You are on page 1of 9

FogadDSegtsgnk!

.ha Down babd szletett Informcik Down szindrms babk szleinek

A Happy Down Egyeslet informcis fzete Down szindrms gyermeket nevel szlknek

Kedves desanya! Kedves desapa!


Ha most a kezedben tartod ezt a fzetet, valsznleg hasonlan rzed magad, mint mi vekkel ezeltt.. gy rzed mr nincs egy csepp knnyed sem, mert mindet elsrtad, nem rted a szved mitl dobog mg. Most ennek az rzsnek van itt az ideje... Down kisbabtok szletett..

Kedves desanya!
letet adtl egy pici emberknek, aki ms, mint akit vrtatok. De tudnod kell, Te ugyanolyan letet hordoztl magadban, mint brki ms! Ebben a pici plyban is pontosan ugyanannyi aggds, flts, bizonytalansg, rm, s kacags van, mint brmelyik msikban! Csak a mrleged lesz ms, amin majd ezeknek az rzseknek, gondolatoknak, lmnyeknek slyt mred kzs letetek sorn. Most gy rzed minden nehz. Ezrt szeretnnk segteni tancsokkal, tmogatssal, tletekkel, vagy brmivel, ami knnythet a mostani helyzeteteken. Hidd el, a knnyek felszradnak, az elcsukl szavak grdlkenny vlnak, s bizakod mosollyal ksrhetitek gyermeketek fejldst. Ugyanolyan boldog s teljes letet lhettek, mint brmely ms csald. Kisbabtoknak fontos, hogy megfelel szakemberhez forduljatok, de az a legfontosabb, hogy egytt legyetek, s szeresstek. Ha brmikor elfradsz, ha segtsg kell, vagy csak egy kis btorts, minket megtalltok! Mi mr tudjuk s valljuk: Van let a Down utn! A Szolglatunkban rszt vev szlk szvesen megltogatnak, ha ignylitek, ha gy rzitek, hogy segt a beszlgets egy sorstrssal.

A Down-szindrmrl: A Down szindrmt elszr egy angol orvos, John Langdon Down rta le rszletesen 1886-ban. Ez egy veleszletett llapot, mely ritkn, 700 szletsbl 1 esetben fordul el a vilg minden tjn. A szindrma tnet-egyttest jelent. A veleszletett szindrma a szletstl fogva fennll, s nem lehet ksbb elkapni. A szlk semmi olyat nem tesznek/tettek a terhessg eltt s folyamn, ami a Down szindrmhoz vezetett. Nagyon ritkn rkletes s semmi esetre sem a csald hibja. A kromoszmk apr sszetevi testnk sejtjeinek. Ezek hordozzk az rkletes tulajdonsgok msolatt, mint pldul a haj s szemszn. Sejtenknt 46 kromoszmnk van, melynek fele anyai, fele apai. A legtbb esetben a DS babnak van 1 szmfeletti kromoszmja (a 21-es kromoszmnl), gy 47 van a szoksos 46 helyett. Ezrt a 21-es triszmia (vagyis 3 kromoszma egytt) elnevezs szintn hasznlatos, br a Down szindrma, rviden a DS az elterjedtebb elnevezs. A Down szindrmnak nincs gygymdja, de sokat tehetnk, hogy segtsk a gyermeket. Manapsg a legtbb Down szindrms gyerek egszsges, teljes letet l, sikeresen beilleszkedik a csaldi s kzssgi letbe. Elfordulhatnak egszsggyi problmk: kardiolgiai, szemszeti, flszeti vagy emsztszervi. Ezek orvosi elltst ignyelnek, rendszeres ellenrzssel nyomon kvethetek s kezelhetek. A Down szindrms babk nvekedsi s gyarapodsi teme eltr ms gyerektl, gy azt rdemes a specilisan Down szindrms babk szmra ksztett tblzat segtsgvel nyomon kvetni, hiszen a lassbb gyarapods aggaszthatja a szlket, de a specilis tblzat segteni fogja ket s a vdnt is a nvekedsi tem kvetsben. A Down szindrms jszltteknek sok kzs tulajdonsguk lehet: rvid vgtagok, jellegzetes arcocska ferdn velt szemekkel. De a babnak a legtbb vonsa csaldi vons lesz, kinzet, temperamentum s kpessgek tern. Inkbb hasonltanak a down babk a csaldjukra, mint egymsra, mg akkor is, ha azt gondoljuk, ltjuk, hogy a downok nagyon egyformk. Fontos megjegyeznnk, hogy minden baba egyedi s pratlan szemlyisg termszetesen ez all a Down szindrms babk sem kivtelek. A Down szindrms babnak valamilyen fok tanulsi nehzsge lesz, de ennek mrtkt szletskor lehetetlen megmondani. Ami fontos, hogy trdssel, szeretettel s gondoskodssal minden baba s kisded belertve a Down szindrmsakat is vgigjrja a szoksos fejldsi szinteket.

