P. 1
SQ EQ

SQ EQ

|Views: 1|Likes:
Published by Alexandru Miclea
SQ EQ
SQ EQ

More info:

Published by: Alexandru Miclea on Apr 17, 2014
Copyright:Traditional Copyright: All rights reserved

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/22/2015

pdf

text

original

Sections

  • 1. Neglijarea recompensării atunci când vremurile sunt favorabile business-ului
  • 2. Menţinerea angajaţilor departe de informaţii
  • 3. Muncă multă, personal restrâns
  • 4. Timp limitat pentru interacţiunea directă cu echipa
  • 5. Descurajarea asumării riscurilor

Universitatea din Bucureşti Consultanţă în afaceri

Inteligenţa emoţională, inteligenţa socială, leadership şi dezvoltarea echipei de consultanţă
Prof.coord. Marinescu Paul Realizatori Grupa 8: Corşoreanu Mihaela Preda Alexandru Bogdan Stătulescu Mădălina Epuraş Gabriela Miclea Alexandru Bucureşti 2014

Emoţiile

Mădălina Stătulescu

• Termenul „inteligență emotională” a fost folosit pentru prima dată în anul 1990 de John Mayer.
• Daniel Goleman, autorul best-sellerului Inteligență Emoțională, oamenii care dispun de inteligența emotională excelează în toate domeniile vieții.

• Persoanele inteligente emoțional îmbrățișează provocările și oportunitățile cu curaj, determinare și înțelepciune, recunosc și își "asumă"deciziile luate în trecut și rolul jucat de acestea în generarea realității prezentului.

• Inteligența Emotională – elemente:
1. Înțelegerea mai bună a propriilor emoții; 2. Gestionarea eficientă a propriilor emoții și creștere semnificativă a calității vieții 3. Înțelegerea mai bună a celor din jur și o conviețuire cu un grad de confort ridicat 4. Crearea de relații mai bune la toate nivelele cu cei din jur și creșterea productivității și a imaginii personale.

• Conform cercetărilor statistice, competența emoțională este de două ori mai importantă decât abilitățile tehnice sau intelectuale. Dezvoltarea inteligenței emoționale reprezintă înțelegerea și gestionarea emoțiilor pentru a crea relații armonioase cu cei din jur.

Pentru a trata mai eficient emoțiile, o persoana trebuie: * Să remarce emoțiile; * Să simtă emoțiile; * Să sesizeze ce anume transmit emoțiile; * Să dezvolte și să urmărească un nou fir al acțiunii.

5. Pornește de undeva și clădește câte puțin în fiecare zi. Răspunsurile pe care le căutam vin când încetam să ne mai concentrăm pe noi însine și ne concentram pe cei din jurul lui.Nu lucra în domenii pe care le urăști. care te face să zâmbești că mergi la muncă.Adu-ți contribuția în lumea în care trăiești.Crede din tot sufletul că poți să faci ceea ce trebuie și că faci asta din ce în ce mai bine. Nu mai aștepta. pur și simplu începe. 4. 3.Obține experiență în domeniul în care ai de gând să activezi. pe zi ce trece. nu care te face să plângi. Găsește acel lucru care îți face inima să bată cu putere.Cum putem să trecem mai ușor peste blocajele interne și barierele care ne apar în viață: 1. 2. .Află pasiunea ta și transform-o în meserie.

. morale sau imorale și nu cred că trebuie justificate (exemple: independență. le dobândim din familie. școală sau experiența de viață. siguranță.Valorile sunt stări emoţionale pe care vrem să le trăim. onestitate. Nu sunt bune sau rele. respect). integritate.

• Spirit de echipă • Sursa de putere a unei companii are rădăcini în angajații săi. zi de zi. fiecare trebuie să dea ce este mai bun în el. cât și ca indivizi. .Valori indispensabile în consultanță • Integritate • Fiecare trebuie sa aibă responsabilitatea de a menține cele mai înalte standarde etice si morale în muncă și viață. însa lucrând împreuna. Aceasta face parte din integritatea noastră atât ca apartenență dintr-un grup. "unu plus unu este mai mult decât doi". • Responsabilitate Este necesar să ne asumăm responsabilitatea pentru actele și deciziile noastre. Fiecare are darul său particular. • Participare totală • Angajamentul personal și efortul depus de către fiecare individ al echipei. concret. • Adaptare Succesul depinde de capacitatea noastră de a face modificări și a satisface nevoile curente.

