You are on page 1of 20

SISTEME DE OPERARE

1.1. Definirea si clasificarea sistemelor de operare n capitolul precedent s-a menionat faptul c un sistem de calcul este compus din dou pri componente: hardware i software. Software-ul este la rndul lui alctuit din: sisteme de operare, programe utilitare i programe utilizator. Componenta cea mai important a software-ului o reprezint sistemul de operare. Sistemul de operare este un program principal, permanent stocat n memorie, lansat n execuie la pornirea calculatorului care ndeplinete funcii de coordonare i control asupra resurselor fizice ale calculatorului i care intermediaz dialogul om-calculator. Sistemul de operare asigur n principal urmtoarele funcii: gestiunea operaiilor de intrare/ieire; gestiunea datelor aflate pe suporturi de memorie externe; controleaz ncrcarea n memorie, lansarea n execuie i terminarea programelor utilizator.

Fig. 1.1. Locul si rolul sistemului de operare in cadrul PC

O proprietate important a unui sistem de operare este capacitatea sa de a se adapta rapid la modificrile tehnologice, rmnnd n acelai timp compatibil cu hardware-ul anterior.

Sistemele de operare pot fi clasificate dup mai multe criterii, dar acestea nu sunt rigide, aceste tipuri de sisteme putnd coexista. Dintre criteriile mai importante care stau la baza clasificrii sistemelor de operare se enumer:
1. Dup configuraiile hard pe care le deservesc exist urmtoarele sisteme de operare: a. Sisteme de operare pentru mainframe-uri care se evideniaz prin faptul c permit

conectarea unui numr mare de periferice, sunt puternice, i permit att lucrul serial ct i interactiv.
b. Sisteme de operare pentru minicalculatoare permit partajarea resurselor pentru lucrul

interactiv multiutilizator i planificarea unitii centrale pentru servirea tuturor utilizatorilor deoarece folosesc cu prioritate tehnicile time-sharing i

multiprogramarea.
c. Sisteme de operare pentru microcalculatoare sunt uor de exploatat, sunt ieftine i sunt

cele mai utilizate la ora actual. Aceste sisteme de operare pot fi instalate att pe calculatoare individuale ct i pe calculatore care fac parte dintr-o reea de calculatoare.
2. Dup gradul de partajare a resurselor: a. Sisteme de operare monoutilizator sunt cele care permit executarea la un moment dat, a

unui singur program care rmne activ n memoria calculatorului de la lansarea sa n execuie i pn la terminarea acestuia. Sunt cele mai simple sisteme (exemplu: sistemul de operare MS-DOS).
b. Sisteme de operare multiutilizator lucreaz n multiprogramare folosind i tehnici de

gestiune i protecie a utilizatorilor, ceea ce face ca acestea s aib n vedere partajarea memoriei, a perifericelor i a altor tipuri de resurse, ntre utilizatorii conectai (exemplu: sistemul de operare Windows).
3. Dup tipurile de interaciuni permise: a. Sistemele de operare seriale sunt cele n care utilizatorul nu poate interveni n execuia

programelor dup ce acesta a fost preluat de sistemul de calcul. Tehnica utilizat de aceste sisteme de operare se numete tehnica batch-processing, care permite execuia programelor pe loturi care sunt n prealabil pregtite. Exploatarea sistemului era realizat indirect prin intermediul unei componente a sistemului de operare numit monitor sau supervizor, i care avea rolul de a asigura planificarea lucrrilor (numite job-uri) fr intervenia utilizatorului. Ele pot fi att sisteme de operare monoutilizator ct i multiutilizator.
b. Sistemele de operare interactive sunt acele sisteme n care utilizatorul poate interveni pe

parcursul execuiei programului.

c. Sisteme de operare n timp real permit deservirea, n timp prestabilit, a fiecrei operaii

cerute de utilizator. Aceste sisteme de operare ofer un timp de rspuns rapid acelor utilizatori ale cror programe sunt executate complet ntr-o singur cuant de timp.
4. Dup organizarea intern a programelor ce compun sistemul de operare: a. Sistemele de operare monolitice conin o colecie de proceduri, fiecare putnd fi apelat

de o cerere utilizator.
b. Sistemele de operare cu nucleu de interfa hard specific acestor sisteme este existena

unei colecii de rutine numit nucleu. Rolul acestui nucleu este de a coordona, toate cererile de prelucrare ale utilizatorilor, componentele nucleului executndu-se n mod concurent.
c. Sisteme de operare cu maini virtuale sunt cele care deservesc mai multe procese. n

acest caz, pe acelai calculator pot coexista simultan mai multe sisteme de operare. 1.2. Structura general a unui sistem de operare Majoritatea sistemelor de calcul, pentru a rspunde rolului de interfa ntre utilizator i partea hardware a sistemului de calcul, sunt alctuite din:
1. Nucleul sistemului de operare este cel care asigur gestionarea resurselor sistemului n

timpul exploatrii. El este format din urmtoarele componente:


Monitorul este componenta de baz, fiind rezident n memoria intern. Programele de comand i control sunt folosite pentru creterea eficienei exploatrii resurselor sistemelor de operare asigurnd automatizarea acestora i micorarea timpului de rspuns. Aceste programe sunt utilizate pentru efectuarea unor lucrri complexe care ulterior s poat fi exploatate prin comenzi simple.