Mit tehetnk a babrt? Ne fljnk hozznylni a babhoz, tegyk azt, ami sztnsen jn! A Down szindrms babk nem trkenyek s ppgy lvezik a szeretgetst s jtkot, mint ms babk. Kezeljk gy a babt, mint brmely j jvevnyt! Ha vannak testvrek, akkor ne feledjk el, nekik is szksgk van a trdsre. Biztos lehetsz benne, hogy a babd sokat fog tanulni megfelel bnsmddal, figyelemmel, motivlssal s fejlesztssel. Vgig jrja a fejlds lpcsfokait jrsban, kommunikciban, evsben, ltzkdsben s szobatisztasgban, de termszetesen egymshoz kpest is lehet szmos egyni eltrs. A szlk clja, hogy a sajt adottsgaik alapjn segtsk gyermekk fejldst. Idvel a te gyermeked is fog jrni, beszlni, nllan enni s ltzni s szobatiszta lesz. Segtsd, hogy a benne rejl adottsgok kibontakozhassanak! A korai fejleszts elsegti a DS babk elmenetelt. Ne aggdj a kifejezs miatt, ne gondolj kimert s a csaldi letet felbort intenzv edzsre! Kvesd a megrzseidet: lelgesd a babt s beszlj hozz, amikor bren van! Vedd krl rdekes ltnivalval s hangokkal, tapasztaljon meg sok dolgot, gy, mint brmely baba, de vedd figyelembe az etetsek kztti alvsignyt! Pelenkzskor rakj csillog, fnyes trgyakat az altt mell, hogy a baba figyelhesse! Ksbb majd megprblja elrni s megfogni. Mg jobb, ha megkred az idsebb testvrt, hogy szrakoztassa a kicsit, amg te a pelussal foglalkozol. Ahogy nagyobb lesz, tedd egy ringatz blcsbe magad mell, ahol dolgozol! Beszlj, nekelj, ftylj munka kzben! Mondkzz, s tantsd meg erre esetleg az idsebb gyerekeket is! Vidd magaddal a babt egy kendben! A mozgsod nemcsak az egyenslyrzkt fogja fejleszteni, hanem kzel is rzi magt hozzd s kapcsolatban lehet veled. Kss jtkokat a kisgya fl, hogy elrje a rugdalz lbaival! Varzsold el a frds idejt csiklandozssal, fjklssal, puszikkal s neklssel! Te is lvezni fogod! Jegyezd meg: az els vben Te vagy a legfontosabb a baba letben! A Te figyelmed s gondoskodsod jobban fogja segteni a gyermek fejldst, mint brmi ms! Nhny j tancs: A szoptats j mdja, hogy megvd a babt a fertzsektl. Nha azt mondjk az anyukknak, hogy a DS miatt nem szoptathat a baba. A DS babkat sikeresen lehet szoptatni! Ha mgsem sikerl, ne csggedj! Ha az veges tplls bizonyul a legjobb megoldsnak, akkor is biztostsd az etets meghittsgt. A DS babkat hosszabb ideig tart megetetni, esetleg tbbfle mdszert is be kell vetned az brentartsra; paskold az arct, csiklandozd meg a talpt, simogasd a buksijt. Ne aggdj, ha a baba bukik az etetsek utn, a DS babk hajlamo-

