You are on page 1of 9

1.

Istoria calculatoarelor personale i a reelelor


Noi bii pe bloc
n anii 1960 a aprut un nou tip de calculatoare: minicalculatoarele. Aceste maini erau mai ieftine, mai mici, nu avea nevoie de aer condiionat i erau mult mai uor de folosit (cel puin dup standardele acelor timpuri) fa de mainframe uri. n fa ere!iei, preoii mainframe urilor s au "nfiorat. #einerea unui mainframe era pro$lema corporaiei, datorit c%eltuielilor necesare, dar un departament putea avea propriul minicalculator, pentru c acesta nu necesita spaii speciale sau specialiti necesari unui mainframe. &e scurt, minicalculatoarele erau ieftine. Aceast de!voltare a dus la apariia unui nou persona' pe scena calculatoarelor. (inicalculatoarele au adus la "nlocuirea pro)ramatorilor de mainframe, curai i $ine "m$rcai, cu o nou specie de pro)ramatori. (inicalculatoarele au "nceput s fie introduse "n universiti i alte instituii de "nvm*nt, pentru c erau ieftine. +le erau accesi$ile i proiectate pentru a putea suporta modificri ulterioare, ceea ce a atras un )rup de entu!iati cunoscui su$ numele de %ac,eri. Aceti %ac,ers nu sunt identici cu cei din !ilele noastre. Acei %ac,er i erau plini de entu!iasm fa de calculatoare, oameni care voiau s fac pro)rame mai $une, mai rapide i mai -ele)ante.. #in r*ndurile lor s au ridicat o parte din oameni care au fcut revoluia calculatoarelor personale. &iaa minicalculatoarelor a crescut repede. /mediat ce departamentele puteau 'ustifica nevoia minicalculatorului, acesta era instalat. Acesta a fost momentul c*nd #+0 (#i)ital +1uipment 0orporation ) a devenit a doua mare companie productoare de calculatoare din lume. n privina "m$untirilor aduse pro)ramelor, )ama funciilor care pot fi reali!ate a crescut. 2n minicalculator poate fi folosit simultan de mai muli utili!atori, cu a'utorul unui procedeu de "mprire a timpului de folosire a procesului numit time-sharing. Astfel, fiecare utili!ator poate s prelucre!e date, s cree!e pro)rame sau s utili!e!e, ca i c*nd ar fi sin)urul utili!ator. Acest sistem a fost introdus i "n te%nolo)ia de reali!are a mainframe urilor. 3isteme sofisticate de time s%arin), cu componente disc mai puternice i pro)rame mai sofisticate, au fost de!voltate "n acelai timp pentru mainframe uri. Aceasta era piaa calculatoarelor "n anii 450: mainframe uri i minicalculatoare erau pre!ente "n toate companiile i principalele departamente. &entru sacinile pe care le puteau re!olva "n moduri "n care le re!olvau, erau $une. Au adus metode noi i eficiente "n $irouri i

referat.clopotel.ro

au fcut afacirele mai eficiente. 6otui, au euat "n mrirea productivitii personale ("n creterea eficienei personalului, nu a corporaiilor).

Apariia calculatoarelor personale


7a mi'locul anilor 450 a aprut o nou te%nolo)ie: miniprocesorul. Acesta folosea multe tran!istoare conectate pe o pastil de siliciu pentru a reali!a un dispo!itiv de calcul. &rimele microprocesoare au fost, dup standardele actuale, destul de simple. &rimul microprocesor, devine cunoscut ca 8008, a fost proiectat pe patru $ii de ctre in)inerul (arcian +. -6ed. 9off de la /ntel, "n anul 1969. 0lientul care i a comandat lui /ntel microprocesorul a fost o firm 'apone!, care a dat faliment "n 1950: dup aceasta /ntel nu se putea %otr" dac s lanse!e sau nu circuitul pe pia. 7 au lansat, i "n 1958 e;istau mai mult de 19 tipuri de microprocesoare pe pia, inclusiv /ntel <0<<, cel care va deveni tram$ulina actualelor calculatoare personale. (icroprocesoarele au fost iniial folosite drept controler dispo!itive de control = pentru maini de splat vesel i fri)idere. &roductorii i proiectanii de calculatoare nu au pierdut oca!ia dat de potenial acestor dispo!itive de a fi folosite drept calculatoare.