Programele pentru operaiunile cu echipamente periferice i sisteme de teleprelucrare asigur efectuarea operaiilor de intrare/ieire, protecia fiierelor i a programelor, protecia ntreruperilor, tratarea ntreruperilor.

Programele de serviciu sunt acele programe care permit utilizatorului s foloseasc resursele fizice i logice ale sistemului pentru efectuarea aplicaiilor. Dintre cele mai cunoscute programe din aceast categorie enumerm: bibliotecarul, editorul de legturi, generatorul sistemului de operare, programe de serviciu speciale.

2. Programe translatoare (traductoare) au rolul de a transforma instruciunile programelor

surs n coduri executabile de calculator. Din aceast categorie fac parte:

Asambloarele care au rolul de a traduce programele surs scrise n limbaje de asamblare, n programe obiect executabile, fiind specifice unui anumit sistem de calcul.

Macroasambloarele care permit utilizatorului s foloseasc n activitatea de programare a macroinstruciunilor pentru generarea, n programele surs, a unor secvene de instruciuni elementare.

Compilatoarele sunt specifice sistemelor care utilizeaz limbaje de programare de nivel nalt, asigurnd traducerea programelor surs, n programe obiect. Se cunosc dou tipuri de compilatoare, dac ar fi s realizm o clasificare, dup modul n care se prezint rezultatul compilrii:

compilatoare care genereaz programe obiect executabile i care n urma compilrii sunt ncrcate n memoria intern i executate. compilatoare care genereaz programe obiect care nu pot fi executate imediat deoarece sunt incomplete, urmnd s fie completate ntr-o etapa ulterioar.

Interpretere/interpretoare sunt cele care analizeaz i execut pas cu pas instruciunile programului surs. Ele sunt utilizate pentru lucrul n regim convenional avnd un timp ridicat de execuie.
3. Programe utilitare au o serie de funcii care se pot clasifica n:

utilitare pentru dezvoltare de programe care asigur editarea i punerea la punct a programelor de aplicaii. utilitare pentru manevrarea fiierelor care asigur ntreinerea fiierelor de date prin sortarea, interclasarea, conversia i manevrarea articolelor. utilitare pentru prelucrarea textelor care permit editarea textelor, crearea i actualizarea de programe, de fiiere de date, de fiiere de comenzi i de orice alte texte. utilitare pentru alte operaii i aplicaii care sunt specifice domeniilor particulare de aplicaii (economie, medicin, cercetare tiinific etc.).

4. Sisteme pentru lucru cu colecii de date sunt cele care difer de la un sistem la altul att

conceptual ct i prin comenzi de apelare, fiind orientate pe calculator. Aceste sisteme au rolul de a crea i exploata bazele de date. Cele mai cunoscute sunt:

FoxPro , dBase, Paradox pentru microcalculatoare. Oracle, Argus, Socrate, Leda pentru minicalculatoare. Socrate, IMS pentru calculatoare cu capacitate medie / mare.

5. Alte programe, nu sunt componente propriu-zise ale sistemului de operare dar sunt

exploatate sub controlul acestuia. 1.3. Organizarea datelor si informatiilor Informaiile sunt organizate pe disc sub form de fiiere, i directoare (MS -DOS) sau foldere (Windows). Prin fiier se nelege o colecie de informaii grupate sub acelai nume, i care au

aceleai proprieti. Astfel un fiier poate fi un program executabil, un text, o imagine, un grup de comenzi etc. Din punct de vedere fizic un fiier nu este obligatoriu s ocupe un spaiu contiguu. Pentru ca gestiunea spaiului pe disc s se realizeze n mod corect, pe fiecare disc exist o tabel FAT (File Allocation Table), care conine informaii despre spaiul liber i cel ocupat i care este actualizat la fiecare operaie de tergere sau de creare de fiiere pe disc. Un fiier este identificat prin numele su, urmat eventual de un punct (.) i de extensia fiierului. Deci, atunci cnd se dorete s se efectueze referirea la un anumit fiier va trebui s se furnizeze urmtoarele informaii: <nume><.extensie> Exemplu: PERSONAL Nume fiier Punct separator DAT Extensia fiierului

Att numele ct i extensia fiierului trebuie s respecte nite reguli, care sunt diferite pentru sistemul de operare MS-DOS i Windows. Caracteristici Nume fiier Extensie fiier Tipul pentru extensie MS-DOS 1-8 caractere 1-3 caractere cifre, WINDOWS 1-255 caractere 1-3 caractere i n general se pot utiliza

caracterelor Litere, nume

ce pot fi utilizate caracterul i underscore (_).

special toate tipurile de caractere, dar este indicat, pentru compatibilitate a se folosi caracterele de la MSDOS.