sabbak erre, ezt a gyengbb gyomorizomzat okozza. Ahogy ezek ersdnek, a buks kevesebbszer fordul el s elbb-utbb meg is sznik. Fontos, hogy a babt legalbb 4 rnknt megetesd, ez klnbzik a tbbi gyermek etetsi szokstl. Egszsggyi ellenrzsek Prblj rszt venni minden kivizsglson, amit a babnak elrnak. gy biztos lehetsz benne, hogy a baba egszsges s jl fejldik, illetve a felmerl problmk is mg akkor kiderlnek, amikor hatkonyan orvosolhatak. Minden DS gyereknek szksge van venknti vizsglatra, hogy kvethet legyen a fejldse s kiderljenek az esetleges egszsggyi problmk. Szemek: Hasznos a gyermek ltst rendszeresen ellenriztetni szakemberrel, ide a gyermekorvos ad beutalt. Az els ellenrzs 9 hnaposan esedkes, majd venknti kontroll szksges. Flek: A vdn 9 hnapos korban ellenrzi/ellenrizze elszr a hallst. A rendszeres ellenrzs fontos, mert a DS babk hajlamosabbak lehetnek a kzpflgyulladsra, ami hallscskkenshez vezethet s kslelteti a tanulsi kpessgek kibontakozst. A betegsg nagy hatkonysggal gygythat. Figyelj a hallsi nehzsgekre, az idnknt eldugult orra s flekre. Fogak: A DS gyerekek fogai ksbb bjnak el, tovbb megmaradnak a tejfogak s jobban elhasznldnak. Fontos a fogpols, mr az els fogak megjelenstl fogat kell mosni, illetve korn el kell kezdeni fogorvoshoz jrni. Br: A baba bre kiszradhat s elfordulhat, hogy hmlik is. A frds utni olajos masszrozs segthet, de szraz brre val krmekhez is hozzjuthatsz a vdn s az orvos segtsgvel. Nyelv: A babk gyakran kinyjtjk a nyelvket, de a DS babk eleinte gyakrabban teszik ezt a gyengbb izomtnus miatt. Ha elkerld, hogy elduguljon az orra, elejt veheted a nyelvltgetsnek. Ha szreveszed, hogy kidugja a nyelvt, told vissza a szjba. A gyengbb izomzat ellenre gyorsan megtanulja, hogy magtl behzza. Egy kis szjmasszzs a szj krli izmok erstsnek is remek mdja. Vdoltsok: Ebben a tekintetben nincs klnbsg DS s nem DS baba kztt, a szoksos eljrst kell alkalmazni! Ktelez gyermekkori vdoltsok: a krhzi BCG-t kveten 2, 3, 4, 15 s 18 hnaposan kap a baba vdoltsokat, majd 6 s 11 vesen jabbakat. Fontos tudnod, hogy a klnfle egszsggyi problmk s a tipikusan downnak tartott tnetek (nyelv-nyjts, brszrazsg, szemveg, stb.) nem felttlenl jelennek meg minden Down babnl. Mint minden msban, ebben is egyniek az eltrsek. Vannak pldul babk, akiknek szraz a brk, vannak, akiknek gyomorpanaszaik vannak, vannak, akiknek szemvegre lesz szksgk, vannak, akiknek korn romlik a foguk, de vannak olyanok babk/gyerekek is, akiknl semmifle egszsggyi problma nem trsul a down szindrma mell.

Mit tehetnk magunkrt? Ha nagyon elre prblsz nzni a jvbe s tervezni prblod flelmet s csggedst rezhetsz. Persze teljesen termszetes a gyermek jvjnek tervezgetse, de ne felejtsd el, hogy a dolgok idvel megvltoznak minden csald letben. Ne tprengj a jvn! Inkbb prblj lpsrl-lpsre haladni, s a baba minden egyes fejldsi szakaszt lvezni. Minden egyes legyztt akadly a kvetkezre kszt fel. Taln a jvben, pldul ha egy bartodnak gyereke szletik, vagy a Te gyermeked lassabban fejldik, mint a ms, a rgi rzsek, aggodalmak visszatrhetnek, de mr nem fognak gy szven tni, mint eleinte. Ne hagyd az rzseidet felgylemleni, oszd meg ezeket proddal, egy barttal vagy egy msik DS szlvel. Erre (is) j pldul a Down Dada Szolglat kpzett segtje. Keresheted ket krdseiddel, ktelyeiddel! Elfordulhat, hogy nehzsget okoz szmodra elfogadni, hogy DS babd lett. Ne flj hangot adni rzseidnek, akrmilyenek is! Termszetes rzs lehet, hogy eleinte a szlk elutastst rezhetnek az jszlttjk irnt, de legtbben aztn rbrednek, hogy reakcijuk nem a babnak szlt, hanem a helyzetnek. A legtbb szl rez ilyesmit, legfeljebb nem vallja be. Ne hozz elhamarkodott dntseket, csak prbld megrteni az igazi rzseidet! Partnered rzsei eltrhetnek a Te rzseidtl. Valsznleg klnbz tempval s kiborulsi idszakokkal fogjtok feldolgozni az esemnyeket, de prbljatok odafigyelni egymsra! Adj idt magadnak, hogy kedvedre val dolgokkal foglald el magadat! Adj idt a prodnak is! Minden szlnek szksge van erre. Jobban fogod magad rezni, jobban fogsz boldogulni egy kis kikapcsolds utn. Hacsak a babnak nincsenek komoly egszsggyi problmi, nyugodtan bzd msok gondoskodsra. Talljatok mdot a kzs kikapcsoldsra a proddal tvol a gyermektl! Segthet a csald, a bartok vagy egy bbiszitter. Ha gy tervezted, hogy visszamsz dolgozni, semmi szksg r, hogy vltoztass a terveiden. Ha egyedlll szl vagy, vedd ignybe a csald s a bartok tmogatst, s krj szaktancsadst, amikor szksges!

