You are on page 1of 77

1.

Az kor s kultrja

II. A TMAKRK RTELMEZSE, MINTAFELADATOK

1. Az kor s kultrja A) Magyarzatok


1.1 Valls s kultra az kori Keleten Kvetelmnyek Kzpszint Az egyes civilizcik jellegzetes vallsi s kulturlis emlkeinek azonostsa. Emelt szint Egy folyam menti civilizci jellemzi (pl. Egyiptom, Kna). Az egyistenhit a zsid vallsban.

Tartalmi elemek Kzpszint Vallsok: a tbbistenhit jellemz vonsai (a tanultak kzl a sumer, az egyiptomi vagy a knai tbbistenhv valls szolglhat pldaknt), az egyistenhit jellemzi. Kultra: Mezopotmia: agyagtbla krs; toronytemplom, Egyiptom: piramisok, hieroglifa, Fncia: hangjell betrs, India: Buddha, Kna: Nagy Fal, cserphadsereg. Emelt szint A folyammenti civilizcik jellemzi (pl. Mezopotmia, Egyiptom, Kna): a fldrajzi krnyezet, a termszeti viszonyok, az rads jellege, az ntzses gazdlkods (technikja, termnyei, eredmnyei), a trsadalom (istenkirlyok, brokrcia, fgg helyzet termelk, knyszermunka, ellts), mveltsg: rs rstudk, kzmunkk jellegzetes ptmnyek, mvszetek tudomnyok idszmts, geometria, csillagszat. Egyistenhit a zsid vallsban: az egyistenhit megszilrdulsa s kizrlagoss vlsa a babiloni fogsg utn.

64

1. Az kor s kultrja

1.2 A demokrcia kialakulsa Athnban Kvetelmnyek Kzpszint Az athni demokrcia intzmnyei, mkdse. Tartalmi elemek Kzpszint Az athni demokrcia: a kleiszthenszi alkotmny lnyege (a terleti elv), az athni trsadalom s a politikai jogok, a legfontosabb politikai intzmnyek (npgyls, tszzak tancsa, sztratgoszok, cserpszavazs) mkdse. Emelt szint Az arisztokrcia s a dmosz kzdelme: a kt trsadalmi osztly jellemzi, Drakn s Szoln reformjai (a szrmazsi s a vagyoni elv), a trannisz rendszere, Kleiszthensz reformjai (a terleti elv). A sprtai llam: a trsadalom jellemz vonsai, a sprtai llamberendezkeds sajtossgai, a nevels szerepe. 1.3 A rmai kztrsasg virgkora s vlsga, az egyeduralom kialakulsa Kvetelmnyek Kzpszint A hdt hbork trsadalmi s politikai kvetkezmnyei a kztrsasg korban. Tartalmi elemek Kzpszint A kztrsasg vlsga: a hdtsok gazdasgitrsadalmi hatsa, reformksrletek a Gracchusok, a hadsereg reformja Marius, polgrhbor s rabszolgafelkelsek, Caesar diktatrja. Emelt szint Augustus principtusnak jellemz vonsai. Emelt szint Az athni demokrcia kialakulsnak folyamata. A sprtai llam.

65

1. Az kor s kultrja

Emelt szint Augustus principtusa: az egyeduralom jellege, a birodalom aranykora, a kor forrsai (pl. Augustus nletrajza, Tacitus, Suetonius). 1.4 Az antik hitvilg, mvszet, tudomny Kvetelmnyek Kzpszint A grg hitvilg nhny jellemz vonsa (pl. tbbistenhit, halhatatlan istenek), a legfontosabb istenek nevnek ismerete. A klasszikus kor s a hellenizmus kimagasl kulturlis emlkei. A rmai ptszet jelents alkotsainak azonostsa. A rmai vrospts jellegzetessgei s emlkei Pannniban. Tartalmi elemek Kzpszint A grg hitvilg: jellemz vonsok (sokistenhit, emberalaksg, az istenek illetkessgi terlete), a legfontosabb istenek (Zeusz, Hra, Apolln, Pallasz Athn, Hermsz, Poszeidn, rsz, Aphrodit). Kimagasl kulturlis emlkek: az athni Akropolisz Pheidisz szobrszati tevkenysge, a grg sznhz, az alexandriai vilgttorony. A rmai ptszet: nhny konkrt ptmny (pl. Rma Colosseum, Nimes vzvezetk) felismerse. Pannnia rmai emlkei: a provincia stratgiai jelentsge a limes, katonai tborok s polgrvrosok, a rmai letmd emlkei a vrosokban (amfitetrumok, frdk, utak, vzvezetkek). Emelt szint A tudomny terletei: a trtnetrs Hrodotosz s Thukdidsz, a filozfia Szkratsz, Platn, Arisztotelsz, a trtnettudomny fejldse Hrodotosz s Thukdidsz. Emelt szint A grg tudomny egyes terleteinek egy-egy alkotja (trtnetrs, termszettudomnyok, filozfia). A rmai trtnetrs egy-egy jelents alkotja (pl. Livius, Tacitus).

66

1. Az kor s kultrja

1.5 A keresztnysg kialakulsa s elterjedse Kvetelmnyek Kzpszint A keresztnysg fbb tantsai. Emelt szint A keresztnysg trtnetnek nhny llomsa az korban (pl. pli fordulat, milni ediktum, niceai zsinat).

Tartalmi elemek Kzpszint A keresztnysg f tantsai: az egyistenhit, a szeretet fparancsa s az dvssg remnye, a legfontosabb forrs: az jszvegsg (az evangliumok s a levelek). Emelt szint A pli fordulat s az egyhz kialakulsa: Pl jelentsge alkalmazkods a fennll trsadalomhoz. Az ldztetstl az llamvallsig: a keresztnyldzsek okai, Constantinus trelmi rendelete s a niceai zsinat (a dogmk kialakulsa), a keresztnysg a birodalom llamvallsa (Theodosius Kr. u. 391.). 1.6 A npvndorls, az antik civilizci felbomlsa Kvetelmnyek Kzpszint A Nyugat-rmai Birodalom buksa s a npvndorls. Tartalmi elemek Kzpszint A birodalom nyugati felnek vlsga: a gazdasg s a trsadalom talakulsa, a birodalom kettosztsa. A npvndorls: jellemzi, fbb mozzanatai, kvetkezmnyei. A nyugat-rmai birodalom buksa Emelt szint A npvndorls s a nyugati limes sszeomlsa: a gtok vndorlsa s a birodalom kettosztsa, a germnok beznlse, a hunok s a nyugati birodalom vge.
67

Emelt szint A npvndorls legfontosabb mozzanatainak s rsztvevinek ismerete, trbeli elhelyezse (pl. germnok, hunok).

1. Az kor s kultrja

B) Mintafeladatok
Kzpszint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladat 1. FELADAT A Kr. e. V. szzadi nagy athni ptkezsek Periklsz nevhez fzdtek. A forrs elolvassa utn vlaszoljon az albbi krdsekre! A megmunklsra kerl anyagok kzt volt k, bronz, elefntcsont, arany, benfa s ciprusfa; a klnfle anyagokkal szmtalan mesterember dolgozott: csok, szobrszok, bronzmvesek, kfaragk, szvetfestk, aranymvesek, elefntcsontszobrszok, festk, hmzk, vsnkk; aztn ott voltak azok, akik beszereztk s szlltottk mindezeket az anyagokat: kereskedk, hajtulajdonosok s kormnyosok, a szrazfldn pedig kocsigyrtk, fuvarosok, kocsisok, ktlverk, takcsok, szjgyrtk, tptk s bnyszok. Vgl minden ipargnak, mint a hadvezrnek a kzkatonasg, rendelkezsre lltak a napszmosok, akiket ignybe lehetett venni mindenfle szolglatra, s gy engedelmeskedtek, mint a szerszm a kznek s a test a lleknek. Ezrt elmondhatjuk, hogy a tevkenysg megosztotta a jvedelmet s a jmdot a vros minden kor s minden trsadalmi rteghez tartoz lakosa kztt. (Plutarkhosz: Periklsz letrajza)

A) A szveg alapjn kpezzen jellegzetes trsadalmi csoportokat, amelyek rszt vettek az ptkezsekben! .. .. 3 pont B) A kpek kzl egy nem e korszak alkotsa! Melyik az? Karikzza be a betjelt! 1 pont a)

68

1. Az kor s kultrja

b)

c)

d)

C) Tanulmnyai alapjn vlaszoljon! Honnan szrmaztak az athni llam bevtelei Periklsz korban? Kt vlaszt rjon! .. 2 pont Megolds A) mesteremberek, kereskedk (szlltk-hajtulajdonosok), napszmosok. B) b) C) A dloszi szvetsg tagjaitl befolyt pnzek (a dloszi szvetsg adja). Kereskedelmi vmok s illetkek. A lauroni ezstbnyk jvedelme. A metoikoszok s a felszabadtott rabszolgk adja. (A vlaszok kzl brmelyik kett elfogadhat.)

69

1. Az kor s kultrja

2. FELADAT Az albbi feladat a rmai kztrsasg vlsgnak sszetevire vonatkozik. Kapcsolja ssze az albbi mondatokat! (Egy mellkmondathoz csak egy msik kapcsolhat!) 1. A rmai polgrok sokasga nincstelenn vlt, mert 2. A nagybirtokon foly belterjes gazdlkods nagy hasznot hozott, mert 3. Itlia terlete politikai egysgg vlt, mert 4. A Rmba kltz nincstelen tmeget a politikusok gyakran a befolysuk al vontk, mert A) ingyen gabonval s cirkuszi jtkokkal knnyen megvsrolhat volt. B) az itliai szvetsgesek is megkaptk a polgrjogot. C) tzezrvel hoztk Itliba a rabszolgkat. D) Hannibl itliai hossz hborja alatt a paraszti kisbirtok nagy rsze tnkrement. sszesen 4 pont rja a szmok mell a megfelel mondat betjelt! 1. 2. 3. 4. Megolds 1. D 2. C 3. B 4. A Emelt szint szveges kifejtend (rvid) feladat 1. FELADAT Az idzett szveg s az vszakokat brzol kpek segtsgvel mutassa be az ntzses fldmvels egyiptomi formjt! Vlaszban trjen ki arra is, hogy a termszeti felttelek milyen munkaszervezsi formkat knyszerttettek ki! (A Nlus) mindig a napfordul utni jholddal kezd radni, fokozatosan s aprnknt, amikor a Nap thalad a Rkon, bsgesen viszont, amikor az Oroszlnon, apadni pedig a Szz csillagkp idejn kezd, az radssal megegyez mdon. Medreibe a Mrlegen tr vissza teljesen, ahogy errl Hrodotos tudst. A nvekeds mrtkt kutakban figyelik jelzsek segtsgvel. A megfelel magassg 16 rf*. Ennl kevesebb vz nem ntz mindent, a tbb viszont fogva tart mindent a tl lass visszahzds miatt. Ekkor elszalasztdik a vets ideje, mivel t van itatva vzzel a talaj, akkor meg nem kap vizet, pedig szomjas. Mindkettt megrzi az orszg, 12 rfs vz esetn hnsget szenved, 13-nl mg mindig hezik, 14 rf jkedvet hoz, 15 biztonsgot, 16 rmt. Amikor a vz bell, kinyitjk a zsilipeket s a fldekre engedik. Ahogy felszvdik a fldeken, gy haladnak a vetssel. (Pinius: A termszet trtnete)
* Rf vagy knyk (az alkarnak a knyktl a kzps ujjig mrt hossza utn) = 444 mm.

70

1. Az kor s kultrja

A Nlus radsnak klnbz szakaszai: az rads, a sarjads s a forrsg vszakai Megolds rtkelsi szempontok A feladat megrtse
K 1.1 Trtnelmi forrsokbl (rsos) O informcik gyjtse, M kvetkeztetsek megfogalmazsa. P 1.3 Kpi forrsok megadott szempont E elemzse. T E 3.2 A fldrajzi krnyezet szerepe az N egyes trtnelmi kultrk s C llamok kialakulsban I K

Optimlis megolds A szveg megrtse s a kpek egyes mozzanatainak felismerse, megrtse. A vizsgz kiemeli a Nlusnak az ntzses fldmvelsben jtszott szerept. rzkeli az egyes vszakokban foly munkk klnbzsgeit. Vzlatosan ismerteti a munkkat. A lertak sszegzseknt bemutatja az radsos folyvlgy hatst az llam kialakulsra (ntzs megszervezse, egysgesls, adk). A szerkezet a logikus kifejtst szolglja. A szveg grdlkeny, a mondatok vilgosak s egyrtelmek.
71

Pont 1

Megszerkesztettsg, nyelvhelyessg

1. Az kor s kultrja

A kompetencikhoz kapcsold lehetsges tartalmak (optimlis megoldsnl) Egyiptom elszigetelt, sivatagok ltal krllelt orszg volt az korban. Vizet a Nlus folybl lehetett nyerni, melynek radsai termkeny iszapot tertettek szt a foly vlgyben. Az vszakok rendjt is az rads hatrozta meg: rads, sarjads, forrsg. A Nlus jliusban lpett ki medrbl, s oktberben kezdett el apadni. A falvak a folyvlgy magasabb pontjaira pltek. A folyam ldsainak kihasznlst csak sszefogssal tudtk biztostani. A terlet laki hamar megtanultk a rendet: gtak s csatornk ptsvel b termst rhetnek el. A fldmunkk legfbb irnytjnak, egyben e termkenysg biztostjnak a frat tekintettk, aki ennl fogva az egsz fldterlet felett rendelkezhetett.

72

2. A kzpkor

2. A kzpkor A) Magyarzatok
2.1 A feudlis trsadalmi s gazdasgi rend jellemzi Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint A kzpkori uradalom jellemz vonsai (pl. vr, ma- A Frank Birodalom trtnetnek fbb jorsg, jobbgytelek). llomsai (pl. Poitiers, Verdun). A mezgazdasgi technika fejldsnek nhny jellemz mozzanata a XXI. szzadban. Tartalmi elemek Kzpszint A kzpkori uradalmak jellemz vonsai: az uradalom rszei s az nellt gazdlkods, a jobbgyi viszony jellemzi, a jobbgyi szolgltatsok fajti. A mezgazdasgi technika fejldse: j mezgazdasgi tallmnyok s eljrsok (nehzeke, szgyhm, hromnyomsos gazdlkods), termnyfelesleg s npessg-nvekeds. Emelt szint A Frank Birodalom: Klodvig llama s a keresztnysg felvtele, a Karolingok felemelkedse, az arab elrenyomuls meglltsa, Kis Pippin s az egyhzi llam kialakulsa, Nagy Kroly birodalma, a Frank Birodalom felbomlsa (Verdun).

2.2 A nyugati s keleti keresztnysg Kvetelmnyek Kzpszint Az egyhz politikai szerepe a nyugati keresztnysgben XXI. szzad. Emelt szint A legfontosabb szerzetesrendek jellemzi (bencsek, ferencesek). Az ortodox s a nyugati keresztnysg fbb jellemzi (pl. nll nemzeti egyhzak, eltr liturgia s egyhzmvszet).

73

2. A kzpkor

Tartalmi elemek Kzpszint Az egyhz politikai szerepe a nyugati keresztnysgben XXI. szzad. a ppasg a reformok ln (a clunyi reformok), az egyhzszakads, a papsg s a csszrsg kzdelmei, a keresztes hadjrat meghirdetse, az eretnek mozgalmak s a koldul rendek (ferencesek, domonkosok). Emelt szint A szerzetessg fejldse a nyugati egyhzban: a szerzetessg kialakulsa s jellemzi a korai kzpkorban (Szent Benedek), a szerzetessg megjulsa az rett kzpkorban a koldul rendek. Az egyhzszakads s kvetkezmnyei: az ortodox keresztnysg trhdtsa a szlvok megtrtse (Cirill s Metd), a nyugati keresztnysg szervezetnek megszilrdulsa (ppa, pspksgek, rseksgek, szerzetesrendek, zsinatok), eltr s kzs vonsok (a szertarts nyelve, hierarchia s nemzeti egyhzak, liturgikus klnbsgek).

2.3 Az iszlm valls s az arab vilg Kvetelmnyek Kzpszint Az iszlm valls kialakuls s fbb tantsai. Tartalmi elemek Kzpszint A valls kialakulsa: Arbia trsadalmi s gazdasgi jellemzi, Mohamed fellpse, letnek fbb esemnyei. A tants: az t pillr szigor egyistenhit s a valls gyakorlsa, a Korn s a Kornon alapul jog, az llami s az egyhzi hatalom egysge. Emelt szint Az iszlm llamberendezkeds: a szolglati birtokok s az adk, a hit terjesztsnek parancsa, integrl kpessg: a kereskedelem, a gazdasg, a kultra fellendls, Emelt szint Az arab hdts, az iszlm elterjesztsnek fontosabb szakaszai (pl. 635. Damaszkusz, 732. Poitiers).

74

2. A kzpkor

A hdtsok: Mohamed utdai: a Kzel-Kelet meghdtsa, az Omajjdok s az Abbszidk, a birodalom legnagyobb kiterjedse s szttagoldsa. 2.4 A kzpkori vrosok Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint Egy kzpkori vros jellemzinek bemutatsa. A kzpkori ches ipar bemutatsa. A kzpkori kereskedelem sajtossgai. Tartalmi elemek Kzpszint A kzpkori vros jellemzi: a telept tnyezk (igazgatsi, egyhzi szkhely, vsrkzpont, kzlekedsi csompont), nkormnyzat (ad, vlasztott tisztsgviselk, vrosi jogok), a vros kls kpe (falak, kapuk, szk utck, vroshza, templom). Emelt szint A chek kialakulsnak okai: szk piac kis vsrler, kzmvessg minsg, a minsg vdelme a munkafolyamat szablyozsa. A ches ipar jellemzi: a ch: vdelem a kontrokkal szemben s a minsgrt, szervezete, mkdse (mester, legny, inas, vndorls, mesterremek), szerepe a vros vdelmben.

2.5 Egyhzi s vilgi kultra a kzpkorban Kvetelmnyek Kzpszint Az egyhz szerepe a kzpkori mveldsben s a mindennapokban. A romanika s a gtika fbb stlusjegyei. A lovagi kultra s rtkrend nhny eleme. Emelt szint Hres egyetemek Nyugat s Kzp-Eurpban (pl. Prizs, Oxford, Prga), az egyetemi oktats jellemzi, a skolasztika (Aquini Szent Tams).