8080, Z80, CP/M


&rimele succese ale pieei au fost microprocesorul /ntel <0<0 i noul sistem de operare numit 0&>( <0 scris pentru acest cercuit. 0&>( <0 a fost creat "n 195? de @arA Bildall, fondatorul i preedintele companiei #i)ital Cesearc% = primul productor al unui sistem de operare pentru microcalculatoare. Ast!i, compania este o divi!ie a lui Dovell /nc. = cea mai mare companie "n domeniul sistemelor de operare "n reea. 0&>( este prescurtat de la 0ontrolul &ro)ramului>(icrocalculatorului = cel mai su)estiv nume de produs, dac mai e;istase unul, de p*n atunci. Acest sistem de operare a fost, la acea dat, e;traordinar. #ac aveai un sistem <0<0 sau E<0, cu sistem de operare 0&>(, cu 68 ,ilo$ii de CA( i o perec%e de uniti de disc fle;si$il de <F, aveai -ultimul stri)t. al modei calculatoarelor i "l fceai verde de invidie pe orice pasionat. 2n sin)ur lucru le putea depi invidia i c"ti)a ura: s ai un disc i o imprimat: am$ele necesitau o c%eltuial e;or$itant.

referat.clopotel.ro

#iscurile acelor timpuri merit puin atenie. &rimul tip lar) rsp*ndit "mpreun cu microcalculatoarele aveau discuri de 18F (comparai le cu cele de G,?F disponi$ile ast!i) i un timp de acces suficient pentru o pau! de cafea.

Bii Apple
Apple 0omputer, $inecunoscut ca av*ndu i "nceputurile "ntr un )ara', a aprut "n 1956. Apple a fost fondat de le)endarii 3teve Ho$s i 3teve Io!niac,, i este recunoscut drept compania care a pus $a!ele industriei calculatoarelor personale. #ei povestea lui Jisilac i a calculatorului Apple // este $ine cunoscut, merit s o spunem "nc o dat, pentru c arat motivele care au )enerat revoluia calculatoarelor personale. 7a mi'locul anilor K50, dac doreai s faci "ncercri de )enul -i dac. calcul*nd pe mainframe, tre$uia s scrii un pro)ram, s l depane!i, s "ncerci un set de date, s verifici re!ultatele, s "ncerci un set de date mai comple; s.a.m.d. +ra un procedeu cel puin la$orios i nu foarte practic, cu e;cepia ca!ului "n care privi!iunele aveau importan pentru corporaie i aveai suficient timp la dispo!iie. Aceast situaie a motivat doi studeni de la 9arvard Lusiness 3c%ool s fac primul pro)ram de calcul ta$elar: Jisicalc. Apple // avea la $a! un procesor (otorola 6?0M (proiectat pe < $ii), p*n la 1M< ,ilo$ii de CA( i utili!a un casetofon pentru a stoca date i pro)rame. Apple a "nc%eiat o "nele)ere cu reali!atorii lui Jisicalc pentru a o$ine e;clusivitatea pro)ramului pe Apple //. Acestui pro)ram i se acord meritul de a fi catapultat Apple de la un venit de <00.000 de dolari "n 1955 la puin su$ 8< de milioane "n 1959. 2tili!atorii cumprau Apple // doar pentru a rula Jisicalc, i o dat cu el un raft "ntre) de aplicaii, care ofereau utili!atorilor, pentru prima dat la un pre re!ona$il, putere de calcul accesi$il i dedicat.