Ksbbi terhessgek Brmennyire is szereted a gyermekedet, tarthatsz attl, hogy ismt Down babd lesz. Az is megfordulhat a fejedben, hogy a tbbi gyermekednek nagyobb eslye van arra, hogy majd Down szindrms babja legyen. A vrminta alapjn vgzett kromoszmavizsglat mr a szlets utn rviddel kimutatja, hogy a babdnak milyen tpus Down szindrmja van. 21-es triszmia, transzlokcis vagy mozaikos. Ha a vizsglat eredmnyeit nem kapod meg automatikusan, akkor felttlenl krd el a krhzi gyermekgygysztl, vagy a genetikustl. Egy msik DS gyermek szletsnek eslye a mr meglv baba DS tpustl fgg. 21-es triszmia: a leggyakrabban elfordul gnhiba (95%). Nem rkletes! Mind a petesejt, mind a hmivarsejt egy-egy, 23 kromoszmbl ll kromoszmakszletet tartalmaz, kztk egy-egy 21-es szmt. A Down-szindrms emberek sejtjeiben a 21. kromoszmbl hibs sejtosztds kvetkeztben nem egy pr, hanem hrom darab fordul el. Ezrt hvjuk triszminak. A babk kb. 95%-nak 21-es triszmija van, amit nem hordoznak a szlk. Mozaik Down-szindrma: A testnek bizonyos sejtjei hordozzk az extra 21-es kromoszmt, mg a tbbi sejtben normlis mdon kt kromoszma tallhat. Az rintett sejt arnyoktl fgg annak a mrtke, hogy az illet milyen fokban rintett (ugyanakkor tny, hogy lehetetlen ellenrizni a sejtek mindegyikt!) A gyermekek nagyon kis szzalknak van mozaikos Down szindrmja. Ha mozaikos Down babd van, egy msik DS gyermek eslye megegyezik az tlagos rizikfaktorral, ami az anya kortl fgg. Transzlokcis Down szindrma: a Down szindrmsok kb. 2-3%-nl az extra 21es kromoszma thelyezdtt vagy csatlakozott egy msik kromoszmhoz. Ennl a tpusnl az rintettek fizikailag nem klnbznek a 21-es triszmisoktl, de nekik 46 kromoszmjuk van 47 helyett, s az egyik kromoszma nagyobb, mert hordozza a 21-es extrt. A babk 2-3%-nak van transzlokcija. Ez vletlenszeren jelenik meg, de az esetek 1/3-ban a szlktl rklte a gyermek. A transzlokcis babk szleinek clszer vrvizsglatot vgeztetni, hogy kiderljn, hordozk-e. A transzlokcis Down szindrma megismtldhet a csaldban vagy tbb kzeli rokon esetben. Az rintett csaldoknak genetikai tancsadt kell felkeresnik.

Manapsg nincs kezels, ami megakadlyozn a szindrma megjelenst. Ha ltrejn a terhessg, az ultrahangos vizsglatok jelezhetik, hogy megnvekedett esly van-e Down babra. Az ultrahang vizsglat, a klnfle vrvizsglatok csak az eslyt tudjk megmondani. Pontosabb informcit a magzatvz vtel (amniocentzis), a mhlepny vizsglat (CVS=chorionboholy-mintavtel) s a kldkzsinrbl vett vr (chordocentzis) vizsglata ad. Az amniocentzis a szlets eltti diagnosztizls legltalnosabb formja, melyet a 16. terhessgi hten vgeznek el. Egy vkony tvel az anyai hasfalon keresztl a magzatvzbl mintt vesznek. Ez a folyadk nhny magzati sejtet tartalmaz. Az eredmny rendszerint 3 hten bell vrhat. Kis kockzata van a vizsglatnak, br 1 %-ban vetlst okozhat. A chorionboholy-mintavtel folya-mata hasonl az amniocentzishez. A vizsglatot krlbell a 10. terhessgi hten vgzik. Az eredmny is korbban elrhet, krlbell 2 ht elteltvel. Itt is van kockzata a vet-lsnek, krlbell 2-3%.