Reguli

Un nume de fiier nu poate s nceap cu o cifr i nu poate conine spaiu.

O facilitate oferit de sistemul de operare n manipularea numelui fiierelor o constituie caracterele de substituie * i ? (caractere pentru nume de fiier global), care permit specificarea mai multor fiiere ntr-o singur comand. Caracterul ?" ntr-un nume sau extensie de fiier indic faptul c orice caracter poate ocupa acea poziie. De exemplu, se presupune c exist fiiere urmtoarele: ABCDE . DOC AB1DE . DOC AB3DE . DOC ABCDF . DOC

Comanda DIR AB?DE.DOC listeaz toate intrrile n directorul (folder-ul) curent de pe unitatea de disc implicit care au numele de fiier compus din cinci caractere, ncepnd cu AB, urmtorul caracter putnd fi orice alt caracter, urmat de DE i avnd extensia .DOC. Efect: ABCDE . DOC AB1DE . DOC AB3DE . DOC

Caracterul . Prezena caracterului ntr-un nume sau extensie de fiier indic faptul c orice caracter poate ocupa acea poziie i tot restul poziiilor n numele sau extensia de fiier. De exemplu, comanda DIR AB .DOC listeaz toate intrrile din directorul (folder-ul) curent de pe unitatea de disc implicit care ncep cu AB i au extensia .XYZ. Se presupune c ntr -un director (folder) exist fiierele: EGA.SYS EGIV.EXE EGEXEM.PAS EGA.EXE EGA.COM ELEV.DOC

Comanda DIR EGA.* va determina afiarea tuturor fiierelor cu numele EGA, indiferent de extensie, adic: EGA.SYS, EGA.COM, EGA.EXE. Pentru a putea fi mai uor de gsit mai multe fiiere de acelai tip, sau care aparin unui anumit program, acestea sunt grupate n directoare, respectiv foldere. Deci putem considera directorul (folder-ul) ca pe un fiier special, care conine la rndul su mai multe fiiere grupate, sau nu, n funcie de anumite criterii. La fel ca numele unui fiier, i numele unui director (folder) trebuie s respecte nite reguli, care sunt aceleai ca la numele de fiier. Fiecare director poate conine la rndul su att subdirectoare, ct i fiiere. Primul director se numete director rdcin sau root. Se poate spune c organizarea informaiilor n directoare este arborescent, deoarece fiecare director are la origine un alt director, sau directorul rdcin.

Cnd se dorete crearea sau cutarea unui fiier, sistemul trebuie s cunoasc trei lucruri: unitatea de disc, numele fiierului i numele directorului care conine fiierul. Dac fiierul se gsete n directorul curent, nu este nevoie s se specifice directorul, deoarece sistemul va cuta n mod automat n acest director. Dac fiierul nu se gsete n directorul (folder-ul) curent, trebuie introdus calea" de nume de directoare (foldere) care duc la directorul (folder-ul) dorit. Aceast cale const dintr-o serie de nume de directoare separate prin caracterul backslash (\). Dac se introduce i un nume de fiier, acesta trebuie s fie separat de numele directorului prin backslash. Deci, specificatorul unui fiier are urmtorul format: [unitate:][cale]nume[. extensie] unde: unitate, reprezint unitatea de disc, specificat printr-o liter (A, B, C, etc.). Dac este omis sistemul presupune unitatea implicit; cale, reprezint calea ctre directorul n care se afl fiierul specificat. nume i extensie, se refer la numele, respectiv extensia fiierului. Fiierele se pot mpri n dou categorii: executabile i neexecutabile. Fiierele executabile determin executarea unor activiti de ctre sistemul de operare, extensia lor poate fi .EXE sau .COM, iar cele cu extensie .BAT sunt constituite din fiiere de comenzi proprii sistemului de operare. Fiierele neexecutabile: fiiere text; fiierele cu extensia .SYS sau .DRV, cunoscute sub numele de driver-e i care conin instruciuni despre modul n care sistemul de operare trebuie s controleze diferite componente hardware; surse de programare scrise n diferite limbaje (.PAS, .PRG etc.) etc. 1.4. Evolutia sistemelor de operare Primul sistem de operare pentru microcalculatoare a fost CP/M (Control Program for Microcomputers). El a fost creat de firma Digital Research Corporation pentru calculatoarele pe 8 bii. Odat cu perfecionarea componentei hardware s-a impus i necesitatea dezvoltrii unui software adecvat. n 1981, a aprut prima versiune a sistemului de operare DOS (Disk Operating System), un sistem de operare pe 16 bii. Evoluia acestui sistem de operare a fost determinat, n mare msur, de dezvoltarea rapid a componentelor hardware, astfel c n decursul unui deceniu, din 1981 pn n 1991, au aprut 6 versiuni principale ale acestui sistem de operare, prima a avut la baz versiunea 2.2 a sistemului de operare CP/M.