75

2. A kzpkor

Tartalmi elemek Kzpszint A romn s a gtikus stlus: jellegzetes ptmnyek: katedrlisok, vrak, kolostorok, a stlusjegyek (romn: dongaboltozat, zmk falak, lrsszer ablakok; gt: cscsves boltozat, mrmves ablakok, fny, gre tr tornyok). A lovagi kultra: lovagi magatarts: lovagi ernyek (hsiessg, blcsessg, nmrsklet), a lovagi letmd: a lovagi torna, a lovagi kltszet s a szerelem. Emelt szint Az egyetemek s az oktats: immunits s fggetlensg, a tananyag s a fakultsok, a nyugati nagy egyetemek (Prizs, Oxford, Cambridge XIII. szzad) s a kzpeurpai egyetemek (pl. Prga, Bcs, Krakk XIV. szzad) ltrejtte. A skolasztika: az antik kulturlis rksg (Arisztotelsz) beemelse, hit s tuds viszonya. 2.6 A humanizmus s a renesznsz Itliban Kvetelmnyek Kzpszint A humanizmus s a renesznsz fbb jellemzi. Emelt szint A humanizmus s a renesznsz jellemzi (pl. emberkzpontsg, antik embereszmny) s fontosabb itliai kpviseli (pl. Petrarca, Machiavelli s Raffaello).

Tartalmi elemek Kzpszint A humanizmus s a renesznsz jellemz vonsai, nagy alkoti: az antik irodalom s mvszet jjszletsnek ignye, emberkzpont vilgkp (a termszet s az emberi test felfedezse; a perspektva). Emelt szint A humanizmus s a renesznsz az irodalomban (pl. Petrarca, Bocaccio) a mvszetekben (pl. Brunelleschi, Raffaello) s a blcseletben (pl. Machiavelli).

76

2. A kzpkor

2.7 Az angol s a francia rendi llam mkdse (csak emelt szinten) Kvetelmnyek Kzpszint Tartalmi elemek Az angol rendi fejlds jellemzi s fbb szakaszai: a Magna Charta mozgalom, az els rendi gyls sszehvsa. A francia rendi gyls kirly ltali sszehvsa. A rendisg mkdse: a rendek fogalma, a hatalommegoszts, az angol berendezkeds, a francia modell. Hasonlsgok s klnbsgek. Emelt szint A rendi llam kialakulsa s mkdse Angliban s Franciaorszgban.

2.8 Az Oszmn Birodalom terjeszkedse Kvetelmnyek Kzpszint Az Oszmn Birodalom katonai rendszernek jellemz vonsai forrsok alapjn. Az oszmn hdts irnyai, legfontosabb llomsai a XIVXVI. szzadban. Tartalmi elemek Kzpszint Az oszmn berendezkeds: minden fld a szultn, adomnybirtokok szphik, zsoldosok janicsrok. A hdt birodalom: Kiszsibl a Balknra (Bulgria, Szerbia s a romn fejedelemsgek meghdtsa), Konstantinpoly eleste, Szulejmn hdtsai (Magyarorszg, 1526.). Emelt szint Az Oszmn Birodalom jellemz vonsai s trsadalmi httere (pl. szolglati birtok, szphi, gyermekad, janicsr).

77

2. A kzpkor

Emelt szint Az oszmn berendezkeds: minden fld a szultn a despotizmus, adomnybirtokok szphik rablgazdlkods, adterhek iszlamizlds. Az Oszmn Birodalom sajtossgai Eurpban: alkalmazkods a meghdtott orszg berendezkedshez, a politikai-katonai vezet rteg integrlsa (Balkn), a ketts uralom (Magyarorszg).

78

2. A kzpkor

B) Mintafeladatok
Kzpszint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladatok 1. FELADAT Albb a kzpkori vrosok jellemz vonsairl egy mai szveget s egy korabeli forrst olvashat. A legfontosabb megllaptsokat az els szvegben betvel jelltk. Ezek a jellemzk feltnnek egy 1081. vi vrosi kivltsglevlben is (Lucca vros kivltsglevele msodik szveg). rja a betjelet a msodik szveg megfelel helyre! A) A vrosi polgrok kommunkat alaptottak. Hol fegyveres harccal, hol bksen lerztk magukrl a fldesri hatalmat s kiharcoltk nllsgukat. B) A vrosok egy-egy piackrzet gazdasgi-kereskedelmi kzpontjai voltak, fellendlsket is ennek ksznhettk. C) A vrosok megkaptk a vsrtarts jogt, heti s orszgos vsrokat tarthattak. D) A polgr szemlyben szabad volt, felette els fokon a vrosi brsg tlkezett. E) Kivltsg s ktelezettsg is volt egyben, hogy a vrost fallal kellett krbekerteni. 1. gy hatroztunk, hogy egyetlen hatalmassg, egyetlen ember se merszelje Lucca vrosnak a vrost krlvev rgi vagy j vrosfalt sem megronglni, sem lerombolni 2. Ezenfell megengedjk ugyanazon polgrainknak, hogy sem a vroson bell, sem fellegvrukban ne legyenek ktelesek szmunkra kirlyi palott pteni, s ne merszeljen nluk senki erszakkal vagy hatalmaskodva ingyen vendgltst kvetelni. Megadjuk neki ezenfell azt a kivltsgot is, hogy ezentl senki ne merszeljen tlk semmifle katonatartst kvetelni, se ti elltst Pavitl Rmig. Megparancsoljuk azt is, hogy ha kereskedk jnnnek az orszgton Luna fell Luccba, senki se tiltsa meg ezek szabad kzlekedst, ne merszelje msfel irnytani, avagy tvtra vezetni ket, hanem ezek biztonsgosan kzlekedhessenek egszen Luccig, s ebben senki rszrl sem trnk ellentmondst. 3. Azt is akarjuk, hogy az emltett vrostl szmtott hat mrfldn bell vrkastlyok ne pljenek 4. S a vros s als vrosa laki kzl senkit se tartztassanak le trvnyes bri tlet nlkl 5. Megparancsoljuk azt is, hogy az emltett luccaiak szabadon adhassanak-vehessenek a Szent Domninus-i s Szent Comparmulus-i vsron, azzal a kiktssel, hogy a firenzeieknek ugyanakkor ne legyen meg ez a kivltsguk 6. Ebben az engedmnyokiratunkban, vagyis adomnylevelnkben gy hatroztunk, hogy egyetlen pspk, herceg, rgrf, grf, de orszgunk egyetlen szemlye se merszelje ezekben a szabadsgokban megzavarni, zaklatni vagy azoktl megfosztani az emltett polgrokat (Lucca vros kivltsglevele 1081.) sszesen 5 pont Megolds A) 6; B) 2; C) 5; D) 3; E) 1

79

2. A kzpkor

2. FELADAT A XIXII. szzadban Nyugat-Eurpban a mezgazdasgi termels jelentsen talakult. Az bra alapjn hasonltsa ssze a kt- s hromnyomsos fldmvelst!

A) Mekkora hnyaddal nvekedett a megmvelt fldterlet? B) Mit jelent az ugar kifejezs? 1 pont 1 pont

C) Soroljon fel mg kt jtst, amelynek segtsgvel megvltozott a fldmvels technikja! Megolds A) Egyharmaddal. B) A mvels all kivont, pihentetett, legelnek hasznlt fldterlet. C) Pl. nehzeke, szgyhm, borona, patk. 2 pont

80

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora A) Magyarzatok


3.1 A magyar np strtnete s vndorlsa Kvetelmnyek Kzpszint A magyar np vndorlsa trkp alapjn. Emelt szint A vndorl magyarsg jellemzi a korabeli forrsokban (pl. arab s biznci forrsok). A magyar strtnet nhny vitatott krdse (pl. eredet, shaza).

Tartalmi elemek Kzpszint A magyar np vndorlsnak fbb llomsai: Magna Hungria, Levdia, Etelkz, a krnyez npek kulturlis hatsnak nhny eleme. Emelt szint A sztyeppei nomd letmd jellemz vonsai a forrsokban: tli s nyri szllsok, nagyllattarts, fldmvels, trsadalom s hadszervezet, harcmodor s fegyverzet. strtnetnk vitatott krdseirl: a kzismert llspontok azonostsa (eredet, shaza), az rvels tnyszer adatainak s mgttes tartalmnak felismerse, elklntse. 3.2 A honfoglalstl az llamalaptsig Kvetelmnyek Kzpszint A honfoglals. A honfoglal magyarsg trsadalmnak s letmdjnak jellemzse forrsok alapjn. Gza fejedelemsge s Szent Istvn llamszervez tevkenysge. Tartalmi elemek Kzpszint A honfoglals: a Krpt-medence kzvetlenl a honfoglals eltt: frankok, szlvok, a honfoglals (895907.).
81

Emelt szint A kalandoz magyarok jellemzse a korabeli forrsokban. Szent Istvn trvnyalkot tevkenysge.

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

Trsadalom s letmd: a trsadalom tagoldsa (trzs- s nemzetsgfk, fegyveres ksret, szolglatra knyszertett szabadok), jellegzetes mestersgek (pl. tvs, kovcs, jkszt) s az letmd egyes elemei (pl. jurta, viselet). Gza fejedelemsge: a trzsfk-nemzetsgfk hatalmnak megtrse, a klpolitikai vlts, Gza s a keresztnysg. Istvn llama: az uralom megszilrdtsa s a keresztny kirlysg ltrejtte, a kirlyi vrmegyerendszer megszervezse s mkdse, az egyhzszervezs. Emelt szint Kalandozsok: cljai, irnyai, sikerek s kudarcok: a szembenll felek harcmodora, a kalandozk letmdja a forrsok tkrben. Szent Istvn trvnyei. 3.3 Az rpd-kor Kvetelmnyek Kzpszint Az Aranybulla. A tatrjrs s az orszg jjptse IV. Bla idejn. Tartalmi elemek Kzpszint Az j berendezkeds: a kirlyi birtokok eladomnyozsa s kvetkezmnyei, a szerviensek mozgalma s az Aranybulla, a vltozsok mrlege. A tatrjrs s kvetkezmnyei: IV. Bla politikja a tatrjrs eltt, a tatr tmads, a pusztts mrlege, IV. Bla reformjai - vrpts, - vrospolitika, - kunok leteleptse. Emelt szint Az j rend megszilrdtsa: szigor trvnyek a magntulajdon vdelmben, Horvtorszg s Dalmcia meghdtsa.
82

Emelt szint Az j rend megszilrdtsa Szent Lszl s Knyves Klmn idejn.

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

3.4 Trsadalmi s gazdasgi vltozsok Kroly Rbert, Nagy Lajos, Luxemburgi Zsigmond idejn Kvetelmnyek Kzpszint Kroly Rbert gazdasgi reformjai. A magyar vrosfejlds korai szakasza. Emelt szint Nagy Lajos trvnyei s az Anjou-kori trsadalom. Zsigmond kirly klpolitikja (pl. a nyugati egyhzszakads megszntetse, a huszita krds kezelse, az oszmnok elleni vdekezs).

Tartalmi elemek Kzpszint Kroly Rbert gazdasgpolitikja: pnzgyi reformok, kereskedelmi tvonalak, kivitel, a kapuad. A magyar vrosfejlds: a vrosok hrom tpusa (szabad kirlyi vros, bnyavros, mezvros), az Anjouk s Zsigmond vrosprtol politikja. Emelt szint Az Anjou-kori trsadalom: a jogilag egysges nemessg s jobbgysg kialakulsa s jellemzi, az 1351-vi trvnyek. Zsigmond kirly klpolitikja: a trk veszly: a nikpolyi csataveszts s a dli vgvri vonal kiptse, a konstanzi zsinat a nyugati egyhzszakads megszntetse, a huszita krds kezelse a huszita hbork.

3.7 A Hunyadiak Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint Hunyadi Jnos harcai a trk ellen. Mtys kirly bel- s klpolitikja. Mtys kirly uralkodi portrja intzkedsei alapjn. Tartalmi elemek Kzpszint Hunyadi Jnos harcai a trk ellen: a hossz hadjrat s a vrnai csataveszts, a rigmezei veresg s a nndorfehrvri gyzelem.
83

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

Hunyadi Mtys: csald, szemlyes tulajdonsgok, Mtys llama: szakszersd hivatalnokszervezet, nvekv adk, a zsoldoshadsereg; aktv vdelem a trk ellen. Emelt szint Mtys klpolitikja: trkellenes politika aktv vdelem, msodik vgvrrendszer, cseh s osztrk hbork sikertelen ksrlet a csszri cm megszerzsre, a hdt politika httere: zsoldossereg s adk. 3.6 Kultra s mvelds Kvetelmnyek Kzpszint Jelents rpd- s Anjou-kori mvszeti emlkek felismerse. Tartalmi elemek Kzpszint Mvszeti emlkek az rpd- s Anjou korszakban: a romn s a gtikus stlus nhny jellemz plete (pl. Jk, Esztergom, Disgyr, Kassa), tvsmvszet s szobrszat (pl. koronzsi jelvnyek, a Kolozsvri testvrek Szent Gyrgy szobra, a budavri gtikus szoborlelet). Emelt szint Mtys kirly s a renesznsz: nagy talaktsok Budn s Visegrdon, a Corvina knyvtr. Emelt szint Mtys kirly s a renesznsz.

84

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

B) Mintafeladatok
Kzpszint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladat 1. FELADAT A tatrjrs jelents mrtkben befolysolta haznk XIII. szzadi trtnett. A trkpek segtsgvel ksztse el az esemnyek kronolgijt az albbi tblzat kitltsvel!

85

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

Hely Alfld Kijev Muhi Magyarorszg

Szemly Julianus Mongolok IV. Bla Mongolok

Idpont 1236. 1239. 1240. 1241. IV. 11. A tatrjrs.

Esemny Megtallja a keleten maradt magyarokat. Befogadja a tatrok ell menekl kunokat.

sszesen 5 pont Megolds Hely Magna Hungaria Alfld Kijev Muhi Magyarorszg Szemly Julianus IV. Bla Mongolok IV. Bla Mongolok Idpont 1236. 1239. 1240. 124142 Esemny Megtallja a keleten maradt magyarokat. Befogadja a tatrok ell menekl kunokat. Elfoglaljk a vrost A tatrjrs.

1241. IV. 11. A kirly s serege dnt csatt veszt ellenk.

86

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

2. FELADAT Az albbi krdseink Hunyadi Jnos trkellenes harcaival kapcsolatosak.

A kpen lthat vr jelents szerepet jtszott a magyar trtnelemben. A) A trkpvzlat segtsgvel azonostsa a helyet, rja le kzpkori nevt! B) Hogy hvjk a teleplst ma? 1 pont 1 pont

C) A vr kt ostromrl is hres. Az els 1456-ban jelents magyar gyzelemmel vgzdtt. Ki volt akkor a vdk fvezre? D) A msodikra 1521-ben kerl sor. Ki volt akkor az ostromlk uralkodja? E) Indokolja a vr katonai jelentsgt egy mondatban! 1 pont sszesen 5 pont
87

1 pont

1 pont

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

Megolds A) Nndorfehrvr; B) Belgrd; C) Hunyadi Jnos; D) I. (Nagy) Szulejmn E) A vr a Szva s a Duna sszefolysnl fekdt, a dli hatr kulcsfontossg erdtmnye volt (aki a vrat birtokolta az ellenrizte az orszg dli hatrt, illetve akadlytalanul haladhatott az orszg belseje fel). Kzpszint szveges kifejtend (rvid) feladat 3. FELADAT Gza fejedelem (970 krl 997) a magyar trtnelem jelents alakja. Az albbi forrsok Gza fejedelem szemlyre, tevkenysgre vonatkoznak. A szveg s a Trtnelmi atlasz megfelel trkpe segtsgvel mutassa be a fejedelem politikjt! Volt akkor egy Gza nev fejedelem, aki mbr belesppedt a pogny letmdba, mgis a lelki kegyelem fnynek kzeledtre figyelmesen kezdett trgyalni a krs-krl fekv valamennyi szomszdos tartomnnyal a bkrl, amelyet korbban sohasem kedvelt; felhatalmazta a papokat s a szerzeteseket, hogy elbe jruljanak, szves rmest hallgatta meg ket, kedvet lelvn abban, hogy az igaz hitnek keble kertjbe vetett magja kicsrzik. hza npvel egytt hitt s megkeresztelkedett, megfogadvn, hogy minden uralma al vetett alattvaljt a keresztny hit szolglatba lltja. (Istvn kirly nagyobbik legendjbl) Ennek az Istvnnak az apja, Gza nev, midn keresztnny lett, a hit megerstsrt az az ellen lzadkkal kegyetlenl bnt s korbbi tnykedst az Isten irnti buzgalomtl hevlve mosta tisztra. A mindenhat Istennek s egyb isteneknek ldozva amidn ezrt pspke szemrehnyssal illette azt mondta, elg gazdag s hatalmas ahhoz, hogy ezt tegye. (Thietmr mersebergi pspk) Mikor megregedett, s rezte, hogy testt felbomls fenyegeti, az orszg lre emelend finak a rmai csszrok kiterjedt nemzetsgbl szrmaz felette nemes felesget hozott. (Istvn kirly kisebbik legendja) Mivel azonban nem volt annyi ereje, titokban leveleket kldtt tbb keresztny uralkodhoz, hogy ebben a slyos helyzetben ki-ki kldjn hasznavehet segtsget. Az sszegyjttt seregeket Gza sztosztotta s Pannnia-szerte alkalmas vidkeken helyezte el. Amikor teht szrevette, hogy eljtt a megfelel id annak vgrehajtsra, amit eltervezett, hrvivje ltal feltrta szndkt, figyelmeztetett minden magyart, s megparancsolta nekik, hogy vegyk fel az igaz Isten hitt, akik pedig semmibe veszik az dvs figyelmeztetseket s parancsokat, azok semmi mst ne vrjanak, mint hogy egy szlig meglik ket (Rausanus krnikjbl)

88

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

Megolds rtkelsi szempontok A feladat megrtse 1. 1. Trtnelmi forrsokbl inforOptimlis megolds Pont Feladatmegrts s lnyegkiemels. A vizsgz a forrsok alapjn s a trkp se1 gtsgvel bemutatja Gza tevkenysgt, az orszg helyzett. A vizsgz a szveges forrsokbl sszegyjti a Gza tevkenysgre vonatkoz informcikat. A trkp segtsgvel rzkelteti az orszg klpolitikai lehetsgeit (a kalandozsok vge). A vizsgz kitr a Gza politikjt alakt 10 okokra (a Nmet-Rmai csszrsg megszletse, a kalandozsok kudarca, Biznc s a nmet-Rmai Csszrsg kztti kzeleds). Felismeri Gza jelentsgt a keresztny kirlysg megalaptsban s rzkelteti a fejedelem vallsossgnak ambivalencijt is. A szerkezet a logikus kifejtst szolglja. A szveg grdlkeny, a mondatok vil1 gosak s egyrtelmek.