A chordocentzis sorn folyamatos ultrahang ellenrzs mellett az anyai hasfalon keresztl trtn behatolssal a kldkzsinrbl vkony tvel 2-3 ml vrt vesznek. A beavatkozs kockzata lnyegesen meghaladja az aminocentzist, mintegy 3-5%, ezrt csak igen indokolt esetekben jn szba. A beavatkozsok utn, pozitv eredmny esetn a szlknek meg kell hozniuk azt a nehz dntst, hogy folytatjk vagy megszaktjk a terhessget. Tovbbi informcit a tesztekrl, a vizsglatokrl a helyi genetikai tancsadkban lehet krni. Azok a szlk, akiknek DS csaldtagjuk van, szintn genetikai tancsad tancst krhetik.

Mit tehetnk a testvrekrt? Prbld egyszerre elmondani a tbbi gyermekednek, hogy a kistestvrk Down szindrms. Az, hogy hogyan mondod el, fgg az letkoruktl, de brmilyenek is a krlmnyek, lgy nyitott velk, gy az j baba szeretett s megbecslt csaldtag lesz. A 3 v feletti gyerekeknl szksg lesz magyarzatra. A Down szindrma s a tanulsi nehzsg kifejezsek hasznosabbak, mint a klnbz/ms vagy a baj van. A testvreknek ltalban azt szoktk mondani, hogy a Down szindrms babk klnlegesek. A Happy Down Egyeslet azt vallja, hogy minden gyerek kln-leges , nemcsak a tanulsi nehzsggel kzdk. Fontos lesz a csald szmra, hogy a Down szindrms babt, aki eleinte az anyukja legtbb idejt kitlti, ne kezeljk vagy tekintsk msnak, mint a tbbieket. Vigyzz, hogy a DS baba ne ksse le teljesen a figyelmedet! Legyen idd s energid a tbbiekre is, kln-kln is szentelj nekik idt! A testvreknek reznik kell, hogy k pp olyan fontosak a szleik szmra. Hasznos lehet, ha be-szlhetnek ms testvrekkel is. A tizenvesek tbb informcit akarnak majd, ezrt esetleg szeretnnek olvasni is a Down szindrmrl. Magyarzd el nekik a DS rszleteit, gy a gyerekek knnyebben el tudjk viselni a bnt s fjdalmas megjegyzseket a trsaiktl. Vigasztald meg, ha csfoljk ket. A Happy Down Egyeslet fel tudja venni a kapcsolatot az iskolval, s be tudja mutatni a Down szindrma jellemzit a tanroknak s a dikoknak. Kszlj fel, hogy a testvrek - brmilyen idsek is - kitr rzelmekkel reaglhatnak hozzd hasonlan. A legtbb gyerek jl reagl a DS testvr helyzetre s szoros kapcsolatot alakt ki a kicsivel. Amikor a kistesm megszletett, Anya s Apa elmagyarzta, hogy neki tbb segtsgre lesz szksge, hogy megtanuljon dolgokat, mint nekem. Mr sok mindent meg tud csinlni. Szoktam vele jtszani. Szerintem tndri. /Petra 12 ves/

Ha hiszitek, ha nem, nekem lembe hullott egy szivrvny. Nem olyan volt, mint a tbbi. Ms volt. Msmilyen. A legszebb szivrvny volt, amit letemben lttam! /Dbrentey Ildik/ A Happy Down Egyeslet f clja segtsgnyjts a specilis szksglet jszlttet, illetve gyerme-ket nevel csaldok szmra. Kapcsolat felvteli lehetsg biztostsa, pszichs tmo-gats nyjtsa a szlk rszre a szlst, illetve a diagnosztizlst kvet idszakban, majd esetleges bevonsuk a tovbbi tmogat munkba. Az Egyeslet segtsgvel a szlk egyrszt megtanuljk elfogadni gyermekket, letstratgit alaktanak ki; ms-rszt kialakul krlttk, illetve velk egytt egy civil-, sorstrs-, segt csoport. Az Egyeslet szlszolglatban tevkenyked szlk pszicholgus ltal kpzett segtk, akik hiteles informcit s lelki tmaszt nyjtanak, hiszen a meglt sors kapcsn olyan krd-sekre is vlaszt tudnak adni, melyekre csak az tud, aki mr maga is tlte e nehz heteket, hnapokat.