1980 - 1986 DOS (CP/M) 1981 - DOS 1.0 1983 - DOS 2.0

1984 - DOS 3.0 1987 DOS 4.0 1991 DOS 5.0

1993

- DOS 6.0 - DOS 6.2

1995 DOS 7.0

Exist desigur i alte sisteme de operare: UNIX, XENIX, LINUX, SOLARIS, WINDOWS, NOVELL etc. Pentru a putea utiliza un anumit sistem de operare, acesta trebuie s fie mai nti instalat pe calculatorul respectiv. Scopul instalrii unui sistem de operare, const n configurarea acestuia, adic n selectarea acelor componente care s-l fac executabil pe hardware-ul existent. Sistemul de operare era livrat de obicei pe una sau mai multe dischete, care conin att prile invariabile, ct i variante pentru diferitele configurri hardware (tipuri de monitoare, calculatoare, imprimante, plci de sunet .a.) Atunci cnd se pornete calculatorul, se execut o serie de operaii de verificare a funcionrii componentelor hardware obligatorii: memorie, monitor, tastatur, precum i a celorlalte dispozitive conectate, dup care urmeaz citirea informaiilor necesare funcionrii sistemului de operare. Sistemul ncearc s citeasc aceste informaii de pe discheta aflat n unitatea de floppy disk (de obicei A:), iar dac aceasta nu exist, de pe hard-disk sau de pe unitatea de CD. Acest proces poart numele de iniializare, iar terminarea lui este marcat de apariia pe ecranul monitorului a unui ir de caractere, numit prompter, n cazul sistemului de operare MS-DOS (ir stabilit de utilizator i a crui valoare implicit conine litera corespunztoare dispozitivului de pe care s-a fcut iniializarea precum i semnul ">", urmat de apariia unei liniue luminoase), sau n cazul sistemelor de operare Windows a interfeei grafice corespunztoare. Odat terminat aceast operaie de iniializare, sistemul de calcul poate fi utilizat pentru prelucrarea datelor. Exist dou tipuri de porniri ale unui sistem de calcul: pornirea la rece este cea care are loc n momentul conectrii sistemului la reeaua electric, i pornirea la cald, care are loc atunci cnd sunt acionate concomitent tastele CTRL+ALT+DEL. Diferena principal dintre cele dou tipuri de porniri ale sistemului de calcul este aceea c n cazul pornirii la cald nu se mai fac testele elementelor hardware i nici ale memoriei. MS-DOS, nu este un sistem de operare prietenos (user-friendly). Comenzile sunt relativ dificil de memorat i folosit. Datorit acestor inconveniente, mai ales pentru nespecialitii n

informatic, a aprut necesitatea unor medii de operare (operating environments), al cror mod de lucru i a cror prezentare s fac uoar executarea diverselor aciuni descrise anterior.

Cele mai populare medii de operare pe microcalculatoare sunt: Windows, realizat de firma Microsoft, disponibil pentru toate calculatoarele compatibile IBM i foarte asemntor cu Presentation Manager (PM), folosit de gama de microcalculatoare PS/2. Mediul de dezvoltare Apple Macintosh i aproape identicul GEM (Graphics Environment Manager), produs de Digital Research. Geo Works Ensemble realizat de firma Geo Works. Deoarece n momentul de fa mediul Windows este cel mai utilizat se va prezenta n continuare elementele de baz ale acestui mediu de operare. Multitasking-ul reprezint o modalitate de lucru oferit de un sistem de operare, prin care un calculator poate executa mai multe task-uri n acelai timp. Un task este o aplicaie sau program care este executat la un moment dat. n vederea implementrii facilitii de multitasking, un task este divizat n mai multe fire de execuie (numite threads) i firele mai multor task-uri aparent pot fi executate simultan. Exist dou tipuri de multitasking: Sistemul de operare Windows folosete o interfa grafic cu utilizatorul, GUI (Grafical User Interface). Interfaa grafic utilizat de Windows este specific att acestuia ct i tuturor aplicaiilor ce sunt realizate pentru a se executa n acest mediu de operare. Interfaa grafic cu utilizatorul reprezint modul n care utilizatorul interacioneaz cu programul care l folosete: modul de afiare a informaiilor pe ecran, modul de introducere a datelor i de apelare a funciilor program etc. Interfaa normal ntre utilizator i calculator este alctuit pentru un calculator personal dintr-o tastatur i ecran, ea constituind o interfa de tip text. Interfeele de tip GUI permit utilizatorilor s nvee foarte repede elementele sistemului. Nivelul de ndemnare n realizarea unei operaii constituie principala deosebire ntre GUI i interfeele de tip text. O alt deosebire ntre aceste interfee este modul de acces. n sistemele care utilizeaz o interfa grafic de tip text, aplicaiile sunt accesate prin tastatur, i apoi utiliznd tastele de direcie se permite deplasarea n direcia dorit. ntr-un sistem bazat pe GUI utilizatorul folosete un mouse sau un alt dispozitiv de tip pointer.

