You are on page 1of 2

Dac vezi c fratele tu e trufa i ndrtnic, c te trateaz cu dispre pe tine i pe alii, roag-te pentru el, s-i lumineze Dumnezeu

mintea i s-i nclzeasc inima cu vpaia harului su. Spune aa: Doamne, nva-l pe robul Tu, cel czut n diavoleasc trufie, blndeea i smerenia, scoate din inima lui ntunericul, povara mndriei drceti. Dac vezi un om pornit spre rutate, roag-te astfel: Doamne, ntoarce spre buntate cu harul Tu pe acest rob al Tu. Dac este iubitor de argini i lacom, spune: Doamne, comoara noastr nestriccioas, bogia noastr cea nesfrit! F ca robul Tu acesta, creat dup chipul i asemnarea Ta, s cunoasc ct de amgitoare este bogia i c zdrniciile lumii suntumbr i vis. Cci zilele omului sunt ca iarba sau ca firul de pianjen i Tu singur eti bogia, pacea i bucuria noastr. Cnd vezi un om invidios, roag-te: Doamne, lumineaz mintea i inima robului Tu acesta ntru cunoaterea marilor, nenumratelor i neptrunselor Tale daruri, pe ca re le-a primit din drnicia Ta nesecat. Orbit fiind de patima sa, a uitat de Tine i de bogatele Tale daruri, socotindu-se pe sine srac i uitndu-se cu gnd pizma la buntile pe care le-ai dat robilor Ti; o, negritul nostru Binefctor, Cel ce tutu ror cu prisosin druieti, uneori nu dup meritul fiecruia, dar ntotdeauna dup voia Ta; ridic mult milostive Stpne vlul diavolului de pe ochii inimii robului Tu i d -i Lui zdrobire de inim, lacrimi de pocin i de mulumire, ca s nu se bucur e pe el diavolul, cel ce l-a supus voii sale i nu-l mai poate smulge din minile Tale. Cnd vezi un om beat, spune n inima ta: Doamne, caut cu milostivire la robul Tu, cel ispitit de poftele pntecelui i de desftrile trupeti, f -l s neleag dulceaa nfrnrii i postului, a roadelor duhovniceti care vin de la ele. Cnd vezi pe unul mptimit de lcomia mncrii i care i afl n ea fericirea, spune: Doamne, Tu, Care eti dulcea noastr hran, Care nu se sfrete nicicnd i care ine de foame spre via venic, cur pe robul Tu acesta de ntinciunea lcomiei, cea care pe toate le supune crnii i care ndeprteaz de Duhul Tu, d -i lui s cunoasc dulceaa hranei Tale celei dttoare-de-via Trupul i Sngele Tu, precum i cuvntul cel sfnt, viu i lucrtor. n acest chip sau n altul roag-te pentru toi pctoii i nu cuteza a dispreui pe nimeni din pricina pcatului su sau s-i pori gnd de rzbunare. Fiindc aa fcnd, plgile pctoilor mai tare se vor obrinti. Caut s ndrepi cu sfat, cu mustrare i cu pedeaps care s slujeasc drept mijloc de strpire a rului, sau de nfrnare a lui n limitele moderaiei. (Sfntul Ioan de Kronstadt - Viaa mea n Hristos)

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel unul nascut din Tatal, mai inainte de veci, Carele de buna voie ai primit moartea pe cruce pentru mantuirea neamului omenesc si ca un mielusel fara de glas impotriva celui ce-l injunghie, asa nu Ti-ai deschis gura,- caci pe cruce fiind rastignit intre cei doi talhari si batjocoririle de la cei potrivnici primind, spre cer Ti-ai ridicat ochii si cu bunatate Te-ai rugat: "Parinte! iarta-le lor, ca nu stiu ce fac". Tu Doamne, ne-ai invatat sa nu stam impotriva celui rau si ai zis: "De te va lovi cineva peste obrazul cel drept, intoarce-i si pe cel stang". Asemenea Tu ne-ai poruncit zicand: "Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blesteama, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Parintelui vostru cel din ceruri, caci El rasare soarele Sau peste cei buni si peste cei rai, si ploua peste cei drepti si peste cei nedrepti".

Tu insuti intru tot bunule imparate, cauta la mine nevrednicul robul Tau, si da-mi tarie, ca sa nu ma manii impotriva vrajmasului meu si sa nu-i intorc lui loviturile cu razbunare, caci "numai al Meu este a razbuna", graieste Domnul,- iar noua, fapturilor celor dupa chipul si asemanarea Ta, ne-ai poruncit Tu insuti "ca sa nu apuna soarele peste mania voastra", si daruri la sfintele Tale altare sa nu aducem pana nu ne vom fi impacat mai intai cu cei in neintelegeri cu noi!

Tu deci, Care in luminoasa si sfanta rugaciune "Tatal nostru" ne inveti sa ne rugam, zicand: "Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri", ajuta-mi mie, Doamne, ca, potrivit cuvintelor Tale, sa rasplatesc cu bine celor ce ma urasc, celor ce ma vatama si celor ce ma prigonesc. Da-le, Doamne, pacea Ta, lumineaza-le mintea, ca sa Te cunoasca pe Tine si poruncile Tale, curateste-le inima si o mladie, ca sa-si vada gresalele si sa se caiasca de nedreptatile lor! Nu-ilasapeei, Doamne, in ratacire si in pacat! Trimite-le lor binecuvantarea Ta, ca sa se intoarca si sa se mantuiasca si sa fie vii intru imparatia Ta! Iar mie, Stapane, daruieste-mi duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, pentru ca in pace si cu bucurie sa graiesc catre Tine unele ca acestea:" larta-ne noua gresalele, precum si noi iertam gresitilor nostri". Amin.