Tevkenysgek, (lland, folyamatos) programok Down Dada Szolglat Egyedlll kezdemnyezs s projekt a rgiban, a megye krhzaival, a vdni szolglattal egyttmkdve. Nincs ms alaptvny, vagy szervezet, aki hasonlt mkdtetne tmogatottjai szmra. Gyakorlatilag ez az els lps, amikor kapcsolatba kerlnek velnk a csaldok. A DS gyermeket vilgra hoz desanyk krhzban (ksbb otthon) nyjtott lelki segtse a fogyatkos gyermek megszletse okozta trauma feldolgozsban. A dada segt az jaknak, hiszen a meglt sors okn hiteles informcit, lelki tmogatst tud nyjtani. Sajt letvel, sorsval pldzza, hogy fogyatkos gyermekkel is lehet teljes rtk s boldog letet lni.

Rszvtel szakmai s egyb rendezvnyeken

A Down Dada Szolglat A Szolglat a Down baba szletse miatti traumt segti feldolgozni a csaldnak. A Szolglathoz tartoz hzaspr, vagy anya felkeresi az j szlprt s lelki tmogatst igyekszik nyjtani. Olyan krdsekre tud vlaszolni a Down Dada, melyekre ltalban sem a szlsz, sem a gyermekorvos nem kpes, hiszen olyan szlrl van sz, aki maga is tlte ezeket a slyos napokat. A Down Dada barti mellllssal tveszi a lelki terhek egy rszt. letvel, sorsval pldzza, hogy specilis szksglet gyermekkel is lehet teljes rtk s boldog letet lni. Termszetesen a Down Dada szolglat a ksbb, nagyobb gyermekkel hozz fordul csaldokon is segt. A Dadk csak a szl krsre s beleegyezsvel segthetnek. A Down Dada nem helyettesti a szakemberek, az orvos, a gygypedaggus, a csaldsegt tevkenysgt, hanem kiegszti azt. A Szolglat mkdsnek ksznheten egyre tbb j szl jut megfelel informcihoz, s sorstrsi segtsghez a baba szletse utni kritikus napokban. Az azonnali segtsg, egy segt kzssghez tartozs rzse megknnyti a szembenzst a rokonokkal, a lakhelyi kzssggel. Segt megvlaszolni azt a milli krdst, ami ilyenkor felmerl a szlkben: mirt trtnt ez a gyermekemmel, mirt trtnt ez velem, hogyan fogunk lni egy Down-szindrms gyerekkel, milyen gyerek, milyen felntt lesz belle, tud-e majd jrni, beszlni, olvasni, kpes lesz-e nllan lni, nllan dolgozni, s mi lesz majd vele, ha mi mr nem lesznk. A krdsek sora vgtelen. Amiben konkrt segtsget tudunk nyjtani a kapcsolatfelvtel utn: Szemlyes tallkozs azonos problmval kzd szlvel vagy szlprral a szmodra legmegfelelbb krlmnyek kztt Rszletes informcik a szakorvosok, szakemberek, illetve intzmnyek elrhetsgrl Tjkoztats a korai fejleszts s kivizsglsok lehetsgeirl a rgi, s akr az egsz orszg terletn Lehetsget biztostunk a szlcsoportunkhoz val csatlakozshoz, ahol a lelki s praktikus segtsgnyjtson tl ktetlen s felszabadult pillanatokat tltnk bartok kztt

Az egyeslet lehetsg szerint minden fogyatkos-gyi rendezvnyen kpviselteti magt. Tjkoztat anyagainkat igyeksznk mindenhol kihelyezni. Down szlcsoport Rendszeres sszejvetel, meghitt beszlgetsek a Down-szindrms gyereket nevel szlk, nagyszlk rszre, esetenknt szakember rszvtelvel. A csoport szszejvetelek idejn nkntesek felgyelnek gyermekeinkre. Az sszejvetelek alkalmanknt kulturlis programhoz kapcsoldnak.

Elrhetsgeink:

Cim: Szabadsg tr 15/1, Cskszereda Telefon: 0751385775 0780087281 E-mail: down.happy@yahoo.com

A kiadvny az NCA (Nemzeti Civil Alap) tmogatsbl jtt ltre. 2011