6 lucruri pe care le poti invata de la miliardarul Warren Buffet

Nu este in stilul meu sa traduc articole din alte limbi, dar am intrat din intamplare pe siteul Forbes si am citit cateva biografii despre oamenii de succes ai USA. Cautam inspiratie pentru un material de-al meu si nu stiam unde sa o gasesc, asa ca am inceput sa sap.

Un articol mi-a placut cel mai mult, cel referitor la Warren Buffet , al treilea cel mai bogat om al planetei in 2011 (avere estimata la 60 miliarde $), si cele 6 ciudatenii din care poti invata ceva (erau 8, dar am ciopartit un pic articolul).

1) Casa lui o poti vedea mai jos:

Este o casa cumparata in 1956 pentru 31500 $ (mai ieftin decat un apartament in Bucuresti!). Este o casa normala, asa cum sunt atatea in suburbiile americane. Este nimic altceva decat o dovada de disciplina, pentru ca se stie tendinta de a cheltui, mai ales in momentele in care incepi sa castigi bani. La romani tendinta e chiar de a cheltui chiar mai multi decat ai castigat (dar sa nu intram pe panta asta).

in weekenduri. a fost refuzat. benzinaria “de peste drum” i-a distrus afacerea. incat au renuntat la ea. Este vorba de o benzinarie cumparata impreuna cu un prieten in 1951 si la care. A investit multa munca si entuziasm in acea afacere si totul s-a dus pe apa sambetei. 3) A fost refuzat de Universitatea din Harvard Daca stai sa te gandesti. Si cand a avut oportunitatea sa primeasca in curtea universitatii pe cel mai bun afacerist al tuturor timpurilor. Probabil insa ca i-a folosit lectia. de disciplina. Raspunsul lui a fost simplu: “E vorba de principiu. Bill Gates si Mark Zuckerberg au urat-o atat de mult. se alatura angajatilor si spala geamurile masinilor care alimentau de acolo. Din nefericire pentru el. 2) Cea mai proasta investitie a lui Raspunsul lui a fost cat se poate de sincer: “stima de sine si 20% din banii mei de atunci”. pentru ca i-a intarit convingerea ca trebuie sa aiba mai multe venituri pasive si un management al banilor in consecinta. Valoreaza “doar” 150 milioane $. Warren.O poveste spune la un moment dat ca juca golf cu mai multi prieteni si toti au pariat un dolar pe o lovitura a unuia dintre ei. la fel de celebrul Bill Gates. Harvard ar trebui sa aiba o reputatie extrem de proasta pana acum. “Hai. niciodata nu renunt la ea!” Prin contrast ai mai jos casa partenerului lui de bridge. . ai o avere de miliarde! Pariaza si tu!”. A pierdut 2000$ intr-un moment in care economiile lui se ridicau la 9600$. numai Buffet nu.

in arsenalul lui Buffet. Cineva l-a intrebat pe Buffet la un moment dat: “Cum masori succesul?”. dar l-a „bazait‟ la cap pe Graham pana. pentru a inspira generatiile mai tinere. 2.Ca majoritatea oamenilor cu adevarat destepti. Insistenta este. Era convins ca nicio firma de pe Wall Street la vremea aceea nu ar fi angajat un evreu si el vroia sa pastreze un loc. singura metoda care iti asigura succesul in proportie de 100%. Warren Buffet nici macar nu vroia sa mearga la vreo universitate. a ales-o pe cea mai buna din tara. Cheia succesului a fost totusi insistenta. Mai tarziu Harvard il primea pentru a tine discursuri la evenimente. Buffet s-a intors in Omaha. Raspunsul lui a fost cel putin surprinzator: “Masor succesul in functie de cati oameni ma iubesc. in cazul in care ar fi aparut unul. pe Wall Street. Joaca bridge 12 ore pe saptamana (de multe ori cu Bill Gates) 6) Iubire Nu e vorba de relatiile pe care le-a avut el. cand a vrut sa lucreze pentru mentorul lui. 4) A fost o victima colaterala a antisemismului In prima faza. Nu poarta la el niciun telefon mobil 3.” . Graham l-a refuzat. Vroia ca un loc din firma sa fie ocupat de un evreu neaparat. intr-un final. Ben Graham. dar pentru ca asa „trebuia‟. Buffet l-a intrebat surprins de ce si Graham i-a raspuns ca nu il angajeaza pentru ca nu e evreu. acesta l-a angajat. Niciun computer pe biroul lui. 5) ZEN Ar fi interesant sa imprumuti obiceiurile lui Warren Buffet macar pentru o saptamana si sa vezi daca functioneaza pentru tine (desi pentru un dinozaur ca el poate functioneaza mai bine): 1.