You are on page 1of 3

BACTERIOLOGIE - LP 5 - 28.03.

2013

DIAGNOSTIC DE LABORATOR IN INFECTIILE PRODUSE DE PSEUDOMONAS In limbaj de spital mai poarta denumirea de piocianic. Acesti germeni se intalnesc in mediul de spital, in special in locuri umede si intunecoase (guri de scurgere ale chiuvetelor, dusurilor, marginile bateriilor de chiuveta). se pot intalni si la oameni, in special persoane imunodeprimate, precum: politraumatizati, arsi, bolnavi cronici si cancerosi. Aceste bacterii produc o varietate de infectii precum: infectii urinare, oculare, otice, genitale, infectii de tract respirator, infectii de tract digestiv si chiar toxinfectii alimentare. Prelevate: sange, secretii oculare, secretii otice, sputa, etc (mai putin LCR). Caractere morfologice: sunt bacili gram negativi, strict aerobi, scurti, subtiri, nesporulati, pot capsulati sau necapsulati si sunt foarte mobili (datorita unor ageli sau cili situati polar). Sunt asezati izolat, cate doi, si uneori in lanturi scurte. Caractere de cultura: sunt germeni nepretentiosi, adica se dezvolta pe medii simple de cultura. Pe medii solide formeaza o varietate de colonii precum colonii de tip S, de tip R, sau de tip M. Pe medii lichide formeaza o pelicula la suprafata, sub aceasta pelicula mediul ind colorat datorita producerii unui pigment. Acesti germeni elaboreaza 4 tipuri de pigment: 1.piorubina (rosu) 2.pioverdina (verde) 3.piocianina (albastru) 4.piomelanina (negru)

Caractere biochimice: sunt oxidazo-pozitivi si fermenteaza glucoza de tip oxidativ. Din acest gen, pseudomonas, iese in evidenta specia Pseudomonas aeruginosa, datorita faptului ca aceasta specie se dezvolta foarte bine la temperatura de 42grade Celsius, temperatura la care alte bacterii sunt inhibate. O alta caracteristica a acestei specii este ca prezinta un miros caracteristic, aromat, de ori de tei. Sensibilitatea la antibiotice: aceste bacterii prezinta rezistenta crescuta la antibiotice, tratamentul constand in asocierea a doua antibiotice (ex: penicilina+aminoglicozid) sau administrarea unor antibiotice de ultima generatie, precum cefalosporine de generatia IV sau carbapeneme (Imipenem, Meropenem).

BACTERIOLOGIE - LP 5 - 28.03.2013

DIAGNOSTIC DE LABORATOR IN INFECTIILE PRODUSE DE ACINETOBACTER Acesti germeni se intalnesc tot in mediul de spital, dar pot coloniza si oamenii, in special pielea, orofaringele si cavitatea vaginala. Produc o varietate de infectii precum: infectii de tract respirator, pneumonii, endocardite, infectii digestive si mai rar infectii oculare. Se intalneste foarte des la cei la care s-au efectuat manevre invazive (intubari, endoscopii, operatii etc). Prelevate: sange, secretii oculare, exudate, sputa, etc (mai putin LCR). Caractere morfologice: sunt bacili gram negativi, scurti, asezati izolat, uneori in diplo. Sunt nesporulati, imobili (cu o exceptie: Acinetobacter alcaligenes care este mobil). sunt necapsulati, dar unii pot avea capsula. Caractere de cultura: sunt germeni nepretentiosi, se dezvolta pe medii uzuale sau simple. Pe medii solide produc colonii mari (aprox 2-3mm), de culoare alb-gri, rotunde, bombate. Pe mediul geloza-sange majoritatea speciilor sunt nehemolitice, dar exista si specii precum Acinetobacter hemoliticus care produce fenomenul de hemoliza de tip beta (adica total). Caractere biochimice: sunt oxidazo-negativi, dar unele specii sunt si oxidazo-pozitive. de asemenea, fermenteaza glucoza de tip oxidativ si sunt bacterii strict aerobe. Sensibilitatea la antibiotice: aceste bacterii prezinta rezistenta crescuta la antibiotice, tratamentul constand in administrarea unor antibiotice de ultima generatie, e asocieri ale antibioticelor.

BACTERIOLOGIE - LP 5 - 28.03.2013

DIAGNOSTIC DE LABORATOR IN INFECTIILE PRODUSE DE VIBRIONUL HOLERIC Fam Vibrionacee contine aproximativ 30specii, dintre care 4 cu importanta in patologia umana. 1.Vibriocholerae serogrup O1. Este agentul patogen al holerei. se manifesta prin scaune diareice, producand deshidratare masiva, putand ajunge si la exitus prin deshidratare (deces). 2.Vibriocholerae serogrup non-O1. Produce diarei asemanatoare holerei, dar si infectii extraintestinale. 3.Vibrioparahemoliticus. Este raspunzator de producerea de gastroenterite. 4.Vibriovulnicus. Raspunzator pentru infectii ale pielii si tesuturilor moi. Acesti germeni se intalnesc in special in ape sau zone cu umiditate crescuta. Prelevate: materii fecale. Este important ca recoltarea materiilor fecale sa se realizeze inaintea administrarii de antibiotice. Daca s-au administrat antibiotice, recoltarea va consta in 3 probe de scaun recoltate la interval de 24h una de cealalta. In cazul purtatorilor sanatosi, este recomandata administrarea de purgativ si analiza scaunului emis spontan cu ajutorul unei sonde Nelaton sau cu un tampon cu vata hidrola. Proba recoltata va introdusa intr-un mediu de transport numit Cary-Blair. Proba trebuie transportata si analizata in max 48h. Caractere morfologice: aspectul microscopic nu este sugestiv, putandu-se observa niste bacili gram negativi, sub forma unor virgule (vibrio=virgula) ce prezinta o mobilitate foarte mare, datorita unui agel sau cil situat polar de dimensiuni foarte mari (2-3ori mai mare decat lungimea bacteriei). Caractere de cultura: pentru a se dezvolta este nevoie de un mediu alcalin, cu un pH crescut (8-9). Astfel, ei se pot dezvolta pe urmatoarele medii: a.BSA (bile salt agar) b.apa-peptonata-alcalina Pe mediile solide se vor observa colonii rotunde, bombate, transparente, dupa 12h. Aceste colonii, dupa 24h sunt opace si cu suprafata granulara. Caractere biochimice: acesti germeni sunt oxidazo-pozitivi, fermenteaza glucoza de tip oxidativ, sunt germeni aerobi, produc indol si reduc nitratii la nitriti. Identicarea serologica se face folosind reactia de aglutinare pe lama cu ser antivibrioholeric serogrup O1 sau non O1. Sensibilitatea la antibiotice: acesti germeni sunt sensibili la tetracicline, dar in ultima perioada au fost izolate tulpini rezistente la tetracicline necesitand administrarea unor antibiotice mai puternice.
3