« Trecutul este cel mai bun profet al viitorului » Lord Byron Trecutul trebuie privit ca un set de experienţe bune sau rele. Aceste lecţii învăţate ne pot crea viitorul şi putem privi provocările cu alţi ochi. mai motivaţi şi mai ambiţioşi. din care ar fi indicat să învăţăm pentru a da valoare prezentului. Putem rezuma modul de abordare al prezentului şi implicit viziunea spre viitor prin atitudinea noastră faţă de trecut . mai optimişti.

.

de fapt reușește și să creeze. de schimbare şi de atingere a obiectivelor.« Viitorul ni-l putem modela după cum vrem. căruia voința îi dă formă! » Liviu Rebreanu Mai mult. Viața este un lut. această atitudine trebuie păstrată pe tot parcursul procesului de evoluţie. . Tot ceea ce mintea umană poate să-și imagineze.

.

după mai multe studii amănunţite. • Cei care îşi educă acest al şaselea simţ ajung să guste din voluptatea asumării riscului de a merge pe un drum din instinct. că pare o invenţie fără susţinere raţională… în timp.. Unii oameni de ştiinţă susţin că nu trebuie să ne încredem în acest simţ. Este important să ai curajul să-ţi urmezi intuiţia.Intuitia • Toţi ne naştem cu acest al şaselea simţ şi îl deţinem. şi de a izbândi la capătul acestui drum. conştient sau nu.. intuiţia a devenit materie de cercetare de sine stătătoare. • Nu poţi lua decizii bazându-te doar pe cifre sau rapoarte. .

• un bun plan de afaceri îl ține pe speculator departe de domeniul fanteziei. • planul de afaceri îi impune speculatorului să-și formuleze viziunea și strategiile pentru a ajunge acolo unde își propune.Speculatia • este apreciată de investitorii cu "apetit mai ridicat de risc". precum și modul în care el planifică să ajungă la rezultatele dorite. într-un mod identic cu cel în care sunt realizate planurile unei companii. până la urmă. cu picioarele pe pământ și îl ghidează în direcția cea bună. . ci în urma studierii temeinice a pieței și după întocmirea unui plan de afaceri bine pus la punct. "gândit". • asumarea riscurilor speculative nu se realizează "în orb". analizat. Dar și acest risc pe care orice speculator este dispus să și-l asume este unul.

.

.

Q. – S.Q. Daniel Goleman .E. ci după comportamentul nostru faţă de noi şi faţă de ceilalţi". "Suntem judecaţi nu după inteligenţa noastră ori după competenţa profesională.

dar şi manipularea emoţiilor celor din jur. Inteligenţa socială reprezintă abilitatea de a înţelege şi de a lucra cu oamenii. de a acţiona cu înţelepciune în relaţiile umane. – S.E. gestionarea şi stăpânirea emoţiilor. Inteligenţa emoţională reprezintă înţelegerea.Q. autocontrolul. . capacitatea de automotivare.Q.

Q.” .Q.Q.dincolo de I. „Cea mai mare parte a locurilor pe care şi le găseşte cineva în societate este determinată de factori care nu au legătură cu I. este E. pornind de la clasele sociale şi ajungând până la noroc.ul.

motivaţia de a schimba ceva. dezvoltarea ta ca om în societate depinde şi de alţi factori externi: clasa socială. capacităţile de adaptare. anturaj. putem spune că indiferent de nivelul de inteligenţă la care ai ajuns. noroc. oportunităţi. ş. impulsivitatea.E.a.Q. Interpretând această viziune. propriile ambiţii şi aspiraţii. – S. .Q.

• Toate schimbările. stilul de gandire şi de percepţie al lucrurilor dar şi al altor persoane. acţiunile. . legăturile.Q.E. aceste situaţii ne pot modela creierul şi ne pot face să acţionăm în consecinţă. • Interacţiunile cu cei din jurul nostru îşi pun amprenta asupra creierului prin experienţele trăite. lăudaţi pentru un lucru pe care l-am făcut. situaţiile de zi cu zi de care ne lovim ne influenţează comportamentul.Q. – S. • Exemplu: dacă suntem jigniţi sau din contră.

. efectiv profită de naivitatea. Nu au conştiinţa încărcată cu faptul că prin manipulare.Q. – S.Q. sentimentele altora în vederea obţinerii unor avantaje personale. Persoanele care procedează astfel nu prezintă nicio trăire. • Folosirea manipulării condusă de inteligenţa socială este lipsită de orice afectifivitate.E. nu sunt constrânse de sentimentul că folosesc sau coordonează atât activităţile cât şi emoţiile celorlalte persoane în scopuri subiective.