IBM preia controlul


0alculatoarele despre care am vor$it, mainile 0&>( i Apple, nu erau numite calculatoare personale = acesta nu a fost un termen recunoscut p*n "n au)ust 19<1, data de natere a calculatorului /(L &0 a fost creat de pia, datorit acelor sisteme de microcalculatoare care au fcut posi$il e;istena calculatorului /L( &0.

referat.clopotel.ro

#ei microprocesorul care a stat la $a! calculatorului /L( &0 a fost produs "n 1958, calculatorul /L( &0 a fost produs a$ia "n 19<1. /ntel <0<< era un microprocesor pe 16 $ii, care putea lucra cu mai mult memorie i mai rapid dec*t predecesorii si. /L( a dele)at o companie necunoscut, numit (icrosoft, pentru a reali!a un sistem de operare. Cestul este, aa cum o spun ei, istorie. /L( &0 a devenit un standard, "n realitate o serie de standarde care au adus la v*n!area de apro;imativ 100 de milioane de calculatoare personale din 19<1. puterea mar,etin) ului /L( a dus la succesul lui /L( &0. /L( avea $ani i po!iia pe pia astfel "nc*t s fac calculatorul /L( &0 acceptat "n corporaii. #ei e uor s critici /L( pentru )reelile, destul de multe, fcute "n de!voltarea pieei calculatoarelor personale i lipsa de receptivitate fa de o pia care cretea mai rapid dec*t putea acoperi /L(, fr amestecul lui /L(, aceast pia ar fi crescut mult mai "ncet i mai fra)mentat. 0alculatorul /L( &0 a continuat tendina dat de Apple //, aduc*nd puterea de calcul la "ndem*na utili!atorilor. &osi$ilitatea de a i "m$unti i mri productivitatea personal a fost o atracie at*t de mare, "nc*t oamenii au trecut peste orice pentru a i cumpra un calculator personal. +i au pclit $u)etele departamentale cumpr*ndu le ca maini de scris sau c%iar pltind diferena din propriul $u!unar. (ulte companii au avut reineri "n a urma tendina de introducere a calculatoarelor personale, dar au descoperit ulterior c acestea erau folosite din plin de concurena. n aceste companii, de o$icei, 0entrul de 0alcul era uluit c*nd descoperea inva!ia calculatoarelor personale. Nanaticii mainframe urilor erau pro$a$il cei mai surprini c*nd aflau ce se "nt*mplase. Aparent peste noapte, 0entrul de 0alcul pierdea un procent destul de mare din prelucrrile de date ale companiei. 6eritoriul pe care credeau c "l stp*nesc era $rusc invadat. 0eea ce era pro$a$il cel mai tul$urtor pentru ei era c utili!atorii de calculatoare personale vor$eau despre informaii i nu doar despre coloane de date. 2tili!atorii au descoperit c puteau com$ina i prelucra cum doresc datele. &uteau reali!a rapoarte despre ceea ce "i interesa. &e de alt parte, dac ai fi cerut la 0entrul de 0alcul un raport, i ar fi dat doar un raport standard aa cum le )enera mainframe ul. (Capoartele standard consumau o -mic pdure. de %*rtie, c*nd toi utili!atorii doreau doar o pa)in ). Astfel a aprut o nou tendin: aceea de a a i reali!a sin)ur calculele. Atunci c*nd utili!atorii doreau s fac simulri financiare de tipul -i dac., ei nu mai tre$uiau s mear), cu plria "n m*n (metamorfic vor$ind) la 0entrul de 0alcul. &uteau s i porneasc calculatorul personal, s rule!e pro)ramul de calcul ta$elar i s reali!e!e o du!in de scenarii, "n timpul "n care 0entrul de 0alcul ar fi luat "n considerare cererea lor. referat.clopotel.ro

