cerc. Iulia. nu auzi XIV. HEINRICH Eu te iubesc. dragostea asta ucide.Am încetat sa te mai iubesc. în care ma afund pe toata lungimea. Îi taie beregata. Iulia. Miroase a abator.Si nu mai trebuie sa-mi fie rusine de dragostea mea. Voiam sa te recunosc. OARBA Te-am vazut într-o cafenea. pe care l-au uitat în curte. SFÂRSIT 21 . eu am sa te ucid.De lipsa ta de masura. De minciunile tale. plantele ma fac sa cad. tu pleci si eu nu mai ajung pâna la tine. Peste masura. l-au uitat. si ce nu-i adevarata. OARBA Poate. Oarba scutura din cap. noapte de noapte . spune-mi. opreste-te. dintii tociti.Într-o zi primavara. oare am facut-o. De mediocritatea ta.Ce mult as vrea sa pot spune Da. ochii sticlosi. dragostea.Nu mai trebuie sa-mi fie rusine de dragostea mea. într-un loc în care nici n-ar trebui sa creasca. ce-am facut. Început de toamna. pamânt greu de ploaie. dar stiu bine.Ce mult as vrea sa pot spune Poate. Eu însa. Ce fraza simpla. nu ma ajuti. Pauza. înca mai stai la capatul potecii. Acum sapte ani. Pe urma am sa fiu libera de tine. Poate. stai. Prima data. o data numai sa vad cerul. tu esti. Pauza. Tacere. Oarba scutura din cap.Însa.Voiam sa te recunosc. în ploaie.Pentru mine ca propria-mi moarte. ce se afla sub pamânt ca plantele cresc cu atâta tenacitate si sunt atât de rezistente. strig. Tu încerci doar. Când m-am asezat lânga tine pe o banca în parc. ULTIMA IUBIRE OARBA Mirosi ca un cal batrân. Da. tu nu vii mai aproape. mirosul tau … HEINRICH Iubeste-ma. HEINRICH Iubeste-ma asa cum te iubesc eu. OARBA Nu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->