DDE (Dynamic Data Exchange) permite utilizarea unui schimb dinamic de date care realizeaz un transfer al datelor dintr-o aplicaie Windows n alta. OLE (Object Linking and Embedding) care permite inserarea unui obiect creat printr-un anumit program n interiorul altui obiect creat printr-un program diferit; legtura ntre cele dou obiecte fiind gestionat de sistemul de operare. OLE, care este o variant a conceptului de DDE, permite deci ca datele modificate ntr-o aplicaie surs s fie automat actualizate n cealalt aplicaie. Un obiect reprezint un set de date cu un anumit format. Aplicaia prin intermediul creia a fost creat fiierul unde s-a inserat un obiect se numete client. Dar obiectul respectiv are de regul un alt format dect cel al fiierului n care a fost inserat i nu poate fi manipulat dect de o aplicaie specific; aplicaia apelat de client n vederea manipulrii obiectului inserat se numete server. Astfel, utilizatorul poate introduce o imagine grafic (o diagram) care a fost creat sub un program specializat de exemplu Paint, ntr-un document editat sub un procesor de text de exemplu Word. n acest caz clientul este aplicaia Word, iar server-ul este aplicaia Paint. 1.5. Sistemul de operare Windows Interfaa grafic cu utilizatorul se bazeaz n bun parte pe intuiie, majoritatea comenzilor sau a programelor ce se pot lansa n execuie fiind reprezentate prin pictograme (icons) mici desene sugestive pe care, poziionnd cursorul mouse-ului sau al altui dispozitiv de pointare i apsnd rapid de dou ori consecutiv (dublu clic), este determinat execuia comenzilor respective. n afara pictogramelor, interfaa Windows dispune i de alte forme grafice: butoane, casete de dialog, bare de navigare. Butoanele conin fie variante de opiuni ce pot fi date la un moment dat (Ok, Cancel, Switch To etc), fie unele semne grafice, acionarea lor fiind determinat de un singur clic. Barele de navigare se afl pe laturile unei ferestre i permit defilarea coninutului fiierului afiat n fereastr n direcia n care este deplasat bara respectiv (sus-jos, dreaptastnga). Numele sistemului (Windows) este sugestiv, el indicnd una dintre principalele sale caracteristici lucrul cu ferestre. O fereastr este o poriune din ecran de form dreptunghiular care poate conine o anumit aplicaie n lucru, un fiier, o serie de opiuni din care utilizatorul poate s le selecteze pe cele care corespund nevoilor lui etc. Orice fereastr Windows, indiferent de coninutul ei, are o structur standard bine definit: butonul meniului de control, care se afl n partea stng sus a ferestrei, pe bara de titlu; bara (linia) de titlu, care conine, de obicei, numele ferestrei i care, n aplicaii, indic numele fiierului folosit. n cazul ferestrelor inactive linia de titlu este alb, n timp ce linia de titlu a ferestrelor active este colorat sau mai intens;

butonul de minimizare, care se afl n partea dreapt sus a ferestrei (i anume cel din stnga) a barei de titlu. Acionarea acestuia determin punerea n ateptare a ferestrei respective, n timp ce utilizatorul poate lucra n alt fereastr; butonul de maximizare/minimizare, care se afl n partea dreapt sus (la mijloc) a barei de titlu; dac fereastra este la dimensiunea ei maxim acionarea acestui buton va determina aducerea ei la dimensiunea minim i invers; butonul de nchidere, care se afl n dreapta sus (are un X) a barei de titlu; bara de meniuri se afl sub bara de titlu i conine meniurile care pot fi folosite n aplicaiile utilizatorului; barele de defilare, care ajut utilizatorul s se deplaseze n interiorul ferestrei. Dimensiunile unei ferestre pot fi modificate dup dorin prin aezarea cursorului mouse-ului pe mijlocul uneia din laturi i apoi mutarea acestuia, innd tot timpul butonul mouse-ului apsat (drag = tragere). Zona mrginit de bara de meniuri i de marginile stng, dreapt i inferioar se numete zona de lucru. Alte noiuni comune mediilor Windows sunt: Meniuri un meniu este o list de comenzi disponibile ntr-o fereastr de aplicaie. Numele meniurilor apare n bara de meniuri. Fereastr de dialog este o fereastr care apare temporar n vederea solicitrii sau oferirii unor informaii. Multe dialoguri au opiuni care trebuie selectate nainte ca Windows s execute o comand. Clipboard este o zon de memorie folosit pentru stocarea temporar a informaiilor ce urmeaz a fi transferate. Se poate copia informaii n Clipboard i apoi acestea pot fi transferate (inserate) n alte documente sau aplicaii. Clipboard - ul acioneaz invizibil. Ferestrele Windows se mpart i ele n mai multe categorii: ferestre de aplicaii, care conin aplicaia lansat n execuie; ferestrele de dialog, sunt destinate dialogului dintre utilizator i un anumit program, n scopul confirmrii sau renunrii la aciunea corespunztoare aplicaiei.