K mcik gyjtse, kvetkezO tetsek megfogalmazsa. M 1. 4. Trtnelmi trkpek felhaszP nlsa ismeretszerzshez. E T 4. 1. A tanultak okok s kvetkezE mnyek szerinti rendezse. N C I K

Megszerkesztettsg, nyelvhelyessg

A kompetencikhoz kapcsold lehetsges tartalmak (optimlis megoldsnl) Gza (972997) nagyfejedelem flismerte, hogy hatalmt a keresztnysg tmogathatja. A fejedelem s csaldja ez elnyket beltva megkeresztelkedett, s Gza nptl is megkvetelte a keresztnysget. Magyarorszg kt birodalom, Biznc s a Nmet-Rmai Csszrsg kztt prblt talpon maradni, s amikor e kt birodalom diplomciailag kzeledett egymshoz, kiutat keresett a knyszer helyzetbl. Gza nyugat fel nyitott. Erre a lpsre sztklte Biznc Magyarorszgra is veszlyes elrenyomulsa Bulgria terletn. 973 hsvtjn magyar kvetek jelentek meg a Quedlinburgban nnepl I. Ott csszr eltt. Gza elnyerte a nmetek bizalmt. Ekkor dlt el vgrvnyesen, hogy az orszg a nyugati, rmai katolikus hitet vlasztja, nem a grgkeleti vallst. Gza tovbbra is pogny szoksokkal lt, de kegyetlen eszkzkkel bntette mindazokat, akik vonakodtak fejket keresztvz al tartani. Ebben nehzfegyverzet harcosai segtettk, akiknek tbbsge a skandinviai orosz vargekbl kerlt ki. Gza kitn diplomciai rzkre vall, hogy Istvn szmra elnyerte a bajor hercegi csaldbl szrmaz Gizella kezt.

89

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

Emelt szint szveges kifejtend (hossz) feladat 1. FELADAT A kirlyi (llami) jvedelmek alakulsban a XV. szzadban fordulat kvetkezett be. Mg V. Lszl uralkodsa (14441457) alatt a kincstr bevtelei kb. vi 250 ezer forintot tettek ki, addig Mtys uralkodsa (14581490) idejn meghaladta az vi 600 ezer, esetleg elrte az vi 900 ezer forintot is. Mtys kirly jvedelmei uralkodsa msodik felbe a kvetkezkbl tevdtt ssze: A jobbgyok adja A vrosok adja A zsidk adja Az erdlyi szszok adja Klkereskedelmi vm Nemesfm s pnzvers Sregl Rzelads A kirlyi birtokok jvedelme Rendkvli jvedelmek* 300 000 forint 20 000 forint 4000 forint 23 000 forint 50 000 forint 60 000 forint 80 000 forint 26 000 forint 50 000 forint 100 000 forint

(*Az egyhzi vagyon ppai engedllyel trtn megadztatsa, a meghdtott terletek adja.)

Az adatok alapjn csoportostsa Mtys jvedelmeit a kvetkezk szerint: A) jobbgyi adk B) regl jvedelmek C) vrosi polgrok adi

A rszadatok sszegzse utn, az adatok s tanulmnyai alapjn vonjon le kvetkeztetseket az albbi szempontok segtsgvel: Mely adnemek bvtsvel nvelte Mtys jvedelmeit? Hogyan hatott ez az orszg bels helyzetre? Milyen kvetkeztetseket lehet levonni az adatokbl az orszg fejlettsgt illeten? Hogyan alakultak Nyugat-Eurpa fejlett orszgaiban a kirlyi jvedelmek ebben az idben?

90

3. A kzpkori magyar llam megteremtse s virgkora

Megolds Optimlis megolds Pont Feladatmegrts s lnyegkiemels. A vizsgz a megoldsban vgiggondolja az sszes szempontot (vlaszok sorrendje nem A feladat megrtse 3 megszabott), felhasznlja a rendelkezsre ll adatokat. 1. 2. Legyen kpes klnbz tpus A vizsgz az adatsorbl (a szempontok K alapjn) kvetkeztetseket, megllaptsokat forrsok s sajt ismeretei O tesz a Mtys-kori jvedelmek bels szerkesszevetsvel egy tmrl M zetre. Az adatokat sszeveti a Nyugat-Eursszefoglal ismertetst rni. P pai vonatkoz adatokkal (az adk nveke1. 5. Legyen kpes statisztikai adatE dse, a vrosi polgrsg szerepnek s gazsorok alapjn szveges elemT 9 E dasgi slynak megersdse). zst kszteni. N 1. 11. Legyen kpes rvekkel alt- A vizsgz az adatok alapjn utal arra az C masztott vlemnyek bemuta- ellentmondsra, amely Mtys nyomaszt I tsra az ellentmondsosan r- adpolitikja s a halla utni pozitv meg tkelhet esemnyekrl s sze- tlse kztt feszl. K mlyekrl. A tanul fogalmazsa szerkesztett szveg. A szerkezet a logikus kifejtst szolglja. A szveg grdlkeny, a mondatok vilgosak s Megszerkesztettsg, nyelvhelyessg 4 egyrtelmek. A tanul megllaptsai rnyalt elemz kszsgrl tanskodnak. rtkelsi szempontok

A kompetencikhoz kapcsold lehetsges tartalmak (optimlis megoldsnl) A XV. szzadban ntt a npessg, megjelent a hromnyomsos gazdlkods. Mtys bevteleinek ugrsszer nvekedst a jobbgysgra nehezed adterhek nvelse eredmnyezte. Az sszjvedelemnek (713 ezer Ft) majdnem fele (350 e Ft) jobbgyi ad. A reglk (vm, pnzvers, s, rz) arnya is jelents: 216 ezer Ft kb. 1/3 rsz. A vrosi npessg adja viszont csekly (vrosok, zsidk, szszok) 47 ezer Ft, kb. 6%. Nehezen sorolhat be a rendkvli jvedelmek ttel. Mtys jvedelmei nvelse rdekben a kapuadt a kincstr adjra (fstpnz) vltoztatta. Mg a kapuadt portnknt, addig a fstpnzt hztartsonknt szedtk. Az uralkod legjelentsebb bevtelt azonban a rendkvli hadiad jelentette, ami portnknt 1 forintot tett ki. Az adk nvekedse jelents mrtkben nvelte a jobbgysg terheit, ugyanakkor az orszgban biztonsg, bke honolt. Fellendlt a mezgazdasgi rutermels (mezvrosok). A magyar kzmipar nem tudta elltni az orszgot, mely nyugatrl tovbbra is iparcikk behozatalra szorult. A csekly szm szabad kirlyi vros (kb. 20) a tvolsgi kereskedelem hasznbl gyarapodott. Mtys jvedelmei megkzeltettk a nyugat-eurpai uralkodkt, de szerkezetk jval elmaradottabb volt annl. Ott a jobbgyok adja alig, a reglk kzepesen, a vrosok adja nagymrtkben alkotta a bevteleket. Mtys bevtelei kapcsn megemltend, hogy hatalmas sszeget emsztettek fel a hadikiadsok (pl. vgvri vonal fenntartsa) is.

91

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban A) Magyarzatok


4.1 A nagy fldrajzi felfedezsek s kvetkezmnyei Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint A nagy fldrajzi felfedezsek legfon- A kapitalista vilggazdasgi rendszer kialakulsnak tosabb llomsai trkp alapjn. kezdetei, a legfbb trsadalmi s gazdasgi folyamatok a XVIXVII. szzadi Nyugat-Eurpban. Tartalmi elemek Kzpszint A nagy fldrajzi felfedezsek llomsainak bemutatsa: a felfedezsek legfbb mozgatrugi, legfontosabb elzmnyei, a nagy fedezsek menetnek bemutatsa trkphasznlattal (a legjelentsebb portugl utak: Afrika, India, Tvol-Kelet, a Fld krbehajzsa; a spanyol utak: Amerika felfedezse s leigzsa). A fldrajzi felfedezsek legfontosabb kvetkezmnyeinek ttekintse: a spanyol s a portugl gyarmatosts terletei s legfbb jellemzi (rablgazdasg, rabszolgasg, hittrts), a kialakul interkontinentlis kereskedelem legfbb rucikkeinek s tvonalainak bemutatsa, valamint a gyarmatosts legfbb gazdasgi s politikai hatsai Eurpa letre (nemesfmzn, spanyol nagyhatalmisg). Emelt szint A kapitalista vilggazdasgi rendszer kialakulsnak kezdetei, a legfbb trsadalmi s gazdasgi folyamatok a XVIXVII. szzadi Nyugat-Eurpban: a korajkori Nyugat-Eurpa trsadalmi s gazdasgi vltozsai (demogrfiai robbans, vrosfejlds, agrrkonjunktra, rforradalom, agrroll, ipari talakuls, nemzetkzi munkamegoszts, hitel- s bankrendszer ltrejtte), a kapitalista viszonyok kialakulsnak elemei; a tks gazdasg s trsadalom feltteleinek kialakulsa s a nagy gyarmatosts sszefggsei (Nyugat-Eurpa kerl a szervezd vilggazdasg kzppontjba: a transz-atlanti kereskedelem tvonalai, a vilgkereskedelem lass kialakulsa, a vilggazdasg csri, a tkekoncentrci). 4. 2 Reformci s katolikus megjuls Kvetelmnyek Kzpszint A reformci fbb irnyzatainak bemutatsa forrsok alapjn (luthernus, klvinista). A katolikus megjuls, az ellenreformci kibontakozsa. A barokk stlus jellemzi. Emelt szint Nagyhatalmi konfliktusok s vallsi ellenttek a korajkori Eurpban (pl. franciaHabsburg vetlkeds, harmincves hbor).

92

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

Tartalmi elemek Kzpszint A reformci fbb irnyzatai: a reformci szletsnek kzvetlen okai s fbb esemnyei, a reformci fbb irnyzatai: a legfontosabb lutheri s klvini tanok, a reformci elterjedse Eurpban. A katolikus megjuls, az ellenreformci: az ellenreformci kibontakozsa, a katolikus egyhz vlaszai (tridenti zsinat: szervezeti megjuls, j szerzetesrendek, vallshbork s kompromisszumok). A barokk mvszet ttekintse: a barokk stlus jegyeinek bemutatsa, a barokk kapcsolata a katolikus megjuls folyamathoz. Emelt szint Nagyhatalmi konfliktusok s vallsi ellenttek a korajkori Eurpban: a Habsburg vilgbirodalmi ksrlet, a korajkori nagyhatalmi vetlkeds (Habsburgfrancia) mozgatrugi, legfbb llomsai, a vallshbork s a harmincves hbor ideolgiai, trsadalmi, politikai s gazdasgi httere, fbb esemnyei, eredmnye. 4.3 A kontinentlis abszolutizmus s a parlamentris monarchia megszletse Angliban Kvetelmnyek Kzpszint A francia abszolutizmus XIV. Lajos korban. Az alkotmnyos monarchia mkdse. Emelt szint Az angolszsz kapitalizlds, a polgri fejlds s a mindennapi let a korajkori Angliban. Nagyhatalmi erviszonyok, az eurpai egyensly a XVIII. szzadban.

Tartalmi elemek Kzpszint A francia abszolutizmus XIV. Lajos korban: a Napkirly llamnak s nagyhatalmi politikjnak jellemzi. A alkotmnyos monarchia mkdse: a polgri jogllam szletse, s az alkotmnyos monarchia rendszere. Emelt szint Az angolszsz kapitalizlds s polgri fejlds: az angol kapitalizlds gazdasgi folyamatai (az agrr s az ipari tke kialakulsa, az atlanti vilggazdasg, a szabad verseny ltrejtte), sznterei (bekertett rutermel birtokok, kereskedtrsasgok, rtktzsde) s trsadalmi httere.

93

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

Nagyhatalmi erviszonyok, az eurpai egyensly a XVIII. szzadban: a korai kapitalista, polgrosod Anglia anyagi kultrja s mindennapi lete klnbz helyszneken s trsadalmi kzegben (pl. vidk, City, udvar, gyarmat). 4.4 A tudomnyos vilgkp talakulsa, a felvilgosods Kvetelmnyek Kzpszint A felvilgosods legjelentsebb gondolatai s fbb kpviseli forrsok alapjn. Emelt szint Az j vilgszemllet kialakulsa (pl. racionalizmus), az jkori termszettudomnyok (pl. mechanika, newtoni fizika) s trsadalomtudomnyok (pl. trsadalmi szerzds, llamelmlet) kibontakozsa.

Tartalmi elemek Kzpszint A felvilgosods legjelentsebb gondolatai s fbb kpviseli forrsok alapjn: a tudomnyos vilgkp kialakulsa a korajkorban (kopernikuszi fordulat, termszettudomnyok ltrejtte), a felvilgosods alapvet szellemi irnyzatai, legfbb kpviseli s alkotsai, a francia felvilgosods ramlatai, trsadalmi s politikai hatsai. Emelt szint Az j vilgszemllet kialakulsa, az jkori tudomnyok kibontakozsa: az angol s a francia felvilgosods gykerei (trsadalmi, gazdasgi s szellemi), a modern termszettudomnyos gondolkods fejldsnek legfontosabb jkori llomsai (heliocentrikus vilgkp, Galilei s Newton tevkenysge, ksrleti kutatsok, termszettrvnyek, tudomnyok szletse, matematikai alapok), a felvilgosodst elkszt legfbb filozfiai rendszerek (racionalizmus, empirizmus) s trsadalom- s llamelmletek (trsadalmi szerzdsek) alapvet gondolatai, a francia felvilgosods trtnete, helysznei (szalonok, pholyok lete), forradalmat elkszt szerepe, a nmet felvilgosods nagyjai, trsadalmi megksettsg s forradalom a gondolkodsban.

94

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

B) Mintafeladatok
Kzpszint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladatok 1. FELADAT Mely korajkori trtnelembl ismert szemlyisgek nevhez kthetek az albbiak? a) A Fld els krlhajzsa: ........... 1 pont b) A reformci elindtsa 1517-ben: ... 1 pont c) Versailles megpttetse: .. 1 pont d) A puritn Vasbordj hadsereg megteremtse: 1 pont e) s mgis mozog a Fld!; gravitcis ksrletek: .................. 1 pont sszesen 5 pont Megolds a) Magelln, b) Luther Mrton, c) XIV. Lajos, d) Cromwell, e) Galilei,

2. FELADAT Rendelje a fogalmakhoz az albbi meghatrozsokat! 1. manufaktra 2. abszolutizmus 3. merkantilizmus

a) Gazdasgpolitikai irnyzat, melynek clja a nemesfm orszgon bell tartsa a klfldi ruk megvmolsval, aktv klkereskedelmi mrleggel s a hazai ipar tmogatsval. b) Kzmves technikn alapul, munkamegosztsra pl korai tks zemszervezeti forma. c) Az uralkod korltlan hatalmn alapul kormnyzati rendszer a ks feudlis s jkori Eurpban. A 1618. szzadi kormnyzati rendszer, melyben az uralkod lland hadseregre s a brokrcira tmaszkodva fggetlentette magt a rendektl, korltlan hatalmat gyakorolt (az ersd nemzetkzi s gyarmati versengs kzepette). Helyes vlaszonknt 1 pont Megolds 1. b, 2. c, 3. a sszesen 3 pont

95

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

Emelt szint rvid, egyszer vlaszt ignyl feladatok 1. FELADAT Magyarzza meg az albbi kora jkori trtnelembl ismert fogalmakat! a) evanglikus: 1 pont ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. b) abszolutizmus: .. 1 pont ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. c) jezsuita: 1 pont ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. sszesen 3 pont Megolds a) A reformci lutheri gt kvet (egyn, egyhz, esetleg llamvalls). b) Az uralkod korltlan hatalmn alapul kormnyzati rendszer a ks feudlis s jkori Eurpban. A XVIXVIII. szzadi kormnyzati rendszer, melyben az uralkod lland hadseregre s a brokrcira tmaszkodva fggetlentette magt a rendektl, korltlan hatalmat gyakorolt (az ersd nemzetkzi s gyarmati versengs kzepette). c) Korajkorban (Loyola Ignc ltal) alaptott (katons) szerzetesrend (Jzus Trsasga), mely a katolikus megjulsban, ellenreformciban vezet szerepet jtszott.

