Taklimat sebelum BIG (28 APRIL 2013, KHAMIS

)

Pada hari 28 april ,11.00 malam semua guru pelatih yang mengambil bahagian dalam BIG Fasa 1 berkumpul di Kafé Azmi untuk taklimat BIG ringkas . Taklimat ini diberi oleh En.Syaruddin dan En.Ramid. Beliau memberi sedikit penerangan tentang aktiviti – aktiviti yang akan dibuat. Kemudian guru pelatih dibahagi kepada enam kumpulan. Setiap kumpulan

terdiri daripada Sembilan hingga sepuluh orang pelatih yang beragama melayu,india dan cina.Di sini telah diberi keutamaan kepada perpaduan. Kemudian pengerusi BIG ,Mustakim dari PISMP TESL SEM 1 memberi sedikit penerangan tentang barang – barang yang harus dibawa seperti lilin askar,tali raffia,batang kayu dan sebagainya. Selain itu ,semua kumpulan diberi masa untuk kenal mengenali ahli kumpulan mereka dan memilih ketua kumpulan,ajk makanan dan ajk peralatan.Selepas

perbincangan semua telah bersurai.

30pagi hingga 8 pagi semua guru pelatih berkumpul di astaka. kehmah peribadi dan kehmah dapur telah dipasang selepas diberi taklimat oleh En.30 a. Makanan untuk pensyarah telah dimasak oleh seorang wakil dari setiap kumpulan.Zakaria telah membuat aktiviti ice breaking dan menubuhkan 6 buah kumpulan yang baru untuk aktiviti.Syaruddin.Syaruddin telah memberi taklimat keselamatan.30 a.Hari Pertama BIG (04 MAC 2013 .m. En.syaruddin telah member sedikit taklimat sebelum bas bertolak.Ajk keselamatan telah menentukan kumpulan 1 untuk bertugas dari 12 mlm hingga 2. Seterusnya En. Selepas itu. Di samping itu. Pada pukul 9 mlm semua guru pelatih berkumpul di dewan terbuka untuk latihan dalam kumpulan (LDK). Sekitar 12 ptg bas telah bertapak di Taman Negara. moto dan sorakkan untuk kumpulan masing.masing. Kemudian alat – alat masakan telah diagihkan oleh ajk makanan kepada semua kumpulan. dan disambung dengan kumpulan 2 iaitu dari pukul 2.En. beliau memberi aktiviti kumpulan yang pertama iaitu membina nama.m hingga pukul 5 pagi. Manakala kehmah peribadi pula terdiri daripada 3 hinggah 4 orang guru pelatih.masing. Kehmah dapur didirikan mengikut kumpulan masing . . Setelah semua guru pelatih sampai di tapak perkehmahan makanan tengahhari telah disediahkan.ISNIN) Pada pukul 7. Pada pukul 9 pagi 2 buah bas IPG telah bertolak dari IPG. Semua guru pelatih telah bergerak ke jeti untuk mengambil bot ke tapak perkehmahan. Kemudian makanan malam telah disediahkan mengikut kumpulan masing – masing. Bas telah berhenti di sebuah restoran untuk sarapan pagi.logo.

moto dan sorakkan kumpulan. 7.Nik Said Ismail.logo.semua guru pelatih bersediah untuk memulakan pengembaraan mereka ke air dan darat. Kira-kira pada pukul 7. Sebelum menjalankan aktiviti guru pelatih diberi taklimat di tempat yang asing mengikut aktiviti. Setelah itu. Kumpulan 2. semua guru pelatih telah melakukan senaman pagi iaitu senaman aerobik.4 dan 6 telah menjalani aktiviti kembara darat. Rabu) Semua guru pelatih bagun pada pukul 5.30.30 pagi semua guru pelatih beragama Islam pergi bersembayang manakala pukul 6.Syaruddin tentang penggunaan ‘PFD’.30 pagi tibanya masa untuk bersarapan pagi.menaiki bot untuk sampai di destinasi.00 malam semua guru pelatih berkumpul di dewan terbuka dan berbincang tentang malam kebudayaan. Selepas pengurusan diri . Ada segelintir guru pelatih perempuan sudahpun menyediakan sarapan pagi bagi ahli kumpulan mereka. Pada pukul 8. Beliau jug a member latihan persiapan keselamatan dalam air sebelum berangkat ke destinasi. tepat pada pukul 9. Para guru pelatih juga diminta untuk berkongsi pengalaman tentang minat tmereka dalam bidang perguruan. semua pelatih dari aktiviti darat dan sekitar pukul 5 semua pelatihg dari aktiviti kebara air telah kembali ke kem dengan keadaan yang baik. Aktiviti yang dibuat pada LDK tersebut adalah pembentangan nama. Manakala kumpulan yang mengikuti aktiviti kembara darat pula diberi taklimat oleh En. Setelah selesai latihan persiapan guru pelatih .00 pagi.Hari Kedua BIG (05 MAC 2013. Pada pukul 4.kumpulan yang mengikuti aktiviti kembara air telah berkumpul di dewan terbuka dan diberi taklimat oleh En.4 dan 6 telah menjalani aktiviti kembara air manakala kumpulan 2.00 pagi semua guru pelatih diarahkan untuk pergi ke dewan terbuka bagi aktiviti latihan dalam kumpulan (LDK). .guru pelatih masak makanan malam dan makan bersama ahli kumpulan masing – masing.15 pagi guru pelatih yang bukan beragama islam dikehendaki pergi ke dewan untuk slot Moral.

