You are on page 1of 34

Az egszsg meghatrozsa

Az egszsg meghatrozsa az Egszsggyi Vilgszervezet (WHO) szerint 1948: az egszsg a teljes testi, lelki s trsadalmi jl-lt s nem egyszeren a betegsg vagy fogyatkossg hinya.
htrnya: idealista, nem relis;

Az egszsg holisztikus meghatrozsa klnbz, egymssal sszefgg s egysget alkot, tnyezket felttelez.

Fizikai egszsg: az emberi szervezet

fizikai jelensgeire vonatkozik; Mentlis egszsg : az egyn azon kpessge, hogy logikusan, vilgosan s sszefggen gondolkodjon;

Az egszsg holisztikus meghatrozsa klnbz, egymssal sszefgg s egysget alkot, tnyezket felttelez.
rzelmi egszsg : az egyn azon kpessge,hogy

felismerje sajt rzemeit (a flelmet, az rmet, a szomorsgot, a haragot) s azokat kifejezze. Tovbb azt is felttelezi,hogy kpes uralni a stresszet, idegfeszltsget, a depresszit s a szorongst.; Szellemi egszsg : az egyn hitre s vallsos gyakorlatra vonatkozik, mg msok szmra azt a lehetsget jelenti, hogy sajt meggyzdse illetve elvei alapjn cselekedjen.

Szocilis egszsg : - mikroszocilis rtelemben social health: az egyn azon kpessge,hogy kapcsolatot ltestsen s fenntartson ms szemlyekkel; - makroszocilis rtelmben societal health: az egyn nem lehet egszsges egy beteg trsadalomban. Humn kolgia Szexulis egszsg amely felttelezi az egszsg elz formit.

A XXI. szzadban REN DUBOS a kvetkez meghatrozst ajnlja:

Az egszsg vagy betegsg, az egyn sikeres vagy sikertelen alkalmazkodsa a krnyezeti vltozsokhoz.

A npegszsgtan meghatrozsa
A npegszsgtan az orvostudomny azon ga, amely a

lakossg egszsgi llapott tanulmnyozza,szem eltt tartva gy a trsadalmi gazdasgi, biolgiai, illetve termszeti tnyezket, mint az egyn s az ltala alkotott kzssg szocilis, valamint orvosi ignyeit, illetve szksgleteit; ugyanakkor elmozdtja s kialaktja a fenti tnyezk kielgtst szolgl eszkzket s krlmnyeket a lakossg egszsgi llapotnak javtst szolglva.

95/2006 Trvny
4. cikkely (1)
A npegszsgtan- a lakossg egszsgi llapott

meghatroz tnyezkkel foglalkozik amelyek a kvetkezk:trsadalmi-gazdasgi, biolgiai s krnyezeti tnyezk, letmd, az egszsggyi szolgltatsok minsge s elrhetsge.

A lakossg egszsgi llapott meghatroz tnyezk

A megelzs formi

A betegsg kibernetikai ciklusa

A WHO megelz programjai


Balesetek megelzse A csald egszsge, anya s csecsemgondozs, csaldtervezs Egszsgnevels:

- a dohnyzs lekzdse - letmd - ngygyts, nkezels - egszsgnevels az iskolkban s az alkalmazottak szmra Mentlis egszsg: - alkoholizmus - kbtszerfggs megelzse A.I.D.S.

A WHO megelz programjai


A fertz betegsgek megelzse s lekzdse A vaksg megelzse Rkellenes mozgalom Szvrrendszeri betegsgek megelzse s lekzdse

- a kivlt tnyezk dinamizmusa - a szvrrendszeri betegsgek rizikfaktrai - magasvrnyoms A TBC megelzse Szjhiginia A krnyezet vdeleme(vz, leveg, talaj, hulladk, stb.) MedPol akciterv

Ms nemzetkzi szervezetek megelz programjai


Az eurpai kzssg keretben a XX. szzadban egy szakrti csoport kidolgozta az Eurpai Rkellens kdexet , amely tz szablyt r el; clja a rkbetegsgek okozta hallozs cskkentse Eurpa terletn.