2. FELADAT Az albbi szveg egy hres angol keresked s gondolkod rsbl szrmazik. A szveg gondos elolvassa utn vlaszoljon az alatta lv krdsekre! Amint a bsg s a hatalom a npet romlott s elre nem ltv teszik, gy teszik azt rtelmess s munkaszeretv a nlklzsek s hinyok. Az utbbi vonatkozsban felhozhatnm pldnak a keresztny vilg klnbz hatalmait, amelynek terletn kevs vagy egyltaln semmi sem volt, mgis nagy gazdagsgra s hatalomra tettek szert a klfldiekkel folytatott szorgalmas kereskedelmk rvn. Ezeknek jelenleg a Nmetalfldi Egyeslt Kirlysg a legdicsbb pldja. Attl az idtl kezdve, hogy ezek lerztk magukrl a spanyol rabsg igjt, mily csodlatosan fejlesztettk ki minden kpessgket! Micsoda hatalmas eszkzket kaptak, hogy megvdjk szabadsgukat ily hatalmas ellensggel szemben! s mindez nem a kereskedelemben kifejtett lankadatlan szorgalmuk gymlcse? Nem vltak-e ruraktrakk a keresztny vilg orszgainak tbbsge szmra, minek kvetkeztben gazdagsguk, hajzsuk, tengerszetk, iparuk, npk, utnuk pedig kzjvedelmeik s adbevteleik csods nagysgot rtek el? Ha sszevetjk rabsguk idejt jelen llapotaikkal, ms npnek ltszanak Az egsz vilg szmra csodnak ltszik, hogy ilyen kis orszg, amelynek kevs termszeti kincse, lelmiszerkszlete, erdeje, hborhoz s bkhez szksges tartalka van, ennek ellenre oly bsggel rendelkezik mindezek felett, hogy sajt szksgletn kvl msokat is el tud ltni. Ms llamoknak hajkat, tzfegyvereket, felszerelseket, gabont, puskaport stb. ad
96

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

el s mindent amit e np fiai szorgalmas kereskedelmk rvn a vilg minden tjrl sszeszednek. E tekintetben ezek ppoly krosak msok (klnsen Anglia) szempontjbl, akiket kiszortanak a piacokrl, mint amilyen gondosak a maguk pozciinak megerstsben... (Thomas Mun 16711741) a) Melyik orszgrl szl a lers? ... 1 pont b) Milyen a szerz viszonya a lert orszg helyzethez, eredmnyeihez? Fogalmazza meg a szveg alapjn, hogyan tekint a szerz a lert orszgra! 1 pont .. .. c) Milyen okokkal magyarzza Mun az orszg fejldst, gazdasgi virgzst? 3 pont ... .. .. d) Hogy nevezzk a forrsban lert gazdasgi folyamatot? 1 pont .. e) Milyen indokokkal tudja kiegszteni a szerz lerst, amelyek szerepet jtszottak a gazdasgi fejldsben? Sajt ismeretei alapjn milyen indokokat tud hozni mg a fejlds magyarzataknt? (Minimum 2 elem 1 pont) 1 pont .. .. sszesen 7 pont Megolds a) Hollandia (Nmetalfldi Egyeslt Kirlysg). (1 pont)

b) Csodlattal tekint a gazdasgi tevkenysgre, eredmnyeire egyttal veszlyes konkurencit lt benne. Rviden: pldakp s vetlytrs. (1 pont) c) A spanyol iga lerzsa, a termszeti forrsokat ptl sikeres kzvett kereskedelem rvn szerzett gazdagsg, a hatalmas kzjvedelmek / llami bevtelek, munkaszeretet s rtelmessg, egyb elfogadhat elem pl. elvonatkoztatva a szvegtl: a protestns szellemisg gazdasgi felfogs. (Minden elem 1 pont, maximum 3 pont adhat) d) Hollandia tks talakulsa, korai kapitalizcija. (1 pont) e) Vetsforg hasznlata, fldek szabad ads-vtele, intenzv fldmvels, istllz llattarts elterjedse stb. (Brmelyik kt elem 1 pont, maximum 1 pont)

97

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

Emelt szint elemz, hossz kifejtst ignyl feladat 1. FELADAT A forrsrszletek s sajt ismeretei alapjn ismertesse rszletesen a 16. szzadi spanyol abszolutizmus gazdasgpolitikjt! Vlaszban trjen ki a gazdasgi problmk okaira, s rviden rtkelje azok kvetkezmnyeit! A spanyol kirlynak tbb forrsa van, hogy pnzhez jusson, mert kirlysgaiban tbbfle bnya, kiemelkeden fontos kereskedelmi kzpontok, mint Antwerpen, Genova tallhatak, v Flandria, az arannyal telt Indik, de a francia kirly, mg ha nincs is jl elltva bnykkal, mg ha nincs is Indija, jobban be tudja osztani pnzt, mellyel rendelkezik, s vllalkozsai harmadannyiba kerlnek, mint a spanyol kirly. (Egy velencei kvet a spanyol birodalomrl 1559-ben.) gy ltszik, hogy Spanyolorszg hanyatlsnak egyedli oka az, hogy elhanyagolja a kereskedelmet, s nem ltestett nagy szmban manufaktrkat a hozz tartoz terleteken. Mivel mi magunk nem termelnk, knytelenek vagyunk klfldi rut vsrolni. llandan s tmegesen rad ki tlnk a nemesfm, tvndorol dolgozni jobban szeret szomszdaink kezbe. Klfldi eladsaink s vteleink risi arnytalansgbl, valamint egyb ismeretes okokbl arra kvetkeztethetnk, hogy Spanyolorszgbl vente 15 milli piasztert visznek ki aranyban s ezstben 1492-tl 1595-ig Nyugat-Indibl (jvilgbl) 2 millird pezeta nemesfmet hoztak be Spanyolorszgba, s megkzeltleg ugyanennyi nem nyilvntartott sszeget, s az egszbl nem maradt tbb Spanyol honban, mint 100 milli pnzben s 100 milli ingsgokban. (J. de Ustarz: A kereskedelem s tengerhajzs elmlete s gyakorlata)

98

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

Megolds Optimlis megolds Pont Feladatmegrts s lnyegkiemels. A vizsgz megoldsban a spanyol vilgbirodalom gazdasgi viszonyairl r, az abszolutizmus mkdsnek gazdasgi httert trja fel. Rmutat a forrsrszletek elemzse segtA feladat megrtse 3 sgvel a szzad vgre bekvetkez hanyatls okaira s kvetkezmnyeire, arra, hogy Spanyolorszg mirt nem lpett a tks fejlds tjra. 1.2. Legyen kpes kln- A vizsgz a forrsokbl s sajt ismereteit alkalmazva bz tpus forrsok a XVI. szzadi spanyol gazdasgi helyzet jellemzit (a s sajt ismeretei nemesfm beramlsnak kiaknzatlansga, a vmposszevetsvel s litika, a hadsereg kiadsai stb.) vizsglja, elemzi V. sszegzsvel egy Kroly, majd II. Flp alatt. tmrl sszefoglal ismertetst rni! 2.1 Trtnelmi fogalmak A vizsgznak a forrs megrtshez szksge van a K azonostsa, helyes spanyol abszolutizmus fogalmnak s a gazdasgi foO hasznlata. galmaknak (brokrcia, inkvizci, kereskedelmi vm, M rforradalom, manufaktra, kereskedelmi, ipari tke) P kigyjtsre s ismeretre. E T 4.1 Legyen kpes trt- Az abszolutizmus gazdasgi kellktrra utal. nelmi esemnyek Megllaptja a rendszer mkdsbl kvetkezen a E 9 okairl s kvetkez- gazdasgra hrul htrnyokat. Szmba veszi a bevN mnyeirl felttelez- teleket, kiadsokat. Az elrt eredmnyeket (gyarmatC seket megfogalmazni, birodalom, vezet eurpai szerep) s az rnyoldalakat I s azokat indokolni. (kirlyi nkny, tks gazdasgi elemek hinya, passzv klkereskedelmi mrleg; fokozatos httrbeszoruls, K kiszoruls az eurpai centrumbl) kveti nyomon. 5.3 Tudja elemezni a gaz- A spanyol gazdasg eslyeinek felmrst (a spanyol kirly jvedelmei, a vilgbirodalmisg, a nemesfmdasgi viszonyokat klnbz szempon- zn) s a gazdasgtrtneti folyamat (megtorpans, tok alapjn. hanyatls) sszetevinek megllaptst elvgzi. Rvilgt az alapvet gazdasgi sszefggsekre (rfelhajt mechanizmus, a kereskedelmi ad hatsai, a nemesfm kiramlsnak okai, az iparosods hinynak htulti). A szveg szerkesztett s gondolatilag megfelelen tagolt, a kifejts logikus. Megszerkesztettsg, A szveg grdlkeny, a mondatok vilgosak s egyrnyelvhelyessg 4 telmek, a nyelvhelyessg megfelel. A tanul megllaptsai rnyalt elemzkszsgrl tanskodnak. rtkelsi szempontok

99

4. Szellemi, trsadalmi s politikai vltozsok az jkorban

A kompetencikhoz kapcsold lehetsges tartalmak (optimlis megoldsnl) A spanyol abszolutizmus virgkora V. Kroly s II. Flp uralkodsnak idejre tehet. V. Kroly a nmet-rmai csszri cmet is birtokolta, kezbe kerlt az jvilg, Nmetalfld s itliai terletek is. Fia, II. Flp a cortezek mellzsvel, az inkvizcira tmaszkodva ptette ki brokratikus hatalmt. A spanyol gazdasgot is meghatroz korabeli tnyez az rforradalom volt. A nemesfm beramlsval nvekedtek az rak; a mezgazdasgi termkek ra gyorsabban ntt, mint az ipari termkek. A spanyol gazdasgra a folyamat felems mdon hatott. A rendelkezsre ll adk (vrosok, parasztok adi) s a gyarmatokrl beraml nemesfmzn rvn Spanyolorszg Eurpa legnagyobb flottjt s legersebb hadseregt tudta fenntartani. A gazdasgi potencilt mgsem volt kpes sem az abszolutista rendszer, sem a feudlis szemllet spanyol trsadalom megfelelen kiaknzni. A gazdasgi visszaess a szzad utols harmadban jelentkezett. Okai: a keresked-tks elemek sztnzsnek, a manufaktrk ltrehozsnak hinya; a feudlis szemllet dominancija; alacsony behozatali, magas kiviteli vm; (10%-os) forgalmi ad kivetse a kereskedelemre. Mindezek kvetkeztben a nemesfm kifolyt az orszgbl, a nyersanyagot nem helyben dolgoztk fel, az antiprotekcionista vmpolitika rvn a helyi termkek bent maradtak az orszgban, st klfldi termkek rasztottk el azt. Az elhibzott adpolitika trsadalmi feszltsgeket szlt. A szakadatlan hbors terhek elnyeltk a beraml nemesfmkszlet nagy rszt; az iparz, keresked zsidkat s moriszkkat ldzte, kizte az inkvizci. Kvetkezmnyek: Az llami bevtelek egyre cskkentek. A hadsereg finanszrozsa megrekedt. A vezet nagyhatalmi statust elvesztette Spanyolorszg.

100

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban A) Magyarzatok


5. 1 A mohcsi csata s az orszg hrom rszre szakadsa Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint A mohcsi vsz s az orszg rszekre sszetart erk a hrom orszgrszben (pl. trk szakadsa. elleni vdekezs, gazdasg, valls). Vgvri kzdelmek. A rendi s vallsi trekvsek sszekapcsoldsa a Bocskai-fle szabadsgharcban. Tartalmi elemek Kzpszint A mohcsi vsz: a Mohcshoz vezet t, a mohcsi csata s kvetkezmnyei. Az orszg hrom rszre szakadsa: a ketts kirlyvlasztstl az Erdlyi Fejedelemsg szletsig (15261570), a hrom orszgrsz berendezkedsnek fbb jellemzi. Vgvri kzdelmek: a Trk Birodalom helyzete a XVI. szzadban, a trk terjeszkeds magyarorszgi llomsai, a vrhbork kora, hdoltsg s a vgvrak lete, mindennapjai. Emelt szint sszetart erk a hrom orszgrszben (trk elleni vdekezs, gazdasg, valls): a nemzetkzi munkamegoszts s agrrkonjunktra gazdasgi s trsadalmi hatsai, a hrom rszre szakadt Magyarorszg gazdasgi s trsadalmi helyzete, tulajdonviszonyai, a reformci hazai elterjedsnek sznterei, irnyzatai, kimagasl alakjainak tevkenysge, a hazai reformci kulturlis s trsadalmi hatsai, szerepe a magyar trsadalom identitsnak megrzsben. A rendi s vallsi trekvsek sszekapcsoldsa a Bocskai-fle szabadsgharcban: a magyar rendi mozgalom ideolgija (Szentkorona-tan, Hrmasknyv), a Bocskai-szabadsgharc rendi s vallsi mozgatrugi.

101

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

5. 2 Az Erdlyi Fejedelemsg virgkora Kvetelmnyek Kzpszint Erdly sajtos etnikai s vallsi helyzete (hrom nemzet, vallsi tolerancia, stb.). Tartalmi elemek Kzpszint Erdly helyzete, lehetsgei s korltai: Erdly fldrajzi s regionlis helyzete, az erdlyi llamisg jellemzi (az erdlyi rendek s a fejedelem viszonya, lland klpolitikai fenyegetettsg, viszonylagos belpolitikai nllsg), vltoz mozgstr a nagyhatalmak kztt Erdly virgkornak s hanyatlsnak fbb szerepli s llomsai. Erdly sajtos etnikai s vallsi helyzete: Erdly: ngy np s hrom nemzet, Erdly vallsi, felekezeti viszonyai. Emelt szint Bethlen Gbor kl- s belpolitikja: az ers fejedelmi hatalom kiptse s mkdse Bethlen Gbor idejn, az Erdlyi Fejedelemsg klpolitikjnak alapvonsai (hintapolitika, orszgegyestsi ksrletek, trk fggs), beavatkozsok a harmincves hborba. Gazdasg s kultra Erdly aranykora idejn: az erdlyi aranykor gazdasgi httere (birtokpolitika, monopliumrendszer), Bethlen Gbor kultrpolitikja (a protestantizmus sokrt tmogatsa, a klfldi kapcsolatok), etnikumok s vallsok Erdlyben. 5. 3 A trk kizse s a Rkczi-szabadsgharc Kvetelmnyek Kzpszint A Rkczi-szabadsgharc fordulpontjai. A szatmri bke. Emelt szint A trk kizsnek krdsei s Zrnyi Mikls. A spanyol rksdsi hbor s a Rkczi-szabadsgharc. Emelt szint Bethlen Gbor kl- s belpolitikja.

102

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

Tartalmi elemek Kzpszint A Rkczi-szabadsgharc kitrsnek okai: a trk kizsnek az ra (Habsburg abszolutizmus elretrse, rendi s vallsi srelmek, nvekv trsadalmi elgedetlensg, npi mozgalmak), a Rkczi-szabadsgharc kitrsnek kzvetlen elzmnyei. A Rkczi-szabadsgharc fordulpontjai. Klcsns engedmnyek a szatmri bkben: a Rkczi-szabadsgharc kimenetele, a szatmri bke pontjai, a klcsns engedmnyek okai s kvetkezmnyei. Emelt szint A trk kizsnek krdsei s Zrnyi Mikls: a Habsburg s a Trk Birodalom nagyhatalmi helyzetnek vltozsai s az egymshoz fzd kapcsolataik alakulsa a XVII. szzadban, a hagyomnyos hatalmi rendszer (rendi dualizmus) felbomlsa Magyarorszgon, magyar rendi mozgalmak a XVII. szzad msodik felben, Zrnyi Mikls plyafutsnak legfontosabb llomsai, letmve. Clok s lehetsgek a Rkczi-szabadsgharcban: a Rkczi-szabadsgharc sikereinek s kudarcainak httere (a szabadsgharc alakulsnak trsadalmi, gazdasgi, hadszati s nagypolitikai dimenzii), a kuruc llam s trsadalom: a trsadalmi s politikai berendezkeds alternatvi (ers fejedelmi hatalom, a rendi konfderci problematikja, a rendek s a katonskod jobbgyparasztsg kapcsolata), a kuruc szabadsgharc nemzetkzi krnyezete (partnerek, ellenfelek, a rendi hatalomtvtel lengyel pldja, a fggetlensg korltai s lehetsgei). 5.4 Magyarorszg a XVIII. szzadi Habsburg Birodalomban Kvetelmnyek Emelt szint Kzpszint Demogrfiai vltozsok, nemzetisgi arnyok Az udvar s a rendek viszonynak alakulsa. alakulsa. Mria Terzia s II. Jzsef reformjai. Tartalmi elemek Kzpszint Demogrfiai vltozsok, nemzetisgi arnyok alakulsa: az j honfoglals: a npmozgsok s a beteleptsek fbb jellemzi s irnyai, demogrfiai s etnikai vltozsok a XVIII. szzadi Magyarorszgon. Mria Terzia s II. Jzsef: Mria Terzia s II. Jzsef uralkodsa, legfontosabb rendeleteik, a felvilgosult abszolutizmus s a magyar rendek viszonya.
103

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

Emelt szint Az udvar s a rendek viszonynak alakulsa: Magyar Kirlysg s a Habsburg Birodalom kormnyzati struktrja, a magyar llam s a Habsburg Birodalom jogviszonya, (Pragmatica Sanctio, rendi dualizmus). 5.5 Mvelds, egyhzak, iskolk Kvetelmnyek Kzpszint A hazai reformci s a barokk kulturlis hatsai forrsok alapjn. Tartalmi elemek Kzpszint A hazai reformci s a barokk kultra kiemelked alakjai s alkotsai: a magyarorszgi reformci s katolikus megjuls legfbb llomsai, meghatroz alakjainak tevkenysge (Kroli Gspr, Pzmny Pter), a protestns s a katolikus hitlet alapvonsai, a magyarorszgi egyhzak szervezeti felptse, szellemi kzpontjai, protestns mvelds s a barokk mvszet legfontosabb helysznei, alkoti. Emelt szint Az llami oktatspolitika megjelense: az iskolk mkdse, tantrgyak, taneszkzk, a tantk s a dikok viszonya az jkorban; az akkori s a mai iskolai let sszehasonltsa, a felvilgosodott abszolutizmus lpsei az oktats korszerstsre, az llam s egyhz viszonynak alakulsa az jkori Habsburg Birodalomban. Emelt szint Az llami oktatspolitika fbb intzkedsei.

104

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

B) Mintafeladatok
Kzpszint szveges, kifejtend, elemz feladat 1. FELADAT Az albbi forrsok az Oszmn Birodalom hadseregrl s kormnyzatrl szlnak. A forrsok s sajt ismeretei alapjn mutassa be, hogyan rtkeltk a trk berendezkeds sajtossgait a kortrsak!

Aki tmr*-birtokosok kzl nem tntette ki magt, s a hadjratrl nem hozott fejet vagy nyelvet (foglyot): nem rszeslt ellptetsben. De aki kitntette magt, s nyelvet s fejet hozott, annak jvedelme minden tz akcse (trk ezstpnz) utn egy akcsval flemeltetett. (Kocsi bg emlkirata, 17. szzad eleje)
* Tmr: Katonai szolglat fejben a szphiknak adomnyozott szolglati birtok a Trk Birodalomban.