E.Q.Q. Când există iubire nu poate fi vorba de manipulare în scop individual. . îmbunătăţirea şi bunăstarea relaţiei.• Inteligenţa emoţională îşi face simţită prezenţa în manipulare atunci când acţiunile şi sentimentele sunt reciproce în cazul unui cuplu. dar şi a comunicarea dintre cei doi. ci obiectivul principal este menţinerea. – S.

Q. – S.E. Componentele inteligenţei sociale:  Organizarea grupului  Negocierea soluţiilor  Conexiunile personale  Analiza Componentele inteligenţei emoţionale:  Domeniul intrapersonal  Domeniul interpersonal  Domaniul adaptabilităţii  Domaniul administrării stresului  Domeniul stării generale .Q.

.

Leadership Abilitatea de a fi motorul unei mişcări .

Warmen Bennis • Înţelegerea şi punerea în practică a puterii aprecierii • Reaminteşte mereu angajaţilor ceea ce este important • Generează şi menţine încredere • Noul lider şi cei călăzuiţi de el sunt aliaţi apropiaţi .

Consultanţă pentru. Evaluarea leadership-ului Dezvoltarea leadership-ului Dezvoltarea strategică a liderilor ...

.

John Maxwell Cele 17 legi ale muncii în echipă .

• 2.Legea seminificaţiei . .unu este un număr mult prea mic pentru a realiza ceva măreţ • Care sunt scopurile majore pentru care lucraţi (lucrăm) în prezent? • 1. • 3.

Legea imaginii de ansamblu: scopul este mai important decât rolul Scopul este al echipei şi rolul este al unui singur membru .

Aceasta dă randamentul potrivit doar în cazul în care ocupă o poziţie care îi permite să-şi pună în valoare resursele .Legea nişei: toţi jucătorii au un loc al lor căruia îi adaugă cea mai mare valoare Fiecare persoană are propriile calităţi şi îndeledniciri.

munca în echipă devine din ce în ce mai necesară Care este visul meu? Cine face parte din echipa mea? Cum ar trebui să arate echipa cu care îmi voi realiza visul? .Legea muntelui Everest: Pe măsură ce provocarea devine din ce în ce mai mare.

Legea lanţului: puterea unei echipe este influenţată de veriga cea mai slabă 10 x 10 x 10 x 10 x 10 = 100 000 10 x 10 x 10 x 10 x 5 = 50 000 Construieşte lanţul prin întărirea membrilor şi creşterea muncii în echipă .

Învaţă să susţii persoana care o face.Legea catalizatorului: echipele câştigătoare au jucători care pun lucrurile în mişcare Nu toată lumea poate lucrurile în mişcare. .

Legea busolei: viziunea oferă membrilor echipei direcţie şi încredere Viziunile măreţe prevestesc realizări măreţe . Oamenii văd tot timpul ceea ce se aşteaptă să vadă (Ralph Waldo Emerson) .) O echipă fără o viziune nu are haz.

Legea mărului stricat: atitudinile greşite ruinează echipa O atitudine pozitivă nu influenţează în bine pe cât de mult influenţează în rău o atitudine nepotrivită .

Legea încrederii reciproce: colegii din echipă trebuie să poată conta unul pe celălalt atunci când este nevoie Sunt membru unei echipe. . Am încredere şi mă sacrific pentru echipă. mă bazez pe ea.

Dacă crezi în tine şi ai curaj.Legea preţului: echipa nu reuşeşte să îşi atingă potenţialul atunci când refuză să plătească preţul necesar Un om pooate să fie cât de grozav vrea. ambiţie şi eşti dispus să sacrifici micile lucruri din viaţă ca să plăteşti preţul care merită osteneala. atunci poţi să o faci. dedicaţia. determinare. (Vince Lombardi) .

Singurul lucru pe care poţi să-l schimbi eşti tu. (Martin Shreen) .Legea tabelei de marcaj: echipa poate face schimbări atunci când ştie cu exactitate unde se află Cum faci lucrurile diferit şi care este diferenţa pe care o produci? Asta trebuie să fie cât se poate de personal.

Legea băncii de rezervă: echipele extraordinare au rezerve extraordinare Legea identităţii: valorile împărtăşite definesc echipa Legea comunicării: interacţiunea alimentează acţiunea .