Eurpai Rkellens Kdex


Alapvet tancsok a rk megelzshez s korai felismershez.
1. Ne dohnyozz! Dohnyzk, hagyjtok abba a dohnyzst olyan hamar, ahogy csak lehet s ne dohnyozzatok ms jelenltben! Nem dohnyzk, ne prblkozzatok a dohnyzssal! 2. Ha alkoholt fogyasztasz - akr srt, akr bort, vagy szeszt - mrskeld a fogyasztst! 3. Nveld a napi fzelk- s friss gymlcsfogyasztst! Gyakran fogyassz magas rosttartalm nvnyi tpllkot! 4. Kerld az elhzst, fokozd a fizikai tevkenysgedet, s korltozd a zsros telek fogyasztst! 5. vd magad a tlzott napfnytl s kerld a napon val legst, klnsen gyermekkorban! 6. Szigoran tartsd be az ismert munkahelyi karcinognekre vonatkoz munkavdelmi elrsokat! Minden egszsgvdelmi s biztonsgi rendszablynak tegyl eleget, ha ilyen anyagokkal tallkozol!

7. Fordulj orvoshoz, ha brmilyen szokatlan elvltozst szlelsz magadon. 8. Ha hosszu id ta fennll tnetet szlelsz magadon jelentkezz az orvosnl.
Nk szmra

9. Szablyos idkzkben csinltass hvelykenetet, vegyl rszt szervezett mhnyakrkszrsi programban! 1o. Vizsgld meg emlidet szablyos idkzkben. Ha elmltl 50 ves, vegyl rszt mammogrfis szrsen!

Eurpai Rkellens kdex 1. Ne dohnyozz! Dohnyzk, hagyjtok abba a dohnyzst olyan hamar, ahogy csak lehet s ne dohnyozzatok ms jelenltben! Nem dohnyzk, ne prblkozzatok a dohnyzssal!

Eurpai Rkellens kdex

2. Ha alkoholt fogyasztasz - akr srt, akr bort, vagy szeszt mrskeld a fogyasztst!

Eurpai Rkellens kdex

3. vd magad a tlzott napfnytl s kerld a napon val legst, klnsen gyermekkorban!

Eurpai Rkellens kdex


4. Szigoran tartsd be az ismert munkahelyi karcinognekre vonatkoz munkavdelmi elrsokat! Minden egszsgvdelmi s biztonsgi rendszablynak tegyl eleget, ha ilyen anyagokkal tallkozol!

Eurpai Rkellens kdex

5. Nveld a napi friss zldsg- s

gymlcsfogyasztst! Gyakran fogyassz magas rosttartalm nvnyi tpllkot!

Eurpai Rkellens kdex

6. Kerld az elhzst, fokozd a fizikai tevkenysgedet, s korltozd a zsros telek fogyasztst!

Eurpai Rkellens kdex

7. Fordulj orvoshoz, ha brmilyen szokatlan elvltozst szlelsz magadon.

Eurpai Rkellens kdex

8. Ha hosszu id ta fennll tnetet szlelsz magadon jelentkezz az orvosnl.

Eurpai Rkellens kdex


Nk szmra

9. Szablyos idkzkben csinltass


hvelykenetet, vegyl rszt szervezett mhnyakrk-szrsi programban!

10. Vizsgld meg emlidet szablyos


idkzkben. Ha elmltl 50 ves, vegyl rszt mammogrfis szrsen!

Ms nemzetkzi szervezetek megelz programjai


Az U.I.C.C. megelz programjai (International Union

Against Cancer ) - Rkellenes oktats az iskolkban - Egszsges iskolk Healthy schools - Rkkutats tmogatsa - Orszgos s nemzetkzi, rkkutatssal foglalkoz, kongresszusok szervezse U.N.E.S.C.O.

http://www.daganatok.hu/2007 0416-europai-rakellenes-kodex