Sok (keresztny) ifjt gyjtttek ssze, s vittek a szultnnak: adassanak k a trkk keze al, s tanuljanak trkl. Azutn pedig legyenek katonk. gy is trtnt. Naprl napra mind tbben lettek, s mohamednn vltak. Nhny vig dolgoztattk ket, majd elvittk ket a (szultni) kapuhoz. Attl fogva fehr sapkt viseltek, s jeni cseri j katonk nven neveztk ket A nevezett alakulat az Oszmn-hz karja s szrnya lett. (A janicsrok trvnyei) A szlets itt senkit sem klnbztet meg a msiktl. Mindenki annyi tiszteletben rszesl, amennyi llsnak s hivatalnak kijr Az llsokat a szultn maga adomnyozza, s mit sem trdik kds nemesi szrmazssal tekintllyel avagy a tmeg tlsvel. Csakis az rdemeket, az erklcst, a tehetsget s az alkalmassgot veszi figyelembe. Mindenki az ernyeinek megfelelen rszesl kitntetsben. (Busbecq: Levelek Trkorszgbl, 1550 k.) Kegyetlen zsarnoksg, vazallusok s rabszolgk tmegvel, nemesek, riemberek s rgi csaldok nlkl, ahol senki sem szabad, ahol a fldet nem lehet rklni; egy erklcsk, tudomnyok s mvszetek nlkli orszg (Fuller: A szent hbor, 1646.)
105

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

Megolds Optimlis megolds Pont A feladat megrtse, lnyegkiemels. A vizsgz a trk birodalom katonai s brokratikus A feladat megrtse 4 rendszert mutatja be a forrsok felhasznlsval, illetve sajt ismeretei segtsgvel. K 1.1. Trtnelmi forrsok- A vizsgz a szveges s kpi forrsokbl sszegyjti O bl informcik gyjtse, az Oszmn Birodalom berendezkedsre vonatkoz M kvetkeztetsek megfo- informcikat (pl. szolglati birtok, gyermekad). Kvetkeztetseket fogalmaz meg aszerint, hogy ki a P galmazsa. forrs szerzje (trk vagy nyugat-eurpai). E A forrsbl szerzett informcikat sszeveti (hasonlT 1.2. Klnbz tpus 12 forrsokbl szrmaz insgok, egyezsek, klnbsgek). E A kvetkezmnyek csoportostsa mellett megksrli N formcik sszevetse. megnevezni az okokat is. C 4.1. A tanultak okok s I kvetkezmnyek szerinti rendezse. K A tanul fogalmazsa szerkesztett szveg. A szerkezet a logikus kifejtst szolglja. Megszerkesztettsg, A szveg grdlkeny, a mondatok vilgosak s egyr- 5 nyelvhelyessg telmek. A tanul megllaptsai rnyalt elemz kszsgrl tanskodnak. rtkelsi szempontok

A kompetencikhoz kapcsold lehetsges tartalmak (optimlis megoldsnl) Arab mintra elvileg minden fld az uralkodtl volt, amibl tetszse szerint adomnyozott hasznlatra, elssorban katonai szolglatrt. A fldet brmikor elvehette, vagy msikra cserlhette. Ebben a birodalomban a felemelkeds, meggazdagods tja szinte csak a katonai szolglaton keresztl vezetett. A trk hadsereg legtkpesebb alakulatai a lovas szphik s a gyalogos janicsrok voltak. A szphik vitzsgkrt szolglati birtokot kaptak a szultntl. A szphik ltalban knnylovasok voltak. A janicsrsgot a meghdtott keresztny orszgokbl elrabolt gyermekekbl szerveztk meg. Szolglataikrt zsoldot kaptak. Gyalogos, lvsz (jsz, ksbb pusks) alakulatokba szerveztk ket. A hivatalnokok nagy rsze is csaldjuktl megfosztott, iszlm hitre trtett idegenekbl kerlt ki. A legrtermettebbek egszen magasra akr a nagyvezrsgi mltsgig is eljutottak. A trk berendezkedst a nyugati kortrsak klnbzen rtkeltk. Kezdetben elismertk a birodalom hatkonysgt (Busbecq), de a XVII. szzadtl, amikor az eurpai hadseregek korszersdse elkezddtt s sorra arattk gyzelmeiket a trk felett, inkbb az uralom despotikus vonsait emeltk ki (Fuller).

106

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

Emelt szint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladatok 1. FELADAT Az albbiakban Forgch Ferenc XVI. szzadi trtnetr munkjbl olvashat egy rszlet. Az esemny, amirl tudst, az 1549-es nyrbtori egyezmny, ami Frter Gyrgy s Ferdinnd kztt jtt ltre. Sajt ismeretei s a szveg segtsgvel vlaszoljon a krdsekre! Ezek utn Gyrgy, mivel ltta, hogy az orszg a kirlyn fel hajlik, s ugyanakkor az ifjv serdl Jnostl is flt, bns csalrdsgra advn a fejt, j terveket forralt, gyhogy egymst kereszteztk a titkos levelek s zenetek. Vgl is Ferdinnd Salm Mikls grfot kldi hozz katonai fmegbzottknt. Gyrgy szeptember nyolcadikn rkezett Btorba Minden egyb is a kirlyi udvar mintjra volt elrendezve: mert a kirlyi cmen kvl kirlyi hatalmat fitogtatott. Megbzst Mikls nagy hangon adja elHa (Gyrgy) Magyarorszgot tadja Ferdinndnak, akkor viszont kiszolgltatja Jnos egsz apai vagyont, amely a kirlyi gazdagsghoz kpest igen tekintlyes volt; ugyangy a kirlynnak mindkt fejedelem nagysghoz mrten fnyes hozomnyt; Gyrgy szmra pedig a vradi pspksghez hozz fogja csatolni Erdly kormnyzsgt, s ki fogja eszkzlni a vrs sveget a pptl. Erre a megllapodsra mindketten megeskdtek. (Forgch Ferenc emlkirata) 1. A forrs szerint mi motivlta Frter Gyrgyt Ferdinnddal val megegyezsre? 1 pont ... 2. Milyen az orszg jvjt rint politikai szndk vezrelte mg Frter Gyrgyt a megegyezsben, amit Forgch figyelmen kvl hagy? 1 pont

... 3. Ferdinnd csaldi kapcsolatai rvn melyik jelents eurpai uralkod tmo1 pont gatsban bzhatott mg Gyrgy bart? ... 4. Milyen az erdlyi politikban megnyilvnul megosztottsgra utal a 1 pont forrs? ... 5. Milyen katonai, politikai kvetkezmnyekkel jrt Magyarorszg szmra a 1 pont fenti megllapods vgrehajtsa? ... sszesen 5 pont Megolds 1. A hatalomvgy. 2. Az orszg egysgnek visszalltsa, megtartsa/orszgegyest trekvs. 3. V. Kroly nmetrmai csszr tmogatsban. 4. A Frter Gyrgy, valamint Izabella s Jnos Zsigmond kztti megosztottsgra utal. 5. A trk bosszhadjratt vltotta ki, vagy 1552-es trk hadjrat, foglalsok. Elfogadhat mg: erdlyi hintapolitikjnak kialaktsa.

107

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

2. FELADAT Az albbi idzet a reformci s a katolikus megjuls korbl val. Vlaszoljon a szveghez kapcsold krdsekre! Tagadhatatlan dolog, hogy mita ti ez vilgra hozttok az j tudomnt, mita az ti tudomntoknak veszedelmes s rtalmas almjt megvk az emberek, azta felnyittatk az emberek szeme minden gonoszsgra s istentelengre. gy annyira, hogy azttul fogva mg csak az tz esztends gyermek is tbb latorsgot s gonoszsgot tud, cselekszik, hogysem azeltt az negyven esztends ember. Ezt az innen vallstokon val vn emberekkel bizonytom, kik mg jl emltik, minem llapat volt az hitetek elhatalmazsa elttAnnakokrt nktek ksznhetjk, hogy ennyire elradott az vilgon mindennem gonoszsg: s ezekrt val isten ostorit is ti gymlcstknek nevezhetjk Azt mondod, s igazn is mondod, hogy Magyarorszg tszz esztendeig ers s a trknek rettenetes orszg volt, melybe sok j fejedelmek voltak, gy mint Hunyadi Jnos s Mtys kirly, kik ltal isten fel akarta emelni az mi nemzetsgnket Nyilvn ti magatok meglthatjtok, hogy ersebb gymola s tmasza volt orszgunknak ti elttetek, mert akkor volt virgjba akkor kezdett romlani, mikor ti tmadtok Lajos kirly idejbe. (Pzmny Pter Felelet az Magyari Istvnnak az orszg romlsrl ) 1. Mi lehetett az az j tudomn, ami Pzmny szerint romlst hozott az orszgra?

1 pont 1 pont

........................................................................................................................................ 2. Hogyan, mirt hozott romlst az orszgra az j tudomn? ........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ 3. Helytll Pzmnynak az utols mondatban alkalmazott rve? Vlaszt indokolja! 2 pont

........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ 4. Kik tanskodhatnnak Pzmny szerint amellett, hogy az j tudomn megjelense eltt az orszg llapota jobb volt? 1 pont

........................................................................................................................................ sszesen 5 pont Megolds 1. A protestantizmus vagy reformci. 2. Erklcstelen, gonosz tantsaik vannak, ezrt (ezzel) kivvjk Isten haragjt s bntetst az orszgra. 3. Nem helytll, hiszen a protestantizmus Magyarorszgon nem terjedt el Mohcs eltt, vagy a vlaszad rvilgt, hogy Pzmny cssztat, mert nem ez volt a mohcsi vsz valdi oka. 4. Pzmny (rvt erstve) az ids protestnsokat hvja tanul.

108

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

3. FELADAT Az albbi kt forrs a tizentves hborban lezajlott, ktes kimenetel, 1596-os mezkeresztesi csathoz kapcsoldik. A legtbb rtkels szerint a trkk pirruszi, risi ldozatokkal jr gyzelmet arattak. A festmny s a szveg segtsgvel feleljen a krdsekre! Hinyzott ebbl a taktikbl a zrt tmegek lkse, a mozgs s a tz koordinltsga, a fegyvernemek feszes egyttmkdse, teht mindaz, ami az eurpai taktikt mr a XVI. szzadban jellemezte. Az eurpai hadseregekben a dnts hordozja a gyalogsg s ltszma is jval nagyobb a lovassgnl. A trk hadseregben mindez ppen fordtva volt. (Perjs Gza XX. szzadi trtnsz)

(Hans von Aachen allegrija a csatrl) 1. Milyen eszkzkkel fejezi ki a fest azt, hogy a trkk gyzelme nem teljes? Soroljon fel legalbb kettt! 2 pont ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. 2. Mi fejezi ki a fest a csszri magyar seregek fel irnyul szimptijt? 1 pont ................................................................................................................................................. 3. Perjs Gza a nyugati, eurpai hadseregek technikai, szervezeti flnyt mutatja be. Milyen tpus csatban nem lehet kihasznlni az emltett elnyket? 1 pont .................................................................................................................................................

109

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

4. Plffy Mikls, a magyar csapatok vezetje azt rta a csatval kapcsolatban, hogy felnyitottk a muzulmnok eddig zrt s ismeretlen veszlyekkel telinek vlt dobozt, s azt lttk, hogy a doboz teljesen res. Hogyan rtelmezi ezt az rtkelst?

1 pont

................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. sszesen 5 pont Megolds 1. Pl. a trk duzzog arckifejezse vagy az eldobott buzogny, kard, vagy a csszri lovas diadalmas alakja. 2. Pl. a sr korons nalak vagy a trk lbnl l ktsgbeesett alak vagy Mihly arkangyal tlkezse. 3. A vrhborkban nem lehet kihasznlni ezeket az elnyket (pl. pusks gyalogos katonk szmbeli flnye). 4. A trk technika, noha a csatban gyzni tudtak, nem rejteget mr meglepetseket, kiismerhetv vlt. Emelt szint szveges vlaszt ignyl, problmamegold feladat 1. FELADAT Az albbi kt szemelvny s sajt ismeretei alapjn mutassa be a hdoltsgi adpolitika fbb vonsait! Mutasson r a szemelvnyekbl kirajzold pnzgyi helyzet lehetsges okaira! Amikor a felsges padisah Allah segtsgvel a budai viljetet (a legnagyobb trk kzigazgatsi egysg) kegyeskedett meghdtani, tervbe vette, hogy az sszes rjn (a nem muzulmn alvetetek neve) igazsgos tletet hajtsanak vgre. A felsges rendelet s felsges parancs ekppen jelent meg: A fent emltett viljetben mindenki maradjon a helyn. A birtokukban lev ingsguk, a vrosokban s falvakban lev hzaik, szljk s kertjk kszsgei a sajt tulajdonuk s birtokoljk gy, ahogy akarjk. Jogukban ll azokat eladni, elajndkozni vagy brmikppen tulajdonba adni, vagyis fizessk meg a szljk (s egyebk) utn jr szolglmnyukat s birtokoljk azokat hallukig gy, ahogy akarjk. Amikor meghaltak, szlljanak azok rkseikre a tulajdonjog szerint. ket soha senki ne zaklassa s ne hborgassa. Az ltaluk mvelt fldek is maradjanak birtokukban, de fldjeik nem az emltett osztlyozs szerinti (mint a hz, kert, szl) tulajdonbirtokuk, hanem ezek mint a tbbi jl vdett tartomnyban kincstri fld nven ismert az orszg fldje a mohamedn kincstr fldtulajdonaknt, klcsnads tjn vannak a rja birtokban. Gabonanembl s egyb termnybl vessk s arassk azt, amit akarnak. Fizessk meg tized cmen a hardzs rszt s a tbbi jrandsgot s birtokoljanak gy, ahogy akarnak. (Egykor trk forrs)

Az itteni trk vrak fenntartsa s hadfelszerelsnek biztostsa tetemes sszeget emsztett fel. 1542 vgn olyan hrek jrtak, hogy a szultni kincstr teljesen kirlt, mert Buda vdelme minden pnzt elnyelt. 155253-ban tbb, mint 22 milli akcst (440 ezer aranyat) kellett
110

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

az isztambuli kincstrbl Budra szlltani. 155859-ben a budai vilajet vraiban llomsoz 10 328 fnyi rsg vi zsoldja meghaladta a 23 milli akcst. A vilajet terletrl befolyt jvedelmek ezzel szemben mindssze csak 6,4 milli akcse krl voltak. Br a jvedelmek a kvetkez esztendben 8,8 milli akcsra emelkedtek, a kiadsok mg mindig 23 milli felett voltak, azaz a deficit most mr aranyban kifejezve 225 506, illetve 196 828 arany volt. A vilajet kincstri bevtelei 155859-ben a kiadsoknak csak 28%-t, a kvetkez esztendben pedig a 38%-t fedeztk. (goston Gbor rsa)

Megolds rtkelsi szempontok Optimlis megolds Pont 1

Feladatmegrts s lnyegkiemels. A vizsgz vlaszban elssorban a trk adztats A feladat megrtse alapelveit, a hdoltsg pnzgyi helyzett trja fel; a rossz pnzgyi helyzet okait keresi. A vizsgznak egy korabeli forrs s egy 1.2 Legyen kpes klnbz tpus forrsok szakirodalmi tanulmny rszletnek segtsgs sajt ismeretei ssze- vel kell a krdst megvlaszolnia. A diknak vetsvel s sszegz- ssze kell hasonltania a kt szemelvnyben lev tartalmakat, de tl is kell rajtuk lpnie az svel egy tmrl sszefoglal ismertetst okok keresse sorn. K rni. O 2.1 Trtnelmi fogalA vizsgz a korszakra vonatkoz gazdasgi, M mak azonostsa, helyes kzigazgatsi fogalmakat (hdoltsg, rja, P hasznlata. viljet, akcse, kincstri birtok) rszben a forE rsbl azonostja, korbbi ismereteit mozgT stva helyesen hasznlja. E N 5.1 Tudja jellemezni a A dik megllapthatja, hogy C tulajdonviszonyokat, s a rjkra kln jogszablyok rvnyesek; a hardzs a rjk szmra kirtt adfajta; I bemutatni a gazdasg szereplit az adott kor- a hasznlati jog s a tulajdonjog a muszlim jogalkotsban elvlik, az utbbival csak a K ban. szultn rendelkezik; az elbbiekbl kvetkezen ez nem csak a rjkra, hanem minden birtokosra rvnyes; a hdoltsg nem volt rentbilis a trkk szmra a berendezkeds kezdeti szakaszban; ez fknt a hbors kiadsok megnvekedsre vezethet vissza. Megszerkesztettsg s nyelv- Logikusan felptett, szerkesztett szveg. A lert szveg helyesrsa megfelel. helyessg

111

5. Magyarorszg a Habsburg Birodalomban

A kompetencikhoz kapcsold lehetsges tartalmak (optimlis megoldsnl) A korabeli forrsbl lthat, hogy a trk adpolitika pt a korbbi adztatsra. Az j berendezkeds nem bolygatja a korbbi tulajdonviszonyokat, nem avatkozik bele a termelsbe, az rklsi jogba sem. m megjelenik egy j jogi kategria: a rjk, a nem muzulmn alvetettek. Az jdonsg az, hogy fldjket csupn hasznlatra kapjk; a fld valdi tulajdonosa a szultni kincstr. Csak rjuk vonatkoz adfajta a hardzs, ezt a rja a kincstr szmra kteles befizetni. Emellett tartoznak fizetni az egyb fldesri szolglmnyaikat is. A rja lhet a szultn sajt kezels birtokn, vagy ms fldesrn (pl. szphi birtokn), akik azonban szintn csak hasznlatra kapjk birtokukat a kincstrtl. A msodik szemelvnybl az derl ki, hogy a hdoltsg rfizets volt a trk szmra. Ez fknt a vrhborkra vezethet vissza (a szemelvny az 1550-es veket vizsglja). A XVI. szzadi hbork mr nagy tmegeket mozgattak meg, ezzel egytt nttek a kiadsok is.

