You are on page 1of 5

AVIONUL

Dorinta de a zbura, aidoma pasarilor, i-a stapanit pe oameni din cele mai vechi timpuri, iar pe masura ce societatea a evoluat, importanta zborului in sistemul complex al civilizatiei umane a crescut continuu. rimul rezultat practic al straduintelor oamenilor de a putea zbura a !ost inre"istrat la # iunie $%&', cand !ratii (ont"ol!ier s-au ridicat in aer cu a)utorul unui balon s!eric din panza si hartie umplut cu aer incalzit. In $&*&, +ohn ,trin"!ello- a construit o .trasura aeriana/ prevazuta cu doua elice asezate in spatele corpului aeroplanului, actionate cu un motor cu abur. De aici si pana la decolarea primului avion a trecult mult timp. rimul avion pilotat care s-a ridicat in vazduh a !ost avionul lui Vuia care a decolat la $& martie $012, la (ontesson, lan"a aris3 este primul avion pilotat care s-a ridicat in vazduh cu mi)loace proprii. 4ehnica pilota)ului si a constructiei de avione a continuat sa se per!ectioneze in acea perioada. In $0$1, Aurel Vlaicu realizeaza primul avion !uzelat aerodinamic, cu exceptionale calitati de manabilitate si stabilitate. 4ot in acelasi an, la $* decembrie, primul avion din lume dotat cu motor aeroreactiv .5oanda$0$1/ construit si pilotat de in"inerul 6enri 5oanda, este prezentat la Iss7 les (oulineaux. 5a urmare a dezvoltarii tehnicii aeronautice, rezultatele nu au intarziat sa apara8 9 Louis :leriot e!ectueaza prima traversare a 5analului (anecii in $0103 9 ;eo 5havez survoleaza Alpii in $0$13 9 <oland ;arros executa prima traversare a (arii (editerane in $0$'3 9 5harles Lindber"h traverseaza Atlanticul in $0=%. ,e dezvolta industria producatoare de avioane. In clubul tarilor producatoare de avioane se a!la din $0=2 si <omania, care producea la I.A.<. :rasov aparate de zbor cu caracteristici si per!ormante .de var!/.

>borul are 2 etape principale8 - decolarea - ascensiunea - zborul orizontal - intoarcerea - coborarea - aterizarea Aceste miscari sunt obtinute cu a)utorul placilor de "hidare situate pe aripi si pe asa numitele ampena)e. ,i acestea au !orma pro!ilului de aripa pe sectiune transversala, produc deci o !orta dinamica de ascensiune. Asupra unei aeronave a!late in zbor actioneaza patru !orte care trebuie sa se a!le in echilibru. O !orta in "eneral poate !i interpretata ca o tra"ere sau o impin"ere asupra unui obiect intr-o anumita directie. 5lasi!icare avioanelor8 dupa destinatie8 cu destinatie civila8 - destinatii scurte ?scurt curiere@ - destinatii medii ?mediu curiere@ - destinatii mari ?lun" curiere@ cu destinatie militara - de vanatoare-interceptare - de bombardament - de cercetare - de antrenamentAscoala - de transport si tehnica de lupta cu destinatie speciala dupa sistemul de propulsie8 cu elice cu reactie cu elice si reactie ?turbopropulsor@ dupa numarul de motoare8 monomotoare bimotoare multimotoare Borma exterioara a avionului, dimensiunile, motorizarea, or"anizarea structurala a componentelor sale ii in!luenteaza direct per!ormantele. Avionul este un aparat complex alcatuit in mod normal din patru subsisteme8 $. structura de rezistenta =. sistemul de propulsie '. echipamentele de bord si aparatele de comanda a zborului *. instalatiile si mecanizarea aeronavei

In "eneral, un avion este alcatuit din urmatoarele parti principale8 - aripa cu dispozitivele sale de sustentatie - !uzela)ul - ampena)ele orizontal si vertical cu partile lor mobile - trenul de aterizare si sistemul de propulsie. artile mobile ale avionului sunt8 - eleroanele - pro!undorul - directia - !lapsurile - voletii - !rana aerodinamica - compensatoarele. Aparatura de bord este alcatuita din8 - sisteme pentru controlul zborului - sisteme pentru controlul !unctionarii motoarelor - sisteme de navi"atie aeriana - aparatura radioAradiolocatie La avioanele militare se adau"a armamentul de bord, instalatiile de bombardament si diri)are a rachetelor, blinda)ul de protectie, acrosa)ele si aparatura adecvata misiunilor de lupta. Actionarea comenzilor avionului se realizeaza prin intermediul instalatiilor hidraulice si pneumatice. Csentiale pentru zborul avionului sunt si instalatiile de alimentare cu combustibil si ulei, instalatiile electrice, de anti"ivra) ?dez"hetare@, sanitara, de izolatie termica si !onica, climatizare si comenzile a"re"atelor aeronavei, echipamentul de diri)are. 5omanda sistemului de propulsie Di a comenzilor partilor sale mobile asi"ura manevrarea aeronavei. 5omanda tractiunii se realizeaza prin maneta de "aze care actioneaza sistemul de propulsie. 5omenzile parEilor mobile sunt asi"urate prin mansa, paloniere, !lapsuri, !rane, etc. De exemplu, actionarea mansei inainte si inapoi implica bracarea pro!undoarelor in sus si in )os, !apt care duce la o miscare a avionului in sus sau in )os. (iscarea mansei spre stan"a sau dreapta actioneaza eleroanele de pe aripi, ducand la o miDcare de ruliu ?rotatie@ in )urul axei lon"itudinale. 5alcarea palonierelor ?pedalelor@ spre stan"a sau dreapta actioneaza directia avionului in lateral. 5eea ce trebuie retinut insa, este ca manevrarea aeronavei se !ace prin actionarea combinata a di!eritelor comenzi. In zborul aerodinamic, bazat pe !orta portanta, cea mai importanta parte a avionului este aripa. Impreuna un ampena)ele, aripa asi"ura sustentatia, stabilitatea si manevrabilitatea avionului. In "eneral aripa este compusa din structura de rezistenta, invelis exterior, rezervoarele inte"rate de combustibil, aparatura hidro-pneumatica a!erenta comenzilor. ,ub aripa se instaleaza trenul principal de aterizare al avionului, sistemul de propulsie, acrosa)e speciale rachete, bombe sau rezervoare lar"abile. 5hiar si cel dea-al doilea razboi mondial a contribuit intr-o mare masura la saltul calitativ inre"istrat imediat dupa $0*# in tra!icul aerian si comstructia de avioane.

- CDU5A4IC

4C6NOLO;I5A-

5ls a VII-a 5ole"iul National FAndrei ,a"una/ ro!. coordonator8 ,tan"u (ihaela