Meniul de control

Bara de titlu

Buton de minimizare

Buton de minimizare / maximizare

Buton de nchidere

Bara de meniu Bara de instrumente

Pictograma de acesare a hard discului C:

Fig. 1.2. Fereastra My Computer Ferestrele de dialog - ntr-o fereastr de dialog pot apare mai multe tipuri de elemente:
1. butoane de comand (command buttons); 2. zone de text (text boxes); 3. zone de liste (list boxes); 4. casete cu liste derulante (drop-down list boxes); 5. casete de verificare (check boxes); 6. casete de opiuni (option boxes).

1. Butoane de comand Se numesc butoane de comand deoarece selectarea unui buton de acest tip, care se regsesc ntro fereastr, determin execuia imediat a unei aciuni. De obicei aceste butoane sunt aranjate n partea de jos sau n partea dreapt a unei ferestre de dialog.

Zon de text Buton de comand

Fig. 1.3. Fereastra de dialog RUN a mediului Windows

Butoanele care la un anumit moment nu pot fi selectate vor avea textul scris cu culoarea gri. Butonul de comand marcat ca buton curent este nconjurat de o bordur neagr. 2. Zone de text Zonele de text sunt poriuni ale ferestrelor de dialog n care utilizatorul poate introduce comanda pe care dorete s o execute. De exemplu, fereastra de dialog RUN are o zon de text n care utilizatorul va introduce numele programului (eventual i calea pn la el) care se va executa. 3. Zone de liste O zon de liste cuprinde o list de opiuni. Selectarea unui element din aceast zon de liste se face executnd clic pe butonul stng al mouse-ului pe elementul respectiv sau prin apsarea tastei Enter avnd cursorul de selecie pe elementul dorit.

Fiierul selectat drept background

Fig. 1.4. Zona de liste a ferestrei de dialog Display Properties Uneori se pot selecta mai multe elemente consecutive: se selecteaz primul element, se ine apsat tasta Shift iar apoi se gliseaz cursorul mouse-ului pn la ultimul element de selectat. 4. Caset cu list derulant O caset cu list derulant arat la nceput ca un dreptunghi care are n interior o opiune selectat, iar n dreapta un buton care conine o sgeat cu vrful n jos. Selectarea acestui butonsgeat va determina apariia unei liste de opiuni. De exemplu, lista derulant din pagina Screen Saver a ferestrei de dialog Display Properties, nainte de acionarea butonului de derulare va arta ca n figura urmtoare:

Butonul de derulare

Fig. 1.5. Opiunea Screen Saver nainte de selectarea butonului

Dup selectarea butonului va apare aceast list derulant din care utilizatorul poate s aleag o opiune

Fig. 1.6. Opiunea Screen Saver dup acionarea butonului

5. Casete de opiuni Casetele de opiuni conin grupate la un loc mai multe butoane care se exclud reciproc, deci la un moment dat numai unul din aceste butoane poate fi selectat. n general aceste butoane se mai numesc butoane radio i au forma unui cercule; ele nsoesc de obicei un text (sunt poziionate la stnga acestuia) care arat aciunea cruia i este ataat butonul i atunci cnd sunt selectate au un punct nscris n cerc. Butoanele sub form de dreptunghiuri nu se exclud reciproc, deci la un moment dat putem avea selectate mai multe butoane de acest fel. Alte concepte WINDOWS ncepnd cu Windows 95 se permite realizarea unor aciuni care nu erau posibile sub Windows 3.11 sau Windows 3.1.; de asemenea permite funcionarea diferitelor programe fr a mai fi nevoie de MS-DOS i de asemenea permite folosirea de nume de fiiere foarte lungi (maxim 255 de caractere), folosete butonul din dreapta, ca i pe cel din stnga al mouse-ului. Interfaa Windows 95 este mult mai plcut dect a lui Windows 3.x. Este o abordare nou, global, a modului de lucru cu calculatorul, o gndire cu concepte noi. Fiecare versiune a sistemului de operare aduce mbuntiri n ceea ce privete utilizarea mai uoar a anumitor taskuri, performane mai ridicate ale sistemului, prin nglobarea de noi faciliti pentru ntreinerea sistemului de calcul, precum i noi programe care s execute mult mai uor anumite sarcini.

n continuare se vor prezenta cele mai importante din concepte introduse de mediul de operare Windows. Desktop Numit i biroul mediului de operare Windows, el este un spaiu de lucru foarte asemntor unui birou real. Sistemele de operare din familia Windows permite memorarea de obiecte cataloage (denumite foldere), documente, chiar fragmente de text, direct pe desktop. Windows memoreaz amplasamentul acestora, iar atunci cnd se repornete calculatorul, toate aceste obiecte se vor regsi exact acolo unde au fost amplasate ele nainte de nchiderea sis temului de calcul. Iconuri n primele versiuni ale mediului Windows-ului iconurile reprezentau fie programe minimizate (pe desktop), fie documente i aplicaii nedeschise. ncepnd cu sistemul de operare Windows 95