112

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora A) Magyarzatok


6.1 A francia polgri forradalom politikai irnyzatai, az Emberi s Polgri Jogok Nyilatkozata Kvetelmnyek Kzpszint Az Emberi s Polgri Jogok Nyilatkozatnak alapkrdsei. Az alkotmnyos monarchia vlsga s buksa. Tartalmi elemek Kzpszint Az Emberi s Polgri Jogok Nyilatkozatnak elemzse: a polgri szabadsgjogok, a npfelsg elvnek rvnyeslse a kiltvnyban. Emelt szint A francia forradalom fbb irnyzatainak (kirlyprtiak, alkotmnyos monarchistk, girondiak, jakobinusok) legfontosabb jellemzi s ezek tbbszempont sszehasonltsa: az egyes irnyzatok trsadalmi s politikai jellemzi, a trsadalmi s a politikai szerep vltozsa a forradalom menetben. Az Emberi s Polgri Jogok Nyilatkozatnak elemzse, sszevetse az eszmetrtnetben tanultakkal: a felvilgosods alapvet elveinek rvnyeslse a kiltvnyban, a kiltvny sszevetse az amerikai Fggetlensgi Nyilatkozattal. 6.2 A napleoni hbork s a Szent Szvetsg Eurpja (csak emelt szinten) Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint A napleoni hbork fordulpontjai (pl. Moszkva, Lipcse). A nagyhatalmi egyttmkds cljai s rendszere a bcsi kongresszus nyomn. Tartalmi elemek A napleoni hbork fordulpontjai. A bcsi kongresszus s a Szent Szvetsg rendszernek vizsglata. A nagyhatalmi rdekek birodalmi s ideolgiai sszetevinek elemzse: a nagyhatalmakat irnyt szempontok: hatalmi politika s konzervatv szolidarits, egy nagyhatalom politikjnak nyomon kvetse a trgyalsokon, a diplomcia j tjai a XIX. szzad elejn. Emelt szint A fbb irnyzatok (pl. alkotmnyos monarchistk, girondiak), valamint kpviselik trsadalmi s politikai elkpzelseinek sszehasonltsa. Az Emberi s Polgri Jogok Nyilatkozatnak elemzse.

113

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

6.3 A XIX. szzad eszmi Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint A korszak fbb eszmeramlatainak (liberalizmus, nacionalizmus, konzervativimus s szocializmus) jellemzi forrsok alapjn. A legfontosabb llam- s alkotmnyjogi fogalmak (pl. alkotmny, parlament, kpviseleti rendszer, szavazati jog, hatalommegoszts). Tartalmi elemek A fbb eszmeramlatok (liberalizmus, nacionalizmus, konzervativizmus s szocializmus) alapvet elgondolsainak ttekintse forrsok s brk feldolgozsval: az egyes irnyzatok jellemzinek felismerse, az egyes irnyzatok trsadalmi htternek vizsglata. A legfontosabb llam- s alkotmnyjogi fogalmak: alkotmny, parlament, kpviseleti rendszer, szavazati jog, hatalommegoszts.

6.4 Az ipari forradalom s kvetkezmnyei Kvetelmnyek Kzpszint Az ipari forradalom legjelentsebb terletei (knnyipar, nehzipar, kzlekeds) s a kor nhny tallmnya. Az ipari forradalom teremtette ellentmondsok (pl. krnyezetszennyezs, letmdvltozs, a nyomor krdse). Tartalmi elemek Kzpszint Az ipari forradalom kibontakozshoz vezet tnyezk feltrsa s az ipari forradalom egyes szakaszai fbb jellemzinek rtelmezse forrsok, trkpek, grafikonok s kpek alapjn: a mezgazdasg, a knnyipar, a nehzipar egymsba kapcsold fejldse, a kzlekeds forradalma, egy feltall s tallmnya. Az ipari forradalom teremtette ellentmondsok feltrsa rott forrsok, brk s kpek alapjn: a krnyezet talaktsnak pozitv s negatv hatsainak klcsnhatsa, a tallmnyok s a mindennapi let, a nagyipari munkssg ltrejtte, a krnyezet rombolsa s ptse, a nyomor s az letkrlmnyek javulsa, mveletlen tmegek s a tmegek mveldse. Emelt szint Az ipari forradalom eredmnyeinek (pl. vrosiasods, demogrfiai robbans) kibontakozsa s egymsra hatsa.

114

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

Emelt szint Az ipari forradalom hatsainak elemzse forrsok, trkpek, grafikonok segtsgvel: a demogrfiai robbans s az ipari forradalom klcsnhatsa, vrosiasods s ipari forradalom, a trsadalmi szerkezet talakulsa.

6.5 Nagyhatalmak s katonai-politikai szvetsgek a szzadforduln Kvetelmnyek Kzpszint Az USA kialakulsa s nagyhatalomm vlsa. Nmetorszg nagyhatalomm vlsa. A balkni konfliktus okai. Emelt szint A szvetsgi rendszerek kialakulsnak okai az els vilghbor eltt. Gyarmatok s gyarmattartk a szzadforduln.

Tartalmi elemek Kzpszint Az USA nagyhatalomm vlsnak nyomon kvetse trkpek, forrsok s vzlatok feldolgozsval: az amerikai polgrhbor gazdasgi, trsadalmi s alkotmnyos vonatkozsai, az amerikai gazdasgi fellendls sszetevi, az amerikai expanzi a vilgban. A nmet egysgmozgalom nyomon kvetse trkpek, forrsok s vzlatok feldolgozsval: a nmet egysgmozgalom folyamata. Tematikus trkpek, szveges forrsok s brk feldolgozsa rvn a balkni helyzet megrtse s elemzse: a Balkn etnikai, vallsi soksznsge, gazdasgi s trsadalmi elmaradottsga, nemzeti trekvsek a Balknon, a keleti krds problematikja, az OsztrkMagyar Monarchia Balkn-politikjnak elemzse. Emelt szint Tematikus trkpek, szveges forrsok s brk feldolgozsa rvn a szvetsgi rendszerek kialakulsnak feldolgozsa: a hatalmi politika gazdasgi, demogrfiai mozgatrugi, az antant s a ketts, majd hrmas szvetsg ltrejtte. Tematikus trkpek, forrsrszletek, diagramok, kpek s szveges forrsok alapjn a gyarmatbirodalmak jellemzse: a gyarmatosts jellege a XIX. s a XX. szzad forduljn, a brit, a francia s a nmet gyarmati versengs jellemzi.

115

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

6.6 Tudomnyos, technikai felfedezsek, jtsok s kvetkezmnyeik Kvetelmnyek Kzpszint A msodik ipari forradalom alapvet vonsainak bemutatsa. A technikai fejlds hatsa a krnyezetre s az letmdra, konkrt pldk alapjn. Emelt szint Az ipari forradalom kornak legfontosabb tallmnyai s felfedezi bemutatsa (pl. Benz, Edison, a robbanmotor, telefon). A tudomnyos s technikai fejlds hatsa a trsadalomra, a gondolkodsra, az letmdra s a krnyezetre.

Tartalmi elemek Kzpszint Forrsrszletek, tematikus trkpek s brk feldolgozsval a msodik ipari forradalom jellemz vonsainak (tkekoncentrci, j ipargak, tudomny szerepe stb.) elemzse: a msodik ipari forradalom technikai s tudomnyos sszetevi, az ipari forradalom hatsa az ipar szerkezetre s az egyenltlen fejldsre, a krnyezet fokozd puszttsnak bemutats s elemzse, a technikai fejlds hatsra a mindennapok gyors talakulsa, s az ebbl ered pozitv s negatv kvetelmnyek elemzse. Emelt szint Forrsrszletek, tematikus trkpek, kpek s brk elemzsvel a msodik ipari forradalom korszaka technikai jtsainak s legjelentsebb szemlyisgeinek megismerse, munkssguk hatsnak elemzse: a robbanmotorok, a hrkzls, az elektronika s a vegyipar j tendenciinak ttekintse, egy-egy feltall tevkenysgn keresztl a korszak f jellemzinek bemutatsa, a fejlds s a krnyezeti krok klcsnhatsnak elemzse, a trsadalom trtegzdse, az j trsadalmi s kulturlis jelensgek hatsa a gondolkodsra (Revizionizmus, Freud, Nietzsche stb.).

116

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

B) Mintafeladatok
Kzpszint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladat 1. FELADAT Az ipari forradalom hatsait bemutat kpek segtsgvel vlaszoljon a feltett krdsekre!

Londoni munksnegyed

Bnyban dolgoz n s gyermekek

117

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

Angol iparvros ltkpe

Angol textilzem

a) Sorolja fel, hogy az ipari forradalom mely vonsait mutatjk a kpek? 3 pont b) A bemutatott kpek alapjn milyen minstseket fogalmazhatunk meg az ipari forradalomrl? 2 pont sszesen 5 pont Megolds a) Ni s gyermekmunka (1 pont), krnyezetszennyezs (1 pont), nyomornegyedek/tlzsfolt lakhelyek (1 pont). b) Egyoldal (1 pont), negatv kpet (1 pont).

118

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

Kzpszint szveges, kifejtend, problmamegold feladat 2. FELADAT Mutassa be a forrsok segtsgvel az Amerikai Egyeslt llamok nagyhatalomm vlsnak folyamatt!
Az ssztermels s a termelkenysg orszgonknti tlaga (1870-1913) Orszg Nagy-Britannia Nmetorszg Franciaorszg USA ssztermels Termelkenysg %/v %/v 2,2 2,9 1,6 4,1 1,5 2,1 1,8 2,4 v Milli dollr 1870 1880 1890 1900 1910 1914 392 835 857 1 394 1 744 2 365 435 667 789 849 1 556 1 893 Az USA klkereskedelmi forgalmnak nvekedse Kivitel Behozatal Kivitel megoszlsa Mezgazdasg (%) 79 83 75 62 52 40 Ipar (%) 15 11 16 24 29 31

Az USA vasthlzatnak fejldse v 1830 1835 1840 1845 km 51 1756 4508 7413 v 1850 1855 1860 km 14 433 29 398 49 001

Bevndorls az USA-ba

Az USA terletnek s npessgnek nvekedse

119

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

Megolds rtkelsi szempontok A feladat megrtse 1.1. Trtnelmi forrsokbl informcik gyjtse, kvetkeztetsek megfogalmazsa. 1.2. Klnbz tpus forrsokbl szrmaz informcik sszevetse. 1.4. Trtnelmi trkpek felhasznlsa ismeretszerzshez. 1.5. Informcik gyjtse s kvetkeztetsek levonsa egyszer, statisztikai tblzatokbl, diagramokbl, grafikonokbl, kronolgikbl. 2.1. Trtnelmi fogalmak azonostsa, helyes hasznlata. 3.2. A fldrajzi krnyezet szerepe az egyes trtnelmi kultrk s llamok kialakulsban. Optimlis megolds Pont A feladat megrtse, lnyegkiemels. A vizsgz vlaszban az Egyeslt llamok 1 nagyhatalomm vlsnak folyamatt mutatja be. A trkprl a dik leolvashatja, hogy az Amerikai Egyeslt llamok a XIX. szzad folyamn fokozatosan hatalmas terleteket kebelezett be, risi erforrsok birtokba kerlt. A trkprl s a statisztikai tblzatrl lthat, hogy kipltek a vastvonalak, s az j terleteket bekapcsoltk az USA gazdasgba. A statisztika alapjn lthat, hogy az USA klkereskedelmi forgalma rohamosan nvekedett, s ezen bell az export sokkal gyorsabban. Leolvashat az is, hogy a klkereskedelem sszettele is megvltozott, az alapvet mezgazdasgi jelleg megsznt, s egyre ntt az ipar 10 szerepe. Lthat a statisztika s a trkp alapjn, hogy a fellendls okai kztt jelents szerepet jtszottak a hatalmas terletek, a nagymrtk vastpts s az tlagot jval meghalad termelkenysg-nvekeds. A dik sszegezve megllapthatja, hogy az USA terleti nvekedse s gazdasgi erejnek gyors ersdse rvn a nagyhatalmak sorba emelkedett. A vizsgz a politika- s gazdasgtrtnet jellemz fogalmait (termelkenysg, bevndorls stb.) helyesen hasznlja sajt szvegben. A szerkezet a logikus kifejtst szolglja. A szveg grdlkeny, a mondatok vilgosak s 1 egyrtelmek.

K O M P E T E N C I K

Megszerkesztettsg, nyelvhelyessg.

120

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

Emelt szint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladat 1. FELADAT A XIX. szzadi gyarmatosts folyamatt bemutat adatok s a trkp segtsgvel vlaszoljon a folyamatra vonatkoz krdsekre!

Gyarmati terjeszkeds

Afrika gyarmatostsa

a) Mely gyarmattart hatalmak nveltk legagresszvebben gyarmataikat a szzadforduln?

2 pont

121

6. A polgri talakuls, a nemzetllamok s az imperializmus kora

b) Hol tkztek a francia s az angol rdekek a leglesebben?

1 pont

c) Mi volt a britek f clkitzse?

1 pont

d) Kik lltak ezen tervk tjban?

1 pont

sszesen 5 pont Megolds a) Nagy-Britannia s Franciaorszg. b) Szudnban/a Nlus vlgyben. c) Kair Fokvros vast. d) A nmetek.

122

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon A) Magyarzatok


7. 1 A reformmozgalom kibontakozsa, a polgrosods f krdsei Kvetelmnyek Kzpszint A reformkor f krdsei. Szchenyi s Kossuth reformprogramja. Tartalmi elemek Kzpszint A reformkor f krdsei: a hazai gazdasg az 1810-es, 20-as vekben, a mezgazdasgi rutermels lehetsgei s nehzsgei, Magyarorszg politikai s trsadalmi helyzete a reformkor kezdetn (rendi ellenzkisg s srelmi politika, a birtokos nemessg helyzetnek s gondolkodsnak talakulsa, a parasztsg differencildsa, polgrosods s vrosiasods kezdetei, ledez nemzeti, nemzetisgi mozgalmak), a polgri talakuls s nemzett vls programjnak legfontosabb elemei, akadlyai (a reformokat tmogat s azokkal szembenll trsadalmi s politikai csoportok, az udvar ellenllsa), a haza s halads programja, a reformellenzk fbb gondolatai (polgri talakuls, rdekegyests, a paraszti jogfosztottsg felszmolsa, a jobbgyfelszabadts tjai, a hazai gazdasg fejldsi feltteleinek javtsa, magyar nyelv s kultra gye), a reformkor legfontosabb esemnyei s szerepli, a reformorszggylsek esemnyei, fbb eredmnyei s kudarcai. Szchenyi s Kossuth reformprogramja: Szchenyi reformkori plyafutsa, fbb mvei, reformgondolatai s gyakorlati tevkenysge, Kossuth Lajos reformtevkenysge, a polgrosult kznemessg vezette polgri talakuls s nemzetteremts tja, Szchenyi s Kossuth vitja (sznterei, vitapontok, szemlyisgk, szembenllsuk okai). Emelt szint A rendi orszggyls s a megyerendszer mkdse: a reformkori rendi trvnyhozs, igazsgszolgltats s a vgrehajt hatalom sznterei, a rendi orszggylsek szerkezete, mkdse, a trvnyhozs tja, a kzlet hagyomnyos s j szerepei s sznterei. A magyar trsadalom rtegzdse, letformi s viszonyai: a nagybirtokos arisztokrcia, a nemesi trsadalom, a parasztsg rtegei s differencildsa, polgri s rtelmisgi elemek a reformkorban, a nemzetisgek s kisebbsgek trsadalma. Emelt szint A rendi orszggyls s a megyerendszer mkdse. A gazdasgi talakuls jellemzse. A magyar trsadalom rtegzdse s letformi.

123

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

A gazdasgi talakuls jellemzse s elemzse: az agrrkapitalizlds kezdetei Magyarorszgon, az ipari fejlds kibontakozsa, a reformkori gazdasgban s trsadalomban megjelen tks elemek. 7.2. A reformkori mvelds, kultra Kvetelmnyek Kzpszint A korszak kulturlis letnek fbb jellemzi. Tartalmi elemek Kzpszint A korszak kulturlis letnek fbb jellemzi: a reformkor kiemelked klti, ri, kpzmvszei, zeneszerzi s legismertebb alkotsaik, a mvszek kzleti szerepvllalsai s a nemzeti kultrt forml hatsuk. Emelt szint A nemzeti rzs megersdse a magyarsg krben: a nemzet fogalmnak vltozsai a magyar trtnelemben, a polgri nemzettudat elemei, a nemzeti breds folyamata a XVIII. szzad vgtl (a magyar nyelv gye), a magyarok s a hazai nemzetisgek arnya, lakhelyk a reformkorban. A nemzeti rzs megersdse a nemzetisgek krben: a hazai nemzetisgek nemzeti bredsnek legfbb llomsai, a hazai nemzetisgek trsadalmnak rtegzdse, a magyar nemzet s a hazai nemzetisgek viszonya a reformkorban. 7.3 A polgri forradalom Kvetelmnyek Kzpszint A pesti forradalom esemnyei. Az prilisi trvnyek. Emelt szint A nmet, az olasz s az ausztriai mozgalmak hatsa a magyar szabadsgharcra. Nemzetisgi trekvsek a Habsburg Birodalomban. Emelt szint A nemzeti rzs megersdse a magyarsg s a nemzetisgek krben.

Tartalmi elemek Kzpszint A pesti forradalom esemnyeinek bemutatsa: az 1848. mrcius 15.-ei esemnyek rszletes bemutatsa, megjelentse. Az prilisi trvnyek jelentsge s fontosabb pontjainak elemzse: az prilisi alkotmnynak a polgri trsadalom kialakulst biztost trvnyei, a politikai berendezkedsre s az orszg sttusra vonatkoz cikkelyek, az prilisi trvnyek megvalsulsa, trtnelmi jelentsge.
124

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

Emelt szint A 48-as forradalmi mozgalmak clkitzseinek sszevetse: az 1848-as eurpai forradalmak kzs s eltr vonsai (kitrsk okai, rsztvevk, eredmnyeik, alkotmnyossg, nemzett vls s fggetlensgi krds, kztrsasgi vonulat). A nmet, az olasz s az ausztriai mozgalmak hatsa a magyar szabadsgharcra: a Habsburg orszgokban lezajl 1848/49-es forradalmak trtnete, hatsuk a magyar esemnyekre, a magyar forradalom nemzetkzi kapcsolatai s az ellenforradalom eri. Nemzetisgi trekvsek a Habsburg Birodalomban: a magyar forradalom politikai vezetsnek, valamint a bcsi udvarnak a magyar korona nemzetisgeihez fzd viszonya, nemzetisgi elkpzelseik alakulsa az 1848/49-es esemnyek sodrban. 7.4 A szabadsgharc Kvetelmnyek Kzpszint A fbb hadjratok, a katonai erviszonyok alakulsa, a veresg okai. A Fggetlensgi Nyilatkozat. Emelt szint Ausztria s Magyarorszg kzjogi viszonynak alakulsa. Nagyhatalmi elkpzelsek Kzp-Eurpa szereprl.