#e'a nu mai e;ista nici o posi$ilitate pentru 0entrul de 0alcul de a sc%im$a lucrurile. 0orporaiile aveau toate motivele s susin noua tendin i "n acelai timp destule motive de "n)ri'orare pentru anar%ia care se crea. #istri$uirea datelor prin companii, cum vei vedea, avea multe implicaii i e;ista marele risc de a scpa totul de su$ control. Cevoluia calculatoarelor personale, mai mult dec*t orice, a forat 0entrele de 0alcul s i re)*ndeasc rolul i te%nolo)ia pe care o foloseau. +le nu au avut cu adevrat de ales i au devenit 3ervicii de )estiunea de informaie ((ana)ement /nformation 3ervice) sau /6 (/nformation 6e%nolo)A) sau orice altceva care coninea cuv*ntul informaie. #e asemenea, au tre$uit s urme!e sau cel puin s se o$inuiasc cu valul te%nolo)iilor aduse de calculatoarelor personale.

nceputul conectrii
&e timpul 0&>( ului, preul perifericilor de calitate era e;or$itant. 2n disc de 18F i 10(L, care consuma ? amperi i fcea !)omot ca un avion care decola, era tot at*t de scump ca i un calculator. O imprimat matriceal, care nici nu se apropia de calitatea unei letter 1ualitA, era o resurs preioas. n momentul lansrii calculatorului /L( &0 preurile sc!user, dar erau "nc destul de mari. &e scurt, perifericele calculatoarelor personale erau ca aurul: rare i scumpe. Du era practic ca fiecare calculator s ai$ disc i imprimat, dei fr ele productivitatea calculatoarelor personale era mai mic. O alt pro$lem era folosirea "n comun a datelor. #ac aveai nevoie de un document creat de altcineva, tre$uia s iei disc%et, s i pui pantofii de sport i s aler)i la acel microcalculator s l iei. #e aici, numele acestui tip de parta'are a datelor: -reea sportiv..

Reeaua sporti !
Acest tip de reea a ridicat multe pro$leme. 0um puteai s fii si)ur c documentele cu care lucrai erau la !i, dac diverse copii modificate de un numr oarecare de oamenii circulau pe diverse disc%eteP 0um poi opri furtul documentelorP 0um poi opri furtul documentelorP Qi dac ultima versiune, i sin)ura, a unui document se afl pe o sin)ur disc%et folosit de cineva drept suport pentru ceac de cafeaP Qi dac...P

referat.clopotel.ro

+;istau sute de pro$leme cu aceast reea i toate evideniau o sin)ur soluie: nevoia, a$solut necesitate, de a sc%im$a documentele electrice "ntre calculatoare. 0om$inai cu dorina de a sc%im$a, de a folosi "n comun discuri i imprimate scumpe, i avei o pro$lem la care s meditai. Devoia de a folosi "n comun date i periferice a stimula crearea primei reele locale de calculatoare, dar aa cum vei vedea, pro$lema central a fost nevoia de a folosi "n comun date.

Co"utatoarele #e #ate
O modalitate de a folosi "n comun periferice a fost folosirea unui comutator de date: un dispo!itiv ce permite doar unui utili!ator la un moment dat s foloseasc dispo!itivul, ca e;emplu o imprimat. #ac o alt persoan folosea imprimata c*nd doreai tu s o foloseti, tre$uia s atepi p*n termina. 2n comutator de date poate fi comparat cu o coad la $anc. Orice persoan (datele ce vor vi imprimate) care se aea! prima coad (comutatorul) a'un)e prima la casier (imprimanta). Cestul tre$uia s atepte p*n ce aceasta termin. 0omutatorul de date ofer utili!atorului o cone;iune pe portul serial sau paralel, pe $a! creia primul utili!ator care cere primete dreptul de folosi imprimanta. 0alculatorul care nu mai are nevoie de periferic tre$uie s trimit o secven de caractere prin care spune de fapt -Am terminat.. Aceste dispo!itive, dei erau $une pentru imprimant i plotere (ele "nc mai sunt folosite = c*teva companii "nc le mai ofer ), nu permiteau folosirea "n comun a discurilor. #e asemenea, necesitau o linie dedicat "ntre calculator i comutator. Aceasta devenea dificil de reali!at c*nd calculatoarele erau rsp*ndite pe o suprafa mare, i imposi$il dac erau mai multe calculatoare.