LDK pada hari itu telah tamat. Tiga rakaman video telah ditayangkan.Selepas itu. .selepas menontonya setiap kumpulan dikehendaki untuk membentangkan pengajaran yang dapat dipelajari daripada video tersebut.disambungkan dengan latihan dalam kumpulan (LDK).Ramid dan pengerusi.para guru pelatih balik ke tapak perkehmahan selapas diberi taklimat oleh En.

Sebelum menjalani aktiviti air En. Selepas pengurusan diri tepat pada pukul 9.4 dan 6. Keenam-enam kumpulan yang telah dipertanggungjawabkan telah melaksanakan tugasan yang diberi dengan jayanya. Pada hari ini 1.4 dan 6 telah menjalani aktiviti darat.00 pagi. RABU) Kira-kira pada pukul 5. lagu Negaraku.30. perbincangan antara kumpulan mengenai malam kebudayaan telah diadakan. Beliau juga telah memberi taklimat tentang cabaran dan profesion perguruan.3 dan 5 telah menjalani aktiviti air manakala kumpulan 2. Dan kira-kira 10. LDK pada hari ini ialah sesi audio yang memaparkan seorang guru yang tinggal di pedalaman dan cabaran-cabaran yang dilaluinya dalam alam perguruan. Pada pukul 4. semua guru pelatih telah melakukan senaman pagi iaitu senaman robik dan bernyanyi. En. perbincangan mengenai video tersebut telah diadakan seperti kebaikan dan ciri-ciri berada di kawasan pedalaman.00 pagi semua guru pelatih diarahkan untuk pergi ke dewan terbuka bagi aktiviti latihan dalam kumpulan (LDK). Selepas itu.(Jaket keselamatan). Selepas kira-kira pukul semua guru pelatih beragama Islam pergi bersembayang manakala pukul 6.30 pagi latihan LDK telah tamat dan para guru pelatih diberikan rehat untuk aktiviti yang seterusnya.Sharom telah diberikan taklimat keselamatan ketika berada di air dan tentang penggunaan BA.30 malam telah diadakan malam kebudayaan.Ghazali tiba. Guru di Pedalaman-Azlee 1 dan 2.30 pagi dan lagu Guru Malaysia. lagu Kampus Tengku Ampuan Afzan 7. Nama tayangan audio itu adalah. semua pelatih dari aktiviti air dan aktiviti darat telah kembali ke kem dengan keadaan yang baik. Sebagai aktiviti kumpulan. Setiap kumpulan diberikan masa selama 15 minit untuk mempersembahkan .15 pagi guru pelatih yang bukan beragama islam dikehendaki pergi ke dewan untuk slot Moral.Hari ke-tiga (6 Mac 2013. Sebelum En. Bagi kumpulan 2. Ada segelintir guru pelatih perempuan sudahpun menyediakan sarapan pagi bagi ahli kumpulan mereka. Pada pukul 8.Nik Said Ismail telah memberi taklimat mengenai keselamatan di hutan. Selepas taklimat tersebut beliau telah mengajar guru pelatih untuk berenang dengan cara yang betul.30 pagi tibanya masa untuk bersarapan pagi. Kira-kira pada pukul 7.

45 petang. para guru pelatih telah bermula untuk mencuci bahanbahan yang dibawah seperti khemah dan poncoh.30 petang.30 pagi. semua guru pelatih telah berkumpul sekali lagi untuk melipat khemah.Tepat jam 12. ground sheet dan flying sheet yang mereka cuci.Selepas itu. Bas pertama telah sampai pada pukul 4 petang dan bas kedua sampai pada pukul 4.KHAMIS Seawal jam 5. poncoh.30 malam persembahan telah tamat dan mereka dibenarkan pulang ke tapak perkhemahan dan melelapkan mata dengan rasa puas hati. Para guru pelatih sangat gembira dan kirakira pada pukul 11.30 petang. .wakil kepada En.00 pagi. Dalam pemerhatian setiap kumpulan berkerjasama antara satu sama lain dan berlatih bersungguh-sunggah sebelum pergi BIG mahupun semasa menjalani BIG untuk mendapat juara pada malam kebudayaan.Ramid.20 petang. semua peserta berkemas dan bergerak ke Jeti Nusa Camp untuk pulang.30 petang.30 pagi. Pada pukul 5. Hari Kelima : 8 Mac 2013. Pada pukul 4.Sharom.JUMAAT Pada pukul 2.Sharom telah memberitahu bahawa satu PFD telah hilang dan 1 helmet clip telah rosak.persembahan kumpulan masing-masing yang bertemakan Alam Perguruan. semua peserta mula merobohkan khemah persendirian dan khemah masak sehingga jam 8. segala urusan telah habis dan guru pelatih telah balik ke asrama mereka. Sharom telah memberitahu beberapa perkara penting.00 tengahari. pada pukul 4 petang segala urusan telah berakhir dan En. semua peserta bergerak ke dewan terbuka untuk sesi penutupan. Tepat jam 6. Selepas itu. Penutupan kursus dibuat oleh pensyarah daripada Jabatan Gerko iaitu En. Seterusnya. semua guru pelatih telah berkumpul di astaka dan En. segala aktiviti kebersihan telah habis. semua peserta bangun pagi dan menguruskan diri masing-masing. Pada pukul 7. Hari Keempat : 7 Mac 2013.

Related Interests