Tartalmi elemek Kzpszint A fbb hadjratok, a katonai erviszonyok: a szabadsgharc esemnytrtnetnek szakaszai (nemzeti nvdelem a horvt, az osztrk s az osztrkorosz intervenci ellen), a szabadsgharc hadtrtnetnek csompontjai (tli s erdlyi hadjrat, tavaszi hadjrat, oroszosztrk tmads s a szabadsgharc buksnak legfbb llomsai). A Fggetlensgi Nyilatkozat megszletsnek politikai krlmnyei: a Fggetlensgi Nyilatkozat szvegnek vizsglata, keletkezsnek krlmnyei, kl- s belpolitikai hatsai. A veresg okai: a szabadsgharc veresgnek okai (ellensges tler, a politikai s hadvezets nzeteltrsei, nagyhatalmi tmogats hinya). Emelt szint Ausztria s Magyarorszg kzjogi viszonynak alakulsa: a szabadsgharc idejn keletkezett jogi dokumentumok vizsglata (emlkirat, olmtzi alkotmny, Fggetlensgi Nyilatkozat), a forrsdokumentumok alapjn Magyarorszg sttusnak alakulsa. Nagyhatalmi elkpzelsek Kzp-Eurpa szereprl: a Kzp-Eurpt illet nagyhatalmi elkpzelsek s azok alakulsnak bemutatsa forrsok alapjn.

125

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

7.5 A kiegyezs elzmnyei s megszletse Kvetelmnyek Kzpszint A kiegyezs megszletsnek okai. A kiegyezs tartalma s rtkelse. Tartalmi elemek Kzpszint A kiegyezs megszletsnek okai: a Kiegyezs ltrejttnek mozgatrugi (a katonai diktatra s a centralizcis politika kudarca, a Habsburg Birodalom nemzetkzi helyzete, a magyar trsadalom s gazdasg helyzete, a passzv ellenlls nehzsgei). A kiegyezs tartalma s rtkelse: a dualista llamrendszer a kiegyezsi trvny alapjn, a kiegyezs mellett s ellen szl rvek, Kossuth s Dek vitja. Emelt szint A kiegyezs alternatvi, a kiegyezshez fzd vitk: a Kiegyezsi rendszer bvtsi lehetsgei s korltjai, a nemzetisgi trvny s a Kossuth-fle dunai konfderci, Kossuth s Dek vitja a Kasszandra levl s Dek vlasza alapjn. 7.6 Gazdasgi eredmnyek s trsadalmi vltozsok a dualizmus korban Kvetelmnyek Kzpszint Kibontakoz ipar, fejld mezgazdasg s a kzlekeds. Budapest vilgvross fejldse. Az talakul trsadalom sajtossgai. Nemzetisgek a dualizmus korban. Tartalmi elemek Kzpszint Kibontakoz ipar, fejld mezgazdasg s a kzlekeds: gazdasgi fejlds jellemzi a dualizmus korban, az ipari forradalom sznterei, Magyarorszg s a vilggazdasg, a monopolkapitalizmus jelensgei haznkban, az llam nvekv befolysa s a liberlis gazdasgpolitika, a npeseds s foglalkozsi megoszls Magyarorszgon a szzadforduln. Budapest vilgvross fejldse: Budapest szletse s vilgvross vlsnak legfbb llomsai, a Millennium fbb esemnyei. Az talakul trsadalom sajtossgai: a dualista trsadalom rtegei, hagyomnyos, j s talakul elemek a trsadalomban.
126

Emelt szint A kiegyezs alternatvi, a kiegyezshez fzd vitk (pl. dunai konfderci, Kasszandra levl).

Emelt szint A polgri llam kiplse Magyarorszgon (pl. kzigazgats, kzegszsggy, iskolahlzat). Magyar nemzetisgi politika s nemzetisgi trekvsek. A krnyezet talaktsnak kvetkezmnyei (pl. vastpts, vrosfejlds, iparosts.

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

Nemzetisgek a dualizmus korban: nemzetisgek arnyai, fbb trekvseik, a magyar llam nemzetisgi politikjnak alapvonsai a dualizmus korban. Emelt szint A polgri llam kiplse Magyarorszgon: trvnyalkots, a legfontosabb kzjogi lpsek a polgri llam kiteljestse fel (npiskolai trvny, kzigazgatsi trvny, vlasztjog s kpviselet, llam s egyhz sztvlasztsa, a zsidsg emancipcija), Tisza Klmn miniszterelnksge, a dualizmus nyugalmi szakasza. Magyar nemzetisgi politika s nemzetisgi trekvsek: npeseds s nemzetisgi viszonyok, a nemzetisgi trvny s fogadtatsa, a nemzetisgekhez val viszony elmrgesedsnek okai, a nemzetisgi lt f krdsei. A krnyezet talaktsnak kvetkezmnyei: infrastruktrafejleszts: folyamszablyozs, vastpts, az iparosts s a modern urbanizci pozitv s negatv elemei. 7.7 Az letmd, a tudomnyos s mvszeti let fejldse Kvetelmnyek Kzpszint Az letmd vltozsai a szzadforduln. A magyar tudomny s mvszet nhny kiemelked szemlyisge. Tartalmi elemek Kzpszint Az letmd vltozsai a szzadforduln: a modern vrosfejlds s a vidki vrosok arculata, trsadalmi rtegek s letformk a szzadforduln, a dualizmuskori emberek, csoportok anyagi kultrja, szoksai, letmdja egy-egy trsadalmi rteg mindennapjait, letkrlmnyeit bemutat forrsok alapjn. A tmegkultra nhny jelensge Magyarorszgon: a divat, a szrakozs, a sport jellemzi a szzadforduln, a tmegtjkoztats kialakulsa, a sajt trsadalmi szerepe. A magyar tudomny s mvszet nhny kiemelked szemlyisge: a hazai termszettudomny s technika trtnetnek nhny, a nemzetkzi viszonylatban is kiemelked tallmnynak (torzis inga, dinam, traf, porlaszt) ismertetse a vonatkoz forrsok alapjn, a dualizmuskori ptszet legfbb alkotsai (Orszghz, Operahz, Millenniumi emlkm, Iparmvszeti Mzeum) a kpzmvszet irnyzatai (historizmus, romantika, realizmus, szecesszi). a szzadel zenei s irodalmi letnek meghatroz alakjai (Bartk, Kodly, Ady). Emelt szint A tmegkultra nhny jelensge Magyarorszgon: a vrosi ember letmdjban bekvetkezett vltozsok, a tmegszrakozs, a szabadids tevkenysgek (divat, szrakozs, sport, sajt).
127

Emelt szint A tmegkultra nhny jelensge Magyarorszgon (pl. divat, szrakozs, sport, sajt).

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

B) Mintafeladatok
Kzpszint egyszer, rvid vlaszt ignyl feladatok 1. FELADAT Az albbiakban egy fiktv nletrajzi rszlet olvashat. A szveg s trkp segtsgvel vlaszoljon a szveghez kapcsold krdsekre! Angol fnemesi csaldbl szrmazom, nslsem folytn mgis Magyarorszgon ktttem ki. A schwechati tkzet utn lptettek el honvdezredess, a jobbszrnyon elfoglaltam egy falut. Ekkor kezddtek a szabadsgharc vgig tart ellensgeskedseim Grgeivel is. Igazi hrnevet a tli, fels-magyarorszgi tetteimmel szereztem magamnak. Grgei parancsnoksga alatt vonultam a Garam vlgyben; s noha Iglnl megleptk a csszriak rizetlenl elszllsolt csapatainkat, az n hadosztlyom trte t Schlik altbornagy vdllsait. Ezutn akadlytalanul vonulhattunk dl fel. A sereg Dembinszkihez csatlakozott, m n csapatommal ksve rkeztem, s k csatt vesztettek. A tavaszi hadjratban nem vettem rszt, m rvid ideig annak a vrnak a parancsnoka voltam, amit ksbb Klapka Gyrgy vdett. Ebbl a tisztembl Grgei mentett fel. Ezt kveten a Bcskba vonultam, ahol Jellasicsot kellett a trsgbl kiszortani. Ez meg is trtnt rszben egy msik hadosztly megjelensnek ksznheten, akik akkoriban keltek t Paksnl a Dunn. Kvetkez feladatom a titeli fennsk, a Dlvidk egyik legersebb szerb bzisnak elfoglalsa volt. Miutn ez nem sikerlt, Szegedre rendeltek. A szabadsgharc utols napjaiban Bem rm bzta a vezrkari fnksget, m mr csak azt tudtam jelenteni Kossuthnak, hogy a sereg teljesen szt van verve. Ezutn nem sokkal klfldre menekltem, ahol Iszmail pasa nven jbl harcba szlltam, ezttal az oroszok ellen. (Tanknyvi szveg) 1. Mi volt a stratgiai szerepe az emltett fels-magyarorszgi hadjratnak? 1 pont

.. .. 2. tjuk sorn hol trtk t Schlick vdllsait? .. 3. Melyik fontos csatrl kshetett le a sorok rja? .. 4. Kinek a hadosztlya segtett be a Bcskban? .. 5. Melyik hborban vett rszt az emigrcijban? .. 6. Kit rejt az olvasott letrajz? .. sszesen 6 pont 1 pont 1 pont 1 pont 1 pont 1 pont

128

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

Megolds 1. Elvonni a csszriak figyelmt a honvdseregek tiszntli sszevonsrl. 2. A Branyiszki-hgnl. 3. A kpolnai tkzetrl. 4. Kmety Gyrgy hadosztlya. 5. A krmi hborban vett rszt. 6. Guyon Richrdra. 2. FELADAT Az albbi olasz rajz cme: A kt mszros. A kp az 184849-es forradalom s szabadsgharc szereplit brzolja. Vlaszoljon a kppel kapcsolatos krdsekre!

1. Milyen trtnelmi esemnyt brzol az allegria? 2. Azonostsa a kp szereplit!

1 pont 1 pont

...

... ... 3. Melyik honvdtbornok prblta Erdlyben feltartztatni a medvt? Nevezzen meg legalbb egy kzttk lezajl csatt is!

1 pont

... ... 4. A krmi hborban (185356) a ktfej sas hogyan viszonozta a medvnek 1 pont a szolglatot? ..
129

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

5. Milyen politikai nzetet, meggyzdst vallott a kp alkotja?

1 pont

.. sszesen 5 pont Megolds 1. Az oroszosztrk seregek (1849 jniustl augusztusig) levertk a magyar szabadsgharcot, vagy az 1848/49-es szabadsgharc veresgt szimbolizlja. 2. A medve Oroszorszgot, a ktfej sas Ausztrit, a nalak Magyarorszgot szimbolizlja. 3. Bem tbornok. Csatra pldk: Tms, Segesvr, Gyulafehrvr. 4. Nem viszonozta; elkpesztette a vilgot hltlansgval. 5. Liberalizmus s/vagy nacionalizmus, vagy polgri talakuls a dinasztikus abszolutizmussal szemben. Emelt szint szveges, kifejtend, problmamegold feladat 1. FELADAT Az 183236-os orszggylsen elkerlt a jobbgytelken gazdlkod, n. bocskoros nemesek megadztatsnak krdse. A tma szorosan sszefggtt egy msik krdssel: a jobbgy eladhatja-e telknek haszonlvezett (a hasznlati jogt)? A jobbgytelek ugyanis a fldesr tulajdonban volt, a haszonlvezet viszont a jobbgy volt. Az albbiakban Palczy borsodi kvet egy felszlalsbl idznk. Vlaszoljon a szveggel kapcsolatos krdsekre! Ha a trvny a jelenlegi formban marad), rmet s vigasztalst sem az adz npnek, sem a szegny nemessgnek haza nem visznk. Az adzk majd gy szllanak: eme kz terhek nem jsgok elttnk; rgi terheinknek egyikt sem ltjuk elhagyva, s rajtunk mit sem segt, hogy a jobbgytelket br nemesek is adznak; mert csak 200000 hold van az kezeiknl, s ez az orszgra nagy klnbsget nem tesz. () Hogy az adz np az llam terheit nem brja, s a jzan sz azt kvnja, hogy a kzterhek viselsben mentl tbben rszesljenek, s hogyha elre rendels nem ttetnk, az urbri telkek haszonlvezett tbbnyire nemesek vvn meg, az ad fundusul (alapjul) rendelt fekv javak nagyon megfogyatkoznnak. () Mivel az orszg most fennll systmja fejedelem s nemzet kzti szent ktseken sarkallik, s ama ktseken tgtani, vagy szortani csak jabb kts tjn, s akkor is csak gy lehet, ha hogy jabb ktsnk a fejedelem, nemes rendek s a np klcsns rdekei, hasznai, s vesztesgeinek egybevetsbl folyvn ki, mind a hrman egyarnt teszik az ldozatot, s mind a hrman egytt nyernek, s egytt vesztenek. (Palczy borsodi kvet felszlalsbl) 1. Mirt nem segtene a jobbgyok helyzetn Palczy szerint, ha a jobbgytelken l nemeseket is megadztatnk?

1 pont

...............................................................................................................................................

130

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

2. Milyen problma szrmazna abbl, ha a nemessg admentes maradna, s a jobbgy eladhatn haszonlvezett?

1 pont

............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... 3. Milyen megoldst javasol Palczy a dilemmra? Milyen kvetkezmnyekkel jrna ez a nemessgre nzve? 2 pont ............................................................................................................................................... ............................................................................................................................................... 4. A szveg alapjn melyik politikai tborba tartozott Palczy? 1 pont ... sszesen 5 pont Megolds 1. Kis mennyisg fldrl van sz. (Orszgos viszonylatban a helyzeten ez nem sokat vltoztatna.) 2. Cskken az adz telkek szma. (gy az adzs kevesebb emberre hrul, hiszen a nemes admentes marad.) 3. Palczy szerint a kztehervisels az egyetlen megolds. A nemessg egszre nzve megsznik az admentessg. 4. Liberlis reformer vagy haza s halads, vagy a polgri talakuls hve. Emelt szint szveges, kifejtend, elemz feladat 2. FELADAT Az albbiakban kt dualizmus kori, nemzetisgekkel foglalkoz trvnybl idznk rszleteket. A forrsok elemzse s sajt ismeretei alapjn vzolja a nemzetisgi oktatspolitika irnyelveit! Hasonltsa ssze a kt forrst, s fogalmazza meg a nemzetisgpolitikban bekvetkezett vltozs legfontosabb jellemzit! Vlaszban trjen ki arra, hogy milyen, a nemzetisgek ltal felvetett, ignyekre nem adtak megoldst a trvnyek! Minthogy Magyarorszg sszes honpolgrai az alkotmny alapelvei szerint is politikai tekintetben egy nemzetet kpeznek, az oszthatatlan egysges magyar nemzetet, melynek a hon minden polgra, brmely nemzetisghez tartozzk is, egyenjog tagja; () a klnfle nyelvek hivatalos hasznlatra nzve kvetkez jogszablyok fognak zsinrmrtkl szolglni: 1. A nemzet politikai egysgnl fogva Magyarorszg llamnyelve a magyar lvn, a magyar orszggyls tancskozsai s gykezelsi nyelve ezentl is egyedl a magyar; a trvnyek magyar nyelven alkottatnak, de az orszgban lak minden ms nemzetisg nyelvn is hiteles fordtsban kiadandk. 17. Az llam s illetleg a kormny ltal mr lltott, vagy a szksghez kpest lltand tanintzetekben a tantsi nyelvnek meghatrozsa, amennyiben errl trvny nem rendelkezik, a kzoktatsi miniszter teendihez tartozik. De a kzoktats sikere, a kzmvelds s kzjlt

131

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

szempontjbl az llamnak is legfbb clja lvn; kteles ez az llami tanintzetekben a lehetsgig gondoskodni arrl, hogy a hon brmely nemzetisg, nagyobb tmegekben egytt l polgrai az ltaluk lakott vidkek kzelben anyanyelvkn kpezhessk magukat egszen addig, hol a magasabb akadmiai kpzs kezddik. 19. Az orszgos egyetemben az eladsi nyelv a magyar; azonban az orszgban divatoz nyelvek s azok irodalmai szmra, amennyiben mg nem llttattak, tanszkek llttatnak. 26. Valamint eddig is jogban llott brmely nemzetisg egyes honpolgrnak ppen gy, mint a kzsgeknek, egyhzaknak, egyhzkzssgeknek: gy ezentl is jogban ll sajt erejkkel, vagy trsuls tjn als-, kzp-, s felstanodkat fellltani. Evgbl, s a nyelv, mvszet, tudomny, gazdasg, ipar s kereskedelem elmozdtsra szolgl ms intzetek fellltsa vgett is, az egyes honpolgrok az llam trvnyszabta felgyelete alatt trsulatokba, vagy egyletekbe sszellhatnak. (Rszletek az 1868-as nemzetisgi trvnybl) 17. Minden iskola s minden tant, tekintet nlkl az iskola jellegre s arra, hogy llami seglyt lvez-e vagy sem, a gyermekek lelkben a magyar hazhoz val felttlen ragaszkods szellemt s a magyar nemzethez val tartozs tudatt, valamint vallserklcss gondolkodst tartozik kifejleszteni s megersteni. 20. Nem magyar tantsi nyelv kzsgi s hitfelekezeti elemi npiskolknl alkalmazott tantk alapfizets- vagy korptlk-kiegsztsben csak a kvetkez tovbbi felttelek teljestse mellett rszeslhetnek: 1. Ha az illet iskolban a magyar nyelv, a szmols, a hazai fldrajz s trtnelem, tovbb a polgri jogok s ktelessgek tantsa kzsgi iskolkban a valls- s kzoktatsi miniszter ltal megllaptott tanterv szerint s raszmban, kizrlag az ltala is engedlyezett tanknyvek s tantsi segdeszkzk hasznlatval trtnik; 2. ha az illet iskolban kizrlag a valls- s kzoktatsgyi miniszter ltal is helybenhagyott hazafias tartalm olvasknyvek s tanszerek hasznltatnak. (Rszletek az 1907-es, n. lex Apponyibl)