Aici ser esc #iscuri!


&rima "ncercare de a reali!a ceea ce ast!i numim reea local (7AD) a fost te%nolo)ie, acum "nvec%it, numim disc server. 2n disc server era un calculator, prin care, printr o te%nic de comunicaie oarecare, era le)at de un )rup de calculatoare numit clieni. +l rula un sistem de operare special care era proiectat astfel "nc*t s poat permit accesul mai multor clieni "n acelai timp la disc i la imprimat: acest sistem se numete sistem de operare pentru reea (DetRor, Operatin) 3Astem sau DO3).

referat.clopotel.ro

2.Funcionarea reelei
Aplicaia client/ser er
&rimele aplicaii de reea erau "n ma'oritate pro)rame inte)rate. #e e;emplu, dac ofereau o $a! de date multiutili!ator ele aveau i partea frontal (front end) de interaciune cu utili!atorului i -motorul. $a!ei de date (partea de pro)ram care lucra cu fiierele $a!ei de date) pe acelai &0. 3in)ura parte care se putea afla "n reea, pe server, era $a!a de date. n aceast confi)uraie, calculatorul client reali!a toat prelucrarea datelor (citire, cutare a "nre)istrrilor dorite "ntre datele citite etc.). Aplicaiile acestea pot fi descrise ca av*nd doar client. 3erverul era o simpl -pomp. de date: trimitea utili!atorului date din fiierele aflate pe disc sau le primea i le stoca pe disc. n ultimii ani au aprut un numr mare de sisteme de $a! de date sofisticate care pun "n reea -motorul. de acces la $a!a de date care se afl "n parte frontal (front end) utili!atorul. Acestea se numesc sisteme client/server. O dat cu "m$untirea performanelor datorit eliminrii supra"ncrcrii reelei cu transferuri mari de date, mai e;ist i avanta'ul faptului c serverul poate deservi mai muli clieni "n acelai timp. ntre)ul proces de sincroni!are al accesului la $a!a de date, care tre$uia reali!at de clieni, este acum reali!at de server, ceea ce face aplicaiile mai simple i "ntre)ul sistem mai eficient. La!ele de date nu sunt sin)urele aplicaii care pot fi reali!ate "n sistem client>server. Alte aplicaii client>server includ servere de pot electronic, sisteme de vi!uali!are pe calculator a ima)inilor i urmrire serviciilor de reea. Avanta'ele sistemelor client>server sunt urmtoarele: O securitate mai $un, deoarece accesul la datele din $a!a de date server este indirect. 2tili!atorii nu pot vedea fiierele de date dec*t dac li se d acest drept "n mod e;plicit. &erformanele pot fi "m$untite uor, deoarece o mai $un proiectare a serverului poate duce la o mai $un coordonare a utili!atorilor care doresc servicii "n acelai timp i, de aici, performane mai $une. n ca!ul severelor de $a!e de date prin reea

referat.clopotel.ro

pentru a )si ce "i interesea!: e suficient ca ele s trimit cereri ctre server, iar serverul le va trimite doar re!ultatele pe care le doresc. 0rete raportul calitate>pre. 0lienii tre$uie doar s ai$ suficient putere de calcul pentru a rula partea frontal (front end). (0*nd sunt necesare performane mai mari, serverul poate fi "nlocuit cu un calculator personal mai performant i, respectiv, mai scump). #e!avanta'ele sistemelor client>server: 0omple;itatea: nu este simplu, de o$icei, s confi)ure!i i s administre!i sisteme client>server. Decesiti: pentru a avea muli utili!atori, serverul din sistemele client>server are nevoie de un calculator scump. Aplicaiile de pe server au tendina s devie mai mari i mai comple;e i au nevoie de mai mult memorie CA(. &re: performanele serverului scad o dat cu creterea numrului de utili!atori. &entru a reface performanele, serverul de $a! de date tre$uie s rule!e pe o main dedicat acelui server. #eci, acolo unde c*ndva era un server dedicat )eneral, care funciona i ca server de $a! de date, acum avem un server dedicat )eneral i un server de $a!e de date dedicat, ceea ce duce cel puin la du$larea costului.