Program Manager nu mai este, aplicaiile nu se mai minimizeaz pe desktop, iar iconurile sunt mult mai strns legate de fiiere, foldere i alte obiecte pe care le reprezint. n Windows 95, cnd se terge un icon, se terge chiar fiierul ataat lui. De exemplu, dac se trage de un icon pentru a-l aduce pe desktop se va observa c obiectul s-a mutat n folderul Desktop. Eticheta iconului este aceeai cu numele fiierului, astfel c ambele pot avea pn la maximum 255 de caractere. Pointeri (shortcut) Deoarece iconurile sunt strns ataate fiierelor pe care le reprezint, sunt cam incomod de folosit. De aceea este nevoie de un tip special de icon numit shortcut care de fapt sunt nite pointeri (trimiteri la un anumit fiier de tip .EXE). Apsnd de dou ori pe butonul stng al mouse-ului, atunci cnd ne poziionm pe un pointer se va deschide fiierul, programul sau folderul asociat lui. tergerea unui shortcut nseamn doar tergerea unui mic fiier pointer. Sistemele de operare din familia Windows deosebete iconurile de tip shortcut de cele obinuite printr-o sgeat plasat n colul din stnga jos imagnii ataate.

Bara de programe (Task Bar) Bara de programe este o band mic, poziionat, de obicei, jos pe desktop (ea se poate muta oriunde sau exist opiunea de a o ascunde). De obicei conine butoane pentru toate aplicaiile i folderele deschise, deci care sunt n curs de execuie. Atunci cnd este acionat butonul de minimizare din partea dreapta sus a unei ferestre, aceasta se poziioneaz n bara de programe, pentru a lsa liber spaiul de pe desktop unei alte ferestre cu care utilizatorul dorete s lucreze la un moment dat (se presupune, de exemplu, c n timp ce programul minimizat listeaz un document, utilizatorul dorete s scrie n continuare n alt document). Ferestrele deschise pot fi aezate n cascade, minimizate, puse unele lng altele, prin clicul din dreapta pe zonele albe ale barei de lucru. Butonul de Start Prin acionarea acestui buton se deschide un meniu, de unde se poate alege opiunea dorit. Conine toate grupurile de programe structurate ierarhic. Dac opiunea are n partea dreapt o sgeat nseamn c prin selectarea acesteia se va deschide un nou meniu din care se poate alege un anumit element. Astfel meniul Documents pstreaz cele mai recente fiiere editate i ofer posibilitatea deschiderii lor cu un singur clic al butonului stnga al mouse-ului; meniul Settings

cuprinde toate instrumentele de configurare ale sistemului; meniul Programs conine o list organizat a programelor existente la un moment dat pe calculator; comanda global Find permite cutarea de fiiere, foldere, calculatoare etc.; comanda Run d posibilitatea execuiei unei anumite comenzi etc.

Explorer Explorer este un program care ofer utilizatorului o serie de faciliti cum ar fi: o vedere de ansamblu a calculatorului local i a celor din reea, afind dou ferestre: cea din stnga arborele folderelor i cea din dreapta fiierele coninute de folderele din stnga. El conine, pe lng desktop, discurile hard, conexiunile de reea. Ofer posibilitatea organizrii fiierelor: copierea, tergerea, tiprirea sau vizualizarea acestora.
Structura arborescent a foldere-lor Coninutul folder-ului Program Files

My Computer My Computer nu afieaz arborele expandat i fiierele coninute, aa cum face Explorer, n schimb poate face un lucru pe care Explorer nu l poate face: clic pe dreapta pe iconul My computer i avem toate csuele de dialog. De aici se poare verifica orice aspect referitor la configurare hardware i driverele prezente. My Network Places

n primele veresiuni ale sistemului de operare Windows se regsete sub numele de Network Neighborhood (vecinul din reea). Este un icon desktop. Acionarea acestuia ofer o vedere de ansamblu a reelei, aproape identic cu cea oferit de Explorer (de unde poate fi acionat). Recycle Bin Numit i coul de gunoi, este singurul icon din desktop al crui nume nu se poate schimba. Nici nu trebuie schimbat deoarece coninutul lui se poate recicla, adic, dac s -a ters din greeal un fiier, cu numai cteva click-uri de mouse acesta se poate recupera din Recycle Bin i restaura n locaia lui original. Acestea sunt principalele componente de baz ale lui sistemelor de operare din familia Windows. Pentru a putea lansa n execuie un program pentru care nu exist creat un shortcut pe desktop, se va folosi butonul Start. Dup cum s-a mai menionat unele din aceste elemente sunt nsoite de mici sgei. Aceasta nseamn c, plasnd cursorul mouse-ului pe unul dintre acestea se va obine un nou submeniu .a.m.d. pn cnd se va ajunge la programul care se dorete, i dnd clic pe el, acesta se va lansa n execuie. n momentul n care un program este n execuie, n bara de program (Task bar) va fi plasat pictograma ataat lui. n acest mod se va putea ti ce programe sunt lansate, chiar dac o fereastr este acoperit de o alta. Atunci cnd se dorete nchiderea calculatorului se va alege comanda Shut Down sau butonul Power de pe tastatur (dac acesta exist). Evoluia mediul WINDOWS nainte de a trece la prezentarea variantelor mediului Windows ar trebui s spunem c monopolul n materie de sisteme de operare este deinut n continuare de firma Microsft din S.U.A. Aceast firm a fost nfiinat n anul 1975 de Bill Gates i Paul Allen n urma colabrrii celor doi la dezvoltarea primei versiuni a popularului limbaj de programare Basic pentru Altair, primul calculator personal. n anul 1979 Bill Gates i Paul Allen mut sediul companiei de la Alburquerque, New Mexico la Redmond, o suburbie a oraului Seattle, Washintgton.