132

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

Megolds Optimlis megolds Feladatmegrts s lnyegkiemels. A vizsgz megoldsban bemutatja a nemzetisgi trvny oktatsi elemeit. A forrsok elemzse alapjn rmutat a nemzetisgi feszltsg lehetsges A feladat megrtse okaira. A kt forrsban megjelen klnbsgeket megrti, s ez alapjn differencilja a korszakban uralkod felfogsokat. Megrti a bonyolult jogi szveg mondatszerkezeteit. 1.2. Legyen kpes klnbz A vizsgz a forrsokbl kigyjtheti a nemzetitpus forrsok s sajt sgpolitika oktatspolitikai tartalmait, az ide voismeretei sszevetsvel s natkoz rendelkezseket (iskolaalapts, tanszsszegzsvel egy tmrl kek, a lex Apponyi esetben a hazafias nevels sszefoglal ismertetst rni! ktelessge stb.). Azonban az feladata felmrni, hogy a jog mennyiben ment, mehetett t a trsadalmi realitsba; hogy a jogi lehetsgnek mennyi eslye volt a megvalsulsra. A vizsgz feladata teht nem csak a forrsok sszeK hasonltsa, hanem a forrskritika is. O 2.1 Trtnelmi fogalmak A vizsgznak a forrs megrtshez szksge M azonostsa, helyes haszn- van a nemzetisgi lttel kapcsolatos diskurzus P lata. fogalmainak ismeretre. A legfontosabbak: auE tonmia, egy s oszthatatlan politikai nemzet, T asszimilci. Emellett szelektlnia kell a fontos E s kevsb fontos passzusok kztt a szvegN ben. C 4.14. Legyen kpes forrsok A vizsgznak ssze kell tudnia kapcsolnia a I alapjn a trtnelmi esem- forrsokat a dualizmus kornak politikai ssze nyek okait, kvetkezmnyeit fggseivel. gy tudja kiemelni az 1868-as trK s a rsztvevk szndkait vnybl az autonmia hinyt, az 1907-es trsszehasonltani, a kzttk vnybl a magyar nyelv ktelez hasznlatt. lev sszefggsekre rmu- Fel tudja mrni az 1868-as trvny elnyeit, szabadelvsgt, de azt is, hogy mit kifogsoltatni! hattak benne az egyes nemzetisgek. A diknak meg kell rtenie a nemzetisgek ig5.3 Tudja elemezni a trsanyt az autonmira; azt, hogy a nyelvhasznlat dalmi viszonyokat klnbz szempontok alapjn. lehetsge nem minden. Ugyanakkor fel kell mrnie a kulturlis intzmnyek alaptsnak szerept a nemzettudat fejldsben. Megszerkesztettsg, nyelvhelyessg A szveg szerkesztett s gondolatilag megfelelen tagolt, a kifejts logikus. A szveg grdlkeny, a mondatok vilgosak s egyrtelmek, a nyelvhelyessg megfelel. A tanul megllaptsai rnyalt elemzkszsgrl tanskodnak. rtkelsi szempontok Pont

133

7. A polgrosods kezdetei s kibontakozsa Magyarorszgon

A kompetencikhoz kapcsold lehetsges tartalmak (optimlis megoldsnl) Az 1868-as nemzetisgi trvny (eurpai viszonylatban) a nemzetisgeknek szles kr jogokat biztost. Az oktatsban liberlis szemllet valsult meg a nyelvhasznlat, iskolaalapts s a fenntarti jogok tern. Az alapfok iskolai oktats anyanyelven folyhat, a trvny meg sem emlti a magyar nyelv oktatst. Az egyetemeken tanszkeket lltanak a nemzetisgi nyelvek szmra. Vannak azonban az oktatsra vonatkozan ktrtelm rszek: az llam szmra a lehetsgig ktelessg gondoskodni az als- s kzpfok anyanyelvi oktatsrl; a trsulsok, iskolaalaptsok kisebbsgi joga sem garancia megvalsulsukra. A nemzetisgek rosszallst fkppen ez vltotta ki. Br voltak, akik eleve elgedetlenek voltak a trvnnyel, ksbb mr betartsrt harcoltak, noha megsrtse esetn sem tartalmazott jogorvoslati lehetsget. Alapjban a trvnyben az egysges politikai nemzet elvt hasznltk; a trvny noha errl hossz vitk folytak nem adott autonmit sem terleti, sem ms alapon. A msodik idzet tkrzi, hogy a szzadforduln mr kevsb szabadelv (kemnyebb) a nemzetisgpolitika. A lex Apponyi-ban mr nemcsak a magyar nyelv ktelez oktatsa szerepel, de a hazafias szellemben val nevels is. A trvny idzett rszlete arrl tanskodik, hogy a tantk csak akkor kaphatnak fizetsemelst, ha hazafias tartalm tanknyveket s tanszereket hasznlnak. A trvnyben asszimilcis trekvsek fedezhetek fel, mr gyermekkortl kezdve kvetelmnny vlik az egy, magyar politikai nemzethez tartozs tudatnak kialakulsa.

134

8. Az els vilghbortl a ktplus vilg felbomlsig

8. Az els vilghbortl a ktplus vilg felbomlsig


8.1 Az els vilghbor jellege, jellemzi; a Prizs krnyki bkk Kvetelmnyek Kzpszint Szvetsgi rendszerek, frontok, az j tpus hadvisels jellemzi. A Prizs krnyki bkk terleti, etnikai s gazdasgi vonatkozsainak elemzse. Tartalmi elemek Kzpszint A vilghbor jellemzinek (gpi hbor, hadigazdasg, llhbor stb.) elemzse rsos s kpi forrsok, valamint trkpvzlatok, brk alapjn: a szembenll felek gazdasgi fejlettsge, erviszonyai, hbors tervei, villmhborbl llhbor, a hbor hatsa a gazdasgra s a htorszg lakira. Trkpvzlatok, diagramok s szveges forrsok alapjn a terleti vltozsok nyomon kvetse, s ezek sszevetse az etnikai viszonyokkal: a bkekts terleti vonatkozsai, a gyztesek kinyilatkoztatott cljai (nemzeti nrendelkezs) s a valsg. Kisebbsgvdelmi rendelkezsek. Emelt szint A htorszg szerepe a hborban: a htorszg kzvlemnynek viszonya a propagandhoz a hbor s a bkektsek idejn. Trkpvzlatok, diagramok s szveges forrsok alapjn a hatalmi rdekek feltrsa, sszevetse a bkektsek dokumentumainak tartalmval: a francia, angol, amerikai s olasz rdekek s rvnyeslsk a bkektsekben, a kisllamok s a vesztesek rdekrvnyestsi lehetsgei a bkekonferencin. 8.2 A gazdasg s a trsadalom j jelensgei a fejlett vilgban Kvetelmnyek Kzpszint A modern letforma nhny jellegzetessge (pl. mozi, aut). A nk szerepnek vltozsa. Emelt szint A vilggazdasg trendezdse a hbor utn. A gyarmati vilg sztessnek kezdetei (pl. India, Kzel-Kelet). Emelt szint A htorszg szerepe a hborban. Nagyhatalmi rdekek s ellenttek a bketrgyalsokon.

135

8. Az els vilghbortl a ktplus vilg felbomlsig

Tartalmi elemek Kzpszint Szvegek, kpek, filmek s brk segtsgvel elemezni a technikai fejlds trsadalom-, letmd-talakt tevkenysgt: a modern vilg mindennapjai, a trsadalmi szerkezettalakulsa a fejlett vilgban. Szvegek, kpek, statisztikk s kpek segtsgvel feldolgozni a ni egyenjogsgrt vvott kzdelem llomsait s jellegzetessgeit. A folyamat sszevetse a kor politikai s eszmeramlataival: letmdvlts, j s rgi ni szerepek, a ni egyenjogsgrt vvott kzdelem ttekintse. A kzdelem formi s sajtossgai. Emelt szint Szvegek, kpek, filmek s brk segtsgvel a hbor utni gazdasgi s trsadalmi folyamatok (bketermelsre val ttrs, llami szerepvllals, egyenltlen fejlds stb.) elemzse: az llami szerepvllals a vilghbor utni vilggazdasg talpra lltsban, a trsadalom trtegzdse a hbor utn. Szvegek, kpek, statisztikk s tematikus trkpek segtsgvel a gyarmati orszgok gazdasgi fellendlsnek s a kialakul ellentmondsos mozgalmainak ttekintse: a gyarmati vilg gazdasgi megersdse Eurpa hanyatlsa, nemzeti felszabadt mozgalmak a Kzel-Keleten, bks s erszakos tendencik Indiban. 8.3 Tekintlyuralmi rendszerek Kzp-Eurpban s az olasz fasizmus (csak emelt szinten) Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint Az olasz fasizmus jellemzi. Tekintlyuralmi rendszerek bemutatsa Kzp-Eurpban s a Balknon.

Tartalmi elemek rsos forrsok, plaktok, fotk s filmek feldolgozsa alapjn a fasizmus elemzse klnbz szempontok alapjn: az olasz fasizmus gazdasgpolitikja, llamszervezete s klpolitikja, a fasiszta prt s a propaganda. rsos forrsok s tematikus trkpek alapjn a kzp-eurpai s a balkni fejlds sajtossgainak feldolgozsa, az eltr s a kzs jegyek elemzse: gazdasgi s trsadalmi viszonyok a trsgben, a parlamentek s a prtok szerepe a trsgben, a nemzeti, nemzetisgi krds rendezetlensgnek szerepe a trsg orszgainak belpolitikjban.

136

8. Az els vilghbortl a ktplus vilg felbomlsig

8.4 Az USA s az 192933-as gazdasgi vlsg Kvetelmnyek Kzpszint Emelt szint A vilgvlsg jelensgei, gazdaAz USA gazdasgi fellendlse s nemzetkzi szerepe. sgi s trsadalmi kvetkezmnyei. A vlsg kezelsnek mdjai egy adott orszgban (pl. USA, Nagy-Britannia). Tartalmi elemek Kzpszint rsos forrsok, diagramok, statisztikk s fotk feldolgozsval a vilggazdasgi vlsg kialakulsa okainak feltrsa: az llami beavatkozs krdse, a vilggazdasg beszklse. rsos forrsok s brk alapjn a vlsg legfbb gazdasgi (visszaess, gazdasgi modernizci stb.) s trsadalmi (munkanlklisg, nyomor, szlssgek felersdse stb.) kvetkezmnyeinek elemzse: hitelvlsg, ipari vlsg s mezgazdasgi vlsg, munkanlklisg, nyomor, a szlssgek megersdse a vilgban. Emelt szint rsos forrsok, tematikus trkpek, grafikonok, kronolgiai tblzatok alapjn az USA gazdasgi s politikai szerepnek elemzse: az USA szerepe a korszak vilggazdasgban, az izolacionalizmus. rsos forrsok s brk alapjn a vlsg legfbb gazdasgi (visszaess, gazdasgi modernizci stb.) s trsadalmi (munkanlklisg, nyomor, szlssgek felersdse stb.) kvetkezmnyeinek vizsglata, az okok s kvetkezmnyek elemzse, az egyes orszgok egyedi s ltalnos jegyeinek feltrsa: vlsg s vlsgkezels vonsai az USA-ban, a brit vlsgkezels. 8.5 A nemzetiszocializmus hatalomra jutsa s mkdsi mechanizmusa Kvetelmnyek Kzpszint A nci Nmetorszg legfbb jellemzi. A nci ideolgia s propaganda. Tartalmi elemek Kzpszint Dokumentumok alapjn a ncizmus alapvet sajtossgainak (totlis llam, antiszemitizmus, gazdasgpolitika) elemzse.
137

Emelt szint A totlis llam kiptse Nmetorszgban.

8. Az els vilghbortl a ktplus vilg felbomlsig

rsos forrsok feldolgozsval a nci ideolgia elemzse, az ellenmondsok, a mdszerek, a szndkok feltrsa: a nci fajelmlet, a demaggia kimutatsa a nci ideolgiban. rsos forrsok, fotk, filmek elemzse rvn a nci propaganda mdszereinek, cljainak feltrsa, elemzse s rtkelse: a tmeg kezelse, a modern mdia eszkzei a ncizmus szolglatban, az erszak szerepe a nci propaganda sikerben. Emelt szint rsos forrsok, statisztikk, diagramok s kpek feldolgozsa rvn a nci gazdasgpolitika jellemzinek elemzse, sszehasonltsa a korszak ms gazdasgpolitikai irnyzataival: az llami beavatkozs sikerei a gazdasgpolitikban, a szocilpolitikban s a foglalkoztatsban. 8.6 A bolsevik ideolgia s a sztlini diktatra az 192030-as vekben Kvetelmnyek Kzpszint A bolsevik hatalomtvtel krlmnyei. A sztlini diktatra legfbb jellemzi. Emelt szint A bolsevizmus ideolgija. A bolsevik propaganda fbb jellemzi. A sztlini gazdasgpolitika.

Tartalmi elemek Kzpszint rsos forrsok, brk s fotk elemzsvel a bolsevik hatalomtvtel okainak feltrsa, az ellenttes felfogsok szembestse: az orosz trsadalom s gazdasg sajtossgai, a hbor kilezte ellenttek, a bolsevik hatalomtvtel. rsos forrsok s kpek (fotk, filmek) feldolgozsval a sztlini diktatra mkdsnek elemzse: a sztlini gazdasgpolitika hatsa a mezgazdasgra s az iparra, a flelem llama: koncepcis perek, kiteleptsek s munkatborok. Emelt szint rsos forrsok, brk s fotk elemzsvel a bolsevik ideolgia jellemzinek feltrsa, klnbz szempontok szerinti sszevetse a korbbi s a kortrs irnyzatokkal: a bolsevik elmlet a hbor eltt, a hatalom megragadsnak kvetkezmnyei a bolsevizmusra, a bolsevizmus hatsa a nemzetkzi munksmozgalomra. rsos forrsok s kpek (fotk, filmek) feldolgozsval a bolsevik propaganda mdszereinek s cljainak elemzse, sszevetse a korszak ms propagandagpezeteivel: a megflemlts eszkzei, a mdia korltlan uralma a trsadalom fanatizlsa, a nevels szerepe.
138

8. Az els vilghbortl a ktplus vilg felbomlsig

rsos forrsok, statisztikk, diagramok s kpek feldolgozsa rvn a bolsevik gazdasgpolitika jellemzinek elemzse, sszehasonltsa a korszak ms gazdasgpolitikai irnyzataival: ideolgiai alapok, a cl (a hadsereg fejlesztsnek) hatsai, az elrt eredmnyek relatv s vals tartalma. 8.7 A msodik vilghbor elzmnyei, jelents fordulatai Kvetelmnyek Kzpszint A vilghbor elzmnyei, katonai s politikai fordulpontjai. A holocaust. Tartalmi elemek Kzpszint A vilghbor elzmnyei. rsos forrsok, kpek (fotk s filmek), tematikus trkpek, kronolgik feldolgozsa rvn a hbor fbb esemnyei jelentsgnek elemzse: A hbor vzlatos ttekintse a fbb esemnyek kiemelsvel. rsos forrsok, kpek (fotk s filmek) s tematikus trkpek feldolgozsa alapjn a hbor fbb jellemzinek vizsglata: a hbor jellegnek elemzse, a hbor gazdasgi s haditechnikai vonatkozsainak vzlatos ttekintse. A holocaust. Emelt szint A szvetsges hatalmak egyttmkdsnek elemzse. Hborellenes katonai s polgri erfesztsek. 8.8 A hideghbor s a ktplus vilg jellemzi Kvetelmnyek Kzpszint Az ENSZ ltrejtte, mkdse. Nemzetkzi konfliktusok a hideghbor idejn. Emelt szint Nyugat-Eurpa jjptse s a kzs eurpai intzmnyrendszerek kialakulsnak kezdetei. A gyarmati rendszer felbomlsa a harmadik vilg kialakulsa. Emelt szint A szvetsges hatalmak egyttmkdsnek elemzse. Hborellenes katonai s polgri erfesztsek.

139

8. Az els vilghbortl a ktplus vilg felbomlsig

Tartalmi elemek Kzpszint rsos forrsok, tematikus trkpek, kronolgik s brk feldolgozsa rvn az ENSZ kialakulsnak, mkdsnek s szerepnek megismerse: az ENSZ kialakulsa, politikai szerepe a vilgpolitikban, az ENSZ felptse s mkdsi mechanizmusa. Nemzetkzi konfliktusok a hideghbor idejn. Emelt szint rsos forrsok, kpek (fotk, filmek) feldolgozsval Nyugat-Eurpa jjptsnek s a kzs eurpai intzmnyrendszer kialakulsnak bemutatsa: Marschall-segly s kvetkezmnyei, az EU kialakulsnak trtnelmi httere. rsos forrsok, tematikus trkpek, kronolgik s brk feldolgozsa rvn a gyarmati rendszer felbomlsa okainak s a harmadik vilg jellegzetessgeinek bemutatsa: a vilghbor hatsa a gyarmatok s a gyarmattartk gazdasgi s politikai kapcsolatra, a Szovjetuni szerepe a fggetlensgi mozgalmakban, bks s fegyveres fggetlensgi mozgalmak, j llamok a Kelet s a Nyugat kztt.

8.9 A szocialista rendszerek buksa Kvetelmnyek Kzpszint A szovjet blokk kialakulsa s jellemzi. Rendszervltozs Kelet-Kzp-Eurpban. Tartalmi elemek Kzpszint rsos s kpi (fot, film, karikatra, plakt) forrsok, statisztikk s brk feldolgozsa rvn a szovjet blokk jellemzinek elemzse: a szovjet gazdasgi modell kelet-kzp-eurpai knyszer tvtelei, klnbsgek trben s idben a szocialista tboron bell. rsos s kpi (fot, film, karikatra, plakt) forrsok, statisztikk s brk feldolgozsval a szocialista rendszer sszeomlsnak nyomon kvetse, a szertegaz okok elemzse: a rendszervlts bks s erszakos formi gazdasgi, trsadalmi s politikai sszetevk. Emelt szint A nmet krds.

140