Legea avantajului: diferenţa dintre două echipe la fel de talentate este conducerea acestora Liderii se ridică pe ei înşişi mai întâi. apoi îi ridică şi pe alţii din jurul său John Maxwell .

nimic nu te afectează Legea beneficiilor: investiţiile în echipă sunt recuperate în timp .Legea moralului ridicat: când câştigi.

.

Relaţia consultant – manager – echipă Fiecare manager vrea să construiască o echipa de oameni mulţumiţi şi motivaţi întrucât şansele ca ei să părăsească organizaţia pentru alte oportunităţi de job să fie mult mai reduse. . Asta ca să nu mai menţionăm şi şansele ca productivitatea să se menţină la cote foarte bune.

odata ce observaţi un astfel de comportament. destul de mulţi manageri calcă strâmb în relaţia cu echipa lor. fără intenţie. Şi asta. Iată câteva astfel de greşeli şi modalităţile prin care le puteţi evita (ca şi consultant. puteţi iniţia un dialog cu managerul respectiv indicându-i cum ar putea să reconstruiască legatura cu subalternii): .Relaţia consultant – manager – echipă Totuşi.

1. măcăr discutaţi cu angajaţii. • Dacă business-ul este în creştere şi lucrurile merg bine. • Managerii trebuie să se asigure că subalternii sunt recompensaţi pentru eforturile lor (atenţie cum citim cuvântul “efort ” – nu trebuie să considerăm că ei îşi îndeplinesc pur şi simplu munca şi că asta nu constituie un efort. multumiţi-le şi explicaţi-le care sunt motivele pentru care nu vor primi bonusuri). altfel de ce s-ar mai fi inventat bonusurile). . este timpul să reevaluaţi aportul fiecărui angajat la succesul organizaţiei şi să identificaţi modalităţi prin care să le mulţumiţi (dacă organizaţia nu poate susţine o recompensă financiară. Neglijarea recompensării atunci când vremurile sunt favorabile business-ului.

însă managerii trebuie să îi informeze pe angajaţi (într-o anumită măsură) astfel încât să îi aducă din starea “nu ştim ce se va întâmpla cu noi” la starea “nu vor să ne spună tot. . de exemplu. Menţinerea angajaţilor departe de informaţii • Informaţiile legate de dezvoltarea companiei nu pot fi întotdeauna dezvăluite de la bun început.2. dar măcar ştim că nu e vorba de faliment ”.

• Managerii ar trebui să îşi reevalueze forţa de muncă periodic pentru a vedea dacă au suficiente resurse pentru a face faţă nevoilor curente şi viitoare.3. fie nu îşi dau seama de situaţie. personal restrâns • Când nivelul personalului este prea scăzut. Muncă multă. • Daca sunt multe proiecte pe termen scurt sau nivelul de muncă fluctuează şi nu po fi înaintate estimari pe termen mediu şi lung. mesajul pe care managerii îl transmit subalternilor este că fie nu le pasă. . atunci se poate apela la forţa de muncă temporară.

• Într-adevăr. managerii sunt prinşi de multe ori în propria muncă şi ajung „disparuţi în misiune”.4. • Managerii chiar ar trebui să depună puţin efort în a discuta cu membrii echipelor lor. • Însă angajaţii se pot simţi neglijaţi în momentul în care nu primesc niciun fel de feedback. Timp limitat pentru interacţiunea directă cu echipa • Să nu ai timp pentru propria echipă reprezintă o mare. având un portofoliu consistent de responsabilităţi. . chiar dacă iniţial totul se rezumă la un tur de birou dimineaţa sau la final de program. mare greşeală.

să îşi împrospăteze munca. încurajându-şi echipa să urmeze procedurile. să asculte propunerile şi să le selecteze pe cele viabile. • Managerii ar trebui să planifice sesiuni de brainstorming. • Uneori managerii au tendinţa de a bloca iniţiativele pozitive. Descurajarea asumării riscurilor • Oamenii îşi doresc să vină cu idei noi. să gândească inovativ.5. .

4. 3. Metode inedite de motivare a angajaților. . 2. Atenție când intervine critica. Oferirea unui feedback (spuneți-le angajaților cât de mult îi apreciați și în ce măsură apreciați munca lor).Tehnici pentru a obține performanțe maxime de la angajați 1. Încurajarea ficărui angajat să facă ceea ce știe el cel mai bine să facă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->