Primele versiuni ale mediului de operare Windows erau mult inferioare mediului de operare Apple Macintosh, de exemplu, i nu au fost prea bine primite de ctre publicul utilizator. Aceste

prime versiuni erau programe utilitare, care rulau sub sistemul de operare MS-DOS. Prima versiune Windows 1.1 a aprut n 1985, apoi n anul 1987 a aprut Windows 2.0. Schimbarea a intervenit odat cu apariia versiunii Windows 3.0, lansat n anul 1990, Windows punnd la dispoziia publicului utilizator o interfa grafic deosebit de performant i atractiv. n acest moment muli productori de software au nceput s-i orienteze scrierea aplicaiilor pentru acest nou mediu de programare. De la prima sa apariie, n 1993, Windows NT (New Technology) a fost cel mai puternic sistem de operare din domeniu, versiunea de Windows cea mai preferat de programatori, administratori de reea, de muli utilizatori de for" i de cei care rulau aplicaii n domenii cu grad mare de risc. Cu toate acestea, pn acum, ca rspuns la mbuntirea fiabilitii i securitii, utilizatorii de Windows NT trebuiau s renune la un anumit grad de confort i la multifuncionalitate. Din cauz c accepta un domeniu mai restrns de hardware multimedia dect Windows 98, a fost perceput de muli ca fiind cel mai puin captivant dintre cele dou importante sisteme de operare Microsoft. O dat cu Windows 2000 (sau W2K) totul se schimb. Pe lng modificarea radical a numelui, Microsoft a dat sistemului de operare de nivel industrial o interfa prietenoas, simplitatea de configurare specific sistemului Windows 98, un suport hardware mai cuprinztor, o execuie superioar i multe altele. Pe scurt, Windows 2000 combin puterea de captivare i utilitatea programului Windows 98 cu tradiionalele puncte forte ale lui Windows NT stabilitate i securitate. Windows 2000 ncorporeaz schimbri majore de design care-i simplific utilizarea. Alte modificri determin simplificarea configurrii de reea i a conexiunilor la Internet, instalarea i configurarea imprimantelor i utilizarea sistemului Windows pe calculatoarele portabile. n 25 octombrie 2001 a fost lansat Windows XP, un sistem de operare care rspunde tuturor acestor cerine combin uurina n utilizare a sistemelor Windows 95/98 cu fiabilitatea, performana mbuntit, securitatea i uurina n administrare a sistemului Windows 2000. Windows XP este un sistem de operare pe care organizaiile i pot stabili standardele at t pentru sistemele desktop, ct i pentru sistemele laptop. Cu platforma Windows 2003 Server, clienii pot rula aplicaii Microsoft .NET, pot rula aplicaii i servicii Web, de la grupuri de lucru la datacenter, obinnd o valoarea mai mare din investii ile IT existente, odat cu micorarea costurilor de ntreinere a infrastructurii IT.

Windows Server 2003 deine un rol important n ntmpinarea cerinelor afacerilor din ziua de astzi, prin intermediul unora dintre cele mai evoluate servicii pentru aplicaii puse la dispoziie. Sistemul integreaz ntr-un mod consolidat servicii de platform, servicii Web XML i .NET Framework, ce reprezint un model intuitiv de programare. Windows Server 2003 deine toate elementele de care clienii, partenerii i furnizorii software independeni au nevoie pentru a construi, implementa i gestiona orice tip de aplicaie, inclusiv serviciile Web XML, a cror importan se afl ntr-o continu cretere. Beneficiind de numeroase mbuntiri i noi faciliti, Windows Server 2003 a fost conceput pentru a furniza o serie de avantaje cheie. Windows Server 2003 este proiectat s fie sigur prin configurarea sa iniial implicit, prin design i prin implementare. Beneficiind de un nalt grad de securitate i de o vitez record, Windows 2003 reprezint cel mai de ncredere sistem dezvoltat pn n prezent de Microsoft. Windows Server 2003 pune la dispoziie, de asemenea, instrumentele necesare implementrii, gestionrii i utilizrii infrastructurii de reea pentru a beneficia de o maxim productivitate; poate furniza un nou nivel de conexiune, contribuind la stabilirea legturii dintre clieni, angajai, parteneri i sisteme. Un alt avantaj este acela c n cazul combinrii cu produsele i serviciile numeroilor parteneri hardware, software i de distribuie, Windows Server 2003 furnizeaz cel mai nalt grad de valorificare al investiiilor n infrastructur.