$e%nolo&ii #e &rup
6e%nolo)iile de )rup ()roupRare) sunt un set de te%nolo)ii care au scopul de a "m$unti productivitatea a doi sau mai muli utili!atori care cooperea! "n realitate unor o$iective comune. /deea este ca o dat ce reeaua unete utili!atorii, munca i comunicrile cu privire la ea pot fi automati!ate pentru "m$untirea flu;ului muncii i a oportunitilor. 6eoretic, un )rup de oameni care muncesc "mpreun "ntr o activitate comun sau pentru o$iective comune poate fi mult mai eficient dec*t un )rup de oameni care muncesc independent. #eoarece calculatoarele "m$untesc dialo)ul "ntre mem$rii )rupului i urmresc pro)resele lor, detaliile nu vor mai fi omise, iar desfurarea poate fi foarte uor de urmrit. Aceste idei au fost aplicate la procese cum sunt planificate i administrate proiectelor. &lanificarea "n reea permite unui )rup dintr o reea s i fac orare pe reea. 0*nd vor s i coordone!e activitile, de e;emplu s sta$ileasc o "nt*lnire, orarul )rupului poate fi e;aminat

referat.clopotel.ro

i poate fi )sit momentul c*nd toi mem$rii sunt disponi$ili. Nolosind pota electronic, acetea pot fi ru)ai s va edin (sau "n or)ani!aiile mai autoritate li se ordon). Alte caracteristici ale aplicaiei de )rup: 3isteme de informare (oferite "n sisteme de pot electronic cum ar fi cc: (ail). La!e de date folosite "n comun. 3isteme de conducere a proiectelor. 3ervicii de $i$liotec (pentru administrarea documentaiilor aparin*nd unui )rup). 3isteme de control al versiunii (asemntoare cu serviciul de $i$liotec, dar cu faciliti de control al ar%ivrii i )sirii diverselor versiuni de fiier: aceste sisteme sunt de o$icei folosite pentru de!voltarea pro)ramelor). 2na dintre cele mai ludate aplicaii ale te%nolo)iilor de )rup, 7otus Dotes, este un sistem de $a!e de date cu pot electronic. Colul lui Dotes este de a rsp*ndi informaiile deinute "n $a!ele de date ale or)ani!aiilor, la un numr oarecare de utili!atori. 3istemul permite duplicarea i sincroni!area mai multor copii de $a!e de date. O alt direcie principal a aplicaiilor de )rup este posi$ilitatea urmririi flu;ului muncii. /deea este c )rupurile de utili!atori care sunt "ntr o reea pot $eneficia de automati!area activitilor de rutin. (are parte a sistemelor care se ocup de flu;ul muncii se $a!ea! pe formulare. +le primesc date de la o persoan, pe care apoi le transmit, dac e posi$il cu date suplimentarea din alte surse, celorlali mem$ri. +le au mecanisme pentru conta$ili!area i urmrirea tran!aciilor i raportarea stadiului muncii. O$iectivele vor fi mai rar uitate sau am*nate, deoarece calculatoarele sunt mai de "ncredere dec*t oamenii. Nlu;ul muncii este concept at*t de important "n reele, "nc*t multe dintre principalele companii productoare de produse de reea au investit "n companii care de!volt te%nolo)ii de $a! pentru suportul flu;ului muncii. &ro$lema cu aplicaiile de )rup este c e )reu ca oamenii s se o$inuiasc cu eaS (-&oi s duci un cal la ap, dar nu poi s l faci s $ea..).

referat.clopotel.ro